Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Android-telefoons voor minder dan honderd euro

27-08-2012 • 08:00

143

Multipage-opmaak

Inleiding: alles is een smartphone

High-end smartphones zijn populair en daarom testen we vaak de duurdere modellen. Een smartphone van 400 euro of meer is echter niet voor iedereen weggelegd: sommige mensen hebben het geld niet, terwijl anderen het er simpelweg niet aan uit willen geven.

Daarom hebben we de afgelopen tijd al een aantal goedkopere modellen vergeleken: in juni zetten we een shootout online van vier Android-telefoons die toen rond 250 euro kostten, en begin dit jaar schreven we over de goedkoopste Windows Phone-toestellen, waarvan de goedkoopste inmiddels voor 139 euro over de toonbank gaat.

Het kan echter nog goedkoper: voor 60 tot 100 euro kun je tegenwoordig al een heel behoorlijke smartphone kopen, waarmee je mobiel kan internetten, kan whatsappen en Facebook en Twitter kan bijhouden.

Dit marktsegment is vrij nieuw. Een paar jaar geleden kostten de goedkoopste smartphones minimaal 150 tot 200 euro. Waar we eind 2010 nog grapten dat je in de nabije toekomst een smartphone bij twee pakjes boter zou krijgen, had de grootste supermarktketen van Nederland afgelopen maand een smartphone in de aanbieding. De aanschaf van boter was niet eens verplicht.

Een lagere prijs betekent echter dat compromissen gesloten moeten worden. Tweakers.net testte daarom de drie populairste smartphones onder de 100 euro om te zien waar ze in uitblinken, en wat hun zwakke kanten zijn. Je zou denken dat een telefoon voor zo weinig geld onmogelijk een goed scherm of een goede accu kan hebben, maar onze tests wijzen uit dat je behoorlijk veel waar voor je geld kan krijgen.

De toestellen

OnbekendPrepaid telefoons Samsung Galaxy Pocket S5300 Zwart
Samsung Galaxy Pocket S5300 Zwart

De Pocket is de goedkoopste Samsung Galaxy-smartphone en alleen al vanwege de naam is dit budgettoestel behoorlijk populair. De telefoon heeft een 2,8"-scherm, draait op een Broadcom-processor en loopt op Android 2.3. Hij kost rond de 100 euro, maar in combinatie met een prepaidpakket kun je hem al voor een euro of 75 in de winkel vinden.

3.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Alcatel OT-918D Zwart
Alcatel OT-918D Zwart

De Alcatel One Touch OT-918D heeft plek voor twee simkaarten. De telefoon heeft verder een 3,2"-scherm en draait op Android 2.3 met een skin van Alcatel. Daarmee heeft het toestel een ander lockscreen, een ander homescreen, andere iconen en veel extra apps. Het toestel kost ongeveer 90 euro, maar wellicht dat hij binnenkort met een prepaidpakket nog goedkoper wordt aangeboden. De processor is van de onbekende fabrikant MediaTek.

3 van 5 sterren
OnbekendPrepaid telefoons Vodafone Smart II Zwart (Vodafone-prepaid)
Vodafone Smart II Zwart (Vodafone-prepaid)

De Vodafone Smart II is de goedkoopste telefoon uit de test. Het scherm is 3,2" groot en het toestel draait op een vrijwel onaangepaste versie van Android 2.3 - Vodafone heeft alleen een dozijn eigen apps toegevoegd - en uiteraard zit er een simlock op. De naam verraadt al dat deze telefoon, die door TCL wordt gemaakt, alleen door Vodafone wordt verkocht. Hij kost 65 à 70 euro, en daar krijg je nog een tientje beltegoed bij.

Accu: zuinig

Alledrie de toestellen zijn klein en hebben bijpassende accu's. Daar staat tegenover dat de schermen ook klein en dus zuinig zijn, terwijl de processors eveneens geen al te grote wissel op de accu trekken.

We baseren de scores voor de accutests op de resultaten van vier benchmarks: bellen, internetten, film kijken en standby. Hoe de scores precies tot stand komen, is te lezen in ons achtergrondverhaal over accutests.

Bij de accutests viel vooral de OT-918D op. Het is het eerste dualsim-toestel dat we testen en vooral tijdens de beltest bleek deze functionaliteit veel van de accu vraagt: na een uur bellen was 15 procent van de acculading weg, drie keer zoveel als bij de Galaxy Pocket. Bij de standby-test presteerden de OT-918D en de Galaxy Pocket overigens wel weer even goed.

In het dagelijkse gebruik houden de drie toestellen het makkelijk een dag uit, en bij wat voorzichtiger gebruik haal je het einde van de tweede dag ook wel. De Galaxy Pocket is de zuinigste: hij troeft in al onze tests zelfs high-end smartphones af, waardoor je bij licht gebruik pas na ruim vijf dagen een lader moet opzoeken.

Accutest- zwaar verbruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Samsung Galaxy Pocket
*********
15
Apple iPhone 4S
********
14
Samsung Galaxy S III
********
14
HTC One V
********
14
Samsung Galaxy S Advance
*******
13
Vodafone Smart II
******
11
Alcatel OT-918D
******
10
HTC One X
******
10
Accutest- gemiddeld verbruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Samsung Galaxy Pocket
*********
41
Samsung Galaxy S III
********
39
Apple iPhone 4S
********
38
HTC One V
*******
36
Samsung Galaxy S Advance
*******
34
Vodafone Smart II
******
31
Alcatel OT-918D
******
29
HTC One X
******
28
Accutest- licht gebruik
Telefoon / TabletUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Galaxy Pocket
*********
123 / 5,1 dagen
Apple iPhone 4S
********
115 / 4,8 dagen
Galaxy S III
********
110 / 4,6 dagen
HTC One X
*******
106 / 4,4 dagen
Vodafone Smart II
*******
102 / 4,3 dagen
Alcatel OT-918D
******
88 / 3,6 dagen
Galaxy S Advance
******
88 / 3,6 dagen
HTC One V
******
87 / 3,6 dagen

Design en uiterlijk: compact

De drie telefoons zijn weliswaar goedkoop, maar ze voelen niet goedkoop aan. Alle drie de toestellen zijn gemaakt van kunststof dat de indruk maakt behoorlijk slijtvast te zijn. We hebben de telefoons echter maar een paar weken kunnen gebruiken, en we kunnen dus niet veel zeggen over de duurzaamheid.

Galaxy Pocket

De Galaxy Pocket is simpel gezegd een Galaxy S die te heet is gewassen. Het toestel vertoont veel overeenkomsten met het topmodel van 2010, zoals de chromen rand rondom het scherm en de vorm van de Home-knop. Toch zijn er ook verschillen, zoals de verhoudingen: het scherm is klein en dat wordt benadrukt door de relatief grote knoppen.

De aan-uitknop zit aan de rechterzijkant, de volumeknoppen zijn links te vinden. De achterkant is in feite één grote accuklep, die van een stevige, harde kunststof is gemaakt en die bovendien niet erg vatbaar voor vingerafdrukken is. De behuizing geeft dan ook niet mee als je het toestel vasthoudt, en bovendien ligt de Galaxy Pocket prima in de hand.

Samsung Galaxy Pocket Samsung Galaxy Pocket Samsung Galaxy Pocket Samsung Galaxy Pocket Samsung Galaxy Pocket Samsung Galaxy Pocket Samsung Galaxy Pocket

OT-918D

De Alcatel One Touch OT-918D en de Smart II hebben dezelfde maat scherm, maar de behuizing van de Alcatel is iets groter. Het toestel ligt fijn in de hand en zal niet snel uit je vingers glippen dankzij het reliëf op de achterkant. Het grootste deel van de behuizing is niet gevoelig voor vingerafdrukken.

Onder het scherm zitten drie aanraakgevoelige knoppen, die van links naar rechts Menu, Zoeken en Terug moeten voorstellen. Het icoon van de Menu-knop gebruikt Google in Android 4.0 en hoger echter voor de Recente Apps-functionaliteit. Misschien krijgt deze knop bij een firmware-update nog eens een andere functie. Onder de drie knoppen zit nog een fysieke Home-knop. Die klikt goed en werkt prima, al is het wat verwarrend dat deze knop niet tussen de andere drie toetsen is geplaatst.

De zijkant is afgewerkt met een lichtpaarse strip. Aan de rechterzijkant zitten de volumeknoppen met daaronder de vergrendel-knop, die ook dienstdoet als aan-uitknop.

De achterkant is misschien wel het mooiste deel van de OT-918D: mooi strak, met alleen een speaker, een uitsparing voor de camera en een One Touch-logo.

Alcatel OT-918D Alcatel OT-918D Alcatel OT-918D Alcatel OT-918D Alcatel OT-918D Alcatel OT-918D Alcatel OT-918D Alcatel OT-918D Alcatel OT-918D

Smart II

De Smart II is een generiek toestel zonder al te veel franje, dat eigenlijk mooi noch lelijk is. Aan de voorkant zitten het scherm, een Vodafone-logo, de speakergrill en vier capacitieve knoppen. De volumeknoppen zitten aan de rechterzijkant, samen met een cameraknop.

De aan-uitknop zit samen met de 3,5mm-aansluiting aan de bovenkant; de onderkant herbergt de usb-aansluiting. Aan de achterzijde zien we de 3-megapixelcamera met led-flitser en een speaker.

De telefoon is niet dun, maar door zijn formaat toch lekker handzaam. Het grootste nadeel van dit ontwerp is de tweedelige accuklep, waarachter ook de simkaart en micro-sdhc-kaartjes moeten worden geplaatst. Dat klepje werkt lastig en voelt goedkoop aan.

Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II Vodafone Smart II

Scherm: matig tot zeer slecht

In deze prijsklasse mag je geen ips-lcd's of amoleds verwachten. Toch zijn er grote verschillen tussen de schermen van de geteste toestellen.

Opvallend is wel dat de schermen allemaal capacitief zijn: goedkope telefoons werden jarenlang met de goedkopere resistieve schermen uitgerust. Ook opvallend is dat ze alle drie multitouch ondersteunen - een feature die pas twee tot drie jaar geleden voor het eerst in high-end telefoons verscheen. De uitzondering op die regel is overigens de iPhone, die al sinds zijn verschijnen in 2007 gebaren met meer dan één vinger herkent.

ToestelGalaxy PocketAlcatel OT-918DVodafone Smart II
Schermdiagonaal 2,8" 3,2" 3,2"
Resolutie 320x240 320x480 320x480
Pixeldichtheid (ppi) 142 180 180

De Galaxy Pocket heeft van de drie op papier het minst aantrekkelijke scherm: het bevat slechts de helft van de pixels van de schermen van de OT-918D en de Smart II en is ook nog eens een slag kleiner. Ook de pixeldichtheid, die veel zegt over de waargenomen scherpte, is lager dan bij de andere twee toestellen.

In de praktijk is het nog erger dan de specificaties suggereren: de Galaxy Pocket heeft met afstand het slechtste scherm dat we in lange tijd in een telefoon hebben gezien.

Het is niet na te gaan of het ligt aan het reviewexemplaar of dat het structureel is, maar de display lijkt wel een soort mislukt 3d-scherm, waarnaar het niet prettig kijken is. Op een macrofoto is te zien dat er een wazige laag over de pixels is gelegd, die de indruk wekt dat je door een vieze ruit zit te kijken. Wellicht gaat het om een laag die reflecties moet tegengaan, maar het middel is dan erger dan de kwaal.

Een andere oorzaak van de slechte beeldkwaliteit zou kunnen zijn dat Samsung het scherm een kwartslag gedraaid heeft. Waar andere lcd's vaak slechte verticale kijkhoeken hebben, heeft dit scherm juist slechte horizontale kijkhoeken.

Scherm Galaxy Pocket van dichtbij

De OT-18D heeft een voor zijn prijs alleszins redelijk scherm. Het 3,2"-paneel is bovendien groter dan de schermen van veel andere budgettelefoons, en niet eens zoveel kleiner dan de 3,5"-display van bijvoorbeeld de iPhone 4S.

Ook met dit scherm is echter nog wel het een en ander mis: teksten zijn rafelig, de helderheid is laag, waardoor het scherm in direct licht slecht afleesbaar is, en vooral de verticale kijkhoeken zijn om te huilen zo klein. Dat heeft natuurlijk niet alleen nadelen: in trein of bus zal iemand niet snel met je kunnen meekijken.

Het scherm reageert over het algemeen opvallend goed op aanrakingen: bij typen valt wel op dat hij af en toe een aanraking mist, waardoor een letter opnieuw getypt moet worden.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Smart II, die over een scherm beschikt met grofweg dezelfde eigenschappen: veel aanrakingen worden goed geregistreerd, maar niet alle.

Supixels schermen

De helderheid van de lcd's in de drie geteste telefoons laat duidelijk te wensen over. Alleen de amoleds van Samsung hebben een lagere score, maar amoleds hebben minder helderheid nodig om even goed afleesbaar te zijn als lcd's.

De weergave in direct zonlicht is dan ook niet best, ook al omdat er veel ruimte tussen het oppervlak van het scherm en het scherm zelf zit, waardoor er veel reflecties optreden. Het scherm van de Galaxy Pocket is overigens wel duidelijk het helderste.

Zwart is op een lcd nooit echt zwart, maar de waarden blijven bij alle geteste toestellen keurig onder de 0,5cd/m². Dat is voor een lcd een keurige waarde, waardoor zwart er in elk geval redelijk zwart uit ziet. De toestellen hebben echter in tegenstelling tot sommige duurdere toestellen geen filters, waardoor een uitgeschakeld scherm wel heel grijs kan ogen.

Contrast
Telefoon / TabletSchermtypeHoger is beter
HTC One V TN lcd
*********
1:1280
Apple iPhone 4S IPS lcd
********
1:1193
Alcatel OT-918D TN lcd
*****
1:796
Samsung Galaxy Pocket TN lcd
*****
1:702
Vodafone Smart II TN lcd
*****
1:700

Het contrast geeft aan hoe groot het verschil is tussen zwart en wit. Bij de geteste toestellen is dat tussen 1:700 en 1:800 en dat is niet hoog. De lcd's met het hoogste contrast zitten rond 1:1200, amoleds hebben vanwege het diepe zwart een zo goed als oneindig hoog contrast.

Kleurtemperatuur
Telefoon / TabletSchermtypekelvin, 6500K is ideaal
HTC One X IPS lcd
****
6265
Apple iPhone 4S IPS lcd
*****
7070
HTC One V TN lcd
*****
7652
Samsung Galaxy S III Super Amoled HD
*****
7898
Samsung Galaxy S Advance Super Amoled
******
8742
Alcatel OT-918D TN lcd
******
9409
Samsung Galaxy Pocket TN lcd
*******
10.129
Vodafone Smart II TN lcd
*********
12.683

De kleurtemperatuur geeft weer hoe natuurlijk kleuren kunnen worden weergegeven. Bij 6500 kelvin worden kleuren het meest natuurlijk weergegeven; daaronder zijn kleuren te rood, daarboven te blauw.

Alle toestellen hebben schermen die veel te blauw zijn. De Smart II maakt het wel heel bont: een zo hoge kleurtemperatuur hebben we nog nooit op een telefoon gezien.

Smart II Smart IIOT-918D

Software en apps: Android 2.3 en een beetje

De grootste beperking bij veel goedkope smartphones is het interne opslaggeheugen. Het is een van de eerste zaken waarop wordt bespaard en na dat leidt tot vervelende situaties: na het installeren van een beperkt aantal apps is het geheugen vol en het verplaatsen van apps naar de sd-kaart biedt maar beperkt soelaas. Met maximaal 150MB na een verse reset hoef je er niet op te rekenen dat je tientallen apps kunt downloaden.

De Galaxy Pocket beschikt over ongeveer 2GB vrij geheugen, waardoor je je geen zorgen over ruimte voor apps hoeft te maken. De Smart II en OT-918D hebben na een verse reset echter ongeveer 150MB over en dat is ronduit weinig.

Alle geteste toestellen draaien Android 2.3.5 of hoger en hebben daarmee software van hooguit een jaar geleden aan boord. Omdat Android 4.0 zwaar op de gpu leunt, zou een update naar die versie deze toestellen vermoedelijk niet sneller of beter maken, en versie 2.3 is voor deze toestellen dan ook een prima keuze.

Android 2.3 is al redelijk compleet, met een goede browser, goede synchronisatiemogelijkheden met Google-diensten zoals Gmail en Calendar, en navigatie. Apps voor het scannen van barcodes of visitekaartjes zijn niet bruikbaar: geen van de camera's beschikt over autofocus en close-up-foto's van streepjescodes of tekst behoren dus niet tot de mogelijkheden.

Galaxy Pocket

De Galaxy Pocket heeft Samsungs eigen TouchWiz-skin, maar verder is er niet zoveel software toegevoegd. Wel is het toestel voorzien van Social Hub, de dienst waarmee je sociale netwerken aan elkaar kunt knopen. Sommige mensen vinden dat handig, maar wat ons betreft had Samsung die ruimte beter vrij kunnen laten. Ook de Polaris Viewer voor het bekijken van Office-bestanden is op deze schermgrootte en in deze prijsklasse niet vreselijk nuttig. Wel handig vinden we Mijn Bestanden, waarmee je door bestanden kan bladeren. Ook is er een fm-radio aanwezig, en dat is altijd prettig om op je telefoon te hebben.

Een nuttige toevoeging zijn de toggles in de notificatiebalk, waarmee je snel zaken als wifi en gps aan en uit kunt zetten. Ook kun je zo snel de stiltestand activeren.

De Galaxy Pocket is niet snel, maar zeker ook niet tergend langzaam. Wie niet sneller gewend is, zal zich er niet gauw aan ergeren dat het openen van apps of bestanden wel even kan duren.

Het grootste pijnpunt is het onscreen toetsenbord. Dat is op 2,8" simpelweg te klein om comfortabel te typen. Het meeleveren van veegtoetsenbord Swype biedt enigszins soelaas, maar de gebruiker moet nog vaak genoeg een heel woord zelf intypen en dat is geen pretje.

Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket

OT-918D

Alcatel One Touch heeft een flink vertimmerde Android-versie aan boord. Een deel van de wijzigingen ligt voor de hand: Android 2.3 ondersteunt geen dualsim-functionaliteit, dus dat moest worden toegevoegd. Het lockscreen is wat aangepast en dat is geen verslechtering; erger is dat de iconen in het hoofdmenu zijn vervangen door een soort lelijke versies van de iconen in Symbian.

Wel handig zijn de toggles in de notificatiebalk, die in stock Android gek genoeg nog altijd ontbreken. Daarmee kunnen veel instellingen snel worden gewijzigd. Prettig is verder dat ook de One Touch is voorzien van een fm-radio, en beslist handig is de app om snel een draadloos toetsenbord te koppelen.

Daarnaast is er desktopsoftware op de telefoon aanwezig, die wordt geïnstalleerd als de telefoon op een computer wordt aangesloten. Dit pakket moet ongeveer dezelfde functionaliteit bieden als Kies bij Samsung. De telefoon kan 's nachts automatisch volledig worden uitgeschakeld en daarnaast is een app toegevoegd om 's nachts andere instellingen te gebruiken.

Typen op de OT918-D werkt aardig, maar door het kleine scherm is vooral het invoeren van speciale tekens vrij lastig. Naast het standaard-toetsenbord van Android 2.3 wordt ook een TouchPal-toetsenbord meegeleverd, en de autocorrectie werkt vrij aardig.

Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Alcatel OT-918D

Smart II

Vodafone heeft de Android-skin van de Smart II grotendeels met rust gelaten. Wel zijn er wat schermanimaties verwijderd, onder meer uit het hoofdmenu en bij het openen van apps, vermoedelijk vanwege de beperkte processorkracht.

Onder de extraatjes van Vodafone vinden we een Vodafone-versie van beveiligingssoftware van McAfee die veel hinderlijke notificaties genereert, een handige datateller om bij te houden hoeveel megabytes je verstookt, de downloadwinkel GameSelect, de Vodafone Music Shop, MyWeb, Tijd en Weer, en een paar trials van games. Veel daarvan hadden beter weggelaten kunnen worden om de gebruiker meer ruimte te geven eigen apps te installeren.

Voor tekstinvoer is het standaard Android-toetsenbord aanwezig, aangevuld met Swype. De tekstinvoer werkt redelijk, maar ook hier zijn het kleine en af en toe haperende touchscreen belemmeringen. Toch typt het lang niet slecht.

Ons test-toestel bleek een enorme bug te bevatten: het bleek onmogelijk om bestanden in de browser, apps in Play Store en andere zaken te downloaden. Gelukkig staat er standaard de Recovery-software op het toestel, die heel sterk op ClockworkMod lijkt. Daarmee kan root-toegang verkregen worden, zodat er een custom rom geladen kan worden.

Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Vodafone Smart II

Softwaretests en camera

Om de snelheid van de software en de browser te testen, voeren we standaard een aantal benchmarks uit. Een aantal tests betreft het functioneren van de browser en dat is bij de hier geteste toestellen steevast de standaardbrowser van Android. Deze op Webkit gebaseerde bladeraar zorgt ervoor dat alle pagina's correct worden weergegeven, en dat is een aardig pluspunt voor telefoons in deze prijsklasse. Vergelijkbaar geprijsde telefoons zonder Android hebben steevast minder goede browsers aan boord.

Frontpage laden (automatisch)
Telefoon / TabletTijd in seconden, lager is beter
Samsung Galaxy S III
*
0,34
HTC One X
**
0,58
Samsung Galaxy S Advance
**
0,64
Apple iPhone 4S
**
0,70
HTC One V
***
0,87
Samsung Galaxy Pocket
******
1,85
Vodafone Smart II
********
2,21
Alcatel OT-918D
*********
2,47

Onze drie budgettelefoons zijn de langzaamste die we tot nu toe hebben getest en onze Frontpage-laadtest onderstreept dat. De Galaxy Pocket, de snelste van de drie, heeft bijna twee seconden nodig en de OT-918D is zelfs pas na bijna 2,5 seconden klaar. Mid-range telefoons als de HTC One V zijn minstens twee keer zo snel.

BrowserMark
Telefoon / TabletPunten, hoger is beter
Samsung Galaxy S III
*********
167667
HTC One X
*****
93874
Apple iPhone 4S
*****
90592
Samsung Galaxy S Advance
****
71936
HTC One V
**
40501
Alcatel OT-918D
*
20208
Samsung Galaxy Pocket
*
18109
Vodafone Smart II
*
15250

Bij BrowserMark zien we dezelfde resultaten: de telefoons lopen ver achter. Hier komt de OT-918D als winnaar uit de bus, terwijl de Galaxy Pocket daar vlak achter ligt. Het moge duidelijk zijn dat je deze telefoons niet hoeft te kopen om de snelheid bij het internetten.

AnTuTu
Telefoon / TabletPunten, hoger is beter
Samsung Galaxy S III
*********
10.952
HTC One X
********
10.503
Samsung Galaxy S Advance
****
4988
HTC One V
**
2571
Alcatel OT-918D
*
1761
Vodafone Smart II
*
1630
Samsung Galaxy Pocket
*
1224

AnTuTu test de processor op diverse elementen, zoals berekeningen en animaties; alleen de geheugentests behandelen we apart. De drie toestellen eindigen geheel volgens verwachting onderaan de ranglijst, maar de achterstand op andere telefoons is niet bijzonder groot.

CaffeineMark 3
Telefoon / TabletPunten, hoger is beter
HTC One X
*********
13.126
Samsung Galaxy S III
******
9229
Samsung Galaxy S Advance
****
6438
HTC One V
****
6101
Vodafone Smart II
**
2540
Samsung Galaxy Pocket
**
2465
Alcatel OT-918D
*
2084

CaffeineMark meet hoe snel een processorkern Java-code kan uitvoeren. Het is een singlethreaded programma, dus dualcores en quadcores kunnen in deze test niet van hun extra rekenkernen profiteren. Desondanks staan onze proefkonijnen stijf onderaan, wat duidelijk maakt dat de processors van de snellere toestellen ook per processorkern veel krachtiger zijn.

AnTuTu - opslaggeheugen lezen
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
HTC One X
*********
38,70
Samsung Galaxy S III
********
38,30
Samsung Galaxy S Advance
****
17,20
HTC One V
****
16,80
Samsung Galaxy Pocket
****
16,70
Vodafone Smart II
***
15,00
Alcatel OT-918D
**
9,70
AnTuTu - opslaggeheugen schrijven
Telefoon / TabletDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
HTC One X
*********
26,70
Samsung Galaxy S III
******
18,70
Vodafone Smart II
****
11,90
Samsung Galaxy Pocket
***
8,70
Samsung Galaxy S Advance
**
7,30
Alcatel OT-918D
**
5,10
HTC One V
*
3,00

Bij het sequentieel uitlezen en beschrijven van het geheugen komen de toestellen ongeveer even goed uit de bus als mid-range toestellen als de Galaxy S Advance en de One V.

Camera

De camera's van de telefoons verschillen, maar er is één overeenkomst: de resultaten zijn slecht. Foto's en video's zijn wazig en de kleuren kloppen van geen kant.

De Smart II en OT-918D hebben een 3-megapixelcamera, de Pocket een 2-megapixelcamera. In alle drie de gevallen gaat het om camera's zonder autofocus: alles vanaf een paar meter is scherp, maar close-ups zijn onmogelijk scherp te krijgen. De OT-918D heeft als enige een flits, maar daar heb je niets aan.

De Smart II heeft de mogelijkheid om vga-video met 15fps op te nemen. De OT-918D doet het op papier iets beter met 720x480-video met een framerate van 30fps. Beide telefoons leggen de filmpjes vast in het 3gp-formaat. De Galaxy Pocket kan video's opnemen in het gangbaardere mp4, maar de resolutie bedraagt slechts 320x240 pixels bij een bedroevende 13fps.

Foto maken
Telefoon / TabletTijd in seconden, lager is beter
HTC One X
**
1,43
Samsung Galaxy S III
**
1,47
Apple iPhone 4S
***
2,03
Samsung Galaxy S Advance
*****
3,21
Samsung Galaxy Pocket
***
3,35
HTC One V
******
3,38
Vodafone Smart II
*******
4,50
Alcatel OT-918D
*********
5,15

De interface van de camera's is niet ingewikkeld, al is de interface van de Galaxy Pocket met zijn grote knoppen iets eenvoudiger dan die van de andere twee toestellen.

Screenshot Vodafone Smart II Screenshot Alcatel OT-918D Screenshot Samsung Galaxy Pocket Screenshot Samsung Galaxy Pocket

De Pocket is ook de snelste van de drie: hij doet er bijna 3,5 seconden over om de camerasoftware op te starten, een foto te maken en die op het scherm te laten zien. De overige telefoons hebben nog meer tijd nodig.

En de Galaxy Pocket mag de snelste camera hebben, het beeld is het slechtst. Het is net alsof je door een vies raam kijkt, en dat terwijl we de lens toch keurig hadden schoongemaakt voordat we de foto's maakten.

De Smart II levert de scherpste plaatjes af, maar de kleuren zijn oververzadigd en de kunstmatige verscherping is haast niet om aan te zien. OT-918D doet het op het gebied van kleuren iets beter, maar van het drietal is er niet één geschikt om serieus mee te fotograferen.

Foto's gemaakt met Samsung Galaxy Pocket, Vodafone Smart II en Alcatel OT-918D

Foto gemaakt met Samsung Galaxy Pocket (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Samsung Galaxy Pocket (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Samsung Galaxy Pocket (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Samsung Galaxy Pocket (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Samsung Galaxy Pocket (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Alcatel OT-918D (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Alcatel OT-918D (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Alcatel OT-918D (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Alcatel OT-918D (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Alcatel OT-918D (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Vodafone Smart II (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Vodafone Smart II (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Vodafone Smart II (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Vodafone Smart II (roundup Androids onder 100 euro) Foto gemaakt met Vodafone Smart II (roundup Androids onder 100 euro)

Alternatieven: alles is duurder

We hebben drie smartphones uit de allerlaagste prijsklasse getest. De concurrentie komt vooral van wat duurdere toestellen die in de loop der tijd in prijs zijn gezakt. Wellicht zijn ze binnenkort ook niet meer verkrijgbaar; vermoedelijk worden ze vooral nog verkocht om de bestaande voorraden op te maken.

4 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy Europe i5500 Zwart
Samsung Galaxy Europe i5500 Zwart

Toegegeven: deze lage prijs krijg je maar bij één winkel. Maar toch: de Galaxy Europe is een Android-toestel dat je voor weinig kunt krijgen. Hij is een stuk ouder dan de geteste toestellen: deze Android-smartphone komt uit 2010. Hij biedt ongeveer hetzelfde als de Galaxy Pocket, al is de software een stukje ouder, waardoor de Pocket de voorkeur zou genieten.

OnbekendMobiele telefoons Huawei Boulder U8350 Zwart
Huawei Boulder U8350 Zwart

De Huawei Boulder heeft een qwerty-toetsenbord en verschilt daarmee aanzienlijk van de geteste toestellen. Vanwege de kleine schermen in deze prijsklasse prefereren veel mensen fysieke toetsenborden in plaats van on-screen qwerty-klavieren.

3.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy Y S5360 Grijs
Samsung Galaxy Y S5360 Grijs

De Galaxy Y heeft in de vorm van de Y 2 al een opvolger, maar is nog altijd ruim verkrijgbaar. De eerste Y is iets duurder dan de Pocket, maar daarvoor krijg je dan ook een iets groter 3"-scherm. De Smart II en OT-918D hebben echter nog wel een groter scherm. Deze Samsung draait eveneens op Android 2.3.

3.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy Mini S5570i Grijs
Samsung Galaxy Mini S5570i Grijs

De vorig jaar verschenen Galaxy Mini heeft eveneens al een opvolger, maar is daarom niet slechter geworden. Ook dit toestel heeft een 3,2"-scherm. Een flink nadeel is wel dat de Mini draait op het inmiddels sterk verouderde Android 2.2.

Conclusie: bang for the buck

Voor minder dan 100 euro koop je tegenwoordig al een heel complete smartphone. Het door ons geteste drietal heeft features als 3g, wifi, bluetooth en gps, zodat je thuis en onderweg over internet beschikt en kan navigeren.

Daarnaast draaien de toestellen allemaal op 2.3-versies van Android, dus de meeste Android-apps draaien prima. Alleen de Galaxy Pocket is vanwege zijn lage resolutie niet met alle apps compatibel. Een andere plezierige verrassing is dat ze alle drie een capacitief scherm met multitouch-ondersteuning hebben, features die nog niet zo lang geleden aan de duurste smartphones waren voorbehouden.

De smartphones zijn echter niet voor niets zo laag geprijsd: de schermen op deze telefoons zijn veel minder goed dan die van duurdere modellen: ze zijn een stuk kleiner, hebben een mindere kleurreproductie en ook de scherpte laat te wensen over. Ook zijn de processors veel minder krachtig en de telefoons zijn daardoor veel langzamer. Bovendien beschikken de Alcatel OT-918D en de Vodafone Smart II over relatief weinig ingebouwd opslaggeheugen, zodat er maar weinig apps geïnstalleerd kunnen worden.

Van de geteste toestellen is de Galaxy Pocket op papier het beste toestel, maar het bedroevende scherm van deze Samsung-smartphone is reden genoeg om hem in de winkel te laten liggen. De Vodafone Smart II is het goedkoopst, maar kan zich prima met de andere twee meten - ook al had het testexemplaar last van een bug die alleen met root-toegang was op te lossen. De Alcatel OT-918D ten slotte heeft dualsim-ondersteuning en is alleen daarom al interessant. De dualsim-functionaliteit is goed uitgewerkt en het extra energieverbruik valt nog best mee.

Al met al krijg je voor een bescheiden bedrag flink wat smartphone. Er zitten forse beperkingen aan de toestellen, maar ze zijn veel completer en beter dan de budget-telefoons van een paar jaar terug, en bieden veel, heel veel meer waar voor hetzelfde geld.

Alcatel OT-918D, Vodafone Smart II, Samsung Galaxy Pocket

Reacties (143)

143
138
81
5
0
34
Wijzig sortering
Het kan nog wel iets beter:

Koop een Galaxy Gio (met vergelijkbare cpu maar een veel betere resolutie) voor een kleine 90 euro (van bijvoorbeeld Vodafone). Er zijn wel meer aanbiedingen. Let er wel op dat deze unlocked is, anders unlocken indien nodig, en zet er een CyanogenMod rom op. Bijv de ICS rom van Maclaw. Zet er een 16 GB SD kaartje in en installeer apps hier standaard naar toe.
Allemaal geen rocket science.

Ergo: voor onder de 100 euro een Android telefoon met ICS. Dat is een veel betere deal dan hetgeen ik hier lees. Wel met wat tweaken, maar we zitten tenslotte ook op Tweakers hier...

[Reactie gewijzigd door einstein op 23 juli 2024 06:04]

Tja dat moet je ook maar net willen, ik heb geen dual-sim nodig dus het hele voordeel vervalt daarmee...
Die wil ook niemand.

Ongewenst gemod, want wat kortaf. Ok. Wat genuanceerder dan: ik woon ik het oosten van het land, vlak aan de grens met Duitsland. Maar zelfs ik ken niemand de serieus in de weer gaat met dual sims. Daarom mijn wat kort door de bocht reactie: die wil niemand. Dual sim oplossingen zijn alleen voor zeer specifieke gevallen. Op de 300+ mobiele telefoons die wij zakelijk voeren zit niet 1 dual sim.

[Reactie gewijzigd door einstein op 23 juli 2024 06:04]

Heb je dan ook onderzocht hoeveel van die 300+ zakelijke mobiele gebruikers ook een privé mobiel heeft? En hoeveel van die mensen zitten te wachten op een fatsoenlijke dual-sim-oplossing (en dus niet een budget-oplossing zoals deze Alcatel OT-918D of de Galaxy Ace Duos)?

Het is namelijk een kip-ei situatie: Als je in Nederland een dual-sim phone wilt, ben je veroordeeld tot dumb-phones of budget-Androids. Of je moet vertrouwen hebben in onbekende merken die gevoerd worden door gespecialiseerde webshops (bijv. de Allview P4 of P5 bij www.dual-sim.nl en www.dualsimshop.nl).

Neem maar van mij aan dat als de grote(re) merken met serieuze dual-sim smartphones komen, er veel, heel veel van verkocht zullen worden. En dan niet alleen door mensen die hun provider een hak willen zetten door een sim voor voice en een andere voor data te gebruiken. Maar juist door mensen die werk en privé gescheiden willen houden en daarom nu al jaren noodgedwongen met twee telefoons rondlopen.
Heb je dan ook onderzocht hoeveel van die 300+ zakelijke mobiele gebruikers ook een privé mobiel heeft? En hoeveel van die mensen zitten te wachten op een fatsoenlijke dual-sim-oplossing (en dus niet een budget-oplossing zoals deze Alcatel OT-918D of de Galaxy Ace Duos)?
Jazeker: geen enkele! Want ze mogen privé bellen met hun zakelijke telefoon. Kennelijk weegt dat toch zwaarder. En zegt ook iets over de noodzaak van een dual sim. Zoals gezegd, er zullen best mensen zijn die dat willen. Ik ken ze echter niet.
Natuurlijk mag ik prive bellen, maar ik wil niet prive gebeld worden. Ik loop noodgedwongen met 2 toestellen. Ik zou graag een categorie S2 of S3 hebben die perfect dual sim is. Dan kan ik hem lekker uit zetten als ik naar huis of op vakantie ga.
Dat probleem ken ik ook niet. Wij kunnen met onze Avaya centrale met profielen werken die de medewerkers zelf aan kunnen passen. In combinatie met een Forced on PBX verbinding is zakelijk en prive volledig te scheiden. Voor het zakelijke gebruik je de Avaya app (die met een regionaal nummer werkt) en prive gebruik je de mobiel direct. Perfecte oplossing die dual sim volledig overbodig maakt imho.
Ik ken er aardig wat. Allemaal willen ze zakelijk en privé gescheiden houden. Zakelijk is ook enkel voor zakelijke contacten. Dan zit je dus vast aan 2 telefoons.

Nu is het lekker in China shoppen voor een dual sim met goeie specs. Breng dat hier uit voor een goede prijs en dat zal zeker aanslaan. Zelfs als je op vakantie gaat kan 't handig zijn. Prepaid simkaartje erin en je kunt heel goedkoop met elkaar bellen.
Pardon? Ik heb een dual-sim telefoon met android. Wel met betere specs dan wat door tweakers getest is en het is voor een uitkomst. Nu woon ik wel in het verre oosten waar heel veel dual sims te koop zijn en prepaid goedkoop is

In mijn eerste slot (met 3G) heb ik een sim voor goedkoop data gebruik zitten. Voor mijn tweede slot heb ik een sim van de grootste provider in dit land zitten (beste dekking)

Ook op vakantie komt het goed uit. Dan data kaartje eruit en lokale sim erin. Tweede sim met roaming. :)
Dat klopt imo gewoon niet. Er zijn genoeg mensen, die met 2 toestelllen rondlopen (zakelijk en prive) of ze hebben nog niet het voordeel ontdekt van de combinatie van een prepaid sim (om gebeld te worden) met een abbo sim met internet en het voordeel van in het buitenland even swappen met een lokaal sim kaartje...
Die wil ook niemand

Ongewenst gemod, want wat kortaf. Ok.
Een understatement.Jij bepaald niet wie welke telefoon nodig heeft.
Koop een Galaxy Gio (met vergelijkbare cpu maar een veel betere resolutie) voor een kleine 90 euro (van bijvoorbeeld Vodafone).
De Gio heeft gewoon dezelfde resolutie als 2 van de 3 geteste toestellen en is duurder dan alle 3 (simlocked met vodafone toh al 99 euro in de pricewatch)
De Gio kost 89 euro bij Vodafone en dan krijg je er ook nog 10 euro beltegoed bij. Daarnaast heeft de Gio inderdaad ook een hvga scherm. Dit is echter van goede kwaliteit in tegenstelling tot de toestellen hier. Ook is de bouw kwaliteit bovengemiddeld goed in dit segment en kan er zoals gezegd ICS op worden gezet middels een rom. Dat levert je een heel wat functioneler en vooral moderner toestel op.
Dat is niet een eerlijke prijs om te gebruiken want niet iedereen kan daar de telefoon voor kopen.
Klopt.

[Reactie gewijzigd door einstein op 23 juli 2024 06:04]

Ik weet niet of het verschil tussen de 918 en 918D groot is, maar hij is momenteel in de aanbieding voor slechts 50 euro bij bart smit: http://www.bartsmit.com/h...-ot918-android-smartphone
de D is voor Dual Sim. Dus goed gevonden!
D=DualSim
X= enkele SIM
N=DualSim USA

[Reactie gewijzigd door LessRam op 23 juli 2024 06:04]

Is met Hi Young Prepaid. Werkt dus op KPN. Zou daar ook een Simyo SIM (ook KPN) in werken?
THNX.... Gekocht.
Anoniem: 118226 27 augustus 2012 09:58
De grote vraag is: wordt je gelukkig van dit soort toestellen. Ik kan me voorstellen dat je met een beperkt budget toch graag een smartphone wilt hebben maar of je dan echt een budget toestel moet kopen? Het scherm is slecht, de processor te traag. Het werkt wel maar volgens mij werkt het vooral frustrerend.

Ik had graag deze test gezien met daarin 1 of meerdere voormalig topmodellen die voor dit budget op marktplaats gekocht waren. Bijvoorbeeld een samsung galaxy s die wel voor onder de 100 euro te krijgen is. Die is natuurlijk niet nieuw maar heeft een zoveel beter scherm en meer processorkracht dat die de budgettoestellen probleemloos achter zich laat.

Als ik heel eerlijk ben, ben ik van mening dat deze budgetmodellen inferieure rotzooi is die alleen maar een negatieve gebruikerservaring oplevert. Doe je zelf een plezier en geef iets meer geld uit of koop 2de hands.
Met name het scherm is inferieur. De processor kan prima als je toch al geen zware apps draait.
Idd. Dit type toestellen kan de reputatie van, in dit geval, Android schaden. De term smartphone vind ik hier misplaatst.

Het loopt misschien niet zo hard als bij Nokia, maar denk bv. aan de lowcost Symbian toestellen die echt wel slecht waren (en slecht is nog te goed voor woorden) en wat deze gedaan hebben met de reputatie van Nokia (vooral bij de verkopers dan).
Dat hangt puur van je eigen eisen af denk ik en wat je met het toestel doet.

Mijn ouders wilden een goedkoop toestel waarmee ze konden navigeren. Ze hebben nu de LG L3 E-400 gekocht en zijn daar prima over te spreken.

Foto's maken etc. doen ze er niet mee en muziek luisteren ook niet.
Voor navigatie lijkt me een Nokia (bijvoorbeeld C7) een super optie, gezien de behoorlijke navigatie software van Nokia. Niet duur, maar uitstekende toestellen voor dergelijke toepassingen.
Zelf heb ik een Huawei Sonic, toendertijd gekocht voor iirc 115 euro, daar heb ik nog geen moment spijt van gehad, en veel mensen om me heen waarderen het toestel ook enorm. Als je naar de specs kijkt schrik je je kapot omdat dat "nooit soepel kan werken" maar in feite blijkt dat flink mee te vallen.

Zelf heb ik werk waarbij mn telefoon nogal wat te verduren krijgt (nat, stoten, vallen etc) waardoor ik als bovengrens toch echt 150 euro had gezet voor een 1e smartphone, dit omdat ik me flink zorgen maakte over de kwetsbaarheid van het apparaat. (mijn oude telefoon is gewoon een clamshell model dat al flink wat geincasseerd heeft)
Eigenlijk alles wat ik er mee doe loopt er wel soepel op, 3d games zoals eternal legacy willen soms wel wat framedrops hebben, maar dat is geen probleem imho.

Hoe dan ook, sommige mensen willen gewoon niet met een telefoon die een vermogen heeft gekost in hun broekzak lopen of omdat ze hem feitelijk toch niet gebruiken om te gamen of HD video afspelen etc, of omdat de kans dat het toestel flink snel beschadigt te groot is. Voor deze mensen, zijn dit soort goedkope telefoons een ideale oplossing.

Wat ik "beginners" wel zou afraden is een toestel met een scherm < 3,2 inch simpelweg omdat het dan gewoon vaak lastig te bedienen is met te kleine toetsen op het on screen toetsenbord. Daarom is mijn keuze toen ook op de sonic gevallen met zn 3,5 inch scherm. niet te groot voor in de broekzak, niet te klein om snel te kunnen tikken. Het enige grote nadeel is het beperkte RAM en met name flash geheugen waardoor je haast verplicht bent er een microSD kaartje bij te kopen.

2ehands zitten ook redelijke risico's aan, je weet nooit vantevoren wat het toestel voor issues heeft, daarom zou ik niet snel een 2ehands telefoon kopen.

Ik geef dit toestel regelmatig even aan andere mensen, en eigenlijk iedereen is er positief over. Het is met goedkope telefoons gewoon belangrijk te kijken wat je er mee wil. Er zijn talloze goedkope smartphones, en iedere fabrikant heeft zo zn keuzes gemaakt mbt waarop ze bezuinigen, bij mijn toestel duidelijk de camera... En dat is voor mij nou net waar ik toch geen behoefte aan heb. Hij kan foto's maken waarmee je prima iets kan laten zien. Maar voor hoogwaardige foto's hoef je hem niet te gebruiken. Aangezien foto's maken en video opnemen met een telefoon me toch geen drol kunnen schelen is dit voor mij de ideale smartphone, goedkoop en wat ik wel wil van een telefoon doet hij uitstekend.

Daarom zou ik persoonlijk iedereen willen aanraden, koop geen telefoon omdat het een aanbieding is, of omdat het de goedkoopste is, kijk gewoon wat je er mee wil doen en welke telefoon op die punten goed scoort. Bij de goedkope telefoons moet je er gewoon rekening mee houden dat je op sommige punten in moet leveren en je dus een toestel moet kiezen waarbij de + en - punten matchen met je verwachtte gebruik.
Ja en dan zal je net twee echte troepexemplaren hebben gekocht op marktplaats. Dat ziet er dan niet goed uit in de test. Of je heb echt geluk met 2 of 3 stuks, en iedereen is onterecht erg onder de indruk. Tweedehands is in mijn ervaring echt te veel een kansspel wat betreft telefoons, ik kan het niet aanraden.

Verder denk ik dat het segment tussen de €100 en €200 echt heel interessant is, daar kun je vermoed ik echt iets goeds krijgen voor je centen zonder echt heel veel in te moeten leveren ivm de top.
Als je echt onder de €100 wil blijven heb je denk ik echt te veel troep, en als je echt hoog segment kijkt is het vooral een iPhone, wat modellen van Samsung en HTC X en S wat de klok slaat.
Anoniem: 442878 27 augustus 2012 09:02
Maar zoals al aangegeven is de winnaar van deze test de Alcatel 918D vanwege de dualsim mogelijkheid. Dat maakt een hoop goed.Hij heeft een standaard formaat (capacitief) scherm van 3'2 inch Met de normale HVGA resolutie, dit integenstelling tot de andere twee modellen van Samsung.
En dan een prijs van €90,- maakt hem interessant als je voor weinig toch een dualsim smartphone op Android wilt hebben.Een gebruiker geeft z'n oordeel al hier over de gewone OT-918

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 23 juli 2024 06:04]

Lijkt mij gewoon een rebranded chinese phone. Die hebben ook bijna altijd dual sim.

Als je op Merimobiles of Dealextreme kijkt dan zie je veel telefoons die er bijna precies hetzelfde uitzien maar dan vaak zo 10 tot 40 euro goedkoper.

Tenzij je hem voor schoolkinderen koopt (zoals hier vaker wordt gezegd) snap ik niet waarom mensen deze telefoons willen hebben. Vaak is het meer gedoe met rooten/instellen om te zorgen dat hij uberhaupt werkt dan dat je net even 20/30 euro meer uitgeeft een een semi-fatsoenlijk toestel koopt.

Wel leuke test trouwens van t.net!
Lijkt mij gewoon een rebranded chinese phone.
Alcatel is idd al jaren eigendom van de Chinese fabrikant TCL.
Maar zoals al aangegeven is de winnaar van deze test de Alcatel 918D vanwege de dualsim mogelijkheid
Veel mensen hebben geen dual sim nodig.
En als je al dual sim wilt dan toch liever in een goede telefoon en niet in zo'n budget vod omdat je vaak een dual SIM wilt in de plaats van een combinatie van 1 crap phone en 1 hele goede phone.

Dus denk ik niet dat dual sim in het budget formaat veel toevoegd.
[...]


Veel mensen hebben geen dual sim nodig.
Laat men dat nu voor zichzelf bepalen.Ik maak gebruik van twee sims, en dus twee telefoons :)
En als je al dual sim wilt dan toch liever in een goede telefoon en niet in zo'n budget vod omdat je vaak een dual SIM wilt in de plaats van een combinatie van 1 crap phone en 1 hele goede phone.
Noem me maar een dure "hele goede" dual sim telefoon? Heb je nog niet gedaan. Ze zijner nl. niet.Misschien wil de gebruiker wel een goedkoop dualsim telefoontje en helemaal geen dure. Daar is die OT-918D dan voor geschikt.
Binnenkort komt de Acer Liquid Gallant uit, een redelijlk goedkoop, goed Android toestel die dual sim is
Ik ben ook opzoek naar een dual sim telefoon voor iemand die al geruime tijd met 2 telefoons loopt te zeulen. Vindt hij erg vervelend :P

Aanbod in NL van dual sim telefoon is gewoon niet aanwezig. Ik kwam al snel uit in China. Zit nu te wachten totdat de Jiayu G2+ uitkomt. Daar zijn veel mensen zeer positief over.

Dual core (mtk6577), 1GB ram, 4GB rom, 8MP camera achter, 2050mAh, 480x800 resolutie, 140gram en dan komt nog het mooiste... ~150 euro.

De 'oude' mtk6575 en 5MP camera is zelfs al voor 110 euro naar Nederland te halen.
Met douane kom je op: 130 dollar x 1.19 + 12,50 = ~135 euro.

Lijkt me heel wat beter dan deze meuk.
Let op binnenkort Blu Vivo uit dual sim met super amoled...
kijk wel uit met chinese merken die zijn meestal de oudere 2mbit WCDMA dus 2G-netwerk geschikt.
Jammer dat deze budget telefoon een functionaliteit heeft die de S3 van 600 euro niet heeft. Daardoor is de keuze om of met 1 zwaar beperkte telefoon te lopen, of met 2 verschillende.
Mijn vriendin heeft deze telefoon vorige week gekocht, tijdelijk krijg je nog 10 euro terug via de Alcatel site. Dus duur is ie zeker niet.
Ik heb de 918D zelf in gebruik.
Voor de prijs een prima toestel.
Echter perfect is deze niet, zie ook mijn review hier
Ik word toch niet gelukkig van de resultaten... De foto's zijn precies door een of andere fotobewerkingsapp gehaald.
De snelheid is bedroevend laag, weinig ruimte om app's te installeren, scherm is slecht,... Toestellen moeten rooten om problemen op te lossen (geen zaken die beoogde klanten gaan doen/ kunnen doen)
Benieuwd hoe de toestellen presteren na een maandje in gebruik te zijn. Evenals de ervaring van de gebruikers als ze de nieuwste Angry Birds (of andere nieuwe hype) willen installeren

Enkel prijs zit "goed", evenals batterijduur.

Slechte evolutie dit voor de rest van de markt.
Ik vind dit juist goed, zoals al eerder aangehaald zijn deze telefoons nu eenmaal langzaam en hebben ze een slecht scherm. Maar door custom roms zijn ze vrij vlot te krijgen, en je kunt er gewoon apps op installeren, wat ten opzichte van dumb phones heel veel meerwaarde biedt.
Ik herhaal: de gewone klant (zonder technische achtergrond, geen tweakers,...) gaan hier niet beginnen met custom roms in te laden.
Het is leuk voor ons dat dat kan, maar voor het overgrote deel van de mensheid is dit niet het geval, en zal enkel maar tot frustraties leiden. Het moet gewoon werken.

En dat is net het doelpubliek van dit soort toestellen.
Maar de gemiddelde 'gewone klant' kijkt ook niet op tweakers. Volgens mij is er niets mis met het bespreken van voordelen die voor mensen die wel wat verder gaan, juist in een review hier op Tweakers.
maar tweakers is er juist voor zodat mensen die niet op tweakers zitten aan de tweakers kunnen vragen wat voor nieuwe mobiel ze moeten kopen.
dit soort artikels vind ik altijd wel interresant omdat als een van mijn vrienden ooit een keer een mobiel voor heel weinig geld nodig heeft dan kan ik hiernaar verwijzen
Ik schrijf toch: Het is leuk voor ons dat dat kan.

Ja, wij weten de voordelen van dit toestel. Ja, wij kunnen onze kennissen toestellen aanraden. Het is leuk dat je voor weinig geld nieuw speelgoed hebt waar je mee kan gaan tweaken en rommelen.
Wij vertegenwoordigen misschien 1% van de consumenten...

Het voorbeeld van de Suzuki en BMW is trouwens helemaal krom getrokken... als ik één van beide wagens wil kopen, dan mag ik hem een dagje gaan testrijden en heb ik al een zeer goed idee van wat ik aankoop.
Als de remmen van die Suzuki zo slecht zijn als de foto's die hier getoond zijn, dan mocht die Suzuki trouwens niet meer verkocht worden. (Wat het geval is voor de Chinese auto merken)

Maar daar gaat mijn reactie niet over. Mijn reactie gaat over het doelpubliek dat de fabrikanten hiermee op het oog hebben. En deze hebben niet steeds een tweakers vriendje in hun vriendenclubje. (zo'n vriendje wordt ook niet mee verkocht)

Verkopers (zeker niet deze generatie aan verkopers die eigenlijk alleen maar dozen kunnen verschuiven) gaan ze ook niet helpen aan een beter stukje software bij aanschaf van het toestel. En nadien moet de klant ook niet terugkomen.
De klanten mogen al tevreden zijn als de verkopers ze gaan waarschuwen voor de nadelen van dit type toestel (camera kwaliteit/ levenscyclus van updates/ andere beperkingen).

Wat er overblijft zijn klanten die teleurgesteld zijn in het toestel (goedkoop, slechte koop) omdat software niet steeds vloeiend loopt, vele app's in de PlayStore niet werken, foto's echt op niets trekken... en hierdoor een negatieve ervaring oplopen met
a. Android
b. fabrikant smartphone.

Ik ben trouwens gestopt met "non-tweakers" zaken aan te raden. Want als het misloopt, waar kloppen ze dan aan? Wie heeft hen die "miskoop" aangeraden?
Ik heb een leven naast het tweakers zijn, en niet gekozen om een helpdesk te runnen.
Dat laatste is erg herkenbaar ;) Ik doe het enkel nog voor mijn familie (zusjes, ouders). Met de rest ben ik ook gestopt. :P
Doe het ook nog enkel voor de ouders/schoonouders. Gisteren nog mogen rondrijden ivm defecte modem.
Dat laatste, dat.
Ik word er echt ziek van.

Mijn moeder verwacht dat ik haar laptop die ze naar Utrecht neemt even verbind met het draadloze thuisnetwerk in Amsterdam, en tiert en vloekt dat ik een lui kreng ben omdat ik het gewoon niet wil doen. Of een telefoon in 2-en gesmeten in woede: maak em ff. Dat zijn de eenvoudiger verzoeken. Echt, de dingen die ze verwachten, laat staan als ik met iets op de proppen kwam. Ze willen wonderen zien en verwachten niets minder.
Dus wat is nou precies het probleem? Dat je voor minder geld ook een smartphone kan halen?
Er is toch ook niks mis met de Suzuki's auto's en BMW's?
Ik zie dat veel ouders hun kinderen deze telefoons geven. Kinderen in de basisschool leeftijd. Zij zijn er erg blij mee.
Installeren Whatsapp en/of Kakaotalk en kunnen onbeperkt gratis berichtjes sturen met vriendjes zodra ze thuis op wifi zitten. Scheelt ze maandelijks bergen aan beltegoed die ze anders aan smsbundels uit hadden gegeven.
Of je bang voor je buck krijgt, kun je volgens mij alleen bepalen als je kijkt naar de manier waarop de telefoons gebruikt worden. Voor 100 euro spaar je veel geld uit dat je anders had uitgegeven aan sms bundels.

[Reactie gewijzigd door KlaasB op 23 juli 2024 06:04]

Of je geeft kinderen op de basisschool prepaid of gelemaal geen gsm/smartphone. Dat scheelt ook geld.

Het concept "iedereen heeft een gsm" vind ik nog wel ok (bereikbaarheid etc). Maar bergen aan beltegoed aan smsjes vind ik wat overdreven voor een kind op de basisschool.
Mja vertel dat maar aan die ouders. Heb een tijd voor t-mobile gewerkt op de prepaid klantenservice afdeling en je krijgt een hoop ouders aan de lijn van jonge kinderen met een smartphone.
Ik denk dat je dit meer moet zien als dumbphone mét whatsapp, zoals KlaasB al zegt, behandel het als een gelimiteerde smartphone. (dumbphones <100 euro zijn ook niet veel beter)
daarom heet het ook een dump phone, niet gaan vergelijken met je nieuwe S3.
Anoniem: 456743 27 augustus 2012 08:24
Ik mis hier de LG L3 e400 echt enorm..
Die kost momenteel €103.
Mijn ouders hebben de LG L3-E400 vorige week gekocht voor 89,- i.c.m. een prepaid t-mobile kaart. Dus is toch echt wel een gemis in de review.

Ik vind de LG overigens een prima toestel. Scherm is duidelijk leesbaar en hij is rap genoeg om fatsoenlijk mee te werken.

Accuduur heb ik niet kunnen testen, omdat het mijn ouders toestel is.
Die 89 Euro is dus niet voor een los toestel. De toestellen in de test zijn los voor minder dan 100 Euro te koop, en wss nog goedkoper met een prepaid kaartje.
Nee dat geld toch ook voor de vodafone smart?? Die kan je ook niet los halen.....
Er zijn zoveel toestellen nét boven de 100 euro. De Galaxy Gio en nu de Mini II zijn twee toestellen die prijs/prestatie ook zeer veel te bieden hebben. De stelling van Tweakers dat deze toestellen veel beter zijn dan vorig jaar, kan ik niet beamen. Vorig jaar bood de Gio voor een paar tientjes meer, dezelfde prestaties als deze toestellen.
De stelling van Tweakers dat deze toestellen veel beter zijn dan vorig jaar, kan ik niet beamen.
De reviewers vergelijken niet met de prijzen van vorig jaar, maar met 'een paar jaar terug'. Ik was zelf ongeveer 2,5 jaar geleden op zoek naar een goedkope smartphone. Android was toen net 'up-and-coming', en de budgetversies daarvan waren nou niet bepaald geweldige toestellen. Uiteindelijk is het toen een Nokia 5530 XM geworden voor 180 Euro, en dat was echt een van de goedkoopste smartphones van dat moment. Afgezien van het schermformaat en de accuprestaties danst de Galaxy Pocket er nu rondjes omheen, voor minder dan de helft van het geld.
Vorig jaar bood de Gio voor een paar tientjes meer, dezelfde prestaties als deze toestellen.
De Gio kostte zelfs dit voorjaar (april/mei) nog ruim 140 Euro. Dat is niet 'een paar tientjes meer', dat is zo'n beetje het dubbele.
inderdaad het is goed om te zien dat de prijs zo gedaald is en dat een smartphone nu voor iedereen te koop is.
bijna 3 jaar geleden was ik ook op zoek naar een smartphone die niet te duur was, uiteindelijk een HTC tattoo gekocht, deze heeft dezelfde resolutie als de samsung pocket alleen de pocket heeft een betere android en een betere cpu.
3 jaar geleden betaalde ik 200 euro, dus het is wel prettig om te zien dat het nu onder 100 euro kan, alleen ik zou het zelf niet kopen, want ik zit toch wel te wachten tot het moment dat mijn sim-only abonnement afloopt zodat ik een nieuwe snellere smartphone kan uitkiezen.

Maar dit soort telefoons zijn natuurlijk ideaal om icm een sim-only abonnement te nemen, persoonlijk zou ik er dan geen internet bij nemen en alleen af en toe op wifi zitten, want daarvoor is het ideaal (om of vakantie en in de trein toch even iets op te zoeken)
Waarom hebben alle goedkope toestellen Android 2.x? Android 4.x is toch niet veeleisender dan 2.x?
Volgens android leverancier Sony is android 4.x veel zwaarder

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 06:04]

Of we zijn gewoon verwend geraakt. Dat kan ook. Doen we met pc's ook: opeens is een oude pc niet goed genoeg meer voor win7, maar is het wel een "leuk ubuntu bakkie" ofzo. Ik beschuldig daar niemand direct van, maar ik merk dat gewoon om me heen: oude pc's zijn trager dan wat we nu hebben, dus zijn ze opeens niet meer geschikt voor het OS dat we wél nog steeds hbben, ook al zijn die oude bakken nieuwer dan het OS waarvoor ze "niet geschikt" zijn.

Volgens mij draait zeker JB uitstekend op oudere hardware, juist omdat het efficienter in elkaar zit dan ICS. Daarbij koop je een goedkoop toestel, dus dan is het ook niet redelijk is Galaxy Nexus achtige performance te verwachten.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 06:04]

Erg leuk dat er ook naar budgettoestellen wordt gekeken!
Ik vind de vergelijkingen echter niet logisch. Waarom zou je vergelijken met de toptoestellen van dit moment om vervolgens te concluderen dat die beter presteren?
Beter lijkt mij om te vergelijken met toestellen die tweedehands ook rond dezelfde prijs worden verkocht, want dat lijkt mij de afweging die met een budget van 100 euro gemaakt wordt.
Bij tweedehands toestellen ben je meer afhankelijk van het specifieke exemplaar dat je koopt. Dit gaat ten koste van de betrouwbaarheid van de test. Je zou wel melding kunnen maken van de gemiddelde tweedehandsprijzen van bekende toestellen om een indruk te geven.
ze hebben ook data van 2010 met reviews over de HTC Desire of Samsung Galaxy S, als ze zulke informatie in de review hadden gestopt, had het vergelijken makkelijker geweest, want ik begrijp dat deze toestellen trager zijn dan elk huidig topmodel.
Je kan, als je op de naam van de benchmark klikt, een lijst vinden met alle geteste toestellen. Kan je dus precies vinden waar de toestellen zich bevinden :)

http://tweakers.net/benchdb/test/885
voor 100 euro heb je in de phonehouse de sony xperia mini pro, deze heeft een degelijk 3" inch hvga scherm, dezelde soc als de xperia arc, 512mb ram/rom, een sd kaart slot, ! ICS ! en een fysiek toetsenbord.(aanbieding mogelijk alleen geldig in Belgie), volgens mij is dat toch echt wel meer bang for the buck :p
Dat is inderdaad alleen in België, en als je er hier eentje koopt zit je ook met een Azerty-keyboard.
Ik heb de indruk dat de smartphones, hier in Belgie meestal goedkoper zijn dan in nl, wel vreemd aangezien je in nl een lager btw tarief hebt.
zal waarschijnlijk zijn omdat hier in Belgie alle gsm's unlocked worden verkocht
Ik mis eigenlijk de Huawei Ideos X3 (aka Huawei Blaze).
Die staat in de pricewatch voor meer dan 100 euro (110) en valt dus buiten de selectiecriteria
Dat snap ik.... maar ik bedoel in de alternatieven. Nu wordt als alternaties de Huawei Boulder genoemd.... maar dat is een heel ander soort telefoon en is ook nog duurder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.