Het einde van Ezio
Wat ooit begon met de avonturen van de oosterse Altaïr en een voorzichtige kennismaking met Desmond in het originele Assassin's Creed, eindigt in november met Assassin's Creed: Revelations. Het spel sluit de verhaallijn van Ezio Auditore da Firenze en Altaïr af, al zul je voor het uiteindelijke einde van Ezio's verhaal ook de korte animatiefilm Assassin's Creed: Embers moeten bekijken. In die animatie doet Ubisoft het allerlaatste hoofdstuk van Ezio's leven uit de doeken.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
'Embers' vormde de opening van een kort, maar krachtig verblijf in Istanbul, waar het grootste gedeelte van Assassin's Creed: Revelations zich afspeelt. Wie bekend is met de serie, weet dat het nabouwen van een stad bij een Assassin's Creed-game gepaard gaat met het namaken van een fiks aantal iconische locaties, en om dat treffend te illustreren, bood Ubisoft Tweakers.net de kans om de in-game versies van enkele bouwwerken met eigen ogen te vergelijken met de real-life versies. Een verslag daarvan lees je
in dit artikel.
Vroege versie
In deze preview richten we ons uitsluitend op de game zelf, die we ter plaatse drie uur hebben kunnen spelen. Natuurlijk is een speelsessie van drie uur op één platform, de PlayStation 3, verre van een representatieve test, maar we hebben een aardig beeld gekregen van wat Revelations ons zal bieden. Zo zagen we nieuwe bewegingen, nieuwe tools en nieuwe spelelementen, maar ook veel bugs. Natuurlijk speelden we een vroege versie waar nog best het nodige aan gedaan kan worden, maar het aantal met name grafische glitches baarde ons zorgen. Een kleine zes weken voor release moet een game al aardig naar 'gold' toe gaan en de versie van Revelations die wij speelden, leek daar nog vrij ver van verwijderd.
Assassins Den
De kanttekening van de vorige pagina leggen we nu naast ons neer. Het is immers nog te vroeg op er te lang bij stil te staan, en het is ook veel leuker om te kijken naar al het moois dat Assassin's Creed: Revelations ons te bieden heeft. Onze speelsessie begon niet aan het begin van het spel, maar een klein stukje daarna. We zagen hoe Ezio in contact komt met de leider van de Assassins Guild in Istanbul. Het blijkt dat Ezio's reputatie hem is vooruitgesneld. Als een legende wordt de Italiaanse moordenaar op leeftijd onthaald in de uithoek van het voormalige Romeinse Rijk.
Verdedigen
Binnen de kortste keren werden we geconfronteerd met de waarschijnlijk grootste vernieuwing in Assassin's Creed: Revelations, namelijk het verdedigen van Assassins Dens. Deze Dens zijn de feitelijke vervangers van de Borgia Towers uit het vorige deel. Elke veroverde toren wordt nu een veilige plek voor de Assassin's Guild, maar kan ook op elk moment worden aangevallen door de Byzantijnen. Terugkijkend vond Ubisoft het wat vreemd dat Ezio in Assassin's Creed: Brotherhood de ene na de andere Borgia Tower overnam, maar dat de Borgia's geen enkele poging ondernamen die toren terug te krijgen. Dat doen de Byzantijnen - die het Revelations-equivalent van de Borgia's in Brotherhood vormen - dus wel.
/i/1318319917.jpeg?f=imagenormal)
Op het moment dat een Den wordt aangevallen, heeft Ezio een aantal minuten om naar die Den te gaan. Is hij niet op tijd of negeert hij de aanval, dan nemen de Byzantijnen de toren terug en kan Ezio deze terugveroveren. Dat gaat hetzelfde als in Brotherhood: je schakelt de leider van de Byzantijnen uit, beklimt de toren, steekt een vuurtje aan, en dan is de toren van jou. Interessanter - en nieuw in Revelations - is de gameplay die ontstaat als Ezio er wél in slaagt op tijd ter plaatse te zijn tijdens een aanval van de Byzantijnen.
Minigame
Het spel verplaatst zich naar een soort strategie-minigame, waarbij Ezio op een dak zit. Onder hem is een straat te zien, waar de Byzantijnen doorheen zullen rennen. Ezio kan dan troepen posteren op de daken, barricades opwerpen en, als de vijanden zich eenmaal hebben gemeld, ook kanonnenbarrages inroepen. Dit kost echter wel steeds een bepaald aantal punten. Die punten vullen zich aan naarmate je meer vijanden hebt verslagen. Elke golf aan vijanden is echter sterker dan de vorige, dus je zult je verdedigende stellingen steeds moeten versterken.
Hoewel het op het eerste gezicht om een simpele minigame gaat, completeert het wel het gevoel van leiderschap dat je krijgt als je als Ezio in Constantinopel 'aan het werk' bent. Hij is de baas, hij is dé assassin. Het aanvoeren en commanderen van de andere assassins hoort daarbij. Wel moeten we opmerken dat de minigame behoorlijk simpel is opgezet. Het is natuurlijk wat apart dat golf na golf alle Byzantijnen een straat in rennen waar een minuut geleden al hun makkers zijn afgeslacht, en dat er niemand op het idee komt om even de huizen te beklimmen...
Twee soorten hoofdmissies
We vragen ons dan ook af of we ons al teveel bezig zullen gaan houden met dit spelonderdeel van Assassin's Creed: Revelations. Het verdedigen van een Den kost al snel een minuut of tien, en daarmee vormt het een trage onderbreking in een game die verder een stuk vloeiender en sneller aanvoelt dan al zijn voorgangers. Ondanks dat de jaren beginnen te tellen voor Ezio, kun je je razendsnel door Constantinopel voortbewegen. Volgens Ubisoft is het zelfs zo dat je, als je in Brotherhood en Revelations exact dezelfde astand van A naar B zou afleggen, in Revelations ongeveer 35 procent sneller bent.
Hookblade
Die versnelling wordt vooral mogelijk gemaakt door de introductie van het hookblade en de aanwezigheid van een aardig netwerk aan ziplines. De ziplines duiken overal op en zijn, in een stad die getekend wordt door hoogteverschil, zeer handig. Daarnaast geven ze de ontwikkelaars nieuwe mogelijkheiden in het leveldesign. Zo belandden we in een adembenemend grote grot, waarbij we in eerste instante dachten dat we er wel even over zouden doen om er weer uit te komen. De aanwezige ziplines beperkten dat tot net iets meer dan zes minuten - net te langzaam, want voor 'volledige synchronisatie' moest het bínnen zes minuten.
/i/1318319919.jpeg?f=imagenormal)
De gameplay-passage in de grot is trouwens tekenend voor wat ons opviel aan Revelations in vergelijking met Brotherhood. Toen we Ezio zagen bungelen aan een touw, midden in de gigantische grot, dwaalden onze gedachten even af naar Uncharted. Natuurlijk bood Assassin's Creed al wel eerder prachtige vergezichten, maar zo episch als de plaatjes die Revelations af en toe tevoorschijn toverde, dat is maar weinig games gegeven. In onze ogen is met name Uncharted daar een meester in, en dat Revelations ons aan de gelauwerde spellenreeks van Sony deed denken, is alleen maar een extra compliment voor de mannen van Ubisoft.
Bekende wapens
Desondanks speelt het leeuwendeel van de gameplay zich af op de manier die je kent van Assassin's Creed. Ezio bezoekt plekken in de stad om invloed te winnen voor de Assassins, of om missies voor het verhaal te spelen. Daarbij beschikt hij natuurlijk weer over bekende wapens als het hidden blade en huurmoordenaars-in-training die Ezio op elk moment kunnen bijstaan. Ook 'ranged weapons' zijn niet nieuw, al komen er in Revelations wel veel verschillende soorten bij. Dat hangt samen met 'bomb-crafting', wat Ezio in Constantinopel kan doen als hij de juiste ingrediënten heeft verzameld.
/i/1318319923.jpeg?f=imagenormal)
Daar hebben we echter nog niet echt mee geëxperimenteerd. Wel speelden we een missie waar we op zijn minst even melding van willen maken. In de kleine drie uur die we hadden om te spelen, kwamen we een missie tegen die het wat originaliteit betreft wint van al het voorgaande in de Assassin's Creed-reeks. Niet dat de missie op zichzelf nou zo spectaculair is; het is meer de aanwezigheid van deze sterk anderssoortige missie die enorm goed is voor de variatie in Revelations. Het juk van het lineaire en repetitieve Assassin's Creed deel één heeft Ubisoft definitief van zich afgeschud.
Ezio en Altaïr
Om dat nogmaals te onderstrepen, heeft Ubisoft nu zelfs twee verschillende soorten 'verhaal-missies' in Revelations gestopt. De ene missie heeft betrekking tot de huidige situatie van Ezio in Constantinopel, terwijl het andere type steeds leidt tot een gameplay-passage met Altaïr in de hoofdrol. Door speciale sleutels te verzamelen, hoopt Ezio het geheim van Altaïr te kunnen ontrafelen, en een deel daarvan gaat via flashbacks. Zo waren we voor even weer terug in Masyaf, waar we een stuk van Altaïrs verhaal zagen dat zich afspeelt na de dood van Altaïrs leermeester Al Mualim, dus na het einde van de eerste Assassin's Creed. Ubisoft wilde nog niet te diep ingaan op wat we allemaal zullen zien van Altaïr, maar het lijkt er op dat passages van zowel voor als na Assassin's Creed 1 de revue zullen passeren. Klein minpuntje is wel dat er een andere acteur achter Altaïr zit, wat een beetje raar kan overkomen.
Ruimte voor verbetering?
In veel opzichten is Revelations een doorontwikkeling en verbetering van wat Brotherhood al bood. Geen element weet dat zo goed te illustreren als het vechtsysteem. Al jaren balanceert dat onderdeel van Assassin's Creed tussen 'goed werkend en leuk' en 'repetitief en saai'. In deel twee was het vooral een spel van afwachten en counteren, en in Brotherhood werd je aangezet tot actie door 'chains' op te bouwen waarbij je vijanden steeds met één klap kon uitschakelen. Revelations lijkt hier een middenweg in te vinden. Het ene moment ben je omsingeld door vijf vijanden en is het beter om te wachten tot een ervan een aanval uitvoert, terwijl Ezio in een andere passage door vechtende soldaten heen loopt en hier en daar iemand in zijn rug steekt. Variatie binnen de vechtscènes dus, en dat is een punt waarop Assassin's Creed: Brotherhood nog best te verbeteren viel.
/i/1318319906.jpeg?f=imagenormal)
Of datzelfde ook gezegd kan worden van de graphics, valt te bezien. Brotherhood leverde op dat gebied een puike prestatie, maar de vraag is of Ubisoft daar met Revelations nog wel echt overheen kan gaan. Natuurlijk, je hebt de Uncharted-achtige scènes die indruk maken, en ook de landmarks zijn prachtig nagemaakt, maar de engine begint desondanks ouderdom te vertonen. Zo kan een blinde nog zien dat er aan de animaties nauwelijks iets is veranderd, en vallen links en rechts wat grafische onvolkomenheden op. Denk daarbij aan minder mooi afgewerkte, gekartelde randjes, maar ook aan grafische glitches. Plichtmatig zeggen we er dan bij dat we speelden met een vroege versie waaraan nog gesleuteld kan worden, maar we vragen ons af of dat, een ruime maand voor de release, wel realistisch is.
Multiplayer
Als toetje liet Ubisoft ons nog even proeven van de multiplayer-modus van Revelations. We speelden daarin echter een free-for-all spelmodus die op zichzelf ook al bekend is van Brotherhood. De aandacht ging daarom vooral uit naar de enigszins vernieuwde interface. We moeten bekennen dat het even duurde voor we die helemaal door hadden. Desondanks verdienen enkele ogenschijnlijk kleine elementen best een vermelding. Het is leuk gevonden dat je kunt merken dat degene die op jou jaagt in de buurt is, doordat er ineens gefluister is te horen. Het multiplayer-potje was verder te kort om er iets zinnigs over te zeggen. We hebben onszelf overigens ook met de multiplayer-modi van Assassin's Creed: Brotherhood niet al te lang vermaakt; wat ons betreft blijft de multiplayer dan ook iets dat je als extraatje moet zien bij een game die vooral draait om de singleplayer.
Voorlopige conclusie
Wat is er gebeurd met Desmond en Lucy, en hoe gaat het verder? Hoe zit het nou met Altaïr, en hoeveel dieper gaat dat verhaal nog, hoeveel méér weet Altaïr dan wij dachten? Deze vragen zullen over net iets meer dan een maand worden beantwoord, als Assassin's Creed: Revelations in de winkels ligt. Hoewel de game enkele aardige vernieuwingen biedt ten opzichte van zijn voorgangers, koop je dit spel niet omdat er zoveel innovatie in zit. Je koopt het omdat je bovenstaande vragen beantwoord wilt hebben, en omdat het gewoon extreem cool blijft om als sluipmoordenaar aan het werk te zijn in het oude Constantinopel. "Requiescat in pace, bastardo..."
Titel |
Assassin's Creed: Revelations |
 |
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Ubisoft |
Uitgever |
Ubisoft |
Releasedatum |
15 november 2011 (pc-versie verschijnt later)
|