Inleiding: luisteren naar kritiek
Nikon kondigde begin augustus de Nikon 1 J2-camera aan. Deze compacte systeemcamera volgt de Nikon 1 J1 op, die vorig jaar september samen met de hoger gepositioneerde Nikon 1 V1 werd geïntroduceerd.
De Nikon 1-serie onderscheidt zich van andere milc's door de integratie van af-punten op de sensor, zodat er met behulp van fasedetectie-autofocus zeer snel scherpgesteld kan worden. De af-snelheid van de Nikon 1-serie is daardoor niet minder dan die van dure spiegelreflexcamera's, zelfs bij continue scherpstelling. Ook de beeldkwaliteit is dik in orde en vanwege de kleine sensor zijn de lenzen zeer klein te maken.
Er was ook kritiek op de Nikon 1-serie. Zo zou de sensor, die het midden houdt tussen de sensors van high-end compactcamera's en m4/3-camera's, te klein zijn. Gegeven de kleine sensor zijn de J1 en de V1 echter relatief groot, en beide camera's hebben onvoldoende houvast aan de voorkant. De modusknop zou te gemakkelijk te verdraaien zijn en Nikon had de pasm-modes niet op de modusknop ondergebracht. Andere ergernissen waren het ontbreken van een panoramastand, grafische filters en een live histogram, en de onmogelijkheid om bij ingezoomde weergave tussen foto's te wisselen.
De Nikon 1 J2 heeft dezelfde sensor als zijn de J1, maar de vga-lcd van de V1. Tweakers keek welke tekortkomingen van het eerste model nog meer verholpen zijn, en waar Nikon kansen heeft laten liggen.

Body: zoek de verschillen
Uiterlijk lijkt er niet veel aan de Nikon 1 J2 te zijn gewijzigd. De vorm van de body is nagenoeg gelijk en ook de knoppenindeling is onveranderd. Net als de J1 is de J2 hoofdzakelijk optrokken uit aluminium met hier en daar magnesium verstevigingen, terwijl de achterkant van kunststof is. Over de stevigheid van de camera hebben we geen klachten.
De modusknop is echter wat groter en dikker geworden, en je moet nu echt moeite doen om van beeldmodus te wisselen. De pasm-modes ontbreken echter nog steeds. Wel heeft Nikon heeft een 'Creative'-stand toegevoegd. Het gripvlak voor de duim, waar het groene statuslampje in is weggewerkt, is iets minder hoog.
De rand van de grotere modusknop zit soms wel wat in de weg bij de bediening van de kantelknop erboven, die onder meer gebruikt wordt voor het instellen van het diafragma en het inzoomen. We vinden de bredere kantelknop van de V1 trouwens toch al prettiger dan de smallere versie van de J1 en de J2.

Ook de knoppen en de d-pad onder de modusknop zijn aangepast. De vier knoppen onder en boven de d-pad zitten dichter bijelkaar, zijn minder plat en hebben een iets duidelijker klik. Bij de J2 voelen ze wat minder goedkoop aan dan bij de J1, maar een voorkeur hebben we niet. De ring om de d-pad is niet langer van plastic, maar van metaal; de ring draait iets stroever en heeft wat weinig grip. De d-pad klikt wel trefzekerder.

De sluiterknop en de rode videoknop aan de bovenkant hebben, net als bij de V1, een opstaand, vrij scherp randje van aluminium gekregen. Bij de V1 zijn deze randjes van plastic. We hebben trouwens de indruk dat de sluiterknop wat vergevingsgezinder is als hij iets meer aan de zijkant wordt ingedrukt. Bij de J1 wilde de camera dan soms niet afdrukken, terwijl dit bij de J2 geen probleem is.

Aan de linkerkant zit de ingebouwde flitser, die recht uit de body omhoog komt. Deze flitser is ook meteen het kwetsbaarste deel van de camera. Wij maakten het een paar keer mee dat de flitser per ongeluk was uitgeschoven terwijl de camera in de tas zat; de ontgrendeling is mechanisch dus het toestel hoeft daarvoor niet aan te staan.
Aan de voorkant zien we, net als bij de J1, een scherpstelhulplicht en een oogje voor een infrarood-afstandsbediening. De statiefschroefdraad zit midden onder de lensmount. De energie wordt, ook weer net als bij de J1, geleverd door de EN-EL20-accu, die een capaciteit van 7,4Wh heeft. Deze accu is volgens de CIPA-normen goed voor 220 opnames, tien minder dan bij de J1.
:fill(white)/i/1350403961.jpeg?f=thumb)
De J2 wordt geleverd in een zestal kleuren, en dat is er weer eentje meer dan bij de J1. Nieuw is de kleur oranje, terwijl de rode en de roze versie een behuizing met een apart reliëfje hebben gekregen. Verder kan er nog voor zwart, wit en metaalkleur worden gekozen. De meegeleverde kitlens heeft de kleur van de behuizing.
Body: J2 vs V1 vs EOS60D
In de onderstaande tabel zien we dat de J2 een paar gram zwaarder is dan de J1, maar dat de afmetingen exact hetzelfde zijn. Vergeleken met de V1 is de J2 beduidend lichter en kleiner, maar die camera heeft ook een grotere accu en een elektronische zoeker.
In vergelijking met drie andere voordelige compacte systeemcamera's - de Lumix GF5 van Panasonic, de E-PM2 van Olympus en de NEX-F3 van Sony - is de J2 de kleinste. De J2 is iets zwaarder dan de GF5 en de E-PM2, maar beduidend lichter dan de NEX-F3.
Features | Nikon 1 J1 | Nikon 1 J2 | Nikon 1 V1 | GF5 | E-PM2 | NEX-F3 |
Grootte (mm) |
b: 106 h: 61 d: 30 |
b: 106 h: 61 d: 30 |
b: 113 h: 76 d: 44 |
b: 108 h: 67 d: 37 |
b: 110 h: 64 d: 34 |
b: 117 h: 67 d: 42 |
Gewicht (met accu) |
277g |
280g |
383g |
267g |
269g |
314g |
Nikon 1 J2 versus Nikon 1 V1
Op onderstaande foto's is te zien dat de J2 de zoekerbult en het kleine gripje aan de voorkant van de V1 moet missen. Ook is er minder ruimte om de J2 vast te houden en de V1 ligt wat ons betreft dus een stuk prettiger in de hand. Anders dan bij de J2 is de af-modus bij de V1 direct via de d-pad in te stellen.
De V1 heeft verder geen ingebouwde flitser, maar een propriëtaire connector voor de aansluiting van accessoires - waaronder, uiteraard, een flitser - en een microfoonaansluiting. Ook heeft de V1 een extra infraroodoogje aan de achterkant en dit toestel beschikt ook over een mechanische sluiter.

De V1 heeft een grotere buffer en gebruikt dezelfde accu als de D7000- en D800-dslr's, met een capaciteit van 13,3Wh: je kan dus langer doorschieten dan met de meeste andere compacte systeemcamera's.
Nikon 1 J2 versus Canon EOS 60D
Om het verschil tussen de J2 en een courante dslr te laten zien, hebben we de Canon EOS 60D van ons videoteam even geleend. Uiteraard is de dslr veel groter, al was het maar omdat de J2 geen spiegelconstructie heeft. De 60D zet daar een grotere sensor met minder ruis, een betere grip, meer directe bedieningselementen en een optische zoeker tegenover. Ook kan een dslr als de 60D vele malen meer foto's op een volle accu schieten: een optische zoeker kost op geen stukken na zoveel energie als het beeldscherm van de J2.

Het verschil in afmetingen tussen de J2 en een dslr met aps-c-sensor als de 60D wordt nog veel groter als de lenzen worden meegerekend. Zo zijn alle 1 Nikkor-zoomlenzen intrekbaar, en geen enkel model heeft een focusring. Vooral de 30-110mm-lens, die dezelfde kijkhoek heeft als een 81-297mm-lens in kleinbeeldformaat, is bijzonder klein.
Bediening: problemen niet verholpen
Nikon heeft de modusknop van de J2 ten opzichte van de eerdere modellen uitgebreid met een extra positie. Naast de 'groene', volledig automatische stand, de filmstand en de 'Motion Snapshot'- en 'Best Photo Selector'-standen, is er nu ook een 'Creative'-stand. Deze biedt een aantal nieuwe mogelijkheden.
Grafische filters
In de Creative-stand kan met de F-knop een snelkeuzelijst met de pasm-modes en een aantal scènevoorkeuzestanden en grafische filters worden opgeroepen. De standen 'Night Landscape', ' Night Portrait', en 'Backlight' zijn handig om betere foto's te kunnen maken bij specifieke lichtomstandigheden. Daarnaast is er een panoramafunctie en de laatste twee posities worden ingenomen door een 'Soft'- en een 'Miniature Effect'-filter.

De instelling van de belichtingscompensatie werkt beter: bij de J1 en de V1 moest de gekozen compensatie met de ok-knop worden bevestigd - en dat werd weleens vergeten - maar bij de J2 is deze bevestiging niet meer nodig. De belichtingscompensatie kan ook in de bovengenoemde Creative-standen worden gebruikt, maar verder is er bij die standen maar weinig in te stellen. Voor de beginnende gebruiker zijn deze standen wel van nut, en we vragen ons eigenlijk af waarom Nikon ze niet al direct bij de J1 heeft geïmplementeerd.
:fill(white)/i/1350920523.jpeg?f=thumb)
Gemiste kans
Nikon heeft dan wel het aantal posities op de modusknop uitgebreid, maar er kan nog steeds niet mee tussen de pasm-modes worden gewisseld: dat moet nog steeds via het menu gebeuren. Dat deze modes niet met de modusknop kunnen worden geselecteerd was een veelgehoord kritiekpunt op de J1 en de V1, en nu dus ook op de J2.
De J2 onthoudt wel waar je in het menu gebleven bent, maar we hadden liever gezien dat je met de F-knop direct de pasm-modes had kunnen kiezen, of dat de functionaliteit van de F-knop programmeerbaar was gemaakt.
Een ander nadeel van het gebruik van de F-knop om de lijst met Creative-standen te tonen, is dat deze knop nu niet meer gebruikt kan worden voor het in- of uitschakelen van de burst-stand, zoals bij de J1. Daarvoor zal je het menu weer moeten opzoeken.
Meer ergernissen
Er zijn meer ergernissen die bij de J2 niet zijn weggenomen. Zo missen we nog steeds een live histogram. Ook zouden we graag een auto-iso-stand met een bereik van iso 100 tot iso 1600 zien en het zou fijn zijn als de gekozen iso-waarde werd weergegeven, en niet alleen dat de auto-iso-stand wordt gebruikt. Verder is er geen mogelijkheid om voor de witbalans een kleurtemperatuur in te voeren en is er geen bracketing-functionaliteit ingebouwd. Het gebruik van de zelfontspanner moet na iedere foto opnieuw geactiveerd worden. Wel heeft de J2, net als de J1 en de V1, ondersteuning voor timelapse-fotografie.
:fill(white)/i/1350921034.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1350921037.jpeg?f=thumb)
Weergavestanden
Met de Disp-knop kan je door de verschillende weergavestanden bladeren. Bij de opnamestand heb je de keuze uit enerzijds alleen de meest rudimentaire beeldinformatie en anderzijds een stand waarbij naast de beeldmodus, de sluitertijd en het diafragma ook onder andere de iso-instelling, de Picture Control-stand, de autofocusinstellingen en de witbalans worden getoond.
Bij het afspelen van foto's op het scherm heb je de keuze uit drie weergavestanden. De eerste toont alleen de foto zonder verdere beeldelementen en de tweede geeft weinig zinvolle informatie als de bestandsnaam en de tijd. De derde laat een thumbnail van de foto zien, met daarbij een luminantiehistogram en de belangrijkste camera-instellingen. Helaas kan de J2 niet aangeven wat de overbelichte delen van het beeld zijn.
:fill(white)/i/1350920234.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1350920237.jpeg?f=thumb)
Net als bij de vorige twee modellen kan je foto's een rating geven door de F-knop in te drukken en daarna aan de ring van de d-pad te draaien. Ook kan je markeren welke foto's je wil weggooien.
Lens: kortere kitlens met krapper bereik
Tegelijk met de J2 kondigde Nikon een nieuwe kitlens voor het Nikon 1-systeem aan: het 11-27,5mm-objectief. Deze lens heeft dezelfde diameter als de 10-30mm-kitlens, maar is met een lengte van 3,1cm wel 11mm korter. Ook is de nieuwe lens met 82g beduidend lichter dan de 115g van de 10-30mm. In combinatie met de 11-27,5mm is de J2 zelfs in een grote broekzak of jaszak te vervoeren.
De 11-27,5mm-lens heeft echter geen ingebouwde beeldstabilisatie, waarmee de 10-30mm nog tot vier stops kon winnen. Dat is een flink nadeel, en we mogen van geluk spreken dat de Nikon 1-camera's onlangs een firmeware-update kregen waarmee een vlotte sluitertijd in de P-modus de voorkeur krijgt boven lage iso-waarden.
Net als bij de vorige twee Nikon 1-toestellen kan de J2 met de 11-27,5mm worden aangezet; nieuw is dat de J2 door het 'dichtdraaien' van de lens ook kan worden uitgezet. Dat is erg handig, maar werkt opmerkelijk genoeg niet bij bij het bekijken van foto's of het menu; dan moet de camera met de normale aan-uitknop worden uitgeschakeld. Dat moet haast wel een foutje zijn.

Nikon heeft de nieuwe kitlens onder meer zo kort kunnen houden door het weglaten van de bayonetaansluiting voor de zonnekap. De minimale scherpstelafstand is tien centimeter langer en dat is best jammer; met de 10-30mm-lens kon al vanaf 20cm focus worden verkregen.
Net als de overige 1 Nikkor-lenzen heeft de 11-27,5mm geen focusring. De zoomring is gemaakt van zacht kunststof met een putjespatroon en bevat de knop voor het ontgrendelen van het uitschuifmechanisme. De ring voelt lekker aan, maar draait tot 14mm wat stroef en bij de rest van het zoombereik juist weer niet stroef genoeg. In combinatie met de J2 is de gestabiliseerde 10-30mm ongeveer twintig euro duurder dan de extra draagbare 11-27,5mm.

Lichtsterke 18mm f/1,8-lens
Momenteel zijn alleen nog de vier 1 Nikkor-lenzen te koop die al bij de introductie beschikbaar waren. Gelukkig heeft Nikon ook een nieuwe 18mm f/1,8-lens ontwikkeld, die vanaf begin november beschikbaar is. We hebben deze lens niet kunnen testen, maar het lijkt een essentiële toevoeging aan het Nikon 1-systeem: vanwege de 2,7x-cropfactor van de sensor heeft hij een kijkhoek die vergelijkbaar is met die van een 48,5mm-lens in kleinbeeldformaat. Daarmee heeft de fabrikant naast de 10mm f/2,8 nu een heus standaardobjectief in het assortiment. Er zit overigens ook nog een groothoek-zoomlens in de planning.
Prestaties: onveranderd
De onderstaande foto's zijn gemaakt vanaf een statief en met de zelfontspanfunctie van de camera. De foto's hieronder zijn gemaakt met de nieuwe 11-27,5mm-kitlens met een diafragma van f/4,5. Op de eerste foto na zijn alle uitsnedes honderdprocents-crops, die zonder verscherping zijn opgeslagen. De ruisreductie kan alleen aan- of uitgezet worden; voor de standaard iso-shots zetten we deze optie aan.

iso 100, ruisreductie: aan
iso 200, ruisreductie: aan
iso 400, ruisreductie: aan
iso 800, ruisreductie: aan
iso 1600, ruisreductie: aan
iso 3200, ruisreductie: aan
H1 (equivalent iso 6400), ruisreductie: aan
Tot en met iso 800 werkt de ruisreductie redelijk goed zonder aggressief te ogen, al is bij iso 100 al een zeer lichte ruis zichtbaar. Dat is een nadeel van de wat kleinere sensor. Vanaf iso 1600 zie je aan de uitgesmeerde details en de afgenomen kleurverzadiging dat de ruisreductie wat harder ingrijpt en bij iso 3200 zijn deze symptomen nog erger. De H1-stand kunnen we vanwege de slechte beeldkwaliteit maar beter vergeten.
Ruisreductie
Voor het reduceren van ruis bij hogere iso-waarden heeft de J2 maar twee standen: aan of uit. Hieronder zie je wat het effect is bij iso 3200.
iso 3200, ruisreductie: aan
iso 3200, ruisreductie: uit
Bij de foto met ruisreductie is te zien dat details flink worden uitgesmeerd en dat levert een wat smoezelig geheel op. Zetten we de ruisreductie uit, dan is er veel meer detail zichtbaar, maar is ook duidelijk meer kleurruis aanwezig. Zowel met als zonder ruisreductie zijn jpeg's met iso 3200 eigenlijk te hoog gegrepen.
Raw-bewerking
We hebben ook gekeken naar de verschillen tussen een jpeg-opname met ruisreductie en een raw-bestand waarbij de ruis naderhand is aangepakt. We hebben zowel naar iso 100 als naar iso 3200 gekeken.
iso 100, ruisreductie: aan
iso 100, raw-nabewerking
Wat scherpte betreft is er met raw-nabewerking bij lagere iso-waarden niet zoveel te winnen. De belangrijkste verschillen zijn dat de camera dieper verzadigde kleuren produceert, terwijl de raw-conversie realistischere kleuren en iets meer contrast oplevert.
iso 3200, ruisreductie: aan
iso 3200, raw-nabewerking
De ruis kan bij hoge iso-waarden beter achteraf aangepakt worden: met raw-nabewerking lijkt de hoogste iso-waarde bij de J2 zowaar bruikbaar te worden. Waar de jpeg-engine nog kartelige randjes, kleurruis en uitgesmeerde details laat zien, kan Lightroom 4.2 de beelden heel behoorlijk opschonen. Bedenk echter wel dat de testopnames met voldoende licht zijn geschoten. Bij minder goed belichte platen kom je met iso 3200 niet zo makkelijk weg.
Alternatieven
De Nikon 1 J2 bevindt zich in een druk bevochten marktsegment, maar is een stuk scherper geprijsd dan de J1 en V1 bij hun introductie. Onderstaande systeemcamera's zijn mogelijke alternatieven.
De Nikon 1 J2 volgt de Nikon 1 J1 op en dat betekent dat die laatste nu al voor rond de 350 euro te koop is. De J1 heeft een lcd met een lagere resolutie en moet het doen zonder de nieuwe 'creative'-stand met grafische filters.
De Nikon 1 V1 is momenteel nog het topmodel in de Nikon 1-serie, maar zal naar verwachting op 24 oktober door de V2 worden opgevolgd, waarover nog weinig bekend is. De V1 onderscheidt zich in elk geval van de J2 met de elektronische zoeker, de stevigere magnesium behuizing en een betere accuduur, en bovendien ligt hij beter in de hand. De J2 en de V1 zijn momenteel ongeveer even duur.
De NEX-F3 van Sony heeft ook een ingebouwde flitser, maar in plaats van een 1"-sensor wordt bij de NEX-F3 een aps-c-sensor gebruikt. Daardoor zijn de ruisprestaties navenant beter en kan met hogere iso-waarden geschoten worden. Tot voor kort betekende de keuze voor een NEX-camera dat je genoegen moest nemen met de relatief grote 18-55mm-kitlens, maar vlak voor de IFA 2012-beurs bracht Sony ook een intrekbare 16-50mm-lens uit. Helaas is die nog niet als kit verkrijgbaar in combinatie met de NEX-F3. Van de op deze pagina genoemde modellen is alleen de Nikon 1 V1 groter en zwaarder dan de NEX-F3.
Olympus heeft vlak voor de Photokina de E-PM2 uitgebracht, het nieuwe instapmodel in Olympus' m4/3-line-up. Het belangrijkste verschil met voorganger E-PM1 is de beeldsensor. Dat is dezelfde die ook in de spatwaterdichte E-M5-milc zit en die camera werd alom geprezen vanwege zijn beeldkwaliteit. De bediening van de E-PM2 werkt bijna gelijk aan die van de E-PM1, maar het nieuwe model is voorzien van een touchscreen. De E-PM2 heeft geen ingebouwde flitser, maar er wordt een losse opzetflitser meegeleverd. Ook een groot aantal andere accesoires kan in de flitsschoen worden geschoven.
Net als de J2 heeft de Lumix GF5, een m4/3-camera van Panasonic, een ingebouwde flitser zonder verdere uitbreidingsmogelijkheden. Daardoor heeft het bedrijf de camera wel zeer klein kunnen maken. De GF5 beschikt net als de J2 over een 3"-vga-scherm, maar heeft een betere grip met een rubberachtig materiaal aan de voorkant. Net als de J2 beschikt de GF5 over een aantal grafische filters.
Features | Nikon 1 J1 | Nikon 1 J2 | Nikon 1 V1 | GF5 | E-PM2 | NEX-F3 |
Sensoropp (mm2) |
116 |
116 |
166 |
225 |
225 |
370 |
Megapixels |
10,1 |
10,1 |
10,1 |
12,1 |
16,1 |
16,1 |
Iso-bereik |
100-3200 |
100-3200 |
100-3200 |
160-6400 |
200-25.600 |
200-25.600 |
Evf |
nee |
nee |
ja |
nee |
optioneel |
optioneel |
Lcd |
460K |
921K |
921K |
921K, touch |
460K |
921K, draaibaar |
Grootte |
b: 106mm h: 61mm d: 30mm |
b: 106mm h: 61mm d: 30mm |
b: 113mm h: 76mm d: 44mm |
b: 108mm h: 67mm d: 37mm |
b: 110mm h: 64mm d: 34mm |
b: 117mm h: 67mm d: 42mm |
Gewicht (met accu) |
277g |
280g |
383g |
267g |
269g |
314g |
Fotogalerij en specificaties
:fill(white)/i/1350486449.jpeg?f=thumb)
Merk en Type |
Merk |
Nikon |
Productserie |
1 |
Type |
J2 + 1 NIKKOR 11-27.5mm F/3.5-5.6 |
Specificatie body |
Cameraresolutie |
10,1 megapixel |
Type body |
milc |
Sensortype |
cmos |
Cropfactor |
2,7x |
Minimale iso-gevoeligheid |
iso 100 |
Maximale iso-gevoeligheid |
iso 3200 |
Beelden per seconde |
5fps |
Eigenschappen |
ingebouwde flitser, live view, video-opname |
Schermdiagonaal |
3" |
Videoresolutie |
1920x1080 (HD Ready 1080i) |
Videoframerate |
60fps |
Mount |
Nikon 1 |
Aantal autofocuspunten |
135 |
Focusmechanisme |
automatische focus (motor in body), handmatige focus |
Geheugenkaarttype |
Secure Digital, Secure Digital eXtended Capacity, Secure Digital High Capacity |
Verbindingen |
mini-hdmi, usb 2.0 |
Gewicht |
280g |
Kleur |
zwart |
Specificatie kitlens |
Naam |
1 NIKKOR 11-27,5mm f/3.5-5.6 |
Zoom (wide) |
11mm |
Zoom (tele) |
27mm |
Diafragma (wide) |
3.5 |
Diafragma (tele) |
5.6 |
Filtermaat |
40mm |
Kleur |
zwart |
Gewicht |
83g |
Specificatie overig |
Verkoopstatus |
Kit |
Conclusie
De Nikon 1 J2 is een kleine refresh van de Nikon 1 J1. Het scherm achterop heeft een hogere resolutie gekregen en de modusknop is verbeterd. Die is beter te bedienen omdat hij wat groter is, terwijl het lastiger is om de instelling per ongeluk te veranderen.
Het nieuwe draaiwieltje rond de d-pad vinden we minder geslaagd. De tandjes ervan zijn te glad, waardoor bijvoorbeeld het scrollen door de menu-interface niet erg soepel werkt. Het wieltje van de J1 voelde weliswaar aan als speelgoed, maar was wel trefzeker. De andere vorm van de knoppen rond de d-pad was niet per se nodig geweest.
Nikon heeft wat ons betreft een kans gemist door de F-knop niet programmeerbaar te maken. Belangrijker nog is waarschijnlijk dat de fabrikant ook geen gehoor heeft gegeven aan de roep om directe toegang tot de pasm-beeldmodes. Mogelijk wil Nikon het Nikon 1-systeem zo toegankelijk mogelijk houden voor overstappers van compactcamera's, de voornaamste doelgroep van het Nikon 1-camerasysteem. Overigens heeft Sony bij de NEX-6 wel pasm-modes op de modusknop geplaatst.
De uitbreiding van de functionaliteit met een paar scènestanden voor specifieke lichtomstandigheden, de panoramafunctie en de twee grafische filters is welkom, al hadden die misschien wel vanaf het begin deel van het Nikon 1-camerasysteem moeten uitmaken. We missen nu alleen nog een hdr-modus, die de J2 vanwege zijn verwerkingssnelheid toch op het lijf is geschreven. Wel had een aantal menuopties beter gegroepeerd kunnen worden, en meer opties voor auto-iso en de witbalans waren ook prettig geweest.
Waar de J2, net als de andere camera's van het Nikon 1-systeem, in uitblinkt is de snelheid van de autofocus. Dit komt door de integratie van af-punten op de sensor. Recentelijk hebben zowel Canon als Sony compacte systeemcamera's aangekondigd met soortgelijke technologie, al werken hun oplossingen iets anders. De J2 geeft de EOS M, de NEX-5R en de NEX-6 nog steeds het nakijken.
Verder is de J2 lekker vlot te bedienen. Het kleine formaat van de 1 Nikkor-lenzen is ook een voordeel en met name de 30-110mm-telezoomlens is goed. De nieuwe 11-27,5mm-kitlens laat ons weer met gemengde gevoelens achter. Hij is inderdaad kleiner en iets goedkoper dan de 10-30mm-lens, maar mist bereik en beeldstabilisatie en heeft een grotere minimale scherpstelafstand.
Al met al hadden we in een jaar tijd meer progressie van Nikon verwacht. Het bedrijf heeft niet aan alle kritiek gehoor gegeven, en net als Sony moet Nikon nog een flinke inhaalslag maken op het gebied van lenzen. Vanwege de gunstige prijsstelling van de J2 denken we echter dat Nikon zijn Europese marktleiderschap op het gebied van milc's voorlopig zal houden.
Eindoordeel