Ouder dan de euro
RuneScape, wie is er niet groot mee geworden? Ver voordat het internet werd veroverd door World of Warcraft was er al de door Jagex ontwikkelde free2play-mmorpg. Het spel, dat in 2001 al op de markt verscheen, dankte een groot deel van zijn aantrekkingskracht aan het feit dat het gratis gespeeld kon worden. Er zijn weliswaar gebieden en features die alleen voor betalende leden zijn bestemd, maar het is niet moeilijk je uren en uren te vermaken in spelwereld Gielinor zonder er ooit een gulden of euro voor te hebben neergelegd. Een gulden? Inderdaad: Runescape is ouder dan de euro!
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Die versie van Runescape loopt nog steeds op enkele servers, maar het spel is in twaalf jaar tijd regelmatig flink onder handen genomen. De grootste verandering kwam in 2004, toen Jagex RuneScape 2 introduceerde. De graphics werden flink opgepoetst en het spel werd uitgebreid met allerlei nieuwe features. Overigens werd die '2' er later weer afgehaald: het was simpelweg de bedoeling duidelijk te maken dat dit een heel nieuwe versie van het spel was, en niet zomaar een update.
In die fase is Jagex nu opnieuw aanbeland. Het bedrijf wordt vermeld in het Guinness Book of World Records, voor het aantal updates dat RuneScape heeft gehad en de frequentie waarin die updates worden uitgegeven. Deze zomer is het echter tijd voor een heel nieuw hoofdstuk in de lange geschiedenis van de franchise, waar door de jaren heen meer dan 200 miljoen mensen zich voor hebben geregistreerd. RuneScape 3 moet voor dezelfde verandering zorgen als wat RuneScape 2 in 2004 bracht, en misschien zelfs nog meer.
Toch zijn die vernieuwingen niet de kracht van RuneScape. Ze zijn belangrijk om het spel fris te houden, uiteraard, maar juist de herkenbaarheid is de belangrijkste steunpilaar van de free2play-mmorpg. Wie de nog in ontwikkeling zijnde derde versie van RuneScape naast dat oude spelletje uit 2001 legt, zal verrassend veel overeenkomsten zien. Van de lay-out van de spelwereld tot de inhoud van sommige quests en de opbouw van de skills: in heel veel opzichten blijft Jagex te allen tijde trouw aan de basis van de RuneScape, en dat is iets dat veel fans van het spel zeker kunnen waarderen.
De Sixth Age
Het hebben van een geschiedenis van twaalf jaar heeft voor- en nadelen. Laten we even kijken naar het perspectief van een gamer die nog geen RuneScape speelt - en dat ook de laatste acht jaar niet gedaan heeft - maar straks wil instappen als RuneScape 3 arriveert. In de eerste plaats zul je als beginner rondlopen in een spelwereld waar duizenden, zo niet miljoenen mensen letterlijk jaren op je voor liggen. Een voordeel is echter wel dat het tutorial-gebied door de jaren heen meerdere keren is bijgeschaafd. RuneScape helpt je simpel en snel op weg.
Twaalf jaar schaven
Dat geldt trouwens voor meer onderdelen. In twaalf jaar leert een ontwikkelaar veel en wordt er op een natuurlijke manier veel uit het spel gefilterd. De leukste quests uit de begintijd zijn bijvoorbeeld nog steeds aanwezig, terwijl allerlei quests die niet zo goed werkten allang zijn vervangen door betere varianten. Bovendien is het vechtsysteem onlangs aangepast, kortom: alles is klaar voor de release van RuneScape 3. Nieuwe spelers komen in een gespreid bedje terecht waar al met al twaalf jaar aan is gesleuteld.
/i/1367875416.jpeg?f=imagenormal)
Dat bedje heeft echter ook een gigantisch achtergrondverhaal dat in die twaalf jaar voorbij is gekomen. Nu is RuneScape niet meteen heel erg 'story-driven', maar er is wel een algemene setting en er zijn verhalen en quests die daar mee te maken hebben. RuneScape 3 draait dan ook om de 'Sixth Age', en dat kan best even schrikken zijn als je net komt kijken in Gielinor. Jagex geeft spelers bovendien de mogelijkheid om te beslissen over het lot van de spelwereld, op basis van welke Goden de voorkeur krijgen van de spelers. Goden? Kiezen? Dat gaat dan ineens heel snel.
Strijd der goden
Tot voor kort werd Gielinor beschermd door Guthix, de God of Balance. Bij het begin van de Sixth Age is Guthix echter dood, en daarmee valt ook zijn bescherming weg. Het gevolg is dat alle overige goden terug willen keren in Gielinor. Elke god heeft daarbij een eigen stijl met bijbehorende eigenschappen. Die goden zijn trouwens niet nieuw. Guthix was allang niet meer de enige god die aanhangers had in Gielinor. Veel van de overige goden hadden ook al aanhangers, soms zelfs al meer dan Guthix. Het verschil is echter dat die goden nu dus zelf willen terugkeren.
Een ander verschil is dat de voorkeur voor een god voorheen altijd bepaald was in de spelwereld. Spelers hadden geen invloed op welke steden en gebieden achter welke goden stonden. Dat verandert met RuneScape 3. Jagex wil de toekomst van Gielinor meer dan ooit in handen van de speler drukken. Hij zal in de Sixth Age de belangrijke keuzes maken. Het staat dan ook niet vast welke god de strijd om de gebieden binnen Gielinor zal winnen. Spelers bepalen dat, tijdens zogenaamde 'World Events'. Het eerste van die events vindt plaats bij de lancering van RuneScape 3, en daarna zal ongeveer elke drie maanden een nieuw World Event plaatsvinden. Daarnaast kunnen spelers ook nog een bepaalde mate van invloed uitoefenen via een nieuwe skill, genaamd Divination, al is het doel van die skill ons nog niet volledig duidelijk.
Audiovisuele stap vooruit
Dit alles komt tot leven in je browser, zonder dat je iets hoeft te downloaden. De grote vernieuwing hier is dat RuneScape met de introductie van RuneScape 3 Java achter zich laat. Tenminste: spelers die met alle geweld in Java willen blijven spelen kunnen dat doen, maar Jagex richt zich op de vele extra mogelijkheden die het bedrijf heeft dankzij de overstap naar html5, met in de eerste plaats: een flinke stap vooruit op het gebied van graphics.
Flinke stap
Het lastige hier is dat RuneScape als spel zo compleet en uitgebreid aanvoelt, dat het op dat vlak de vergelijking met andere mmorpg's wel aan kan. Daardoor ga je de game onbewust ook vergelijken op audiovisueel gebied, en dat is natuurlijk niet eerlijk. RuneScape wordt volledig gestreamd, terwijl de meeste andere bekende mmorpg's veel lokale data gebruiken zodat ze er al vrij snel beter uitzien dan RuneScape. De vergelijking die vooral gemaakt moet worden is dan ook die met de oude versie van RuneScape zelf. En dan blijkt dat Jagex toch een flinke stap vooruit heeft gezet.
/i/1367875412.jpeg?f=imagenormal)
In de eerste plaats ziet alles er weer wat mooier uitgewerkt uit. Denk daarbij aan de personages in de spelwereld, maar natuurlijk ook aan de spelwereld zelf, inclusief zijn vele gebouwen. Daarnaast verhoogt Jagex in RuneScape 3 de 'drawing distance' flink, waardoor spelers verder kunnen kijken, wat de spelwereld een authentieker karakter moet geven. Dat moet versterkt worden door de verbeterde weerseffecten en de introductie van lucht. Lucht? Ja, lucht. In RuneScape 3 kunnen spelers voor het eerst omhoog kijken, naar de lucht. Dat was voorheen nog niet mogelijk.
Mp3 vervangt midi
Ook de audio wordt onder handen genomen. Jagex wil alle midi-audio vervangen door audio van mp3-kwaliteit, en begint daarmee bij de introductie van RuneScape 3. De studio is met orkesten en diverse solo-artiesten aan de slag geweest om ervoor te zorgen dat RuneScape 3 een authentieke soundtrack krijgt. Daarnaast worden veel non-playable characters voorzien van stemmen. Jagex wil gaandeweg ook bestaande personages van geluid gaan voorzien, maar gezien de omvang van het spel zal dat een project van jaren gaan worden.
/i/1367875405.jpeg?f=imagenormal)
De vernieuwing op het gebeid van audio betekent ook dat RuneScape voorzien wordt van nieuwe effecten, en dat gaf onze speelsessie een humoristisch tintje, al was het wat banaal. Bij een quest waarbij je een bedorven taart prepareert voor iemand krijg je na afloop namelijk ook te horen wat voor effect je taart had, en dan krijg je ook de vraag of je dat in vol ornaat wilt horen. Wie ooit iemand heeft horen overgeven, zal merken dat RuneScape beschikt over behoorlijk realistische effecten.
Britse humor
Dat is trouwens toch al een van de sterke punten van RuneScape, en dat geldt ook voor de release van RuneScape 3: humor. Het ontwikkelteam is Brits en dat is goed te merken in de dialogen. Het spel is doordrenkt van typisch Britse zelfspot en neemt maar al te graag een loopje met zichzelf, de speler of de vele personages in het spel. Het maakt RuneScape net weer wat vermakelijker, zeker als je de moeite neemt alle gesprekjes goed door te lezen.
Zelf interface vormgeven
Belangrijker dan dat alles is echter een nieuwe feature die mogelijk wordt gemaakt door de switch naar html5. Jagex introduceert in RuneScape 3 namelijk de 'customizable UI'. De interface van RuneScape was altijd statisch, maar spelers kunnen hem binnenkort helemaal aanpassen aan hun eigen voorkeur. In het spel zullen wat suggesties van de makers zijn verwerkt, maar je kunt alles naar eigen inzicht aanpassen. Dat werkt heel makkelijk, op dezelfde manier als waarop je vensters in Windows of Mac OS kunt aanpassen, verplaatsen en sluiten.
/i/1367875411.jpeg?f=imagenormal)
Deze wijziging sluit perfect aan op een van de basisprincipes van RuneScape: spelers bepalen zelf wat voor spel ze spelen. RuneScape leert je weliswaar alle basisbeginselen en maakt je wegwijs in elk onderdeel van het spel, maar daarna verplicht het je nooit om een bepaalde richting op te gaan. Er zijn zodoende veel spelers die zich niet bemoeien met de combat in RuneScape, maar alleen maar bezig zijn om hun non-combat skills te perfectioneren, en spelers die exact het omgekeerde doen zijn er ook. Per speelwijze kun je andere dingen belangrijk vinden in je interface en in RuneScape 3 zul je die interface dus naar eigen inzicht kunnen aanpassen.
Mobiele platformen?
Een laatste puntje van de overstap naar html5 is natuurlijk de mogelijkheid om met mobiele platformen te gaan werken. Dit ziet Jagex vooralsnog als toekomstmuziek, maar uitsluiten doet de ontwikkelstudio het zeker niet. De stap naar tablets en telefoons ziet de studio zelfs als logisch, maar wel als vervolgstap na het introduceren van RuneScape 3.
Voorlopige Conclusie
Natuurlijk: een simpele preview-sessie zal nooit recht doen aan alle facetten van RuneScape. Het spel loopt al twaalf jaar, heeft een gigantische 'backlog' aan quests, gebieden en personages en met RuneScape 3 wordt het spel zelf er alleen maar beter op. Vooral de toevoeging van stemmen en muziek van mp3-kwaliteit betekent een belangrijke stap voorwaarts, en voor de gameplay voegt het zelf kunnen vormgeven van de user interface veel toe. Toch doet Jagex dat allemaal zonder de eigen identiteit van RuneScape uit het oog te verliezen, en dat is een compliment waard.
Titel |
RuneScape 3 |
 |
Platform |
Browser-based |
Ontwikkelaar |
Jagex |
Uitgever |
Jagex |
Releasedatum |
Zomer 2013 |