Aan de rechterkant kan de zogenoemde charms-bar worden opgevraagd, waarbij meteen de tijd, datum en gegevens over de connectiviteit worden getoond. Bij laptops wordt ook de resterende accuduur weergegeven. De charms-bar roep je op door van buiten een touchpad met een vinger naar binnen te slepen of door de muiscursor met muis of touchpad in een van de rechterhoeken te zetten. De charms-bar bevat vijf verschillende functies: search, share, start, devices en settings. Met search kan gezocht worden binnen apps, instellingen en bestanden. Met start krijg je het startmenu weer voor je neus, met share kun je links en foto's vanuit apps delen, en met devices kun zien met welke apparaten je je content kunt delen.
De instellingen
Een klik op 'settings' is in eerste instantie teleurstellend: je vindt er maar een paar instelmogelijkheden, zoals de schermhelderheid, de volumeregeling en de draadloze internettoegang. Wel kun je onder 'tiles' persoonlijke gegevens van apps wissen en ervoor kiezen om de administratieve apps te tonen. Met deze keuze verschijnen bekende Windows-beheer-onderdelen als de task scheduler, de resource monitor en de event viewer aan het startmenu. Ook het uitschakelen van je systeem zit trouwens in het settings-menu verborgen.
Voor de uitgebreide instellingen moeten we echter voor 'Change PC Setting' kiezen. Hier zie je alle instellingen voor het startmenu. Je vindt hier eenvoudige opties met betrekking tot bijvoorbeeld draadloze netwerken, tijds- en datuminstellingen, en afbeeldingen voor het lockscherm, het startscherm en het gebruikersaccount. Ook staan hier de toegankelijkheidsopties, mogelijkheden met Homegroups en de connectiviteitsopties.
De meeste instellingen zijn niet erg complex en bijvoorbeeld bij Notificaties is simpelweg een lange lijst te zien van apps waarvan je aan kunt geven of ze wel of geen notificaties mogen tonen.De privacyinstellingen staan ook bij PC Settings en je kunt bijvoorbeeld bepalen of apps je locatie mogen gebruiken. Het is vreemd genoeg niet mogelijk om dat per app in te stellen.
Synchroniseren
Het belangrijkste onderdeel van PC Settings is 'Sync your settings'. Windows 8 kan allerlei onderdelen van gebruikersaccounts synchroniseren tussen diverse systemen. Je hebt hier wel weer een Microsoft-account voor nodig en bovendien moet je bij elk systeem met een beveiligingscode aangeven dat je die pc vertrouwt.
Bij Sync your settings kun je vervolgens aangeven wat er gesynchroniseerd moet worden. Je kunt onder andere desktopthema's, achtergrondafbeeldingen en accountafbeeldingen syncen, maar ook wachtwoorden, browsersettings en -informatie, zoals de geschiedenis, en zelfs Windows-instellingen van de verkenner en de muis.
Het syncen is een van de manieren waarop Microsoft hoopt mensen te bewegen om een Microsoft-account te nemen. Met zo'n account wordt het een stuk makkelijker om Windows 8 te gebruiken en te personaliseren. Je bent dan meteen ingelogd bij apps als Mail, Messaging, Calendar en People en je kalender-afspraken, contacten en foto's zijn op meerdere pc's en smartphones toegankelijk. Uiteindelijk hoopt het softwarebedrijf dat gebruikers de voordelen zo groot vinden dat ze voor hun computer- en online-activiteiten zoveel mogelijk Microsoft-diensten gebruiken. Dat is bij eerdere Windows-versies nooit echt gelukt.
Switchen tussen apps
Door met de cursor naar de linkerhoeken te gaan zie je een thumbnail van de laatst geopende app; door vervolgens naar beneden te bewegen zie je een balk met alle openstaande apps. De snelste manier om tussen apps te wisselen is echter door van buiten het touchpad naar binnen te swipen: dan spring je fullscreen van app naar app.
Bij gebruik van meer beeldschermen is het lastig om met muis of touchpad een hoek op te zoeken, omdat de cursor makkelijk naar het volgende scherm kan 'doorschieten'. Windows 8 'heeft daarom onzichtbare vakjes van 6 pixels hoog bij de hoekpunten, waarin de cursor als het ware wordt tegengehouden. Zo kunnen menu's makkelijker worden opgeroepen. Dit werkt in de praktijk afdoende.
Het oproepen van de menu's door de cursor naar de hoeken te bewegen is een aardige vondst, maar de muisbediening legt het toch af tegen de bediening met een goed touchpad, laat staan die van een touchscreen.
Gelukkig heeft Microsoft ook voor uitgebreide bedieningsmogelijkheden met het toetsenbord gezorgd. Het toetsenbord is in beginsel niet ideaal voor Windows-bediening: je kunt met de pijltjestoetsen weliswaar van tegel naar tegel navigeren en met enter een app openen, maar dat gaat natuurlijk veel sneller met een muis en nog sneller met je vingers.
Soms ook is het toetsenbord sneller. Met de Windows-key kun je tussen het startmenu en de laatst geopende app springen. Daarnaast zijn ook veel bekende sneltoetsen in de nieuwe interface te gebruiken; met Windows-toets + tab kun je door openstaande apps scrollen, met Windows-toets + F kun je zoeken en met Windows-toets + E kun je een verkennervenster openen.
De sneltoets om de Charms-bar op te roepen is Windows-toets + C, naar de instellingen ga je via Windows-toets + I en met PageUp en PageDown kun je in het startmenu van links naar rechts scrollen. Er zijn zeer veel sneltoetsen voor vensterbeheer en het snel oproepen van onderdelen. Als je met meerdere beeldschermen werkt, kun je apps van de ene naar de andere monitor verplaatsen met Windows-toets + PageUp en Windows-toets + PageDown.
Powerusers zullen opgelucht zijn dat Windows-toets + R ook in de nieuwe interface het run-dialoogvenster opent en dat Windows-toets + X een menulijst opent die je direct naar onder andere de task manager, de command prompt, apparaatbeheer en de event viewer laat gaan. Aan het eind van deze review staat een uitgebreide lijst met sneltoetsen.