Nikon kondigt 1 V2-ilc aan met uitklapbare flitser

Nikon heeft een nieuwe camera in zijn Nikon 1-serie aangekondigd die voorzien is van een uitklapbare flitser en een dikkere grip heeft. De Nikon 1 V2-milc heeft ten opzichte van zijn voorganger meer handmatige opties en is daarnaast voorzien van een nieuwe beeldsensor.

De Nikon 1 V2 is volgens de fabrikant bedoeld voor de ervaren fotograaf die de mogelijkheid wil om zelf allerlei zaken in te kunnen stellen. Daarom is er bovenop de camera een nieuwe command dial geplaatst die naast enkele automatische standen ook toegang geeft tot de pasm-modi. De camera behoudt dezelfde elektronische viewfinder met 1,4 miljoen pixels die ook al aanwezig was op de V1 en ook het 3" lcd met 921.000 pixels is ongewijzigd.

Wel nieuw zijn de 14,2-megapixelsensor en de Expeed 3A-beeldverwerkingsengine. Die zouden volgens Nikon een stuk sneller zijn dan eerdere varianten waardoor het mogelijk moet zijn om drie seconde lang foto's met 15fps te maken met continu AF ingeschakeld. Zonder autofocus kan zelfs met 60fps geschoten worden, al meldt Nikon niet of dat op volle resolutie is. De beeldsensor heeft een iso-bereik van 160 tot 6400.

Ten opzichte van andere modellen uit de 1-serie heeft de V2 een dikkere body vanwege de grotere en diepere grip aan de rechterzijde. Daarnaast maakt de opklapbare flitser hem ook hoger. De flitser kan maximaal 120 graden omhoog gekanteld worden om licht via het plafond te laten weerkaatsen. Nikon introduceert samen met de V2 ook een nieuwe flitser; de SB-N7 die op drie aaa-batterijen werkt.

De camera moet eind november beschikbaar zijn en wordt geleverd in combinatie met de 10-30mm-kitlens; de set gaat 899,95 dollar kosten.

Nikon 1 V2 Nikon 1 V2 Nikon 1 V2 Nikon 1 V2 Nikon 1 V2

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

24-10-2012 • 09:05

28 Linkedin

Reacties (28)

28
28
16
0
0
5
Wijzig sortering
deze uitvoering van de 1 serie wordt wel weer erg groot, ik denk dat je beter af bent met een D3200, meer keuze uit objectieven en accessoires en voordeliger in aanschaf.
Misschien moet je nog een keer kijken want de V2 is totaal niet groter.

Bovendien gaat het hier kwa formaat vooral om de lenzen die een stuk kleiner zijn in combinatie met de Nikon1 sensor en korte registerafstand (geen spiegel). Deze vergelijking laat het verschil zien tussen de twee met lenzen van hetzelfde bereik.

[Reactie gewijzigd door jesper86 op 24 oktober 2012 11:59]

Mijn eerste reactie was ook: dit is een DSLR, maar dan wat kleiner.
Wat eerst een trendy 'blokje' was, graviteert toch naar het archetypische DSLR-vorm.
Grappig, het wijst er op dat die vorm voor veeleisende gebruikers toch ergonomisch ideaal is met de hedendaagse fototechnologie.
Nikon 1 is op dit moment op één aspect echt onovertroffen: snelheid. Alle andere aspecten lijken hier ondergeschikt aan gemaakt, en door andere fabrikanten al een keer eerder en/of beter gedaan. Ik zie dit systeem daarom ook meer als een vingerwijzing naar de toekomst, dan een serieus iets met toekomst.

Als die 10-30mm lens van absoluut ongeëvenaarde kwaliteit zou zijn geweest, zou ik er misschien heel anders over hebben gedacht . Ik weet dat de lens in dat geval waarschijnlijk veel groter zou zijn geweest, maar dan nog. In mijn beleving bestaan er maar twee gradaties pocketability: wel of niet, en wat ik hier op de plaatjes zie valt al in de laatste categorie. Ik zou daarom wel eens willen weten hoe de 1" variant van bijvoorbeeld hun DX 17-55mm f/2.8 er theoretisch uit zou zien. Zo'n combinatie zou mijn best wel eens over de streep kunnen trekken. Maar ik ben bang dat dit in ieder geval voorlopig nog niet op het netvlies van de Nikon marketingafdeling staat. Laten we hopen dat ik het mis heb.


Edit: juiste haakjes voor cursief toegepast.

[Reactie gewijzigd door Surodoeht op 24 oktober 2012 09:44]

Elke camera met zo'n kleine sensor kan snel scherpstellen. Kleine sensor betekent meer scherptediepte en dus sneller scherpstellen. We zien aan de Eos M van Canon wat er gebeurt als je CDAF en PDAF combineert op een grote sensor. Dan is het (op dit moment) nog traag als dikke stront. De snelheid van deze camera is geen prestatie, het toont eerder aan dat de sensor gewoon te klein is voor serieuze fotografie. Zelfs voor een serieuze amateur.

Door die kleine sensor diskwalificeert deze camera zich als serieus toestel. Fatsoenlijke scherptedieptecontrole is niet te krijgen. Zelfs als er theoretisch een F0,95 lens zou komen, dan nog zit je op het scherptediepteniveau van een APS-C DSLR met kitlens. Oftewel, zeer tragisch. Meer is onhaalbaar omdat lichtsterkere lenzen dan F0,95 onbetaalbaar duur zijn om te maken en geen een zichzelf respecterende lenzenboer zich zal wagen aan iets dergelijks voor dit systeem.
We zien aan de Eos M van Canon wat er gebeurt als je CDAF en PDAF combineert op een grote sensor. Dan is het (op dit moment) nog traag als dikke stront.
Dat, of Canon bakt er gewoon niets van. Zo groot is het verschil in sensorformaat namelijk ook weer niet: De sensor van de Canon is nog geen 2x zo groot, maar het scherpstellen duurt zeker meer dan 2x zo lang.

En om de kleinere scherptediepte nou af te doen als 'zeer tragisch'? Een kleine scherptediepte is lang niet altijd wenselijk, maar iedereen lijkt hier te geilen op extreem wazige 'bokehlicious' foto's en video. Overigens kan je met de aangekondigde 32mm/f1.2 lens waarschijnlijk de achtergrond aardig wegkrijgen, dat zou ongeveer vergelijkbaar moeten zijn met een 85mm/f2.8 lens op fullframe. Lang niet gek in ieder geval en het zou voor mij persoonlijk meer dan genoeg 'bokeh' zijn.
Helaas is die 2x rekensom in de praktijk natuurlijk niet zo eenvoudig. Daarbij, het verschil met de EM-5 of G5 in scherpstellen is veel minder groot en die sensoren liggen qua omvang nog iets dichterbij. Trouwens, 2x zoveel sensor-oppervlak betekent natuurlijk nogal wat voor de afmetingen van de pixels en de ruisprestaties.

En ja, de scherptediepte is tragisch op dit toestel. Elke vorm van onderwerp-isolatie is met een zoom vrijwel onmogelijk. Het is tekenend dat een 1.2 lens (en veel lager zullen ze niet gaan) inderdaad een scherptediepte op zal leveren die groter is dan op een 85mm 2.8. Tel daarbij op dat je voor echte scherpte vaak toch één of twee stops moet diafragmeren en je zit gewoon op het niveau van een APS-C kitlens.
Bokeh is voor vrouwen en beginners. Een echte fotograaf brengt voorgrond, middengebied, en achtergrond in perfecte harmonie, met een scherpte vanaf zijn voeten tot aan de einder. Mensen hadden vroeger natte dromen van de Nikon 1 scherptediepte.

Daarnaast, snelheid gaat bij dit toestel over meer dan S-AF speed alleen. ;)
Je zit hier nu echt consequent kruistocht te voeren tégen deze camera's. Word je fysiek onwel van er een foto van te zien? Scherptediepte is niet àlles in fotografie. Of zijn ultra breedhoeklenzen ook maar speelgoed... omdat ze weinig dof-controle bieden?
Anoniem: 181786
24 oktober 2012 09:40
Een zeer eigenzinnig ontwerp. Leuk dat fabrikanten zichzelf ook steeds meer op dat vlak onderscheiden. Zo te zien heeft Nikon nu duidelijk 2 verschillende modellen voor 2 verschillende doelgroepen neergezet. Wel een vrij duur ding in vergelijking met bijvoorbeeld een NEX-6 en een G5.
Eigenzinnig? Denk de fliters/viewfinder bump weg en het lijkt op de Nex serie.
En laat het nu net de flitser/viewfinder zijn die het zo'n eigenzinnig ontwerp maakt met een dikke knipoog naar een Nikon SLR van welleer. Daarnaast is de NEX knoppen layout aan de achterkant totaal anders. Niet echt te vergelijken behalve dan op de grap na.

Edit: bedoelde natuurlijk grip ipv grap.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 24 oktober 2012 15:42]

en de offset lens mount wat wel een beetje de trademark van oudere Sony en Minolta cameras is zoals de Dimage die dan ook die bult heeft.

Dus nee vind het verre niet van eigenzinnig.
Dit las ik op dpreview.com: "High-speed continuous shooting at approximately 60 fps for up to 40 frames is also possible."

Wat bedoelen ze daarmee? Dat er met 60fps wordt geschoten, maar het resultaat 40 fps is?

Veel meer specificaties en een mooi verhaaltje zijn hier te vinden.

Dit vind ik eindelijk een Nikon 1 camera die er een beetje uitziet alsof hij goede foto's kan maken. De rest vond ik persoonlijk een beetje speelgoed lijken. En dat vind ik zonde, voor de prijs die je ervoor neerlegt.
Evil.bean.
De snelheid zal 60fps zijn. Echter zal de buffer vol zijn na het schieten van 40 frames. Je kan dus voor 0,67 seconde 60fps foto's maken. :)

Ik vind de flashunit nou niet erg mooi ogen op de body. Het "compacte" verdwijnt op deze manier, waardoor de meerdwaarde van dit soort systeemcamera's boven een dslr verdwijnt. Ik had graag een letterlijk ingebouwde flash gezien als in patent verzoek: 2010-039025 (http://nikonrumors.com/20...ents-filed-in-japan.aspx/ )

[Reactie gewijzigd door aeonmort op 24 oktober 2012 10:20]

Er zit als het goed is een ingebouwde flitser in zoals hier te zien is:
http://nikonrumors.com/wp...10/Nikon-1-V2-white-2.jpg

Echter kan er ook een normale flitser op en zal het bereik beter zijn en eventueel de ISO's zelf in te stellen zijn. Mijn vraag was ook inderdaad van die buffer of deze door middel van een snelle SD-kaart al weggeschreven kunnen worden of dat hij inderdaad maar 40 FPS kan maken in 2/3 seconde.

Een mooi toestel, maar ik denk dat hij een beetje zijn doel mis schiet. Hij zou inderdaad compact moeten zijn en dat verwdijnt niet alleen met de flash unit erop, maar ook door de grip. In dit geval zou ik toch voor een echte DSLR gaan en gaan kijken voor een D7000 of iets dergelijks. Of heeft deze iets wat een stuk beter is?
Sietse, ik denk dat je het patent niet goed bekijkt. Ik bedoel dat de flitser fysiek in de body zit weggestopt en deze naar een spiegel flitst. Dmv van die spiegel te kantelen richt je de flitser.

Ik weet niet hoe groot de buffer is. Echter als je van een nef bestand van +/- 20MB uitgaat (http://web.forret.com/too...p?width=4608&height=+3072) bij 40 frames. is dat 20*40=800 MB buffer. Een class 10 SD kaart moet in ieder geval 10MB p/s weg kunnen schrijven. De hoogste UHS-II standaard is nog maar 300MB. Dus daarmee zal je het ook niet veel mee kunnen rekken. Misschien tot om en nabij 60 frames.
Chipworks heeft laten zien dat er wel 1GB aan DDR2 geheugen in de V1 zit !
Ziet er wel mooi, ook uit al ben ik geen fan van de nikon 1 serie. Veel beter dan de V1, zeker de nexachtige grip. Helaas ook erg duur... daar koop je veel ander en beter moois voor.
Dat 120 graden omhoog kunnen kantelen van de flitser gaat over de additionele flitser, en niet over de ingebouwde flitser. Die zou ook nooit sterk genoeg zijn om bij indirect flitsen nog enige impact te kunnen maken.
De Photographyblog hands-on foto's laten ook goed zien hoe klein de werkelijk is.
Ze hebben dus geluisterd naar de Nikon gebruikers die NIET voetbal moeders zijn en nu een serieuzere versie gemaakt. Goed!
Nee hoor, want een serieuze camera heeft minimaal een MFT-sensor. Dit blijft, ook al krijgt hij nog zo'n mooie grip, een zinloze camera voor mensen die denken dat alles met 'Nikon' er op iets toevoegt aan hun fotografieskills.

Voor dit geld koop je ook een Panasonic G5 met kitlens, om maar iets te noemen. En dan houd je nog geld over ook. Dan heb je op elk vlak gewoon een betere camera. En voor de helft van de prijs van deze Nikon koop je een GF3 van Panasonic en bijna een GF5. Die zijn even groot, maar vele, vele malen beter als het op beeldkwaliteit aankomt.

Nee, al draagt een aap een gouden ring.....
Maar vele, vele malen beter....

Lees nu eens wat je schrijft, overdrijven is ook een vak.
Nee hoor. Daar is niets overdreven aan.
Zelden zo'n lelijke camera gezien, en dat zeg ik als nikon-'fan'.
Al die uitsteeksels en tierelantijnen zorgen er toch alleen maar voor dat het hele idee van de camera -licht in gewicht, 'pocketable', gebruiksvriendelijk - wegvalt.
Pocketable is hij nooit geweest, gebruiksvriendelijkheid is alleen maar verbeterd voor mensen die ten minste weten wat een PASM dial is, en lichtgewicht is hij nogsteeds. Bovendien is er altijd nog de J1/J2 voor degene die deze fratsen niet willen. Zie ook mijn eerdere commentaar over het formaat waar je je op verkijkt.
De nieuwe sensor heeft wat meer megapixels en een hogere iso, helaas is ook de 100 verdwenen, er jammer, helemaal omdat de pixels al kleiner zijn en dus eerder last heeft van ruis. Ben benieuwd naar testresultaten, met name over de kwaliteit van de nieuwe sensor, en de ruis.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee