Door Jurian Ubachs

Redacteur

F1 2011

23-09-2011 • 09:00

70

Multipage-opmaak

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

'Be the driver, live the life', het motto van F1 2010, werd vorig jaar door ons en vele anderen neergesabeld. Het concept kwam nauwelijks uit de verf en zorgde meer voor irritatie dan dat het plezier opleverde. Dat deed echter niets af aan het feit dat de racegame erachter prima in orde was, al wisten enkele irritante bugs ook daarin het plezier af en toe te versjteren. Toch had Codemasters voldoende basis om de game door te ontwikkelen, op weg naar F1 2011.

Een jaar later is 'Be the driver, live the life' uitgebreid met de kreet 'Go Compete', wat vooral gevolgen heeft voor de multiplayer-modus van F1 2011. Die bevat belangrijke nieuwe features als een volledige online grid van 24 auto's en splitscreen-ondersteuning voor gamers die op één console tegen elkaar willen racen. Minstens zo belangrijk is hoe de basis van F1 2010 er nu uitziet, en wat Codemasters heeft gedaan om het spel te verbeteren.

*Safety Car

We hebben het in de diverse previews al verteld, maar voor de volledigheid zeggen we het nog maar een keer: het 2011-seizoen van de hoogste autosportklasse is in volle glorie vertegenwoordigd. Dat houdt in dat je alle teams, coureurs en circuits die dit jaar op de kalender staan, in F1 2011 zult vinden. Daarnaast heeft Codemasters de nieuwe regels toegepast in het spel. Je zult dus in trainingen, kwalificaties en races kunnen beschikken over DRS en KERS, de bandenregels zijn up-to-date en de Safety Car, waar de community zo vaak om heeft gevraagd, maakt eindelijk zijn debuut.

Loopbaan of racebaan?

De globale opbouw van F1 2011 is hetzelfde als die van F1 2010: de centrale singleplayermodus is nog steeds de Career Mode. Net als vorig jaar start je daarbij in een van de lager aangeschreven teams, en als je prestaties goed zijn, werk je je langzaam omhoog. Afgezien van het rijden zelf, vonden we de beleving vorig jaar ronduit saai. Ook het spelletje met de media werd al snel voorspelbaar. Codemasters beloofde voor 2011 beterschap: meer beleving, meer variatie en dus een leukere carrièremodus.

*Weinig interessant

We moeten constateren dat dit in de praktijk bij een poging blijft. De nieuwe carrièremodus valt best te waarderen en bevat enkele aardige elementen, maar verwacht geen schokkende veranderingen ten opzichte van F1 2010. Je start je loopbaan nog steeds met een kort interviewtje, waarbij je antwoorden gebruikt worden om je carrière vorm te geven. Daarna beland je in de trailer van het team dat je gekozen hebt.

Hier kun je je helm aanpassen, mail lezen, statistieken over het lopende seizoen bekijken en natuurlijk de racekalender openen. Die kalender dient ook als startpunt om naar de volgende Grand Prix te gaan. Al snel zul je je mail nauwelijks meer lezen; pas als je een nieuw contract kunt tekenen, bij je eigen team of elders, wordt het wel en wee buiten de auto weer een beetje interessant.

F1 2011

Ook de elementen die wat minder zichtbaar zijn, zijn niet ingrijpend veranderd. Vooraf claimde Codemasters dat de invloed van media beter merkbaar zou zijn. Psychologische oorlogsvoering zou meer lonen, maar in grote lijnen werkt dat toch hetzelfde als in F1 2010; klaag over je team terwijl je goede resultaten haalt, dan komen de grote teams je eerder halen, en prijs je team, dan komen de updates voor je auto wat sneller beschikbaar.

*Beleving iets verbeterd

De belangrijkste verbeteringen in de carrièmodus - en ook in de andere spelvarianten - zijn de kleine extra's die het spel levensechter maken. Zo zie je voor elke sessie hoe je coureur in zijn auto stapt, hebben de pitboxen een wat geloofwaardiger voorkomen en is er veel meer bedrijvigheid in de paddock te zien. Dat geeft het geheel een vrij aardig voorkomen en ietsje meer beleving dan dat F1 2010 had, maar er valt nog veel te verbeteren. Waar is bijvoorbeeld het podium? Waarom krijg je na een gewonnen race steeds dezelfde interviewer voor je neus, in plaats van dat je de bekende top-drie-persconferentie geeft?

De carrièremodus leunt dan ook vooral op de kwaliteit die F1 2011 als racegame biedt en op de strijd die je voert om de doelstellingen van je team te halen, zeker in relatie tot de prestaties van je teamgenoot. Dat en de mogelijkheid om jezelf met goede prestaties op te werken, maken deze spelmodus leuk om te spelen, mits je natuurlijk een uitdagend raceniveau instelt - maar dat geldt niet alleen voor de Career Mode.

Toetsenbord, controller en stuur

Toen we op de tweede moeilijkheidsgraad aan de slag gingen, reden we met onze Force India eenvoudig naar zeges in de eerste twee rondes van het wereldkampioenschap. Het spel maakt het je dan wel wat moeilijker door de verwachtingen van je team na verloop van tijd bij te stellen, maar realistisch is het natuurlijk niet. Het wordt wel iets beter als je op het professional-niveau speelt, maar ook dan zul je nog vrij makkelijk boven het eigenlijke kunnen van je auto presteren.

*PlayStation 3 en pc

Je prestaties worden natuurlijk grotendeels bepaald door de manier waarop je het spel bedient. Voor de review hebben we F1 2011 op een pc en op een PlayStation 3 gespeeld. Op de pc testten we de besturing met toetsenbord en muis, en daarnaast beschikken we over een Playseat met een Logitech G27-stuur, die zowel op de PS3 als op de pc kan worden aangesloten. Verder hebben we natuurlijk ook nog even met de PS3-controller gespeeld.

F1 2011

Het behoeft weinig uitleg dat de game zich met een stuurwieltje het lekkerst laat spelen. F1 2011 is niet onspeelbaar met toetsenbord en muis of met een controller, maar omdat er enkele rijhulpen noodzakelijk zijn, kan je jezelf minder tot het uiterste drijven. Zeker met een toetsenbord kun je alleen maar honderd procent insturen of gas geven, en dat werkt in een F1-auto niet. Met traction control en ABS aan laten de auto's zich dan nog best aardig besturen, maar dat is vooral prettig voor pc-gamers zonder stuur of controller: we raden deze manier van spelen niet aan.

*Niet voor hardcore simfans

Een controller, nog steeds de gangbaarste manier van besturen, doet zijn werk - maar wie een realistische simulatie zoekt, zal er geen voldoening uithalen. Wie genoegen neemt met 'semi-realistisch' of realistisch met een arcade-ondertoon, zal er prima mee uit de voeten kunnen. Wij horen bij deze groep: we vinden het heerlijk om een potje te scheuren, maar zijn geen die-hards die uren op de telemetrie studeren om op het circuit een paar duizenden winst te boeken.

De groep die dat wél in een Formule 1-game wil zien, wordt door F1 2011 helaas nauwelijks bediend. De menu's om handmatig afstellingen te wijzigen zijn er wel, maar de game geeft op dat gebied eigenlijk te weinig feedback. Het blijft bij het vergelijken van sectortijden en vooral van het gevoel dat je op de baan krijgt, terwijl andere racesimulaties veel uitgebreidere technische feedback leveren. F1 2011 wekt de indruk met die sims mee te kunnen, maar kan dat in de praktijk niet.

F1 2011 heeft de simulatiefans gelukkig wel een vrij pittig niveau te bieden. Het is een enorme uitdaging om je auto zonder problemen over het circuit te sturen als je alle rijhulpen uitzet, en je zult er absoluut een stuurtje voor nodig hebben. De auto die voorheen vloeiend door de bochten rolde, is ineens een instabiel vehikel dat je genadeloos afstraft als je nét even te vroeg op het gas gaat bij het uitkomen van de bocht. Het is alleen jammer dat F1 2011 aan de groep die dat echt leuk vindt, verder eigenlijk zo weinig te bieden heeft.

Echt racen, echte regels

De onvolkomenheden in de simulatie en de niet erg spannende Career Mode leveren tot nu toe een vrij negatief verhaal op. Dat is echter niet terecht. Codemasters is er namelijk wel in geslaagd om de grote groep gamers die geen ultiem realisme van een racegame eisen, een prima Formule 1-game te geven - met de nodige verbeteringen ten opzichte van de versie van vorig jaar. Codemasters mag de credits opeisen voor een deel daarvan, terwijl een ander deel wordt mogelijk gemaakt door de vernieuwingen in de F1 zelf.

F1 2011

Het is, zelfs op basis van een uur of twintig spelen, lastig met zekerheid te zeggen, maar voor ons gevoel presenteert F1 2011 geloofwaardige omstandigheden, die vooral het rijden realistischer maken. We raden iedereen aan om de bandensimulatie aan te zetten, omdat dat de game twee keer zo leuk maakt. Je hebt je namelijk te houden aan de bandenreglementen en zult dus goed moeten nadenken over hoe je je setjes Option- en Prime-banden gebruikt. Zeker als je volledige races rijdt, zul je merken dat de 'drop off', het tempo waarin je banden hun grip verliezen, angstig dicht bij de werkelijkheid komt.

*Details in orde

Met dat soort details wist F1 2010 niet te overtuigen, maar nu komen ze wel uitstekend uit de verf. En het zijn zulke details die van een Formule 1-game een groot succes kunnen maken: het mag dan niet de ultieme simulatiegame zijn, als je je daar overheen zet, is de beleving op de baan prima. F1 2011 is een racegame in zijn puurste vorm, en de toevoeging van KERS en DRS draagt daar alleen maar aan bij. Op sommige circuits beïnvloeden ze zelfs pitstopstrategie; het is dan niet altijd essentieel om voor een concurrent de baan op de komen, omdat je met DRS weer vrij makkelijk kunt inhalen, net zoals je dat in het echt op die circuits zou zien.

F1 2011

We gaven al aan dat het racen op de twee laagste niveaus niet echt de moeite waard is. Als je het leuk vindt om kampioen te worden in een Force India, kan je je lol op, maar voldoening gaf ons dat niet. De lol begint vanaf het professional-niveau. Toen we in een race langzaam dichterbij kwamen bij Jenson Button, begon op te vallen dat Button in de haarspeldbochten een andere, verdedigende lijn ging rijden. We hebben niet lang genoeg gespeeld om na te gaan of alle coureurs daadwerkelijk een eigen karakter en een eigen rijstijl hebben, maar duidelijk is wel dat er serieus geracet wordt. Laat je een gat vallen, dan duikt de coureur achter je daar direct in. Deel jij een beuk uit, dan kun je die terug verwachten. Je hebt in F1 2011 veel meer dan bij zijn voorganger het idee tegen echte coureurs te racen, en dat zal zelfs teleurgestelde hardcore racesim-fans goeddoen.

*Audiovisueel en techniek

Dat geldt zeker ook voor de visuele kant van het spel. Natuurlijk: het kan altijd beter, maar F1 2011 ziet er strak uit. Vooral op de pc ogen de bolides prachtig. Nachtelijke races en races waarin de regen met bakken uit de hemel komt zien er ook mooi uit. Een leuke bijkomstigheid is dat er langs de baan wat meer details zijn, wat het idee versterkt dat je daadwerkelijk op een circuit rijdt. Ook de heerlijk schreeuwende motoren om je heen dragen daar aan bij. Een klein minpuntje is dan weer de Engineer, die voor veel spelers weer te standaard zal klinken. Desondanks heeft Codemasters zijn werk hier prima gedaan.

Datzelfde geldt voor technische punten waar na de vorige versie veel kritiek op was. F1 2010 werd geplaagd door bugs, die er onder meer voor konden zorgen dat je AI-tegenstanders geen pitstop hoefden te maken, en jij wel. Dat soort ongein zijn we in F1 2011 nog niet tegengekomen. Wel vinden we de laadtijden aan de pittige kant, vooral omdat ze zo vaak voorkomen; voor elke sessie en elke keer dat je naar je trailer gaat, zit je even te wachten. Dat ging op den duur behoorlijk vervelen - een klein smetje op een verder vlekkeloos technisch blazoen.

Top met meer spelers

F1 2011 heeft genoeg offline content om je wel even zoet te houden, zeker als je races rijdt van vijftig of zelfs honderd procent lengte. Daarnaast kun je jezelf nog met de rest van de wereld meten in de Proving Grounds, waar je onder diverse omstandigheden zo goed mogelijke tijden moet neerzetten. Er gaat echter niets boven het racen tegen andere gamers, en op dat gebied heeft Codemasters sinds F1 2010 een grote stap voorwaarts gezet.

F1 2011

Om te beginnen: F1 2011 ondersteunt splitscreen gaming, en de uitwerking daarvan verdient een dikke pluim. Waar splitscreen-modi vaak geen schim zijn van de belangrijkste spelvarianten, is het in F1 2011 bijna net zo goed als het racen in je eentje. Zo ondersteunt het spel ook in de splitscreen-modus een volledig grid. Je kunt dus samen met een vriend het hele F1-veld te lijf, met dezelfde regels en instellingen die je in je eentje zou gebruiken.

*Doelstelling per team

Daarnaast kent F1 2011, zoals het motto 'Go Compete' belooft, een flink online-gedeelte. Buiten dat je allerlei verschillende spelmodi kunt kiezen en dat je bij het hosten van een Grand Prix alles zelf kunt instellen, moet een online race ook simpelweg geloofwaardig zijn. Rijd je een online Grand Prix in een Lotus en heeft de host ervoor gekozen om de auto's niet gelijkwaardig te laten zijn, dan zul je een bescheiden doelstelling krijgen. Het is dan dus makkelijker de verwachtingen van je team te overtreffen, niet in de laatste plaats omdat maximaal zestien coureurs echte spelers zijn; de rest van de grid bestaat uit - toch vaak net wat minder goede - AI-coureurs.

F1 2011

De volgende stap is het spelen van een volledig coöperatief wereldkampioenschap. Samen met een vriend kun je een volledig WK doorlopen, als teamgenoten of als rivalen. Omdat er nog niet veel mensen online waren toen we aan het testen waren, hebben we deze spelmodus nog niet uitgeprobeerd en hebben we ons moeten beperken tot losse races. De potentie die het co-op-WK biedt, spreekt ons echter zeer aan.

*Botsen

Het enige minpuntje aan de online modi vonden we in de Quick Races. Je kunt hier maar uit vier standaardmodi kiezen, waarbij de regels steeds vast staan. Wil je een normale Quick Race doen, dan rijd je drie ronden met beperkte simulatie-instellingen, terwijl je vrij bent in het gebruiken van hulpmiddelen. Dat is allemaal nog best oké. Het jammere is echter dat collisions hier altijd op 'Full' lijken te staan, wat in de eerste bocht vaker wel dan niet voor botsauto-spektakel zorgt. In de Grand Prix-modus kan de host zulke instellingen wel aanpassen, maar de snelle spelmodi, die toch het populairst zijn als je snel even een potje wil racen, worden hierdoor een beetje onderuit gehaald. Een betere oplossing zou misschien zijn om het andersom te doen: collisions standaard uitzetten, en ze alleen als optie gebruiken in spelmodi waar de spelers zelf controle over de instellingen hebben.

Conclusie

F1 2011 is niet de racegame die hardcore racefans willen zien als ze een Formule 1-spel spelen. Ook is Codemasters er niet in geslaagd om de Career Mode van meer 'body' te voorzien. Die spelmodus is nog steeds wat inhoudsloos, maar er gaat een prima racegame achter schuil, als je dus geen extreem realisme zoekt. Toch gaat F1 2011 in dat opzicht redelijk ver, en wie alle rijhulpen uitzet om in de trainingssessies de beste afstelling te vinden, heeft een pittige klus voor de boeg.

Neem dat vooral ter kennisgeving aan, en ga genieten van de game die F1 2011 wél is, namelijk een uitdagende, leuke racegame. Bij de versie van dit jaar zijn de details veel beter op orde dan in F1 2010, zowel op grafisch als op racetechnisch gebied. Rijd voor het idee een keer een volledige race. Doe dat met rijhulpen zoals je het zelf lekker vindt rijden en waarmee je competitief bent, maar wel met de echte regels. Wat je dan beleeft, zegt alles over de kracht van F1 2011 op het gebied van competitie, racen en spanning. En dan heb je nog niet eens de flink verbeterde online spelmodi uitgeprobeerd.

Pluspunten

+ Racen voelt zó lekker!
+ Mooie graphics, op pc prachtig
+ DRS, KERS, Safety Car
+ Heel goede splitscreen modus
+ Coöperatief WK online
+ Online doelstellingen op basis van team

Minpunten

- Niet voor de hardcore simulatiefan
- 'Be the driver, live the life' komt nog steeds niet uit de verf
- Quick Races te vaak verstoord door botsauto-liefhebbers
- Laadtijden

Cijfer: 8,5

Titel F1 2011
Box F1 2011
Platform PC, Xbox 360, Playstation 3
Ontwikkelaar Codemasters
Uitgever Codemasters
(distributie NL: Namco Bandai Partners
Releasedatum Inmiddels verschenen

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

F1 2011F1 2011F1 2011F1 2011F1 2011F1 2011F1 2011F1 2011F1 2011F1 2011F1 2011F1 2011F1 2011F1 2011

Reacties (70)

70
69
26
3
0
31
Wijzig sortering
Anoniem: 241641 23 september 2011 11:08
Gisteren mijn kopie binnen gekregen voor de PS3. Hier even een paar puntjes:

min
- Graphics zijn om te huilen zo slecht. Volgens mij is 2010 zelfs mooier...
- Haperingen bij het uit rijden van pits (door lezen vanaf blu-ray. Dus met installeren misschien niet)
- Laadtijden zijn erg lang.
Plus
- Race gevoel is erg lekker
- KERS en DRS, Safety Car, Blauwe vlaggen

Even mijn eerste indruk op dit moment.
Dat is niet alleen op de PS3 hoor, ik heb hem op de PC en het ziet er gewoon erg karig uit. En ik kan de settings niet hoger zetten dan ultra, het ziet er koud, kil en cartoony uit. Eigenlijk gaat de hele game nergens over, het settings niveau is van een bedroevend niveau. Met een HTR op legend, haal ik gewoon Q3 met een standaard setup omdat de AI in 1 bocht zo belachelijk traag is. Dit is amper een verbetering te noemen tov 2010, ja die Safety Car is best leuk maar misschien hadden ze wat meer tijd aan andere punten kunnen besteden, het gaat toch in eerste instantie om het racen.

En de mensen hier zouden ook eens op moeten houden om Gran Turismo een simulatie te noemen, want dat is het ook gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 23 juli 2024 11:05]

Je moet de difficulty zo instellen dat je met de slechtste wagens niet boven de 15e plek uit komt... Dit was ook al zo bij f1 2010. Ik zou zeggen zet de AI eens op professional, dan zul je toch aardige tijden moeten rijden om niet laatste te worden in de practise/qualify.

Daarnaast kun je het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt. Zelf race ik het liefste met de dynamic racing line erbij maar wel zonder abs en traction control met tyre en fuel simulation aan. Op de standaard instelling remt de auto zelf af in de bochten (easy)!!!

Ik vindt f1 2011 een indrukwekkende racegame, je bent echt constant in gevecht, uitremmen, inhalen, blocken, ontwijken, enz. Meer nog dan in bijvoorbeeld Grid. Immers zodra je een aantal wagens hebt ingehaald worden je option tyres geel/oranje en zul je een pitstop moeten maken. Hierna begint het spelletje weer opnieuw. Daarnaast zit het verschil echt in iets eerder remmen of iets eerder op het gas om zo 0.1 te winnen in een bocht.

Graphics op de pc zien er scherp uit, regen races zijn ook mooi. Bij monte carlo zie je de gebouwen op je bolide weerspiegelen (dx11, ultra). Hij draait iets efficienter dan f1 2010 (bij mij 98% gpu ipv 90%). DRS is wel grappig, je moet het eens aanzetten in de laatste bocht op Monza, dan vlieg je dus met 240 de bocht uit :+ .

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 11:05]

Volgens mij heb ik het ook niet over scherm? Maar de graphics hebben geen sfeer, het is gewoon koud en kil. Scherpe graphics hoeven nog geen goede graphics te betekenen. En als je volgende keer even de tijd neemt om mijn stukje goed te lezen dan zal je zien dat ik al op legend aan het rondrijden was. En dat elke circuit weer een wereld van verschil is, op de ene plek vecht je om P20-22 en op de andere plek vecht je om P8 met een HTR.
Ik snap niet hoe deze game ondanks de kritiek toch een hoger cijfer krijgt dan Gran Turismo 5. Ik vond de F1 wagen van gran Tirusmo 5 beter sturen en realistischer aanvoelen dan die van F1 2010. En van wat ik van F1 2011 gezien heb hebben ze de physics/realisme nog niet echt verbeterd. Ziet er allemaal nog vrij "arcade" achtig uit. En dat vind ik wel jammer. Want was altijd wel een fan van racegames van codemasters.
GT is super vermakelijk, en bevat een prachtige hoeveelheid content, maar het grote nadeel van Gran Turismo vind ik dat je sommige races mijns inziens niet 'clean' kunt winnen.

Neem de superlicentie test nr1. Monza. No way dat je netjes van achter naar pos. 1 kunt rijden in 1 ronde. De enige manier die ik heb gevonden om te winnen is de eerste chicane belachelijk laat remmen, vol in je tegenstanders beuken en die als 'rem' gebruiken. Na 1 bocht ga je dan direct de top8 in.

Chicane 2 moet je hetzelfde doen, en afsnijden dan lig je rond de 4e plaats waarna je die laatste paar auto's wel 'normaal' in kunt halen en de race kunt winnen.
Ben blij dat ik hierin eindelijk een medestander heb gevonden!
Het is niet in seizoen 1 dat je 4e wordt met assists off en Legende AI. Geloof mij maar dat Alonso je dolt met je HRT of Lotus..;)

Als je de rules op realistic zet moet je voor die tactiek aardig vaak opnieuw beginnen omdat je in 80-90% van dit soort acties een panelty krijgt. Het is wel zo dat je in de eerste ronde meer kunt inhalen waarmee codemasters niet onder stoelen of banken steekt dat de game geen simulatie betreft maar een (verrekte goede) afspiegeling van hun ideeen over een spannende en uiteindelijk toch wel moeilijke racegame.
Gran Turismo is inderdaad een goede auto-simulatie, maar ik vind het geen goede racegame. Daarin is F1 2011 stukken beter. Smaken verschillen natuurlijk. Jij hecht meer waarde aan de simulatie van physics/realisme, een ander kijkt meer naar hoe de AI zich gedraagt op de baan, en of er in dat opzicht überhaupt sprake is van een race. F1 2011 is daarin een van de sterkste games in het genre.

Overigens vraag ik me af of je de review überhaupt hebt gelezen, want dat F1 2011 niet het ultrarealisme biedt dat jij graag zou zien, dat staat letterlijk in de tekst.
"Smaken verschillen natuurlijk."

En dat is precies jouw probleem, je laat jouw eigen smaak of je eigen mening, hoe je het noemen wilt, teveel wegen in de eind beoordeling. Je zou eens wat objectiever tewerk kunnen gaan bij reviewen. Dit was met name duidelijk bij je review van GT5. Of komt het gewoon omdat deze vooral niet beter moest lijken dan het door jullie ozo geliefde Forza die jullie straks gewoon met een 9+ gaan beoordelen? Gewoon omdat het Forza en XBox is.
Met 'smaken verschillen', bedoel ik: iets kan voor jou leuker zijn dan iets anders, waardoor een mindere game voor jou leuker kan zijn dan een andere, betere game, doordat die mindere game elementen bevat die jou erg aanspreken. Niet: ik geef game A een 7 omdat ik het niet leuk vindt. Dan kan ik elke shooter wel meteen een 5 geven, want fps is in zn algemeenheid niet mijn favoriete genre. Speel in mijn vrije tijd véél liever race/sportgames en RPG's.. maar dat terzijde.

Gran Turismo 5 vind ik tot op de dag van vandaag zijn 7,5 waard. Daar hoef je het niet mee eens te zijn - je zal de enige niet zijn. Net zoals ik niet de enige ben die GT5 niet zo super vindt. De game doet maar één ding heel goed, het simuleren van weggedrag van auto's. Ze rijden stuk voor stuk heerlijk. Alles daar omheen is een stuk minder goed. AI zonder race-intuïtie. Verzamelen om het verzamelen (verzamelen in GT5 vond ik ten tijde van review trouwens nog een pluspunt, kun je nagaan.. vond ik een paar weken later niet meer zo), zonder dat er een echt doel bij komt kijken, etc... Maar goed, ik denk niet dat we het daar over eens zullen worden, want wat jij goed lijkt te vinden, vind ik niet zo goed. Het beoordelen van games is dan ook zeker niet een verhaal van alleen maar feiten. Wie anders beweert, heeft geen idee waar 'ie het over heeft.

Wat betreft Forza 4: ja, wat ik daarvan gezien en gespeeld heb tot nu toe, is inderdaad zeer indrukwekkend. Het is waarschijnlijk de mooiste racegame op welke console dan ook tot nu toe, en ook een van de meest diverse. (op basis van previewsessies he.. ik heb de volledige versie ook nog niet). Dat heeft niets temaken met PS3 of 360, maar met het feit dat Turn10 zijn werk heel erg goed doet momenteel, en Polyphony dat een stuk minder heeft gedaan met GT5.

Mocht je nog steeds niet overtuigd zijn dat jouw geliefde PS3 (die aanname durf ik wel aan) hier gewoon net zo behandeld wordt als de door jou een stuk minder geliefde Xbox 360, dan mag je best eens langskomen op het Tweakers.net kantoor, waar we er wat dieper over kunnen babbelen. Een beetje bekvechten met frontpage-posts werkt imo niet en nodigt niet uit tot een wederzijds begrijpen, is mijn ervaring.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 23 juli 2024 11:05]

"Mocht je nog steeds niet overtuigd zijn dat jouw geliefde PS3 (die aanname durf ik wel aan) hier gewoon net zo behandeld wordt als de door jou een stuk minder geliefde Xbox 360, dan mag je best eens langskomen op het Tweakers.net kantoor, waar we er wat dieper over kunnen babbelen. Een beetje bekvechten met frontpage-posts werkt imo niet en nodigt niet uit tot een wederzijds begrijpen, is mijn ervaring."

Jammer, wel teleurstellend zo een reactie van iemand die hier DE reviews schrijft.

Ik vind de review met name gericht op games ook een xbox geurtje hebben, niet dat ik het erg vind ofzo (me=xboxfan) maar daarmee is wel de credibility van tweakers met name op het gedeelte van games bij de meeste bezoekers al een tijdje weg. En ja dat komt grotendeels ook door de reviews de jij schrijft. Objectiviteit is het belangrijkste bij reviews en dat is er bij jouw niet te vinden Jurian, En dat terwijl jij een mooie schrijfstijl hebt op het gebied van reviews. Zonde dat je je reviews verpest met je anti Sony mentaliteit. F1 2011 een 8,5 terwijl gt 5 een 7,5 krijgt klopt gewoon niet, zeker niet als je de voor en nadelen van beide reviews neemt. Zelfde verhaal bij resistance 3 etc. etc. Alsnog was het een leuke en aantrekkelijk review om te lezen en dat is niet iets wat ik vaak zeg over reviewers. Maar dat is bij de kwaliteit van reviews niet de hoofdzaak.
Wat is dit nou weer? Objectiviteit is bijna onmogelijk (in de praktijk altijd). Er zit altijd een kern van subjectiviteit in. Er zijn ook 101 sites die reviews over games schrijven met smaken zat. Vaak zijn ze het gemiddeld wel redelijk met elkaar eens of iets goed is of niet. Daarbij komt gewoon net een punt a 1.5 punt verschil omdat iedereen anders is en 't anders beleeft. De 1 vind Studio voetbal leuk omdat het serieus is, de ander VI omdat 't subjectiever is.

Niet elke review hoeft objectief te zijn. Ik raak vaak veel meer geïnspireerd door subjectieve reviews waar enthousiasme of teleurstelling in blijkt. Dat geeft een veel betere ervaring bij 't lezen van de beleving die die persoon heeft, zolang die persoon maar aangeeft waarom hij 't niet leuk vind, dus onderbouwing. Dan kan ik daaruit wel opmaken of ik dat ook zou vinden, of juist wel leuk vind.

Ik heb zat games gespeeld die een slechte beoordeling kregen en die ik heel leuk vond. Gezamelijk, omdat 9 van de 10 reviewers geen mening heeft, zitten ze met z'n allen voorzichtig objectief te beoordelen of elkaar napraten, terwijl games spelen gewoon emotie is.

Als je objectief kijkt is er inderdaad vaak weinig positiefs te noemen, maar dan speel je 't, en ondanks dat 't slecht is, vermaak ik me toch prima, omdat de gameplay me toch net raakt. En andersom uiteraard ook. Er zijn hele goed gemaakte games waar ik geen zak aan vind.

Reviewer, laat je gewoon lekker gaan. Het is een review van "jou". Van "jouw" beleving en zolang 't onderbouwt is, zoals je doet, vind ik het zeer informatief en prettig te lezen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 juli 2024 11:05]

zoals al aangegeven is GT5 een "driving sim" (in hoeverre het een sim is natuurlijk). Mensen die een RACEgame kopen/willen spelen, willen een goede race-ervaring, en die was er in de single-player van GT5 niet. De AI had de intelligentie van een muismat, bleef domweg achter elkaar rijden, en als je spinde en op "hun" race-lijn terecht kwam, ramden ze je gewoon keihard (hoeveel keer dat ik wel niet een challenge heb moeten herstarten omdat een AI tegen mij reed terwijl ik de trackposition had). Online is het natuurlijk een ander verhaal.
- Quick Races te vaak verstoord door botsauto-liefhebbers
Hehehe... :D Ik zou dat ook niet kunnen laten denk ik...

Eerlijk gezegt ben ik blij dat het niet al te realistisch over komt. Sims geven je vaak het gevoel dat het allemaal niet zo snel gaat en kan. Dat is in het echt ook zo, maar in je bureaustoel geeft dat toch niet de kick dat het geeft op de racebaan. Als je dan ietwat overdrijft met de snelheid en de grip, dan komt die kick beter over op het platte scherm. (Maar goed, dat is mijn mening)
Voor realisme moet je iRacing or rFactor(2) hebben. Maar met de hulpmiddelen allemaal uit vind ik 't toch een verrektes listig autotje. Goed mijn driving skills zijn niet echt gemiddeld, maar heb toch kleine 400u in GT5 zitten waardoor ik vind dat ik 'redelijk' overweg kan met een race-game.

F1 gister gekocht, tot half 3 vannacht zitten spelen. Erg smakelijke game, als je van F1 en race houdt gewoon kopen :)

ps; bij free-recordshop had ik 'm voor 45
Zijn er daadwerkelijk formule 1 coureurs die zelf rijden met al die zooi uit? Voor een personen auto kan ik het begrijpen, maar een F1 zonder al die poes pas tegenwoordig? Het mag aan, en je doel is als eerste over de finish komen.
Zijn er daadwerkelijk formule 1 coureurs die zelf rijden met al die zooi uit? Voor een personen auto kan ik het begrijpen, maar een F1 zonder al die poes pas tegenwoordig? Het mag aan, en je doel is als eerste over de finish komen.
Tenzij F1 piloten in hun helm een HUD krijgen met de ideale racelijn (bepaald door data die verkregen is dmv telemetrie), hebben ze inderdaad geen van de hulpmiddelen. Tractiecontrole en ABS zijn lange tijd geleden al verbannen uit de F1-wereld. en maar goed ook, de wagen wordt er een stuk minder vergeeflijk door. Je moet dan zelf zien dat je banden niet blokkeren, want als ze blokkeren schaaf je gewoon een heel stuk van je band, hetgeen vibraties veroorzaakt wanneer je tegen 250 kph over een straight gaat, en de auto dus nog moeilijker te besturen maakt. Het verbod op TC zorgt er dan o.a weer voor dat de piloten niet gewoon na de apex al volgas geven, maar met hun voet het pedaal zo intrappen dat hun kont net niet uitbreekt. Het zorgt ervoor dat de geleverde prestaties om een track meer afhangen van de piloot als van de wagen.

We herinneren ons misschien nog wel Ayrton, die geweldige prestaties leverde in zijn Honda-McLaren, maar toen Williams met hun actieve ophanging kwam (hetgeen de auto gewoon bijna vanzelf door de bochten liet gaan), moest hij het toch afleggen tegen Prost in de Williams.
Met een voetnoot: de Honda van 1993 was een pak melk op wielen. Niet een coureur als Senna waardig. Hoe wrang waren dan ook de gebeurtenissen van 1994. Een van de oorzaken was het ineens afschaffen van de actieve vering waardoor de Williams bijkans onbestuurbaar werd onder bepaalde omstandigheden. Maar ja, da's inmiddels al weer 17 jaar water onder de brug...

[/off topic]
Totaal offtopic, maar dat is niet helemaal waar. Ongeluk met Senna kwam uiteindelijk doordat de rijhoogte van zijn wagen te laag was geworden. Dit werd veroorzaakt door een aantal ronden rijden achter de safety-car, banden koelden af waardoor de druk afnam en de omtrek van de band kleiner werd. Hierdoor werd de afstand tussen de auto en het asfalt minder.De skidplate raakte het asfalt op een "heuveltje" en hierdoor werd de wagen onbestuurbaar.
Ik schreef ook: 1 van de oorzaken. De directe oorzaken die zijn nu wel bekend, ja. Maar de indirecte, zoals door mij omschreven, zijn vaak minder bekend.
tja, Senna was meer bezig met de auto onder controle te krijgen en houden dan met racen. Komt de safety car buiten, minder druk op de banden, snelle bocht moeten ingaan, stuurkolom brak over, tegen de muur gevlogen en uiteindelijk het leven gelaten door een stuk ophanging dat tegen z'n helm werd gekatapulteerd door de impact.
http://www.gamesync.nl/f1-2011-pc-dvd-kopen-bestellen.html

hier gekocht voor 29 euries en gister geleverd. Een aanrader.
Heb hem er net besteld, nog 4 over ;) Thx voor de tip btw.
Mensen die hem niet via internet willen hij is 34 euro voor de pc bij Mediamarkt
hoe zit het met het rare niveauverschil tussen de circuits?
Het was absurd hoe makkelijk sommige races waren, tov sommige andere races.

Dat haalde voor mij het plezier weg tijdens het spelen van F1 2010.
Dat was inderdaad frusterend in de carrieremodus. Soms moest je knokken met je torro rosso om de top 15te halen, op canada eindigde ik eerste met dik minuut voorsprong op de tweede...

Dit was voor mij dan ook de reden om ermee te stoppen. Als je tijd die je erin steekt in het belachelijke wordt getrokken. Zoals hamilton die binnengaat in de pits en dan op zijn tires plots 4sec/ronde sneller begint te rijden dan op zijn softs de hele tijd ervoor.

@lookieboy, vandaag de dag klinken ze toch echt niet stoer meer vind ik, de vroegere v10's waren pas echt jankende beesten. Nu zijn het eerder stervende grasmachines imho.

[Reactie gewijzigd door Joindry op 23 juli 2024 11:05]

of de oude V16's van weleer.... :)

Maar wat maakt het geluid nou uit? Bij voetbal maakt het toch ook niet uit hoeveel zwarte vlakken er op die bal zijn?

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 23 juli 2024 11:05]

Geluid bij een racegame is van enorm belang voor de ervaring natuurlijk..
De v10 of v12 dat waren auto's. Hetzelfde als dat Senna een echte coureur was en die hebben we tegenwoordig niet meer. Alles is veel technischer en veel meer gecontroleerd door het team. Echte risico's worden er niet meer genomen met uitzondering van schumacher die uit hetzelfde tijdperk is als Senna. Het gaan voor ieder gaatje is er al lang uit helaas.


Ik heb laatst de film gezien van Senna, geweldig wat een coureur, maar die Prost ook. En ik heb zelf altijd Schumacher gevolgt toen er nog v10s waren was veel leuker dan vandaag.

Vandaag de dag wordt er puur op het rechte stuk ingehaard dmv kers + drs. Dit is gewoon puur zorgen voor inhaalmogelijkheden, dit is geen vaardigheid.

Ik had f1 2010 gekocht, op de een of andere manier vond ik de races te lang waardoor mijn concentratie in de singelplayer vooral wegzakte na 8 rondes waardoor ik botste en niks meer kon. Daarna had ik geen zin meer om verder te spelen.
Minpunten
- Niet voor de hardcore simulatiefan
All I needed to know...

Ik wacht nog altijd op de dag dat er een racespel met hetzelfde realisme en dezelfde feel uitkomt als Grand Prix Legends (1998). Snap niet dat men 13 jaar later niet die physics kan evenaren of verbeteren.

Heb dat toen enkele jaren gespeeld, nu al enkele jaren geen racegame meer gespeeld. Het kriebelt om weer een stuurtje aan te schaffen en GPL weer te gaan spelen. Maar het zou fijn zijn als er eens een moderne racer uitkwam waarbij je echt skills moet vertonen.
Sorry maar je onderschat F1 2011 ontzettend.

Als je het spel instelt zonder assists en AI op legend dan ben je uren aan het trainen per race op zoek naar de juiste setup van je auto. En no way dat je dan wint in t eerste seizoen met je Lotus, Het gaat dan meer om plaats 10 tot 18.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 386605 op 23 juli 2024 11:05]

In dat geval, koop F1 2011 zet alle rijhulpen uit, moet je eens opletten hoe lang je erover doet om een top 10 waardig rondje kunt rijden..

Ik heb zo ondegeveer alle F1 games gespeeld, van GP tot GPL en de bagger van Sony. GP3 nog met een uit amerika laten komen Thrustmaster T2. F1 2011 stelt echt niet teleur.

Ik heb net nog met veel plezier de nodig rondje Maleisie gereden.
Ik ben heel erg benieuwd naar deze game! Het klinkt goed, als je gewoon een lekker potje wilt racen zal dit een ideale game zijn. De graphics zien er weer prachtig uit, dit was bij F1 2010 ook al goed voor elkaar.

Jammer dat de Quick Races op een botsauto sessie, dit zou wel eens een groot minpunt kunnen gaan worden. Career lijkt me daarin tegen wel weer heel mooi. Hopen dat het racen beter aanvoelt als F1 2010, moet toch maar gauw een fatsoenlijk stuurtje kopen om deze game te gaan spelen. F1 2010 was namelijk niet te spelen met een toetsenbord.

Ik denk dat deze game al met al hoge ogen gaat gooien in racegame liefhebbers! Ze hebben mij iig overtuigd dat deze game veel beter is dan F1 2010. Nou nog even de systeemeisen weten, hopend dat die niet te hoog zijn om te spelen, anders haken er weer veel mensen af. Mooi dat er ook een Multiplayer in zit, hopen dat de servers goed werken, dat je geen last hebt van laggspikes enzo. Als het soepel loopt, wordt de mulitplayer een hele leuke ervaring.
heb er zin in :) heb met met 2010 ook prima vermaakt. Overgens het beetje meer arcade vind ik wel fijn. Heb geen zin in 100 dingen instellen en doen... En over realisme gesproken wie heeft er uberhaubt hier ooit in een F1 auto gereden...?
Anoniem: 329067 @Blerf23 september 2011 11:34
Ik heb een paar jaar terug wel in Formule Renault gereden (test), toen ik nog coureur was, gaf een enorme kick en komt wel beetje in de buurt van Formule 1.
Anoniem: 421790 23 september 2011 10:33
Hoewel 2010 in alle opzichten goed was, is er nog steeds geen F1 game die de juiste jankende sound van een Formule 1 wagen na bootst.
misschien maar gelukkig ook... :-p
Niets kan dat geluid degelijk opnemen, laat staan afspelen zonder door te slaan. Als je éénmaal zo'n formule 1 naast jou hebt horen zoeven ( lees : voelen ) , dan besef je dat geen enkele speaker dat ooit goed gaat kunnen nabootsen. En al helemaal niet in je huiskamer vol met reflecties...
Ik heb vaak genoeg naast een echte F1 gestaan en natuurlijk is dat qua dB niet na te bootsen. Ik bedoel meer dit:

http://www.youtube.com/watch?v=aBXUOomynxw.

Gewoon echt gejank ipv een opgevoerd RC autotje....
Anoniem: 329067 23 september 2011 11:18
Ik ga hem vandaag halen en ben benieuwd hoe het spel is.

Zelf speel ik nog regelmatig F1 Challenge, met de mods die er nog steeds genoeg voor uit komen. F12010 was ik zelf na paar dagen al helemaal klaar mee en heb die ook aan de kant gelegd, en weer door gegaan op F1Challenge (ja idd van EA Sports en ja spel van 2003).

Voordeel van 2011 lijkt me is de Safetycar, zijn al verschillende pogingen gedaan om in F1C de safetycar er in te krijgen, echter lukt dit gewoon niet, wel als stand alone (dus als apart team zoals je in F12002 had toendertijd).

Ben benieuwd of het spel me beetje boeit (denk het zelf wel ) en anders gewoon weer terug naar het oude vertrouwde F1C orf rFactor.
Ben erg nieuwsgierig hoe deze game gaat spelen.
De laatste F1 game die ik speelde was Geoff Crammond's Grand Prix 4.

Hopelijk is het nivoverschil duidelijk aanwezig tussen de mindere teams en de topteams.
Ook de toevoeging van de safety car, ben ik erg benieuwd naar.

[Reactie gewijzigd door FranenJer op 23 juli 2024 11:05]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.