Door Pieter Molenaar

Sony Bravia HX750: kiezen of delen

28-05-2012 • 08:00

24

Multipage-opmaak

Inleiding: nieuwe strategie

In januari van dit jaar presenteerde Sony op de CES een viertal nieuwe tv-modellen: de Bravia HX850, de HX750 en twee EX-mainstreamseries. De Bravia HX920, het topmodel van 2011 met full led-backlight, local dimming en een toplaag van Gorilla Glass, heeft geen opvolger gekregen en blijft de kar dus nog even trekken. De Bravia NX- en LX-lijnen komen in de plannen voor dit jaar helemaal niet meer voor.

Met de sterk uitgedunde line-up komt een einde aan de onderverdeling in de series Cinematic, Signature, Presence en Essential, zoals Sony die op de CES van 2010 introduceerde. Die namen waren misschien mooi voor de marketing, maar de consumenten zagen door de bomen het bos niet meer, omdat luxere modellen soms met minder features uitgerust waren dan goedkopere tv's. Wat ons betreft heeft Sony hier terecht het mes in gezet.

De versoberde line-up is echter vooral een gevolg van de slechte resultaten van Sony's tv-divisie, die al negen kwartalen op rij rode cijfers liet zien. Er moest dus ingegrepen worden en toen ceo Howard Stringer in september 2011 werd vervangen door Kazuo Hirai, besloot de nieuwe topman om de tv-divisie persoonlijk te leiden.

Hirai wil met name investeren in nieuwe technologieën als oled- en 4k2k-technologie, en op de CES 2012 toonde het bedrijf de Crystal Led-tv, die geen oleds maar reguliere leds als pixels gebruikt. Totdat deze technologieën marktrijp zijn, moeten de huidige lcd-tv's de honneurs waarnemen.

Sony stuurde ons de 46"-variant van de Bravia HX750, een model met de meeste toeters en bellen die we ook bij de HX850 terugvinden. Alleen de Gorilla Glass-toplaag, de speakervoet en de X-Reality Pro-chipset van de HX850 ontbreken; in plaats daarvan is de HX750 voorzien van de reguliere X-Reality-chipset en heeft het toestel een eigenzinnige, minimalistische voet.

Sony Bravia HX750 Inleiding

Behuizing: chop chop

Behuizing

We weten niet of Sony het expres gedaan heeft, maar van de zijkant lijkt het net of de HX750 voorzien is van een laag Gorilla Glass, net als de HX850. Van dichtbij zie je echter dat het om een chromen sierrand gaat, die de rest van de bezels aan het oog onttrekt. Van voren is overigens direct te zien dat er geen glazen plaat voor het scherm zit.

De bezels zijn van glanzend zwart plastic. Daar moet je van houden - wij geven de voorkeur aan de ingetogener modellen van vorig jaar, zoals de EX720. De onderste rand biedt onder meer plaats aan het ir-oogje voor de afstandsbediening, de status-leds, een glimmend Sony-logo, en een sensorvenster.

We hadden eigenlijk verwacht dat Sony net als Samsung een smallere omlijsting zou gebruiken, maar met een bezelbreedte van 2,4cm - en nog eens 3mm voor de chromen rand - is dat niet echt gelukt. Ook de afstand van de voorkant van de bezel tot het paneel is met bijna 4mm niet heel klein. Bovendien weerspiegelt het beeld in het glimmende plastic van de opstaande randjes.

De tv is verder 4cm dik, en voor een lcd-tv met een edge-lit led-backlight is dat best veel. Aan de onderkant is de tv nog twee centimeter dieper vanwege de speakers. De achterkant is uitgevoerd in stevig, matzwart plastic.

Sony Bravia HX750 behuizing Sony Bravia HX750 behuizing Sony Bravia HX750 behuizing Sony Bravia HX750 behuizing Sony Bravia HX750 behuizing Sony Bravia HX750 behuizing Sony Bravia HX750 behuizing Sony Bravia HX750 behuizing Sony Bravia HX750 behuizing

Voet

Sony voorzag vorig jaar de goedkope Bravia EX320-serie - die alleen leverbaar was in een 22"- en een 26"-versie - van een nieuw ontworpen voet. Aan de voorkant waren alleen twee verchroomde metalen stangen zichtbaar, die recht naar voren staken. Intern stond dit ontwerp bekend als de 'chopsticks'-voet.

Dat ontwerp lijkt een proefballonnetje te zijn geweest voor het echte werk, want de HX750 is met een soortgelijke voet uitgerust. Het onderstel bestaat uit een u-vormige metalen stang, waarop een geknikte hals van gegoten metaal bevestigd wordt. In tegenstelling tot de EX320 heeft de HX750 een draaiconstructie; alleen de 55"-versie is niet draaibaar.

De schermen van de 2012-modellen hellen, net als bij eerdere modellen, zes graden naar achteren. Volgens Sony zorgt dat voor een natuurlijkere kijkhouding, waardoor je minder snel moe wordt. De hoek is niet in te stellen, dus als je de tv hoger wilt plaatsen, is het verstandiger om hem aan de muur te hangen. De voet is verfrissend licht en stevig genoeg, al is het raadzaam om het scherm met twee handen te draaien.

Sony Bravia HX750 voet

Sony Bravia HX750 voet Sony Bravia HX750 voet Sony Bravia HX750 voet

Aansluitingen

De HX750 is voorzien van alle belangrijke aansluitingen. Waar de meeste fabrikanten de aansluitingen naar de zij- en de onderkant laten wijzen, heeft de HX750 nog scart- en component-aansluitingen die naar achteren gericht zijn. Hierdoor kan de tv wel zonder breakoutkabels op een scart-bron worden aangesloten, maar bij muurbevestiging kan dit voor problemen zorgen.

Aan de zijkant zien we twee hdmi-poorten, een koptelefoonaansluiting, een audio-ingang, een vga-ingang, een ci+-slot en twee usb-poorten, waarvan er een gebruikt kan worden om programma's op een externe harddisk op te slaan.

Aan de onderzijde zien we alleen aansluitingen voor ethernet en kabel, een optische s/pdif-aansluiting en nog eens twee hdmi-poorten. Hiervan is er een compatibel met de audio return channel-standaard.

Sony Bravia HX750 aansluitingen

Afstandsbediening

De afstandsbediening die Sony vorig jaar bij zijn tv's leverde, was niet slecht, maar wel voor verbetering vatbaar. Zo was hij aan de grote kant en zaten er veel te veel knopjes op, die bovendien relatief klein waren.

Sony heeft voor de 2012-line-up een smallere, kortere remote ontworpen. Deze ligt prettiger in de hand, maar de veelgebruikte knoppen voor volume en kanaalkeuze zitten nog steeds onderaan, en dat is onhandig. Ook hadden de knopjes een tikje groter mogen zijn.

Verder heeft Sony sommige knoppen een andere plek gegeven. Zo is de rij met contextgevoelige, gekleurde toetsen van onder naar boven de d-pad verhuisd, is er een i-manual-knop bijgekomen en heeft de sync-knop in de d-pad moeten wijken voor een knop waarmee de nieuwe Sony Entertainment Network-omgeving geopend wordt.

Sony Bravia H750 remote

Menu-interface: chaotisch

Menu

Aan het menu van de HX750 is ten opzichte van vorig jaar niet veel veranderd. Door op de Home-knop te drukken verschijnt onderin het beeld een iconenbalk met de hoofdindeling van het menu, terwijl aan de rechterkant de submenu's vertikaal worden weergegeven. Het actieve tv-beeld wordt iets verkleind en vult de ruimte linksboven.

Hoewel het menu met de vernieuwde remote snel te bedienen is, had Sony er best wat meer werk aan kunnen besteden. Er zijn veel - misschien wel te veel - instellingen, die niet overzichtelijk gerangschikt zijn. De chaotische interface is ons al jaren een doorn in het oog en de vervanging van de XMB-interface door de iconenbalk van de 2011-modellen was slechts een cosmetische verandering. Andere fabrikanten hebben dat een stuk beter voor elkaar.

Vervelend is ook dat de interface geen full-hd-resolutie gebruikt, waardoor het menu niet echt scherp is. Ook Philips maakt zich daar schuldig aan; bedrijven als Samsung en LG hebben laten zien dat een scherpe menu-interface geen probleem hoeft te zijn. Ten slotte is het vervelend dat de menulijstjes geen doorloop hebben, en dat de interface de laatst bezochte plek in het menu niet onthoudt. Dat zorgt voor onnodig veel klikwerk.

Wel is de in de HX750 ingebouwde mediaspelerfunctionaliteit verbeterd. We kunnen nu meer testbestanden afspelen dan bij de 2011-modellen, al hebben concurrenten als Samsung, LG, Panasonic en Sharp dit nog beter voor elkaar.

Sony Entertainment Network

Het online tv-platform van Sony, Sony Entainment Network oftewel SEN, omvat een aantal apps en de diensten Video Unlimited en Music Unlimited, die weer zijn voortgekomen uit het vroegere Qriocity. Ook SEN is chaotisch opgezet. Zo geeft het SEN-icoontje in de onderste balk van het hoofdmenu toegang tot Music Unlimited, terwijl de videodienst onder de optie 'Internet Video' te vinden is.

Het hoofdmenu van SEN, met grote, kleurige iconen, gebruikt weer wel de volledige resolutie van het scherm. Links staat het beeld van de actieve bron, terwijl daarnaast een selectie apps getoond wordt. Helemaal rechts kunnen gebruikers zelf hun favoriete apps neerzetten.

Er zijn apps voor een aantal commerciële omroepen als Veronica en SBS6, en een stuk of tien spelletjes waaronder schaken, een versie van pipes, backgammon, solitaire en sudoku. Verder zijn er een kalender en een klok, en kan je een rss-reader installeren. Dat werkt best leuk; er kan bijvoorbeeld tv gekeken worden terwijl de Twitter- of Facebook-client actief is.

De consistentie in de naamgeving van met name de applicaties is ver te zoeken. Zo noemt het bedrijf clients voor bijvoorbeed Twitter of Facebook en andere kleine applicaties soms 'apps', terwijl ze verderop in het hoofdmenu 'widgets' genoemd worden. Ook zijn de sociale-netwerk-apps op drie plaatsen in het menu terug te vinden, en dat is te veel van het goede.

En dan is er ook nog een compleet concurrerend tv-platform in het menu te vinden: Opera TV. Ook deze iptv-omgeving heeft een App Store waarin allerlei extra functionaliteit terug te vinden is. Kort en goed: Sony heeft niet zozeer een platform ontworpen, als wel een hele zwik functies op een hoop gegooid.

Tot overmaat van ramp is de i-manual-knop op de remote niet contextgevoelig: je krijgt de hoofdpagina van de vrij beperkte elektronische handleiding voor je neus en kan dan zelf op zoek naar bijvoorbeeld de uitleg over MotionFlow.

Aanloop naar Google TV

Alhoewel Sony dat niet zal bevestigen, lijkt het erop dat het bedrijf zijn online tv-omgeving slechts in leven houdt tot Google TV in Europa wordt uitgebracht. Het plan is om voor de HX750 - en voor diverse andere toestellen - een setje uit te brengen waarmee de Google TV-interface in de tv geïntegreerd kan worden. Een prijs voor die kastjes is nog niet bekend, maar het lijkt erop dat Sony ze deze zomer zal uitbrengen.

Google TV werd eind 2010 in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Het online tv-platform maakte echter een valse start omdat het te haastig in de markt was gezet, en zowel Sony als Logitech brandden er hun vingers aan. Van de herintroductie wordt - opnieuw - meer verwacht; naast Sony zal ook onder meer LG met Google TV-producten op de proppen komen.

Kalibratie

Basisinstellingen

Om voor filmmateriaal de beste beeldkwaliteit te krijgen, is het aan te raden om de Scene Select op Cinema of Auto/24p Sync te zetten. Deze beeldmodes zijn behoorlijk lastig te vinden, omdat Sony de 'Scene'-knop van de remote heeft verwijderd: de optie zit nu verstopt in het 'Options'-menu. Met de Auto/24p Sync-stand wordt automatisch gekozen voor een van de twee Cinema-standen; Cinema1 is voor donkere omgevingen, Cinema2 wordt gebruikt bij wat meer omgevingslicht.

Auto/24p Sync kiest overigens weer niet voor een Cinema-stand als er dvd-content in 576p wordt afgespeeld, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. In dat geval is het dus het beste om zelf de Cinema-stand te kiezen en voor de meeste content zouden we dat ook gewoon aanhouden. De Backlight staat bij Cinema1 verder op stand 5, de Contrast-instelling op 90, de Brightness en Colour op 50, de kleurtemperatuur op Warm2, en de Sharpness op 50.

De Sharpness pakken we als eerste aan, want verscherping is meestal onnodig en zorgt vaak voor een onnatuurlijk beeld. De testbeelden maken echter duidelijk dat de verscherping al zeer gering is en met Sharpness op 0 is alle verscherping verdwenen. Er zijn niet veel tv's waarbij dat mogelijk is.

Fabrieksinstellingen

Met de Cinema1-beeldmodus en de kleurtemperatuur op Warm2 noteren we een kleurtemperatuur van 6392K. We willen uiteindelijk uitkomen op de in de hdtv-specificatie voorgeschreven 6504K, dus de uitgangssituatie is al behoorlijk goed. Met de Backlight op 5 meten we een helderheid van 178cd/m² voor een volledig wit beeld.

Voor overdag is dit een goede waarde, maar voor 's avonds mikken we op een helderheid tussen de 120 en 140cd/m². Aangezien een test uitwijst dat we de default Contrast-instelling met rust moeten laten, zetten we de Backlight-instelling van 5 naar 2. Dat levert een helderheid van 124,8cd/m² op. Met het pluge-testpatroon bepalen we dat de Brightness op 49 moet worden ingesteld, en tot slot zetten we de Advanced Contrast Enhancer uit.

De gammagrafiek geeft aan hoe de helderheid van volledig zwart naar volledig wit oploopt. De grafiek van de HX750 is netjes maar niet geheel vlak, met een waarde die tussen 2,1 en de gewenste 2,2 schommelt.

Sony Bravia HX750 gamma outofbox

De rgb-kleurenmix voor de witbalans zit binnen de zichtbaarheidsmarge van vijf procent; het rood is misschien iets te dominant terwijl het groen wat achterblijft. De niveaulijntjes lopen mooi recht en voor de grijswaardenkalibratie verwachten we dan ook weinig problemen.

Sony Bravia HX750 rgb-levels outofbox

Ook bij de kleuropspanning laat Sony zien dat het de kleurenafstelling af fabriek al zeer goed kan krijgen. De tint en de kleurverzadiging van rood kan wel wat beter, terwijl de helderheid van groen wat te laag is, maar de resultaten zijn zonder meer uitstekend.

Sony Bravia HX750 gamut outofbox

Kalibratie

Bij de Sony Bravia HX750 is de kalibratie een makkie, niet alleen omdat er relatief weinig hoeft te gebeuren, maar ook omdat de tv er niet al te veel instellingen voor biedt. De gemiddelde gamma is al redelijk goed en de instelling ervan is alleen geschikt voor grove wijzigingen, terwijl de gamut eveneens niet echt aanpassing behoeft. Dat kan trouwens ook niet, want de Sony-tv heeft alleen opties voor het instellen van de witbalans.

Door de r-gain en b-gain van 0 naar -2 te zetten krijgen we een iets nettere witbalans, zoals in onderstaande grafiek te zien is.

Sony Bravia HX750 rgb-levels gekalibreerd

Deze aanpassing heeft geringe gevolgen voor het kleurbereik. Rood en blauw hebben eigenlijk nog iets meer kleurverzadiging nodig, maar fijnafstelling van de kleuren is ook weer niet mogelijk.

Sony Bravia HX750 gamut gekalibreerd

Sony loopt met zijn kalibratiesysteem duidelijk achter op de concurrentie. Samsung, LG, Panasonic, Toshiba en Sharp bieden allemaal tienpunts grijskalibratie en aanpassing van het kleurbereik voor primaire en secundaire kleuren, in ieder geval bij hun topmodellen. Het is maar goed dat de fabrieksinstellingen van de HX750 al dik in orde zijn.

Beeldeigenschappen

Sony Bravia HX750 pixelstructuur paneelDe Bravia HX750 gebruik heeft een s-pva-paneel met een andere pixelstructuur dan de EX720 en NX720 van vorig jaar. Die hadden subpixels bestaande uit twee segmenten van gelijke hoogte en met duidelijk zichtbare elektroden. De pixels van de HX750 vertonen grote overeenkomsten met die van de C8000- en D8000-series van Samsung.

S-pva-panelen hebben over het algemeen een goede zwartweergave en een hoog contrast, maar staan niet bekend om hun goede kijkhoeken. Sony heeft het paneel voorzien van een gladde filmlaag die reflecties moet tegengaan. Het glanzende oppervlak zorgt voor een hoog contrast, maar toch worden de ergste schitteringen weggenomen en dat is een mooi compromis.

Kijkhoeken

Zoals gezegd blinken s-pva-lcd's niet uit in goede kijkhoeken en bij de Bravia HX750 is dit goed zichtbaar. Bij de testafbeelding uit Transformers wordt het oranje van het pantser bijna geel als de tv gedraaid wordt. Ook zie je in de donkere delen een gammaverschuiving optreden; schaduwgebieden worden onbedoeld lichter. De helderheid van het beeld neemt onder een hoek echter niet veel af.

De teruglopende kleurverzadiging en de gammaverschuiving zijn ook zichtbaar als je onder een verticale hoek naar de tv kijkt. Zeker gezien de licht achterover hellende voet is het dus zaak om goed uit te kienen waar je de tv neerzet.

Sony Bravia HX750 kijkhoeken Sony Bravia HX750 kijkhoeken Sony Bravia HX750 kijkhoeken Sony Bravia HX750 kijkhoeken Sony Bravia HX750 kijkhoeken Sony Bravia HX750 kijkhoeken

Beelduniformiteit en contrast

De lichtverdeling is niet erg uniform. Vooral aan de bovenzijde neemt de lichtopbrengst aanzienlijk af, terwijl de ingestelde helderheid alleen links van het midden gehaald wordt. De overige helderheden schommelen tussen 105 en 112cd/m².

De gemiddelde helderheid van de witte vlakken van een 4x4-schaakbordpatroon bedraagt ongeveer 107cd/m² terwijl de zwarte vlakjes een gemiddelde helderheid van 0,0709cd/m² hebben. De contrastverhouding is dan dus 1509:1 en dat is beter dan bij ips-panelen, maar minder goed dan bij de EX720 en de NX720.

Sony Bravia HX750 beelduniformiteit

Volgens de meetgegevens is de zwartuniformiteit redelijk te noemen, maar met een geheel zwart scherm is te zien dat het paneel in de hoeken last heeft van zogeheten flashlighting. De lichtere plekken zijn ook waarneembaar bij een geheel wit scherm. De lichtere plekken in de hoeken zijn vooral zichtbaar als een film met zwarte balken boven en onder wordt vertoond.

Sony Bravia HX750 backlight bleeding

Input lag

Zoals gebruikelijk draaien we SMTT 2.0 om de input lag - de vertraging die de elektronica van de tv introduceert - te meten. De software draait op een snelle pc waarop een lag-vrije crt en de Sony-lcd zijn aangesloten. Door een aantal foto's van het tweetal beeldschermen te nemen en het verschil tussen de timestamps op beide schermen te middelen, krijgen we een waarde voor de input lag.

In de Game-modus, waarbij de meeste beeldprocessing is uitgeschakeld, hebben we een gemiddelde lag van 31ms gemeten. De Bravia HX750 scoort op dat punt hetzelfde als de Viera VT50 en de Samsung ES8000.

Sony Bravia HX750 input lag

3d-weergave

Helaas hebben we de 3d-weergave van de tv niet kunnen testen. De benodigde bril was per abuis niet meegeleverd en een nagezonden exemplaar bereikte ons te laat voor deze recensie. Op basis van andere tv-tests kunnen we wel zeggen dat de 3d-weergave bij de HX750 niet wezenlijk is verbeterd; net als bij vorige Sony's gaat de 3d-weergave op zijn plaat als je je hoofd een beetje naar links of naar rechts kantelt.

Energieverbruik

Het energieverbruik van rond de 69W bij het afspelen van films is gemiddeld te noemen. De PFL5606 van Philips verbruikt ongeveer evenveel, maar de D5000 van Samsung doet het een stuk beter met een verbruik van iets minder dan 50W.

Hoewel het 3d-brilletje ontbrak, konden we natuurlijk wel 3d-beelden laten weergeven en opmerkelijk is dat het energieverbruik dan wat zakt. De tv past voor 3d-weergave diverse instellingen aan, dus het is mogelijk dat de 2d-weergave met dezelfde instellingen ook nog wat zuiniger kan werken.

Beeldmodus Avatar 2d* Avatar 3d* 4x4
Cinema/Warm2 68,6W 58,5W 68,2W
*) Avatar: Title 5, Chapter: 13, 00:49:26

Alternatieven

De HX750 is niet het topmodel uit de Bravia-serie - dat is nog steeds de HX920, gevolgd door de HX850. De HX750 is daarmee een mainstreammodel, dat overigens wel naar high-end neigt.

4.5 van 5 sterren
OnbekendLCD televisie Sony KDL46HX850B
Sony KDL46HX850B

De Bravia HX850 is tussen de 250 en 300 euro duurder dan de HX750. De HX850 heeft een nieuw ontworpen speakervoet en de geavanceerdere X-Reality Pro-beeldprocessor. Dit toestel beschikt ook over Motionflow XR 800Hz-beeldinterpolatie in plaats van de Motionflow XR 400Hz van de HX750. Ten slotte ondersteunt de HX850 een rudimentaire vorm van local dimming. Bij het huidige prijsverschil is de HX850 zeker het overwegen waard.

OnbekendLCD televisie Sony Bravia KDL-46HX720
Sony Bravia KDL-46HX720

De Bravia HX720, de voorganger van de HX750, heeft ruwweg dezelfde specificaties. Beide zijn voorzien van de X-Reality-beeldprocessor en Motionflow XR 400Hz. Het belangrijkste verschil lijkt de wifi-ondersteuning die bij de HX750 is ingebouwd. Verder is de HX750 voorzien van het nieuwe Sony Entertainment Network-platform en is hij voorbereid op Google TV.

3.5 van 5 sterren
OnbekendLCD televisie Samsung UE46ES6800
Samsung UE46ES6800

De HX750 valt in dezelfde prijsklasse als de Samsung ES6710 en de ES6800. De laatste heeft volgens de specificaties een dualcore-processor. Het smart-tv-platform van Samsung zit veel doordachter in elkaar dan dat van Sony en er zijn ook meer apps voor te vinden. Net als de HX750 kan op de ES6800 een externe hdd worden aangesloten voor het opnemen van programma's en voor timeshifting. Beide tv's hebben een edge-lit led-backlight, maar de ES6800 heeft een softwarematige local dimming-variant, die MicroDimming heet.

4.5 van 5 sterren
OnbekendLCD televisie LG 47LM660S
LG 47LM660S

De LM660S, een nieuw mainstream-model van LG, is met een beelddiagonaal van 47" net een inch groter dan de HX750. De LM660S heeft een ips-paneel, dat betere kijkhoeken heeft dan het s-pva-paneel van de HX750. Wel is het zwart minder diep en het contrast dus lager. Ook maakt de LG-tv gebruik van passieve 3d, terwijl de Sony-tv een actief brilletje vereist.

3.5 van 5 sterren
OnbekendLCD televisie Philips 47PFL6007H
Philips 47PFL6007H

De Philips PFL6007 is wat duurder dan de overige modellen in dit rijtje. De specificaties van dit nieuwe model lijken sterk op die van de LM660s en dat is niet zo vreemd, want de beide tv's gebruiken hetzelfde ips-paneel. We zijn wel gecharmeerd van het uiterlijk van deze tv, maar het online-platform Net TV is sinds vorig jaar maar weinig verbeterd.

Foto's en specificaties

Sony Bravia HX750 behuizingSony Bravia HX750 aansluitingenSony Bravia HX750 voetSony Bravia HX750 voetSony Bravia HX750 voetSony Bravia HX750 voetSony Bravia HX750 behuizingSony Bravia HX750 behuizingSony Bravia HX750 behuizingSony Bravia HX750 behuizingSony Bravia HX750 gamma outofboxSony Bravia HX750 behuizingSony Bravia HX750 behuizingSony Bravia HX750 behuizingSony Bravia HX750 behuizingSony Bravia HX750 beelduniformiteitSony Bravia HX750 backlight bleedingSony Bravia HX750 pixelstructuur paneelSony Bravia HX750 rgb-levels outofboxSony Bravia HX750 gamut outofbox
Merk en Type
Merk Sony
Type KDL-46HX750
Beeldeigenschappen
Schermdiagonaal 46"
Hd-specificatie full hd
Beeldinterpolatiesysteem Motionflow XR400Hz
Beeldprocessor X-Reality
3D
3D-ondersteuning ja
3D-technologie actief
2D-conversie ja
Meegeleverde 3D-brillen 0
Beeldtechniek
Televisietype lcd
Backlight edge-lit led
Resolutie 1920x1080
Online features
Internettelevisie wel
Chatmogelijkheden Skype
Overige online content webbrowser
Verbinding
Tunertype analoog, dvb-c, dvb-t
Common Interface ci+
Video-ingangen component video, composite, vga, 4x hdmi, scart
Dlna ja
Audio pc-audio-in, s/pdif, koptelefoon
Ethernet 100Mbps
Usb 2x usb 2.0
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Geluid
Speakers intern stereo
Speakervermogen (RMS) 2x10W
Uiterlijk
Kleur zwart
Energie
Stroomverbruik 84W
Stroomverbruik (stand-by) 0,25W
Afmetingen
Hoogte 670mm
Hoogte (zonder voet) 652mm
Breedte 1.076m
Diepte 241mm
Diepte (zonder voet) 60mm
Gewicht 16,7kg
Overig
Eigenschappen 24p, comb filter, osd
Teletekstpagina's in geheugen 1000

Conclusie

Met de Bravia HX750 borduurt Sony voort op de modellen uit 2011. De techniek in de tv, waaronder de X-Reality-engine, kwamen we vorig jaar al tegen, en ook de bezels zijn er niet veel dunner op geworden. De vormgeving van de 2011-modellen vinden we wat mooier, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Datzelfde geldt voor de nieuwe voet, maar de stevigheid daarvan is in elk geval voldoende.

De interface is ten opzichte van vorig jaar zo goed als niet gewijzigd en de indeling is nog steeds verwarrend. De HX750 kan wel meer mediabestanden afspelen dan de modellen van vorig jaar, maar legt het nog altijd af tegen concurrenten als Samsung, LG en Panasonic. Jammer is ook dat de interface in een lage resolutie wordt weergegeven.

De toevoeging van Sony Entertainment Network heeft potentie en wordt gelukkig wel in full hd weergegeven, maar de mogelijkheden en de apps halen het nog niet bij de Koreaanse concurrenten. Bovendien is het slordig in de menu's geïntegreerd.

De tv kan te zijner tijd wel worden uitgebreid met Google TV, dat de huidige interface integraal zal vervangen. Dat maakt de toekomst van SEN op zijn minst ongewis. Verder kan de HX750 ook nu al buiten SEN om widgets draaien. Ook biedt Sony bij de Bravia HX750 naast SEN-apps nog steeds aparte widgets aan, en daarnaast kan ook het app-platform van Opera gebruikt worden. Sony zou eens een keuze moeten maken; nu is de interface een allegaartje.

De beeldkwaliteit van de HX750 is behoorlijk goed. De gamma en de witbalans zijn af fabriek al behoorlijk goed en ook aan de kleurweergave hoeft weinig meer verbeterd te worden, al is het beeld nog een fractie te flets. Een minpunt is het ontbreken van een kleurbeheersysteem, maar erger is dat de kijkhoeken vrij matig zijn. Bij een geheel wit scherm is verder te zien dat de randen iets donkerder zijn. De zwartuniformiteit is wel goed, al zijn de zwartwaarden wel iets minder goed dan bij de modellen van vorig jaar.

Al met al weet de HX750 zich niet goed van de concurrentie te onderscheiden, maar het toestel laat ook nergens grote steken vallen. We zijn nu vooral benieuwd naar hoe het totaalbeeld uitpakt als de tv wordt voorzien van de Google TV-uitbreiding, maar daar zal nog even op gewacht moeten worden.

Reacties (24)

24
24
13
2
0
8
Wijzig sortering
Ik vind het daarnaast niet bepaald een mooie tv in erhouding met de gemiddelde Samsung tv als voorbeeld. En in de winkel is dat ook de grote nummer 1 reden waarom de Samsung zo dominant verkocht word in dit prijssegment (trieste reden, I know). Ondanks dat de kijkhoeken, geluid en beeldkwaliteit erg slecht zijn in verhouding met de hx750. Daarnaast loopt ook de hx850 heel goed vanwege het mooie design.

Ook heb ik zelf zitten spelen met de menu interface en kan ik na vertellen dat de online content 1 grote zoooi is. Ik moest hard lachen toen ik voor de grap de opera app markt op de tv bekeek, daar waren er maar in totaal 12 apps om te downloaden. Wel jammer want software en Sony gaat meestal uitstekend samen. Ik snap ook niet waarom ze afgestapt zijn van het klassieke playstation menu... Dat was uitstekend, overzichtelijk en het voelde zeer vloeiend aan.

Wat ik echt jammer vind is waarom tweakers niet de hx850 heeft getest. Dat zou dan tenminste een echt boeiende review zijn geweest. Ook is zo een beetje op got overtuigd dat de hx850 op voornamelijk beeldkwaliteit superieur is ten opzichte van een hoop prijsgerelateerde concurrentie. En daar zouden we met zijn wel wat mooi metingen vanuit tweakers uit willen zien. Ook heeft deze als enigs echt een nieuwe + unieke design gekregen.

Voor de rest vind ik het een mooie review en sta ik achter de beoordeling. Toch wel mooi om te zien dat er toch nog een fabrikant is die zijn best doet om fabrieks af met de juiste kalibratie komt.

[Reactie gewijzigd door Vinand op 23 juli 2024 15:26]

Waarom zou het uiterlijk geen goed verkoopargument zijn? Voor veel consumenten is de beeldkwaliteit 'goed' en 'beter', waarbij je het pas echt ziet als je vergelijkingen gaat maken door schermen naast elkaar te zetten. Beeldkwaliteit is een leuk verkoopargument, maar in de dagelijkse praktijk maakt het minder uit dan veel mensen (en fabrikanten!) beweren.

Wat wel meespeelt is hoe het apparaat in de huiskamer staat. Voor mij was dit eveneens een belangrijk argument, daarom heb ik toentertijd gekozen voor een kleine bezel (nauwelijks zichtbaar) in een matte kleur. Toen kwam ik op Philips uit, vandaag de dag zou ik zeker bij Samsung terecht komen. Ik kijk immers maar 1-2 uur per dag tv, maar moet er altijd tegenaan staren als ik in die ruimte zit.

Ik hoop dat fabrikanten meer aandacht gaan besteden aan dat soort zaken. Nu het waarschijnlijk is dat Apple op de markt komt, kan ik me moeilijk voorstellen dat dit niet zo is.

[Reactie gewijzigd door Krisp op 23 juli 2024 15:26]

Grotendeels met je eens, magere zwartwaardes zijn echter wel al snel een hekel puntje in de woonkamer. Zeker bij een mooie film in de avonduren.
Als ik een film kijk dan ga ik graag op in het verhaal: immersie. De zwartwaarde kan me dan niets meer boeien. Dat is precies dezelfde reden waarom een spel met slechte graphics maar een briljant verhaal het soms zo goed doet. Als je opgaat in het verhaal, doet de contect er niet meer toe.
Dan kun je ook wel weer teruggaan naar je zwart/wit beeldbuis. Natuurlijk voegt beeldkwaliteit wel degelijk wat toe. Het gaat er enkel over in hoeverre, en zwartwaarde vind ik daarin belangrijk, net als het niet hebben van weerspiegeling. Goede zwartwaardes zorgen ervoor dat je beeld opgaat in de achtergrond. En dat helpt dan weer bij het meeslepen.
http://www.hdtvtest.co.uk...e40d7000-201105281160.htm

http://www.hdtvtest.co.uk...e32d5520-201107121282.htm

Misschien dat je negatieve gevoelens hebt over Samsung, omdat ze in shops te "flashy" staan ingesteld, maar als HDTVtest ze recommend, zou ik niet bang zijn een miskoop te doen.
Is HDTVtest een autoriteit op tvgebied dan? Ik zie dat ze van Samsung en Panasonic veel testen, maar in mindere mate Sony en Toshiba en andere merken nauwelijks of niet.
Het lijkt erop dat deze site een beetje 'gekleurd' is.
Ik denk dat dat komt doordat het marktaandeel van Samsung zo groot is. Maar ook door de sponsors van de site.

Stap eens een willekeurige winkel binnen en kijk naar het aanbod; vaak staat er maar 1 of twee Toshiba's en Sony's, terwijl het bulkt van de Samsungs.

Zelf heb ik een Sony staan en het (playstation) menu vind ik erg praktisch en logisch ingedeeld.
Grootste nadeel van mijn TV vind ik dat de zenderindeling van de satellietzenders nogal omslachtig is.
Ik vind die voet t.o.v. van het scherm er goedkoop uitzien, heeft iemand anders dat ook? Naar mijn mening had deze voet net andersom geplaatst moeten worden, dus de uiteinden aan de achterkant.
Anoniem: 80466 @thek28 mei 2012 15:26
De voet (als je dat nog zo zou willen noemen) is inderdaad genant.
Een erg goedkope oplossing die je alleen op een TV van minder dan 500 euro zou verwachten
Dat is een persoonlijke kwestie. Ik vind de voet niet genant, maar modern.
Daarnaast zijn de Sony's al goedkoper dan een vergelijkbare Samuns of Philips.
Goede review, zoals altijd wordt het beeld uitgebreid bij langs gegaan. Wat ik echter mis is iets over de geluids weergave. Ergens staat nog dat de kast onderaan 2cm diker is vanwege de speakers, maar verder helemaal niets. Terwijl geluid toch ook heel belangrijk is voor een TV zeker de modellen van tegenwoordig want er zit nog wel een verschil tussen, en niet iedereen heeft een apparte audio set voor het geluid. Mischien iets om in de volgende TV review ook even bij stil te staan, het is tenslotte een TV en geen beeldscherm
Geluid is ook bij deze tv gewoon beroerd ;)
Een hele lap tekst over de chaotische interface, maar geen enkele foto ervan...
Ik heb in de winkel voor een Panasonic gekozen, omdat ik die de beste afwerking vond hebben en een betere geluidskwaliteit dan bv een Sony of Samsung. En omdat ik veel voetbal kijk.

Wat mij opvalt is dat de beeldkwaliteit op Sport 1 HD het minste is. Net of 2 beelden over elkaar worden weergegeven. Heb ik op Eredivisie Live en Ned. 3 en RTL/SBS niet. Hebben meer mensen daar last van? Ik heb Ziggo :)

Ik kies ook altijd voor koel ipv van voor normaal of warm, omdat ik die te geel vind. Koel vind ik het meest natuurlijk.
De interface is ten opzichte van vorig jaar zo goed als niet gewijzigd en de indeling is nog steeds verwarrend.
Da's meer een kwestie van smaak dunkt me. Ik vind dat de Sony-tv's van de laatste paar jaren juist een erg prettige interface hebben.
Nou ja, als je kijkt naar de 2011 modellen dan hebben die nog de ps3 interface, en dat was werkelijk geniaal in bediening...

Maar daarna hebben ze de summerline up tv's uitgerust met een ander soort menu wat er echt niet uitziet.
Eeuwig zonde, vind de ps3 erg makkelijk in bediening! x-bar rules :)
De chaotische / slechte interface is inderdaad het grootste minpunt aan Bravia TV's. Ik bezit een 2009 model waarbij er ook al sprake van was. Echt jammer, alhoewel ik inmiddels gewend ben aan het vele klikken..
Anoniem: 335608 29 mei 2012 12:21
Onvoorstelbaar wat een design.... verschrikkelijk. Hier ligt nog wel een kans voor een slim bedrijf met kijk op design. Deze markt is heel eenvoudig overhoop te gooien als je het mij vraagt.
Wie heeft er wel eens een goed ontworpen televisie gezien van ± €1.500,0? Pls show me.
Samsung, LG en Sony maken allemaal fantastisch mooie televisies.. Ik stel voor dat jij eens begint te geilen op het design (en ziekelijk mooie beeldkwaliteit) van de HX 850. (Een wereld van verschil met de HX 750)
Anoniem: 114616 29 mei 2012 14:52
Ik hoor overal dat Samsung de beste televisies heeft maar ik zat laatst te kijken bij de makro waar ze allemaal hingen en de kleuren van Sony waren echt beduidend beter..
Design valt wel wat tegen inderdaad.
Kun je totaal niet goed beoordelen in de Makro. Gekke lichtomstandigheden (koel TL-licht), en de tv's staan niet goed ingesteld (niet allen op zelfde helderheid ingesteld, lelijke 'verbeterings'filters aan)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.