Door Jurian Ubachs

Redacteur

RuneScape 3: Evolutie van een klassieker

08-05-2013 • 08:00

74

Multipage-opmaak

Ouder dan de euro

RuneScape, wie is er niet groot mee geworden? Ver voordat het internet werd veroverd door World of Warcraft was er al de door Jagex ontwikkelde free2play-mmorpg. Het spel, dat in 2001 al op de markt verscheen, dankte een groot deel van zijn aantrekkingskracht aan het feit dat het gratis gespeeld kon worden. Er zijn weliswaar gebieden en features die alleen voor betalende leden zijn bestemd, maar het is niet moeilijk je uren en uren te vermaken in spelwereld Gielinor zonder er ooit een gulden of euro voor te hebben neergelegd. Een gulden? Inderdaad: Runescape is ouder dan de euro!

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Die versie van Runescape loopt nog steeds op enkele servers, maar het spel is in twaalf jaar tijd regelmatig flink onder handen genomen. De grootste verandering kwam in 2004, toen Jagex RuneScape 2 introduceerde. De graphics werden flink opgepoetst en het spel werd uitgebreid met allerlei nieuwe features. Overigens werd die '2' er later weer afgehaald: het was simpelweg de bedoeling duidelijk te maken dat dit een heel nieuwe versie van het spel was, en niet zomaar een update.

In die fase is Jagex nu opnieuw aanbeland. Het bedrijf wordt vermeld in het Guinness Book of World Records, voor het aantal updates dat RuneScape heeft gehad en de frequentie waarin die updates worden uitgegeven. Deze zomer is het echter tijd voor een heel nieuw hoofdstuk in de lange geschiedenis van de franchise, waar door de jaren heen meer dan 200 miljoen mensen zich voor hebben geregistreerd. RuneScape 3 moet voor dezelfde verandering zorgen als wat RuneScape 2 in 2004 bracht, en misschien zelfs nog meer.

Toch zijn die vernieuwingen niet de kracht van RuneScape. Ze zijn belangrijk om het spel fris te houden, uiteraard, maar juist de herkenbaarheid is de belangrijkste steunpilaar van de free2play-mmorpg. Wie de nog in ontwikkeling zijnde derde versie van RuneScape naast dat oude spelletje uit 2001 legt, zal verrassend veel overeenkomsten zien. Van de lay-out van de spelwereld tot de inhoud van sommige quests en de opbouw van de skills: in heel veel opzichten blijft Jagex te allen tijde trouw aan de basis van de RuneScape, en dat is iets dat veel fans van het spel zeker kunnen waarderen.

De Sixth Age

Het hebben van een geschiedenis van twaalf jaar heeft voor- en nadelen. Laten we even kijken naar het perspectief van een gamer die nog geen RuneScape speelt - en dat ook de laatste acht jaar niet gedaan heeft - maar straks wil instappen als RuneScape 3 arriveert. In de eerste plaats zul je als beginner rondlopen in een spelwereld waar duizenden, zo niet miljoenen mensen letterlijk jaren op je voor liggen. Een voordeel is echter wel dat het tutorial-gebied door de jaren heen meerdere keren is bijgeschaafd. RuneScape helpt je simpel en snel op weg.

Twaalf jaar schaven

Dat geldt trouwens voor meer onderdelen. In twaalf jaar leert een ontwikkelaar veel en wordt er op een natuurlijke manier veel uit het spel gefilterd. De leukste quests uit de begintijd zijn bijvoorbeeld nog steeds aanwezig, terwijl allerlei quests die niet zo goed werkten allang zijn vervangen door betere varianten. Bovendien is het vechtsysteem onlangs aangepast, kortom: alles is klaar voor de release van RuneScape 3. Nieuwe spelers komen in een gespreid bedje terecht waar al met al twaalf jaar aan is gesleuteld.

RuneScape 3

Dat bedje heeft echter ook een gigantisch achtergrondverhaal dat in die twaalf jaar voorbij is gekomen. Nu is RuneScape niet meteen heel erg 'story-driven', maar er is wel een algemene setting en er zijn verhalen en quests die daar mee te maken hebben. RuneScape 3 draait dan ook om de 'Sixth Age', en dat kan best even schrikken zijn als je net komt kijken in Gielinor. Jagex geeft spelers bovendien de mogelijkheid om te beslissen over het lot van de spelwereld, op basis van welke Goden de voorkeur krijgen van de spelers. Goden? Kiezen? Dat gaat dan ineens heel snel.

Strijd der goden

Tot voor kort werd Gielinor beschermd door Guthix, de God of Balance. Bij het begin van de Sixth Age is Guthix echter dood, en daarmee valt ook zijn bescherming weg. Het gevolg is dat alle overige goden terug willen keren in Gielinor. Elke god heeft daarbij een eigen stijl met bijbehorende eigenschappen. Die goden zijn trouwens niet nieuw. Guthix was allang niet meer de enige god die aanhangers had in Gielinor. Veel van de overige goden hadden ook al aanhangers, soms zelfs al meer dan Guthix. Het verschil is echter dat die goden nu dus zelf willen terugkeren.

Een ander verschil is dat de voorkeur voor een god voorheen altijd bepaald was in de spelwereld. Spelers hadden geen invloed op welke steden en gebieden achter welke goden stonden. Dat verandert met RuneScape 3. Jagex wil de toekomst van Gielinor meer dan ooit in handen van de speler drukken. Hij zal in de Sixth Age de belangrijke keuzes maken. Het staat dan ook niet vast welke god de strijd om de gebieden binnen Gielinor zal winnen. Spelers bepalen dat, tijdens zogenaamde 'World Events'. Het eerste van die events vindt plaats bij de lancering van RuneScape 3, en daarna zal ongeveer elke drie maanden een nieuw World Event plaatsvinden. Daarnaast kunnen spelers ook nog een bepaalde mate van invloed uitoefenen via een nieuwe skill, genaamd Divination, al is het doel van die skill ons nog niet volledig duidelijk.

Audiovisuele stap vooruit

Dit alles komt tot leven in je browser, zonder dat je iets hoeft te downloaden. De grote vernieuwing hier is dat RuneScape met de introductie van RuneScape 3 Java achter zich laat. Tenminste: spelers die met alle geweld in Java willen blijven spelen kunnen dat doen, maar Jagex richt zich op de vele extra mogelijkheden die het bedrijf heeft dankzij de overstap naar html5, met in de eerste plaats: een flinke stap vooruit op het gebied van graphics.

Flinke stap

Het lastige hier is dat RuneScape als spel zo compleet en uitgebreid aanvoelt, dat het op dat vlak de vergelijking met andere mmorpg's wel aan kan. Daardoor ga je de game onbewust ook vergelijken op audiovisueel gebied, en dat is natuurlijk niet eerlijk. RuneScape wordt volledig gestreamd, terwijl de meeste andere bekende mmorpg's veel lokale data gebruiken zodat ze er al vrij snel beter uitzien dan RuneScape. De vergelijking die vooral gemaakt moet worden is dan ook die met de oude versie van RuneScape zelf. En dan blijkt dat Jagex toch een flinke stap vooruit heeft gezet.

RuneScape 3

In de eerste plaats ziet alles er weer wat mooier uitgewerkt uit. Denk daarbij aan de personages in de spelwereld, maar natuurlijk ook aan de spelwereld zelf, inclusief zijn vele gebouwen. Daarnaast verhoogt Jagex in RuneScape 3 de 'drawing distance' flink, waardoor spelers verder kunnen kijken, wat de spelwereld een authentieker karakter moet geven. Dat moet versterkt worden door de verbeterde weerseffecten en de introductie van lucht. Lucht? Ja, lucht. In RuneScape 3 kunnen spelers voor het eerst omhoog kijken, naar de lucht. Dat was voorheen nog niet mogelijk.

Mp3 vervangt midi

Ook de audio wordt onder handen genomen. Jagex wil alle midi-audio vervangen door audio van mp3-kwaliteit, en begint daarmee bij de introductie van RuneScape 3. De studio is met orkesten en diverse solo-artiesten aan de slag geweest om ervoor te zorgen dat RuneScape 3 een authentieke soundtrack krijgt. Daarnaast worden veel non-playable characters voorzien van stemmen. Jagex wil gaandeweg ook bestaande personages van geluid gaan voorzien, maar gezien de omvang van het spel zal dat een project van jaren gaan worden.

RuneScape 3

De vernieuwing op het gebeid van audio betekent ook dat RuneScape voorzien wordt van nieuwe effecten, en dat gaf onze speelsessie een humoristisch tintje, al was het wat banaal. Bij een quest waarbij je een bedorven taart prepareert voor iemand krijg je na afloop namelijk ook te horen wat voor effect je taart had, en dan krijg je ook de vraag of je dat in vol ornaat wilt horen. Wie ooit iemand heeft horen overgeven, zal merken dat RuneScape beschikt over behoorlijk realistische effecten.

Britse humor

Dat is trouwens toch al een van de sterke punten van RuneScape, en dat geldt ook voor de release van RuneScape 3: humor. Het ontwikkelteam is Brits en dat is goed te merken in de dialogen. Het spel is doordrenkt van typisch Britse zelfspot en neemt maar al te graag een loopje met zichzelf, de speler of de vele personages in het spel. Het maakt RuneScape net weer wat vermakelijker, zeker als je de moeite neemt alle gesprekjes goed door te lezen.

Zelf interface vormgeven

Belangrijker dan dat alles is echter een nieuwe feature die mogelijk wordt gemaakt door de switch naar html5. Jagex introduceert in RuneScape 3 namelijk de 'customizable UI'. De interface van RuneScape was altijd statisch, maar spelers kunnen hem binnenkort helemaal aanpassen aan hun eigen voorkeur. In het spel zullen wat suggesties van de makers zijn verwerkt, maar je kunt alles naar eigen inzicht aanpassen. Dat werkt heel makkelijk, op dezelfde manier als waarop je vensters in Windows of Mac OS kunt aanpassen, verplaatsen en sluiten.

RuneScape 3

Deze wijziging sluit perfect aan op een van de basisprincipes van RuneScape: spelers bepalen zelf wat voor spel ze spelen. RuneScape leert je weliswaar alle basisbeginselen en maakt je wegwijs in elk onderdeel van het spel, maar daarna verplicht het je nooit om een bepaalde richting op te gaan. Er zijn zodoende veel spelers die zich niet bemoeien met de combat in RuneScape, maar alleen maar bezig zijn om hun non-combat skills te perfectioneren, en spelers die exact het omgekeerde doen zijn er ook. Per speelwijze kun je andere dingen belangrijk vinden in je interface en in RuneScape 3 zul je die interface dus naar eigen inzicht kunnen aanpassen.

Mobiele platformen?

Een laatste puntje van de overstap naar html5 is natuurlijk de mogelijkheid om met mobiele platformen te gaan werken. Dit ziet Jagex vooralsnog als toekomstmuziek, maar uitsluiten doet de ontwikkelstudio het zeker niet. De stap naar tablets en telefoons ziet de studio zelfs als logisch, maar wel als vervolgstap na het introduceren van RuneScape 3.

Voorlopige Conclusie

Natuurlijk: een simpele preview-sessie zal nooit recht doen aan alle facetten van RuneScape. Het spel loopt al twaalf jaar, heeft een gigantische 'backlog' aan quests, gebieden en personages en met RuneScape 3 wordt het spel zelf er alleen maar beter op. Vooral de toevoeging van stemmen en muziek van mp3-kwaliteit betekent een belangrijke stap voorwaarts, en voor de gameplay voegt het zelf kunnen vormgeven van de user interface veel toe. Toch doet Jagex dat allemaal zonder de eigen identiteit van RuneScape uit het oog te verliezen, en dat is een compliment waard.

Titel RuneScape 3 RuneScape 3
Platform Browser-based
Ontwikkelaar Jagex
Uitgever Jagex
Releasedatum Zomer 2013
RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3RuneScape 3

Reacties (74)

74
70
44
10
1
9
Wijzig sortering
Ik moet toegeven dat ik zeer verrast ben om in het artikel verschillende keren te lezen dat Jagex "trouw blijft aan hun roots". Laat ze dat naar mijn mening nou net níet doen.

Het klopt, Runescape is een browsergame. Maar zelfs in de tijden van Runescape 1/Runescape Classic, zag het er al vrij "slecht" uit in vergelijking met andere games. Er was echter niemand die zich eraan stoorde, want hét unique-selling-point van Runescape is was de gameplay. Nu hebben ze echter die gameplay (Evolution of Combat, de update aan het gevechtsssysteem waar in het artikel sprake over is) zo omgegooid, dat het een hoop meer op de andere MMORPG's gaat lijken. En om eerlijk te zijn: dat is echt niet zo'n goed plan. Want dan gaan mensen Runescape vergelijken met vb. WoW of Guild Wars en dan weet ik wel wie er gaat verliezen.

Ook staat Jagex er notoir voor bekend om bijzonder weinig te geven om de feedback vanuit de community. Er zijn regelmatig zogenaamde "conference calls" (Skype-vergaderingen tussen Community Management en de voornaamste clanleaders), dat is waar. Maar ten eerste is het om de twee maanden een andere CM-verantwoordelijke, wat erop wijst dat CM echt maar een "waiting spot" is om een andere job binnen het Jagex-team te doen, en ten tweede wordt er geen gehoor gegeven aan de feedback van de clanleaders (ze luisteren wel, maar zeggen dan dat "de devvers te druk bezig zijn met andere features"), maar wordt er wel gevraagd om de volgende Squeel-of-Fortune of Solomon update te promoten.

Laat het nu net de zaak zijn dat ook die SoF en Solomon een doorn in het ook zijn van veel (oudere) spelers. Voor jaren had Jagex stellig beweert dat er nooit microtransactions zouden komen. Nu, die zijn er dus wel gekomen in de vorm van bovenstaande features. (lees vb. dit maar eens) Solomon is daarbij de onschadelijkste van de twee, daar kan je namelijk alleen cosmetics kopen, die geen ingame voordeel geven. Bij SoF ligt dit anders. Dit is een soort Rad-van-Fortuin, waar je dagelijks één (of twee, als je P2P speelt) keer aan mag draaien. Iedereen kan echter extra spins kopen om meer te kunnen draaien. Rewards gaan van enkele goudstukken tot zeldzame ingame items en skill experience lamps. Velen zien het bovendien niet alleen als een vorm van microtransactions, maar als een vorm van gambling encouraging, en om eerlijk te zijn kan ik ze niet echt tegenspreken.

Er zijn natuurlijk ook goede dingen te zeggen over Jagex. Zo hebben ze onlangs de versie van het spel van een eindje vóór Evolution of Combat terug online gezet (zie de link van Leejjon). Dat is wel een beetje ironisch, want ze hadden eerst gezegd dat ze dat nooit zouden doen ("we moeten maar in één richting kijken en dat is vooruit"), maar vb. als ik nu kijk, zijn er wel 17 000 mensen online op die versie van het spel, t.o.v. 50 000 op de "moderne" versie. Dat zijn er nog altijd een pak meer, maar het moge duidelijk zijn dat er toch een zekere split in de community is gebeurd.

Nu, ik zou hier nog een hee epistel kunnen typen met een analyse van Runescape en Jagex, maar ik zou vooral mensen willen aanmoedigen om zelf eens een kijkje te nemen op Runescape en een eigen mening te vormen. Ik heb er zelf een hoop leuke jaren op beleefd en ik ben dan ook de eerste om toe te geven dat Runescape zeker geen slecht spel is, in tegenstelling tot de indruk die ik nu misschien wek. Maar voor mij hebben ze in ieder geval teveel fouten opgestapeld.

P.s.: misschien toch nog een kleine opmerkingen. Veel mensen zijn op zoek gegaan naar de "root" van de problemen/veranderingen bij Jagex. Die oorzaak kan je hier vinden. Een geldhongerige investeringsmaatschappij die hun hart niet verkocht hebben aan een spel, maar aan geld en winst. Jammer dat ze niet inzien dat een hart voor het spel hen op lange termijn ook meer geld zou opleveren.
Hier heb ik het volledig mee eens. Zelf ben ik met RuneScape begonnen rond 2005. Toen was ik nog een kleine bengel en heb ik het nooit serieus gespeeld. Vanaf eind 2007/begin 2008 ben ik het spel serieus gaan spelen voor een aantal jaren. Toentertijd was het geweldig, zelfs al was de Wilderness verwijderd.

Het spel straalde en voelde nog als een stuk kwaliteit. De interface was simpel, maar krachtig. De graphics zagen er zeer goed uit, zeker voor een browser game. Mede door de HD update. Uitstekende game waar ik toen ook veel plezier aan heb beleefd. Toentertijd was ik ook onderdeel van een clan en dit was een hele leuke tijd in een MMO. Iedere dag online komen om weer te chatten en te ouwehoeren met je clanmaten. Dat is waar de kracht van zo'n game hem ligt.

Zoals je zelf zegt; Jagex luistert echter totaal niet. Dit is voor mij ook dé reden geweest om te stoppen. Dat komt inderdaad op het moment ook door de investeerders. Echter, eerder vond ik dit ook altijd al zo. Allemaal van die bagger updates met content die gewoon totaal niets toevoegt. Amper kwalitatieve, grote content zoals God Wars.

En dan nog SoF en Solomon. Dat wordt dan letterlijk, iedere keer wanneer je inlogt, in je gezicht geduwd. Ook de homepage staat er vol mee. Vreselijk. Heel erg jammer dat Andrew Gower er niet voor heeft gekozen om onafhankelijk te blijven.

("we moeten maar in één richting kijken en dat is vooruit"), +1. Wanneer je als game een 6 jaar oude versie online moet zetten om meer spelers te winnen, doe je toch iets verkeerd. Ik kan ook niet begrijpen dat mensen nog te pruimen zijn voor zo'n versie. Een game spelen waar de fouten nog niet in zijn gemaakt om zo toch te kunnen spelen wat je wilt. Het is gewoon echt niet gezond als je het mij vraagt. En dan nog te veel tijd investeren om die levels te krijgen, terwijl je dat 6 jaar terug al hebt gehad. Ik kan het niet begrijpen...


In ieder geval, een mooi verwoordde post van jou waar ik het volledig mee eens ben. Zelf heb ik zo'n 6 jaar meegedraaid, waarvan 3 jaar echt fanatiek gespeeld. De game is gewoon niet meer wat het was en heeft als je het mij vraagt weldegelijk zijn identiteit verloren. Dat is toch echt een punt waar Tweakers het niet bij het rechte eind heeft.
Sorry, ik speel ook al jaren maar ik geniet nog steeds van iedere quest en battle.

De EoC update was wennen, maar vanwege de beta die vooraf is gegaan was het geen klap. Ik vind het heerlijk dat Runescape tegenwoordig draait om skills en levels, in plaats van je kliksnelheid om van menu te wisselen. Overigens is het de keuze om je gevecht interactiever te maken, je kunt ook een skill activeren die je standaard schade weer op normaal niveau brengt zolang je geen andere skills gebruikt. Persoonlijk vind ik het fijner om met boss battles shortcut keys te gebruiken bij gevechten.

Om het topic over botters aan te snijden; daar wordt echt heel veel aan gedaan, je ziet haast geen botters meer en anders zie je ze direct naar Botany Bay worden verhuist (een event waar botters de dupe zijn en Runescape spelers 'recht' mogen spreken, geheel in de stijl van de heksenjachten in Salem). Ze hebben de random events eruit kunnen halen omdat ze nu vrij nauwkeurig kunnen bepalen of iemand een bot gebruikt.

Runescape heeft me vanaf 2003 alleen maar kunnen vermaken, al was ik het soms niet eens met sommige updates.. Jagex heeft het in mijn optiek altijd goed gemaakt, ik beleef nog steeds de questlines en de storylines alsof ik er midden in zit. The World Wakes heeft me regelmatig laten 'WOW'en.

Ik vind dat ze een goede richting in gaan, ook ik heb toegang tot zowel de Nieuwe interface Beta als de HTML5 Beta and I love it. Ik heb World of Warcraft nooit zo tof gevonden vanwege de beperkingen, in Runescape kun je en zul je altijd kunnen blijven kiezen voor welke stijl je kiest, wat voor type vechter je bent en je kunt je prima vermaken met de minigames en skills. Dungeoneering is een leuke toevoeging en vond het zeker geen game-breaker.

Kortom, JAGEX, HOUD VOL!
We worden allemaal ouder (ook Runescape) en we veranderen allemaal door de tand des tijds.

Ikzelf ben in Juni 2005 begonnen...heb het toen een jaar fanatiek gespeeld en daarna een tijdje laten liggen. Vanaf mei 2007 weer een paar maanden gespeeld... in Okt. 2010 weer een half jaar teruggekeerd...en toen van Augustus 2011 t/m Juli 2012 veel gespeeld. School en studie, vrienden en andere dingen gaan nou af en toe eenmaal voor.

In het begin kwam je allemaal dezelfde mensen tegen bij RS, na elke afwezigheid was er een hele nieuwe lichting. Je begon weer opnieuw met omhoogwerken in clans, clubs etc. en je liep weer een flink achter op je(oude) buddies en je moest weer terugknokken om aanzien te krijgen. Dat is RS wat mij betreft. Het spel is wel veranderd in al die jaren, maar je zat er binnen een paar dagen zo in en dat is zelfs met die EoC en alle andere dingen ook geweest. Iets afleren kost veel meer moeite dan iets aanleren, daarom al die flamewars over elke (grote)verandering.

Bots...ja die zijn er altijd geweest. Ze hebben lange tijd een grote bijdrage geleverd aan de RS-economie, toen het aantal spelers flink toenam ( 2006-2007) waren ze van vitaal belang om het vraag/aanbod in balans te houden. Mensen zijn van nature lui en veel resources waren op deze manier redelijk betaalbaar. Bots zijn altijd bestreden maar waren niet helemaal omstreden, ze hoorden erbij... vooral voor ''Noobs'' was het een zegen, die konden nu makkelijk op een redelijk niveau komen. In die jaren die volgden nam het aantal spelers af en het aantal goed geprogrammeerde bots nam toe...toen kwam er als het ware een gigantische beurskrach...waarin alle eenvoudig te behalen resources waardeloos waren, het niveau van de waardeloze resources nam toe.... zodat bijna alles behalve ''Rares'' en High-end (armor) er onder leden. In die tijd was het zeer moeilijk om iets fatsoenlijks te doen als mid-ranged character, je had echt bijna maxed CB/Skills nodig om goed geld te verdienen, dit werkte CB bots in de hand etc. In 2012 was het zo erg dat er zelfs een aantal Maxers(alle skills max. en veelal steenrijk) bots gebruikten om een skill tot 200M te krijgen. Gelukkig kwam de bot-nuke day en was het weer enigszins te doen.

Quests zijn toch wel een zekere redding geweest om de trouwe fanbase te behouden. Veelal zeer goed geschreven en bedacht, met veel humor en verwijzingen/quotes van/naar allerlei gebeurtenissen, films, muziek en wetenschap. Nieuwe quests zorgen ook voor een verhoogd aanbod van supplies( om skills te trainen), waardoor de invloed van de bots weer wat afnam... nieuwe items zijn altijd goud waard in de eerste weken na release.

RS is leuk als je, competetief en onbevangen het spel in gaat....het is veel klikken (5 muizen versleten), maar het geeft wel veel voldoening....niet te veel in 1x, alles op z'n tijd. Anders bereik je niets.

Nieuwe skills..wat zal ik daarover zeggen... Farming, Slayer zijn geweldige toevoegingen geweest. Summoning, Construction zijn er als money drain met kleine zinvolle toevoegingen. Dungeoneering is wat lastig in het begin, maar met een goed team (zoals bijv. bij voetbal/basketbal) kan zeer veel bereiken als iedereen op elkaar ingespeeld is. Deze Skill vereist perfectie, elk Skill lvl dat je hebt, kan je daar gebruiken. De rewards hebben het spel zeker beïnvloed, maar de tijd die je er in gestoken hebt is er ook naar. Het is een soort parallel universum van de RS-wereld, met weinig uitwisseling....het is zeker een toevoeging en geen game-breaker.

Inflatie heb je overal, neem nou de computer: over 5 jaar zit die rekenkracht in een zaktelefoon. Dit hoort bij een fatsoenlijk spel ook te zijn: devaluatie door de tand des tijds. Die investingsmaatschappij heeft voor een aantal nare updates gezorgd, maar het kan zoals bij Ajax en Feyenoord met een soort Cruijff weer goedkomen....het is inderdaad volhouden en geld verdienen. Die mannen zullen RS niet kapot maken als ze dat geld kost.

Ik raad daarom veel mensen aan om het spel af en toe een jaar links te laten liggen, dan kan je passief dingen afleren en ben je weer onbevangen bij je terugkeer. RS goes on, like life does.
Zelfs voor dungeoneering de skill die "unbottable" zou zijn is een bot die 24/7 draait zonder banned te worden. Je had zelfs fight caves bots die een fire cape halen.

Ik zeg niet dat het goed is, maar ik ken genoeg mensen die meerdere stats 99 hebben gebot zonder problemen.
rs had ooit leuk kunnen worden, maar doordat er steeds updates kwamen die het spel vermakkelijkte en zorgde voor overpowered wapens, de prijzen van goede items die steeds goedkoper werden, het fijt dat er amper iets aan de massale aantallen bots gedaan is en dan nog het laatste schepje uit de zandbAk, eoc, maakt het spel erg jammer (dat laatste voor de pker dan, wat nog een van de laatste leuke dingen waren uit mijn oogpunt). Als het spel ongeveer 5 jaar geleden de juiste updates had gehad, was het en fantastisch spel geweest. De laatste keer dat ik het en beetje serieus gespeeld heb is 3 jaar geleden trouwens. ik verwacht niet dat deze massale update deze aspecten teniet zal doen.
True, maar daarom spelen ik en alle mensen die ik van runescape ken ook allemaal de oldskool versie. http://oldschool.runescape.com/oldschool_index

Voor mij persoonlijk is RuneScape na 2007 ook verpest door updates. En met de nieuwe combat updates is de identiteit ook verloren gegaan toen ze van click based naar hotkeys/actionbar gingen en alles multi combat werd. Dan kan je de graphics updaten en NPC's voices geven enzo, maar dat gaat het voor mij niet meer worden.

Maar ik dank ze voor het feit dat ze iets van 50 oldskool servers online hebben en daar alleen bugs fixen en kleine features toevoegen die 75% van de stemmen van de community moeten hebben. Zeker als je ziet dat hierdoor de playerbase eigenlijk in tweeën gesplitst is, dat durfde Blizzard niet aan met WoW.

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 24 juli 2024 04:07]

Ter info, er word nog steeds onderscheid gemaakt tussen multi combat en single combat.
Graphics zien er echt prima uit, dit laat weer eens zien hoe interessant de combinatie HTML5/WebGL is. Er is een aantal maanden geleden ook een beta van de HTML5 bestiary uitgekomen: http://services.runescape.com/m=itemdb_rs/bestiary/

Er is blijkbaar ook een beta voor RS3 op dit moment, maar daar kan je je niet meer voor aanmelden. Maar de bestiary geeft je wel een redelijk goed idee van de performance en graphics die behaalt kunnen worden.

Een groot probleem van RuneScape is de hoeveelheid bots die gebruikt worden. De Java client is een .jar bestand, deze kan je downloaden en in je eigen JFrame/JPanel laden. Hier kan je dan nog een hele boel functionaliteit aan toevoegen. Vervolgens kunnen mensen zelf scripts maken en deze delen.

Met HTML5 dan moet je het in de browser spelen dus dat lijkt mij dan minder vatbaar voor bots. Maar je kunt alsnog wel mouse/key events naar de browser sturen. Maar geminimaliseerd kan je geen screenshot van de browser ophalen. Met de Java bots kan dit wel omdat ze dmv reflection de game buffer lezen of gebruik maken van een HackCanvas. Deze canvas vervangt de 'echte' canvas dmv xboothpath en zo kan je dus geminimaliseerd alsnog de gegevens ophalen door je eigen methodes.

De classes in de .jar zijn uiteraard encrypted, maar toch zijn er mensen die d.m.v. reflection alle waardes kunnen uitlezen zoals de exacte positie van de speler, locatie van de objecten etc. Heeft iemand enig idee of dit mogelijk is met HTML5?
helaas daarvoor blijft de java versie er voorlopig nog naast bestaan

mbv greasemonkey is heel makkelijk eigen javascript code te injecteren in websites, en dus ook in RS3, daarmee zal waarschijnlijk dus ook wel de positie etc zijn uit te lezen
Je kan ook je eigen webbrowser maken en dan kan je ook zoveel aanpassen als je wil. Het grote nadeel van de HTML versie is dat de meeste berekening gedaan zullen worden op de server. Of bots te bouwen zijn is erg afhankelijk van de gegevens die beschikbaar zijn op de html pagina. Als de html pagina namelijk alleen beeld streamt en commando's doorstuurt naar de server kan je geen fatsoenlijke bots maken. Het is namelijk bijna onmogelijk om vanuit de stream te bepalen waar de gebruiker zich bevind en waar medespelers lopen.
Je kunt altijd nog met macro's botten. M.b.v. Autohotkey bijvoorbeeld.
precies, alleen de meest basale bots blijven nog over, en die bots zijn juist enorm makkelijk te detecteren voor jagex (en dus makkelijk te bannen)
de bots die het probleem zijn zijn veel lastiger te detecteren omdat een programma heel gemakkelijk uit een stuk code kan lezen wat er precies gebeurt en wat hij moet doen om het gewenste resultaat te bereiken
met een bewegend beeld is dat veel lastiger en belangrijker: intensiever
als je een geavanceerde bot wilt maken op basis van beeld dan ga je veel CPU kracht opeten waardoor je minder bots per PC kan draaien

maar goed, java blijft ondersteund worden en zolang dat blijft zullen bots blijven bestaan
Je hebt al een tijdje bots die werken op basis van color recognition. Deze vereisen geen java client en moeten geen code van het spel lezen, daardoor zijn ze niet te traceren en niet te bannen...
Daar heb je gelijk in. Maar het is echter wel een feit dat zei niet zomaar in 1x over kinnen stappen naar html en vervolgens java weglaten.

Een vriend van mij mocht op de html 5 beta gamen. En ik moet zeggen de graphics zien er inderdaad ziek bruut uit. Voor 95% gelijk aan de bovenstaande afbeeldingen die tweakers hier laat zien ;)
rsnubje Testlabcoördinator @JJ938 mei 2013 13:31
De laatste tijd zijn er erg veel bots van de server gehaald en ziet ze nu ook al veel en veel minder. Ook de spam bots zijn er niet meer.
HTML5 en Javascript zijn opzich minder gecontroleerde omgevingen dan Java. Je kan je eigen hackbrowser maken zoals je ook een hackcanvas kunt maken, je kunt variabelen echt nog wel opzoeken (bij naam, nooit geheugenaddress). Het is dus zeker net zo goed mogelijk, maar wel weer even lastig. Die bots hebben tenslotte ook jaren en jaren ontwikkeling gehad.
Heb me laatst een keer aangemeld voor de Beta van RS3. Na een mailtje te hebben ontvangen dat ik de beta mocht spelen ben ik langzaamaan eens rond gaan kijken.

De graphics zagen er allemaal wat gelikter uit. Betere shading, shadows, enz. Toch liep het geheel allemaal nog niet zo vloeiend als verwacht. Hoofdzakelijk de camera gaf hier de nodige problemen, maar vooralsnog was het een beta om deze problemen de wereld uit te helpen.

Ik heb RuneScape gespeeld sinds 2001, verschillende updates meegemaakt waarvan een groot aantal verbeteringen, maar ook een aantal die de speler enorm in de kou lieten staan. Zo besloot Jagex, omwille van het grote bot-probleem en het verkopen van virtueel geld, het trade-systeem aan te passen, waarbij de gehele economie instortte. Enkele jaren later werd dit echter weer teruggedraaid, waarop ze besloten de Wilderness (een plaats waar PVP en PK plaats kon vinden) vaarwel te zeggen. Dit tot ongenoegen van de vele spelers. De playerbase zag een flinke daling.

Ondertussen werd ook een aantal nieuwe vaardigheden toegevoegd, waaronder Slayer, Farming, Summoning en Dungeoneering (en wellicht vergeet ik er een paar). Over de laatste twee waren de meningen erg verdeeld. Ik meen mij wel te herinneren dat een groot deel van de spelers het in eerste instantie zag als een ware game-breaker.

Een van de betere updates, die naar mijn mening wel aangeschreven mag worden als RS2.5 is de HD update die Jagex in 2007 uitrolde. De nieuwe graphics waren een hele verademing en hiermee liet Jagex aan de rest van de wereld zien wat de echte mogelijkheden van een Browser-only game waren. Om het af te maken werd eind 2011 de nieuwe audio-engine met voice-overs geïntroduceert. Dit maakte het spel net wat meer "Immersive".

De meest recente update is de complete overhaul van het gevechtssysteem. Hoewel dit een hoop nieuwe spelers heeft opgeleverd, heeft het Jagex ook een groot aantal trouwe spelers gekost. Door deze nieuwe update bleef Jagex niet bij hun traditionele formule, maar neigden ze steeds meer in de richting van moderne MMO's als World of Warcraft, Guild Wars, Lineage II, etc. Eveneens is het een update waar ikzelf niet erg over te spreken was. Hoe oud en dom het oude gevechtssysteem ook mocht zijn, dat was wat Runescape echt was.

Vooralsnog zie ik Runescape 3 met een warm hart tegemoet en zal ik het zeker een keer of wat spelen als de Beta-periode het nut bewezen heeft. Toch blijf ik een beetje afwachtend, in de zin dat Jagex hun "ooit zo unieke spel" alsnog omtovert tot een mainstream, moderne MMO. Ik hoop ten zeerste dat ze bij hun waarden blijven en ernaar streven Runescape een unieke game te laten zijn en dat de speler hen daarin steunen. Echter ben ik bang dat door de nieuwe playerbase van jongeren, die verlangen naar een wereld als WoW, dit niet zullen steunen en Runescape willen vormen naar hetgeen zij gewend zijn.

Al met al, Runescape was en blijft (hopelijk) een topspel. En aan alle haters die alleen maar opmerkingen als: "Het is nou niet bepaald Skyrim of Crysis!", voor een Browser-only game is Runescape grafisch gezien een waar juweeltje.
Hier word ik toch wel vrolijk van. Heb het echt jaren lang gespeelt, en zoals in het artikel al staat aangegeven gestopt omdat het verschil met de andere speler die veel meer spelen te groot werd. Als bij deze versie echt ideereen weer bij nul begint ga ik het zeker weer even proberen :)
Helaas voor je is dat echter niet het geval. Het is geen nieuw spel, maar een update op de bestaande content, zoals ik het begrijp uit het artikel. Het is weliswaar een hele grote update, waarin vanalles op de schop wordt genomen, maar het blijft hetzelfde spel, en is dus geen reboot van de wereld.
Puur praktisch gesproken, runescape 2 was ook alleen maar een hele grote update, maar bracht wel een reboot van de wereld met zich mee. Gezien de setting van runescape 3 *na* runescape 2 ligt lijkt me een 'reboot' dus ook zeer waarschijnlijk.
Je bedoelt de reboot van Runescape Classic naar Runescape zoals men het nu kent? Er komt geen reboot met Runescape 3. Dit is alleen een graphics update, van Java -> HTML5
Heb je het artikel gelezen? Er word duidelijk geschreven dat de hele wereld anders gaat functioneren en dat alles zich plotseling na Guthixs dood afspeeld (terwijl in het huidige RS alleen high level characters zich zover in de tijdlijn weten te spelen).
Dat betekend nog niet dat iedereen weer opnieuw moet beginnen, dat lijkt me ook heel erg onwaarschijnlijk omdat in de beta van rs3 dit ook niet het geval is. Dit is gewoon een grafische update van java naar html 5 zodat ze uitgebreidere elementen kunnen toevoegen zoals een nieuwe skill, world events en de voortzetting van het verhaal naar de sixth age.
ik heb dit ooit eens gespeeld in 2007 of zo. nooit geweten dat er zo'n centrale verhaal lijn in zat. :+

ik speelde dan ook gratis en voor niets. misschien dat dat er wat mee te maken had.

dacht altijd dat dit een spel was voor kleine kinderen :X hoe fout kan je het hebben 8)7
Heb het spel van de basisschool tot het voortgezet onderwijs gespeeld (2001 - 2003 ongeveer) en heb mij wezelijk vermaakt. In die tijd was het allemaal nog niet zo mooi en hebben we autominers, grote quest walktroughs en nog veel meer gedeeld om zo verder te komen. Het spel is nu veel veel meer dan dat.
Vanwege de autominer ben ik dan ook gebanned in die tijd 8)7 :Y)
Dat komt natuurlijk omdat de verhaallijn voornamelijk verwerkt is in de quests, en laat 90-95% van de quests alleen beschikbaar zijn voor de betaalde spelers. Niet zo heel vreemd dat je vrij weinig van het verhaal hebt meegekregen. Bovendien waren de free-to-play quests voornamelijk voor het beter kennismaken met allerlei spelmechanismen (soort uitbreiding op de tutorial).

Als free player kwam je dus eigenlijk alleen elementen van het verhaal tegen, en kreeg je geen goed idee wat voor verhaal er nou eigenlijk achter zat. Denk aan elementen als de armours (Guthix, Zamorak en Sara), het zamorak altaar bij de wilderness, etc.

Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik als betalende klant ook niet bijster veel van het verhaal mee heb gekregen, maar dat kwam meer door mijn leeftijd en de desinteresse die bij deze leeftijd hoorde :P

En tsja, de eerste indruk weegt heel zwaar. Men (ver)oordeelt zaken op basis van een eerste indruk zonder het echt uitgeprobeerd te hebben. Denk hierbij aan mensen, maar ook aan hobby's. Ik heb oh zo vaak gepreek aan moeten horen van mijn vader over gaming, terwijl ik er zeker van ben dat hij nog niet eens heeft uitgeprobeerd. Totaal niet serieus te nemen dus. Nou moet ik wel eerlijk bekennen dat ik mijzelf hier ook schuldig aan maak. Alleen doe ik zelf dan weer de moeite om hier bewust van te worden en dit zo te voorkomen.

Overigens vind ik dit soort nieuwsberichten best vervelend als oud speler. Mijn handen gaan hier altijd van jeuken.

[Reactie gewijzigd door Defnox op 24 juli 2024 04:07]

Anoniem: 454685 @coolkil8 mei 2013 16:51
Dit spel heeft echt een enorme storyline en misschien wel evenveel lore (etc) als bijv. Warcraft.

Maarja, 99% (of meer) daarvan is members-only.
Bij het begin van de Sixth Age is Guthix echter dood
Voor zover ik weet is dit niet geheel correct. Ik dacht dat het zo zat dat Guthix weg was/is, waardoor hij de realm niet meer kan beschermen. Hierdoor is de bescherming die Guthix had aangebracht in het gedrang en proberen de andere goden weer binnen te komen.

Maar goed ik kan het ook fout hebben, is alweer 2+ jaar geleden dat ik het serieus heb zitten spelen.
Nee, Guthix is in een van de laatste (grand)masterquests vermoord door aanhangers van de andere goden. (dacht ik opgemaakt te hebben, speel het zelf ook niet meer :P)

[Reactie gewijzigd door KornoPoning op 24 juli 2024 04:07]

Guthix is inderdaad vermoord door aanhangers van de andere goden, mocht je het interessant vinden en geen probleem hebben met spoilers, dan vind je dat deel van het verhaal hier:
http://runescape.wikia.com/wiki/The_World_Wakes
Anoniem: 373239 8 mei 2013 08:48
De overstap van RS1 (classic) naar 2 heb ik actief meegemaakt, wát een update voor toen. Geweldig om te zien dat dit spel, na al die jaren zich staande weet te houden tussen de "grote jongens" en zelfs nog zoveel gegroeid is.

Wellicht dat ik mijn oude character weer eens opduik, zodat ik niet mijn halve spel besteed aan het terugkrijgen van (ooit) indrukwekkende skills.
Ik zou er niet op hopen, het was 'altijd' (tegen de tijd dat ik stopte met spelen) zo dat karakters die een jaar niet actief waren geweest werden verwijderd. Kan zijn dat het anders is als je ooit member bent geweest, dat weet ik niet meer.
Dat klopt niet, karakters blijven altijd bestaan.
Zeer mooi dat dit spel nog steeds zich staande weet te houden en vooruitgang boekt. Ik heb heel veel van mijn wat jongere jaren hieraan besteed en vind het nog steeds elke minuut waard.
Een paar vrienden van me zijn daarin ook begonnen. Ik was toen zelf Tibia aan het spelen. We zijn later allemaal overgeschakeld naar Tibia.

Sorry voor de off-topic ness, maar die nostalgie :).

Aaaah, wat was Tibia zalig xD
Ik was ook altijd meer een Tibia speler dan RS. Onzettend veel tijd in Tibia gestoken 8)7
Jammer dat de characters nu gewoon gedelete zijn na een paar jaar inactief...

[Reactie gewijzigd door MeltedForest op 24 juli 2024 04:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.