Door Sim Kranenburg

Redacteur

Sony W9 Review

Geraffineerde top-tv met full hd

Conclusie

De W9 had als hd-topmodel hoge verwachtingen waar te maken en op veel vlakken heeft de tv dat ook gedaan. Het ontwerp van de tv is geslaagd en de afwerking is van hoge kwaliteit. De donkere metalen randen met hun groenblauwe gloed geven de tv een uniek, geraffineerd uiterlijk. Ook de elliptische, verchroomde voet ziet er gelikt uit en draagt bij aan de luxe uitstraling.

De beeldkwaliteit is prima in orde. Het contrast is goed voor een lcdtv en de tv is in staat om prachtige kleuren weer te geven. Wel is het daarvoor nodig om met de instellingen aan de slag te gaan, want zo uit de doos zijn de kleuren net niet optimaal. Het ontbreken van een kleurmanagementsysteem mag in deze prijsklasse eigenlijk niet voorkomen, al lukt het wel om de tv goed te kalibreren.

Voor gamers is de lage inputlag een groot pluspunt

De W9 behoort tot de top wat inputlag betreft. Hierdoor is de tv zeer interessant voor consolegamers. Alleen speciale gamemonitors hebben een kortere inputlag, maar zijn niet in dergelijke grote maten verkrijgbaar. Het is misschien niet verwonderlijk dat de maker van de populaire PlayStation-consoles hieraan aandacht besteedt, maar Sony verdient hier toch een pluim.

Ook het geluid is bovengemiddeld voor de meeste toepassingen, al zijn de laagweergave en stereoseparatie, zoals bij bijna alle platte televisies, niet om over naar huis te schrijven. Film- en muziekliefhebbers doen er goed aan om een extern luidsprekersysteem aan te sluiten.

Het smart-tv-gedeelte maakt minder indruk. De gemiddelde kwaliteit van de apps is niet bijzonder en ook de bediening kan een stuk beter. Voor de meeste mensen voegen alleen videodiensten als Netflix en YouTube echt iets toe. Veruit de meeste apps werken veel prettiger op je telefoon of tablet. Ook de samenwerking van de tv met mobiele apparaten kan een stuk beter.

De Sony W9 levert een prima beeld en geluid, en is zuinig met energie. Ook het uiterlijk zien we als een pluspunt. De smart-tv-implementatie laat wel wat te wensen over en de menu’s zijn door de vele instelmogelijkheden af en toe wat rommelig. De vele beeldverbeteraars die de goedkopere modellen niet hebben, voegen naar ons idee niet veel toe. Voor gamers is de lage inputlag een groot pluspunt, waardoor Sony's W9 de voorkeur geniet boven de concurrentie.

Pluspunten

 • Mooi design met luxe afwerking
 • Lage inputlag voor games
 • Beeldkwaliteit

Minpunten

 • Bediening kan handiger
 • Bediening met smartphone of tablet werkt slecht
 • Smart-tv voegt niet veel toe

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (117)

Wijzig sortering
Wat heeft dit paneel weer erg last van 'clouding' en als t extra tegenzit 'vertical banding' ik snap echt niet dat dit nog anno 2014 kan. Dit ga je echt merken bij zogenaamde panningshots (het draaien van een camera tijdens voetbal etc.)

Natuurlijk levert zo'n beeld mooie kwaliteit af, maar serieus. Denk er een x of 2 over na voordat je dit soort tv's koopt. Op internet staan een paar hulpmiddelen via youtube bijv. om het eventueel te testen.
Anders zit je dalijk naar strepen en wolken t kijken.
Er zitten wel betere schermen tussen, maar het is en blijft een loterij> praat uit ervaring.

T wordt tijd dat ze die OLED schermen breder invoeren en t meer aan de markt brengen, de hype om Ultra-HD moet ik ook nog ns afzien. Heb t gevoel dat we als consument steeds meer aan t lijntje worden gehouden.

Ps. Dit gaat niet over de schermen van Sony alleen. Andere grote fabrikanten hebben hetzelfde effect, vooral in het duurdere segment.

[Reactie gewijzigd door Rikster85 op 13 februari 2014 15:14]

Ik werd daar bij mijn tv ook voor gewaarschuwd voor dat ik hem aanschaften. Model van samsung, f6400 de 40 inch versie. Echter heb ik nog niets van clouding gezien, waarbij merk je dat?
Of heb ik geluk en net een model te pakken dat hier geen last van heeft. Kan ik me niet voorstellen, als daar zoveel over gepraat word.
Vooral bij hoge belichtingswaarden op 1 vlak waar dezelfde kleur aanwezig is, op het moment dat het beeld gaat 'pannen' bewegen heb je kans dat je DSE ziet. Het is vooral erg bij de grotere formaten high end tv's die proberen zo diep mogelijke zwartwaarden eruit te krijgen.

Dit probleem is vaak fabrieks af bij het samenstellen van de verschillende lagen schermen voor een unit en kun je zelf weinig of niets aan doen/repareren. Wel valt dit binnen de garantie, maar vaak heb je de kans dat je een ongerepareerd of juist slechter scherm er op terugkrijgt , want de gemiddelde techneut kan hier namelijk heel weinig aan doen. Elk led scherm heeft het, alleen de een wat erger dan de ander.

Als ik jou was zou ik even een youtube filmpje genaamd:
'Dirty Screen Effect / Banding Test v1' en 'DSE Test' opzoeken en uittesten, zo kom je erachter hoe erg het bij jouw scherm voorkomt.
Ik heb hem al een paar maanden, maar het beeld is rete strak en de kleuren zijn erg mooi. Niks clouding of whatever gezien.
Dan ben jij een van de gelukkigen waar het minder zichtbaar is.
Wat is dus je advies?
-> Panasonic Plasma VT50?
Kan de deze TV ook 3D beeld genereren op basis van normale 2D input?
Ik geloof dat sommige Samsung toestellen dat kunnen.
Kan inderdaad dmv een druk op de 3d knop. Op mijn Hx850 werkt dat heel behoorlijk! :)
Hee dat wist ik niet eens, dat ga ik vanavond eens testen! :)

Ik heb de tv nu een 6 weken in bezit. Bij lichtere beelden vallen inderdaad de verticale 'pillars' een beetje op aan de linker- en rechterkant. En heel soms wordt het zwart wat lichter door een licht object op het scherm.
Voor de rest ben ik zeer te spreken over dit toestel :)

De sterke punten vind ik zelf de zeer mooie kleuren en toch ook wel de zwartwaarden. De lage inputlag is ook erg interessant, aangezien ik er ook veel games op speel.

Dit is trouwens toch wel al een vrij oud toestel? Wel apart dat er nu pas een review (en video) van verschijnt. De opvolger is volgens mij ook al (bijna) te koop. Voor de rest trouwens een goeie review. ;)

[Reactie gewijzigd door SToRM666 op 13 februari 2014 12:31]

Zelf hebben we dit toestel nu ook weer een maand of 2, erg fijn toestel met mooi beeld. Voor ons was de draaibare voet een must, er zijn maar weinig top toestellen die dat hebben...

Zelf ook veel bezig geweest met de instellingen van het beeld en heb daarvoor uiteindelijk de volgende stappen in gevolgd waardoor het beeld er goed uitziet en niet al te kleurrijk.
http://www.avforums.com/t...ed-best-settings.1786198/
Wellicht helpt dit andere ook!
Misschien is dit ding juist daarom zo interessant, hij gaat binnenkort dus behoorlijk in prijs zakken.
Dan nog heb je er meer aan om de review z.s.m. te kunnen lezen. Die kan je later altijd terug lezen.

Wat ik echter mis is de vergelijking met andere toestellen! Dat een TV van €1.900 prima beeld levert zal best, maar hoe staat de beeldkwaliteit in verhouding tot bijv. de:
Panasonic Viera TX-P55VT60E (ook 55 inch, ± €1.800)
Panasonic Viera TX-P55ST60E (55", €1.330)
... en zo zijn er vast nog wel een paar leuke vergelijkingen te maken.
Is deze TV beter? Zo ja op welke punten, etc.
De inputlag van de Sony W9 is iets meer Sony W9 Inputlagdan 19ms in de spelmodus.

Interessant! Misschien is de 46inch wel wat voor mij. Veel gamen en een goede beoordeling. Jammer van de bediening...

Hij is wel aan de prijzige kant, voorlopig nog even wachten.
Ga naar een winkel waar de W8 en W9 naast elkaar staan en vergelijk dan de beeldkwaliteit en de prijs. Het verschil in kwaliteit is niet dusdanig groot dat het de meerprijs van 500 euro rechtvaardigt. Ben zelf daarom voor de W8 gegaan en recht uit de doos had ik prima kleuren en kon ik perfect gamen zonder eerst aan instellingen te pielen.
In een winkel kan je moeilijk de zwartwaarden vergelijken. De kamer zou compleet (of bijna) donker moeten zijn.
Hoeveel mensen zouden in het donker tv kijken?
Wat een redenatie? Kun je je tv ook meters verder zetten en dan terug naar een SD resolutie stappen, want je ziet het verschil dan toch niet.

Ik kijk graag TV in het donker, jammer dat deze niet uit OLED is opgebouwd. Dat moet prachtig zijn in een donkere kamer.
OLED is voorlopig nog enorm duur, maar ik ben het met je eens dat dat prachtig is/moet zijn. Dat wordt de opvolger van LCD, maar het is nog even afwachten totdat de prijzen dalen van OLED.
Uhu, dat het duur is is een understatement :) ik herriner me nog het kleine TVtje van sony. Ondertussen zijn de prijzen niet meer zo astronomisch hoog. Maar het zal nog wel wat jaartjes wachten zijn.
Er zullen vast mensen graag in het donker tv willen kijken maar voor bv een gezin voldoet de situatie in de winkel prima om een oordeel te kunnen vellen over deze tv. Mensen die altijd in het donker kijken zijn in de minderheid maar wellicht dat er winkels zijn waar je in het donker tv's kunt testen.
Er van uitgaande dat je thuis ook in het volledige donkere voor je tv zit...
Zo zie je maar, zwartwaardes kunnen in absolute cijfers wel erg verschillen, maar je moet het ook een beetje relatief opvatten hé.
Er zit een groot verschil in omgevingslicht in een media markt en een huiskamer.
Zeker 's avonds als het buiten donker / schemerig is en je binnen een paar lampen aan hebt is het verschil enorm.

Ik ben het met je eens dat de gemiddelde gebruiker niet in een volledig duistere kamer gaat zitten, maar in een normaal verlichte kamer zie je duidelijk veel meer contrastverschillen dan in de gemiddelde winkel.
Daarnaast is de afstelling van toestellen in de gemiddelde winkel gewoon op de zgn. winkel-stand waarbij de toestellen zo fel mogelijk staan te schijnen. 'Fellheid' wordt door veel mensen nogal eens verward met wat goede kleuren zijn.

Kortom, in de winkel de kleuren beoordelen is zo goed als zinloos.
Ik heb ze ook vergeleken en het zwart van de W9 was wel een stuk donkerder dan bij de W8.
Qua kleuren was de W8 ook erg goed moet ik zeggen.
Hier in de kamer heb ik geen klachten over het zwart terwijl ik er speciaal op let. Maar ik kijk ook alleen maar tv met daglicht of normale verlichting, hoe het in het donker is weet ik niet.
Maar wat is een lage inputlag? Een ms van 2 noem ik laag en is goed om te gamen. Ik kan namelijk nergens terug vinden hoe hoog de ms is of heb ik er overheen gelezen?
Ik heb het nu ook gevonden. Maar hoe is het mogelijk dat ze een inputlag van 19ms laag noemen.

Dit is bij lange na niet laag 19ms is veel te hoog om mee te gamen
Dit is gewoon niet waar. De grens ligt rond de 30 ms waar de snellere games zoals first person shooters merkbare lag zullen krijgen. 19 Ms is gewoon een erg goede score.

Misschien dat je inputlag verwart met de reactietijd aangezien ze beiden in ms weergegeven worden?

Edit: Ok, gezien je laatste reactie, is dat dus wat het is.

De inputllag gaat over de vertraging waarmee input van bijv. je controller op het scherm vertoond wordt. Dus stel dat je met je controller een tik naar rechts geeft, en je karakter op het scherm 2 seconde later pas die beweging naar rechts maakt, is dat een inputlag van 2 seconden). De reactietijd is de tijd die het beeld nodig heeft om van kleur te veranderen. Met een lage reactietijd krijg je dus vervagingen in het beeld. Denk aan een groen grasveld waarbij alles een groene waas wordt wanneer er een lange pass gegeven wordt en het beeld de bal volgt.

Heeft dus niets met de input van commando's op zichzelf te maken.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 13 februari 2014 16:21]

Voor televisies is dit laag,
Voor console gamers met draadloze controllers die op zo'n joekel van een TV gamen is dat inderdaad gewoon erg laag.

Niet verwarren met een PC gamer die destijds met een CRT monitor Quake speelde met een muis met draad. Daar kon je het verschil misschien nog merken met een geoefend oog en bliksem reflexen wanneer er plots 20 ms lag bijkomt.

Maar dergelijke FPS games spelen met een muis met draad, speel je allicht niet op zo'n TV...
Dan ben ik misschien gewoon een verwend joch. Want 19ms is voor mij veel te hoog. Zodra ik op een scherm speel die meer dan 2 ms vertraging heeft kan ik al geen shooters meer spelen.

Want het is ook nog eens als je met een draadloze controller speelt komt er 2ms meer vertraging bij en zit je al op 21ms.
Dat scherm van jou heeft ook input lag en zal minstens 10 ms bedragen:
Zoek je scherm maar eens op in de welbekende input lag database:

http://www.displaylag.com/display-database/

Ik gok zo dat jouw monitor rond dezelfde 19 ms zal zitten.
Inputlag en responsetime zijn 2 verschillende zaken. Zo kan een monitor een responsetime hebben van bv 6ms en tegelijk een inputlag van 30 ms.
Ik wilde een 24" model van Sony halen, mooi voor een kleine ruimte als tv- en monitor tegelijk. Bleek dat (ondanks het adverteren van de verkoper met Full-HD!) deze maar 768p was. :')

Balen, ben nog steeds op zoek naar een kleine smart Full HD TV (tussen de 22" en max. 27"!), met o.a. usb-, wifi of ethernet, en liefst een vga-aansluiting. Maar fabrikanten gaan (net als met telefoons) alleen nog maar richting GROTER (40-55") en laten de kleinere tv's links liggen.
Samsung heeft momenteel twee 22" Smart TV's in omloop, lijkt het. Misschien is dit wat?
http://www.samsung.com/nl...-video/televisions/led-tv
De opvolger komt bijna uit, dan zal deze wel een beter prijskaartje neekrijgen en is 'ue wat neer te betalen denk ik.
+1Anoniem: 492434
13 februari 2014 12:26
Jammer van de edge bleed en clouding. Kunnen fabrikanten daar niet eens wat aan doen?
De foto in de review laat het effect wel erg overdreven zien, maar dat wordt ook al aangegeven in de review. De beste oplossing zou waarschijnlijk een full-array local dimming LED tv zijn, maar die zijn een stuk duurder en ook niet zo plat.

Ik heb trouwens zelf geen last van edge bleed. Ik zie af en toe wat lichtere plekjes op een donker scherm, maar dat is nou niet echt heel erg storend.

[Reactie gewijzigd door SToRM666 op 13 februari 2014 12:37]

Ja, dat kan. Door plasma of OLED panelen te gebruiken ipv. LCD.

Ik snap echt niet dat een bedrijf als Sony zo'n paneel op de markt durft te zetten, ik zou me dood schamen als ik zulk slecht werk afleverde.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 13 februari 2014 12:57]

0Anoniem: 449164
@Aaargh!13 februari 2014 16:59
Het paneel is voor deze prijs echt niet zo slecht hoor, vergeleken met de 4K oled tv's is het idd niks naar die zijn dan ook een stuk prijziger.
Vergeleken met een plasma die 1/3e kost van dit paneel is het poep.
Een paneel dat internationaal wordt geroemd vanwege zijn kleurweergave en goede zwartwaarde? Om te schamen inderdaad.

Ik heb deze tv staan en ben zeer tevreden. Ik heb de Panasonic in dezelfde prijsklasse vergeleken/overwogen en die was op bepaalde punten inderdaad beter. Maar wel een stuk minder fraai om te zien en ik zag het beeld knipperen. Dat is voor mij dan weer onacceptabel.
Een goede zwartwaarde die niet egaal is, ik zou me er kapot aan ergeren.
Snap ik, maar ik ervaar dat bij deze tv niet zo. Die test in de review geeft een, zacht gezegd, vertekend beeld. Of misschien is het bij de 46 een minder groot probleem.
ik ervaar dat bij deze tv niet zo
Dat geloof ik best, maar dat wil niet zeggen dat het niet zo is. Ik ken meer dan genoeg mensen die heel tevreden zijn met een TV waarvan je ogen gaan bloeden zo slecht en die zien dat gewoon niet. De een valt het waarschijnlijk meer op dan de ander.
Deze is juist bij mij de plaats gekomen voor een pana gt60, omdat ik erg veel last had van het rainbow effect.
Misschien dat er iets mis is met dit panel, maar bij mij in een volledig donkere kamer, heb ik dit een heel stuk minder. Misschien staat hier de achtergrond verlichting te hoog?
Dat ben ik niet helemaal met je eens, ten eerste kost een qua kwaliteit vergelijkbare plasma niet maar 1/3e van de prijs van deze Sony en is het kwaliteitsverschil echt niet zo groot. Mijn vorige tv, een dure topkwaliteit plasma van Panasonic had inderdaad betere contrastwaarden en een wat meer natuurlijk beeld maar de verschillen zijn niet heel groot.

Het feit dat led veel energiezuiniger is dan plasma en de erg dunne randen om led tv's hebben mij doen besluiten mijn defecte Panasonic plasma door de Sony W905 te vervangen en daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad.
Volgens mijn energiemaarschappij verbruik ik evenveel stroom als een gemiddeld huishouden met 5 volwassen mensen, dus stroomverbruik is niet echt een punt. Ik kijk ook niet naar de rand maar naar het beeld.

Voor mij is het enige wat telt de beeldkwaliteit, al het andere doet er niet toe.
Nee, daar heb je feitelijk ook gelijk in, dat is uiteindelijk ook waar het om gaat. Ik moest op het begin ook wel wennen aan de Sony nadat ik ruim 5 jaar van een plasma heb mogen genieten maar ik denk dat de beeldkwaliteit toch wel goed vergelijkbaar is.
Ben benieuwd of de prijzen van de oude modellen nu nog veel zakken.
Ik zou toch liever voor een ouder model gaan. Ik vind deze voet helemaal niet mooi, vind het eerder een goedkope uitstraling geven. Van mij mag een voet zo onopvallend mogelijk.
Ja zie niet in waarom je een 2014 model moet hebben, ik bedoel waar is OLED?
0Anoniem: 230001
@Sjah14 februari 2014 12:32
OLED is nog heel ver weg voor de gewone consument. Het is peperduur.
Ja, maar een jaar geleden had ik met de 2014 serie wel de 32 inch led voor 1100 verwacht, niet dus. 2016 voor het mainstream is.....?
Het is het oude model en al zo'n €1000 goedkoper dan tijdens de introductie ;)
0Anoniem: 449164
@mr.paaJ13 februari 2014 17:00
Maar binnen 2 maanden komt de opvolger uit en is dit ding in 1 klap weer een stuk betaalbaarder,
Misschien, als je hem dan nog kunt vinden. Zou een hele mooie kunnen zijn voor de landelijke vakantiegeldacties.
Mooi op tijd deze review?

Eerste prijsvermelding dinsdag 30 april 2013
Dacht in eerste instantie dat ze juist heel snel waren. Omdat ik gezien had dat Amazon.com al de 2014 UHD XBR55x850A uit voorraad kan leveren (uiteraard alleen in de US) leefde ik zeer korte tijd in de illusie dat tweakers de nieuwe W9xx had te pakken had.
(letter vergeten vandaar de edit)

[Reactie gewijzigd door Marc P op 13 februari 2014 13:50]

Goede specs maar blijf dat geplakte blokje met het logo erop niet mooi vinden. Voor mij al een reden om geen Sony te kopen.
Ik had hem ook liever niet gezien, maar in dagelijks gebruik valt dat niet meer op. Daarnaast is het denk ik lang zoeken voor een beeldscherm zonder merklogo op de rand.
Ja dat kan, met virtuele 3d modus.

Heb overigens geen last van: Bediening met smartphone of tablet werkt slecht.
Remote Werkt prima met onze iphone en xperia z1 compact.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 13 februari 2014 12:31]

Bizar dat deze TV nog zo duur is. Ik heb de 46" versie eind augustus gekocht voor 1100 euro icm cashback en een actie van de winkel.
Mooie review.
Ik mis alleen nog wat grafiekjes wat energieverbruik betreft. Zo kan je met 1 oogopslag vergelijken met de rest van de geteste televisies.

Bizar dat deze zo duur is.
0Anoniem: 449164
@beOnt13 februari 2014 17:01
Als je deze te duur vind is de W8 een mooi alternatief, hetzelfde maar dan iets slechtere zwartwaarde voor €500 minder.
De w8 heeft heel erg slecht zwartwaardes, hij haalt zelfs 0,2. Dat maakt zwart meer grijs dan zwart.

http://www.digitalversus....-47w805a-p15223/test.html
Deze haalt ook 0,2.
78 watt in gebruik, 0,25 standby
Staat overigens vermeld bij de specificaties op tweakers site.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee