Geen slechte oogst
In het najaar van 2010 liet Codemasters een lang gekoesterde wens van veel racegamefans in vervulling gaan. Na jaren van droogte bracht de uitgever een Formule 1-game uit voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De game was verre van perfect, maar scoorde desondanks goed, zowel in reviews als met betrekking tot verkoopcijfers. Toch maakten legio bugs het spel in sommige opzichten onspeelbaar, dus er viel dit jaar genoeg te verbeteren voor de mannen van Codemasters in Birmingham.
/i/1307890131.jpeg?f=imagenormal)
Codemasters doet gelukkig geen enkele moeite de problemen en tekortkomingen van F1 2010 te ontkennen. De ontwikkelaar is zich er terdege van bewust dat diverse elementen niet waren zoals ze moesten zijn, of niet werkten zoals vooraf was verwacht. Toch liegen de wapenfeiten er ook niet om: een Bafta-award, een gemiddelde rating van 84% in Metacritic en de eerste Formule 1-game sinds F1 2001 die een nummer één positie wist te bemachtigen in de algemene charts. Geen slechte oogst, voor een game waar nog een hoop aan verbeterd moet worden.
Update
Behalve irritante bugs - zoals AI-coureurs die gewoon de verplichte pitstop oversloegen waardoor je kansloos werd voor de zege - zakte een van de pijlers van F1 2010 keihard door het ijs. 'Be the driver, live the life' was de tagline voor het spel, maar de stukjes in het spel die de speler het gevoel moesten geven echt een F1-coureur te zijn, kwamen niet uit de verf. Toch kiest Codemasters er voor om het in F1 2011 nog eens te proberen. Daarnaast hebben alle teams een update gekregen, zijn de juiste circuits toegevoegd en de regels aangepast zodat ze aansluiten bij het lopende seizoen in de Formule 1.
Verantwoordelijkheden
Waar 'be the driver, live the life' vorig jaar vooral leunde op saaie persconferenties en verder totaal niet ondersteund werd in de rest van het spel, heeft Codemasters het nu iets anders aangepakt. De speler krijgt bepaalde verantwoordelijkheden mee die coureurs ook hebben, vooral als je het spel op een iets hoger niveau speelt. Je krijgt invloed op het doorontwikkelen van de auto om hem aan te laten sluiten bij je rijstijl. Daarnaast zul je in de cockpit af en toe keuzes moeten maken om je auto te beschermen. Denk daarbij aan het veranderen van de 'Fuel mixtures', om de motor te sparen.
Aftakelen
Dat heeft te maken met een nieuw systeem rond schade en uitvallende systemen. Op basis van je rijgedrag kan je auto aftakelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens de race een versnelling te verliezen. Soms kan je team dat vanaf de pitmuur herstellen, en soms wordt het vanaf dat punt alleen maar slechter. Zo kun je de vierde versnelling kwijtraken, waarna bijvoorbeeld de tweede versnelling er ook mee kapt en je de race uiteindelijk misschien wel uit moet rijden in één versnelling. Dit is overigens optioneel, system failures kunnen uiteraard worden uitgeschakeld.
/i/1307890128.jpeg?f=imagenormal)
Tijdens dat proces word je constant bijgepraat door je Race Engineer, die je waarschuwt als onderdelen van je auto teveel onder druk komen te staan. Daarnaast krijg je in F1 2011 ook meer feedback van die Engineer over de race. Zo houdt hij bijvoorbeeld de onderlinge verschillen op de baan bij, en geeft hij je een indicatie van waar je vermoedelijk terechtkomt als je op een bepaald moment een pitstop zou maken. Vooral voor gamers die van langere races houden zal dat handig zijn, want je kunt op die manier scherper op je tactiek letten.
DRS en KERS
Dat laatste is ook nodig, want de seizoensupdate betekent dat er meer pitstops gemaakt gaan worden. Dat is de voornaamste uitwerking van de banden van Pirelli waar het hele veld dit jaar op rijdt. Behalve de nieuwe banden zijn de auto's in F1 2011 ook voorzien van KERS en DRS. Het Kinetic Energy Recovery System zorgt ervoor dat coureurs per ronde een powerboost in kunnen zetten, en het Drag Reduction System zorgt ervoor dat coureurs de downforce die wordt gegenereerd door de achtervleugel kunnen uitschakelen door de vleugel 'open te zetten', wat de topsnelheid ten goede komt. De invloed van DRS was goed merkbaar tijdens de 'echte' Grand Prix van Turkije, waar veel inhaalacties vielen toe te schrijven aan dat systeem.
Meer detail
Natuurlijk maken AI-coureurs ook gebruik van deze mogelijkheden. Dat belooft mooie gevechten met zich mee te brengen. Op de E3 konden we in een geavanceerde playseat een race van een ronde rijden - alleen dat dan wel een keer of tien. Dat is natuurlijk nog lang niet genoeg om een goed beeld te krijgen van het racen in F1 2011, maar de diverse elementen voelden goed aan. Het spel lijkt best pittig. De AI plaatst geloofwaardige aanvallen en maakt gebruik van gaatjes die jij laat vallen. Daarnaast maken ook de AI-coureurs foutjes, door bijvoorbeeld een rempunt te missen en daardoor net te ruim door een bocht te gaan.
Weer en trillingen
Dieper dan dat kunnen we nog niet ingaan op het racen, want daarvoor zijn gewoon meer kilometers nodig. Wel is het aardig om te melden dat F1 2011 verschillende verbeteringen zal hebben ten opzichte van F1 2010 die merkbaar zouden moeten zijn in die races. Elk circuit wordt voorzien van een dynamisch weersysteem met realistisch gegenereerde bewolking en regenbuien. Ook krijgt het spel een dag- en nacht-cyclus, wat van invloed kan zijn bij races die niet op het standaardtijdstip van 14:00 uur worden gereden. Daarnaast zullen auto's meer detail hebben. De banden kunnen viezigheid oppikken en de vibraties die dat veroorzaakt vertalen zich ook in trillend bodywork.
/i/1307890130.jpeg?f=imagenormal)
Ook het 'live the life'-deel van het spel kent een diepere uitwerking. Codemasters heeft de droge presentatie na een race aangepakt en Parc Fermé-cinematics toegevoegd. Hierbij zie je hoe coureurs en mechanics reageren op de uitslag van een race, wat gepaard kan gaan met high-fives en gejuich, of met teleurgestelde blikken en bijbehorende lichaamstaal. Ook de garages zullen visueel worden verbeterd. Ten slotte zullen persconferenties gevarieerder zijn, en de consequenties die daarbij horen zul je directer merken. Je uitspraken worden namelijk opgepikt door kranten, waarin je kunt lezen hoe er gereageerd wordt op wat jij hebt gezegd.
Co-op kampioenschap
Ook in de multiplayer-modus van het spel zijn de nodige vernieuwingen te verwachten. Codemasters voorziet F1 2011 van een splitscreen-modus voor twee spelers. Daarnaast is het mogelijk om met een vriend online een coöperatief kampioenschap te rijden. Dat kan niet in splitscreen, maar in de splitscreen-modus kun je wel een aantal races op een rijtje zetten en zo alsnog een soort van kampioenschap rijden, maar dan zonder de diepgang van de aparte co-op Championship-modus. Online zal het spel ten slotte een volledig veld ondersteunen, met maximaal zestien menselijke spelers in één spel, die dan aangevuld worden door zes AI-coureurs.
Voorlopige Conclusie
Er voor het gemak van uitgaande dat Codemasters zorgt dat F1 2011 niet net zoveel bugs krijgt als F1 2010, zijn we positief over wat we hebben gezien en gespeeld. Hoewel 'live the life' naar onze mening altijd bijzaak zal blijven in een racegame, is het leuk om te zien dat Codemasters het toch interessant probeert te maken. We zijn echter enthousiaster over de toevoeging van een splitscreen-modus en de mogelijkheid om online in een full grid te racen. Dat in combinatie met verschillende toevoegingen zoals KERS en DRS, maken F1 2011 voor ons bij voorbaat een game om naar uit te kijken. F1 2010 was op zich al goed, en F1 2011 lijkt vooralsnog alleen maar beter te worden dan zijn voorganger.
Titel |
F1 2011
|
 |
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Codemasters |
Uitgever |
Codemasters |
Releasedatum |
23 september 2011 |