Nieuwe ronde, nieuwe kansen
'Be the driver, live the life', het motto van F1 2010, werd vorig jaar door ons en vele anderen neergesabeld. Het concept kwam nauwelijks uit de verf en zorgde meer voor irritatie dan dat het plezier opleverde. Dat deed echter niets af aan het feit dat de racegame erachter prima in orde was, al wisten enkele irritante bugs ook daarin het plezier af en toe te versjteren. Toch had Codemasters voldoende basis om de game door te ontwikkelen, op weg naar F1 2011.
Een jaar later is 'Be the driver, live the life' uitgebreid met de kreet 'Go Compete', wat vooral gevolgen heeft voor de multiplayer-modus van F1 2011. Die bevat belangrijke nieuwe features als een volledige online grid van 24 auto's en splitscreen-ondersteuning voor gamers die op één console tegen elkaar willen racen. Minstens zo belangrijk is hoe de basis van F1 2010 er nu uitziet, en wat Codemasters heeft gedaan om het spel te verbeteren.
Safety Car
We hebben het in de diverse previews al verteld, maar voor de volledigheid zeggen we het nog maar een keer: het 2011-seizoen van de hoogste autosportklasse is in volle glorie vertegenwoordigd. Dat houdt in dat je alle teams, coureurs en circuits die dit jaar op de kalender staan, in F1 2011 zult vinden. Daarnaast heeft Codemasters de nieuwe regels toegepast in het spel. Je zult dus in trainingen, kwalificaties en races kunnen beschikken over DRS en KERS, de bandenregels zijn up-to-date en de Safety Car, waar de community zo vaak om heeft gevraagd, maakt eindelijk zijn debuut.
Loopbaan of racebaan?
De globale opbouw van F1 2011 is hetzelfde als die van F1 2010: de centrale singleplayermodus is nog steeds de Career Mode. Net als vorig jaar start je daarbij in een van de lager aangeschreven teams, en als je prestaties goed zijn, werk je je langzaam omhoog. Afgezien van het rijden zelf, vonden we de beleving vorig jaar ronduit saai. Ook het spelletje met de media werd al snel voorspelbaar. Codemasters beloofde voor 2011 beterschap: meer beleving, meer variatie en dus een leukere carrièremodus.
Weinig interessant
We moeten constateren dat dit in de praktijk bij een poging blijft. De nieuwe carrièremodus valt best te waarderen en bevat enkele aardige elementen, maar verwacht geen schokkende veranderingen ten opzichte van F1 2010. Je start je loopbaan nog steeds met een kort interviewtje, waarbij je antwoorden gebruikt worden om je carrière vorm te geven. Daarna beland je in de trailer van het team dat je gekozen hebt.
Hier kun je je helm aanpassen, mail lezen, statistieken over het lopende seizoen bekijken en natuurlijk de racekalender openen. Die kalender dient ook als startpunt om naar de volgende Grand Prix te gaan. Al snel zul je je mail nauwelijks meer lezen; pas als je een nieuw contract kunt tekenen, bij je eigen team of elders, wordt het wel en wee buiten de auto weer een beetje interessant.
/i/1316682304.jpeg?f=imagenormal)
Ook de elementen die wat minder zichtbaar zijn, zijn niet ingrijpend veranderd. Vooraf claimde Codemasters dat de invloed van media beter merkbaar zou zijn. Psychologische oorlogsvoering zou meer lonen, maar in grote lijnen werkt dat toch hetzelfde als in F1 2010; klaag over je team terwijl je goede resultaten haalt, dan komen de grote teams je eerder halen, en prijs je team, dan komen de updates voor je auto wat sneller beschikbaar.
Beleving iets verbeterd
De belangrijkste verbeteringen in de carrièmodus - en ook in de andere spelvarianten - zijn de kleine extra's die het spel levensechter maken. Zo zie je voor elke sessie hoe je coureur in zijn auto stapt, hebben de pitboxen een wat geloofwaardiger voorkomen en is er veel meer bedrijvigheid in de paddock te zien. Dat geeft het geheel een vrij aardig voorkomen en ietsje meer beleving dan dat F1 2010 had, maar er valt nog veel te verbeteren. Waar is bijvoorbeeld het podium? Waarom krijg je na een gewonnen race steeds dezelfde interviewer voor je neus, in plaats van dat je de bekende top-drie-persconferentie geeft?
De carrièremodus leunt dan ook vooral op de kwaliteit die F1 2011 als racegame biedt en op de strijd die je voert om de doelstellingen van je team te halen, zeker in relatie tot de prestaties van je teamgenoot. Dat en de mogelijkheid om jezelf met goede prestaties op te werken, maken deze spelmodus leuk om te spelen, mits je natuurlijk een uitdagend raceniveau instelt - maar dat geldt niet alleen voor de Career Mode.
Toetsenbord, controller en stuur
Toen we op de tweede moeilijkheidsgraad aan de slag gingen, reden we met onze Force India eenvoudig naar zeges in de eerste twee rondes van het wereldkampioenschap. Het spel maakt het je dan wel wat moeilijker door de verwachtingen van je team na verloop van tijd bij te stellen, maar realistisch is het natuurlijk niet. Het wordt wel iets beter als je op het professional-niveau speelt, maar ook dan zul je nog vrij makkelijk boven het eigenlijke kunnen van je auto presteren.
PlayStation 3 en pc
Je prestaties worden natuurlijk grotendeels bepaald door de manier waarop je het spel bedient. Voor de review hebben we F1 2011 op een pc en op een PlayStation 3 gespeeld. Op de pc testten we de besturing met toetsenbord en muis, en daarnaast beschikken we over een Playseat met een Logitech G27-stuur, die zowel op de PS3 als op de pc kan worden aangesloten. Verder hebben we natuurlijk ook nog even met de PS3-controller gespeeld.
/i/1311778231.jpeg?f=imagenormal)
Het behoeft weinig uitleg dat de game zich met een stuurwieltje het lekkerst laat spelen. F1 2011 is niet onspeelbaar met toetsenbord en muis of met een controller, maar omdat er enkele rijhulpen noodzakelijk zijn, kan je jezelf minder tot het uiterste drijven. Zeker met een toetsenbord kun je alleen maar honderd procent insturen of gas geven, en dat werkt in een F1-auto niet. Met traction control en ABS aan laten de auto's zich dan nog best aardig besturen, maar dat is vooral prettig voor pc-gamers zonder stuur of controller: we raden deze manier van spelen niet aan.
Niet voor hardcore simfans
Een controller, nog steeds de gangbaarste manier van besturen, doet zijn werk - maar wie een realistische simulatie zoekt, zal er geen voldoening uithalen. Wie genoegen neemt met 'semi-realistisch' of realistisch met een arcade-ondertoon, zal er prima mee uit de voeten kunnen. Wij horen bij deze groep: we vinden het heerlijk om een potje te scheuren, maar zijn geen die-hards die uren op de telemetrie studeren om op het circuit een paar duizenden winst te boeken.
De groep die dat wél in een Formule 1-game wil zien, wordt door F1 2011 helaas nauwelijks bediend. De menu's om handmatig afstellingen te wijzigen zijn er wel, maar de game geeft op dat gebied eigenlijk te weinig feedback. Het blijft bij het vergelijken van sectortijden en vooral van het gevoel dat je op de baan krijgt, terwijl andere racesimulaties veel uitgebreidere technische feedback leveren. F1 2011 wekt de indruk met die sims mee te kunnen, maar kan dat in de praktijk niet.
F1 2011 heeft de simulatiefans gelukkig wel een vrij pittig niveau te bieden. Het is een enorme uitdaging om je auto zonder problemen over het circuit te sturen als je alle rijhulpen uitzet, en je zult er absoluut een stuurtje voor nodig hebben. De auto die voorheen vloeiend door de bochten rolde, is ineens een instabiel vehikel dat je genadeloos afstraft als je nét even te vroeg op het gas gaat bij het uitkomen van de bocht. Het is alleen jammer dat F1 2011 aan de groep die dat echt leuk vindt, verder eigenlijk zo weinig te bieden heeft.
Echt racen, echte regels
De onvolkomenheden in de simulatie en de niet erg spannende Career Mode leveren tot nu toe een vrij negatief verhaal op. Dat is echter niet terecht. Codemasters is er namelijk wel in geslaagd om de grote groep gamers die geen ultiem realisme van een racegame eisen, een prima Formule 1-game te geven - met de nodige verbeteringen ten opzichte van de versie van vorig jaar. Codemasters mag de credits opeisen voor een deel daarvan, terwijl een ander deel wordt mogelijk gemaakt door de vernieuwingen in de F1 zelf.
/i/1316682300.jpeg?f=imagenormal)
Het is, zelfs op basis van een uur of twintig spelen, lastig met zekerheid te zeggen, maar voor ons gevoel presenteert F1 2011 geloofwaardige omstandigheden, die vooral het rijden realistischer maken. We raden iedereen aan om de bandensimulatie aan te zetten, omdat dat de game twee keer zo leuk maakt. Je hebt je namelijk te houden aan de bandenreglementen en zult dus goed moeten nadenken over hoe je je setjes Option- en Prime-banden gebruikt. Zeker als je volledige races rijdt, zul je merken dat de 'drop off', het tempo waarin je banden hun grip verliezen, angstig dicht bij de werkelijkheid komt.
Details in orde
Met dat soort details wist F1 2010 niet te overtuigen, maar nu komen ze wel uitstekend uit de verf. En het zijn zulke details die van een Formule 1-game een groot succes kunnen maken: het mag dan niet de ultieme simulatiegame zijn, als je je daar overheen zet, is de beleving op de baan prima. F1 2011 is een racegame in zijn puurste vorm, en de toevoeging van KERS en DRS draagt daar alleen maar aan bij. Op sommige circuits beïnvloeden ze zelfs pitstopstrategie; het is dan niet altijd essentieel om voor een concurrent de baan op de komen, omdat je met DRS weer vrij makkelijk kunt inhalen, net zoals je dat in het echt op die circuits zou zien.
/i/1316682302.jpeg?f=imagenormal)
We gaven al aan dat het racen op de twee laagste niveaus niet echt de moeite waard is. Als je het leuk vindt om kampioen te worden in een Force India, kan je je lol op, maar voldoening gaf ons dat niet. De lol begint vanaf het professional-niveau. Toen we in een race langzaam dichterbij kwamen bij Jenson Button, begon op te vallen dat Button in de haarspeldbochten een andere, verdedigende lijn ging rijden. We hebben niet lang genoeg gespeeld om na te gaan of alle coureurs daadwerkelijk een eigen karakter en een eigen rijstijl hebben, maar duidelijk is wel dat er serieus geracet wordt. Laat je een gat vallen, dan duikt de coureur achter je daar direct in. Deel jij een beuk uit, dan kun je die terug verwachten. Je hebt in F1 2011 veel meer dan bij zijn voorganger het idee tegen echte coureurs te racen, en dat zal zelfs teleurgestelde hardcore racesim-fans goeddoen.
Audiovisueel en techniek
Dat geldt zeker ook voor de visuele kant van het spel. Natuurlijk: het kan altijd beter, maar F1 2011 ziet er strak uit. Vooral op de pc ogen de bolides prachtig. Nachtelijke races en races waarin de regen met bakken uit de hemel komt zien er ook mooi uit. Een leuke bijkomstigheid is dat er langs de baan wat meer details zijn, wat het idee versterkt dat je daadwerkelijk op een circuit rijdt. Ook de heerlijk schreeuwende motoren om je heen dragen daar aan bij. Een klein minpuntje is dan weer de Engineer, die voor veel spelers weer te standaard zal klinken. Desondanks heeft Codemasters zijn werk hier prima gedaan.
Datzelfde geldt voor technische punten waar na de vorige versie veel kritiek op was. F1 2010 werd geplaagd door bugs, die er onder meer voor konden zorgen dat je AI-tegenstanders geen pitstop hoefden te maken, en jij wel. Dat soort ongein zijn we in F1 2011 nog niet tegengekomen. Wel vinden we de laadtijden aan de pittige kant, vooral omdat ze zo vaak voorkomen; voor elke sessie en elke keer dat je naar je trailer gaat, zit je even te wachten. Dat ging op den duur behoorlijk vervelen - een klein smetje op een verder vlekkeloos technisch blazoen.
Top met meer spelers
F1 2011 heeft genoeg offline content om je wel even zoet te houden, zeker als je races rijdt van vijftig of zelfs honderd procent lengte. Daarnaast kun je jezelf nog met de rest van de wereld meten in de Proving Grounds, waar je onder diverse omstandigheden zo goed mogelijke tijden moet neerzetten. Er gaat echter niets boven het racen tegen andere gamers, en op dat gebied heeft Codemasters sinds F1 2010 een grote stap voorwaarts gezet.
/i/1316684701.jpeg?f=imagenormal)
Om te beginnen: F1 2011 ondersteunt splitscreen gaming, en de uitwerking daarvan verdient een dikke pluim. Waar splitscreen-modi vaak geen schim zijn van de belangrijkste spelvarianten, is het in F1 2011 bijna net zo goed als het racen in je eentje. Zo ondersteunt het spel ook in de splitscreen-modus een volledig grid. Je kunt dus samen met een vriend het hele F1-veld te lijf, met dezelfde regels en instellingen die je in je eentje zou gebruiken.
Doelstelling per team
Daarnaast kent F1 2011, zoals het motto 'Go Compete' belooft, een flink online-gedeelte. Buiten dat je allerlei verschillende spelmodi kunt kiezen en dat je bij het hosten van een Grand Prix alles zelf kunt instellen, moet een online race ook simpelweg geloofwaardig zijn. Rijd je een online Grand Prix in een Lotus en heeft de host ervoor gekozen om de auto's niet gelijkwaardig te laten zijn, dan zul je een bescheiden doelstelling krijgen. Het is dan dus makkelijker de verwachtingen van je team te overtreffen, niet in de laatste plaats omdat maximaal zestien coureurs echte spelers zijn; de rest van de grid bestaat uit - toch vaak net wat minder goede - AI-coureurs.
/i/1316684703.jpeg?f=imagenormal)
De volgende stap is het spelen van een volledig coöperatief wereldkampioenschap. Samen met een vriend kun je een volledig WK doorlopen, als teamgenoten of als rivalen. Omdat er nog niet veel mensen online waren toen we aan het testen waren, hebben we deze spelmodus nog niet uitgeprobeerd en hebben we ons moeten beperken tot losse races. De potentie die het co-op-WK biedt, spreekt ons echter zeer aan.
Botsen
Het enige minpuntje aan de online modi vonden we in de Quick Races. Je kunt hier maar uit vier standaardmodi kiezen, waarbij de regels steeds vast staan. Wil je een normale Quick Race doen, dan rijd je drie ronden met beperkte simulatie-instellingen, terwijl je vrij bent in het gebruiken van hulpmiddelen. Dat is allemaal nog best oké. Het jammere is echter dat collisions hier altijd op 'Full' lijken te staan, wat in de eerste bocht vaker wel dan niet voor botsauto-spektakel zorgt. In de Grand Prix-modus kan de host zulke instellingen wel aanpassen, maar de snelle spelmodi, die toch het populairst zijn als je snel even een potje wil racen, worden hierdoor een beetje onderuit gehaald. Een betere oplossing zou misschien zijn om het andersom te doen: collisions standaard uitzetten, en ze alleen als optie gebruiken in spelmodi waar de spelers zelf controle over de instellingen hebben.
Conclusie
F1 2011 is niet de racegame die hardcore racefans willen zien als ze een Formule 1-spel spelen. Ook is Codemasters er niet in geslaagd om de Career Mode van meer 'body' te voorzien. Die spelmodus is nog steeds wat inhoudsloos, maar er gaat een prima racegame achter schuil, als je dus geen extreem realisme zoekt. Toch gaat F1 2011 in dat opzicht redelijk ver, en wie alle rijhulpen uitzet om in de trainingssessies de beste afstelling te vinden, heeft een pittige klus voor de boeg.
Neem dat vooral ter kennisgeving aan, en ga genieten van de game die F1 2011 wél is, namelijk een uitdagende, leuke racegame. Bij de versie van dit jaar zijn de details veel beter op orde dan in F1 2010, zowel op grafisch als op racetechnisch gebied. Rijd voor het idee een keer een volledige race. Doe dat met rijhulpen zoals je het zelf lekker vindt rijden en waarmee je competitief bent, maar wel met de echte regels. Wat je dan beleeft, zegt alles over de kracht van F1 2011 op het gebied van competitie, racen en spanning. En dan heb je nog niet eens de flink verbeterde online spelmodi uitgeprobeerd.
Pluspunten
+ Racen voelt zó lekker!
+ Mooie graphics, op pc prachtig
+ DRS, KERS, Safety Car
+ Heel goede splitscreen modus
+ Coöperatief WK online
+ Online doelstellingen op basis van team
Minpunten
- Niet voor de hardcore simulatiefan
- 'Be the driver, live the life' komt nog steeds niet uit de verf
- Quick Races te vaak verstoord door botsauto-liefhebbers
- Laadtijden
Cijfer: 8,5
Titel |
F1 2011
|
 |
Platform |
PC, Xbox 360, Playstation 3 |
Ontwikkelaar |
Codemasters |
Uitgever |
Codemasters (distributie NL: Namco Bandai Partners
|
Releasedatum |
Inmiddels verschenen |
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.