Door Pieter Molenaar

Samsung D8000: over de rand

06-05-2011 • 09:00

72

Multipage-opmaak

Inleiding

De Zuid-Koreaanse tv-fabrikant Samsung kondigde begin dit jaar op de CES in Las Vegas zijn nieuwe tv-modellen voor 2011 aan. De blikvangers waren de high-end D7000- en D8000-lcd-tv's met hun extreem dunne randen om het scherm.

Nu vond Samsung uiterlijk altijd al belangrijk, zoals bleek uit de kleurige Touch of Color-bezels van de A-, B- en C-toestellen van de afgelopen drie jaar, maar om de bezels zo klein te maken, moest er op het technologische vlak ook nog het een en ander geïnnoveerd worden. De eerste stap naar smalle randen werd in 2009 gezet met de edge-lit led-backlights van de 29mm diepe toestellen uit de B-serie.

Samsung stelde Tweakers.net in staat om de UE46D8000 te testen. We bekeken de beeldkwaliteit bij fabrieksinstellingen en na kalibratie, onderzochten de kijkhoek, testten de 3d-weergave, en speelden uitgebreid met de nieuwe Smart Hub-iptv-interface.

Samsung D8000 inleiding

Prijzen en specificaties

Merk en Type
Merk Samsung
Type UE46D8000
Eerste prijsvermelding dinsdag 22 maart 2011
Beeld
Televisietype lcd
Backlight edge-lit led
Local dimming ja
Hd-specificatie full hd
Schermdiagonaal 46"
Frequentie 800Hz
Resolutie
1920x1080
Kijkhoek 178°
Beeldverhouding 16:9
Ontvangstnorm ntsc
3D-ondersteuning ja
Verbinding
Video-ingangen component video, composite, D-sub, 4x hdmi, 2x scart
Tunertype analoog, dvb-c, dvb-c hd, dvb-s, dvb-s2, dvb-t
Common Interface CI+
Audio optisch s/pdif
Wlan 802.11n
Ethernet 1Gbps
Usb USB 2.0
Geluid
Speakers extern surround
Speakervermogen (RMS) 10W
Uiterlijk
Televisie kleur zilver
Kleureigenschap glans
Afmetingen
Breedte 908mm
Diepte 0mm
Hoogte 0mm
Gewicht 10kg
Energie
Stroomverbruik 130W
Stroomverbruik (stand-by) 0,1W
Overig
Eigenschappen 24p, OSD, Picture in picture
Introductiejaar 2011
Bijzonderheden 5mm bezel

Nieuwe maatstaf

Smalle bezels lijken de nieuwe manier om het verschil met de concurrenten te maken. LG liet vorig jaar met de LEX8-serie al zien dat de breedte van de bezel gereduceerd kon worden tot 12,5mm bij een schermdikte van 8,8mm. De NEX8 is echter nooit in Nederland verschenen.

Samsung zet met zijn nieuwe D-toestellen de volgende stap. De bezels van deze tv's zouden volgens de fabrikant zelfs maar een halve centimeter breed zijn, maar dat is flink overdreven: de vlakke rand rond het scherm is 6mm breed, maar vanwege de schuin naar achteren aflopende rand is de totale bezelbreedte 10mm.

Samsung D8000 behuizing Samsung D8000 behuizing Samsung D8000 behuizing Samsung D8000 behuizing Samsung D8000 behuizing Samsung D8000 behuizing Samsung D8000 behuizing Samsung D8000 behuizing Samsung D8000 behuizing

Klein is het nieuwe groot

Omdat de bezel zo dun is, lijkt het scherm kleiner dan het in werkelijkheid is. Zo heeft ons recensie-exemplaar een beelddiagonaal van 46", maar de tv lijkt eerder op een 40"- of 42"-model. Door de dunne randen heb je het gevoel alsof de bezels wegvallen en je alleen naar het scherm kijkt.

Aan de onderkant heeft Samsung een uitstulping in de bezel gemaakt die plaats aan het Samsung-logo biedt. Dit logo is verlicht, maar dat kan desgewenst worden uitgezet. Rechts onderin zit het oogje voor de afstandsbediening.

Achterkant

Net als tv's uit de B- en de C-series zijn ook de nieuwe D-televisies knap dun. Aan de randen meten de toestellen 1,36cm, hoewel het overgrote deel 2,56cm dik is. Vanwege de dunne rand is de achterkant anders opgebouwd dan bij eerdere modellen. In plaats van een geheel metalen achterplaat, is alleen het dikkere middelste deel van metaal. Daaromheen zit een lijst van glimmend, hard plastic, waar die plaat in is vastgeschroefd. Ondanks deze wat onconventionele constructie is de tv er niet minder stevig om.

Aansluitingen

De D8000 is ruim voorzien van aansluitingen, die allemaal naar de zij- of onderkant wijzen. Daardoor kan het scherm strak tegen de muur worden gehangen. Aan de zijkant zien we drie usb-poorten, waarvan er een is gereserveerd voor een externe harde schijf ten behoeve van het opslaan van uitzendingen. Verder zien we een optische s/pdif-aansluiting, twee kleine connectors waarin het verloopkabeltje voor component video past, en een analoge audio-ingang.

Aan de onderkant zien we D-sub-, satelliet- en kabel-ingangen. Verder zitten daar twee connectors voor scart-verloopjes, een koptelefoonaansluiting en een ethernetpoort. Ook wifi-connectiviteit is trouwens standaard aanwezig.

Samsung D8000 aansluitingen Samsung D8000 aansluitingen Samsung D8000 aansluitingen

We missen dan nog een CI+-slot. Vanwege de beperkte beschikbare ruimte heeft Samsung gekozen voor een losse CI+-module die in een connector aan de achterkant gestoken wordt. Deze connector gaat normaal gesproken schuil achter een stickertje met uitleg.

Binnenwerk

Door acht schroefjes los te draaien is de metalen plaat aan de achterkant te verwijderen, zonder dat de voet losgekoppeld hoeft te worden. Het glimmende metaal dat dan aan de binnenkant zichtbaar is, is de achterkant van het eigenlijke paneel.

Aan de linkerkant is het moederbord van de tv met alle aansluitingen te zien. Samsung maakt bij de D8000 gebruik van het Genoa P-hardwareplatform. Deze soc, met de typeaanduiding SDP1002, heeft een ARM Cortex-A9 aan boord en wordt bijgestaan door processors voor het decoderen van audio- en videostreams.

Samsung D8000 binnenkant

Samsung D8000 binnenkant Samsung D8000 binnenkant Samsung D8000 binnenkant

De kloksnelheid van de Genoa P in de D8000 is niet bekend, maar zou wat hoger zijn dan bij de D7000-modellen. Ook heeft de D8000 meer ingebouwd opslaggeheugen dan de D7000: de tv beschikt over 2GB flash, waarvan 1GB beschikbaar is voor de installatie van apps. De D7000 heeft voor apps 756MB aan boord.

Afstandsbediening

Zo indrukwekkend als de tv tot nu toe is, zo rampzalig slecht is de afstandsbediening. Met name de d-pad voelt papperig aan en de tv reageert heel erg traag op toetsindrukken, wat bij het onscreen toetsenbord een regelrecht drama is. De overige toetsen reageren iets beter maar moeten nog steeds als zompig worden omschreven.

Het is onbegrijpelijk dat Samsung een dergelijke remote bij een high-end tv levert, en het ding ziet er ook nog eens goedkoop uit. Een pluspuntje is nog dat de toetsen verlicht kunnen worden, en de layout is ook redelijk goed uitgewerkt - maar de 'source'-knop zit wel weer te hoog.

Samsung D8000 remote groot

Smart Hub

Interface

Samsung gaf vorig jaar zijn iptv-platform Internet@TV een facelift. Het vernieuwde systeem viel op door zijn frisse uiterlijk en de vlotte bediening, maar het aanbod van applicaties en diensten viel tegen.

Voor de 2011-tv's heeft Samsung zijn onlinesysteem geheel vernieuwd. De nieuwe Smart Hub-interface ziet er niet alleen anders uit, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden: zo is het voortaan mogelijk om films te huren. Het achterliggende platform heeft de naam Smart TV gekregen, een naam die we al eerder bij concurrenten LG en Philips zagen.

Samsung D8000 Smart TV

De Smart Hub-interface is onderverdeeld in een aantal onderdelen. Centraal bovenaan staat de zoekfunctie. Deze doorzoekt alle beschikbare bronnen, waaronder opslagmedia in een dlna-netwerk, maar ook YouTube en Facebook. Er is een overzicht van de laatst ingevoerde zoektermen en daarnaast kunnen via het internet de populairste zoektermen van andere gebruikers worden getoond.

Samsung D8000 zoektermen Samsung D8000 zoektermen Samsung D8000 zoektermen

Links onder het zoekveld staat een venster met het actieve tv-beeld, met daaronder ruimte voor een banner. Het beeld blijft tijdens de activiteiten in Smart Hub gewoon doorlopen en ook het geluid stokt niet als de Smart Hub wordt geopend.

Rechts van het tv-beeld bevindt zich de sectie om films te huren. Het systeem kan overweg met meerdere aanbieders, zodat de gebruiker de goedkoopste optie kan kiezen. Bij elke film staat een beschrijving en een overzicht van de acteurs, en van acteurs of actrices kunnen biografieën worden bekeken. Daarnaast kan het systeem suggesties geven voor gerelateerde films en is het mogelijk om aanbevelingen van vrienden te krijgen.

Samsung D8000 films Samsung D8000 films Samsung D8000 films

Samsung Apps

Helemaal rechts staat een link naar Samsung Apps, waarmee apps kunnen worden gedownload en geïnstalleerd. De meeste apps die er momenteel beschikbaar zijn, kennen we al van vorig jaar. Samsung doet er alles aan om ontwikkelaars te interesseren om voor het Smart TV-platform te programmeren, maar tot op heden is het aantal gelokaliseerde diensten nog relatief beperkt. Net TV van Philips heeft op dat vlak nog een voorsprong op de Koreanen.

Samsung heeft de apps voor de overzichtelijkheid onderverdeeld in de categorieën What's News, Video, Game, Sports, Lifestyle, Information en Other. Vooral Game is redelijk gevuld met niet al te moeilijke games, terwijl in Lifestyle onder meer de apps voor Twitter, Facebook en Skype zijn terug te vinden.

Voor deze diensten moet je je één keer aanmelden; daarna wordt je via je Smart Hub-account automatisch aangemeld. Als de internetverbinding wegvalt, blijft de tv helaas zeuren over de ontbrekende connectiviteit. Het zou voldoende moeten zijn om die melding een keer te tonen, maar we kregen dit bericht minstens vier keer voor onze kiezen.

Een ander probleem is dat de tv de instellingen van het draadloze netwerk vergeet als er naar een bedrade verbinding wordt overgeschakeld. De netwerkkey moet dan opnieuw ingevuld worden om wifi te kunnen gebruiken, en dat klusje gaat snel vervelen.

De onderste helft van de Smart Hub-interface wordt ingenomen door een balk met twee rijen iconen. Naast icoontjes voor het weergeven van video, foto's of muziek, de elektronische programmagids en de opgeslagen programma's, worden daar ook de geïnstalleerde apps weergegeven. Dit ziet er gelikt uit.

Samsung Remote

Het is mogelijk om de D8000 met een iPod, een iPhone, een iPad of een Galaxy-apparaat te bedienen. Hiervoor moet de Samsung Remote-app gedownload worden. De app biedt de volledige functionaliteit van de afstandsbediening, maar het is ook mogelijk om alleen knoppen voor het wijzigen van het volume en het actieve kanaal te zien.

Voor het bedienen van de Smart Hub-interface is de navigatiemodus handig: hiermee kan met het touchscreen een muiscursor op de tv worden bestuurd. Ook kunnen op het mobiele device lijst met alle beschikbare apps en de gehuurde films worden getoond, en kan de zoekfunctie worden opgeroepen.

Samsung D8000 remote app Samsung D8000 remote app Samsung D8000 remote app

Een nadeel is dat de D8000 en de smartphone hetzelfde draadloze toegangspunt moeten gebruiken om met elkaar te kunnen communiceren. Onze tv was aangesloten op bekabeld internet en hoewel de tv in de app gevonden kon worden, werd de verbinding steevast na korte tijd afgesloten.

Webbrowser

Nieuw is ook de geïntegreerde webbrowser in de D8000, die lekker snel werkt. Het met de cijfertoetsen invoeren van url's en andere teksten is, ondanks de aanwezigheid van T9-ondersteuning, echter geen pretje.

Er kan ingezoomd worden op het beeld, terwijl het ook mogelijk is om meerdere tabbladen aan te maken. Verder kan er met behulp van linkjes door een pagina worden genavigeerd, maar het is ook hier mogelijk om als het ware een virtuele muis te gebruiken.

Tijdens het bekijken van een webpagina is het mogelijk om het actieve tv-beeld in een klein venster te laten zien. Deze functie kent opties voor de grootte en de plaatsing van het picture-in-picture-venster.

Instellingenmenu

Samsung heeft ook het setupmenu van de tv een opfrisbeurt gegeven. Bij elke menuoptie wordt nu rechts een korte uitleg gegeven, bij submenu's wordt een overzicht van de opties getoond. Daarnaast is het op elk moment mogelijk om de help-functie te activeren, die contextafhankelijke informatie verstrekt. Na het sluiten van de help-functie beland je weer bij de menuoptie waar je gebleven was.

Samsung D8000 menuinterface Samsung D8000 menuinterface Samsung D8000 menuinterface

Het menu onthoudt zelf echter niet waar je gebleven was, en bij opties als 'Noise Filter' of 'Film Mode' neemt het instellingenmenu een groot gedeelte van het scherm in. Daardoor kan je het effect van de aanpassingen niet goed zien, en even uit het menu stappen betekent dat je de optie opnieuw moet opzoeken. Opmerkelijk genoeg worden de kalibratievensters voor bijvoorbeeld de witbalans wel klein onderin het scherm getoond.

Kalibratie

Samsung D8000 s-pva pixelstructuurSamsung heeft de D8000, net als de C7000- en C8000-tv's, voorzien van een s-pva-paneel. Het D8000-paneel is echter op diverse punten verbeterd; zo is de dikte tussen de glazen substraten teruggebracht van 3,2µm naar 3,0µm. Door deze kortere afstand zouden de vloeibare kristallen sneller kunnen schakelen. Hierdoor zou onder meer de crosstalk bij 3d-weergave verminderen en zou de zwartweergave beter zijn.

Samsung D8000 pixels rood Samsung D8000 pixels groen Samsung D8000 pixels blauw Samsung D8000 pixels cyaan Samsung D8000 pixels magenta Samsung D8000 pixels geel

Beeldmodes

De D8000 heeft vier beeldmodes: Dynamic, Standard, Natural en Cinema. De eerste drie hebben een kleurtemperatuur van boven de 10.000 Kelvin. Aangezien het beoogde doel voor de witbalans het D65-punt is, met als kleurtemperatuur 6504K, vallen deze dus af.

De beeldmodus die het dichtst bij de Rec.709-norm voor hdtv's in de buurt komt, is de Cinema-modus met als standaard kleurtint Warm2. Direct uit de doos, zonder aanpassingen van de beeldinstellingen, lijkt de tv daarmee al aardig in de buurt te komen van de hdtv-specificatie.

Zo is de witbalans over het hele grijswaardenbereik al binnen de marge, terwijl bij de gamut alleen de kleurfout van rood iets boven de zichtbare grens van 3 uitkomt. De kleurfout van cyaan is wel duidelijk te hoog; die kleur is iets te blauw. Met het kleurbeheersysteem van de Samsung D8000 zou dit eenvoudig te corrigeren moeten zijn.

Wel staat het beeld standaard te helder afgesteld. Bij het 100%-grijswaardenpatroon meten we een helderheid van 177,7cd/m², terwijl er voor een donkere ruimte gestreefd wordt naar een waarde tussen de 120 en 140cd/m². We gaan daarom eerst het contrast, de backlight en de brightness instellen.

In onderstaande tabel staan de helderheden van de verschillende beeldmodes in de uitgangssituatie bij de weergave van een wit beeld.

BeeldmodusHelderheid
Dynamic (contrast:100, backlight:20) 375cd/m²
Standard (contrast:100, backlight:12) 273cd/m²
Natural (contrast:100, backlight:20) 234cd/m²
Film (contrast:95, backlight:14) 177,7cd/m²

Fabrieksinstellingen

Om de helderheid van het scherm terug te schroeven laten we de Contrast staan op 95, maar de Brightness schroeven we iets terug van 48 naar 46. De Backlight mag ook iets naar beneden, wat bovendien goed tegen backlight bleeding helpt. Deze gaat van 14 naar 10 voor een maximale helderheid van 135cd/m².

Als we daarna onze X-Rite Eye One Pro aansluiten en de CalMAN-software opstarten, kunnen we meten hoe de tv direct uit de doos presteert. Bij de witbalanstest zien we dat de drie kleurkanalen al goed in de pas lopen. Met een tweepunts grijswaardenkalibratie zouden de kleurlijnen nog beter op elkaar kunnen aansluiten.

Samsung D8000 rgb-levels outofbox

Tot en met het 40%-grijspatroon loopt de helderheid iets minder snel op dan gewenst. Hierdoor kan detail in schaduwpartijen wat moeilijker te zien zijn. De helderheid van blauw loopt na het 70%-grijspatroon juist weer iets te snel op.

Samsung D8000 luminantie outofbox

Dat is ook te zien in de gamma-grafiek. Tot en met IRE40 en na IRE60 komt de gemeten gamma iets boven de ideale waarde van 2,2 uit. Gemiddeld bedraagt de gamma 2,29.

Samsung D8000 gamma outofbox

Niet alleen de witbalans is out-of-the-box al zeer goed, ook het kleurbereik voldoet redelijk aan de Rec.709-hdtv-specificatie. Rood komt nipt boven de grens voor zichtbare kleurfouten uit, maar vooral cyaan is teveel opgeschoven naar blauw en kan dus beter.

Samsung D8000 gamut outofbox

Kalibratie

De Samsung D8000 heeft, net als de televisies uit 2010, een uitgebreid kalibratiesysteem aan boord met onder meer tweepunts en tienpunts grijswaardenkalibratie en een volwaardig kleurbeheersysteem.

Voor de kalibratie van de tv hebben we alleen het tweepuntssysteem gebruikt, omdat die vanaf het IRE60-patroon al een zeer vlakke rgb-levelgrafiek oplevert. De licht van elkaar afwijkende kleurkanalen tot het IRE60-grijswaardenpatroon zouden met gebruik van het tienpuntssysteem nog strakker afgeregeld kunnen worden; het is maar hoeveel tijd je daaraan wilt besteden.

Samsung D8000 rgb-levels gekalibreerd

De aanpassingen voor de witbalans blijken als nadeel te hebben dat de luminantie over het gehele bereik licht onder de ideale curve ligt. Dit betekent dat de helderheid van de tv wat te traag oploopt.

Samsung D8000 luminantie gekalibreerd

De witbalansaanpassingen hebben er bovendien voor gezorgd dat de gemiddelde gamma is opgelopen naar 2,3. Dat is met een eenvoudige aanpassing in de gamma-instellingen te verhelpen.

Samsung D8000 gamma gekalibreerd

Via het kleurbeheersysteem van de Samsung D8000 hebben we niet alleen de kleurfout van rood en cyaan hersteld; het systeem stelde ons ook in staat om de kleurfouten van de rest van de kleuren omlaag te brengen.

Samsung D8000 gamut gekalibreerd

Bij de kalibratie zijn we tot de volgende instellingen gekomen, waarbij uiteraard moet worden aangetekend dat deze specifiek voor dit exemplaar zijn. Productvariatie kan ervoor zorgen dat de waarden voor een ander exemplaar juist verre van optimaal zijn.

Witbalans

rgb-offset 22, 24, 24
rgb-gain 28, 25, 22
Kleurbeheer

rood 65, 2, 3
groen 0, 58, 0
blauw 2, 5, 82
cyaan 0, 50, 50
magenta 50, 3, 52
geel 52, 50, 0

Beeldeigenschappen

Kijkhoeken

Samsungs s-pva-paneel zorgt voor een zeer goed zwart, maar het type paneel is wel gevoeliger voor kleurverschuiving als de kijkhoeken wat groter wordt. Ook het nieuwere paneel van de D8000, met kleinere tussenruimte tussen de glasplaten, heeft hier nog zichtbaar last van.

Samsung D8000 kijkhoeken Samsung D8000 kijkhoeken Samsung D8000 kijkhoeken Samsung D8000 kijkhoeken Samsung D8000 kijkhoeken Samsung D8000 kijkhoeken

Tot en met een kijkhoek van ongeveer dertig graden is er nog weinig aan de hand, al is het beeld dan al wel lichter dan wanneer recht van voren wordt gekeken. Wordt de kijkhoek groter, dan worden de kleuren wat fletser en is er verlies van contrast. Bij extreme kijkhoeken wordt het beeld ook veel donkerder. Het s-pva-paneel van de D8000 presteert hiermee wat minder goed dan een ips-paneel, maar veel scheelt het niet.

Uniformiteit

Voor de metingen voor de uniformiteit van het scherm maken we gebruik van een 5x5-schaakbordpatroon. Van alle zwarte en witte vlakken wordt met de X-Rite Eye One Pro-spectroradiometer de helderheid gemeten. Grote afwijkingen in helderheid over het hele scherm zijn zo snel op te sporen.

We gebruiken deze methode om de statische contrastverhouding te kunnen berekenen. Vanwege het grote aantal witte velden kan de tv niet stiekem de backlight dimmen, wat anders het contrast zou verhogen en de berekening van de verhouding in de war zou schoppen.

Samsung D8000 uniformiteit

Uit de cijfers blijkt dat het wit redelijk uniform is, al is de rechterkant wat helderder dan de linkerzijde. Vooral de 151,1cd/m² in de rechteronderhoek is wat te veel van het goede.

Vanwege meetonnauwkeurigheden bij het meten van de zwartwaarden hebben we onderstaande foto gemaakt om de backlight bleeding van de tv inzichtelijk te maken. Uit onderstaande - overbelichte - foto blijkt de D8000 op het punt van backlight bleeding minder goed presteert. Storend zijn vooral de onderste hoekpunten en twee vlekken links- en rechtsonder, en ook aan de rechterbovenkant zijn enkele hotspots zichtbaar.

Samsung D8000 backlightbleeding

De gemiddelde helderheid bedraagt 131,2cd/m2, terwijl de gemiddelde zwartwaarde uitkomt op een helderheid van 0,06cd/m2. Dit levert een Ansi-contrastverhouding van 2187:1 op.

Bewegingscompensatie

Ten opzichte van de vorig jaar geteste C7700 is het systeem voor bewegingscompensatie van de D8000 goeddeels ongewijzigd. We kunnen kiezen uit de standen Off, Clear, Standard, High en Auto. Bij het afspelen van een scène met een snel ronddraaiende pinguin uit de animatiefilm Happy Feet zijn bij de standen Standard en High wat halo's zichtbaar. Als die artefacten storen, kan worden gekozen voor de Clear-stand of de User-stand, waarmee de gebruiker de mix van blur- en judder-reductie zelf kan bepalen. In de Clear-stand zijn nagenoeg geen beeldfouten te ontdekken.

Energieverbruik

Net als bij de meeste andere lcd-tv's wordt het energieverbruik vooral bepaald door de intensiteit van de led-backlight.

Met de fabrieksinstellingen verbruikt de tv in de Cinema-stand ongeveer 91W. Na kalibratie, waarbij onder meer de helderheid van de backlight verlaagd wordt, verbruikt de tv ongeveer 78W. Wordt 3d-content afgespeeld, dan stijgt het energieverbruik in de gekalibreerde Cinema-modus naar ongeveer 91,4W.

Daarmee doet de D8000 het duidelijk beter dan de C7700-3dtv van dezelfde fabrikant. Die tv heeft dezelfde schermdiagonaal, maar verbruikt ongeveer 112W bij het afspelen van 2d-blu-ray-films en liefst 153W bij het weergeven van 3d-materiaal.

Beeldmodus
wit
5x5
zwart
Dynamic 110,4W 109,3W 43,1W
Standard 91,3W 90,7W 43,2W
Natural 64,0W 76,4W 43,1W
Cinema 92,1W 91,0W
89,6W
Cinema (gekalibreerd) 79,3W 78,0W 62,1W

Bij het tonen van een volledig zwart patroon wordt de backlight bij de eerste drie standen bijna helemaal uitgeschakeld. Bij de filmmodus wordt de backlight niet helemaal uitgezet, maar wel iets gedimd. Als bij het zwarte testpatroon het menu wordt opgeroepen, is dit bij de eerste drie modes donkerder dan bij de gekalibreerde filmmodus: kennelijk bepaalt de tv de helderheid alleen aan de hand van het ingangssignaal.

HQV-tests

Om de beeldverwerkingsalgoritmes van de tv te testen, gebruiken we versie 2.0 van de HQV-testsuite. Deze stuurt 1080i-beelden naar de tv, wat vergelijkbaar is met de hd-uitzendingen van een kabelaar.

Ruisfilter

Met het ruisfilter op Low wordt de meeste storende ruis in het beeld al verwijderd. Het filter harder laten werken heeft niet heel veel zin, omdat het detail dan zichtbaar afneemt.

Samsung D8000 ruisfilter

Film resolution loss-test

Bij de 'Film resolution loss'-test wordt gekeken hoe goed de tv 1080/24p-filmmateriaal uit een 1080/60i-signaal kan reconstrueren. Die laatste signaalsoort wordt veel door kabelbedrijven gebruikt. Deze reconstructie van 24Hz-materiaal staat ook wel bekend als 'inverse telecine'.

Samsung D8000 cadance

De D8000 herkent de 2:2- en 3:2-cadansen correct en ook alle overige cadanstesten van de HQV-benchmarkdisk worden met goed gevolg afgelegd. Wel bleek bij de responstime-test, waarbij het beeld om en om een cadans van 2:2 en 3:2 heeft, dat de herkenning van de 2:2-cadans traag verloopt.

Tekstoverlay

Als de bewegingscompensatie is ingeschakeld, beweegt horizontale tekst met horten en stoten, en ook de verticaal scrollende tekst niet vloeiend is en vertoont wat artefacten. Als we de User-stand met Motion Plus inschakelen en met de sliders voor blur- en judder-reductie spelen, levert dat eveneens niet het gewenste resultaat. Met Motion Plus op 'off' zijn er geen artefacten zichtbaar.

Samsung D8000 tekstoverlay

Aliasing

Ten opzichte van de 2010-televisies is het onderdrukken van jaggies bij de D8000 niet echt verbeterd. Bij de test met de draaiende balk is rond de horizontaal wat stairstepping zichtbaar en bij de waaier met grijswaarden zijn hier en daar kartelige lijntjes zichtbaar. Ook bij sd-materiaal is hier en daar wat aliasing van lijnen zichtbaar.

Samsung D8000 diagonaalfilter

3d

We waren heel benieuwd of Samsung er bij de weergave van 3d-beeld in geslaagd was om crosstalk, het onbedoeld zien van het beeld voor het ene oog in het andere glas als een soort van schaduw, terug te dringen.

In eerste instantie leek het of de D8000 zo mogelijk nog slechter presteerde dan oudere Samsungs, maar toen we de tv een kwartiertje hadden laten opwarmen, veranderde het beeld. Samsung is er redelijk goed in geslaagd om crosstalk tot een minimum te beperken. Het is er soms nog wel, maar de dan aanwezige schaduw is zeer licht en je moet er nu echt op letten om het op te merken.

Onderstaande foto's laten steeds het linker en het rechter beeld van een 3d-scènes zien. Bij het derde tweetal, een scène uit de film Avatar, is links rond het hoofd van de hoofdpersoon nog een lichte schaduw te zien.

Samsung D8000 crosstalk Samsung D8000 crosstalk
Samsung D8000 crosstalk Samsung D8000 crosstalk
Samsung D8000 crosstalk Samsung D8000 crosstalk
Samsung D8000 crosstalk Samsung D8000 crosstalk

3d-bril

De 3d-bril die bij ons recensie-exemplaar werd geleverd, was het ontwerp van vorig jaar, en niet de nieuwe designbril die op de CES van dit jaar werd getoond. Wel wordt nu bij de 2011-versie van het ontwerp van vorig jaar gebruikgemaakt van rf voor het synchroniseren met de tv. Door het gebruik van radiogolven zijn er geen problemen met verlies van signaal als er bijvoorbeeld iemand voor het beeld loopt.

De bril van vorig jaar vonden we een van de betere ontwerpen in vergelijking met de concurrentie. De 3d-bril past goed over een bril op sterkte. De neusvleugeltjes zitten, ook met de eigen bril op, wat hoger op de neus en dat zorgt voor comfortabel dragen.

Samsung D8000 3d-bril

Het nieuwe design-model dat op de CES te proberen was vonden we minder prettig zitten. Bij die bril is de elektronica in de uiteinden van de pootjes geplaatst. Omdat de pootjes van een flexibel plastic gemaakt zijn, maakt dat geen degelijke indruk.

Gaming

We hebben onder meer de game Brothers in Arms - Hell's Highway op de PlayStation 3 gespeeld om een indruk te krijgen van de input lag van het scherm. In de Movie-modus ziet de game er mooi uit, maar is er wel een vertraging te bespeuren. We hebben een poging gedaan om de inputlag te meten met behulp van een crt-monitor naast de tv en een timer op de geclonede desktop, maar de Samsung-tv wilde in die opstelling geen beeld tonen. Een toevallig aanwezige LG-tv had hier geen problemen mee.

Voor snelle games is het raadzaam om de 'Game Mode' aan te zetten. De tv schakelt dan over naar de Standard-beeldmodus, maar zet ook zaken als Sharpness en Edge Enhancement aan. Het gamebeeld ziet er daardoor veel slechter uit, dus het is zaak om dergelijke opties zoveel mogelijk zelf uit te zetten.

De tv heeft een apart geheugen voor de Game Mode-instellingen, net als voor de modus om de tv als pc-display te gebruiken. In deze stand is het bijvoorbeeld zeer goed surfen omdat teksten duidelijk zichtbaar zijn. Ook hierbij wordt de Sharpness-functie gebruikt, maar in dit geval komt dat de beeldkwaliteit ten goede.

Conclusie

Samsung heeft met de D8000-serie een zeer stijlvolle tv afgeleverd met een onwaarschijnlijk dunne rand. Hoewel de totale bezel wel dikker is dan de vijf milimeter die Samsung claimt, is de extra schuine rand alleen cosmetisch: het kan dus nog smaller.

Samsung D8000 conclusie rechtsNiet alleen heeft de D8000 zijn uiterlijk mee, ook de techniek en de beeldkwaliteit kunnen de concurrentie met andere high-end-tv's aan. Zo is de witbalans met de fabrieksinstellingen al redelijk goed, terwijl ook de kleurfouten met een paar kleine aanpassingen perfect weg te werken zijn. Over de kijkhoeken hoeven we bij de D8000 ook niet moeilijk te doen.

Daarnaast heeft Samsung zijn iptv-platform flink aangepakt, al blijft het de vraag of en wanneer er meer gelokaliseerde apps verschijnen. Het bedrijf heeft in ieder geval een voorsprong op LG, dat pas in september vulling voor zijn Smart TV-systeem uitbrengt.

Een grote verrassing is de 3d-weergave. We hadden niet gedacht dat Samsung er binnen een jaar in zou slagen om crosstalk substantieel te verminderen, maar dat is het bedrijf wel gelukt. We zijn benieuwd of Sharps uv2a-panelen en Panasonics ips-alpha-panelen eenzelfde goede ontwikkeling zullen doormaken.

Het enige waar we bij de D8000 problemen mee hebben, is de prijs. Die is met iets meer dan 2000 euro voor het 46"-model aan de stevige kant: voor die prijs heb je ook een Philips 9706H met een full-led-backlight en local dimming. Maar die heeft weer niet zo'n dun randje.

Reacties (72)

72
70
51
8
1
13
Wijzig sortering
En alweer een BGR ipv RGB paneel. Waarom monteert samsung de laatste tijd altijd de panelen op zijn kop?!

Tv/monitor thuis (led plat model) heeft er ook last van, zeker wanneer je de tv als monitor gebruikt is dit toch wel van nadeel. Lijkt wel alsof ze het extra hierom doen.

Nu is windows zelf wel te fixen via de cleartype tweaker...
Alleen programma's als firefox, adobe reader, de ingebouwde pdf reader van chrome om er een paar te noemen kunnen hier simpelweg niet mee overweg.

Optie is natuurlijk om de tv op zijn kop te monteren, alleen heb je geen optie in het standaard service menu om alles 180graden te draaien. (beetje lastig als je tv via een andere hdmi ingang wil kijken)

Hmm, nu dat ik er gericht naar ga zoeken bestaat de optie dus toch ergens... Diegene hier heeft het toch per ongeluk voor elkaar gekregen.
http://forums.cnet.com/7723-13973_102-514168.html

Toch nog eens in het service menu gaan spieken.
Ok bij UE32C5100 werkt de hotelmode hack, hiermee kom je in advanced menu en kun je hvflip op disabled zetten, hierna staat het beeld correct voor RGB pixels. (wel even de tv op de kop hangen)

Nu is het natuurlijk de vraag of je dit op deze manier ook nog bij de nieuwere schermen kan aanpassen. :) Zou wel ideaal zijn!

[Reactie gewijzigd door KBDE op 23 juli 2024 11:08]

Wel een beetje jammer dat er dan de hele tijd ƃunsɯɐS boven je scherm staat.
Ik heb de goedkopere broer, de d7000, die echter vrijwel gelijk is. Wat ik mis in deze recentie is dat als je beeldverbeterende opties aan hebt staan, het beeld en geluid niet synchroon te krijgen is. En dan bedoel ik alle opties, zelfs de mpeg verbetering. Maar ook dan staat het beeld als een huis.

Er wordt ook een fout gemaakt in het artikel. De bril is qua uiterlijk hetzelfde als vorig jaar. Maar maakt toch echt gebruik van de 'radiogolven' (bluetooth) van 2011. Anders zou de tv ook de brillen van vorig jaar kunnen gebruiken en dat kan echt niet, want die zijn infrarood.
Tekst aangepast. De nieuwe bril heeft het ontwerp van vorig jaar, maar maakt inderdaad gebruik van rf.
Wat ik echt niet kan vaten bij TVs als deze, dat ze nog steeds komen met antiek D-sub, en niet een modernere DVI aansluiting op de TV, als HTPC eigenaar vind ik dat behoorlijk vervelend.

DVI <> DVI is gewoon veel makkelijker dan HDMI in gebruik met een HTPC, want de meeste HTPC gebruikers hebben ook een aparte DD versterker voor geluid.
(en zelfs DP zou makkelijker zijn in gebruik dan HDMI of D-sub)
Video-ingangen: component video, composite, D-sub, 4x hdmi, 2x scart
En DRM voor deze verbinding, wat is het nut daarvan, er zijn andere en makkelijkere manier om een BR te rippen

edit: ter verduidelijking, verschil uitgelegd dat er nadelen zitten aan HDMI en D-sub, op RiCkii1989 vraag

[Reactie gewijzigd door player-x op 23 juli 2024 11:08]

Deze tv heeft naast een D-SUB ook een HDMI/DVI aansluiting (zie het plaatje met de aansluitingen en daarbij DVI poort 1), dat houd in dat je op die aansluiting een DVI signaal kunt zetten dmv een verloop plugje.

Deze aansluiting is apart omdat je dan ook de pc audio in kunt gebruiken welke een jack aansluiting heeft (alleen stereo). Ik weet niet of optisch tegenwoordig al gemeengoed is bij deze tv's. De jack aansluiting wordt gedeeld door de 1e DVI aansluiting en de D-SUB aansluiting.

Natuurlijk moet je dan ook je tv instellen dat het een pc aansluiting is anders krijg je allerlei beeldbewerkingen erop uitgevoerd die je niet wilt.

Dit is bij vrijwel ALLE recente tv's op deze manier gedaan.

Het is al vaak gezegd HDMI is hetzelfde als DVI + wat extra's w.o. audio en DHCP (per HDMI versie zijn andere verplichtingen, zo is in 1.4 een 3D signaal uitsturen, lan en audio return toegevoegd). Bij DVI is er niet zoveel verplicht, natuurlijk staan fabrikanten vrij om extra's toe te voegen zoals DHCP.

Sommige monitoren met DVI ondersteunen ook DHCP echter is het daarbij niet verplicht.

Het leuke is dat je het plugje ook andersom kunt gebruiken, als je een monitor hebt met een DVI input, dan kun je er via het plugje een HDMI input van maken, alleen de audio moet je dan om een andere manier verkrijgen.

Ik vermoed dat je zelf toch iets verkeerds hebt gedaan als je via HDMI geen goed beeld krijgt. Normaal als je de game of pc mode gebruikt en je zet de resolutie op 1920x1080 dan zou je perfect beeld moeten krijgen.

[Reactie gewijzigd door DutchKel op 23 juli 2024 11:08]

Anoniem: 140398 @player-x6 mei 2011 10:44
want de meeste HTPC gebruikers hebben ook een aparte DD versterker voor geluid.
Als je een goede versterker hebt, sluit je daar al je apparatuur op aan en gaat er 1 hdmi-kabel naar je tv. Ik heb zelf een klein stereo Marantzje en gooi gewoon het geluid van de tv naar de versterker, Werkt ook prima.
Of een versterker tv signalen doorstuurt zegt niks over de kwaliteit. Genoeg versterkers van duizenden euro's met fancy opties die het afleggen tegen een simpele onbekende versterker die enkel analoge audio binnen krijgt en het omzet in een versterkt analoog signaal.
Iedere beetje videokaart... neem een goedkoop kaartje als een HD5450... of zelfs een HD3650 hebben vrijwel altijd een hdmi-aansluiting. op zijn minst dmv een verloopstukje... want HDMI = DVI + audio. Het is dus altijd beide te gebruiken icm de tv, eventueel dmv een simpel goedkoop verloopstukje. ik zie het probleem niet zo... Ik begrijp ook niet waarom je dvi zou preferen boven hdmi met gebruik van een htpc? Wat betreft DRM... dat is een vereiste van hdmi op ieder apparaat... non-argument.

Ontopic: Erg knappe tv, maar het design van Samsung spreekt mij over het algemeen wel aan. Als die schuine aflopende bezel puur cosmetisch is, is het ding dan niet gewoon te verwijderen? Is daar nog naar gekeken? Overigens blijft Samsung maar met nieuwe platforms komen voor al hun devices, maar geen enkele krijgt uiteindelijk de volle aandacht. Zullen ze dit keer nou eens wel blijven onderhouden wat ze ontwikkelen?
Wat betreft DRM... dat is een vereiste van hdmi op ieder apparaat... non-argument.
Nee hoor, het is een vereiste voor uitgangen van bv BR spelers en dergelijke, niet voor voor een ingang op een apparaat.

Als jouw argument waar zou zijn zou er geen monitor meer gemaakt kunnen worden met DVI.
DVI = geen DRM... HDMI = DRM... Als jij gebruik maakt van hdmi-poorten op een device, dan moet je daar een licentie voor betalen. Je betaald dan zoveel cent per aansluiting, bij die licentie zitten ook voorwaarden en daarin staat dat alle signalen beveiligd moeten zijn (HDCP etc) En een hdmi-ingang heeft die ondersteuning ook want het moet de zogenaamde handshake uitvoeren, anders krijg je geen signaal vanwege DRM.

Daarom vind je juist geen DVI op een tv, of console etc... want er is geen (verplichting voor) DRM en de industrie ziet dat toch wel erg graag op dergelijke apparaten om piraterij tegen te gaan. Een monitor = geen tv en is weer een apart verhaal en doet niet terzake want het ging om DVI op een tv... is dus ook een non-argument om in deze aan te halen. Zelfde reden waarom je op capture devices vrijwel nooit hdmi tegen komt maar dit vrijwel altijd via RGB of component/composiet gaat.
Mja, alsnog is het vrij apart, ik heb hier namelijk een monitor staan die HDCP ondersteunt op de DVI-aansluiting. Eigenlijk maakt het ook niet uit of een DVI-ingang HDCP ondersteunt of niet, het is aan het verzendende apparaat om het ontvangende apparaat te accepteren als (beveiligde) ontvanger. Andersom afdwingen (de ontvanger wilt dat de verzender beveiligt) is helemaal krom, dat betekent dat het ontvangende apparaat dus valide signalen gaat weigeren. Dit zou dus ook moeten betekenen dat HDMI-poorten op de TV onbeveiligde DVI-signalen weigeren? Lijkt me niet bepaald een succes.
DVI naar HDMI is makkelijk om te zetten. Ik gebruik zelf gewoon zo'n standaard omzet blokje wat je vaak zelfs gewoon bij je videokaart krijgt. En waarschijnlijk omdat het zo makkelijk om te zetten is leveren ze geen DVI aansluiting.

En als ze het wel doen, gaan er weer mensen zeuren, hmm heb liever een VGA want nu moet ik weer van een VGA aansluiting een omzet kabel naar DVI hebben.

Je moet ook niet vergeten dat het primair een TV is geen computer monitor.
En waarschijnlijk omdat het zo makkelijk om te zetten is leveren ze geen DVI aansluiting.
Dat ontkenning ik ook niet, ik zeg gewoon dat HDMI intern meestal anders woord bewerkt intern dan HDMI, ik wil gewoon zeker zijn dat ik krijg weergegeven wat ik wil.
En als ze het wel doen, gaan er weer mensen zeuren, hmm heb liever een VGA want nu moet ik weer van een VGA aansluiting een omzet kabel naar DVI hebben.
Met kaartjes als de HD 6450 voor 35 euro is dat imho voornamelijk een non argument.
Je moet ook niet vergeten dat het primair een TV is geen computer monitor.
Ik zie ze niet als TV of monitor, maar als een beeldscherm en die moet gewoon weergeven wat ik weer gegeven wil hebben.
Met kaartjes als de HD 6450 voor 35 euro is dat imho voornamelijk een non argument.
Met een adaptertje van €5 is je heel verhaal een non-argument.

[Reactie gewijzigd door Dnomaid op 23 juli 2024 11:08]

Ik weet dat het gevaarlijk om de troll te voeren, maar toch.
Video uitgangen van de HD 6450: D-Sub (VGA), DVI-D, HDMI
En zelfs dan nog wat is €5 extra op de aanschaf van een goede TV.

[Reactie gewijzigd door player-x op 23 juli 2024 11:08]

Heel veel laptops hebben alleen D-Sub uitgang.

Toevallig heeft de mijne ook displayport (en heb ik een kabeltje voor naar hdmi), maar anders wordt het toch moeilijker om een laptop aan te sluiten.
Heel toevallig zit er ook analoog in DVI (als men het geïmplementeerd heeft), en ik zeg niet dat er geen D-sub op mag zitten.

Alleen heb ik liever 1080p met DVI, dan 1080i met analoge D-sub.
Naar mijn weten is VGA to DVI niet zo maar mogelijk
DVI is gelijk aan HDMI, maar dan zonder geluid. Een DVI aansluiting plaatsen zou dus overbodig zijn ivm de 4 HDMI poorten.
Keer op keer dat ik met HDMI heb gewerkt, is dat er geen of geen goede ondersteuning is voor 1 op 1 pixel weergave over HDMI, en dat text daar door er crappy uit ziet.

Mogelijk werkt het goed op deze TV, maar met DVI weet je het zeker dat je TV reageert als een monitor.
Zover ik weet, net zoals Kampen al zegt, HDMI == DVI+Audio, maw dat zou dus niets uit moeten maken of je je PC aansluit via HDMI of DVI op je TV. Waarschijnlijk had jij je DVI/HDMI signaal op een andere resolutie staan als die van de TV (1920x1080 tv, maar 1600x1200 signaal?)
Dat het niet uit zou moeten maken houdt niet in dat het niet uitmaakt.
Ik heb het op mijn TV ook uitgeprobeerd met een verloopstukje, maar wat een belabberd beeld krijg ik dan zeg.
En nee, dan weet ik nog wel hoe een resolutie in te stellen is.
Toen maar een andere videokaart erin die een HDMI uitgang heeft.
Hiermee is het beeld wel mooi en leesbaar.

Er wordt zo simpel gezegd dat HDMI = DVI + geluid, maar is dat ook zo?
HD video is toch ook digitaal beeld op 1920x1080?
Ondertitels zijn daarbij toch ook leesbaar?

Waarom wordt het beeld dan zo belabberd op mijn TV als ik dit via een DVI doe, en ziet het er wel goed uit als ik dit over de HDMI uitgang laat lopen? (Dit kan ik nu gelijktijdig aansluiten en op de TV heen en weer switchen, niet dat dit nuttig is maar toch). Daarbij ziet het DVI signaal er op mijn (tevens 1920x1080) beeldscherm wel goed uit.

Ik zou het in ieder geval wel weten te waarderen wanneer een TV tevens een input heeft waarbij deze van een pc een digitaal 1920x1080 signaal netjes en goed weer kan geven.
De D-sub aansluiting op mijn TV slikt trouwens alleen 1024-768, geen aanrader.
(al wel weer een aantal jaren oud)

edit:
forum topics waar meer mensen hier last van hebben zijn er zat te vinden, o.a. via google

[Reactie gewijzigd door JDVB op 23 juli 2024 11:08]

Er wordt zo simpel gezegd dat HDMI = DVI + geluid, maar is dat ook zo?
Nee dat is te simpel gesteld. Er zijn wel wat meer verschillen:

DVI heeft ook ondersteuning voor analoog VGA en dat heeft HDMI niet.
DVI is beperkt tot RGB kleurweergave, terwijl HDMI naast RGB ook YCbCr ondersteunt.
En dan heeft HDMI nog wat opties als het uitlezen van EDID en ondersteuning van HDCP, remote control, audio, etc.

Maar als jouw DVI bron netjes DVI-D uitstuurt, dan zou elke HDMI ontvanger daar met een verloopkabeltje goed mee overweg moeten kunnen.


Die issues in je google link lijken allemaal met overscan en underscan te maken te hebben. Op zich geen HDMI issue, maar slechte software van de TV en bron.
Of ik mijn TV nu wel of niet overscan laat doen, het beeld is altijd goed.
In theorie heb je helemaal gelijk, maar in de praktijk doen TVs vaak trucjes als overscan.

Op een DVI verbinding is dat niet toegestaan, dus wil ik gewoon DVI.
Overscan gebeurd in de TV en staat los van de connectie. Dus het lijkt me sterk dat in de specificaties van DVI daar iets over vermeld staat.

Maar DVI wordt nooit voor TV signalen gebruikt en eigenlijk alleen voor computers. Dan is het wel logisch dat je er geen overscan overheen gooit.

Je ziet ook wel vreemde oplossingen zoals het hernoemen van je TV/HDMI connectie naar PC en dat ie dan er ineens geen overscan op gooit.
Ja, als je puur kijkt naar de beeldkwaliteit is er geen verschil. Zie ook:
http://www.abccables.com/info-dvi-hdmi.html
Mijn tv is aangesloten via de versterker(hdmi) en dan naar de videokaart, met verloop naar DVI. Geen enkel probleem, het beeld is super. Eventuele problemen zou ik dan ook eerder bij een matige TV-electronica leggen dan aan het type kabel. FYI: mijn 10mtr lange kabel vanaf de videokaart is gewoon een redelijk goedkope kabel van 25 euro. Het beeld is nog steeds perfect.
Mijn TV heeft 4 HDMI ingangen waarvan 1 speciaal voor PC's (volledige DVI-D ondersteuning), waarbij er geen trucjes toegepast worden en de TV het signaal van de PC 1 op 1 verwerkt, de PC ziet dan gewoon een "Samsung xxxx 1920x1080 monitor met HDCP ondersteuning". Als je de PC aansluit op een andere HDMI-poort zie je duidelijk het verschil, ook de resolutie ligt dan net ~50px lager in zowel de breedte als hoogte, waardoor er delen van het beeld wegvallen op 1920x1080 en je een custom-resolutie in moet stellen om het beeld goed te krijgen.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 23 juli 2024 11:08]

DVI is juist niet gemakkelijk.. Dan kan je beter HDMI pakken want bij DVI moet je dan weer een aparte kabel trekken. Dat hoeft bij HDMI niet. Dus snap niet waarom je DVI makkelijker noemt...
Anoniem: 337201 6 mei 2011 10:15
ik wacht nog steeds op een tv met Full led en local dimming, ultra dun design en 3d zonder bril. Nergens te vinden.
Volgens Samsung is dit ook een local dimming (Micro Dimming) scherm.
Micro Dimming is volgens de technici van Samsung het lokaal aanpassen van de gamma. Dit werkt via software. Micro Dimming Plus zou wel hardwarematig kunnen dimmen, maar die versie zit alleen op de Amerikaanse versie van de D8000.
Typisch Samsung trucje dus weer... balen. 800Hz en Micro Dimming |:(
Ik dacht dat het EU Micro Dimming gelijk was aan Micro DImming Plus uit de VS, maar onze D8000's sturen dus niet de afzonderlijke LED's aan?


-
maar, al met al vind ik het eigenlijk gewoon een mooi toestel. De rand zou wat dikker mogen voor mij maar het beeld is ook zonder echte dimming uitstekend.

[Reactie gewijzigd door mr.paaJ op 23 juli 2024 11:08]

3D zonder bril bestaat dan ook (nog) niet voor de consumentenmarkt. Zal voorlopig ook wel niet gebeuren omdat je dan helemaal kijkhoek-problemen krijgt.
De afstandsbedieing is precies dezelfde als die ik heb bij mijn UE40C6700. Het ding heeft ook al kuren, wat weer een en ander zegt over de bouwkwaliteit. De Samsung remote app voor de iPhone is dan soms best een verademing. Ik vind het echt vreemd dat Samsung zo'n remote meeleverd bij dat segment tv's. Mijn pa heeft een tv uit de vorige 7 serie van Samsung en daar zit echt een stuk mooiere en degelijkere remote bij.

Verder vind ik het wel jammer de Samsung zo snel overstapt naar een nieuw internet@tv omgeving. Nu ben ik bang dat de ondersteuning en uitbreiding van het systeem wat op mijn tv staat, meteen heel erg gaat teruglopen. Het zou mooi zijn als er eens een algemeen platform zou komen voor meerdere fabrikanten. Zo is het voor ontwikkelaars ook meteen een stuk aantrekkelijker. Een uitzending gemist app is er nu bijvoorbeeld al niet, maar dat is nu juist wat je wilt lijkt mij.

Verder ben ik eigenlijk benieuwd hoe het Media Play gedeelte nu in elkaar steekt. Op mijn tv werkt dit namelijk al best aardig, maar er valt nog wel een aantal dingen aan te verbeteren. Vooral de ondersteuning voor ondertiteling bijvoorbeeld. Maar ik mis dit in deze review.
Jammer van die remote, idd. Ik kan het zo snel niet meer vinden maar was er geen sprake van dat die Galaxy achtige remote er bij geleverd zou worden? Of misschien is die later bij te bestellen.

Ik heb het scherm even staan bewonderen in de winkel maar vond de rand toch nog wel wat plastic (lees: goedkoop) achtig aandoen bij nadere beschouwing. Ook de voet vind ik spuuglelijk, liever een vierkante aluminium voet met daarin alle aansluitingen. Buiten deze minpunten vond ik het wel een prachtig scherm.
De afstandbediening is hetzelfde als die van de LE32C550, een tv'tje van amper 400 euro :P

Media Play is inderdaad wel een aandachtspuntje, bijvoorbeeld dat je door de verkeerde knop in te drukken onmiddelijk de film weg hebt gedrukt... :(
Die afstandsbediening lijkt heel erg op een philips afstandsbediening uit de jaren 80 die mijn ouders vroeger hadden. Ziet er totaal niet uit bij zo'n moderne tv....
Goedkope AB idd, maar vind hem een stuk prettiger dan de metalen die bij de vorige top-series zat. Bij deze kun je tenminste nog voelen wat je doet ;)
maar het type paneel is wel gevoeliger voor kleurverschuiving als de kijkhoeken wat groter wordt. Ook het nieuwere paneel van de D8000, met kleinere tussenruimte tussen de glasplaten, heeft hier nog zichtbaar last van.
[OT] Kijkhoek blijft een probleem maar er is hoop, één fabrikant lijkt het LCD kijkhoek probleem opgelost te hebben.

Incredible Results from Mystery New TV Technology

Volgens sommigen op het AVSForum gaat het om de HX92x serie van Sony.

In het Digitalversus artitkel staat dat het toestel eind deze maand leverbaar is in de EU en dat komt inderdaad overeen met de HX92x release data van Sony.

In de US wordt het toestel al enkele weken geleverd en op YouTube staan inmiddels een aantal filmpjes.

De kijkhoek prestaties zijn goed te zien in: Sony HX929 Part 4

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 11:08]

Dat valt inderdaad reuze mee voor een LCD :) Er is wel nog wat detail dat wegvalt, maar het is veel beter dan de meeste TV's en monitoren !!

Wat ik meer schokkend vond bij deze Samsung is de leaking ... hoe durven ze zo'n TV te verkopen voor die prijs ?! Ik zou er gek van worden :X
Anoniem: 80466 @nero3557 mei 2011 12:11
De foto in het artikel is natuurlijk wel zwaar overbelicht.
In real life zal de bleeding waarschijnlijk nauwlijks zichtbaar zijn.
Maar als je minder bleeding wilt zul je waarschijnlijk gewoon voor een full LED TV moeten gaan of een plasma.
"Voor snelle games is het raadzaam om de 'Game Mode' aan te zetten. De tv schakelt dan over naar de Standard-beeldmodus, maar zet ook zaken als Sharpness en Edge Enhancement aan. Het gamebeeld ziet er daardoor veel slechter uit, dus het is zaak om dergelijke opties zoveel mogelijk zelf uit te zetten."

Waarom is het dan precies raadzaam om de game mode aan te zetten als het beeld er slechter uit gaat zien?
In de Game Mode is de input lag meestal lager omdat bepaalde beeldverwerkingsstappen niet uitgevoerd hoeven te worden. En met een aantal aanpassingen aan de instellingen is een goed beeld te verkrijgen. De defaultinstelling van de Game Mode is echter nogal brak...
heel mooi dat alle connecties zo dicht op de tv zitten.
het probleem zit hem alleen in de Coax aansluiting. Die zit er zo dicht op dat je er een stevige hirschman kabel er niet goed in kan krijgen. Waardoor de plug recht naar achteren moet steken om de plug erin te krijgen. Dit geeft dan weer problemen met het ophangen van de tv.
Excuse me? De coax-aansluiting op de C8700 hier gaat via een verloopplugje, op welke dan de coax wordt aangesloten. Ik neem aan dat dat op de D8000 nog hetzelfde is.
behalve dat het er mooi uitziet, heeft zo'n dunne bezel volgens mij helemaal geen voordelen. Je hebt toch juist een soort van kader om je scherm nodig om je goed te concentreren op het beeld? Ik denk dat ik liever een dikke zwarte rand om m'n scherm heb die het beeld goed scheidt van alles wat erachter zit.
Ik zou niet weten waarom je een rand nodig hebt. In de bioscoop zijn er ook geen randen en ik heb nog nooit gehoord dat iemand daar wat over te klagen had. Volgens mij ligt het toch aan jou.
Deze heeft toch 4 HDMI ingangen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.