Door Pieter Molenaar

Nikon 1 J2: laat kansen liggen

24-10-2012 • 08:00

37

Multipage-opmaak

Inleiding: luisteren naar kritiek

Nikon kondigde begin augustus de Nikon 1 J2-camera aan. Deze compacte systeemcamera volgt de Nikon 1 J1 op, die vorig jaar september samen met de hoger gepositioneerde Nikon 1 V1 werd geïntroduceerd.

De Nikon 1-serie onderscheidt zich van andere milc's door de integratie van af-punten op de sensor, zodat er met behulp van fasedetectie-autofocus zeer snel scherpgesteld kan worden. De af-snelheid van de Nikon 1-serie is daardoor niet minder dan die van dure spiegelreflexcamera's, zelfs bij continue scherpstelling. Ook de beeldkwaliteit is dik in orde en vanwege de kleine sensor zijn de lenzen zeer klein te maken.

Er was ook kritiek op de Nikon 1-serie. Zo zou de sensor, die het midden houdt tussen de sensors van high-end compactcamera's en m4/3-camera's, te klein zijn. Gegeven de kleine sensor zijn de J1 en de V1 echter relatief groot, en beide camera's hebben onvoldoende houvast aan de voorkant. De modusknop zou te gemakkelijk te verdraaien zijn en Nikon had de pasm-modes niet op de modusknop ondergebracht. Andere ergernissen waren het ontbreken van een panoramastand, grafische filters en een live histogram, en de onmogelijkheid om bij ingezoomde weergave tussen foto's te wisselen.

De Nikon 1 J2 heeft dezelfde sensor als zijn de J1, maar de vga-lcd van de V1. Tweakers keek welke tekortkomingen van het eerste model nog meer verholpen zijn, en waar Nikon kansen heeft laten liggen.

Nikon 1 J2 Inleiding

Body: zoek de verschillen

Uiterlijk lijkt er niet veel aan de Nikon 1 J2 te zijn gewijzigd. De vorm van de body is nagenoeg gelijk en ook de knoppenindeling is onveranderd. Net als de J1 is de J2 hoofdzakelijk optrokken uit aluminium met hier en daar magnesium verstevigingen, terwijl de achterkant van kunststof is. Over de stevigheid van de camera hebben we geen klachten.

De modusknop is echter wat groter en dikker geworden, en je moet nu echt moeite doen om van beeldmodus te wisselen. De pasm-modes ontbreken echter nog steeds. Wel heeft Nikon heeft een 'Creative'-stand toegevoegd. Het gripvlak voor de duim, waar het groene statuslampje in is weggewerkt, is iets minder hoog.

De rand van de grotere modusknop zit soms wel wat in de weg bij de bediening van de kantelknop erboven, die onder meer gebruikt wordt voor het instellen van het diafragma en het inzoomen. We vinden de bredere kantelknop van de V1 trouwens toch al prettiger dan de smallere versie van de J1 en de J2.

Nikon 1 J2 modusknop en kantelknop

Ook de knoppen en de d-pad onder de modusknop zijn aangepast. De vier knoppen onder en boven de d-pad zitten dichter bijelkaar, zijn minder plat en hebben een iets duidelijker klik. Bij de J2 voelen ze wat minder goedkoop aan dan bij de J1, maar een voorkeur hebben we niet. De ring om de d-pad is niet langer van plastic, maar van metaal; de ring draait iets stroever en heeft wat weinig grip. De d-pad klikt wel trefzekerder.

Nikon 1 J2 d-ad

De sluiterknop en de rode videoknop aan de bovenkant hebben, net als bij de V1, een opstaand, vrij scherp randje van aluminium gekregen. Bij de V1 zijn deze randjes van plastic. We hebben trouwens de indruk dat de sluiterknop wat vergevingsgezinder is als hij iets meer aan de zijkant wordt ingedrukt. Bij de J1 wilde de camera dan soms niet afdrukken, terwijl dit bij de J2 geen probleem is.

Nikon 1 J2 top plate

Aan de linkerkant zit de ingebouwde flitser, die recht uit de body omhoog komt. Deze flitser is ook meteen het kwetsbaarste deel van de camera. Wij maakten het een paar keer mee dat de flitser per ongeluk was uitgeschoven terwijl de camera in de tas zat; de ontgrendeling is mechanisch dus het toestel hoeft daarvoor niet aan te staan.

Aan de voorkant zien we, net als bij de J1, een scherpstelhulplicht en een oogje voor een infrarood-afstandsbediening. De statiefschroefdraad zit midden onder de lensmount. De energie wordt, ook weer net als bij de J1, geleverd door de EN-EL20-accu, die een capaciteit van 7,4Wh heeft. Deze accu is volgens de CIPA-normen goed voor 220 opnames, tien minder dan bij de J1.

Nikon 1 J2 body Nikon 1 J2 body Nikon 1 J2 body Nikon 1 J2 body Nikon 1 J2 body Nikon 1 J2 body Nikon 1 J2 body Nikon 1 J2 body Nikon 1 J2 body

De J2 wordt geleverd in een zestal kleuren, en dat is er weer eentje meer dan bij de J1. Nieuw is de kleur oranje, terwijl de rode en de roze versie een behuizing met een apart reliëfje hebben gekregen. Verder kan er nog voor zwart, wit en metaalkleur worden gekozen. De meegeleverde kitlens heeft de kleur van de behuizing.

Body: J2 vs V1 vs EOS60D

In de onderstaande tabel zien we dat de J2 een paar gram zwaarder is dan de J1, maar dat de afmetingen exact hetzelfde zijn. Vergeleken met de V1 is de J2 beduidend lichter en kleiner, maar die camera heeft ook een grotere accu en een elektronische zoeker.

In vergelijking met drie andere voordelige compacte systeemcamera's - de Lumix GF5 van Panasonic, de E-PM2 van Olympus en de NEX-F3 van Sony - is de J2 de kleinste. De J2 is iets zwaarder dan de GF5 en de E-PM2, maar beduidend lichter dan de NEX-F3.

FeaturesNikon 1 J1Nikon 1 J2Nikon 1 V1GF5E-PM2NEX-F3
Grootte
(mm)
b: 106
h: 61
d: 30
b: 106
h: 61
d: 30
b: 113
h: 76
d: 44
b: 108
h: 67
d: 37
b: 110
h: 64
d: 34
b: 117
h: 67
d: 42
Gewicht
(met accu)
277g 280g 383g 267g 269g 314g

Nikon 1 J2 versus Nikon 1 V1

Op onderstaande foto's is te zien dat de J2 de zoekerbult en het kleine gripje aan de voorkant van de V1 moet missen. Ook is er minder ruimte om de J2 vast te houden en de V1 ligt wat ons betreft dus een stuk prettiger in de hand. Anders dan bij de J2 is de af-modus bij de V1 direct via de d-pad in te stellen.

De V1 heeft verder geen ingebouwde flitser, maar een propriëtaire connector voor de aansluiting van accessoires - waaronder, uiteraard, een flitser - en een microfoonaansluiting. Ook heeft de V1 een extra infraroodoogje aan de achterkant en dit toestel beschikt ook over een mechanische sluiter.

Nikon 1 J2 versus Nikon 1 V1 front Nikon 1 J2 versus Nikon 1 V1 back Nikon 1 J2 versus Nikon 1 V1 top bottom Nikon 1 J2 versus Nikon 1 V1 sides

De V1 heeft een grotere buffer en gebruikt dezelfde accu als de D7000- en D800-dslr's, met een capaciteit van 13,3Wh: je kan dus langer doorschieten dan met de meeste andere compacte systeemcamera's.

Nikon 1 J2 versus Canon EOS 60D

Om het verschil tussen de J2 en een courante dslr te laten zien, hebben we de Canon EOS 60D van ons videoteam even geleend. Uiteraard is de dslr veel groter, al was het maar omdat de J2 geen spiegelconstructie heeft. De 60D zet daar een grotere sensor met minder ruis, een betere grip, meer directe bedieningselementen en een optische zoeker tegenover. Ook kan een dslr als de 60D vele malen meer foto's op een volle accu schieten: een optische zoeker kost op geen stukken na zoveel energie als het beeldscherm van de J2.

Nikon 1 J2 versus Canon EOS 60D front back Nikon 1 J2 versus Canon EOS 60D top bottom

Het verschil in afmetingen tussen de J2 en een dslr met aps-c-sensor als de 60D wordt nog veel groter als de lenzen worden meegerekend. Zo zijn alle 1 Nikkor-zoomlenzen intrekbaar, en geen enkel model heeft een focusring. Vooral de 30-110mm-lens, die dezelfde kijkhoek heeft als een 81-297mm-lens in kleinbeeldformaat, is bijzonder klein.

Bediening: problemen niet verholpen

Nikon heeft de modusknop van de J2 ten opzichte van de eerdere modellen uitgebreid met een extra positie. Naast de 'groene', volledig automatische stand, de filmstand en de 'Motion Snapshot'- en 'Best Photo Selector'-standen, is er nu ook een 'Creative'-stand. Deze biedt een aantal nieuwe mogelijkheden.

Grafische filters

In de Creative-stand kan met de F-knop een snelkeuzelijst met de pasm-modes en een aantal scènevoorkeuzestanden en grafische filters worden opgeroepen. De standen 'Night Landscape', ' Night Portrait', en 'Backlight' zijn handig om betere foto's te kunnen maken bij specifieke lichtomstandigheden. Daarnaast is er een panoramafunctie en de laatste twee posities worden ingenomen door een 'Soft'- en een 'Miniature Effect'-filter.

Nikon 1 J2 menu pasm net niet

De instelling van de belichtingscompensatie werkt beter: bij de J1 en de V1 moest de gekozen compensatie met de ok-knop worden bevestigd - en dat werd weleens vergeten - maar bij de J2 is deze bevestiging niet meer nodig. De belichtingscompensatie kan ook in de bovengenoemde Creative-standen worden gebruikt, maar verder is er bij die standen maar weinig in te stellen. Voor de beginnende gebruiker zijn deze standen wel van nut, en we vragen ons eigenlijk af waarom Nikon ze niet al direct bij de J1 heeft geïmplementeerd.

Nikon 1 J2 Creative modes Nikon 1 J2 Creative modes Nikon 1 J2 Creative modes

Gemiste kans

Nikon heeft dan wel het aantal posities op de modusknop uitgebreid, maar er kan nog steeds niet mee tussen de pasm-modes worden gewisseld: dat moet nog steeds via het menu gebeuren. Dat deze modes niet met de modusknop kunnen worden geselecteerd was een veelgehoord kritiekpunt op de J1 en de V1, en nu dus ook op de J2.

De J2 onthoudt wel waar je in het menu gebleven bent, maar we hadden liever gezien dat je met de F-knop direct de pasm-modes had kunnen kiezen, of dat de functionaliteit van de F-knop programmeerbaar was gemaakt.

Een ander nadeel van het gebruik van de F-knop om de lijst met Creative-standen te tonen, is dat deze knop nu niet meer gebruikt kan worden voor het in- of uitschakelen van de burst-stand, zoals bij de J1. Daarvoor zal je het menu weer moeten opzoeken.

Meer ergernissen

Er zijn meer ergernissen die bij de J2 niet zijn weggenomen. Zo missen we nog steeds een live histogram. Ook zouden we graag een auto-iso-stand met een bereik van iso 100 tot iso 1600 zien en het zou fijn zijn als de gekozen iso-waarde werd weergegeven, en niet alleen dat de auto-iso-stand wordt gebruikt. Verder is er geen mogelijkheid om voor de witbalans een kleurtemperatuur in te voeren en is er geen bracketing-functionaliteit ingebouwd. Het gebruik van de zelfontspanner moet na iedere foto opnieuw geactiveerd worden. Wel heeft de J2, net als de J1 en de V1, ondersteuning voor timelapse-fotografie.

Nikon 1 J2 menuinterface Nikon 1 J2 menuinterface Nikon 1 J2 menuinterface
Nikon 1 J2 menuinterface Nikon 1 J2 menuinterface Nikon 1 J2 menuinterface

Weergavestanden

Met de Disp-knop kan je door de verschillende weergavestanden bladeren. Bij de opnamestand heb je de keuze uit enerzijds alleen de meest rudimentaire beeldinformatie en anderzijds een stand waarbij naast de beeldmodus, de sluitertijd en het diafragma ook onder andere de iso-instelling, de Picture Control-stand, de autofocusinstellingen en de witbalans worden getoond.

Bij het afspelen van foto's op het scherm heb je de keuze uit drie weergavestanden. De eerste toont alleen de foto zonder verdere beeldelementen en de tweede geeft weinig zinvolle informatie als de bestandsnaam en de tijd. De derde laat een thumbnail van de foto zien, met daarbij een luminantiehistogram en de belangrijkste camera-instellingen. Helaas kan de J2 niet aangeven wat de overbelichte delen van het beeld zijn.

Nikon 1 J2 weergavestanden opname Nikon 1 J2 weergavestanden opname Nikon 1 J2 weergavestanden opname
Nikon 1 J2 weergavestanden afspelen Nikon 1 J2 weergavestanden afspelen Nikon 1 J2 weergavestanden afspelen

Net als bij de vorige twee modellen kan je foto's een rating geven door de F-knop in te drukken en daarna aan de ring van de d-pad te draaien. Ook kan je markeren welke foto's je wil weggooien.

Lens: kortere kitlens met krapper bereik

Tegelijk met de J2 kondigde Nikon een nieuwe kitlens voor het Nikon 1-systeem aan: het 11-27,5mm-objectief. Deze lens heeft dezelfde diameter als de 10-30mm-kitlens, maar is met een lengte van 3,1cm wel 11mm korter. Ook is de nieuwe lens met 82g beduidend lichter dan de 115g van de 10-30mm. In combinatie met de 11-27,5mm is de J2 zelfs in een grote broekzak of jaszak te vervoeren.

De 11-27,5mm-lens heeft echter geen ingebouwde beeldstabilisatie, waarmee de 10-30mm nog tot vier stops kon winnen. Dat is een flink nadeel, en we mogen van geluk spreken dat de Nikon 1-camera's onlangs een firmeware-update kregen waarmee een vlotte sluitertijd in de P-modus de voorkeur krijgt boven lage iso-waarden.

Net als bij de vorige twee Nikon 1-toestellen kan de J2 met de 11-27,5mm worden aangezet; nieuw is dat de J2 door het 'dichtdraaien' van de lens ook kan worden uitgezet. Dat is erg handig, maar werkt opmerkelijk genoeg niet bij bij het bekijken van foto's of het menu; dan moet de camera met de normale aan-uitknop worden uitgeschakeld. Dat moet haast wel een foutje zijn.

1 Nikkor 11-27,5mm versus 10-30mm

Nikon heeft de nieuwe kitlens onder meer zo kort kunnen houden door het weglaten van de bayonetaansluiting voor de zonnekap. De minimale scherpstelafstand is tien centimeter langer en dat is best jammer; met de 10-30mm-lens kon al vanaf 20cm focus worden verkregen.

Net als de overige 1 Nikkor-lenzen heeft de 11-27,5mm geen focusring. De zoomring is gemaakt van zacht kunststof met een putjespatroon en bevat de knop voor het ontgrendelen van het uitschuifmechanisme. De ring voelt lekker aan, maar draait tot 14mm wat stroef en bij de rest van het zoombereik juist weer niet stroef genoeg. In combinatie met de J2 is de gestabiliseerde 10-30mm ongeveer twintig euro duurder dan de extra draagbare 11-27,5mm.

1 Nikkor 11-27,5mm frontlens

Lichtsterke 18mm f/1,8-lens

Momenteel zijn alleen nog de vier 1 Nikkor-lenzen te koop die al bij de introductie beschikbaar waren. Gelukkig heeft Nikon ook een nieuwe 18mm f/1,8-lens ontwikkeld, die vanaf begin november beschikbaar is. We hebben deze lens niet kunnen testen, maar het lijkt een essentiële toevoeging aan het Nikon 1-systeem: vanwege de 2,7x-cropfactor van de sensor heeft hij een kijkhoek die vergelijkbaar is met die van een 48,5mm-lens in kleinbeeldformaat. Daarmee heeft de fabrikant naast de 10mm f/2,8 nu een heus standaardobjectief in het assortiment. Er zit overigens ook nog een groothoek-zoomlens in de planning.

Prestaties: onveranderd

De onderstaande foto's zijn gemaakt vanaf een statief en met de zelfontspanfunctie van de camera. De foto's hieronder zijn gemaakt met de nieuwe 11-27,5mm-kitlens met een diafragma van f/4,5. Op de eerste foto na zijn alle uitsnedes honderdprocents-crops, die zonder verscherping zijn opgeslagen. De ruisreductie kan alleen aan- of uitgezet worden; voor de standaard iso-shots zetten we deze optie aan.

Nikon 1 J2 iso overzicht

Nikon 1 J2 iso 100 nr on
iso 100, ruisreductie: aan
Nikon 1 J2 iso 200 nr on
iso 200, ruisreductie: aan
Nikon 1 J2 iso 400 nr on
iso 400, ruisreductie: aan
Nikon 1 J2 iso 800 nr on
iso 800, ruisreductie: aan
Nikon 1 J2 iso 1600 nr on
iso 1600, ruisreductie: aan
Nikon 1 J2 iso 3200 nr on
iso 3200, ruisreductie: aan
Nikon 1 J2 iso H1 (iso 6400 equivalent) nr on
H1 (equivalent iso 6400), ruisreductie: aan

Tot en met iso 800 werkt de ruisreductie redelijk goed zonder aggressief te ogen, al is bij iso 100 al een zeer lichte ruis zichtbaar. Dat is een nadeel van de wat kleinere sensor. Vanaf iso 1600 zie je aan de uitgesmeerde details en de afgenomen kleurverzadiging dat de ruisreductie wat harder ingrijpt en bij iso 3200 zijn deze symptomen nog erger. De H1-stand kunnen we vanwege de slechte beeldkwaliteit maar beter vergeten.

Ruisreductie

Voor het reduceren van ruis bij hogere iso-waarden heeft de J2 maar twee standen: aan of uit. Hieronder zie je wat het effect is bij iso 3200.

Nikon 1 J2 iso 3200 nr on
iso 3200, ruisreductie: aan
Nikon 1 J2 iso 3200 nr off
iso 3200, ruisreductie: uit

Bij de foto met ruisreductie is te zien dat details flink worden uitgesmeerd en dat levert een wat smoezelig geheel op. Zetten we de ruisreductie uit, dan is er veel meer detail zichtbaar, maar is ook duidelijk meer kleurruis aanwezig. Zowel met als zonder ruisreductie zijn jpeg's met iso 3200 eigenlijk te hoog gegrepen.

Raw-bewerking

We hebben ook gekeken naar de verschillen tussen een jpeg-opname met ruisreductie en een raw-bestand waarbij de ruis naderhand is aangepakt. We hebben zowel naar iso 100 als naar iso 3200 gekeken.

Nikon 1 J2 iso 100 nr on
iso 100, ruisreductie: aan
Nikon 1 J2 iso 100 raw
iso 100, raw-nabewerking

Wat scherpte betreft is er met raw-nabewerking bij lagere iso-waarden niet zoveel te winnen. De belangrijkste verschillen zijn dat de camera dieper verzadigde kleuren produceert, terwijl de raw-conversie realistischere kleuren en iets meer contrast oplevert.

Nikon 1 J2 iso 3200 nr on
iso 3200, ruisreductie: aan
Nikon 1 J2 iso 3200 raw-nabewerking
iso 3200, raw-nabewerking

De ruis kan bij hoge iso-waarden beter achteraf aangepakt worden: met raw-nabewerking lijkt de hoogste iso-waarde bij de J2 zowaar bruikbaar te worden. Waar de jpeg-engine nog kartelige randjes, kleurruis en uitgesmeerde details laat zien, kan Lightroom 4.2 de beelden heel behoorlijk opschonen. Bedenk echter wel dat de testopnames met voldoende licht zijn geschoten. Bij minder goed belichte platen kom je met iso 3200 niet zo makkelijk weg.

Alternatieven

De Nikon 1 J2 bevindt zich in een druk bevochten marktsegment, maar is een stuk scherper geprijsd dan de J1 en V1 bij hun introductie. Onderstaande systeemcamera's zijn mogelijke alternatieven.

4 van 5 sterren
OnbekendSpiegelreflexcamera's Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 Zilver
Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 Zilver

De Nikon 1 J2 volgt de Nikon 1 J1 op en dat betekent dat die laatste nu al voor rond de 350 euro te koop is. De J1 heeft een lcd met een lagere resolutie en moet het doen zonder de nieuwe 'creative'-stand met grafische filters.

4 van 5 sterren
OnbekendSpiegelreflexcamera's Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 Zwart
Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 Zwart

De Nikon 1 V1 is momenteel nog het topmodel in de Nikon 1-serie, maar zal naar verwachting op 24 oktober door de V2 worden opgevolgd, waarover nog weinig bekend is. De V1 onderscheidt zich in elk geval van de J2 met de elektronische zoeker, de stevigere magnesium behuizing en een betere accuduur, en bovendien ligt hij beter in de hand. De J2 en de V1 zijn momenteel ongeveer even duur.

OnbekendSpiegelreflexcamera's Sony NEX-F3K Zwart
Sony NEX-F3K Zwart

De NEX-F3 van Sony heeft ook een ingebouwde flitser, maar in plaats van een 1"-sensor wordt bij de NEX-F3 een aps-c-sensor gebruikt. Daardoor zijn de ruisprestaties navenant beter en kan met hogere iso-waarden geschoten worden. Tot voor kort betekende de keuze voor een NEX-camera dat je genoegen moest nemen met de relatief grote 18-55mm-kitlens, maar vlak voor de IFA 2012-beurs bracht Sony ook een intrekbare 16-50mm-lens uit. Helaas is die nog niet als kit verkrijgbaar in combinatie met de NEX-F3. Van de op deze pagina genoemde modellen is alleen de Nikon 1 V1 groter en zwaarder dan de NEX-F3.

4 van 5 sterren
OnbekendSpiegelreflexcamera's Olympus PEN E-PM2 Zwart
Olympus PEN E-PM2 Zwart

Olympus heeft vlak voor de Photokina de E-PM2 uitgebracht, het nieuwe instapmodel in Olympus' m4/3-line-up. Het belangrijkste verschil met voorganger E-PM1 is de beeldsensor. Dat is dezelfde die ook in de spatwaterdichte E-M5-milc zit en die camera werd alom geprezen vanwege zijn beeldkwaliteit. De bediening van de E-PM2 werkt bijna gelijk aan die van de E-PM1, maar het nieuwe model is voorzien van een touchscreen. De E-PM2 heeft geen ingebouwde flitser, maar er wordt een losse opzetflitser meegeleverd. Ook een groot aantal andere accesoires kan in de flitsschoen worden geschoven.

OnbekendSpiegelreflexcamera's Panasonic Lumix DMC-GF5K Zwart
Panasonic Lumix DMC-GF5K Zwart

Net als de J2 heeft de Lumix GF5, een m4/3-camera van Panasonic, een ingebouwde flitser zonder verdere uitbreidingsmogelijkheden. Daardoor heeft het bedrijf de camera wel zeer klein kunnen maken. De GF5 beschikt net als de J2 over een 3"-vga-scherm, maar heeft een betere grip met een rubberachtig materiaal aan de voorkant. Net als de J2 beschikt de GF5 over een aantal grafische filters.

FeaturesNikon 1 J1Nikon 1 J2Nikon 1 V1GF5E-PM2NEX-F3
Sensoropp (mm2) 116 116 166 225 225 370
Megapixels 10,1 10,1 10,1 12,1 16,1 16,1
Iso-bereik 100-3200 100-3200 100-3200 160-6400 200-25.600 200-25.600
Evf nee nee ja nee optioneel optioneel
Lcd 460K 921K 921K 921K, touch 460K 921K, draaibaar
Grootte b: 106mm
h: 61mm
d: 30mm
b: 106mm
h: 61mm
d: 30mm
b: 113mm
h: 76mm
d: 44mm
b: 108mm
h: 67mm
d: 37mm
b: 110mm
h: 64mm
d: 34mm
b: 117mm
h: 67mm
d: 42mm
Gewicht (met accu) 277g 280g 383g 267g 269g 314g

Fotogalerij en specificaties

Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples Nikon 1 J2 fotosamples
Merk en Type
Merk Nikon
Productserie 1
Type J2 + 1 NIKKOR 11-27.5mm F/3.5-5.6
Specificatie body
Cameraresolutie 10,1 megapixel
Type body milc
Sensortype cmos
Cropfactor 2,7x
Minimale iso-gevoeligheid iso 100
Maximale iso-gevoeligheid iso 3200
Beelden per seconde 5fps
Eigenschappen ingebouwde flitser, live view, video-opname
Schermdiagonaal 3"
Videoresolutie 1920x1080 (HD Ready 1080i)
Videoframerate 60fps
Mount Nikon 1
Aantal autofocuspunten 135
Focusmechanisme automatische focus (motor in body), handmatige focus
Geheugenkaarttype Secure Digital, Secure Digital eXtended Capacity, Secure Digital High Capacity
Verbindingen mini-hdmi, usb 2.0
Gewicht 280g
Kleur zwart
Specificatie kitlens
Naam 1 NIKKOR 11-27,5mm f/3.5-5.6
Zoom (wide) 11mm
Zoom (tele) 27mm
Diafragma (wide) 3.5
Diafragma (tele) 5.6
Filtermaat 40mm
Kleur zwart
Gewicht 83g
Specificatie overig
Verkoopstatus Kit

Conclusie

De Nikon 1 J2 is een kleine refresh van de Nikon 1 J1. Het scherm achterop heeft een hogere resolutie gekregen en de modusknop is verbeterd. Die is beter te bedienen omdat hij wat groter is, terwijl het lastiger is om de instelling per ongeluk te veranderen.

Het nieuwe draaiwieltje rond de d-pad vinden we minder geslaagd. De tandjes ervan zijn te glad, waardoor bijvoorbeeld het scrollen door de menu-interface niet erg soepel werkt. Het wieltje van de J1 voelde weliswaar aan als speelgoed, maar was wel trefzeker. De andere vorm van de knoppen rond de d-pad was niet per se nodig geweest.

Nikon heeft wat ons betreft een kans gemist door de F-knop niet programmeerbaar te maken. Belangrijker nog is waarschijnlijk dat de fabrikant ook geen gehoor heeft gegeven aan de roep om directe toegang tot de pasm-beeldmodes. Mogelijk wil Nikon het Nikon 1-systeem zo toegankelijk mogelijk houden voor overstappers van compactcamera's, de voornaamste doelgroep van het Nikon 1-camerasysteem. Overigens heeft Sony bij de NEX-6 wel pasm-modes op de modusknop geplaatst.

De uitbreiding van de functionaliteit met een paar scènestanden voor specifieke lichtomstandigheden, de panoramafunctie en de twee grafische filters is welkom, al hadden die misschien wel vanaf het begin deel van het Nikon 1-camerasysteem moeten uitmaken. We missen nu alleen nog een hdr-modus, die de J2 vanwege zijn verwerkingssnelheid toch op het lijf is geschreven. Wel had een aantal menuopties beter gegroepeerd kunnen worden, en meer opties voor auto-iso en de witbalans waren ook prettig geweest.

Waar de J2, net als de andere camera's van het Nikon 1-systeem, in uitblinkt is de snelheid van de autofocus. Dit komt door de integratie van af-punten op de sensor. Recentelijk hebben zowel Canon als Sony compacte systeemcamera's aangekondigd met soortgelijke technologie, al werken hun oplossingen iets anders. De J2 geeft de EOS M, de NEX-5R en de NEX-6 nog steeds het nakijken.

Verder is de J2 lekker vlot te bedienen. Het kleine formaat van de 1 Nikkor-lenzen is ook een voordeel en met name de 30-110mm-telezoomlens is goed. De nieuwe 11-27,5mm-kitlens laat ons weer met gemengde gevoelens achter. Hij is inderdaad kleiner en iets goedkoper dan de 10-30mm-lens, maar mist bereik en beeldstabilisatie en heeft een grotere minimale scherpstelafstand.

Al met al hadden we in een jaar tijd meer progressie van Nikon verwacht. Het bedrijf heeft niet aan alle kritiek gehoor gegeven, en net als Sony moet Nikon nog een flinke inhaalslag maken op het gebied van lenzen. Vanwege de gunstige prijsstelling van de J2 denken we echter dat Nikon zijn Europese marktleiderschap op het gebied van milc's voorlopig zal houden.

Reacties (37)

37
37
25
5
0
10
Wijzig sortering
Als ik zo de conclusie lees neigen jullie altijd heel sterk naar een conclusie geven aan de hand van jullie verwachtingen. Terwijl jullie vaak de verwachtingen verkeerd hebben. Zo ook hier; jullie vinden het jammer dat er geen programmeerbare F knop is, en geen PASM mogelijkheid. Die mogelijkheden zijn totaal niet relevant, maar jullie rekenen hem er wel in zekere mate op af. Moet nikon dan voor de consument een "onbegrijpbaar" camera maken omdat jullie het perse willen? Deze camera heeft een andere doelgroep.

Je rekent een vis ook niet af op zijn kwaliteit om een boom te beklimmen, maar die reken je af op zijn kwaliteit om te zwemmen.

[Reactie gewijzigd door Bloemstukje op 22 juli 2024 21:59]

Het wordt anders wel goed uitgelegd door de recensent. Nikon positioneert deze camera als opstapmodel voor mensen die hun compact in willen ruilen voor een systeemcamera. En hoewel je wat mij betreft kenttergek bent als je dan dit Nikon-systeem koopt, zijn dat dus mensen die serieuzer met fotografie aan de slag willen. En wat is het allereerste dat je op ELKE zichzelf respecterende fotografiecursus leert? Juist, wat het effect van diafragmeren en sluitertijd is op je foto's. Waarom? Omdat dat de basis is voor het creatief met je camera omgaan. En dus moet de PASM-setting gewoon makkelijk toegankelijk zijn. Dat is wel degelijk ZEER relevant voor dit type camera en de recensent slaat dus de spijker op zijn kop.

Programmeerbare functieknoppen vind ik wel minder relevant, maar dat vind ik zo irrelevant voor dit type camera, dat ik het überhaupt niet in de beoordeling had meegenomen.
Nikon positioneert deze camera als opstapmodel voor mensen die hun compact in willen ruilen voor een systeemcamera.
Hopelijk begrijpe je ook dat ook daarin een ontzettend groot bereik zit in 'pro' features. Het is namelijk niet zo dat alle mensen die van een compact switchen naar een DSLR ook per se meteen een D4 willen. Daartussen is zoveel variatie mogelijk. Het is dus niet zo zwart-wit.
En dus moet de PASM-setting gewoon makkelijk toegankelijk zijn.
Dat is één aanname. Nikon denkt daar blijkbaar anders over :P
Er zijn genoeg mensen die een soort DSLR willen die toch kleiner is, minder features (de meeste 'pro' features hebben ze toch niet nodig) en de flexibiliteit van het kiezen van lenzen. Binnen deze groep zijn er ook aardig wat gebruikers die geen ingewikkeld ding willen en toch mooiere foto's wil maken dan hun compact. Dat is de doelgroep van deze en soortgelijke camera's als m4/3 e.d.
Je moet ook niet de product placement van de 1-serie niet vergeten. Nikon wil namelijk ook niet dat er wordt gekannibaliseerd op hun DSLR-lijn. ;)
Inderdaad. De intro (van de Nikon website) van de J1:

Een druk leven vol voorbijgaande gelegenheden om uw dierbaren in actie vast te leggen, vraagt om een camera die u kan bijhouden.
De zeer kleine camera Nikon 1 J1 met verwisselbaar objectief kiest zeer snel de juiste instellingen, reageert nog sneller en biedt alles wat u nodig hebt om fantastische foto's en films te maken.
De camera is goed draagbaar, zodat u deze overal mee naar toe kunt nemen. En dankzij de eenvoudige bediening kunt u de wereld om u heen sneller, eenvoudiger en met meer plezier vastleggen.

Ik lees "kiest zeer snel de juiste instellingen", "draagbaar", "eenvoudige bediening". Dat is waar de camera op beoordeeld moet worden. Het "met verwisselbaar objectief" is duidelijk niet de belangrijkste 'selling point' van deze camera, dus eerlijk gezegd snap ik helemaal niet waarom, van de weinige camera's die op Tweakers gereviewed worden, nou juist deze wordt gereviewed.
Ik reken vis af opsmaak... :-)!
Het belangrijkste probleem dat mijn vrouw met de J1 had, is door Nikon verholpen. De roze is nu ook als kit zonder telelens te koop. Die wilde ze niet, en maakte de J1 nodeloos duur. Ze vind er nog wel teveel knopjes op zitten.

Ze wilde een nieuwe kamera die 'snel' is, roze is, 'gewoon snapt wat ik wil' en verkrijgbaar is in de kleur roze.

Dat geeft denk ik ook goed de beoogde doelgroep weer. Die hoeft geen P,S,A,M. Veel verder dan een tikje + of - in de belichting hoeft niet, en zelfs dat is eigenlijk al teveel. Mijn vrouw heeft fotografie gehad op de kunstacademie, maar gewoon geen zin om zich met sluitertijd of diafragma bezig te houden.

Dus de kortst mogelijke tijd tussen aanzetten, scherpstellen en foto op kaartje schrijven, en dat met één knop en onder alle omstandigheden.

Ik denk dat van alle kameras de J2 hier het best bij aansluit. Los daarvan betwijfel ik of iemand van de doelgroep van deze kamera de website tweakers.net in zijn bookmarks heeft. De vriendinnen die ze een foto van haar nieuwe aanschaf gepingd heeft, waren allemaal jaloers. Dat zijn ze niet op de beeldkwaliteit, of de handmatige instelmogelijkheden.
Interessante analyse van de doelgroep. Ik denk dat een camera als de Sony RX100 een (nog) grotere potiëntele doelgoep heeft: ook een 1"sensor, nog kleiner (echt compact) en geen verwisselbare lenzen. Een echte step-up van de huidige compact camera's. Ik denk dat de hierboven geschetste doelgroep niet zit te wachten op verwisselbare lenzen. Of de (marketing) gedachte van Nikon moet zijn geweest: "de lenzen zijn verwisselbaar dus is het een echte camera". Zit wat in. Maar de RX100 is er niet in het roze (of blauw, geel, rood etc.) en dat telt waarschijnlijk het zwaarst bij de doelgroep.
De RX100 viel af vooral omdat die teveel instelmogelijkheden heeft met een multifunctionele draairing en allerlei instelmodi.

Hij wordt verkocht als compactje voor fotografen. De specs zijn helemaal geent op mensen (vooral mannen??) die review-sites lezen en die vooral veel met instellingen willen prutsen en met een vergrootglas op hun monitor op zoek gaan naar ruis en CA.

Ook heeft die RX100 veel meer megapixels dan de J2. Dat levert hele grote files op en dan begint mijn vrouw weer te klagen dat haar laptop zo traag is, als ze een foto roteert. O-)

Tot slot vind ik zelf gewoon de kleuren van de Sony jpegs niet mooi. Ik weet niet wat ze doen, maar ik vind ze zelf 'mat', niet lekker (en dan bedoel ik niet verzadigd o.i.d, ik weet het niet....).

De lens hoefde niet verwisselbaar te zijn, maar wel 'gewoon' zoomen door aan de lens te draaien en mechanisch de stukken glas ten opzichte van elkaar te bewegen. Zo'n prutsknopje werkt niet lekker, je zit er eigenlijk altijd net naast.

Maar als Nikon nog eens een 12,5 mm prime maakt komt die er waarschijnlijk bij.
Dat is denk ik ook de gedachte achter verwisselbare lenzen. Sony verkoopt een keer een RX100 en dan is het klaar. Nikon hoopt later nog weer eens een lensje te slijten.

[Reactie gewijzigd door RadioGnome1971 op 22 juli 2024 21:59]

Het belang van ruis onderdukking wordt inderdaad vaak overdreven, en in deze review is het het enige qua beeld kwaliteit waar aandacht aan besteed wordt.

Landschaps fotografen gebruiken vaak medium format camera's omdat deze de hoogste resolutie bieden, en voor grote (expositie) afdrukken heeft dat duidelijk meerwaarde. De scherpte diepte die je verliest kun je terug winnen met een kleiner diafragma. Diffractie is daarbij minder een probleem, omdat de grotere (medium format ) lensen minder last hebben van diffractie. Bij compact camera's kan diffractie al een effect hebben bij f8, bij SLRs F16, en bij medium format pas bij f32. (http://www.luminous-lands...m/index.php?topic=59978.0)

Daarnaast is het gebruik van een statief en beperkte snelheid van medium format niet echt een probleem voor landschaps (of studio) fotografie. Voor straat, sport of actie fotografie is dat het natuurlijk wel en is een kleinere camera handiger.
De Nikon 1 serie heeft twee modellijnen: de J en de V versie. Die differentiatie is er niet voor niks: er is het een consumenten en een prosumer versie van het concept.

Waarom kiest Tweakers er voor om enkel de J2 camera te reviewen, en deze dan ook nog eens te beoordelen op tweaker-citeria die in het algemeen niet op het apparaat van toepassing zijn? (voorbeeld: PSAM stand)

Deze J2 camera is bedoeld voor mensen die een hele simpele camera willen die beter is dan wat je met een telefoon of compactje kan. De interface is van de J1 naar de J2 in dat opzicht juist wel verbeterd, mijns inziens.
En kennelijk is Nikon daar juist heel goed in goed in geslaagd: GFK heeft aangeduid dat Nikon 1 het best verkopende compacte systeem camera is in Europa

Voor die andere doelgroep heeft Nikon precies de V1 en V2 bedacht. Met name de V2 bied wel die handmatige controle instellingen.

Hoewel ik zelf fotograaf ben en zeer graag bijvoorbeel een PSAM knop zie op een apparaat, deel ik de (wat negatieve) opvatting van de reviewer betreffende dit product dan ook zeker niet.

Wat mij betreft ontbreekt in deze review de focus op de relatie product - doelgroep.

[Reactie gewijzigd door Art Elixer op 22 juli 2024 21:59]

Het blijft gewoon een kansloos project van nikon. Ik snap ook niet dat er mensen zijn die in deze lijn camera's trappen. In allles is het vlees noch vis.

Ze zijn te groot om een serieus alternatief te zijn voor een compactcamera en ze zijn te klein (vooral qua sensor) om mee te kunnen in het geweld van MFT en Sony's Nex. Die camera's zijn vrijwel even groot en zijn veel beter. Ze geven meer controle over scherptediepte, minder ruis en veel, veel betere optische prestaties.

Deze serie van Nikon is gewoon een duur alternatief voor een compactcamera. Een manier om veel geld te kloppen uit mensen die zich niet verdiepen in wat ze kopen en alleen maar denken dat alles met een verwisselbaar objectief een alternatief is voor een DSLR of spiegelloze systeemcamera. Nikon misbruikt zijn naam hiermee.

Echt mensen, wat je ook doet: koop deze rommel niet. Veel te duur en veel te groot voor wat je er voor terugkrijgt.
De markt voor dit soort camera's worden sowieso kleiner. Dit met name doordat de Smartphone een groot marktaandeel heeft en ook beschikt over +5MP camera. Nikon probeert door middel van zijn naam deze te verkopen om een nieuwe gat te dichten in de camera markt.

Mensen die echt willen fotograferen kunnen beter een spiegelreflexcamera nemen. Voor gewone foto's volstaat een mobiel ook wel tegenwoordig.

Nikon is echter de "Apple" onder de camera's. Mensen die geen verstand van dit soort zaken hebben zullen sneller geneigd zijn dit product te kopen. Mediamarkt-klanten doel ik meer op.

Ben het met je eens Hoppa! Ik zou hier ook voorbij lopen.
Een mobiel heeft als grote nadeel de beeldkwaliteit en snelheid onder niet ideale omstandigheden. Alsmede het gebrek aan werkbare oplossingen om iets dichtbij te halen. Resultaat is veelal om droevig van te worden. Dan zou je idd een dSLR kunnen nemen. Voor de meeste wordt dat dan een instapmodel deze modellen zijn echter op alle fronten al links en rechts ingehaald door systeemcamera's.

Voor snelle sportfotografie is een dSLR nog onmisbaar voor de rest kan een systeemcamera het ook prima af. En dat in een compacter jasje waardoor mensen het vaker en makkelijker met zich meedragen.

Dat Nikon toch nog in staat is om een aantal camera's van de 1 serie komt denk ik ook door de gigantische reclamecampagne die Nikon lange tijd heeft gevoerd.

Maar als ik de gebruikers zo hoor zijn ze over het algemeen best tevreden en zal vooral de nieuwe V2 een mooie upgrade zijn voor mensen die al weer uit de J1/V1 gegroeid zijn. Algemene klacht is het gebrek aan objectieven en Nikon blijft daarmee erg achter op de concurrentie, maar is ook later ingestapt.
Ze hebben inmiddels 9 objectieven:

10mm F2.8
18.5mm F1.8
32mm F1.2

6.7-13mm F3.5-5.6
10-30mm F3.5-5.6
11-27.5mm F3.5-5.6
30-110mm F3.8-5.6

10-100mm F4-5.6
10-100mm F4.5-5.6 powerzoom

Het assortiment is niet zo veel als bij de dslr, maar breid al aardig uit.
Verder ben ik benieuwd wanneer Tamron en Sigma met objectieven komen voor de Nikon 1.
Verder ben ik benieuwd wanneer lichtsterke zoom objectieven verschijnen, je zit wel met een crop factor van 2.7x (1.8x ten opzichte van DX), en dan is de lichtsterkte van de 3.5-5.6 voor mij toch aan de hoge kant.
Lichtsterkte van een objectief heeft niets te maken met cropfactor. Het enig dat wijzigt is het bereik t.o.v. fullframe. 10mm of een Nikon 1 is gelijk aan 27mm op een fullframe maar de lichtsterkte blijft gelijk. Wat wel veranderd is de verhouding tussen scherpte en diepte.
Ik denk dat er heel wat meer scenarios zijn dan alleen sportfotografie waarin een DSLR de betere keuze is. Macrofotografie bijvoorbeeld, of juist zeer ver weg, wildlife. Serieuze portret fotografie. Iedere vorm van fotografie waar scherpte en uitvergroting belangrijk zijn. Kortom, eigenlijk alle serieuze vormen van fotografie.
Alleen denk ik dat voor reis- en vakantiefotografie een dslr erg zwaar is, en daar zitten naar mijn idee de meeste kopers. De nikon 1-lijn alsmede de 4/3e cameras bieden een mooi compromis tussen massa en kwaliteit.
De nex laat zelden kwaliteit achter, maar heeft alweer wat zwaardere lenzen naar mijn mening.

Ik vind het jammer dat er niet zoals bij de FF en crop camera's wat meer standaardisering in zit, en daarmee dus niet interessant is voor tamron of sigma om iets mee te doen. Leuk voor de lensverkoop van eigen merk dus.
De V1 en J1 zijn juist ideale camera's voor wildlife fotografie, mits met de adapter gekoppeld aan een Nikon F telelens zie mijn reactie hieronder en de link naar Brad Hill.: http://www.naturalart.ca/...ts/fieldtest_NikonV1.html
Voor portretfotografie geldt hetzelfde. Zo'n kleine en stille camera gekoppeld aan een goede lens is juist ideaal voor portretten in het "wild" , rapportages etc.
De stap van Smartphone naar deze camera is toch nog best wel groot, maar ik snap wat je bedoelt. Het is in ieder geval zo dat de markt voor casual fototoestellen steeds kleiner wordt, door de kwaliteitstoename van de cameraphones. Met name de zogenaamde 'style-cameras' zoals Sony die lang gemaakt heeft, zie je steeds minder. De hele kleine dingetjes met minilensjes en dito sensoren zijn inmiddels van de markt verdwenen, op een enkel waterdicht model na.

Het enige nadeel van mobiele telefoons is het feit dat ze geen optische zoom hebben. Ik hoop dat daar verandering in komt, of eigenlijk hoop ik op een nieuwe form-factor, kleine compactcamera's met optische zoom en een belfunctie. Als je bijvoorbeeld zo'n Panasonic LX7 ziet, dan zou een belfunctie direct tot gevolg hebben dat het het best verkochte toestel aller tijden wordt. Ik zou hem in ieder geval altijd en overal mee naar toe nemen.

En dan on-topic, als ik het toch over de LX7 heb. Dat is nu precies de camera die ik mensen zou aanbevelen als ze overwegen om deze Nikon te kopen. Kleiner, veelzijdiger, goedkoper, een betere beeldkwaliteit en de mogelijkheid om de volgende stap in je fotografie te zetten. En als je dan perse een kleine systeemcamera wilt die kan concurreren met spiegelreflexen (dus met verwisselbare lenzen) kijk dan naar MFT (bijvoorbeeld de GF5) of een NEX.
Het is heel simpel, er staat Nikon op. Voor mensen die van de compact camera's komen en zich niet verdiepen in de camera zelf of fotografie, hebben zoiets van: "oh Nikon, die maakt spiegelreflexdcamera's, dan hebben we wel de beste systeemcamera."

Voor die doelgroep is deze camera ook gemaakt maar ze zouden beter afzijn met een instap m4/3 camera. Zelfde prijs en een veel beter totaalpakket voor beginnende fotografen gezien de groeimogelijkheden en de lensen.
Zelf afgelopen zomer een Nikon J1 gekocht, mede omdat deze juist erg gunstig geprijsd was. De NEX serie van Sony had in eerste instantie mijn voorkeur, maar de prijs was ook vele malen hoger.
Het is juist een kansrijk project. Alleen als je alleen op de specs afgaat lijkt het niks. Kleine sensor en geen PASM modus daar wordt de camera op afgerekend maar als je er mee gaat fotograferen dan blijkt hij bloedsnel en blijkt de sensor heel goed te presteren. Zeker de V1 is een heel fijne camera je kan er met adapter alle Nikon F lenzen op zetten en dan heb je opeens wel voldoende scherptediepte of heb je gekoppeld aan een telelens ineens een heel bijzondere camera in handen. Kijk maar eens wat deze pro fotograaf er van vindt: http://www.naturalart.ca/...ts/fieldtest_NikonV1.html

[Reactie gewijzigd door Cerulean op 22 juli 2024 21:59]

...en beide camera's hebben onvoldoende houvast aan de voorkant.
Een gemiste kans dat dit nog steeds niet opgelost is door een verbeterde grip te monteren. Bij zo'n toestel heb je (zeker met een flinke zoomlens) wel enige houvast nodig. Verder vind ik de J1 weinig verbeterd.
Het duurdere, iets geavanceerde broertje, krijgt die grip wel. Ik snap het ook niet zo goed, er zijn ook wel M43-camera's met weinig grip, maar die hebben tenminste allemaal nog iets van een poging daartoe. Olympus duurste model, de EM-5, heeft ook geen DSLR-achtige grip, maar pakt toch wel heel behoorlijk vast.

Ergonomisch is deze camera een ramp. Nog een reden om er ver vandaan te blijven.
Ik vind de test van de prestaties toch wel erg beperkt, er zijn veel meer factoren die de beeld kwaliteit beïnvloeden dan ruis alleen. Ik begrijp dat ruis makkelijk te testen is, maar of je de hoge iso standen nodig hebt is sterk afhankelijk van het soort fotografie dat je doet. Ik zelf gebruik zelden een iso hoger dan 100. Daarnaast is matige ruis op een afdruk amper zichtbaar. Ik daarom ben meer geïnteresseerd in het dynamisch bereik, JPEG processing en kleurweergave.

Gezien het beperkte lenzen aanbod voor deze camera, is de kwaliteit van de kitlens hier veel belangrijker voor het eindresultaat. Dat is ook goed te testen, denk aan scherpte, bokeh en vervorming.
Als je zelden een ISO van boven de 100 gebruikt, is het sowieso zeer de vraag wat je met een camera moet met een grotere sensor dan een compactcamera. Kennelijk fotografeer je dan alleen stilstaande objecten in de zon?

En als je dan een camera wilt met een grotere sensor van meer scherptediepte of lensaanbod, dan kun je veel beter voor een andere spiegelloos systeem kiezen.
Stilstaande objecten bij daglicht? Je bedoelt landschaps fotografie? :) Dat heb ik dan ook jarenlang gedaan met diafilm, waarbij 50-100 iso de norm was. Landschaps fotografie heeft veel baat bij scherpte, waarbij grotere sensoren en (de meestal) betere lensen dus goed van pas komen.

Ok bij weinig licht heb ik zelden een echt hoge iso (>800) nodig, de combinatie van snelle lensen en beeld stabilisatie in de body van mijn camera, doen wonderen wanneer ik geen zin heb om een statief mee te nemen.

Hoe dan ook het punt van mijn reactie was dat beeld kwaliteit bepaald wordt door veel meer factoren dan ruis alleen. Vrijwel altijd heeft de lens een grotere impact op de uiteindelijke beeld kwaliteit. Belichting, scherpte, contrast, kleur en dynamisch bereik zijn namelijk ook zichtbaar wanneer je niet 100% inzoomt.
Landschapsfotografie is natuurlijk gebaat bij een zo laag mogelijke ISO. Maar bij minder licht wil je toch dat het bladerdak van een boom ook scherp is, en sluitertijden van boven de seconde wil je ook dan voorkomen. Dan moet je toch echt omhoog met je ISO.

En snelle lenzen bij landschappen is natuurlijk ook beperkt, omdat je scherptediepte inlevert. Dan is inderdaad een kleinere sensor een pluspunt. Wel gek dat echte (brood)landschapsfotografen dan toch vaak medium format gebruiken....

Ik ben het wel met je eens dat het belang van ruisbeperking nogal eens wordt overdreven. Lenzen zijn het allerbelangrijkste, maar juist daar faalt dit systeem ook.
Nee juist niet met een TF1 adapter zet je er iedere nikon F lens op als je echt kwaliteit wilt. Zijn de omstandigheden niet zo veeleisend dan doen de 1 lenzen het ook prima.
Veel reviews missen vooral de reden van het snelle focusen over het hoofd.

Deze cameras hebben juist door de kleine sensor size een veel grotere DOF, dus er is meer sneller in focus. Het is alsnog snel etc. Maar naar verhouding valt het allemaal erg mee en moet er gewoon in acht genomen worden dat je niet zo mooi kan spelen met scherpte diepte zoals op de APS-C sensor cameras zoals een Nex camera kan.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 22 juli 2024 21:59]

Anoniem: 372378 24 oktober 2012 23:35
De prestaties mogen echt wel wat academischer hoor. Ik vind het een beetje subjectief gebabbel. Het gaat alleen maar over ISO dit keer en harde cijfers zijn ver te zoeken. laat het dan weg. moet je eens kijken hoe dpreview dat aanpakt met ruisvergelijkingen, eigenlijk veel simpeler dan dit. Termen als "scherpte" worden hier ook totaal niet gestaafd.
@tzaman: er is inderdaad cijfermatig veel meer uit te halen dan wat nu bij ons mogelijk is. We zijn nu echter aan het bekijken of er budget vrijgemaakt kan worden voor de aanschaf van nieuwe software en testkaarten voor een hoger 'academisch gehalte' van de camerarecensies.

[Reactie gewijzigd door blackTIE op 22 juli 2024 21:59]

PS: excuses voor de plaatsing. Dit was dus een reactie op het artikel zelf. Ik moet m'n weg duidelijk nog zien te vinden in de nieuwe omgeving....


Ik wil toch even reageren op deze uitspraak in de review:

" De af-snelheid van de Nikon 1-serie is daardoor niet minder dan die van dure spiegelreflexcamera's, zelfs bij continue scherpstelling. "

Twee belangrijke aantekeningen.
De snelle fasedetectiescherpstelling werkt alleen bij voldoende licht. Zodra de omgevings belichting minder dan ideaal is schakelt de camera over naar een relatief langaam contrastdetectiesysteem. Niet alleen in vergelijk met het fasedetectiesysteem, maar ook veel andere van de huidige spiegelloze systeemcamera's onder dergelijke omstandigheden.

Daarnaast is het fasedetectiesysteem niet alleen zo snel vanwege inherente voordelen van de gebruikte techniek, maar ook omdat de scherptediepte met de huidige lenzen relatief groot is. De standaard kitlens (10-30mm) heeft bijvoorbeeld het equivalent van een 27mm F9.5 tot 81mm F15.1 op "fullframe" (36x24mm) formaat.
Het zal dan ook interessant zijn om te zien hoe het presteert met de aangekondigde 32mm F1.2 lens (86mm F3.2 op fullframe).

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 juli 2024 21:59]

@Jortio: Wat betreft je eerst punt klopt het inderdaad dat zolang gebruik wordt gemaakt van fasedetectie-af het Nikon 1-systeem bijzonder snel is, maar als bij weinig licht overgeschakeld wordt naar contrastdetectie-af zakt de af-snelheid in. De Nikon 1 J2 en eerdere modellen zijn dan zelfs flink wat langzamer dan bijvoorbeeld de m4/3-camera's van Olympus en Panasonic.

De scherptediepte bij 1 Nikkor-lenzen is vanwege de 2,7x-cropfactor uiteraard groter en in principe heeft het af-systeem van de Nikon 1-serie daarom inherent wat meer speling bij het bepalen van de focus. Weet dus niet hoe de nauwkeurigheid van het systeem bij lenzen met grotere diafragma's is, maar volgens Tetsuya Yamamoto in een interview begin dit jaar met DPReview maken lichtsterkere lenzen in ieder geval een nog snellere af mogelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.