Door Pieter Molenaar

Samsung D8000: over de rand

06-05-2011 • 09:00

72

Singlepage-opmaak

Smart Hub

Interface

Samsung gaf vorig jaar zijn iptv-platform Internet@TV een facelift. Het vernieuwde systeem viel op door zijn frisse uiterlijk en de vlotte bediening, maar het aanbod van applicaties en diensten viel tegen.

Voor de 2011-tv's heeft Samsung zijn onlinesysteem geheel vernieuwd. De nieuwe Smart Hub-interface ziet er niet alleen anders uit, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden: zo is het voortaan mogelijk om films te huren. Het achterliggende platform heeft de naam Smart TV gekregen, een naam die we al eerder bij concurrenten LG en Philips zagen.

Samsung D8000 Smart TV

De Smart Hub-interface is onderverdeeld in een aantal onderdelen. Centraal bovenaan staat de zoekfunctie. Deze doorzoekt alle beschikbare bronnen, waaronder opslagmedia in een dlna-netwerk, maar ook YouTube en Facebook. Er is een overzicht van de laatst ingevoerde zoektermen en daarnaast kunnen via het internet de populairste zoektermen van andere gebruikers worden getoond.

Samsung D8000 zoektermen Samsung D8000 zoektermen Samsung D8000 zoektermen

Links onder het zoekveld staat een venster met het actieve tv-beeld, met daaronder ruimte voor een banner. Het beeld blijft tijdens de activiteiten in Smart Hub gewoon doorlopen en ook het geluid stokt niet als de Smart Hub wordt geopend.

Rechts van het tv-beeld bevindt zich de sectie om films te huren. Het systeem kan overweg met meerdere aanbieders, zodat de gebruiker de goedkoopste optie kan kiezen. Bij elke film staat een beschrijving en een overzicht van de acteurs, en van acteurs of actrices kunnen biografieën worden bekeken. Daarnaast kan het systeem suggesties geven voor gerelateerde films en is het mogelijk om aanbevelingen van vrienden te krijgen.

Samsung D8000 films Samsung D8000 films Samsung D8000 films

Samsung Apps

Helemaal rechts staat een link naar Samsung Apps, waarmee apps kunnen worden gedownload en geïnstalleerd. De meeste apps die er momenteel beschikbaar zijn, kennen we al van vorig jaar. Samsung doet er alles aan om ontwikkelaars te interesseren om voor het Smart TV-platform te programmeren, maar tot op heden is het aantal gelokaliseerde diensten nog relatief beperkt. Net TV van Philips heeft op dat vlak nog een voorsprong op de Koreanen.

Samsung heeft de apps voor de overzichtelijkheid onderverdeeld in de categorieën What's News, Video, Game, Sports, Lifestyle, Information en Other. Vooral Game is redelijk gevuld met niet al te moeilijke games, terwijl in Lifestyle onder meer de apps voor Twitter, Facebook en Skype zijn terug te vinden.

Voor deze diensten moet je je één keer aanmelden; daarna wordt je via je Smart Hub-account automatisch aangemeld. Als de internetverbinding wegvalt, blijft de tv helaas zeuren over de ontbrekende connectiviteit. Het zou voldoende moeten zijn om die melding een keer te tonen, maar we kregen dit bericht minstens vier keer voor onze kiezen.

Een ander probleem is dat de tv de instellingen van het draadloze netwerk vergeet als er naar een bedrade verbinding wordt overgeschakeld. De netwerkkey moet dan opnieuw ingevuld worden om wifi te kunnen gebruiken, en dat klusje gaat snel vervelen.

De onderste helft van de Smart Hub-interface wordt ingenomen door een balk met twee rijen iconen. Naast icoontjes voor het weergeven van video, foto's of muziek, de elektronische programmagids en de opgeslagen programma's, worden daar ook de geïnstalleerde apps weergegeven. Dit ziet er gelikt uit.

Samsung Remote

Het is mogelijk om de D8000 met een iPod, een iPhone, een iPad of een Galaxy-apparaat te bedienen. Hiervoor moet de Samsung Remote-app gedownload worden. De app biedt de volledige functionaliteit van de afstandsbediening, maar het is ook mogelijk om alleen knoppen voor het wijzigen van het volume en het actieve kanaal te zien.

Voor het bedienen van de Smart Hub-interface is de navigatiemodus handig: hiermee kan met het touchscreen een muiscursor op de tv worden bestuurd. Ook kunnen op het mobiele device lijst met alle beschikbare apps en de gehuurde films worden getoond, en kan de zoekfunctie worden opgeroepen.

Samsung D8000 remote app Samsung D8000 remote app Samsung D8000 remote app

Een nadeel is dat de D8000 en de smartphone hetzelfde draadloze toegangspunt moeten gebruiken om met elkaar te kunnen communiceren. Onze tv was aangesloten op bekabeld internet en hoewel de tv in de app gevonden kon worden, werd de verbinding steevast na korte tijd afgesloten.

Webbrowser

Nieuw is ook de geïntegreerde webbrowser in de D8000, die lekker snel werkt. Het met de cijfertoetsen invoeren van url's en andere teksten is, ondanks de aanwezigheid van T9-ondersteuning, echter geen pretje.

Er kan ingezoomd worden op het beeld, terwijl het ook mogelijk is om meerdere tabbladen aan te maken. Verder kan er met behulp van linkjes door een pagina worden genavigeerd, maar het is ook hier mogelijk om als het ware een virtuele muis te gebruiken.

Tijdens het bekijken van een webpagina is het mogelijk om het actieve tv-beeld in een klein venster te laten zien. Deze functie kent opties voor de grootte en de plaatsing van het picture-in-picture-venster.

Instellingenmenu

Samsung heeft ook het setupmenu van de tv een opfrisbeurt gegeven. Bij elke menuoptie wordt nu rechts een korte uitleg gegeven, bij submenu's wordt een overzicht van de opties getoond. Daarnaast is het op elk moment mogelijk om de help-functie te activeren, die contextafhankelijke informatie verstrekt. Na het sluiten van de help-functie beland je weer bij de menuoptie waar je gebleven was.

Samsung D8000 menuinterface Samsung D8000 menuinterface Samsung D8000 menuinterface

Het menu onthoudt zelf echter niet waar je gebleven was, en bij opties als 'Noise Filter' of 'Film Mode' neemt het instellingenmenu een groot gedeelte van het scherm in. Daardoor kan je het effect van de aanpassingen niet goed zien, en even uit het menu stappen betekent dat je de optie opnieuw moet opzoeken. Opmerkelijk genoeg worden de kalibratievensters voor bijvoorbeeld de witbalans wel klein onderin het scherm getoond.