Iso-prestaties
Onderstaande foto's zijn genomen vanaf een statief, met de door Nikon meegeleverde 18-55mm VR-lens en de zelfontspanfunctie van de camera. Het gebruikte diafragma is f/8 en de beeldstabilisatie van de lens is uitgeschakeld voor een zo scherp mogelijk beeld.
De ruisreductie kan bij de D3100 alleen in- of uitgeschakeld zijn; we hebben deze aan laten staan. Met uitzondering van de bovenste foto zijn alle afbeeldingen 100%-crops en zijn ze zonder verscherping en met de maximale jpeg-kwaliteit opgeslagen. Er is scherpgesteld net onder het aluminiumkoelblok van het moederbord. Als Picture Style is Neutraal gekozen.








Even afgezien van het feit dat de foto's baat hadden gehad bij wat belichtingscompensatie, is te zien dat de toename van ruis en de afname van het dynamisch bereik tot en met iso 1600 zeer geleidelijk verloopt. Bij elke iso-waarde is wat verkarteling van de diagonale rode lijntjes zichtbaar.
Bij iso 3200 is een breekpunt te signaleren. De rode lijntjes op het moederbord zijn weliswaar nog verrassend goed te onderscheiden, mogelijk omdat de ruisreductie zich voornamelijk toelegt op het onderdrukken van de meer zichtbare kleurruis, maar de kleuren zijn al aardig flets en details worden al duidelijk uitgesmeerd door het ruisreductiesysteem. Ook de cijfers op het doorzichte plakkertje rechts zijn beduidend minder gedefinieerd.
De Hi 1- en Hi 2-standen zijn eigenlijk niet goed bruikbaar. Vooral bij de spoel aan de linkerkant is bij deze iso-waarden goed te zien dat het koper het groen van de ring eronder overneemt. Ook is bij deze standen duidelijk kleurruis zichtbaar.
Ruisreductie
Het ruisreductiesysteem van de D3100 heeft maar twee standen: aan of uit. De 100%-crops hieronder laten de verschillen zien tussen deze twee standen bij iso 1600, gevolgd door die van iso 3200.




Vanwege de duidelijk zichtbare kleurruis bij iso 3200 zouden we ervoor kiezen om de ruisreductie aan te houden, alhoewel bij ruisreductie 'uit' wel beduidend meer detail en kleur behouden blijft. Voor meer controle over de mate van ruisreductie is het raadzaam om naast jpeg in raw te schieten en een raw-converter te gebruiken.
Raw-bewerking
Met de recent uitgebracht Lightroom 3.3 hebben we getracht de beeldkwaliteit van de testfoto's iets op te schroeven waarbij zowel de ruis getracht is te verminderen als scherpere foto's af te leveren. Overigens is van het standaard kleurprofiel van Adobe gebruikgemaakt voor de raw-bewerking, terwijl de jpeg-bestanden direct uit de camera zijn gebakken in de Picture Style Neutral. Vandaar dat de raw-bewerkingen wat meer contrast hebben.
Allereerst bekijken we iso 100. Daarbij is een iets scherper resultaat te behalen dan het originele jpeg-bestand, maar de schuine lijntjes op het moederbord missen nog steeds wat verfijning. Een betere lens dan de 18-55mm-kitlens zou hierbij veel kunnen schelen.


Ook bij de hogere lichtgevoeligheden loont het om de raw-beelden na te bewerken. Lightroom 3.3 weet net wat meer details uit de ruwe gegevens van de beeldchip te halen dan dat zichtbaar is op de jpeg-bestanden direct uit uit de camera.




Belichting en witbalans
De D3100 weet in de automatische stand meestal een redelijke belichting te kiezen. Wel werden we op het verkeerde been gezet bij het handmatig vergrendelen van de belichting met de AE-L/AF-L-knop en de half-press-recompose-techniek. Daarbij bleek met sterke contrasten steevast een te donker beeld te worden vastgelegd. Dat bleek een gevolg te zijn van de optie 'AE-vergr ontspanknop' die standaard op 'off' staat. Deze optie waren we nog niet eerder tegengekomen. Ook was het hiervoor nodig om de AE-L/AF-L-knop op 'AE-vergrendeling' te zetten in plaats van 'AE/AF-vergrendeling'. Een kwestie van user error dus.
Bij het gebruik van de ingebouwde flitser doet de D3100 wat raars naar onze mening. Hierbij lijkt de camera de belichting te kiezen alsof er geen flits aanwezig is. Dat betekent dus dat de camera gerust iso 3200 instelt bij het flitsen, terwijl dat door de hoge lichtgevoeligheid niet de beste beeldkwaliteit oplevert. Helaas hadden we geen D3000 ter beschikking om te kijken of die ook zo om gaat met flitslicht, maar de eigen D80 en de bedrijfs-D90 laten de iso bij flitslicht niet zo hoog oplopen. Het gemis van de optie om auto iso standaard uit te hebben staan bij de M-stand is daardoor des te groter.
De witbalans bij zonlicht en buitenomstandigheden zijn zeer goed, maar zodra de camera geconfronteerd wordt met omgevingen met minder licht en bijvoorbeeld spaarlamplicht, dan is het raadzaam om even snel een handmatige witbalansmeting uit te voeren, omdat anders het resultaat onbevredigend is.