Door Pieter Molenaar

Nikon 1 V2: lelijk eendje

04-04-2013 • 08:00

50

Singlepage-opmaak

Bediening: geven en nemen

Snelmenu

Hoewel de F-knop bij de V2 nog steeds niet programmeerbaar is, is de functionaliteit ervan wel sterk verbeterd. In de pasm-modi roep je met deze goed bereikbare knop namelijk een snelmenu op. Hiermee kun je onder meer de iso-waarde, af-stand, af-veldstand, methode van belichtingsmeting, Picture Control en witbalans instellen.

Deze opties staan op dezelfde plek als in de normale weergavestand. Hoewel dat consistent is met de overlayinterface bij het nemen van foto's en video's, zouden de opties sneller te benaderen zijn als ze allemaal direct naast of onder elkaar geplaatst waren. Nu moet je eerst met het instelwiel rechts de klok rond voor de juiste instelling. De instelling is te wijzigen door het klikwiel in te drukken en aan het wieltje te draaien.

Nikon 1 V2 snelmenu 400px

De functie van de F-knop is contextgevoelig. In de groene beginnersstand wordt hiermee namelijk een ander menu opgeroepen. Rechts in beeld verschijnen dan onder elkaar icoontjes voor het aanpassen van Active D-Lighting, Achtergrond verzachten, Bewegingsaanpassing en Helderheidsaanpassing via een verticale slider. De laatste drie opties houden natuurlijk direct verband met het diafragma, de sluitertijd en de belichtingscorrectie in de pasm-modi.

Nikon 1 V2 F-knop mogelijkheden Nikon 1 V2 F-knop mogelijkheden Nikon 1 V2 F-knop mogelijkheden Nikon 1 V2 F-knop mogelijkheden

De 'Beste Moment Selectie'-modus heeft nu gezelschap gekregen van een 'Trage Weergave'-modus. Daarbij neemt de camera bij half indrukken van de sluiterknop continu foto's en speelt deze tijdens de opname ook weer vertraagd af. Met de sluiterknop geheel ingedrukt kan dan het juiste moment uitgekozen worden. Dit werkt eigenlijk alleen bij meer omgevingslicht en dan nog vergt de nieuwe feature gewenning in het gebruik. De 'Bewegingssnapshot'-stand, waarbij een foto samen met een vertraagd af te spelen filmclip opgenomen wordt, kan bij weergave van het slow-motion-filmpje dezelfde deuntjes afspelen, maar je hebt nu de mogelijkheid om met de Disp-knop de riedeltjes alvast te horen.

De weergavestanden zijn bij de V2 dezelfde gebleven. Bij het nemen van foto's worden alleen de belangrijkste zaken voor de belichting onderin getoond, terwijl bij de uitgebreide view ook bovenaan symbooltjes voor extra camera-instellingen weergegeven worden. Ook kan de lcd uitgezet worden. Dit is handig als alleen de evf gebruikt hoeft te worden. Bij het vertonen van foto's is er nog een extra weergavestand met onder meer de gebruikte iso-waarde, de foto als thumbnail linksboven en een helderheidshistogram.

Nikon 1 V2 weergavestanden Nikon 1 V2 weergavestanden Nikon 1 V2 weergavestanden Nikon 1 V2 weergavestanden

Geven en nemen

Nikon heeft wat de interface en bediening betreft bij de V2 een flink aantal wijzigingen doorgegevoerd ten opzichte van de V1. Een aantal punten, zoals de nuttigere en slimmer geplaatste modusknop, is positief, maar er is ook een aantal features verdwenen die wel bij de V1 ingebouwd waren.

We bespreken eerst de positieve wijzigingen. Niet alleen is er een nieuw snelmenu in de pasm-modi, het is nu ook mogelijk om het controlebeeld uit te zetten. Daardoor hoef je niet meer zoals bij de V1 eerst de sluiterknop half in te drukken om weer livebeeld te krijgen. Ook wordt nu direct de belichtingscompensatie in beeld getoond zonder dat je de ok-knop moet indrukken en toont de V2 de filmkadrering met korte lijntjes in de hoeken.

Daarnaast kun je zonder in het menu te duiken het effect van verschillende Picture Controles en witbalansinstellingen direct vergelijken via het snelmenu. Ook is een 720/30p-videostand toegevoegd. Bij de auto-iso-functionaliteit wordt in realtime de actuele iso-waarde weergegeven, terwijl de gekozen iso-waarde bij de V1 alleen na het nemen van een foto te controleren was.

Nikon 1 V2 menuinterface Nikon 1 V2 menuinterface Nikon 1 V2 menuinterface Nikon 1 V2 menuinterface Nikon 1 V2 menuinterface Nikon 1 V2 menuinterface Nikon 1 V2 menuinterface Nikon 1 V2 menuinterface

Maar Nikon heeft bij de V2 weer een aantal, in onze ogen, rare keuzes gemaakt. Zo is de auto-iso-stand tot en met iso 400 ingewisseld voor een variant met iso 6400, is de vanwege de elektronische sluitermogelijkheid op het lijf geschreven timelapsefunctionaliteit geschrapt en kent de V2 nu geen fade-in/fade-out meer voor video's.

Daarnaast is de menuoptie voor de batterij-indicatie in procenten verwijderd bij de V2, waardoor je alleen moet afgaan op het accusymbooltje linksonderaan, bestaande uit slechts drie niveaus. Kon je er bij de V1 nog specifiek voor kiezen om de mechanische of elektronische sluiter te gebruiken, bij de V2 wordt dat geregeld via de 'Stil fotograferen'-optie in het menu.

Een nadeel is echter dat je bij de V2 ook niet meer kunt kiezen uit afzonderlijke geluidjes voor scherpstellen en afdrukken. Bij zijn voorganger was het al niet mogelijk om het geluidsniveau daarvan in te stellen. Vooral bij de 15fps-burststand is de stille fotostand lastig, vanwege het gebrek aan voel- of hoorbare feedback.

De laatste wijziging die we zijn tegengekomen betreft de werking van de AE-L/AF-L-positie op de d-pad. In plaats van voor het vastzetten van de belichting gedurende het indrukken van de knop bij de V1, wordt de knop bij de V2 gebruikt om te schakelen tussen het vastzetten en vrijgegeven van de 'lock'. Een nadeel is dat je daardoor eerder vergeet dat de belichting vergrendeld is en je met de verkeerde instellingen fotografeert. Liever hadden we een menuoptie gehad waarvan de werking kan worden ingesteld. Bij zijn dslr's geeft Nikon deze optie wel.

Als laatste willen we opmerken dat Nikon een aantal belangrijke zaken nog steeds niet geïmplementeerd heeft bij zijn Nikon 1-topmodel. Zo hadden we graag eindelijk een realtime-histogram gezien in plaats van naderhand het histogram te checken, al dan niet uitgesplitst in de rgb-componenten. Verder zijn er geen bracketingopties en ook een 24p-filmstand had niet misstaan. Ook zouden we graag een of meer custom-standen zien op de modusknop en vinden we het vervelend dat de zelfontspanfunctie bij elke foto weer handmatig ingesteld moet worden.

Wifi

Met behulp van de optionele WU-1b-wifi-module kunnen op afstand foto's met de V2 gemaakt worden en kunnen foto's die op de sd-kaart van de camera staan naar een smartphone of tablet geüpload worden. Hiervoor moet op het mobiele apparaat de app Wireless Mobile Utility van Nikon in de onlinewinkel van Android of iOS geïnstalleerd worden. De verbinding tussen de twee verloopt eenvoudig via de wps-standaard.

Nikon 1 V2 WU-1b 610px

De mogelijkheden van Wireless Mobile Utility zijn echter beperkt. Het is weliswaar mogelijk op afstand een livebeeld van de camera te tonen, maar het is niet mogelijk om met de app de camera-instellingen te wijzigen. Wel zijn er opties voor bijvoorbeeld het automatisch openen van de app als de WU-1b-wifi-module geactiveerd wordt en het automatisch downloaden van een gemaakte foto, en kan het beeldformaat van de thumbnails en de gedownloade bestanden gekozen worden. Wordt bij dat laatste gekozen voor 'Originelen', dan wordt de jpeg met de volledige resolutie en het bijbehorende raw-bestand gedownload.

Nikon 1 V2 wifi interface WU-1b Nikon 1 V2 wifi interface WU-1b Nikon 1 V2 wifi interface WU-1b Nikon 1 V2 wifi interface WU-1b Nikon 1 V2 wifi interface WU-1b Nikon 1 V2 wifi interface WU-1b Nikon 1 V2 wifi interface WU-1b Nikon 1 V2 wifi interface WU-1b

Het is ook mogelijk om via de app foto's te vertonen. Dit kunnen zowel foto's zijn die op de sd-kaart van de V2 staan, als eerder gedownloade fotobestanden. Tijdens de wifi-sessie is de camera verder geblokkeerd. Via de app kan ook nog ingesteld worden na hoeveel tijd de wifi-module in de slaapstand gaat. Helaas heeft Nikon de wifi-functionaliteit niet geïntegreerd bij de V2.