Door Pieter Molenaar

LG LM960V: flinterdunne full-led-tv

20-04-2012 • 13:00

102

Multipage-opmaak

Inleiding: in de schaduw van oled

Op de CES-beurs in Las Vegas werd de introductie van LG's nieuwe lcd-tv's begin dit jaar overschaduwd door de grootse aankondiging van de 55"-oled-tv EM960V, die later dit jaar in de winkels moet liggen. Als we naar de nieuwe high-end lcd-tv LM960V kijken, is dat eigenlijk jammer.

Deze LM960V heeft zo mogelijk nog smallere bezels dan de Samsung D8000 en is voorzien van een full-lit led-backlight die local dimming ondersteunt. Dankzij de Nano Full Led-backlight-technologie van LG is het toestel bovendien bijzonder dun. Daarnaast heeft LG zijn online omgeving NetCast en de Magic Remote vernieuwd. De Magic Remote ondersteunt nu zelfs spraakherkenning.

Na de minder geslaagde poging met de LW980s van vorig jaar is het nu dus wederom de vraag of LG de belofte van de LEX8, de Nano Full Led-tv die al in 2010 op de IFA werd gepresenteerd, eindelijk gaat inlossen. Tweakers.net zocht het uit.

LG LM960 inleiding

Behuizing: dunne randen

Behuizing

De Samsung D7000 en de D8000 hadden al zeer smalle bezels, maar de LG gaat met de LM960 nog een stapje verder. Het paneel van de tv heeft een zwart randje van 2mm, en daaromheen zit een 5mm brede sierrand. De rand aan de onderkant is met 19mm wat breder; deze wordt bedekt door een smalle strip van zwart aluminium met het LG-logo en het oogje voor de remote.

De 55" grote LM960V weegt 23,4kg. De tv is aan de randen 19mm dik en in het midden ongeveer 34mm. Voor een lcd-tv is dat niet heel dun, maar voor een tv met een full-led backlight is het zonder meer goed. Het vorige high-end topmodel, de LW980s, was veel dikker.

De achterkant van de tv bestaat grotendeels uit een dunne aluminium plaat. De wat dikkere onderkant - het toestel is hier bijna 4cm diep - is afgedekt met zwart plastic: hier zitten de naar beneden gerichte speakers verborgen. Aan de linkerkant zit een groot rooster voor de subwoofer.

LG LM960 behuizing top

LG LM960 behuizing LG LM960 behuizing LG LM960 behuizing LG LM960 behuizing LG LM960 behuizing LG LM960 behuizing

Voet

De W-vormige voet is ongeveer 30cm diep, terwijl de poten een spanwijdte van ongeveer 71cm hebben. Niet iedereen heeft daar de ruimte voor. Het is waarschijnlijk handiger om het toestel aan de muur te hangen; dan komen ook de dunne bezels beter uit de verf.

LG LM960 voet

De poten zijn van metaal dat aan de bovenkant met chroomkleurig plastic bekleed is, terwijl de onderkant gemaakt is van grijs plastic. Op het onderstel wordt een groot plastic opzetstuk bevestigd, dat in een uitsparing in het scherm past. Hoewel dit bij normaal gebruik voldoende stevig is, geeft het scherm bij het draaien van de tv wel enigszins mee. Het opzetstuk had beter van metaal kunnen zijn.

LG LM960 voet LG LM960 voet LG LM960 voet LG LM960 voet LG LM960 voet LG LM960 voet

Aansluitingen

De LM960V kan vlak tegen de muur gehangen worden, want alle aansluiten zijn naar de zij- en onderkant gericht. De vaste voedingskabel neemt niet veel ruimte in en ook dat is handig voor muurbevestiging.

Aan de zijkant zien we achtereenvolgens drie usb-poorten, een ci+-slot met ondersteuning voor de netwerken van Ziggo en UPC, en vier hdmi-poorten. Aan de onderkant zitten een ethernetaansluiting, een vga-poort, een ingang voor pc-audio, een bi-directionele av-poort, een gecombineerde composite- en componentvideoaansluiting via een breakoutkabel, een satelliet- en een kabelingang, een optische s/pdif-uitgang en een koptelefoonaansluiting dicht naast elkaar.

LG LM960 aansluitingen LG LM960 aansluitingen LG LM960 aansluitingen

Afstandsbediening

De numerieke toetsen van de remote zijn wat gelig, in tegenstelling tot de frisse witte knoppen van de vorige versie. De indeling is goeddeels onveranderd, al zijn er een paar knoppen verwijderd. Zo ontbreekt de knop voor de verlichting van de remote. Je zal de knoppen in het donker dus op de tast moeten vinden.

Ook de groene Eco-knop heeft het veld moeten ruimen en in plaats daarvoor is een help-toets gekomen. Ook is de 'av mode'-knop vervangen door een knop voor het instellen van de beeldverhouding.

Moest je bij de 2011-modellen de instellingen nog via allerlei omwegen benaderen, bij de LM960V zijn ze met de knop links boven de d-pad op te roepen. De nutteloze knop voor 'Premium-apps' is daarvoor geslachtofferd. Er is echter wel een 'My Apps'-knop toegevoegd. De Q.Menu-knop heeft nu de plaats gekregen van de ondertitelingsknop, die bij de nieuwe versie geheel ontbreekt.

LG LM960 afstandsbediening

Interface: praten tegen je remote

Magic Remote Voice

De Magic Remote heeft niet alleen een nieuw ontwerp, maar ook nieuwe functionaliteit gekregen. De aanwijsremote ligt goed in de hand en heeft aan de onderkant een richeltje, zodat de gebogen behuizing stabiel kan worden neergelegd.

De d-pad volgt de vorm van de remote. Hij had wat duidelijker voelbaar mogen zijn, maar de toetsen laten zich goed bedienen. Ook de knoppen voor de volume en de kanaalkeuze steken niet boven de behuizing uit. Nieuw is het scrollwiel in het midden van de d-pad. Dat werkt goed en dient ook als bevestigingsknop. Verder bevat de Magic Remote Voice knoppen om 3d aan of uit te zetten en is er ook hier een My Apps-knop.

LG LM960 magic remote voice

Sprakeloos tot 21 april

De Magic Remote Voice heeft ook een microfoon ten behoeve van spraakherkenning. Deze feature wordt op 21 april uitgerold, waarschijnlijk met een firmware-update. In eerste instantie worden talen als Engels, Duits en Frans ondersteund; de Nederlandse taal zou pas tegen het einde van het jaar worden toegevoegd.

Spraakherkenning werkt maar met een beperkt aantal apps. De tv luistert ook niet constant naar spraakinvoer; de gebruiker moet eerst op een microfoon-icoon klikken.

LG LM960 spraakherkenning

Smart TV en My Apps

LG heeft zijn smart tv-omgeving geheel vernieuwd. De basis is hetzelfde, met linksboven het actuele tv-beeld en rechtsboven enkele vensters met iconen. Onderin staat de My Apps-balk met favoriete applicaties.

De venstertjes met iconen hebben steeds linksboven een icoon dat de categorie aangeeft. De overige iconen zijn voor de belangrijkste apps binnen de categorie. Het is ook mogelijk zelf vensters aan te maken en deze met apps te vullen. De volgorde van de vensters kan gewijzigd worden door ze met de Magic Remote Voice te verslepen.

Iconen kunnen ook in elke gewenste volgorde op de My Apps-balk worden geplaatst. Deze balk kan onafhankelijk van de rest van de smart-tv-omgeving worden aangeroepen.

Een nieuw venster is 3D World. Dit bevat 3d-filmpjes in verschillende categorieën. Bijzonder is dat ook de thumbnails van de video's in 3d worden weergegeven.

LG LM960 Smart TV LG LM960 Smart TV LG LM960 Smart TV LG LM960 Smart TV LG LM960 Smart TV LG LM960 Smart TV LG LM960 Smart TV LG LM960 Smart TV LG LM960 Smart TV

Net als een aantal andere fabrikanten biedt LG de mogelijkheid om sociaal te netwerken met Twitter of Facebook, en tegelijkertijd naar een tv-zender of een blu-ray-film ray te kijken. Daarnaast biedt de tv ondersteuning voor dlna, plex en wifi direct, en is het toestel voorzien van een webbrowser met html5-ondersteuning. Bij www.html5test.com scoort deze browser 314 van de 500 punten.

In het menu valt op dat de tv helpballonnetjes bij de opties kan geven en dat het toestel onthoudt welke optie je het laatst in het hoofdmenu hebt gekozen. In submenu's werkt deze functionaliteit weer niet. Je klikt overigens lekker snel door het menu heen.

LG LM960 Menu LG LM960 Menu LG LM960 Menu LG LM960 Menu LG LM960 Menu LG LM960 Menu LG LM960 Menu LG LM960 Menu LG LM960 Menu LG LM960 Menu LG LM960 Menu

Kalibratie: vernieuwing

Basisinstellingen

Bij de Cinema-beeldmodus is de backlight ingesteld op 50, het contrast op 80 en de helderheid op 50. De Energy Saving-optie staat in deze modus standaard uit en Aspect Ratio is op 'Just Scan' ingesteld, zodat het beeld zonder interpolatie of scaling wordt weergegeven.

De Sharpness-instelling heeft de bescheiden waarde van 10, maar toch is hier een duidelijk verscherpingspatroon zichtbaar. Dat gaat helaas niet weg als we de scherpte op 0 zetten. Bij de uitgebreide opties zien we dat de LED Local Dimming-optie op Low staat. Voor onze metingen zetten we die functie uit, zodat we wat meer kunnen zeggen over hoe het paneel werkelijk presteert.

LG LM960 menu-instellingen default

TruMotion, het bewegingscompensatiesysteem van LG, staat standaard op Clear Plus. Bij deze stand wordt geen beeldinterpolatie toegepast, maar we zien het beeld wel iets donkerder worden vanwege het knipperen van de scanning backlight. Als we TruMotion uitschakelen, wordt de verscherping vreemd genoeg ook minder. Ook de Edge Enhancer-optie in het Expert Options-submenu zetten we van High naar Off, maar dat heeft geen effect op de verscherping.

Er is overigens maar één Cinema-stand, die het ook nog eens zonder THX-certificatie moet stellen. Het liefste hadden we gezien dat LG twee Cinema-standen had ingebouwd, een voor overdag en een voor 's avonds. Wel zijn er twee Professional-standen die geheel naar wens kunnen worden afgeregeld.

Out-of-the-box

De combinatie van backlight op 50 en contrast op 80 geeft bij een volledig wit scherm een helderheid van 197cd/m². Voor overdag is dit goed, maar voor het kijken in een verduisterde kamer of 's avonds streven we naar een helderheid tussen 120 en 140cd/m².

Eerst zetten we de brightness op 52, zodat we geen zwarter-dan-zwart-informatie weergeven. De backlight stellen we in op 25 in plaats van 50 en dat geeft een helderheid van 120,3cd/m². De lagere helderheid heeft als bijkomend voordeel dat de backlight bleeding minder zichtbaar is.

LG LM960 gamma outofbox local dimming off

Tussen de 30IRE- en 90IRE-patronen is de gamma te laag, met een minimumwaarde van ongeveer 2,1. Dat betekent dat de helderheid daar te snel oploopt.

Een nadeel van het uitzetten van local dimming is dat de minimale zwartwaarde met 0,14cd/m2 redelijk hoog ligt, omdat de LM960V een ips-paneel heeft. Wil je toch local dimming gebruiken, dan moet de backlight op 30 gezet worden om een helderheid van 122,8cd/m² te bereiken. Als daarnaast ook TruMotion wordt aangeslingerd, dan moet de backlight zelfs naar 70 verhoogd worden om de 120cd/m² te halen. Zonder TruMotion maar met local dimming meten we de volgende gammagrafiek.

LG LM960 gamma outofbox local dimming low

Met local dimming op low loopt de helderheid van de tv bij steeds lichtere patronen veel te traag op. Het aan of uit zetten van local dimming heeft overigens geen effect op het verloop van de witbalans, zoals te zien is in de rgb-grafiek en het kleurbereik. Het heeft echter wel een spectaculair effect op de zwartwaarde, die naar iets meer dan 0,03cd/m² daalt.

LG LM960 rgb-levels outofbox local dimming low

De lijntjes van de rgb-niveaus lopen mooi recht, maar zitten dicht in de buurt van de maximaal toelaatbare afwijking van vijf procent. Hoewel er te weinig groen in de mix zit, is de kleurtemperatuur van 6613K bij een 70IRE-grijspatroon goed te noemen: de ideale waarde bedraagt 6504K en het verschil is relatief klein. Bij de metingen aan het kleurbereik zien we verder dat de kleurfouten van groen en cyaan te groot zijn. Rood zit net op het randje.

LG LM960 gamut outofbox local dimming low

Kalibratie

LG loopt er niet mee te koop, maar de LM960V is de eerste tv die naast een tweepunts ook een twintigpunts kalibratiesysteem heeft. Dat is weliswaar nauwkeuriger dan een tienpunts systeem, maar ook bewerkelijker. Opmerkelijk is ook dat aanpassingen aan de weergave van een volledig wit patroon geen enkel effect hadden. We hebben ons dus maar beperkt tot de tweepunts kalibratie.

Ook nieuw bij de LM960 is de mogelijkheid om naast tint en kleurverzadiging ook de luminantie af te regelen, zodat kleurfouten beter kunnen worden aangepakt.kunnen hiermee verder gereduceerd worden. LG heeft ook het menu wat opgeschoond en in plaats van aparte instellingen voor witbalans en kleurbeheer in het geavanceerde menu, zijn deze nu in een apart submenu ondergebracht.

De helderheid van het scherm wordt verhoogd als er een menu op het scherm getoond wordt. Vooral in een donkere ruimte kan dat vervelend zijn: je ogen zijn dan gewend aan de ingestelde lage helderheid, en door het benaderen van het menu - of bijvoorbeeld de veelgebruikte epg - wordt het scherm ineens veel helderder. Ook bij kalibratie is dat een vervelende eigenschap. Dat is overigens geen nieuwe eigenschap voor een LG-toestel; de fabrikant heeft dat bij meer modellen zo geregeld.

LG LM960 gamma gekalibreerd local dimming low

Voor de kalibratie beginnen we met het verhogen van de gamma-instelling tot 2,4. Dit levert bovenstaande grafiek op. Dat is beter dan met de defaultwaarde van 2,2, maar we blijven een dal zien. De gamma kan niet per grijswaarde ingesteld worden, dus we moeten het hiermee doen.

LG LM960 rgb-levels gekalibreerd local dimming low

De rgb-niveaus zijn standaard al redelijk goed, dus met het tweepunts systeem is er toch een keurige witbalans in te stellen. Alleen boven 90IRE wijken de kleuren onderling wat af, maar dat moeten we maar voor lief nemen. Als het twintigpunts systeem goed werkt, is dat ongetwijfeld te corrigeren.

LG LM960 gamut gekalibreerd local dimming low

De verhoging van de gamma van 2,2 naar 2,4 leverde niet alleen winst op voor de gemiddelde gamma, maar heeft ook een klein positief effect op de gamut. LG's vernieuwde cms-systeem met drie assen is zeer effectief; wijzigingen bij een component hebben nauwelijks invloed op de andere en zo hoort het ook.

Groen en blauw zijn niet helemaal goed in te regelen: de instellingen voor tint en kleurverzadiging hebben bij die kleuren te weinig invloed. Mogelijk heeft dit te maken met de gebruikte BT709-kleurruimte. Als er een iets bredere kleurruimte wordt gekozen is er waarschijnlijk meer marge om de kleuren perfect te krijgen - maar de afwijkingen zijn zo klein dat we dat aan de echte fanatici overlaten.

Instellingen
Waardes
tweepunts witbalans
rgb-gain -1,0,10
rgb-cutoff -2,0,7
cms
rgbycm-hue -1,10,-7,0,-6,-1
rgbycm-saturation -10,0,-15,1,-4,-6
rgbycm-luminance 5,4,9,3,4,2

Beeldeigenschappen: subtiel gedimd

Paneel

Pixelstructuur LG LM960LG maakt bij de LM960V gebruik van een ips-display van de dochteronderneming LG Display. Ips-technologie staat bekend om zijn goede kijkhoeken, maar ook om zijn grijzige zwart. Met leds achter het paneel en local dimming probeert LG dat euvel bij de LM960V binnen de perken te houden.

LG Display heeft ten opzichte van het vorige model de pixelstructuur licht aangepast. In plaats van de zeven 'visgraten' bij de LW980s hebben de subpixels bij het scherm van de LM960 acht subdomeinen.

Net als bij een groot aantal 2011-modellen maakt LG gebruik van de Film Patterned Retarder-polarisatielaag. Met een bril met twee verschillend gepolariseerde glazen kan zo naar 3d-beeld gekeken worden: het ene glas laat alleen licht van de oneven beeldlijnen door, het andere alleen het licht van de even beeldlijnen.

Het resultaat oogt rustig en helder, ook doordat de passieve 3d-brillen niet aan- en uit hoeven te knipperen. Een nadeel is wel dat per oog maar de halve beeldresolutie beschikbaar is, en dat van dichtbij zwarte beeldlijnen te zien zijn.

Kijkhoeken

Het ips-display biedt zoals verwacht goede kijkhoeken; de intensiteit van de kleuren blijft zelfs onder een vrij forse hoek behouden. Hoewel de onderstaande foto's wellicht iets anders doen vermoeden, neemt ook de helderheid van het beeld pas onder een grote hoek zichtbaar af. Wel is er dan wat meer backlight bleeding te zien.

LG LM960 kijkhoeken LG LM960 kijkhoeken LG LM960 kijkhoekenLG LM960 kijkhoeken LG LM960 kijkhoeken LG LM960 kijkhoeken

Beelduniformiteit en local dimming

De leds zitten bij de LM960 niet aan de randen van het paneel, maar verspreid achter het hele scherm. Om de afstand tot het scherm zo klein mogelijk te houden, gebruikt LG de Nano Full Led-backlighttechnologie. Zoals in dit filmpje te zien is, wordt hierbij het licht egaal verspreid door een diffuserfilm met minuscule bolletjes. Hierdoor kan de LM960 flink dunner zijn dan andere tv's met een full-lit led-backlight.

Bij de LW980s was de overgang tussen gedimde en niet gedimde led-zones zo duidelijk zichtbaar dat je de zones op het oog kon tellen. De LM960V gaat subtieler te werk - zelfs zo subtiel dat we niet hebben kunnen vaststellen hoeveel led-zones er zijn.

Om de effectiviteit van de local dimming te testen hebben we een wit kader op diverse plaatsen tegen zwarte achtergrond getoond. Daarbij bleek de zwartwaarde aan de rechterkant van het scherm al op te lopen als het kader aan de linkerkant werd afgebeeld. Dat gebeurt met alle drie de Local Dimming-instellingen. De helderheid loopt op van iets meer dan 0,03cd/m² in een deel dat goed gedimd kan worden, naar 0,13cd/m² als het witte vlak naast de meter geplaatst is.

De oplopende zwartwaarde - eigenlijk meten we de backlight bleeding op dat punt - heeft ook te maken met de grootte van het heldere object in beeld. Het witte kader besloeg ongeveer tien procent van het beeldoppervlak, maar een beweging met de cursor vlakbij de meter zorgde weer niet voor een lichter zwart. Overigens worden de led-zones ook niet lichter als onder een hoek naar het scherm wordt gekeken. Dat was wel het geval bij de voorganger van het toestel, de LW980s.

Door het zo geleidelijk oplopen van de helderheid zijn de afzonderlijke overgangen tussen de led-zones niet meer te zien, maar het effect van local dimming is daardoor ook minder sterk dan bij de voorganger. Dat is goed te zien aan de zwartwaarden; de metingen vallen net wat hoger uit dan bij de LW98s. Ook bij sommige video's en foto's is wat vlekkerigheid te bespeuren als donkere gebieden worden omgeven door lichter beeld.

LG LM960 beelduniformiteit

Bij het 4x4-patroon zien we dat het verschil tussen de hoogste en laatste waarde van de witte vlakje bijna 17cd/m² bedraagt. De LW980s scoorde op dat punt beter. Op het gebied van zwartuniformiteit ontlopen de twee tv's elkaar nauwelijks.

De gemiddelde helderheid van de zwarte vlakjes bedraagt 0,1082cd/m², terwijl de witte vlakjes een gemiddelde helderheid van 112,7cd/m² hebben. De contrastverhouding bedraagt dus 1042:1. Dat is niet heel hoog, en dat hadden we van een ips-scherm ook niet anders verwacht.

Input lag

Tweakers gebruikt sinds enige tijd de SMTT 2.0-software om de input lag van tv's te meten. Dat is de vertraging die de beeldprocessor van de tv introduceert. De software draait op een snelle pc waarop een Ilyama-crt, die geen input lag heeft, en de LG-tv zijn aangesloten. Door foto's van het tweetal beeldschermen te nemen en het verschil tussen de timestamps op beide te berekenen, verkrijgen we een waarde voor de input lag.

Bij de LM960 bedraagt de gemiddelde input lag ongeveer 91ms. Dat is behoorlijk hoog en gamers zullen hier niet blij van worden. Doorgaans ligt de input lag tussen de 20ms en 30ms.

Input lag LG LM960

3D-weergave

We geven nog altijd de voorkeur aan passieve 3d-technologie, zoals LG die in de LM960V toepast. Crosstalk is bij de nieuwste actieve-3d-toestellen weliswaar flink afgenomen, maar de knipperende brillen zorgen toch voor een onrustig beeld. Ook ogen de kleuren bij passieve 3d natuurlijker.

Zolang je van een afstand van ongeveer 2,5 meter naar deze 55"-tv kijkt, zijn de zwarte lijntjes in de 3d-modus niet echt meer zichtbaar, al blijft er wel enige karteling zichtbaar. De hersenen kunnen de beelden voor elk oog redelijk goed combineren, maar daar is een grens aan.

Hoewel de kijkhoeken voor 3d in het horizontale vlak groot zijn, moet wel op de vertikale kijkhoek worden gelet: die mag niet groter zijn dan ongeveer 15 graden. Dat is geen manco van de LM960V, maar een eigenschap van passieve 3d-technologie.

LG LM960 brillen

Net als bij de LW980s is het mogelijk om splitscreen-multiplayergames op de LM960 te spelen, waarbij iedere speler zijn eigen spelbeeld fullscreen ziet. Hiervoor worden de meegeleverde Dual Play-brillen gebruikt. Deze brillen hebben twee glazen met dezelfde polarisatie, maar verschillen onderling: de ene speler ziet alleen de oneven beeldlijnen, de andere speler alleen de even lijnen.

De passieve-3d-brillen van LG hebben een kleine facelift ondergaan en zien er nu wat hipper uit. Voor brildragers is een clip-on met polarisatieglazen ontworpen. Die kan omhoog worden geklapt als er niet naar 3d-content wordt gekeken.

Energieverbruik

Het energieverbruik van de LG LM960 in de 2d-modus is vergelijkbaar met dat van zijn voorganger. Een verbruik van 92,7W, zonder local dimming, is niet bijzonder laag; een 46" grote D5000 van Samsung trekt voor hetzelfde beeld slechts 46,2W uit de muur.

In de 3d-modus wordt bijna het dubbele verbruikt. Daarbij moet vermeld worden dat we de 3d-modus niet gekalibreerd hebben. Als we de local dimming op 'Low' zetten krijgen we niet alleen een wat dieper zwart, maar het energieverbruik daalt ook, vooral in de 3d-modus. De gamma wijkt hierbij wat af van wat wenselijk is, maar de voordelen wegen wat ons betreft zwaarder.

Cinema-beeldmodusAvatar 2d*Avatar 3d*
local dimming off 92,7W 179,5W
local dimming low 81,3W 143,1W
local dimming medium 76,7W 128,7W
local dimming high 79,3W 134,4W
*) Avatar: Title 5, Chapter: 13, 00:49:26

Alternatieven

De adviesprijs van 3499 euro voor de 55"-LM960 is fors te noemen. We kijken dus even welke andere toestellen in die prijsklasse vergelijkbare features bieden.

4.5 van 5 sterren
OnbekendLCD televisie Samsung UE55ES8000
Samsung UE55ES8000

De ES8000 is het nieuwe vlaggenschip van Samsung. Deze tv heeft net als de LM960 een opvallende voet en de mogelijkheid de tv te bedienen met zowel spraak als beweging. De ES8000 is echter, net als het goedkopere zustermodel ES7000, voorzien van een edge-lit backlight.

OnbekendLCD televisie Toshiba 55ZL1G
Toshiba 55ZL1G

Hoewel Toshiba vooral de aandacht trekt met de Regza 55ZL2, een tv met autostereoscopische 3d-technologie, is de Regza 55ZL1 een dijk van een tv. Dit toestel biedt zeer goede zwartwaarden en een hoge contrastverhouding dankzij de 512 afzonderlijk dimbare led-zones. Dankzij de meegeleverde speakerbar geeft deze tv ook nog eens een goed geluid.

3.5 van 5 sterren
OnbekendLCD televisie Panasonic Viera TX-L55WT50
Panasonic Viera TX-L55WT50

De Viera WT50 is het beste wat Panasonic op lcd-gebied te bieden heeft en dit jaar zijn er voor het eerst ook toestellen groter dan 42" te krijgen. De Viera WT50 heeft net als de LM960 en de ES8000 een spraakmakende voet.

5 van 5 sterren
OnbekendPlasma televisie Panasonic Viera TX-P55VT50
Panasonic Viera TX-P55VT50

De Viera VT50 is het nieuwe topmodel in de plasma-lijn van Panasonic en is het neusje van de zalm op het gebied van zwartwaarden en contrast. Net als de LM960V heeft de Viera VT50 zeer uitgebreide kalibratiemogelijkheden. De VT50 is ook beduidend goedkoper.

4.5 van 5 sterren
OnbekendLCD televisie LG 55LW980S
LG 55LW980S

De LW980s was op veel gebieden een teleurstelling. Ondanks de Nano Full Led-technologie waren de randen van het scherm nog redelijk dik en het oplichten van de led-zones in beeld was duidelijk zichtbaar. De LM960V heeft misschien ook geen feilloze backlight, maar de bezels zijn flinterdun en het toestel heeft een betere cpu en een betere Smart TV-interface.

4 van 5 sterren
OnbekendLCD televisie Sony Bravia KDL-55HX920
Sony Bravia KDL-55HX920

Net als de LM960 heeft de Bravia HX920 een full-lit led-backlight met local dimming. Ook is het huidige topmodel in de Bravia-lijn voorzien van een dunne toplaag van het stevige Gorilla Glass. Eigenlijk had er al een opvolger moeten zijn, maar op de CES 2012-beurs is die nog niet aangekondigd.

Gallery en specificaties

LG LM960 behuizingLG LM960 behuizingLG LM960 behuizingLG LM960 behuizingLG LM960 behuizingLG LM960 behuizingLG LM960 behuizing top
LG LM960 voetPixelstructuur LG LM960LG LM960 magic remote voiceLG LM960 spraakherkenningLG LM960 brillen
Merk en Type
Merk LG
Type 55LM960V
Beeldeigenschappen
Schermdiagonaal 55"
Hd-specificatie full hd
Hertz 1000Hz
Beeldverhouding 16:9
3D
3d-ondersteuning ja
3d-technologie passief
2d-conversie ja
Meegeleverde 3d-brillen 4 normaal + 2 'dual play'
Beeldtechniek
Televisietype lcd
Backlight full-led
Resolutie
1920x1080
Online features
Internettelevisie ja
Verbinding
Tunertype analoog, dvb-c, dvb-s2, dvb-t2
Common Interface CI+
Video-ingangen component video, 4x hdmi, scart
Dlna ja
Ethernet 100Mbps
Usb 3x USB 2.0
Geluid
Speakers intern surround
Speaker vermogen (RMS) 10W
Uiterlijk
Kleur zwart
Energie
Stroomverbruik 154W
Stroomverbruik (stand-by) 0,3W
Afmetingen
Hoogte 880mm
Breedte 1536mm
Diepte 190mm
Gewicht 23,4kg
Overig
Introductiejaar 2012

Conclusie

Met de LM960 wil LG de top van de markt bedienen. De tv is voorzien van een full-lit led-backlight met local dimming, heeft een elegante, smalle rand en heeft een van de beste kalibratiesystemen op de markt.

LG heeft de tv uitgerust met een dualcore-processor, waardoor het Smart TV-platform een gelikte, geanimeerde interface kon krijgen. Ook kunnen apps en iconen zelf worden ingedeeld. De spraakherkenning van de nieuwe Magic Remote Voice-aanwijsafstandsbediening was helaas nog niet geactiveerd en ondersteuning voor het Nederlands zal nog zeker een half jaar op zich laten wachten. Bij demonstraties leek het systeem redelijk goed te werken, al wordt het niet door alle apps ondersteund. Bovendien moet er steeds eerst op een knop op het scherm gedrukt worden en is internettoegang nodig. Het scrollwiel in het midden van de d-pad is overigens een uitstekende vondst.

De witbalans en het kleurbereik zijn al met de fabrieksinstellingen alleszins acceptabel, maar kalibratie is nodig om het onderste uit de kan te halen. De tv heeft alle denkbare opties in huis, al werkt niet alles al zoals het hoort. Hopelijk komt LG snel met firmware-updates.

Het grootste probleem is dat het local dimming-systeem in zijn huidige vorm niet erg effectief is. Waarschijnlijk hebben de engineers van LG na de kritiek op de zichtbare led-zones van de LW980s geprobeerd om de overgangen tussen de led-zones zo vloeiend mogelijk te maken. Daardoor worden zwarte gebieden echter niet goed gedimd, en omdat er ook nog eens een ips-paneel met relatief slechte zwartwaarden gebruikt wordt, heeft LG met de LM960V bepaald niet de gulden middenweg gevonden.

Reacties (102)

102
97
52
7
0
36
Wijzig sortering
Anoniem: 256083 21 april 2012 10:26
vind het altijd wel apart om te zien dat mensen een tv als deze de voorkeur geven ten opzichte van een(volgens de specificaties) superieure plasma tv met als voornaamste argument het stroomverbruik. nus snap ik dat best wel hoor, er zijn aardig wat tv's waar het verbruik dik lager ligt dan een plasma.
maar voor de grap even het verschil in verbruik tussen deze tv in de review en het verbruik van de pana 50vt50 uit de review van tweakers, beide met dezelfde scene uit avatar.

deze tv, met local dimming op low(zou mijn voorkeur hebben als standaard instelling)
143,1W in 3D

de pana in THX cinema(naar mijn idee vergelijkbare situatie)
224,4W

waarbij nog op te merken valt dat deze tv een 5 inch grotere diagonaal heeft.
zitten we op een 80W verschil.
hmm ff rekenen
laat ik gemiddeld een 3 uur per dag tv kijken
3 uur * 365 dagen * 80W = 87.6KWH*25cent= 21.90 euro per jaar.

blijft persoonlijk maar dan weet ik het wel.
leuke review btw
edit typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256083 op 25 juli 2024 21:04]

Anoniem: 25649 20 april 2012 13:11
Kortom, koop voor 1000 euro minder een vd laatste modellen 64" Plasma van vorig jaar en je hebt groter en mooier beeld!
precies

Snap echt niet dat mensen zoveel geld uitgeven aan een , tov plasma, mindere TV.

Koop dan gewoon een plasma voor 1200-1500 euro en je hebt een dijk van een TV

[Reactie gewijzigd door oldsmelly op 25 juli 2024 21:04]

Sommige potentiële kopers gaan uiteraard gewoon mee met het de LED- en diktehype.
Er zijn echter mensen die naar het verbruik kijken en dat als nummer 1 hebben staan bij de aankoop van een nieuwe tv en dan komt plasma niet echt goed in beeld.
Niet echt goed, maar ook zeker niet slecht. Voor het genoemde prijsverschil kan je TV-kijken tot het toestel oud en afgeschreven is en inclusief verbruik nog steeds veel goedkoper uitkomen (besparing 1200 euro, extra stroomverbruik ruwweg 140 tot 280 euro). Als je de stroomverbruiken afzet tegen die van een aantal jaar geleden, zijn alle technieken zuiniger geworden en bovendien de verbruiksverschillen ook nog een stuk kleiner geworden. Al met al loont het zowel qua milieu als qua geld waarschijnlijk een stuk meer om bijvoorbeeld een nieuwe CV-ketel te plaatsen of andere grootverbruikers aan te pakken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 21:04]

+ dat je ook nog eens, in Belgie dan toch, bij de juiste keuze van een LED televisie eco-cheques kan gebruiken wat toch een aardige korting op de borrel scheelt!

Dus je hebt helemaal gelijk dat mensen ook daar naar kijken.
Tot je de prijzen in de winkels waar je de eco cheques kwijt kan , vergelijkt met winkels uit NL hier op de price watch en je merkt al snel dat die je eco cheques beter kan gebruiken voor andere zaken.
inderdaad, heb gewoon mijn LG in NL gaan halen en 300€ minder betaald. tanken is toch op kosten van het werk :+
Beetje jammer dat dat dus maar een paar tientjes per JAAR scheelt. Verbruik is echt een non-issue. Als je zo'n tv kunt aanschaffen kun je ook die paar tientjes kwijt.
Beetje jammer dat dat dus maar een paar tientjes per JAAR scheelt. Verbruik is echt een non-issue. Als je zo'n tv kunt aanschaffen kun je ook die paar tientjes kwijt.
Het gaat niet om de prijs van het verbruik, maar om de aarde he.
Als dat een overweging is bij dit soort aankopen, dan moet je gewoon helemaal geen nieuwe TV kopen, of een ienie-mini tweedehandsje.

Ik ben ook helemaal voor het besparen van energie, maar de meeste mensen hebben geen flauw benul van de verhoudingen tussen de verschillende producten en activiteiten die ze gebruiken, en hoeveel energie het kost. Een liter benzine staat bijvoorbeeld al gelijk aan 10 KWh aan energie, dus door 1 keer de auto te laten staan voor de boodschappen, hef je het verschil in enkele honderden uren TV kijken tussen LCD en plasma al op. Toch gaan zelfs de grootste eco-hippies vaak nog vrolijk 2 keer per jaar met de auto op vakantie. Het wordt nog mooier als je naar de gigantische hoeveelheden energie kijkt die het bijvoorbeeld kost om een kilo vlees te produceren. Eten we daar allemaal minder vlees om? Lijkt er niet echt op...

Moraal van het verhaal: als je het mij vraagt is de hele discussie over het verbruik van plasma TV's vs LCD TV's totaal niet interessant. Het wordt er alleen maar telkens bij gehaald omdat er anders helemaal geen nadelen meer over blijven om bij plasma schermen te vermelden.

@S0epkip
Dat is dan weer die negatieve conclusie die vaak getrokken wordt, jammer. Je moet gewoon alles in verhouding zien, en dan is een paar uur per dag TV kijken met een TV die 100W meer verbruikt echt een van de laatste dingen waar je effectief op kunt besparen. Iedereen moet zelf weten waar hij/zij energie op bespaart, maar persoonlijk vind ik het nogal onzinnig om dan naar plasma TV's te gaan wijzen als de wortel van al het kwaad, terwijl het echt een druppel op een gloeiende plaat is wat energie consumptie betreft. Dat jij daar in leest dat ik vind dat iedereen dan maar in een Hummer moet gaan rijden snap ik niet, ik zeg juist dat je veel beter de auto wat vaker kunt laten staan en af en toe een keer iets anders kunt eten dan een stuk vlees, en dan doe je de aarde daar een veel groter plezier mee dan een zuinigere TV kopen.

De enige mensen waar ik naar wil luisteren als het over plasma TV's en het verbruik gaat zijn mensen die uit principe ook geen auto rijden, vegetarisch zijn, met de trein of fiets op vakantie gaan in eigen land, en de verwarming 10 maanden van het jaar uit laten staan.

Input lag heb ik persoonlijk nog nooit ook maar iets van gemerkt en wat je met 'het gewicht' bedoelt begrijp ik al helemaal niet. Mijn 42" plasma TV was amper zwaarder dan mijn 32" LCD TV, en ik snap ook eigenlijk niet wat het überhaupt boeit hoe zwaar je TV is, als ie staat dan staat ie toch?

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 25 juli 2024 21:04]

Feit blijft dat een plasma simpelweg meer verbuikt dan een led lcd.

Als we allemaal jouw redenering volgen, dan kunnen we net zo goed een Hummer rijden in plaats van een bluemotion Polo, want ons stukje vlees is toch een grotere millieubelasting. 8)7

Ben ik het dus niet mee eens.

Edit: vergeet het gewicht en de input lag van de plasma niet!

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 25 juli 2024 21:04]

Mijn energierekening voor een 2-persoons appartement was vorig jaar zo'n 320 euro, ik vind een 'paar tientjes' meer toch een behoorlijk verschil, ik zou gewoon voor LED of LCD gaan i.p.v. plasma om deze reden alleen.
Dus liever een paar tientjes per jaar minder betalen, dan een paar honderd euro minder voor de aanschaf van een plasma? Dat wordt financieel pas interessant als je die tv een heel aantal jaar (10+ jaar?) gebruikt.
Als je het vanuit milieu oogpunt doet hulde, zo niet dan ben je een dief van je eigen portemonnee.
Kwestie van rekenen.
Voor 500 euro meerprijs kun je dus 500/30 zo'n 16 jaar naar een beter beeld kijken.
Lijkt mij een goede deal :)
Mijn topmodel panasonic viera plasma tv komt niet in de buurt qua beelkwaliteit bij mijn LED tv van Samsung. De samsung is helderder, scherper en toont meer detail en levendigheid.
Vooral met gewone (lees: tv, DVD) video bronnen is de plasma gewoonweg matig in vergelijking tot de goedkopere (en mooiere) samsung
Scherper heeft alleen met de resolutie versus beeld-grote te maken. Bij identieke resolutie en beeld-grote zijn de tv's even scherp. Bij LCD is het contrast vaak hoger en zijn de kleuren veel 'harder' (waardoor het beeld ook scherper lijkt). Veel mensen vinden dat mooi (het knalt van het scherm) maar objectief gezien is dat geen beter beeld. Het is veel te onnatuurlijk qua kleur. En als je dan ook nog eens kijk naar de vaak matige zwartwaarden, dan kan een topmodel LCD niet tippen aan een topmodel plasma (puur objectief gemeten).

Jou voorkeur van wat mooi\lelijk is, is natuurlijk een heel ander verhaal
Het is allemaal subjectief, maar iets zeg mij dat je niet de top model van de laatste paar jaar hebt dan.
Enige waarin een lcd echt beter scoort is in lichte omgevingen, kijk je in het donker dan kan die goedkope LED niet tippen aan een plasma in theorie althans.

Dat helderder en scherper is puur smaak gericht, in theorie staat het bij je samsung veels te hoog naar de normen van bijvoorbeeld THX, hetgene waar film makers zich aan houden.
Wil je dus een film bekijken hoe de makers het je willen laten ervaren dan ben je verkeerd bezig ;)
Het is allemaal subjectief, maar iets zeg mij dat je niet de top model van de laatste paar jaar hebt dan.
Wat mensen mooi of niet mooi vinden is inderdaad subjectief, maar de opmerking van Job1234 kun je gerust objectief afdoen als onzin, of misschien had hij gewoon pech dat er is mis was met zijn plasma scherm, of hij had hem verkeerd gebruikt tijdens de burn-in periode, of heel krom ingesteld of whatever.

Je kunt namelijk prima objectief vaststellen dat een goed plasma scherm wat beeldkwaliteit betreft elk LCD scherm verslaat, door simpelweg alle relevante eigenschappen te meten. Plasma scoort gewoon beter op praktisch elke eigenschap die je kunt meten, behalve maximale brightness. Met slechte beeld instellingen en calibratie kun je elk scherm er slecht uit laten zien. Als je dat dan 'mooier' vind, dan is dat inderdaad subjectief, maar het zegt niks over het scherm zelf.
Als Job1234 voor de zuurstokkleurtjes gaat: ik dacht toch dat een beetje plasma prima zo in te stellen is.
Ik zie bij LCD altijd een onnatuurlijk scherpe randaftekening, plasma is veel natuurlijker scherp.
Sommigen vinden dan dat LCD scherper is, tsja.

[Reactie gewijzigd door Hadespuiter op 25 juli 2024 21:04]

Plasma moet je iets verder van het beeld afzitten om scherper te zijn. heeft er meer meer te maken dat het beeld meer beweegt.

LCD is gewoon een pixel staat aan of uit. als daar een muis aanwijzer laags komt dan gaat de pixel aan of uit. Plasma blijft fosfor schieten naar het beeld..

merk het heel erg als een wit vlak is dan hoor ik de fan van mijn plasma ook draaien terwijl als het beeld zwart is de TV stuk stiller is :0 maar ik heb dan ook een wat oudere plasma lees 4 jaar.
Anoniem: 25649 @Job123420 april 2012 16:06
Tsja, je hebt ook mensen die het beeld pas mooi vinden als alle gezichten oranje/rood aanlopen. Of dat het hyperscherp en overbelicht is waardoor zelfs de meest sfeervolle film opeens een met amateurcamera opgenomen straatinterview lijkt.

Niet alles moet perse 'scherp' zijn om of a) eruit te zien zoals de maker beoogd heeft of b) de werkelijkheid te benaderen.

Zowieso 'ziet' iedereen altijd anders (kijk maar naar de mensen die flikkering zien bij plasma's) en daarnaast heb je dus 'smaak'.
Anoniem: 44174 @Job123420 april 2012 23:27
Heb zelf verschillende plasma's gezien o.a van Panasonic en LED tv's, geef mij die laatste maar.
Dat superieure beeld zie ik er echt niet aan af, vind het bij plasma TV allemaal een beetje te veel contrast hebben, weet niet precies hoe ik dat moet omschrijven maar mooi vindt ik het in ieder geval niet.
Waar je hoofdpijn van krijgt omdat het beeld flikkert, nee dank je. Niet voor iedereen is plasma superieur. Mijns inziens gaat er qua beeld niets boven CRT op een goede verversingsfrequentie. Erg goede kijkhoeken, helder en contrastrijk beeld wat niet flikkert. Alleen jammer dat je er zo'n dikke achterkant bij krijgt.
Dat is toch raar...Qua CRT was de hoogste verversingssnelheid op een gegeven moment 100HZ en die flikkerden nauwelijks zichtbaar. De standaard tv's, hoe goed ook, zaten op 50Hz en dat waren pas echt flitslampen. Een plasma zit ergens rond de 600Hz en dat zie ik echt niet knipperen.

Of komt jou ervaring nog uit de tijd van de allereerste plasma's? Dan zou ik eens kijken naar een moderne, want er is echt wel wat veranderd de afgelopen jaren.
@ Killer

Dat is marketing praat 600hz, dat is nu dan zelfs 2400hz geworden ;)
Plasma's werken gewoon op 50 / 60hz.
Misschien de Pioneer niet met zijn 100hz maar die kan je niet meer kopen.

Kijk maar eens voor de gein naar een Panasonic plasma vanuit je ooghoeken, dan zie je hem waarschijnlijk wel flikkeren, vooral bij wit beeld.
Meestal wordt het een stuk minder na inspelen / gewenning, plus dat je jezelf eigenlijk moet verbieden om een TV te bekijken in een mediamarkt, ja als hij uitstaat puur voor het uiterlijk ;)

Daar staan de meeste plasma's dusdanig verkeerd en fel ingestelt dat dat flikkeren vele male meer naar voren komt.
Anyway dat flikkeren is geen fabel, de 1 is er meer gevoeliger voor dan de ander, maar gewoon bij thuis gebruik met een goede instelling is het meestal miniem.
Opzich zijn er in zo'n toestel heus wel dingen die met 600Hz of met 2400Hz gebeuren. Vermoedelijk doelen ze daarmee op de interpolatie of andere vormen van signaalbewerking, en dan is zo'n definitie inderdaad vrij rekbaar.

Los daarvan (maar niet helemaal los, tenslotte heeft het weinig zin om te interpoleren wat je niet weer kunt geven) staat de fysieke aansturing van het paneel. Als het echt waar zou zijn dat die op 50/60Hz ververst zou worden, dan zou het voor de meeste mensen niet om aan te zien zijn (zet je CRT computermonitor maar eens op 60Hz refresh, dan zie je wat je op een CRT-TV niet ziet en ik garandeer je dat je hem heel snel op >72Hz terugzet).

Ik kan erg weinig vinden over die aansturing van plasmapanelen (in service manuals wordt daar niet zo over uitgewijd). Heb jij bronnen over de 50, 60 of misschien 100Hz die je hier noemt?

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 21:04]

Ik heb ook last van het geflikker wat ik zie bij alle nieuwe Plasma TV's. Kom regelmatig op bezoek bij de Mediamarkt of Saturnus en dan loop ik over de TV afdeling en dan kan ik op afstand gelijk aangeven wat wel Plasma is en wat niet. En elke keer klopt het. Mijn vriendin snapt er niks van, want zij ziet het geflikker echt niet.. maar ik zie het super duidelijk.

Zal wel een afwijking zijn van me... joepie!
Je hebt prima ogen want ik heb precies hetzelfde in de Mediamarkt , ik hoef niet eens naar het prijskaartje te kijken om te zien wat plasma of Lcd is , wat knippert is plasma

Ik kan plasma geen 10 seconden verdragen , constant flikkert het beeld daarom ben ik ook helaas veroordeeld tot het relatief minder mooie beeld van een Lcd die ook nog eens duurder is .

Of je ziet het wel of niet dus de mensen hierboven die het niet zien denken wellicht dat het niet bestaat maar dat is onzin
Prima ogen zou ik het niet noemen. Mensen die geflikker zien, zien dat, omdat hun hersenen de wisselende beelden niet kunnen interpoleren naar een gelijkmatig beeld.

Bij de meeste mensen wordt dit ook erger naar mate ze meer vermoeid worden, en de visuele delen van het brein minder effectief worden.
Ik weet niet wie de afwijking heeft. Het beeld gaat aan en uit (dat kan je meten en is het geval bij plasma) en ik zie dat het aan en uit gaat en jij niet :D

Ik zie het zoals meer mensen altijd, maar ik heb er meer last van als ik moe ben.

Hieronder een interessant stuk over de FPS van het menselijk oog. Ik ben geen medicus en het inhoudelijk niet goed beoordelen, maar het is wel aardig om te lezen.
http://amo.net/NT/02-21-01FPS.html
Het zou kunnen dat je een van de weinige mensen bent die gevoelig is voor zogenaamde "phosphor-trailing" en beeld flikkering.

Bij mijn Pana Plasma heb ik dit heel af en toe als ik erg moe ben, dan is het net of ik een kleine groene nasleep achter de bewegende beelden zie. Moet je er nog echt op gaan letten ook, het heeft mij nog nooit gestoord.

Beeldflikkering heb ik nog nooit gezien op een plasma.

Het is daarom heel verstandig om voor de aankoop van een plasma eens rustig in een winkel of bij kennissen het beeld te bekijken.
Phosphor trailing is iets dat CRTs alleen maar meer hebben dan plasmas.
Ik heb een plasma en zie bij helder wit beeld een flikkering. Maar bij normaal beeld heb ik er geen probleem ermee. Ik weet wel dat ik tureluurs wordt van zo'n oude crt op 60hz. Op 75hz geen last meer. Ik kan sowieso niet tegen die veel te felle beeldschermen van telefoons, ipads, tft's... sowieso staan die standaard vaak veel te hoog volgens normen. Minder fel == rustiger voor ogen.

Plasma tv heeft mijn voorkeur tot nu toe.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 25 juli 2024 21:04]

Zou het een combinatie van tl-licht en de verversingsfrequentie van de plasma kunnen zijn?

Ik kan mijn Pioneer plasma op verschillende frequentie's instellen, heb 'm op 100hz staan, en heb nog nooit iemand horen klagen over geflikker.
Zelf zie ik een crt monitor ook flikkeren onder de 85hz, maar daarboven niet meer. Mijn plasma dus ook niet.
Heb het ook. Vraag eens of ze langs een plasma tv wil kijken, vanuit je ooghoek zie je het trouwens nog erger. Jij zal dan ook net als ik wel veel lol beleven als je langs een paar AmbiLight tv's wandelt :)
Ok ieder zijn mening maar ik zou zeggen: "move on!" CRT is niet meer van deze tijd. Lees er eens de review van gisteren op na, van de Pana 50VT50, deze komt al aardig dicht in de buurt van de perfecte TV (zeker na kalibratie) en dit zonder dat je 1m² nodig hebt om een oude CRT knol te plaatsen.

Dat flikkerend beeld snap ik ook niet goed. Een Plasma TV heeft naar mijn menig net rustig beeld. (ivm LCD van de zelfde prijscat.)

On topic, ik zou ook eerder kiezen voor een Plasma ipv deze. Dat het stroomverbruik hoger is, ja... maar niet in die mate dat het op dit prijsniveau nog een doorslaggevende reden is om een TV al dan niet te kopen.
Heb ik geprobeerd. Ik heb er zelfs eentje gekocht (pana G20 dus redelijk recent) en ook thuis had ik het, het is dus niet een soort resonantieverhaal in combinatie met TL. De G20 heb ik 3 dagen later weer terug gebracht omdat ik er koppijn van kreeg. Gezien overige reacties ben ik niet de enige die daar last van heeft. Ik pik ze er bij de mediamarkt zo uit.

Dat ik het niet heb bij CRT zal met type fosfor te maken hebben, CRT boven 85Hz dooft namelijk niet meer uit en flikkert ook niet omdat het fosfor op tijd wordt aangeslagen. Bij plasma werkt dat dus wat anders. Overigens kan ik ook niet tegen CRT onder de 85Hz.

[Reactie gewijzigd door chemistone op 22 juli 2024 18:49]

Hier nog zo'n holbewoner uit de oertijd.
Ik zweer nog steeds bij de CRT's
Zit bij de pc met 2x 22" Iiyama Vision Master Pro 514's
en voor de televisie heb ik een Philips Philips 32PW9551/12

Kwa resolutie doen alle LCD/LED etc monitoren onder bij de 514's
Alleen de 30"+ van 3000+euro geven een hogere res.
En je hebt bij geen van de schermen last van een kijkhoek.

Maar om verder even op dit scherm te komen om niet volledig off-topic te zijn.
Het is een leuk schermpje, maar zoals al wordt aangegeven is de contrast en de kijkhoek niet zo super, komt nog eens bij dat je hier al een beste klap geld voor moet neertellen.
Leuk dat ie zo dun is enzo, maar dan moet je m toch echt aan de muur hangen om er uberhaupt voordeel aan te doen, gezien de mega voet er onder gewoon de plaats in neemt waar je bijna een beeldbuis voor in de plaats kunt zetten (Lichtelijk overdreven , but you catch my drift).

Het is nog altijd wachten op een scherm dat de kijkhoek probleem heeft opgelost, zonder daar ook maar enig kwaliteitsverlies optreedt met het beeld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 50247 op 25 juli 2024 21:04]

Ik pik ze er bij de mediamarkt zo uit.
Dat komt misschine eerder door de TL verlichting (kan soms ook met spaarlampen).
De frequentie van plasma pixels is normaal niet te zien maar kan onder een flikkerde TL wel meer zichtbaar worden.
Mijn Pioneer plasma heeft verschillende mogelijkheden om de verversingsfrequentie in te stellen. Ik heb 'm op 100hz staan en heb nog nooit iemand horen klagen over geflikker.
De fabel dat een plasma flikkert, is net zo'n soort fabel als dat een LCD slechte kleurweergave heeft als je er ook maar een heel klein beetje schuin voorzit of de fabel dat een CRT altijd problemen met convergentie en geometrie heeft. Er zijn inderdaad toestellen te vinden waarvoor dat opgaat, het fabelgedeelte is dat het geen inherente beperking is. Netjes dat je in een ander bericht wel degelijk het type vermeld, dus je bent in elk geval niet een van de napraters. Heb je ook nog nagegaan of het een exemplarische fout is? Heb je andere types getest?

Overigens zijn CRT's ook behoorlijke flikkerbakken. Gelukkig heb ik daar geen last van, want ik ben prima tevreden met mijn 50Hz high-end CRT TV (Grundig M70-590/9) en 21" high-end monitor (FIMI 201CS) al moet ik erkennen dat een beetje fatsoenlijke plasma of IPS-LCD de beeldkwaliteit van de televisie inmiddels behoorlijk overtreft, in het bijzonder op de hogere resoluties.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 21:04]

plasma flikkert. ik poik ze er zo uit bij bijv de media markt!
Helemaal mee eens !

Voor zo'n € 1400 krijg je een 60" Sharp LED televisie en voor € 1550 een Samsung 59" Plasma (mét 3D). Probleem bij LG blijft gewoon de hoge prijs voor een relatief slecht geassembleerd apparaat.

Of te wel; je kunt van een drol geen moorkop maken. Je kunt er hoogstens wat slagroom op spuiten, maar je blijft het toch proeven.
Anoniem: 44174 @Joene6920 april 2012 23:28
Tja, das dan echt persoonlijk.
Het enige wat ik niet snap is dat er nog steeds van infrarood afstandbediening gebruik gemaakt wordt.
Waarom geen bluetooth verbinding, zodat je niet meer hoeft te richten?
Waarom wel?
Hoevaak mik jij mis dan?

Bluettooth is gewoon duurdere technologie, terwijl er geen issue is met infrarood...
Bij mijn huidige (Panasonic) TV moet ik behoorlijk richten.
De AB van de PS3 is dan veel prettiger.
Een batterijkwestie of heraanmeldprobleem zie ik niet zo. Die van de PS3 werkt al meer dan een jaar op de eerste batterij, en opnieuw aanmelden is nog nooit nodig geweest.
Een kostenkwestie mag geen rol spelen bij dit soort tv's van 2500,- tot 3000,- euro.
Jammer dat dat van jou niet mag, maar dat doet het wel....
Anoniem: 25649 @Munters20 april 2012 16:07
Gelukkig kun je sommige tv's tegenwoordig vanaf je telefoon/tablet bedienen via Wifi :)
Waarschijnlijk omdat dat veel meer vergt van de batterij van de ab, waardoor je die vaak moet gaan vervangen. Of oplaadbaar en dus duurder maken. En als je telkens moet connecten als je op een knopje duwt omdat ie ivm zuinigheid de verbinding verbroken heeft na een minuut, dan geeft dat een behoorlijke lag denk ik.
Samsung en LG zijn voor mij nu wel de twee merken die de markt leiden (alles wat geen plasma is). Het tegenwoordig twee zeer competitieve merken geworden. Maar ja, vorig jaar een geweldig TV gekocht 46", niet geweten dat de grotere formaten al zo snel zouden verschijnen, anders had ik gewacht... maar ja.... dan wacht je je leven lang op iets dan moet je wel eens de knoop doorhakken.

Maar diegene die nu voor een keus staat.... mazzelaar :D

[Reactie gewijzigd door Fermion op 25 juli 2024 21:04]

Tsja, de bekende europese merken zijn ongeveer verdwenen en ook de Japanse bedrijven lijken het moeilijk te hebben. Tegelijkertijd zie je echter dat Samsung en LG het in China ook al weer moeilijk hebben om zich te onderscheiden van lokale aanbieders als Huawei of TCL. Die leveren voor onder de 500 euro een 46" TV met 3D en de hele kerstboom aan opties. En kwalitatief is men daar ook met een flinke inhaal race bezig.

Samsung en LG domineren nu de markt in Europa, maar hoe lang nog..... In ieder geval zullen de prijzen door de druk van dit soort concurrenten alleen maar verder omlaag gaan.
Ik kan het niet onderdrukken maar ik wil even miereneuken m.b.t. het design. Ik had liever gehad dat ze de 'kin' geïntegreerd hadden met de standaard. Sony KDL-40NX723 stijl maar dan anders. Was wat stijlvoller geweest en meer consistent voor de overige 3 zijden van het paneel met die dunne beuzel.
Waarom blijven fabrikanten nog steeds Full LED tv's maken terwijl de techniek nog steeds verre van ideaal is. Ik verwacht dat zijn kleinere broertjes, de LM600 tot LM860 serie, betere prestaties neerzetten zoals het vorig jaar ook was met de LW650 die beter was dan de LW980.
Full-LED is in verhouding veel te duur. Het geeft wel wat mooier beeld (mits je ook een high-end toestel hebt) maar of je daarom € 1000 - € 1500 méér uit zou moeten geven ... Ik weet het niet. Persoonlijk vind ik Full-LED een slechte investering.

Met Plasma ben je volgens mij beter uit aangezien iedere pixel zelf licht geeft, tenzij de TV in een ruimte hangt waar erg veel licht is.
Leuke en uitgebreide review, zien we de laatste tijd steeds vaker, wat dat betreft alleen maar een pluim, echter.....
Als ik dan de conclusie lees, spreekt tweakers zichzelf een beetje tegen:
....smalle rand en heeft een van de beste kalibratiesystemen op de markt.
en
De witbalans en het kleurbereik zijn al met de fabrieksinstellingen alleszins acceptabel, maar kalibratie is nodig om het onderste uit de kan te halen. De tv heeft alle denkbare opties in huis, al werkt niet alles al zoals het hoort. Hopelijk komt LG snel met firmware-updates.
Het beste systeem op de markt, alleen het werkt niet (goed)??? In mijn optiek dan dus NIET het beste systeem op de markt! Zeker niet als je afhankelijk moet zijn van firmware upgrades....

In vergelijking met een VT50 van Panasonic is de prijs/kwaliteit verhouding (zoals elders ook opgemerkt) dan weer ver te zoeken. Dat terwijl er wel 4 sterren worden gegevens aan dit onderdeel!
kan je eigenlijk ook nog een topmodel kopen zonder smart tv mogelijkheden, heb echt geen behoefte aan een tv waarvan ik de helft van de mogelijkheden hier in België toch niet kan gebruiken. Ik bouw me wel een htpc
Erg jammer dat LG dus weer met de input lag problemen heeft bij de passieve 3D schermen. 90ms is zelfs nog hoger dan de vorige generatie.
Anoniem: 356920 21 april 2012 11:33
Voor mij een techniek die uitgemolken is en nooit echt bevredigende resultaten heeft opgeleverd, de nieuwste Plasma's zijn ronduit beter te noemen. Zie de nieuwste van Panasonic eens, een plaatje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.