Wraak
Het zal je baan maar zijn. Vorig jaar, bij de presentatie van Bulletstorm tijdens een EA Showcase, beklom Cliff 'CliffyB' Bleszinski het podium, om er nog geen dertig seconden later weer vanaf te stappen. Hij had de lead producer van de studio People Can Fly het woord gegeven voor de presentatie van Bulletstorm, dat grotendeels door deze Poolse studio werd ontwikkeld, met medewerking van Epic Games. Bleszinski deed zijn twee zinnetjes, gaf wat interviews en pakte het vliegtuig terug naar de United States of Awesome. Pardon, of America.
Getest op: PlayStation 3
Ook verkrijgbaar voor: Xbox 360, pc
Dit tergend flauwe geintje is ons bruggetje naar Bulletstorm, want er zijn weinig woorden te vinden die de actie in het schietspel zo goed omschrijven als 'awesome'. Het duurt pakweg tien minuten voordat je doorhebt dat Bulletstorm geen dertien-in-een-dozijn-shooter is. De grafische stijl wijst daar al op, maar de gameplay maakt alles duidelijk. Bulletstorm is niet gericht op realisme, ingewikkelde verhaallijnen of een van de andere elementen waar elke grote shooter de laatste tijd mee wil uitpakken. Bulletstorm draait om de fun.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De game speelt zich af op fictieve planeten in de 26e eeuw en draait om soldaat Grayson 'Gray' Hunt, een lid van doodseskader Dead Echo. Dit team ruimt in opdracht van generaal Sarrano diverse doelen uit de weg. Grayson en zijn team komen er echter achter dat Sarrano hen onschuldige mensen liet vermoorden, en laten hun werk voor wat het is. Het verhaal begint pas echt als het team tien jaar later per toeval het schip van Sarrano tegenkomt. Door toedoen van Gray storten zowel het schip van Sarrano als dat van Dead Echo neer op de onvriendelijke planeet Stygia. Ooit werd deze stad bewoond door mensen, maar mutanten, mensetende planten en andere vreemde wezens hebben de macht overgenomen. Gray probeert met zijn team van de planeet af te komen, maar ook wraak op Sarrano staat op het menu.
Skillshots
Al vroeg in het spel leert Gray diverse handigheidjes die van pas komen bij de confrontaties met de mutanten uit de spelwereld. Zo kan Gray uiteraard de nodige wapens gebruiken, maar kan hij ook flinke trappen uitdelen, desgewenst met een sliding. Daarnaast krijgt Gray de beschikking over een soort elektrische zweep, waarmee hij vijanden en items naar zich toe kan trekken. Gray kan dus, mocht je dat leuk vinden, een vijand naar zich toe trekken, hem wegtrappen, weer terughalen, opnieuw wegtrappen, enzovoort.
/i/1274064876.jpeg?f=imagenormal)
Aan alleen schoppen en een zweep heb je niet altijd genoeg, dus kunnen Gray, Ishi en de later in het spel opduikende Trishka over allerlei wapens beschikken. De wapens laten zich wel indelen in bekende categoriën als shotgun, sniper rifle en assault rifle, maar hebben steeds originele eigenschappen. Zo heeft Gray een wapen dat kettingen afschiet, met aan elk uiteinde explosieven. De ketting kan zich om een object of een vijand wikkelen, waarna Gray de explosieven kan detoneren. En dat is slechts één voorbeeld van het verfrissend originele wapenarsenaal in Bulletstorm.
Charge shot
De wapens krijgen een extra dimensie omdat elk wapen is voorzien van een Charge-aanval. Deze charges moet Gray via zogenaamde drop pods aanschaffen. De rechter trigger of de R2-knop activeert je Charge Shot, waarna deze met R1 of de rechter bumper wordt afgevuurd. De sniper rifle schiet op die manier bijvoorbeeld een exploderende kogel af, terwijl de assault rifle een enorm hitteschot afvuurt dat een vijand in een klap verandert in een nagloeiend geraamte. De Charge Shots zijn vaak grafisch aantrekkelijk, behoorlijk sterk en, niet onbelangrijk, goed voor flinke bonussen als je ze in Skillshots gebruikt.
/i/1274064866.jpeg?f=imagenormal)
Alle elementen kunnen op een haast ontelbaar aantal manieren gecombineerd worden en elke unieke combinatie levert een puntenbonus op. Punten zijn in Bulletstorm nodig om ammo, wapens en upgrades te kopen. Het is dus zaak om zoveel mogelijk punten te scoren en dat doe je door veel Skillshots te maken. Voor elk Skillshot geldt dat je er de eerste keer een flinke bonus voor krijgt. Doe je hetzelfde Skillshot daarna nog een keer, dan krijg je weliswaar weer een bonusje, maar die is minder hoog. De truc is dus om steeds nog niet eerder uitgevoerde Skillshots te vinden.
Prikkels
Ook het ruige karakter van de spelwereld werkt mee bij de Skillshots. Een cactus leent zich bijvoorbeeld prima om een vijand tegenaan te trappen, die dan op slag dood is en een 'Prickled!'-bonus oplevert. Ook hoef je geen genie te zijn om de mogelijkheden van water en diepe afgronden te zien. Apart is trouwens wel dat deze randen alleen voor de vijanden gelden. Je kunt dus wel een vijand een afgrond in trappen, maar je kunt meestal niet zelf in die afgrond vallen. Datzelfde geldt voor de stekels van de cactussen. Meer dan eens eindigden onze slidings tegen een cactus, maar Gray is blijkbaar immuun voor stekeltjes.
Kleine mankementen
Dat Gray tegen cactussen kan en niet van randjes af kan vallen past in de opzet van Bulletstorm. Het spel is erop gericht om de speler plezier te bezorgen en in afgronden donderen of jezelf aan scherpe stekels spietsen hoort daar niet in thuis. Helaas betekent dat ook dat je niet van een randje van een meter hoog mag afspringen, maar even om moet lopen om de trap te gebruiken. Het voelt altijd een beetje zielig als een grote bad-ass hoofdpersoon, die duizenden tot de tanden bewapende idioten over de kling jaagt, het aflegt tegen een drempel of een afstapje.
Gesprekje
Bulletstorm kent meer van dat soort kleine mankementen, waarbij je je afvraagt of het nou echt zo moeilijk was geweest om het nét iets anders aan te pakken. Zo is het bijvoorbeeld de vraag waarom je AI-vriendjes niet in staat zijn om je te reviven als je wordt neergeschoten - en dat terwijl Gray nooit alleen is. Bulletstorm is geen co-op-game, maar lijkt er wel veel op, en niets is zo vervelend als een pittig stuk opnieuw te moeten spelen, terwijl er een teamgenoot naast je stond. Dat kan wat irritatie opleveren, net als de af en toe wat raar geplaatste checkpoints. Daarbij kan je denken aan een checkpoint, vlak voor een stukje waar even gebabbeld moet worden. Elke keer dat je dan dood gaat, moet je eerst dat gesprekje weer aanhoren. Gaap.
/i/1274064868.jpeg?f=imagenormal)
Een segment overspelen zal je in Bulletstorm regelmatig overkomen. Dat komt in de eerste plaats omdat de AI van je vijanden vrij aardig op orde is en sommige delen al op de middelste moeilijkheidsgraad best lastig zijn. Soms ook is het gebrek aan aanwijzingen een probleem. Elke keer als je over een muurtje moet klimmen, laat het spel zien op welke knop je moet drukken, maar hints of aanwijzingen over de voortgang van het spel zijn soms wat karig. 'Leuk, een puzzelelement!', kun je dan denken, maar dat hoort niet in een shooter thuis - en zeker niet in een shooter als Bulletstorm, waar het tempo constant hoog ligt.
Hoog tempo
Dat hoge tempo is cruciaal voor Bulletstorm, want het zorgt ervoor dat je niet op de hierboven geschetste minputjes let. Zelfs de repetitiviteit van de gameplay stoort door het hoge tempo nauwelijks. Oké, je hebt vier groepen van vijanden die elk specifieke eigenschappen hebben, maar je maakt ze uiteindelijk toch vaak op dezelfde manier af. Het is namelijk doodeenvoudig om al die boeven tegen stekels of explosieve objecten aan te trappen. Bovendien heb je vrijwel altijd genoeg punten om je Charge Shots aan te vullen, zodat je je vrij makkelijk uit wat lastigere situaties kan redden. We schatten dat we ruim de helft van de vijanden hebben gedood door ze ergens in, op of tegenaan te trappen. Het is nog niet zo erg als bij games als Dark Messiah of Might and Magic, waarvan wordt gezegd dat je ze kan uitspelen zonder een wapen te gebruiken, maar het komt in de buurt.
Humor
De herhaling in de gameplay wordt ook regelmatig onderbroken door originele levels. Zo krijg je op een gegeven moment een radiografisch bestuurbaar monster als wapen, en dat is toch een van de originelere gimmicks die we de laatste tijd in shooters hebben gezien. In eerste instantie schrik je je kapot als het ding ineens door een muur komt zetten en je laatste uurtje geslagen lijkt. Even later blijkt het gevaarte het leukste huisdier dat je ooit hebt gehad.
/i/1274064873.jpeg?f=imagenormal)
Originaliteit en tempo zijn wat ons betreft al genoeg om Bulletstorm de moeite waard te maken, maar het spel heeft meer ijzers in het vuur. Wat te denken van een flinke portie humor? Of het ook jouw humor is, moet je zelf bepalen, maar wij kunnen wel lachen om kreten als 'Rear Entry' voor een schot in het achterwerk van een vijand of 'Gag-Reflex' als je de fatale kogel in de keel van een vijand weet te plaatsen. Diezelfde humor komt voorbij in de gesprekken tussen de diverse personages in het spel. Laat de Bond tegen het vloeken gewaarschuwd zijn: scheldwoorden en sexistisch taalgebruik worden daarbij absoluut niet geschuwd. Zo is daar de generaal, die over de intercom roept wel zin te hebben in een mond-massage voor zijn... enfin, je snapt het idee. Bulletstorm is niet voor niets een 18+-game.
Gears meets cel-shading?
Terwijl je aan het spelen bent, kan Bulletstorm je trouwens best aan een andere shooter doen denken. Ondanks de originele aanpak hebben diverse elementen in het spel namelijk veel weg van Gears of War. Dat is ook niet zo verwonderlijk: beide games zijn gemaakt met de Unreal Engine, al werd voor Gears of War 2 een iets oudere versie van de engine gebruikt. Desondanks lijkt Gray behoorlijk op Gears-hoofdpersoon Marcus Fenix. De personages in Bulletstorm hebben hetzelfde bonkige voorkomen als de personages in Gears of War, en beide games lijken hun framedrop-momentjes - zij het in beperkte mate - op dezelfde momenten te hebben. Dat beide games zich afspelen op een geheimzinnige, door buitenaardse rassen en gigantische monsters bevolkte planeet, zal wel toeval zijn.
/i/1274064872.jpeg?f=imagenormal)
De vergelijking tussen Gears en Bulletstorm houdt daar trouwens wel op, al is het maar omdat People Can Fly een andere grafische stijl heeft gekozen. Deze cel-shaded stijl is een schot in de roos. Het geeft de game een speels karakter. Bovendien is de spelwereld enorm kleurrijk en zijn de details goed verzorgd. Ook weet Bulletstorm bij vlagen zeer imposant voor de dag te komen, bijvoorbeeld wanneer Gray en Trishka aan de voet van een gigantisch ruimteschip staan. De combinatie van een goedgekozen stijl en de zorgvuldige afwerking maakt dat Bulletstorm er prachtig uitziet.
Replaywaarde
De actie in Bulletstorm wordt, na de ongeveer zes á zeven uur durende singleplayer, voortgezet in Echoes en Multiplayer. In Echoes speel je stukken van het spel opnieuw en draait het om je puntentotaal: dit is dus een competitieve manier om de singleplayer nog eens te spelen. De multiplayer is beperkt tot een coöperatieve spelmodus, al is die de moeite waard om te proberen. De nadruk ligt hier op teamwork: zo kun je een vijand bijvoorbeeld uit elkaar trekken door hem met meerdere spelers tegelijk met de elektrische zwepen te grijpen, wat uiteraard weer een nette bonus oplevert. De multiplayer is in zoverre competitief dat wordt bijgehouden welke speler de meeste punten behaalt, maar om een ronde verder te komen, moet het hele team een bepaalde score halen. De coöperatieve spelmodus is origineel, maar of deze een lang leven beschoren is, wagen we te betwijfelen.
Conclusie
Bulletstorm is een prima shooter die onze verwachtingen overstijgt. De beste shooter van het moment is het niet, maar het spel doet zeker een gooi naar de titel van leukste shooter. Er zijn links en rechts wat mankementjes en we betwijfelen of veel spelers na het voltooien van de campagne nog lang zullen doorspelen, maar tot dat moment weet Bulletstorm uitstekend vermaak te bieden. De combinatie van originele gameplay, een hoog tempo en humor komt prima uit de verf. De repetitiviteit van de basisgameplay en de genoemde minpuntjes zorgen dat Bulletstorm niet tot de absolute top hoort, maar de game weet zich moeiteloos in de subtop te handhaven.
Pluspunten
+ Originele wapens
+ Skillshot-systeem
+ Humor
+ Graphics passen bij game
+ Prima AI
Minpunten
- Dat gedoe dat je niet over een randje mag lopen...
- Checkpoints af en toe onlogisch
- AI-teamgenoten kunnen je niet reviven
- Vijanden wel erg eenvoudig dood te maken
Cijfer: 8
Titel |
Bulletstorm
|
 |
Platform |
PC, Xbox 360, Playstation 3 |
Ontwikkelaar |
People Can Fly / Epic Games |
Uitgever |
Electronic Arts
|
Releasedatum |
24 februari 2011
|
Laagste prijzen voor:
Bulletstorm, PS3
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
bol Plaza
|
|
|
€ 18,-
|
€ 18,-
KostenoverzichtProductprijs | € 18,- | Pakketpost (onder €20,-) | € 0,- | iDeal | € 0,- | Totaal | € 18,- |
|
Bekijk
|
Amazon.nl Marketplace
|
|
|
€ 19,99
|
€ 22,98
KostenoverzichtProductprijs | € 19,99 | Opsturen to €20,- | € 2,99 | iDEAL | € 0,- | Totaal | € 22,98 |
|
Bekijk
|
Laagste prijzen voor:
Bulletstorm, Xbox 360
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
Amazon.nl Marketplace
|
|
|
€ 8,39
|
€ 11,38
KostenoverzichtProductprijs | € 8,39 | Opsturen to €20,- | € 2,99 | iDEAL | € 0,- | Totaal | € 11,38 |
|
Bekijk
|
bol Plaza
|
|
|
€ 15,50
|
€ 15,50
KostenoverzichtProductprijs | € 15,50 | Pakketpost (onder €20,-) | € 0,- | iDeal | € 0,- | Totaal | € 15,50 |
|
Bekijk
|