Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Samsung NP900X3A: de Air overtroffen?

06-04-2011 • 09:00

258

Multipage-opmaak

Inleiding

De laptopmarkt is dynamisch, maar tegelijk zijn er maar weinig echt schokkende ontwikkelingen. Om de zoveel tijd brengen fabrikanten eyecatchers uit, zoals Asus deed met de opvallende NX90 en Acer met zijn Iconia-dualscreenlaptop, maar zelden weten ze hiermee een nieuwe trend te zetten.

Een trend die wel zichtbaar is en waarmee fabrikanten kunnen uitblinken, is die van het pletten van laptops. Het is tegenwoordig prima mogelijk om een heel platte laptop te maken die aardig functioneert. In 2008 legde Apple de lat hoog met zijn eerste MacBook Air, waarop Lenovo destijds reageerde met zijn X300.

Vorig jaar was het opnieuw Apple dat de toon aangaf door nog een stapje verder te gaan met zijn nieuwe MacBook Air-generatie. Dit keer is het Samsung dat de handschoen oppakt. De NP900X3A is een lichte en dunne ultraportable met een paar interessante eigenschappen, zoals een op papier krachtige processor, een groot touchpad en een stevige, maar lichte behuizing. Veel fabrikanten willen tegenwoordig opvallen met producten en in dit geval is deze 13"-ultraportable in de 9-serie het visitekaartje van Samsung. In deze review bekijken we of dit ook een goed product oplevert.

Specificaties en prijzen

Merk en type
Merk Samsung
Type NP900X3A-A01NL
Eerste prijsvermelding maandag 7 maart 2011
Technische specificaties
Cpu-type Intel Core i5 2537M
Snelheid 1,4GHz
Moederbordchipset Intel Mobile HM65
Geheugengrootte 4GB
Geheugentype Ddr3 (sodimm)
Video-interface
Schermdiagonaal 13,3"
Videochip Intel GMA 3000
Video uit Micro-hdmi
Schermresolutie 1366x768 (wxga wide)
Backlight Led: edge-lit
Multitouch Ja
Opslag
Opslagcapaciteit 128GB
Hardeschijftype Solid state disk
Interfaces
Verbinding (usb/fw) Usb 2.0, usb 3.0
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (ethernet) Ethernet 1Gbps
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 3.0
Overige specificaties
Laptop extra's Cardreader, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium
Gewicht 1,31kg
Accucapaciteit Wattuur 46Wh
Kleuren Zwart
Fabrieksgarantie 3 jaar pick-up & return
Taal
Indeling Qwerty

Samsung 9-Series

Design: zwart duralumin

De NP900X3A is dus het visitekaartje van Samsung op laptopgebied. Het model valt dan ook op, en niet alleen vanwege zijn geringe dikte. Tegelijk heeft Samsung de verleiding weerstaan om al te veel toeters en bellen toe te voegen. Het bedrijf heeft het model heel sober gehouden, wat wordt versterkt door de keuze voor de kleur zwart.

De cover is matzwart met daarop aan de linkerkant, in glimmend metaal, het Samsung-logo. De cover voelt koud aan en is dan ook van metaal. Het zou om duralumin gaan, een aluminiumlegering die door de aanwezigheid van koper, mangaan en magnesium twee keer zo hard is als gewoon aluminium, maar toch licht. Duralumin wordt onder andere gebruikt in de vliegtuigindustrie.

Samsung NP900X3A

Inderdaad voelt het materiaal hard aan en het is ook niet krasgevoelig. Wel is het, hoewel het mat is, gevoelig voor vingerafdrukken.

Samsung heeft niet voor een unibodybehuizing gekozen, maar voor een opvallende constructie. Behalve de achterkant van het scherm bestaat ook de behuizing voor een groot deel uit duralumin, maar de plaat aluminiumlegering lijkt dwars door het apparaat te lopen en is aan de achterkant omgebogen. Daardoor voelt de hele laptop in ieder geval stevig aan. Ook het scherm, dat zeer dun is, is stevig en hetzelfde geldt voor het scharnier waarmee het scherm aan de body is bevestigd.

De gekozen constructie heeft een aantal gevolgen. Dichtgeklapt loopt de rand van de cover mooi over in de ronding van het materiaal bij de scharnieren. De zijkant ziet er ook sierlijk uit door de buiging in het materiaal. Tegelijk voelen de zijkanten wel erg scherp aan, vooral de punten in de hoeken, waar de ombuiging eindigt. Je raakt hier rechtstreeks de zijkanten van de platen duralumin, waar ook geen likje verf overheen is gegaan.

De palmrest is van hetzelfde materiaal als de cover en gelukkig ook mat, hoewel dit dus niet betekent dat er geen vingerafdrukken zichtbaar zullen zijn op het materiaal. Het gedeelte rond het toetsenbord en de bezel zijn helaas wel glossy en van plastic. Het is jammer dat Samsung het niet heeft kunnen laten om toch glossy materiaal toe te voegen.

Samsung NP900X3A

De onderkant van de laptop is kaal gehouden en bevat geen klepjes en slechts een klein roostertje. Gebruikers die onderdelen willen vervangen, moeten zes schroefjes verwijderen en de hele laptop openen, waarbij ze enkele beschermdopjes moeten verwijderen. De zijkanten van de NP900X3A zijn al net zo sober gehouden als de rest van de laptop; de interfaces zijn netjes achter klepjes weggewerkt. Aan de voor- en achterkant zitten verder geen elementen.

Op de CES sprak Samsung nog van een dikte van 1,73 centimeter, maar de fabrikant heeft sindsdien nog wat van het model afgeschraapt en inmiddels meten we ongeveer 1,60 tot 1,65 centimeter. De MacBook Air is een stuk dunner op het dunste punt: 0,3 centimeter, maar dikker aan de achterkant: 1,73 centimeter. De NP900X3A weegt 1,3 kilogram, wat weinig is voor een laptop die stevig aanvoelt en over deze specificaties beschikt.

De notebook ziet er al met al stoer en toch elegant uit. Het model oogt misschien niet zo strak als de MacBook Air met zijn unibody-behuizing, maar heeft een eigen, opvallend design. De scherpe rand langs de zijkant maakt daarbij dat de notebook dunner oogt dan de meetlat aangeeft.

Plat toetsenbord en groot touchpad

Het toetsenbord van de NP900X3A is van het chiclet-type, zoals we zo veel zien tegenwoordig. Het is iets verzonken in de body en het oppervlak van de toetsen zit daardoor op hezelfde niveau als de glossy rand eromheen. De toetsen zijn vlak, licht en glad, maar niet te glad. Ze geven voldoende feedback en we hadden geen enkele moeite om direct snel en accuraat te typen, ook omdat er voldoende ruimte tussen de toetsen zit. Samsung heeft wat grootte van de toetsen en lay-out betreft geen vreemde keuzes gemaakt.

Samsung NP900X3A

Een handige toets is de Fn-lock. Hiermee kan de gebruiker kiezen of de functietoetsen standaard hun traditionele werking hebben of dienen voor instellingen als helderheid, geluid en draadloze connectiviteit.

Ook handig is de achtergrondverlichting van het toetsenbord. Maar al te vaak wordt dit gezien als een luxe, relatief overbodige toevoeging. Een toetsenbord met backlight is echter erg handig voor gebruikers die onder diverse omstandigheden hun laptop willen gebruiken, zoals tijdens de schemering. De mate van verlichting is met tien stappen te verhogen of verlagen.

Samsung NP900X3A

Het touchpad van de NP900X3A is groot en de knoppen zijn in het aanraakgevoelige oppervlak verwerkt, zodat we links en rechts kunnen drukken voor de muiskliks. Gelukkig besluiten steeds meer fabrikanten om laptops met grote touchpads uit te rusten. Vooral nu multitouchbediening de standaard is, werken de grotere varianten een stuk fijner. Samsung heeft voor een vrij ruw, mat oppervlak gekozen, dat fijn aanvoelt en goed reageert.

Er is echter een grote maar; regelmatig versprong de muiswijzer spontaan tijdens het typen. Aanvankelijk dachten we dat we per ongeluk toch het oppervlak aanraakten, maar het gebeurde ook enkele keren toen we onze handen zeker niet bij het touchpad hadden.

Ook werkt multitouch nog lang niet zoals bij de uitgewerkte functionaliteit van Apples MacBook Pro's. Aan de ene kant is dat Samsung niet aan te rekenen, maar fabrikanten vertrouwen wel erg op de drivers van Synaptics, de maker van de touchpads. Het zou goed zijn als laptopfabrikanten zelf goed werk maken van de mogelijkheden van de touchpads, terwijl hier misschien ook een taak is weggelegd voor Microsoft. Laten we tot die tijd onze zegeningen tellen; ondanks enkele onvolkomenheden is het grote touchpad van deze Samsung een genot om mee te werken, vergeleken met het gros van de touchpads.

Samsung NP900X3A

Verborgen interfaces

De interfaces van de Samsung zijn netjes weggewerkt achter klepjes of, beter gezegd, in de klepjes. Gelukkig gaat het niet om onhandige dekseltjes die je met moeite met je nagels kunt openmaken en die vervolgens aan je laptop bungelen. De klepjes zijn eenvoudig naar beneden en boven te klikken en het systeem komt stevig over.

Veel ruimte had Samsung niet in de richeltjes en de fabrikant heeft dan ook concessies moeten doen, zowel wat aantal als wat soorten interfaces betreft. Zo zit links een platte, ons voorheen onbekende aansluiting. Dit blijkt een door Samsung zelf ontwikkelde ethernetpoort te zijn, waarop een adapter met traditionele rj45-aansluiting aangesloten kan worden. Aan de ene kant doet het meezeulen van een extra adapter, die Samsung overigens standaard meelevert, afbreuk aan het portable-karakter van de laptop. Aan de andere kant is het mooi dat er toch een mogelijkheid is om toegang te krijgen tot snel bekabeld internet.

Samsung NP900X3A

Ook vinden we links de micro-hdmi. De gebruiker die zijn laptop op een extern scherm of beamer wil aansluiten, moet er dus rekening mee houden dat hij geen standaard-hdmi-kabel kan gebruiken en dat er ook geen vga-aansluiting aanwezig is. Links treffen we ook nog een usb-poort aan en deze is van het 3.0-type, waarmee een snelheid van theoretisch 4,8Gbps kan worden bereikt. Dit is een mooie toevoeging, die het bijvoorbeeld mogelijk maakt om een extern opslagmedium aan te sluiten, waarmee de laptop dan snel kan communiceren. Bovendien ondersteunt de usb 3.0-poort sleep-and-charge voor het in slaapstand opladen van externe apparaten zoals mobieltjes.

Samsung NP900X3A

Aan de rechterkant zit een traditionele usb 2.0-poort, naast de audioaansluiting. Deze laatste hybride aansluiting detecteert automatisch of een koptelefoon of microfoon aangesloten wordt. Ook treffen we rechts nog een kleine sleuf voor micro-sd-kaarten aan. Opnieuw is het jammer dat er geen gewone sd-kaarten uitgelezen kunnen worden, maar de keuze van Samsung is begrijpelijk. Ideaal is het niet, maar er valt met de genoemde poorten prima te werken. Eigenlijk missen we alleen een 3g-modem. Willen we onderweg van het internet gebruikmaken, dan moeten we tetheren of een dongle gebruiken. Voor dit laatste moeten we dan weer een usb-poort opofferen, waarna we er nog maar een overhouden. Wat connectiviteit betreft beschikt de laptop nog over ondersteuning voor wifi-n en bluetooth 3.0.

Samsung NP900X3A

Scherm met hoge helderheid

Samsung heeft als voordeel dat het zelf schermfabrikant is. Het bedrijf heeft de mogelijkheid om zijn eigen panelen te gebruiken, met alle voordelen op het gebied van prijzen en nieuwe technologie van dien. Voor dit model heeft Samsung voor een tn-tft-paneel met een resolutie van 1366x768 pixels gekozen. Tn is het meest gebruikte paneeltype, dat het bijvoorbeeld wat kijkhoek betreft moet afleggen tegen ips-tft.

Wel heeft Samsung voor een scherm met een hoge helderheid gekozen. Volgens het bedrijf is de luminantie van het scherm 400 nits of candela per vierkante meter, waar dat bij de meeste laptops met led-backlights rond 200 á 300 ligt en bij oude ccfl-schermen rond 200.

Samsung NP900X3A

We onderwierpen het scherm aan een praktijktest om het verschil met twee andere populaire laptops te tonen. Hierbij namen we foto's van de schermen in het donker, met de helderheid op maximaal. Alle omstandigheden probeerden we zo gelijk mogelijk te houden.

We vergeleken de Samsung met de MacBook Pro 13" uit 2011, die overigens ook een Samsung-scherm met een luminantie van ongeveer 400cd/m2 heeft. Daarnaast deden we hetzelfde met een Acer Aspire 3820T, dat een meer doorsnee scherm heeft.

Scherm Samsung NP900X3A Scherm MacBook Pro 13 2011 Scherm Acer 3820T
Scherm Samsung NP900X3A Scherm MacBook Pro 13 2011 Scherm Acer 3820T
Scherm Samsung NP900X3A Scherm MacBook Pro 13 2011 Scherm Acer 3820T
Van links naar rechts: Samsung NP900X3A, MacBook Pro 13"2011 en Acer 3820T

We zien dat de schermen van de Samsung en de MacBook Pro 13" elkaar niet veel ontlopen. Bij de Samsung is het wit iets witter en zijn de kleuren iets sprankelender, terwijl bij de MacBook Pro het zwart iets donkerder weergegeven wordt. De kijkhoek is bij beide modellen erg goed voor een tn-paneel. De Acer oogt in alle opzichte minder goed. De kleuren zien er fletser uit en de kijkhoek is lang zo goed niet. Ook zien we wat ghosting optreden, waarvan de Samsung en Apple geen last hebben.

Een andere eigenschap van het scherm van de Samsung is dat het mat is. In een tijd waarin alleen zakelijke laptops nog met matte schermen uitgerust worden, juichen we deze keuze van harte toe. Het effect van de hoge helderheid in combinatie met de matheid is dat we de NP900X3A zonder problemen buiten in het zonlicht konden gebruiken. Ook bij werken in de trein bijvoorbeeld kan dit voordeel opleveren.

De resolutie van het scherm is 1366x768 pixels. Dit is een standaardresolutie voor 13,3"-schermen en er zijn slechts enkele modellen met een hogere resolutie. Hieronder bevindt zich wel de grootste concurrent van de NP900X3A: de MacBook Air 13", die een resolutie van 1440x900 beeldpunten heeft.

Zuinige Sandy Bridge

De processor van de Samsung-ultraportable is de Core i5-2537. Dit is een Intel Sandy Bridge met de laagste kloksnelheid van alle nu beschikbare modellen. Het is dan ook een zuinige chip, met een tdp van 17W, waar de normale Core i5's een tdp van 35W hebben. Het is een dualcore met ondersteuning voor HyperThreading, een kloksnelheid van 1,4GHz met een turbo naar 2,3GHz en een dualcore-turbo naar 2,3GHz. De chip heeft 3MB L3-cache.

We zijn benieuwd naar de verschillen in prestaties tussen deze processor en de 'volwaardige' Sandy Bridge-modellen, maar ook naar de prestatieverschillen ten opzichte van de eerdere zuinige dualcores van Intel. Een directe vergelijking met de MacBook Airs kunnen we niet maken vanwege het verschil in besturingssysteem, maar we hebben wel testresultaten van de Intel SU9400: de chip van de MacBook Air 11". De cpu van het 13"-model was wel wat sneller dan die chip.

Super Pi Mod 1.5 1M
Type laptop + cpuScore (lager is beter)
Asus N53, i7 2720QM (2,20GHz)
***
11,6
Core i5-2520M (2,5GHz)
***
12,6
Asus K53, i7 2630QM (2GHz)
***
13,3
Samsung QX310, i5 460M (2,53GHz)
****
16
Samsung NP900X3A, i5-2537M (1,4GHz)
*****
17,5
Samsung SF310, i3 370M (2,4GHz)
*****
18,3
Asus UL30JT, i5 520UM (1,86GHz)
*****
18,8
Toshiba R600, SU9400 (1,4GHz)
*********
33,9
Dell Alienware M11x, SU7300 (1,3GHz)
**********
38,6

De Core i5-2537M neemt bij de singlecorebenchmark Super Pi de positie in tussen de Core i3 370M en Core i5 460M, beide niet-zuinige chips van de vorige generatie. Dit is een prima score voor de laaggeklokte chip en toont opnieuw de kwaliteit van de Sandy Bridge-architectuur aan.

Cinebench 10, singlecore
Type laptop + cpuScore (hoger is beter)
Asus N53, i7 2720QM (2,20GHz)
**********
5250
Core i5-2520M (2,5GHz)
**********
5054
Asus K53, i7 2630QM (2GHz)
*********
4541
Samsung QX310, i5 460M (2,53GHz)
*******
3784
Samsung NP900X3A, i5-2537M (1,4GHz)
*******
3691
Samsung SF310, i3 370M (2,4GHz)
******
3360
Asus UL30JT, i5 520UM (1,86GHz)
******
3108
Dell Alienware M11x, SU7300 (1,3GHz)
******
2981
Toshiba R600, SU9400 (1,4GHz)
***
1643

Cinebench laat nagenoeg hetzelfde rijtje zien. Het verschil met de eveneens zuinige, maar hoger geklokte Core i5 520UM van de vorige generatie is hier nog wat groter.

Cinebench 10, multicore
Type laptop + cpuScore (hoger is beter)
Asus N53, i7 2720QM (2,20GHz)
**********
19250
Asus K53, i7 2630QM (2GHz)
*********
16944
Core i5-2520M (2,5GHz)
*****
10470
Samsung QX310, i5 460M (2,53GHz)
****
8352
Samsung SF310, i3 370M (2,4GHz)
****
7407
Asus UL30JT, i5 520UM (1,86GHz)
***
6581
Samsung NP900X3A, i5-2537M (1,4GHz)
**
4705
Dell Alienware M11x, SU7300 (1,3GHz)
**
2981
Toshiba R600, SU9400 (1,4GHz)
**
2899

Bij de multithreaded benchmark van Cinebench 10 is het beeld ineens helemaal anders. De scores van de Core i5-2537M zakken compleet in als de werklast over de vier threads verdeeld wordt en de twee cores flink belast worden. De chip blijft steken op zijn standaardkloksnelheid als er veel werk te verzetten is. Dit komt doordat het hier een zuinige chip betreft; ruimte voor hogere kloksnelheden is er niet bij deze tdp. Dankzij zijn hogere kloksnelheid scoort de 'oude' Core i5-520UM hier ineens beter.

Cinebench 11.5 cpu
Type laptop + cpuScore (hoger is beter)
Asus N53, i7 2720QM (2,20GHz)
**********
5,26
Asus K53, i7 2630QM (2GHz)
*********
4,90
Asus NX90, i7 720QM (1,6GHz)
******
2,96
Core i5-2520M (2,5GHz)
*****
2,78
Samsung QX310, i5 460M (2,53GHz)
****
2,2
Samsung SF310, i3 370M (2,4GHz)
****
1,98
Samsung NP900X3A, i5-2537M (1,4GHz)
***
1,43

Ook het nieuwere Cinebench 11.5, dat standaard multithreaded is, kent de zuinige Sandy Bridge niet zo veel punten toe als bijvoorbeeld de Core i3-370M. Nu is Cinebench een synthetische benchmark en geen applicatie. We vragen ons af of de resultaten ook zo laag uitvallen bij applicaties die multithreading ondersteunen.

Winrar 3.93 benchmark
Type laptop + cpuScore in KBps (hoger is beter)
Asus N53, i7 2720QM (2,20GHz)
**********
3680
Core i5-2520M (2,5GHz)
******
2382
Samsung NP900X3A, i5-2537M (1,4GHz)
*****
1949
Samsung SF310, i3 370M (2,4GHz)
****
1505

Bij de multithreaded benchmark van Winrar scoort de Core i5-2537M ineens weer hoger dan de Core i3-370M. Nu is Winrar weer geen zware applicatie. Het hangt dus erg van de belasting van de processor af hoe deze presteert. Bij singlethreaded applicaties en licht multithreading werk houdt de zuinige Core i5-2537M zich prima staande tegenover zijn niet-zuinige voorgangers, maar bij zwaarder multithreaded werk legt hij het af.

Prestaties van de videochip

De igp van de Core i5-2537 is de HD Graphics 3000, waarmee we eerder kennis hebben gemaakt. Om het verbruik binnen de perken te houden, heeft Intel de coreklok echter verlaagd van 650 naar 350MHz. Bovendien kan de coreklok van de videochip nu op maximaal 950 in plaats van 1300MHz lopen. We kijken wat de gevolgen voor de prestaties zijn.

Cinebench R10 OpenGL
Type laptop + gpuScore (hoger is beter)
Core i5-2520M/HD 3000
**********
5757
Core i7-2720QM/HD 3000
*********
5378
Asus N61, Radeon HD 5730
********
4890
Acer Aspire 5943G, Radeon HD 5650
********
4822
Samsung QX310, GeForce GT310M
********
4625
Samsung SF310, GeForce GT310M
********
4619
Asus NX90, GeForce GT335M
********
4537
Samsung NP900X3A, HD 3000
*******
4024
Intel GMA HD
***
177

De igp van de Core i5 scoort ondanks zijn verlaagde kloksnelheden nog altijd een stuk beter dan de Intel-igp van de vorige generatie, als we op de OpenGL-test van Cinebench afgaan tenminste. De low-end van de mobiele GeForce-lijn van vorig jaar, hier vertegenwoordigd door de GT310M, scoort wel meer punten. De MacBook Air-modellen hebben de 320M aan boord en zouden dus nog iets beter moeten presteren.

Cinebench 11.5 OpenGL
Type laptop + gpuScore (hoger is beter)
Acer Aspire 5943G, Radeon HD 5650
**********
20,18
Asus NX90, GeForce GT335M
*********
17,51
Core i5-2520M/Intel HD 3000
*****
10,11
Core i7-2720QM/HD 3000
****
8,74
Samsung SF310, GeForce GT310M
****
8,56
Samsung NP900X3A, Intel HD 3000
***
6,82
Intel GMA HD
*
1,31

Ook bij Cinebench 11.5 scoort de igp van de Intel-chip van de Samsung aanmerkelijk beter dan de oude Intel-igp, maar opnieuw wat minder dan de G310M van Nvidia.

3DMark06
Type laptop + gpuScore (hoger is beter)
Acer Aspire 5943G, Radeon HD 5650
**********
6989
Core i5-2520M, Intel HD 3000
******
4127
Samsung QX310, GeForce GT310M
*****
3815
Samsung SF310, GeForce GT310M
*****
3788
Core i7-2720QM/HD 3000
*****
3759
Samsung NP900X3A, Intel HD 3000
***
2366
Intel GMA HD
**
1701

Ook 3DMark 06 kent de Intel HD 3000 van de Samsung minder punten toe dan de GT310 en meer dan de GMA HD-igp.

3DMark Vantage - gpu
Type laptop + gpuScore (hoger is beter)
Acer Aspire 5943G, Radeon HD 5650
**********
3628
Asus NX90, GeForce GT335M
*******
2595
Core i5-2520M, Intel HD 3000
*****
1904
Core i7-2720QM/HD 3000
***
1216
Samsung NP900X3A, Intel HD 3000
***
912
Intel GMA HD
*
210

Hetzelfde geldt voor 3DMark Vantage, al is het verschil met de Intel GMA HD hier groter en dat met de HD 3000 met normale kloksnelheden kleiner. We kunnen concluderen dat de prestaties van de Intel-igp flink lager uitvallen door de lagere kloksnelheden en hierdoor niet meer kunnen wedijveren met die van low-end gpu's van bijvoorbeeld Nvidia, maar dat de Sandy Bridge-videochip ondanks dat nog altijd veel beter scoort dan de vorige generaties Intel-igp's.

PCMark Vantage
Type laptop PCMarks (hoger is beter)
Asus K53 (i7 2630QM, GT540M)
**********
8315
Samsung NP900X3A, (i5-2537M)
*********
7187
Asus G73 (i7 740QM, HD 5870)
********
6287
Asus NX90 (i7 720QM, GT335M)
*******
6188
Acer 5943G (i5 430M, HD 5650)
******
5348
Samsung SF310 (i3 370M, GT310M)
******
4940

PCMark Vantage is een benchmark-suite die alle componenten van een computer test, en vervolgens een totaalscore geeft die een indicatie moet geven van de algehele performance. De Samsung scoort hier opvallend goed. We kijken op welke punten de ultraportable uitblinkt.

PCMark Vantage - PcMarks7187
Memories 3747
TV en movies 3222
Gaming 5424
Music 6793
Communication 7281
Productivity 9179
Hdd 23.393

Vooral de hdd scoort hier onwaarschijnlijk hoog. Dit komt omdat er helemaal geen hdd in de Samsung zit, maar een ssd. Op de onderdelen waarop PCMark Vantage het opslagmedium test, scoren ssd's veel beter dan hdd's. Vandaar de hoge score. Op de volgende pagina kijken we wat uitvoeriger naar de ssd.

Ssd en accuduur

De ssd in de Samsung is msata-flashgeheugen met een opslagcapaciteit van 128GB en modelnummer MZMPA128HMFU. Niet bekend is over welke controller de flashdisk beschikt. We willen een indicatie van de prestaties krijgen, maar helaas bleek ons nieuwe testprotocol voor ssd's niet bruikbaar op de Samsung. We moeten het dus doen met prestatie-indices voor low-level en die zijn niet representatief voor daadwerkelijk gebruik.

Seagate Momentus 500GB ST9500420AS HDTune Read Samsung  128GB ssd MZMPA128HMFU HDTune Read

Als eerste draaien we de populaire tool HD Tune. De gemiddelde leestijd van 155,1MB/s is niet hoog als we deze vergelijken met de read-prestaties van moderne ssd's, maar helemaal eerlijk is die vergelijking niet. Bij de review van de MacBook Air-modellen zagen we dat de sequentiële read-snelheden van het Toshiba-flashgeheugen tussen de 160 en 175MBps lagen. Hierboven zien we de vergelijking met een Seagate Momentus-notebookschijf die op 7200rpm draait.

We draaien ook de CrystalDiskMark 5-tests als backup. Opnieuw gaat het dus om low-level-benches. De cijfers geven in ieder geval aan dat een ssd voor laptops te prefereren is boven een harde schijf, ook al roteert deze op 7200rpm.

CrystalDiskMark 5 - 4000MB - Read
Sequentieel
Samsung NP900X3A, Samsung 128GB ssd
**********
234,5
Asus N53, Seagate Momentus 500GB, 7200rpm
****
98,98
Random 512k
Samsung NP900X3A, Samsung 128GB ssd
**********
167,1
Asus N53, Seagate Momentus 500GB, 7200rpm
**
37,2
Random 4k
Samsung NP900X3A, Samsung 128GB ssd
**********
10,75
Asus N53, Seagate Momentus 500GB, 7200rpm 0,46
Crystaldiskmark 5 - 4000MB - write
Sequentieel
Samsung NP900X3A, Samsung 128GB ssd
**********
207
Asus N53, Seagate Momentus 500GB, 7200rpm
*****
96,96
Random 256KB
Samsung NP900X3A, Samsung 128GB ssd
**********
195,5
Asus N53, Seagate Momentus 500GB, 7200rpm
**
41,6
Random 4KB
Samsung NP900X3A, Samsung 128GB ssd
**********
41,5
Asus N53, Seagate Momentus 500GB, 7200rpm 0,819

Op- en herstarttijden

Door de aanwezigheid van het flashgeheugen verwachten we dat de Samsung sneller start dan de gemiddelde notebook. We meten de tijd vanaf het moment dat de powerknop ingedrukt wordt tot het moment dat Windows gedurende vijf seconden een muisaanwijzer zonder laadicoon heeft laten zien. We gebruiken de laptop zoals deze geleverd is, inclusief de programma's die standaard starten.

Opstarttijd
Type laptop Seconden (minder is beter)
Samsung NP900X3A, i5-2537M (1,4GHz)
******
34,3
Acer 3820T, Core i3-370M (2,4GHz)
********
52
Asus K53, i7 2630QM (2GHz)
**********
62

Inderdaad start de Samsung snel op; in iets meer dan een halve minuut na het indrukken van de startknop is de laptop te gebruiken.

Herstart
Type laptop Seconden (minder is beter)
Samsung NP900X3A, i5-2537M (1,4GHz)
****
27,6
Acer 3820T, Core i3-370M (2,4GHz)
**********
65

Samsung heeft de herstartprocedure aangepast zodat die sneller verloopt. Zo wordt niet meer de hele boot-cyclus doorlopen. We zien dat dit, opnieuw mede door de flashdisk, mooie tijden oplevert. Waar een herstart bij een doorsneelaptop langer zal duren dan een 'koude' start, is bij de zwarte, dunne ultraportable het omgekeerde het geval.

Accutijden

Ten slotte meten we de accuduur met behulp van de applicatie Battery Eater.

Battery Eater - Classic
Type laptop Minuten (meer is beter)
Asus UL30A, 84000mWh
**********
174
Samsung NP900X3A, 46620mWh
********
140
Asus UL30JT, 84000mWh
******
109

Voor de Classic-test zetten we het energiebeheerprogramma van Windows op optimale prestaties en de helderheid op maximaal. We vergelijken de tijden met die van twee populaire ultraportables van vorig jaar, die over lange accutijden beschikken. De Samsung houdt het bij de stresstest twee uur en twintig minuten vol en dat is een goede score. De Asus UL30A met SU7300-Core 2 Duo houdt het een stuk langer vol, maar heeft dan ook een grotere accu.

Battery Eater - Reader
Type laptop Minuten (meer is beter)
Asus UL30A, 84000mWh
**********
472
Asus UL30JT, 84000mWh
********
372
Samsung NP900X3A, 46620mWh
********
359

Bij de lichte test moet de Samsung het afleggen tegen beide Asus-modellen, maar gezien de prestaties van de processor is de tijd van bijna zes uur erg goed te noemen. Wel moet uiteraard aangetekend worden dat de Classic-test noch de Reader-test een realistisch scenario's is; de accutijden laten de bandbreedte tussen de twee extremen zien. De tijden die de gebruiker ervaart, zullen hiertussen liggen: dichterbij de vijf à zes uur bij heel licht gebruik en dichter bij de tweeëneenhalf à drie uur bij flinke belasting.

Foto- en videogalerij

Samsung NP900X3ASamsung NP900X3ASamsung NP900X3ASamsung NP900X3ASamsung NP900X3ASamsung NP900X3ASamsung NP900X3ASamsung NP900X3ASamsung NP900X3ASamsung NP900X3ASamsung NP900X3A
Samsung NP900X3A Samsung NP900X3A Samsung NP900X3A Samsung NP900X3A Samsung NP900X3A
Samsung 9-Series Samsung Notebook 9 serie Samsung Notebook 9 serie Samsung Notebook 9 serie

Eindoordeel

Het is altijd leuk om notebooks te testen die boven de middelmaat uitsteken en wat dat betreft hebben we ons met de NP900X3A prima vermaakt. De fabrikant heeft een bijzonder lichte en dunne laptop afgeleverd en daarbij het design en de prestaties niet uit het oog verloren.

De ultraportable is een luxe laptop geworden, met extra's als een backlit toetsenbord, mat scherm en groot touchpad. De adviesprijs van 1599 euro is dan ook niet mals. Hoewel ieder dit voor zich moet bepalen uiteraard, lijkt de prijs ons niet te hoog, net zoals we de prijzen van de MacBook Air-modellen redelijk vonden. De onderdelen van dit soort laptops zijn met zorg samengesteld en er is veel aandacht besteed aan de ontwikkeling en afwerking. Voor luxe en het verleggen van grenzen moet nu eenmaal betaald worden.

Wie veel onderweg is, kan de NP900X3A met een gerust hart meenemen, want de notebook is ondanks zijn geringe dikte stevig en bovendien geeft Samsung 3 jaar garantie op dit model. Het matte scherm met hoge helderheid maakt werken met invallend licht mogelijk, terwijl onder slechte lichtomstandigheden kan worden doorgetypt, dankzij de backlight van het keyboard. Wel is het jammer dat er geen geïntegreerde 3g-mogelijkheid is. Ook zal de gebruiker enkele irritaties over de respons van het touchpad voor lief moeten nemen.

Perfect is de eerste laptop in Samsungs 9-serie niet, maar het predicaat 'zeer goed' verdient het model zeker en we kijken uit naar de 11,6"-variant of misschien 15,6"-modellen in de toekomst, al komt de kleinere versie voorlopig niet naar Nederland.

Samsung NP900X3ADe keuze tussen de NP900X3A en zijn naaste concurrent, de MacBook Air 13", is een lastige. De Samsung heeft een krachtigere processor, usb 3.0, mini-hdmi, een backlit keyboard en een mat scherm. De MacBook Air heeft een hogere resolutie, een wat krachtigere videochip en een beter touchpad. Ook is er natuurlijk het verschil tussen Windows en Mac OS X, maar welk OS beter is, moet ieder voor zich bepalen.

Reacties (258)

258
251
95
1
0
9
Wijzig sortering
Ziet er heel slick uit! Wel beetje spijtig dat je voor een ethernetkabel nog een lomp verlengstuk nodig hebt.
Hoe vaak gebruik je nog een ethernetkabel met je laptop? Zelden. En wat ik veel reizigers zelfs zie doen is, als ze naar een hotel gaan waar wel LAN is maar geen WIFI, gewoon een compact accesspointje meenemen (bijv. een apple airport) en zelf een wireless netwerkje opzetten.
Voor op reis heb je inderdaad liever wifi dan een kabel. Echter, op kantoor wil je vaak toch liever een kabel gebruiken. Niet alleen qua snelheid maar ook qua veiligheid is een kabel veruit te prefereren over wifi. Het is dus goed dat Samsung beide opties ondersteund.
kantoor = docking station -> daar zal ongetwijfeld wel DVI, ethernet etc onboard zijn
kantoor != docking station. Niet iedereen zit altijd op hetzelfde kantoor. Sommige mensen zitten veel extern. Daar kun je dan ook nog eens vaak alleen een kabel krijgen die op een apart vlan zit of direct naar buiten. Hier is dan weer vaak geen Wifi voor ingericht.

Op zich zie ik dan weer niet zo heel veel probleem in een ethernet verlengstuk. Ethernet aansluitingen zijn nou eenmaal relatief groot voor dit soort laptops.
Het lijkt me ook niet echt een kantoorlaptop (brak toetsenbord, geen dockingstation), maar qua security heb je zeker gelijk.
Hoezo brak toetsenbord?
Ook zal de gebruiker enkele irritaties over de respons van het toetsenbord voor lief moeten nemen.
Apple doet dit ook. Er is een USB <-> Ethernet 'verloopje'. Het is alleen niet standaard en bij de eerste Macbook Air was natuurlijk je enige USB poort dan meteen bezet.
Anoniem: 19339 @humbug8 april 2011 09:01
Niet alleen qua snelheid maar ook qua veiligheid is een kabel veruit te prefereren over wifi.
Dat moet ik weerleggen. 10 jaar geleden had ik je gelijk gegeven, maar dankzij 802.1x en dat soort technieken, zijn wifi-netwerken tegenwoordig beter te beveiligen dan de meeste bedrade netwerken op dit moment zijn.

Wij bouwen wifi-netwerken waar je echt niet op gaat komen zonder de juiste certificaten en accounts, terwijl onze klanten altijd wel ergens een onbeveiligde wired poort hebben (voor een printer of zo) waar een insluiper z'n gang zou kunnen gaan.
Hoe vaak gebruik je nog een ethernetkabel met je laptop? Zelden. En wat ik veel reizigers zelfs zie doen is, als ze naar een hotel gaan waar wel LAN is maar geen WIFI, gewoon een compact accesspointje meenemen (bijv. een apple airport) en zelf een wireless netwerkje opzetten.
Serieus? :') Over omslachtig gesproken.
Anoniem: 294494 @Neko Koneko6 april 2011 15:21
Heb ik zelf ervaring mee... Hotel had wel een ethernet aansluiting maar geen wifi. WAPje uit de auto gehaald en aangezet. En vervolgens wel gewoon wifi. Dus lekker relaxed laptoppen op de bank, in de stoel, in bed en (ja, oke, wat overdreven, maar het kan wel) in bad.

Wat wilt een mensch nog meer?
Heb je wel op airport express gezocht? Dat is een 'klein adaptertje' die je rechtstreeks in het stopcontact duwt en waar je een ethernet (en audio / usb ) kabel in kunt duwen.

Het is echt stekker er in en gaan met die banaan. Imho veel fijner voor in een hotel om daar zo wifi te maken, dan dat je steeds "in dat ene hoekje" moet zitten omdat je een kabel er in moet pluggen.
Een APE is nog niet eens de meest compacte AP. Overigens moet je dan dus wel je APE van te voren via een wired netwerk geconfigureerd hebben, je kunt dus niet hem aanschaffen en inpluggen en dan maar gaan.
Volgens mij is het the box gewoon dat hij een (onbeveiligd?) wifi netwerk aanmaakt. Niet dat je er eerst een kabel in moet pluggen, maar die van mij is al 2 jaar oud ofzo, dus ik weet het niet meer zeker.
Mijn airport express is net zo groot als de adapter van m'n macbook, dus zo omslachtig is het nou ook weer niet :P Ding is voorgeconfigureerd, dus gewoon inpluggen en gaan.
Tsja, dat vind ik een kleine prijs om te betalen voor portabiliteit: ik heb mijn MB Airs nog nooit aan de kabel gehad. Maak je een apparaat ultraportable, leg je het ding alsnog vast aan een kabel.
Ik vind het netjes gedaan. Ultraportables hoeven in principe niet aan de kabel. Maar Samsung denkt na, en dacht misschien voor sommigen wel handig als er geen wifi is. Maar om nou een lelijke ethernetpoort erop te zetten die veel ruimte inneemt en ervoor zorgt dat je het halve ontwerp moet omgooien is ook weer onzinnig. Daarom chapeau voor Samsung door het zo op te lossen, je hebt er geen last van, en moet je om wat voor reden dan ook toch overstappen op een kabeltje, doe je dat ding eraan hangen :).
Ik ben het niet met je eens. Ik heb zelf een mac book en om een beamer aan te sluiten moet ik ook zon lomp verleng stukje aansluiten die je vervolgens vaak weer vergeet. Naar mijn idee een erg kleine moeite om dit er in te stoppen. Het maakt het apparaat juist minder mobiel naar mijn idee.

P.s.: Ik weet niet wie die filmpjes maakt voor jullie(eerste pagina van deze review, maar zag ze al eerder bij andere reviews), maar ze mogen wat mij betreft wel iets beter. Heel leuk die effecten van de details, maar uiteindelijk wordt een goed totaal beeld van het apparaat beperkt tot een paar seconden. Ook zou ik zelf beginnen met een goed overzicht van het apparaat voordat je de details gaat filmen.
P.s.: Ik weet niet wie die filmpjes maakt voor jullie(eerste pagina van deze review, maar zag ze al eerder bij andere reviews), maar ze mogen wat mij betreft wel iets beter. Heel leuk die effecten van de details, maar uiteindelijk wordt een goed totaal beeld van het apparaat beperkt tot een paar seconden. Ook zou ik zelf beginnen met een goed overzicht van het apparaat voordat je de details gaat filmen.
Ik vind het juist wel wat hebben. De gemiddelde Top Gear aflevering begint ook met enkele detailshots van een auto die ze "reviewen" (niet te serieus nemen die jongens :P) en pas later komt het totaalplaatje. Ik vind het geen enkel probleem dat enkele design-gimmicks wat meer aandacht krijgen met een detailshot, al kunnen die gimmicks wel wat beter gekozen worden, want de vier hoeken van de laptop is natuurlijk niet bepaald informatief en erg hersenloos gekozen 8)7
Zeker en vast handig die kabel. Ik RDP op mijn werkplaats thuis, daardoor heb ik toegang tot meerdere pc's en kan ik Prive en werk echt gescheiden houden. Dan is een LAN Poort meer dan welkom voor de doorvoersnelheid.
Het is waarschijnlijk de meest strakke oplossing voor dit probleem to nu toe. Daar komt nog eens bij dat je nu ook beter bij de ethernetkabel kunt. Het is naar mijn idee altijd zo'n gepriegel om die dingen uit je aansluiting te krijgen. Verder echt een mooi ding. Als Samsung nu nog betere drivers gaat schrijven voor dat touchpad zou het helemaal mooi zijn. Eindelijk een beetje concurentie voor de MBA's.
Tenzij uw upload snelheid van uw internet verbinding naar uw werk sneller is dan de upload van uw wifi netwerk, heeft ethernet weinig voordelen.
Ik ben er geen specialist in, maar voor RDP zou ik toch denken dat downloadsnelheid belangrijker is dan uploadsnelheid?

Verder heb ik hier bv. 25Mbps (effectieve snelheid) download via vdsl2 terwijl er zo veel wifi netwerken en andere 2.4GHz situaties in de buurt zitten dat die snelheid niet stabiel en betrouwbaar te halen is over wifi...
Het is veiliger.
Het is stabieler.
Het is sneller (in het geval dat hij wellicht ook van thuispc's zoals een mediacenter, storageserver of wat dan ook gebruik maakt).
Het verbruikt minder stroom (niet enorm interessant maar wel waar).

Wifi is iets wat je gebruikt wanneer het niet (praktisch) anders kan in mijn ogen.
Ik zou zelfs zo ver gaan als de bouwers van mijn huis het kwalijk nemen dat ze geen ethernet in de muren hebben gebouwd ware het niet dat mijn huis gebouwd is voor er internet bestond.. Al moet ik zeggen dat ik het ze wèl kwalijk neem dat er op mijn slaapkamer slechts EEN dubbel stopcontact zit.. en in de overige kamers is het ook niet veel beter gesteld. :'(
Ach, ik heb een MSI X340, is qua snelheid niet te vergelijken met dit ding of de Macbook Air, maar is even dun. Daar zit wel gewoon een ethernetpoort in, al is het op de grens.
Is zeer handig als je een OS probeert te installeren met een network-install die je wifi-kaart niet ondersteund, zoals wel eens gebeurt met op linux gebaseerde besturingssystemen.
Inderdaad, Deze Samsung en de MBA's van Apple zijn volwaardige laptops, een netbook is dat niet.

Ethernet kan handig zijn, maar hoeft van mij niet standaard. Middels een verloopje is goed genoeg.
Een vaste netwerkkabel is onmisbaar: veel hotels (b.v. in Japan) bieden alleen internet via kabel. Tevens kun je binnen ons bedrijf alleen via de kabel op het interne netwerk (plus internet); via wireless kom je alleen op internet.

Een ethernetaansluiting vind ik een 'must'.
Voor die gelegenheden neem ik altijd een acces point mee. Mijn eigen wifi dus. Toegegeven, niet een echt fraaie oplossing maar een laptop hoeft dus niet per sé een ethernet aansluiting te hebben voor in Japanse hotels.
Ik neem dan liever zo'n RJ45 adapter van Samsung mee dan een hele access point 8)7
Ik vind 't wel een creatieve oplossing!
Dat snap ik dan weer niet. De ethernetkabel op zich is al een verlengstuk, wat maakt dat extra stukje dan nog uit?
Omdat je de ethernetkabel vaak niet meezeult. Die is er op de plek van bestemming wel. In hotels waar men werkt met bedraad internet, kun je bij de receptie een kabeltje krijgen, maar dan moet je zo'n verloopstuk nog steeds meezeulen.

Plus dat het kwijt kan raken.
Maak dan een subtiel verlengstuk. Gewoon een aansluiting heel dun met 8 pinnetjes. Maak dan een kabel van 2 meter met aan een kant contra utp en aan de andere kant een connector die op de 8 pinnetjes past. Een soort UTP slim zeg maar.
Als Mac liefhebber moet ik toegeven dat dit toch wel een net design is van Samsung. En het lijkt er op dat ze zelfs geen stickers op de behuizing doen, net als Apple. Meeste fabrikanten doe de stickers wel op de behuizing, want op die manier wordt vaak een korting gegeven vanwege de promotie. Wat ik zelf een minpuntje vind aan het design is de uitklap van enkele poorten, het is handiger dat poorten altijd bereikbaar zijn. Ik denk dat deze keuze vooral vanwege het design was, waarschijnlijk wilde men de vloeiende lijn houden.
Als je een voorkeur hebt voor minimalistisch productdesign en materialen die een hoogwaardige uitstraling hebben is de NP900X3A niet vergelijkbaar met de MacBook Air. Het glimplastic rond het beeldscherm en het toetsenbord oogt goedkoop (in tegenstelling tot hoogglans zwart achter glas zoals bij bijv. een MBP-beeldscherm, je ziet in de reflectie van het licht dat het glimplastic niet perfect vlak is) en het geborstelde aluminium is erg vingervlekgevoelig. Het ding zit vol overbodige en onverfijnde details zoals het eerder genoemde glimplastic en de zilveren gekrulde rand langs de onderkant van de body en de rand van het beeldscherm. Het touchpad werkt slecht in vergelijking met dat van een MacBook. Ik had maar vijf minuten nodig om er gefrustreerd door te raken. De prijs is ook nog eens erg hoog.

[Reactie gewijzigd door Femme op 23 juli 2024 22:09]

Jemig femme, wat laat je je weer kennen zeg. Ik begrijp dat je persoonlijke voorkeur uitgaat naar Apple, maar je nogal zielige en compleet subjectieve rants naar alle andere merken begint langzamerhand te irriteren.

JIJ vindt 'de rand rondom het beeldscherm' van de MB(A/P) mooier
JIJ vindt dat hij 'vol overbodige en onverfijnde' details' zit
JIJ vindt de zilveren rand lelijk
JIJ vindt dat de touchpad ruk werkt

Ik begrijp niet hoe jij nog verbonden kunt zijn aan een van oorsprong zo objectief tech-forum als tweakers, zelfs nu het is overgenomen en is gecommercialiseerd.

Iedere andere Apple-fanboy met dergelijke uitspraken zou meteen omlaag gemod worden (ik noem Mstam) met jouw uitspraken. Iedere MS fanboy met dergelijke uitspraken zou uitgejouwd en weggemod worden. Deze post zal ook wel weggemod worden, maar het moet gewoon een keer gezegd worden.

Ga er maar eens inhoudelijk op in, zou je sieren.

Bah.
Jemig femme, wat laat je je weer kennen zeg. Ik begrijp dat je persoonlijke voorkeur uitgaat naar Apple, maar je nogal zielige en compleet subjectieve rants naar alle andere merken begint langzamerhand te irriteren.
Ik schrijf een reactie, geen redactioneel stuk, waarin ik mijn persoonlijke mening ventileer. Er is een verschil tussen een objectieve review schrijven waarin rekening wordt gehouden met de belangen en voorkeuren van verschillende mensen en je persoonlijke mening uiten die enkel is gebaseerd op de dingen die je zelf belangrijk vind. Ik zie mezelf niet als instituut dat altijd de mening van Tweakers.net verkondigt, althans niet als het om producten van derden gaat zoals in dit geval een laptop van Samsung.

Ik ben niet per se liefhebber van Apple maar wel van producten die goed zijn ontworpen. Daarbij ben ik onder andere liefhebber van ontwerpen die functioneel, minimalistisch en zelfverklarend zijn. Op een MacBook Air zit geen overbodig detail waarvan je je kan afvragen waarom het erop zit. Het is een design dat zo vanzelfsprekend is dat het bijna niet lijkt gedesigned. In de Samsung mis ik dat. Het geborsteld aluminium vind ik overbodige detaillering en had van mij weggelaten mogen worden, evenals de zilveren rand en de krulling bij het scharnier van het beeldscherm. Op een MBA heb je al die onzin niet. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn een MBA kaal en steriel vinden, net zoals er ook mensen zijn die het 'gezellig' vinden om een huiskamer vol met prullaria te bouwen. Ieder zijn eigen voorkeuren. Een persoon die de voorkeur geeft aan minimalisme zal zich waarschijnlijk eerder thuisvoelen bij een MBA.

Verder had ik niet veel tijd achter de NP900X3A nodig om te ontdekken dat het touchpad minder verfijnd werkt dan het touchpad van een MacBook, wat Olaf ook in zijn review aangeeft. Ik was na vijf minuten oprecht geïrriteerd door het ding. Kan wellicht minder worden na enige gewenning maar een goed teken is het niet. Het touchpad van mijn MBA heeft me nog nooit furieus gemaakt. Eigenlijk ben ik nog nooit serieus geïrriteerd geraakt door het apparaat wat tamelijk uniek is vergeleken met mijn ervaring met Windows-laptops. Die beginnen bijv. na installatie steevast met het stellen van allerlei stomme vragen en worden vaak geleverd vol met junk waar je niet op zit te wachten.

Het enthousiasme van Apple-gebruikers, dat door anderen als fanboyisme wordt ervaren, komt niet uit de lucht vallen. Die Apple-gebruikers zijn enthousiast omdat ze een goede gebruikerservaring hebben. Die goede gebruikerservaring komt voort uit het product en is het gevolg van de wijze waarop Apple productontwikkeling doet. De gebruikerservaring is zelfs zo goed dat Apple-gebruikers behoorlijk vergevingsgezind over kleine minpunten van hun product. Het is toch heel erg interessant dat zulke gevoelens bij zo'n grote groep gebruikers leven. In plaats van mij ervan te betichtigen dat ik me 'laat kennen' (als fanboy neem ik aan dat je bedoelt) kun je beter kijken waarom iemand een MBA fijner vind werken dan de NP900X3A. Mocht je serieus geïnteresseerd zijn in het product dan zou je nog eens wat te weten kunnen komen over hoe het ding functioneert in vergelijking met concurrenten.
Allemaal leuk en aardig Femme, Apple is een merk met een sterke designer (Jonathan Ive) en bouwt haar apparaten rondom een minimalistische design filosofie. Zoals je al aangeeft; je moet er van houden. En jij houdt er klaarblijkelijk nogal van. Ik niet, en dat is ons goed recht, toch?

Maar dat neemt niét weg dat jij keer op keer op keer je mening dusdanig sterk ventileert en met zulke grove, ongenuanceerde en vaak ronduit lachwekkende, beledigende bewoording dat het je juist door je positie als mede-oprichter en redactioneel lid van de grootste ICT community van Nederland totaal ontsiert.
Zie daarvoor ook een kleine greep quotes die ik hierboven heb geplaatst. Apples design en gebruikservaring zijn niet beter, er is een groep mensen die dat vindt. En jij hoort bij die groep. Tot zo ver prima. Maar waarom moet het toch zo vaak voorkomen dat er een aantal op de voorgrond treden (jij, mstam) die hun voorkeursmerk (of stijl), ongeacht welke, zo furieus moeten verdedigen door de concurrentie de grond in te boren op basis van minieme verschillen? En door minpunten in het eigen 'kamp' altijd te bagatelliseren? Door taal te gebruiken die uit de Telegraaf lijkt te zijn weggewandeld, beledigend en ongenuanceerd?

Zo is bijvoorbeeld Mstam er pertinent van overtuigd dat iedereen op deze aardkloot een Mac wil hebben. Zij die een Windows-systeem gebruiken hebben er alleen het geld niet voor. Dat is letterlijk zijn standpunt. Jouw eigen lemma's komen hier gevaarlijk dicht bij in de buurt als het om stijl, taalgebruik en moraal gaat en dát wekt bijzonder veel irritatie bij veel mensen.

Laat bedrijven als Samsung, Microsoft, Google en Asus toch lekker hun eigen weg in het leven bewandelen. Bekijk hun producten toch eens zonder gekleurde design-bril en first and foremost; laat je niet zo kennen.

Want, beste Femme, zo kan het ook:

"Kijk, een eerste echte concurrent van de MBA. Ik vind de MBA wel duidelijk mooier met zijn unibody en glossy scherm, de zilveren rand van de Samsung kan mij niet zo bekoren. En geborsteld aluminium is ook bepaald niet mijn smaak, doe mij maar 'gewoon' aluminium, heb je ook minder snel last van vingerafdrukken. Grappig dat ze de trackpad eveneens groot uit hebben gevoerd, maar ik ben intussen zo gewend aan de trackpad op mijn MBA dat die van Samsung mij niet bevalt, hij werkt te anders. En voor mijn gebruik volstaat de Core 2 Duo in combinatie met OSX prima, dus is voor mij de meerwaarde van de i5 niet direct duidelijk."

Dit zijn zo'n beetje al jouw argumenten, door mij geschreven. Leer er van, I beg of you.
Ik niet, en dat is ons goed recht, toch?
Ja, beweer ik iets anders? Als jij die NP900X3A geweldig vind of een MacBook Air overrated, schrijf dan een reactie waarin je die opinie uit in plaats van dat je voortdurend op de man speelt. Ik vind het opmerkelijk dat je users die de NP900X3A geen volwaardige MBA-concurrent vinden erop wijst dat hun mening subjectief is, terwijl je dat niet doet bij users die zich positief uiten over de NP900X3A. Hun mening is net zo goed subjectief.
Maar dat neemt niét weg dat jij keer op keer op keer je mening dusdanig sterk ventileert en met zulke grove, ongenuanceerde en vaak ronduit lachwekkende, beledigende bewoording dat het je juist door je positie als mede-oprichter en redactioneel lid van de grootste ICT community van Nederland totaal ontsiert.
Als een product zo slecht is dat het bijna onbruikbaar is (dan heb ik niet over de NP900X3A maar bijv. over mislukte pogingen van bepaalde fabrikanten om een tablet te maken) dan voel ik me niet geroepen om me subtiel of politiek correct uit te laten.

Ik vervul overigens geen redactionele functie.
Apples design en gebruikservaring zijn niet beter, er is een groep mensen die dat vindt.
Aan dit soort lauwe objectieve stellingen heb je niets. Het gaat erom waarom mensen het design en de gebruikerservaring van Apple ervaren als beter (of juist niet beter).

Ik durf te stellen dat Apple aanzienlijk meer tijd besteed aan het ontwerpen van een enkel product dan concurrenten zoals Samsung en Asus. Niet voor niets heeft Apple slechts drie laptopseries terwijl Samsung en Asus er tientallen voeren. Alleen al door die minder verdeelde aandacht kan Apple betere ontwerpen bieden. Dat uit zich in een fijne unboxing ervaring, een stroomkabeltje dat zich automatisch op de connector vastklikt, een behuizing met een uitstraling die door veel mensen als aanzienlijk hoogwaardiger wordt ervaren dan van de gemiddelde laptop, een touchpad dat zeer goed werkt, een behuizing die kleiner is dan elke concurrent vanwege langdurig experimenteren met de layout van de componenten. Allemaal dingen die bijdragen aan de positieve gebruikerservaring van het product en het gevolg zijn van een andere werkwijze van de ontwerpers.
Maar waarom moet het toch zo vaak voorkomen dat er een aantal op de voorgrond treden (jij, mstam) die hun voorkeursmerk (of stijl), ongeacht welke, zo furieus moeten verdedigen door de concurrentie de grond in te boren op basis van minieme verschillen?
Ik ervaar de verschillen helemaal niet als miniem maar juist als erg groot.
Laat bedrijven als Samsung, Microsoft, Google en Asus toch lekker hun eigen weg in het leven bewandelen. Bekijk hun producten toch eens zonder gekleurde design-bril en first and foremost; laat je niet zo kennen.
Die bedrijven horen producten te maken die hun gebruikers bekoren. Als Windows weer eens raar doet en mij tot waanzin drijft dan is mijn gedachte echt niet dat Microsoft lekker zijn gang moet gaan. Dan wil ik dat Microsoft het probleem fixed en een goede Windows maakt. Ik heb er tenslotte voor betaald. Als ik vind dat een fabrikant een lelijk product maakt dan heb ik liever dat de fabrikant een mooi product maakt. Lijkt me logisch. Natuurlijk kan ik er prima begrip voor opbrengen dat fabrikanten producten maken voor een andere doelgroep dan ik zelf. In een goedkoper product zullen er onvermijdelijk concessies gedaan moeten worden aan de functionaliteit, prestaties en het materiaalgebruik. Rommel op de markt brengen die door niemand goed gebruikt kan worden zou geen enkele fabrikant moeten doen.

Als mensen claimen dat een bedrijf een concurrent voor de MBA op de markt heeft gebracht die zich in hetzelfde prijssegment bevindt dan ligt de lat natuurlijk hoog. Als enthousiaste MBA-gebruiker verwacht je dan dat het product geen concessies doet aan de gebruikservaring van de MBA. De prijs is immers gelijk en er wordt geclaimed dat het een concurrent is. Op het gebied van design vind ik 'm niet op hetzelfde niveau als de MBA, het gebruiksgemak lijkt minder en de betere prestaties compenseren voor mij niet de nadelen.
Goed stuk!

Het valt ook mij op dat veel Apple gebruikers zich totaal niet kunnen inleven in een ander (iemand die geen Apple spullen bezit/gebruikt). Ik was zelf vroeger ook wel eens anti-Apple, maar ik heb geleerd dat ieder mens anders is. Niet ieder mens smacht dus naar een Apple. Niet ieder mens wil een Windows computer.

Ik heb ook niet overtuigd van de heiligheid van een Apple, want ik heb al een aantal keer meegemaakt dat een Macbook van een kennis onwerkbaar traag en instabiel was. Dit is dus zeker niet voorbehouden aan enkel Windows.

Wel vind ik dat iedereen elkaar in zijn of haar waarde moet laten. Dit betekent dus dat je niet de producten van een ander (waar degene misschien best trots op is) hoeft af te branden, alleen omdat het geen Apple (of Windows) is. Helaas merk ik dat vooral het Apple-kamp altijd enorm fanatiek is om alles dat geen Apple is af te keuren. Omgekeerd zal het echter ook wel gebeuren..
"Laat bedrijven als Samsung, Microsoft, Google en Asus toch lekker hun eigen weg in het leven bewandelen. Bekijk hun producten toch eens zonder gekleurde design-bril en first and foremost; laat je niet zo kennen."

Maar ondertussen probeert Microsoft wel te leren van Apple.
Google en Samsung ook.

Maar ik vind het alleen maar goed dat deze bedrijven bekritiseerd worden.
Design betekent niet alleen betere uitstraling maar teven er zorg aan besteed is en er over nagedacht is.

De gemiddelde huidige laptop is niks anders dan met wat meer up-to-date hardware maar design is nog vaak net zo belabberd als 5 jaar terug.
Windows 7 is nog net zo belabberd als Windows XP alleen een iets moderne jasje.

Apple systemen is wel heel wat meer dan design.
Het gaat om eindresultaten en niet puur om specificaties.

Uitstraling betekent dat er zorg aan besteed is.
Ik zie het probleem niet dat femme een uitgesproken mening heeft. Dat lijkt me juist een stuk aardiger dan ´die moet ik halen´ of warrige betogen waar niets van klopt of de ultieme dooddoener hoe ´draait Crysis´.

Qua design ben ik nog steeds aanhangers van ´form follows function´. Ik weet niet waarom ik tierelantijntjes als doorzichtige randjes om mijn Samsung 24" moet hebben en koop die dan ook niet. Strak design is voor mij alle gewenste functionaliteit zo in een apparaat vormgeven dat alles daar zit waar je het wil hebben, geen overbodige glimstripjes, etc.

Ik tik dit bijvoorbeeld op een of andere 17" laptop van HP. waar een zilverkleurig metalen randje omheen loopt zonder enig voordeel voor mij, behalve dat het lelijk kiert met het zwarte toetsenbord gedeelte en niet een uit een stuk is.Verder vond iemand het leuk omeen soort zilverkleurige cirkelpatronen overal en nergens op de zwarte delen te printen. Geen idee waarom. Tot slot zit de tekortschietende koeling links onder en overhit exact deze plek alsnog.

Dus ja, ik vind een Airbook mooier, maar ik wil wel functionaliteit eerst. Dus geen glimmend scherm, want als ik wil weten of mijn haar goed zit koop ik een spiegeltje. Ik zou graag lezen wat er op dat mooie scherm staat en dat lukt me niet buiten, dat lukt me niet met een zonnig venster achter me en dat lukt niet op een beursvloer met felle lampen.

Verder typ ik zoals je ziet een boel, dus vind ik toetsenborden cruciaal. Apple´s cute keyboard dat ze ook los op de markt brengen kan zo naar een museum, MAAR typen kan ik er niet op. De afstanden tussen de toetsen zijn gewoon net iets te wijd en de feedback te slecht om er snel blind op te typen. Oh, en je krijgt letterlijk pijn in je vingers doordat er geen demper is.

Verder heb ik een ethernet aansluiting nodig voor veel situaties en liefst naast een mini HDMI een backup VGA poort en wil ik een behoorlijke batterijduur.

Krijg ik dat als ik een Airbook koop? Nee, dus wil ik er geen. Ook al zou het ontworpen zijn door Leonardo da Vinci dan zou het nog zekerder niet doen wat ik ervan verwacht.

Glimmende toetsenborden en slechte toetsenborden zijn het niet waard ´goed design´ te noemen. Als de hoofd input en output van een apparaat dat daarop gericht is dan is het een fail. Ik vind stoomlocomotieven ook mooi, maar ik ben blij dat ik vorige week door het landschap zoefde met 300km / uur met een trein met een rare neus. Die neus was wel de perfectie van form follows function, dus wat mij betreft gaat die later het museum in en de Airbook wordt gewoon op de grote hoop Swarosky nutteloze blinkertjes gegooid.
Err.. glimmende toetsenborden? Waarom maakt dat uit?
Ik begrijp niet hoe jij nog verbonden kunt zijn aan een van oorsprong zo objectief tech-forum als tweakers
Hij mag dus geen eigen mening meer hebben?

Hij prefereert een MBA, jij niet. Ik ook niet. (MBP). Ieder z'n ding.

Ik wordt echt een beetje onpasselijk van de hoeveelheid onhebbelijkheid die hier tegenwoordig heerst. Is telegraaf.net leeggelopen hier naar toe ofzo?
Natuurlijk mag iedereen een eigen mening hebben. Sterker nog, graag zelfs, een eigen mening ontbreekt naar mijn idee nog te vaak.

Maar Femme heeft de nare gewoonte om met denigrerend en ontzettend overdreven, ronduit propagandistisch taalgebruik non-apple producten af te branden. En niet op een manier van 'Apple is geweldig', maar zoals in de volgende quotes:
dan de fabrikanten van goedkope lelijke slecht werkende Aziatische meuk.
...materiaalgebruik dat minderwaardig is aan het gemiddelde speelgoed uit de Intertoys-catalogu
een brakke gebruikerservaring
Als Apple voortdurend producten van dit [lage] niveau zou ontwikkelen zou Steve snel een toontje lager zingen.
en het is werkelijk om te huilen hoe weinig zelfrespect fabrikanten hebben die dat soort meuk op de markt brengen.
en heeft de kwaliteitsbeleving van een goedkoop stuk plastic kinderspeelgoed
Als jij liever een lomp en lelijk systeem hebt zoals die Alienware M11x vanwege de betere prestaties moet je die Alienware maar kopen. Vergeet er trouwens niet een ssd bij te bestellen.
Moet ik nog even doorgaan?

Kijk, het is niet dat deze jongen geen verstand van zaken heeft. Of altijd maar ongelijk heeft; Apple maakt nu eenmaal fijne producten aan de bovenkant van de markt. Maar zo kinderachtig, ongenuanceerd en blind alles afkraken wat fabrikanten als Samsung, Lenovo, Google, Microsoft en Asus maken wekt buitengewoon veel irritatie op bij veel mensen. Deze jongen heeft een soort gecombineerd technisch narcistisch stockholm syndroom als het om Apple gaat.
Je trekt nu een aantal uitspraken van mij, waar ik overigens volledig achter sta, uit hun verband en claimt ook nog eens dat ze iets te maken hebben met producten van Samsung, Lenovo, Google, Microsoft en Asus. Gedraag je eens als een kerel en niet als een teer zieltje omdat iemand kritiek uit op producten waar jij voor zover ik weet geen enkel belang bij hebt. Ik vind het onbegrijpelijk dat je je zo aangesproken voelt. Als ik nou de hele tijd lelijke dingen zei over mensen dan zou je gelijk hebben dat ik die opmerkingen beter voor me kan houden, maar we hebben hier over voorwerpen. Je kunt er de hele dag lieve of lelijke woorden tegen zeggen en ze gaan er niet anders door functioneren of zich er anders door voelen.

Als een fabrikant een tablet op de markt brengt dat gebouwd is als een stuk wegwerp plastic, een beeldscherm heeft met een beroerde zwartweergave of een veel te krappe kijkhoek, het touchscreen slecht werkt en de gui slecht is afgewerkt dan levert dat een waardeloze gebruikerservaring op en een beschamende vertoning voor de betreffende fabrikant. Waarom zouden dat soort wanprestaties met de mantel der liefde bedekt moeten worden of subtiel bewoord moeten worden als het product gewoon beroerd is. In het geval van tablets uit de slechtere gebruikerservaring zich ook nog niet eens in een veel lagere prijs. Die fabrikant moet kappen met slechte producten produceren en eens beter zijn best doen.

Een MacBook Pro 13 inch van 1150 euro met een resolutie van 1280x800 vind ik gewoon schraal, dus je hoort mij niet zeggen dat alles van Apple zalig is. Hun werkwijze zorgt er wel voor dat ze over het algemeen beter nadenken over hun producten.
Wel apart dat deze dingen helemaal niet in de review zijn opgenomen dan, werken de T.Net redacteurs zo onafhankelijk op dit soort reviews dat ze elkaars mening niet in de review en de eindscore meerekenen?

Deze review was nu de 2e die ik van deze laptop lees, en ik kreeg er bij beide reviews een erg goede indruk van, ondanks dat ik persoonlijk de prijs wel erg hoog vind voor wat je krijgt: duurder dan de allerduurste MBA met 256 GB SSD, dat kan je mij als Samsung echt niet uitleggen, ook niet met een snellere CPU. Maar het leek toch echt eindelijk een keer een serieuze concurrent, die zich _echt_ kan vergelijken met een Apple laptop in dezelfde klasse (en dus niet alleen maar op basis van specs).

Maar als ik het goed begrijp laat deze Samsung dus wel degelijk een paar steken vallen?
Reken wel dat Samsung enkele voordelen heeft buiten andere merken. In de winkel hebben wij erg zelden een Samsung-laptop met problemen. Neem een uitvalratio van <1%. Dit is met geen enkel ander merk te vergelijken. De reden hiervoor is volgens mij dat Samsung nog één van de weinigen (enige?) is die zijn producten zelf maakt. Wat zit in een Samsung dat niet van Samsung is? De CPU en GPU. De rest maken ze lekker zelf. Dit heeft een iets hogere prijs...

Trouwens: http://store.apple.com/nl...cbook_air?mco=MTAyNTQzMjc dit lijkt me toch duurder dan deze Samsung?
Garantie van Samsung is ook top, op deze laptop 3 jaar standaard. Heb zelf enkel ervaring met garantie nodig gehad op monitoren (twee keer) maar dat verliep top. Even bellen, krijg je een UPS label toegemailed, label uitprinten. Product inpakken, label erop, ups bellen. 10 minuten later afgeven en 4 dagen later gerepareerd terug.

Kosten voor klant, €0,- . Word aan de deur opgehaald en 4 dagen na het telefoontje weer terug. Deze laptop ziet er wel heel erg mooi uit, hopelijk trekken ze sommige dingen ook door naar de 'goedkope' productreeksen. Geen felgroene/roze audio aansluitingen en blauwe vga maar gewoon alles in dezelfde kleur als de behuizing. Matte behuizing/beeldscherm.. laat maar komen.

edit:
Spelling verbeterd en ontbrekende woorden toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 23 juli 2024 22:09]

Femme is geen redacteur, maar wel een Apple-fanboy ;) Het is dan ook vooral zijn mening. Zelf vind ik zowel de air als deze samsung prettig om naar te kijken en het oneffen plastic was mij niet opgevallen. Smaken verschillen nou eenmaal en ik kan me goed voorstellen dat iemand die gek is op de looks van een Air, niet dol is op de Samsung. Daar staat tegenover dat de Air eerder als saai of degelijk zal worden bestempeld. Ieder zijn voorkeur laten we maar zeggen.

[Reactie gewijzigd door Marc Rademaker op 23 juli 2024 22:09]

Ik vind de Air perfect, maar deze Samsung komt in de buurt.

Alleen de prijs... Voor 600 euro zou het te overwegen zijn, voor 800 euro zou ik 'm al laten liggen, want voor weinig meer kun je genieten van een echte MBA met OS X! Voor 1600 euro... ik denk er niet aan!
Hierbij maak jij de assumptie dat mensen liever met OS X werken dan met Windows. Dat geldt voor jou misschien, maar voor heel veel mensen niet. En niet omdat ze het niet kunnen betalen
@Pyrone89: even goed lezen wat ik schreef:
Voor 600 euro zou het te overwegen zijn, voor 800 euro zou ik 'm al laten liggen, want voor weinig meer kun je genieten van een echte MBA met OS X! Voor 1600 euro... ik denk er niet aan!
Het gaat over de keuzes die ik zou maken.
Waarom scoort de laptop in de review dan nog zeer goed? Ik snap dat de review door iemand anders is geschreven, maar ook hij noemt het toetsenbord irriterend (lijkt mij best ernstig, aangezien dat op een computer toch het onderdeel is dat je het meest gebruikt). En dat voor een prijs om U tegen te zeggen...
Laten we de review eens lezen ipv slechts het besluit...
"De toetsen zijn vlak, licht en glad, maar niet te glad. Ze geven voldoende feedback en we hadden geen enkele moeite om direct snel en accuraat te typen, ook omdat er voldoende ruimte tussen de toetsen zit. Samsung heeft wat grootte van de toetsen en lay-out betreft geen vreemde keuzes gemaakt."

Lijkt me niks verkeerd aan... Direct, snel, accuraat, voldoende ruimte...
Waarom in het besluit dan "Ook zal de gebruiker enkele irritaties over de respons van het toetsenbord voor lief moeten nemen" snap ik niet volledig...
Je noemt glimplastic, maar van een Macbook glimt het hele fucking scherm. Daar wordt je echt niet vrolijk van als je tegen een spiegel aan zit te typen. Dat maakt een scherm in bepaalde posities onbruikbaar, en soms kun je niet in een andere houding gaan zitten (vliegtuig bijv) heb je een mooie lamp in je scherm waardoor je niets meer ziet. Bedankt, Apple (en veel andere fabs).

Een hoge prijs moet jij als Mac-liefhebber echt niet over beginnen. Je vergelijkt een Mac, en een Mac is nou eenmaal duur.
Een MacBook Air heeft een semi-glossy scherm. Voor binnengebruik is het prima (buiten heb ik 'm nauwelijks gebruikt). Er zit gelukkig geen hoogglans zwart glimmend plastic op de buitenkant. Ik ben daar geen liefhebber van en ik vind het nogal goedkoop ogen. Glimplastic is helemaal vervelend op oppervlakken die worden aangeraakt vanwege vette vingers.

Een MacBook Air is inderdaad duur vergeleken met andere laptops maar draag krijg je wel iets voor terug. Ik vind 'm mooi, hij is vervaardigd uit hoogwaardige materialen, werkt snel en gebruiksvriendelijk en irriteert me niet. Vergeleken met mijn oude 11 inch ultraportable is de MBA 11 inch twee keer zo duur. De gebruikservaring vind ik ook met gemak twee keer zo goed. Eigenlijk kan ik het nauwelijks vergelijken omdat ik m'n oude systeem (een Samsung X120) achteraf gezien gewoon crap vind vergeleken met de MBA. En is niet dat ik een verstokte OS X-gebruiker ben. De MBA is mijn tweede Mac na een Mac Mini G4, wat een hondstraag apparaat was waar ik niet bijzonder enthousiast over was. Bij de MBA klopt het hele plaatje van begin tot eind.
Er zit gelukkig geen hoogglans zwart glimmend plastic op de buitenkant. Ik ben daar geen liefhebber van en ik vind het nogal goedkoop ogen. Glimplastic is helemaal vervelend op oppervlakken die worden aangeraakt vanwege vette vingers.
Voor zover ik kan zien heeft de Samsung alleen glimmend plastic rond het scherm, even besmettelijk als het glas van de air
Meh, ik noem aluminium nou niet hoogwaardig. Eerder mainstream, waarna ijzer goedkope rommel is.

Magnesium-legering, dat is hoogwaardig spul.
Daar is mijn laptop van gemaakt, en met een C2D, optische drive, PC-card sleuf, ethernetpoort, 3x USB en een 12" scherm is hij nog steeds maar 1013 gram inclusief accu :P
Ehm, dat heeft tegenwoordig bijna elke laptop hoor...
Ja, de meeste goedkope 15" tokkielaptopjes ja. Maar fatsoenlijke apparaten hebben een goed scherm, en een goed scherm spiegelt niet.
Zeg jij, jij vertegenwoordigt niet de hele bevolking. :)
Tja, heb er zelf niet mee kunnen spelen uiteraard, dus mijn mening is vooral gebaseerd op de plaatjes en de review. Deze laptop zou voor mij persoonlijk sowieso nooit een optie zijn, onder andere vanwege de details die je noemt (Apple's touchpad, het unibody design, maar bijvoorbeeld ook de magsafe stekkers) en daarnaast omdat ik nou éénmaal een Mac gebruiker ben en niet met plezier achter Windows kan werken.

Desondanks vind ik het goed om te zien dat er een fabrikant is die toch wel duidelijk wat meer werk heeft gestoken in het ontwerp van een laptop als gebruikelijk. Ik vind het zeker een teken dat ze er voor kiezen om de stickers weg te laten, dat is toch wel 'gedurfd', want het maakt het geheel toch iets prijziger, met als doel om een eleganter product in de winkel te zetten.

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 23 juli 2024 22:09]

Dat hangt van je voorkeuren af, ik vind deze designtechnisch een stuk mooier dan de Air.
Aluminium is ook echt niet heilig. Ik had een klein Apple Toetsenbord in mijn tas zitten om op te werken. Maar deze neem ik niet meer mee omdat alle andere spullen in de tas beschadigd raakten door de veel te scherpe randen van het toetsenbord. Ook de scherpe randen van een Macbook Pro vind ik persoonlijk echt vervelend en zou niet gauw zo'n laptop willen hebben om op te werken. Nou boeit het uiterlijk van een laptop voor mij niet zo veel, het is iets om op te werken...
Je kan er natuurlijk ook gewoon een tasje omheen doen. Heb je nu een ander (plastic) toetsenbord in je tas zitten om mee te werken?
Anoniem: 243667 @Bosmonster6 april 2011 13:51
Je hebt altijd mensen die het nodig vinden om pedanterig te doen over hun voorkeur voor een ontwerp.

Ik persoonlijk vind dit ontwerp wel wat hebben omdat ik het stoerder en robuuster (niet te verwarren met degelijker/betrouwbaarder) vind ogen dan een Air.
Vanwaar deze abnormaal hoge prijs ? Dit zijn echt pure Apple taferelen.

Voor de specificaties is het het dan ook dubbel en dwars niet waard. Om voor het design nou meteen bijna het dubbele te betalen gaat echt véél te ver. Vandaar snap ik dan ook niet dat tweakers een 'goed' neerzet bij prijs.

Verder staan er in de benchmarks ook geen tot weinig vergelijkingen met de MB Air, welke dan weer wel in de titel wordt vernoemd. Als je dan toch de 1op1 vergelijking gaat doen benchmark het dan ook.

Al met al een leuk uitziende, overpriced laptop met matige prestaties.
"De onderdelen van dit soort laptops zijn met zorg samengesteld en er is veel aandacht besteed aan de ontwikkeling en afwerking. Voor luxe en het verleggen van grenzen moet nu eenmaal betaald worden. "

Ben het hier dan wel deels mee eens. Maar dat dit dan zoveel geld gaat kosten.
Als je bedenkt dat je voor de helft een 'gewone' laptop hebt met dezelfde specs.
Ik zou zelf nooit zoveel geld betalen voor dat verschil.
Hoge R&D kosten en een relatief kleine doelgroep maakt de prijs / stuk een stuk hoger.
Meestal zijn de materialen die ze gebruiken voor zo'n ultra portable een stuk duurder om te maken en te bewerken. Daar zal ook een deel van de prijs inzitten.
Vanwaar deze abnormaal hoge prijs ? Dit zijn echt pure Apple taferelen.
Omdat Samsung producten aankondigt met adviesprijzen. Deze adviesprijzen worden altijd overgenomen door een aantal retailers, maar in de praktijk zullen de prijzen vrijwel meteen dalen. Ik vermoed dan ook (en dat baseer ik op o.a. het prijsverloop van de SF-310 en SF-510) dat de prijs van €1599,- binnen zeer korte tijd om en nabij de 1000,- tot 1200,- gaat liggen.
Dat design zorgt er anders wel voor dat je met een pak suiker loopt, in plaats van zo'n bakbeest mee te zeulen.
Beetje apart dat er onder het kopje "Specificaties en prijzen" geen prijzen staan, viel mij laatst ook al op.

Verder een erg nette laptop en wordt zeker een concurrent voor de air ;-). Toch denk ik dat mensen eerder voor een Air gaan.

Wel jammer dat er maar een 1,4 ghz processor in zit.

Ook is het jammer dat de prestaties over bijv. accuduur niet wordt vergeleken met de Macbook Air, in mijn ogen een gemiste kans.

[Reactie gewijzigd door Flexicon op 23 juli 2024 22:09]

Ook is het jammer dat de prestaties over bijv. accuduur niet wordt vergeleken met de Macbook Air, in mijn ogen een gemiste kans.
Zou dat handig zijn? Persoonlijk zie ik het nut niet van zo'n vergelijking. Reden is namelijk het volgende: een Apple laptop koop je vanwege Mac OS X, een andere laptop vanwege Windows en/of Linux. Zou Tweakers de accu's willen vergelijken, dan zouden ze waarschijnlijk Windows moeten installeren om een zo eerlijk mogelijke vergelijking te maken, echter de grote meerderheid van de kopers van een Apple laptop zullen voornamelijk werken onder Mac OS X.
Een MBA-gebruiker zal in de praktijk OS X gebruiken, een gebruiker van de Samsung NP900X3A. De meeste werkzaamheden kun je prima onder zowel OS X als Windows uitvoeren en dus kun je ook het accugebruik vergelijken.
Ik denk dat het best interessant zou zijn om een totaal-vergelijking te maken. Dus inderdaad op basis van het uitvoeren van dezelfde werkzaamheden op verschillende systemen.

Het probleem is alleen dat je dan zoveel tegelijk aan het testen bent dat het moeilijk is om er een duidelijke conclusie aan te verbinden: stel dat de Samsung het dan langer volhoudt. Hoe komt dat dan? Is de accu beter? Of gaat Windows zuiniger met het systeem om dan OS X? Of komt het omdat de videokaart van de Samsung trager is en dus minder verbruikt? En moet je dan niet ook de kwaliteit van de software meenemen? Want als iMovie handiger is dan Windows Live Moviemaker, misschien krijg je dan in dezelfde tijd gewoon meer gedaan, dus zou je 'prestatie' zelfs bij een kortere accuduur alsnog beter kunnen zijn.

Kortom, ik denk dat je toch ook vooral hardware met hardware moet vergelijken, los van de verschillende besturingssystemen. Anders is het lastig om objectief materiaal te verkrijgen.
Het is toch ook gewoon een beetje raar te zeggen dat de GT320M sowieso sneller is dan GT310M, gezien de GT335M die toch ook sneller hoort te zijn dan de GT310M maar dat ook niet waarmaakt. De gt335m zou grofweg 3x sneller moeten zijn dan de gt310m. Hij is superier aan de gt310 op elk vlak behalve de kloksnelheid.
Ik begrijp dat je doelt op (bijvoorbeeld) Office gebruik onder Mac OS X vergeleken met Office gebruik onder Windows. Dat zou natuurlijk wel kunnen en wellicht dat dit voor mensen interessant kan zijn die erg afhankelijk zijn van zulke applicaties.

Bij gebrek aan beter, zal Flexicon het echter met deze informatie van Ars Technica moeten doen, met betrekking tot de batterij van de MacBook Air:
...
Your use may differ from our own, but if you stick to mainly light Web surfing, e-mail, and word processing, you can get nearly a full workday from a fully charged 11" MacBook Air. If you play lots of video, games, or run CPU-intensive tasks like video encoding, expect to have to find a power outlet well within four hours.
...
Bron: http://arstechnica.com/ap...-the-11-macbook-air.ars/3
Er staan anders in de review van Tweakers ook gewoon de nodige accuduren; reviews: Apple MacBook Air 11" en 13": licht, luchtig en plat . Deze tests zijn echter weer slecht te vergelijken met de benches uit deze review doordat de workload niet gelijk zal zijn.
Over de review van tweakers kan ik kort zijn.
De SSD test procedure is gamel en kon op deze laptop niet eens gedraaid worden. Oftewel: geen relevante HDD tests.
Geen enkele vergelijking met de directe concurrent Macbook AIr terwijl het heel goed mogelijk is windows op die machine te installeren en vergelijkende test resultaten te verkrijgen. (Of gewoon een linux live CD erin met je testprotocol)
En als slagroom op de taart is 1 van de eerste reacties er een van Femme die de laptop compleet afbrand. Als men op de redactie het al niet eens is met de test, wat moet ik er dan mee?
Ik uit mijn persoonlijke mening als MBA-gebruiker en liefhebber van diens design.

Helaas functioneerde Intel NAS Performance Toolkit niet op de Windows 7-installatie van de Samsung NP900X3A waardoor we onze benchmarks niet konden draaien. Op ons vaste storage testsysteem draait NAS Performance Toolkit prima.
Een test met windows op een Mac of Linux op beide PCs is niet de goede manier om te gaan. Om te beginnen zijn Macs niet ontworpen op windows gebruik. Ze doen het wel, via Boot Camp, maar oha niet met volledige performance. Linux is op beide platforms voorzien van dat soort handicaps, zeker met nieuwe chipsets ed wil er nog wel eens geen custom driver zijn en is het dus niet mogelijk de volledige performance te halen.

Ten laatste is het helemaal niet relevant wat een windows laptop scoort onder linux of een mac onder windows -- dat is dusdanig ver van het typische gebruiksscenario verwijderd dat het alleen maar nuttige informatie zou zijn als het een indicatie geeft over onderliggende hardware performance -- en wegens de hierboven genoemde redenen doet het dat niet goed.
Ik denk niet dat iedereen op T.net Apple hardware alleen voor MacOSX zal kopen (ik zou er iig linux op draaien), en vindt het daarom jammer dat T.net hier niet de kans heeft gegrepen om wat meer zaken te vergelijken.

Aangezien Bootcamp gewoon voor een Air beschikbaar is, zijn synthetische benchmarks onder zowel Linux als Windows een optie, maar toch is deze mogelijkheid niet aangegrepen.

Als iemand die twijfelt tussen de Samsung en een Apple had ik ook wel wat meer concrete vergelijkingen op gebied van performance en ook accu gebruik willen zien.

offtopic:
:w
Die 1.4ghz processor klokt gewoon naar 2.3 ghz wanneer deze belast wordt zoals ook in het artikel te lezen is.
Ook is het jammer dat de prestaties over bijv. accuduur niet wordt vergeleken met de Macbook Air, in mijn ogen een gemiste kans.
Waarom? Omdat ie ook plat is? Er zijn wel meer laptops die plat zijn. Een MacBook Air wordt gekocht door boomknuffelaars (uitzonderingen bevestigen deze regel) die alleen maar geylen op het appeltje, het geborstelde aluminium (wat de laptop natuurlijk wel zwaar maakt, tov een magnesium-legering!), en de glim-factor. Terwijl een echte laptop wordt gekocht door iemand die weet wat hij wil, of iig weet dat hij geen Mac wil.

Kortom, als je eem Mac wil, dan koop je die toch wel. En als je géén Mac wil, dan koop je die ook niet. Vergelijken met een Mac is dus niet nodig.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 22:09]

[...]

Waarom? Omdat ie ook plat is? Er zijn wel meer laptops die plat zijn. Een MacBook Air wordt gekocht door boomknuffelaars (uitzonderingen bevestigen deze regel) die alleen maar geylen op het appeltje, het geborstelde aluminium (wat de laptop natuurlijk wel zwaar maakt, tov een magnesium-legering!), en de glim-factor.
De vooroordeeldichtheid van jouw post is ongeëvenaard. Ik ben zeer benieuwd naar jouw wereldbeeld als het om andere zaken gaat.
Tot nu toe alle mensen die ik ben tegengekomen die ik heb gesproken over hun Apple-product (dat zijn er best veel in een groot tech-bedrijf) hebben ze gekocht omdat ze het er zo gelikt uit vonden zien. Het boeit ze geen ene KONT wat er vervolgens in zit en wat je er nou echt mee kan doen. Allemaal, stuk voor stuk.

Dus zo erg zijn mijn vooroordelen niet. Ik noem het zelfs oordelen, want het is (met een klein beetje overdrijven - want dat is nodig hier) gewoon waar.
Waarom? Omdat er in de titel van deze recensie de vraag staat 'de Air overtroffen?'. Dat wekt de indruk dat in het artikel ingegaan wordt op aspecten waar deze Samsung al dan niet beter op presteert dan de genoemde MacBook Air, welke als belangrijkste concurrent wordt gezien door samsung zelf (zie form factor, specificaties en prijsstelling) Ik vind het dan ook erg jammer dat deze directe vergelijking niet gemaakt wordt.
Mooie laptop zeg, maar wel duur! Hieronder wat verschillen tov de MacBook Air:

NP900X3A-A01NL
€ 1.459,15
1,4GHz
1366x768 (WXGA Wide)
Intel GMA 3000
Bluetooth 3.0
70Wh
3 jaar pickup & return

MacBook Air
€ 1.369,-
1,86GHz
1440x900 (WXGA+)
GeForce GT320M
Bluetooth 2.1
50Wh
1 jaar carry in

Zie http://tweakers.net/pricewatch/compare/496/273730;278766

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 23 juli 2024 22:09]

Samsung had wat meer haar best moeten doen met scherm + gpu en dan hadden ze een killerlaptop gehad.

Verder processor is 2.3 GHZ.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 23 juli 2024 22:09]

Wat is er mis met de GPU dan? Die is ruim voldoende voor OS en apps. En zelfs nog wel voor wat simpele games. Voor veel meer is de laptop niet bedoeld.

Dit is verreweg de slimste keuze voor GPU qua performance, verbruik en prijs.

De resolutie van het scherm kun je over discussieren, maar dat had je wel weer teruggezien in de prijs.
Anoniem: 351392 @Relief20096 april 2011 15:38
ik denk dat dit soort laptops niet gericht zijn op het zware werk,

ze proberen veel van de voordelen van netbooks & en normale laptops te combineren.

hoge batterijduur, lichtgewicht, normaal scherm, geen overvloed aan aansluitingen, nette afwerking, makkelijk mee te slepen, en duurzaam.
Je vergeet een belangrijk punt: die 1.86GHz is de max frequentie van de Core 2 Duo in de Air, de Core i5 in de Samsung kan overklokken naar 2.3GHz, en is beduidend sneller.
En het belangrijkste punt: Windows vs OS X.

Uiteindelijk zal dat voor de meeste mensen de keuze bepalen en niet zozeer de specs (waar Apple-gebruikers over het algemeen toch al niet zo op letten).

En zoals Femme al aangeeft, is er toch wel een behoorlijk verschil in afwerking en gebruiksgemak.
Wat een onzin. Wat is er dan zo "behoorlijk verschillend" in voordeel voor de Airbook? De afwerking vind ik mooier, ik vind de Airbook niet mooi. Qua uitstraling vind ik de Airbook nogal saai. De gebruikte legering van de Samsung vind ik mooier, los van de vormgeving. Gebruiksgemak verval je in de discussie OS X vs Windows 7, en daar kan objectief niet van worden gezegd welk OS beter is.
Uiteindelijk zal dat voor de meeste mensen de keuze bepalen en niet zozeer de specs (waar Apple-gebruikers over het algemeen toch al niet zo op letten).
Je kan gewoon Windows op de MBA draaien (Bootcamp), dus dat hoeft niet zo'n groot probleem te zijn.
En jij neemt femme nog serieus met dat soort posts? De beste man zal ieder Apple product ten allen tijden verkiezen boven alle concurrenten, domweg omdat hij een fanboy is. Hij is altijd naarstig op zoek naar verschillen die in het voordeel werken van Apple en is niet vies van propagandistisch taalgebruik.

Goed, misschien prik ik er iets sneller doorheen omdat ik een tijdje journalistiek heb gestudeerd, maar wees reëel, die jongen is te subjectief om serieus te nemen.
Whahaha, wat een arrogantie! Wat mij betreft heeft Femme zijn sporen hier wel verdiend. Hij geeft duidelijk aan dat het zijn persoonlijke mening betreft, wat kan jij overdrijven.

In ieder leuk voor je dat je een tijdje journalistiek gestudeerd hebt. Als we alle mensen die een eigen mening verkondigen (wat in veel gevallen synoniem is met subjectief) negeren, dan zou het hier wel eens heel erg stil kunnen worden.

Volgens mij is ook door de reviews tijdens het testen vastgesteld dat het touchpad af en toe raar deed, zonder dat er een hand of vinger bij in de buurt was. Afgezien daarvan moet ik de eerste laptop nog zien die wint van een apple.

Als ik bijvoorbeeld onder linux op mijn macboko werk, dan is het touchpad een stuk minder dan onder OSX. Het is dus in mijn geval niet puur de hardware, maar ook de software die Apple erbij levert die voor mij de meerwaarde creeren.

Maar iedereen zijn eigen mening. ;)
Lees mijn reactie op arjenkoole hierboven ook even, staan wat quotes van Femme.
Dat deze jongen zijn sporen heeft verdiend doet niets af aan het feit dat veel van zijn reacties ongenuanceerd, denigrerend en onbeschoft zijn, ongeacht zijn kennis van zaken of het feit dat hij mede-oprichter is van tweakers.
Nu een MBA kopen terwijl de Sandy bridge MBAs eraan komen is ook niet hendig.
Mijn MBA heeft anders toch echt 2.13Ghz en ook 4GB geheugen (die met de 256GB SSD). En ook daar heb je verlengstukjes voor bijvoorbeeld ethernet. Maar ik moet zeggen dat mijn verlengstukjes allemaal heel minimalistisch zijn en passend bij de MBA (zowel die van Apple als DeLock voor miniDP -> HDMI). Vooral de korte garantie op de Apple vind ik nadelig, leg je bijna 1800 euro (exclusief benodigde accessoires) voor een laptop neer krijg je nog maar 12 maanden garantie. 250 euro voor 2 jaar extra garantie bij Apple, wat een afschuwelijke prijs.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 22:09]

Heb het hierboven al gezegd, maar bij MyCom krijg je op Apple laptops (en alle andere merken) standaard 3 jaar garantie. En nee ik werk daar niet en ben geen aandeelhouder :Y)

[Reactie gewijzigd door Metten op 23 juli 2024 22:09]

Dat is wel duidelijk, want het klopt niet (meer).

Mycom doet 2 jaar garantie en in het derde jaar mag je smeken en krijg je een derde van de reparatiekosten vergoed.
Voor bij de conclusie:
• De Macbook Air heeft een grotere SSD
• De Samsung heeft een (micro) SD kaart lezer, de Air niet.
het verschil 1jaar garantie tov 3 jaar garantie vind ik ook wel het vermelden waard.
Dat voegt idd weer een €249,- aan de aanschafprijs van een MBA toe als je dat wilt, of je moet gescherm met het conformiteitsbeginsel leuk vinden.
2 Jaar. Europese wetgeving nog steeds. Fabrieksgarantie is 1 jaar, maar je doet zaken met de winkel en daar is de garantie 2 jaar.
Alleen jammer dat veel van de resellers daar een andere mening op na houden. Ik heb in mijn omgeving meerdere mensen die tegen problemen aan zijn gelopen op dat punt. Telkens is het argument dat ze maar verlengde garantie hadden moeten "nemen" (lees: kopen).
Dan koop je hem toch lekker bij MyCom? Daar bieden ze op alle merken laptops (dus ook Apple!) 3 jaar garantie.
Al lang niet meer, toen ik in de zomer mijn Macbook aanschafte heb ik ernaar gevraagd. Helaas.
http://www.mycom.nl/Garantie.aspx

Op laptops wordt de eerste 2 jaar gratis gerepareerd en in het derde jaar krijg je 1/3e van de reparatiekosten vergoed.

Ik moet zeggen: wel ontzettend chapeau voor mycom dat ze zo'n duidelijk uitgestippeld beleid hebben. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Voor zo ver ik kan zien is het nog net wat genereuzer dan het conformiteitsbeginsel toestaat ook. 2 jaar volledige dekking bijvoorbeeld is helemaal niet verplicht.
Jammer voor hen dat het geen mening is. Maak er zonodig een zaak van en je wint em.
Anoniem: 14038 @Masterlans6 april 2011 21:52
Pure bluf van ze. Gewoon ramhard tegenin gaan en je recht opeisen.
Een advocaat inschakelen kan makkelijk want als je gewonnen hebt mogen zij hem/haar uiteindelijk betalen.
En jij koopt laptops voor de garantie?

Als jij een laptop koopt, of het nou deze Samsung is of een MB Air waar je 1000+ euro voor betaald mag je er van uit gaan dat die langer mee gaat dan 2~3 jaar.

Doet hij dat niet heb je altijd nog het recht op een deugdelijk product die stelt dat het bijna wel 5 jaar mee zou moeten gaan..

Maar goed: Je doet ook wel iets verkeerds als je je laptop sloopt. Bij mij sloopte de laptop zichzelf ( HP DV9 serie :P ) En ik kwam er 'zonder garantie' ook mee weg hoor. Al probeerde HP mij nog wel garantie te laten bijkopen :P
Doet hij dat niet heb je altijd nog het recht op een deugdelijk product die stelt dat het bijna wel 5 jaar mee zou moeten gaan.
Nee. Voor notebooks geldt een wettelijke economische levensverwachting van 36 maanden (3 jaar) en geen 5 jaar. Van die 36 maanden zijn 24 onvoorwaardelijk en 12 afhankelijk van de reparatie: wordt door de reparatie de levensduur van het apparaat aanzienlijk verlengd? Dan betaalt de klant een deel mee (verschilt per geval). Is dit niet het geval? Dan draait de verkoper voor de kosten op.
Daar moet iedere winkelier in Europa zich aan houden, en de enige die er echt mee weg lijkt te komen is Apple.

Samsung biedt dus 3 jaar volledige garantie aan, waardoor je ongeacht waar je hem koopt 36 maanden volledige garantie hebt. Een heel verschil dus. En ja, zeker belangrijk in dit gevecht tussen de MBA en Samsung, in dit geval in het voordeel van de laatste.
dat geldt mischien voor een standaard notebook maar ook de aanschafprijs is hierin bepalend een een notebook met een prijs boven de 1500 euro mag ik ook meer van verwachten als van een notebook van asus van 399,-

Dus zelfs die 36 maanden is voor dit notebook aan de krappe kant.
Nee, dit geldt voor notebooks en PC's. Waar haal jij vandaan dat het bij notebooks van >1500 euro anders is?
Heb je een bron hiervoor?

BIj mijn weten is de economische levensverwachting nergens in de wet opgenomen.
De Macbook Air heeft een non-standaard SSD, zodat je em niet kan vervangen met een willekeurige andere SSD.
mijn air heeft gewoon een sdkaart lezer hoor... ;)
haha, ik heb er ook al een aantal maanden een en het is me gewoon nog niet opgevallen :')
Oh :X Dan ben ik in de war met de iPad waar zoveel over te doen was denk ik... Tijd voor koffie!
Je 2e conclusie klopt niet, Macbook Air's hebben gewoon een SD kaart lezer.
Alleen de 13" Macbook Air heeft een kaartlezer, niet de 11".
klopt, maar de review versie is toch ook een 13inch... ;)
Ik vind het schandalig dat die hoge resolutie op de Air wel kan (1440*900) en die samsung kost nog iets meer: ze maken zelf schermen, en je hebt weer 1366*768..
Hoe zit het nou met die accu?
- bij de specs staat dat de capaciteit 70 watt-uur is
- bij de test van de accu staat dat de capaciteit 46,6 watt-uur is
- op de site van samsung staat dat de capaciteit 63 watt-uur is

kan iemand hier duidelijkheid over verschaffen?

ik vind het overigens niet zo professioneel van tweakers om hier zo inconsequent in te zijn. hopelijk kunnen we in de toekomst meer eenduidigheid verwachten!

voor de rest: goede review!
Over de batterij:

De 70Wh is niet correct.

De batterij is een 7.4V ~ 46Wh batterij, en heeft een capaciteit van 6300mAh
je bedoelt dat ie een capaciteit van 46Wh heeft..., bij 7.4 volt heeft ie dan een lading van 6.3 Ah ;)
Bedankt voor deze review, deze laptop leek voor mij een heel goed prospect!
Echter, door de lage resolutie/klein scherm zou ik hem toch hier en daar aan willen sluiten op een display, en dus moet ik op zoek naar een (mini)hdmi naar VGA/DVI?
Ook het stukje voor de netwerkkaart (ja, veel van mijn klanten zitten nog bedraad!) is een min voor mij, alsook de 2 usb poorten en de lage resolutie.

Een macbook air is voor mij niet echt een optie omdat ik voor klanten teveel in MS-omgevingen bezig ben (SQL Server, Visual Studio,...).

Is er meer info over de (mogelijke) 15"? Of is dat allemaal nog speculatie.
Echter, door de lage resolutie/klein scherm zou ik hem toch hier en daar aan willen sluiten op een display, en dus moet ik op zoek naar een (mini)hdmi naar VGA/DVI?
De meeste schermen die nu in de winkel staan hebben een HDMI ingang, dus het enige wat je nodig hebt is een micro HDMI naar HDMI kabel.

Ik heb zelf deze gebruikt:

http://www.hdmikabelshop....micro-hdmi-1-5-meter.html

VGA komt op korte termijn beschikbaar als een externe dongle, die je net als bij Apple los moet kopen.
Ook het stukje voor de netwerkkaart (ja, veel van mijn klanten zitten nog bedraad!) is een min voor mij, alsook de 2 usb poorten en de lage resolutie.
Dit is heel simpel gezegd niet een notebook die voor de desktop bedoelt is. Het is een mobiel apparaat, en daarop ook ontworpen. Als je een desktop replacer zoekt kun je voor een fractie van deze prijs een 15" notebook scoren die minstens even snel is. (Maar dan wel ruim een kilo zwaarder, nog niet de helft van de batterijduur heeft).

Even voor het beeld: een ethernet connector is even dik als deze hele notebook.

[Reactie gewijzigd door arnoud_h op 23 juli 2024 22:09]

De meeste schermen die nu in de winkel staan hebben een HDMI ingang, dus het enige wat je nodig hebt is een micro HDMI naar HDMI kabel.
Ben ik me van bewust! Maar ik neem m'n laptop mee naar klanten, en daar zijn dikwijls "losse" schermen beschikbaar, dikwijls bvb nog 19" 4:3 schermen, zonder HDMI, met wat geluk DVI.
Ook het stukje voor de netwerkkaart (ja, veel van mijn klanten zitten nog bedraad!) is een min voor mij, alsook de 2 usb poorten en de lage resolutie.
Idem, met mijn netbookje vind ik het handig bij klanten komen: er kan gewoon een UTP kabel in.

Ik ben echter op zoek naar een ultraportable, en deze is nog steeds een mooi prospect. Zou wel graag wat meer info hebben over het 15" model, misschien heeft die bvb een USB poort meer (2 is krap, 3 is voldoende imho), en hopelijk een degelijke res (1600x ?)
"bij de meeste laptops met led-backlights rond 300 nits"

In de praktijk komt de gemiddelde laptop met LED scherm uit op 200, niet 300 nits. Zie notebookjournal en notebookcheck bijv.
Anoniem: 303530 @Philflow6 april 2011 16:29
Selectief quoten is ook een vak:
Wel heeft Samsung voor een scherm met een hoge helderheid gekozen. Volgens het bedrijf is de luminantie van het scherm 400 nits of candela per vierkante meter, waar dat bij de meeste laptops met led-backlights rond 200 á 300 ligt en bij oude ccfl-schermen rond 200.
Da's dan erg vreemd want ik heb die regel met copy-paste uit de review gehaald.
In de specificaties wordt gesproken over Micro-HDMI aansluiting, maar in het artikel hebben jullie het over een Mini-HDMI? Ik neem aan dat micro de juiste is? Of heeft HDMI geen micro en mini variant?
Het is inderdaad een micro HDMI aansluiting, niet een mini HDMI poort.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.