Door Pieter Molenaar

LE925E: eerste 3d-tv van Sharp

19-11-2010 • 09:00

29

Singlepage-opmaak

Praktijktest en conclusie

Bewegingscompensatie

De bewegingscompensatie bij de Sharp is flink in orde. Zelfs bij Film Mode op Advanced (High) is de halo rond de hoofden van de pinguïns bij de Happy Feet-blu-ray maar een klein beetje zichtbaar. Wel oogt Sharps interpolatietechnologie minder vloeiend dan bijvoorbeeld die van Samsung en andere concurrenten.

Sharp Aquos LE925E bewegingscompensatie Sharp Aquos LE925E bewegingscompensatie Sharp Aquos LE925E bewegingscompensatie

Ook zonder scanning backlight en bewegingscompensatie is het fijn kijken naar Earth, zonder al te veel schokkerigheid bij het pannen van de camera. Het beeld is zonder frame-interpolatie zelfs iets rustiger dan bij andere tv's met interpolatie uitgezet. Zo wordt de Waterval-scene in Earth ook zonder bewegingscompensatie schokvrij vertoond. Advanced-modi en Scan zorgen ervoor dat alles vloeiender verloopt, zonder al te veel artefacten. Alleen is bij deze modi een lichte halo rond de rotsen van de waterval zichtbaar.

We hebben een Japanse test-blu-ray met een groot aantal kleurige, full hd-beelden erop in de PS3 gestopt om visueel de kleurechtheid van beelden op de LE925E te controleren. Daar kwamen geen grote verrassingen uit. Het beeld ziet er gewoon goed en rustig uit, hoewel de kleurechtheid voor sommige kleuren volgens de meter niet helemaal klopt.

Sharp Aquos LE925E samples Sharp Aquos LE925E samples Sharp Aquos LE925E samples Sharp Aquos LE925E samples Sharp Aquos LE925E samples Sharp Aquos LE925E samples Sharp Aquos LE925E samples Sharp Aquos LE925E samples Sharp Aquos LE925E samples

3d

Ondanks claims van Sharp dat de Quattron-technologie crosstalk zou elimineren, blijkt dat niet helemaal het geval te zijn. De crosstalk is minder sterk aanwezig dan bij sommige concurrenten, maar is wel zichtbaar, zoals onderstaande fotoparen laten zien. We moeten ook niet vergeten dat het paneel eigenlijk schakelt met 100Hz. Met backlight scanning wordt dat opgehoogd naar het equivalent van 200Hz. Onder meer Samsung beweert dat een rasecht 200Hz-paneel nodig is voor crosstalk-vrije 3d.

Sharp Aquos LE925E crosstalk Sharp Aquos LE925E crosstalk Sharp Aquos LE925E crosstalk

Helaas is het met de Eye-One Pro, een zogeheten contactmeter, niet mogelijk om metingen door de 3d-bril te doen, dus over de kleurechtheid en de witbalans valt niet veel te zeggen. Op de LE925E ziet 3d er naar onze mening goed uit, met mooie kleuren, met alleen hier en daar crosstalk, zodat eerder vermoeidheid kan optreden bij het bekijken van 3d-content.

De 3d-bril zou goed kunnen zitten, ware het niet dat de neusvleugeltjes (twee varianten worden meegeleverd) niet goed op hun plaats blijven. Dit komt omdat deze van te zacht plastic zijn en niet goed in het montuur 'vastgrijpen'. Alleen door de neusvleugeltjes vast te lijmen, blijven ze zitten. Dat vinden wij zonde van het verder goede ontwerp.

Sharp Aquos LE925E 3d-bril Sharp Aquos LE925E 3d-bril Sharp Aquos LE925E 3d-bril

Zo oogt de 3d-bril redelijk modern en zijn de uiteinden van de pootjes van flexibel rubber gemaakt, zodat deze niet snel in je oor zullen snijden. Grappig is dat een koordje wordt meegeleverd waarmee je de bril op je hoofd kan vastsnoeren. De ir-transmitter, die de 3d-bril vertelt welk glas hij donker moet maken, is overigens in de tv ingebouwd.

Conclusie

De LE925E is een zeer mooie 3d-tv en heeft relatief weinig last van crosstalk bij de weergave van 3d-beelden. Behalve de 3d-toevoeging en het AquosNet+-platform, is de LE925E bijna identiek aan de LE820E.

Helaas betekent dat ook dat Sharp met de Quattron-technologie, met de gele subpixel, nog steeds niet in staat is gebleken om met een beeldmodus op de proppen te komen die zich meer aan de specificaties van de Rec.709-hdtv-standaard houdt. Zo is de Movie-modus standaard wat te 'koud' afgesteld, en is het erg lastig gebleken om met het cms de kleuren groen, geel en rood in het gareel te krijgen.

Ook zetten we nog steeds vraagtekens bij de stevigheid van de aanhechting van de voet aan het schermgedeelte en is de prijs aan de stevige kant. De straatprijs van ongeveer 2299 euro voor de LE925E betekent een toeslag van ongeveer 520 euro ten opzichte van het vergelijkbare LE824E-toestel, zonder 3d-ondersteuning, maar met satellietontvanger.

Vergelijkbare toestellen van bijvoorbeeld LG en Sony kosten rond de 1900 euro, terwijl de 8605 van Philips en de C7700 van Samsung om en nabij de 2000 euro opbrengen. De prijs van de LE925E zit echter meer op het niveau van de C8700 van Samsung. Die laatste heeft echter een grofmazige local dimming.

Is de tv eenmaal goed ingesteld, dan is de LE925E een bijzondere tv met veel mogelijkheden en een mooie beeldkwaliteit.

Reacties (29)

29
28
13
1
0
13
Wijzig sortering
Ik heb nog geen enkele review gezien waar de Sharps met gele subpixel echt goed uit de tests komen.

Heb zelf een Samsung 63 inch 3d plasma (ps63c7700) gekocht voor 2400 euro, en sta dan ook versteld van de 2300 euro die je voor deze 46 inch moet neerleggen.

Wie koopt zoiets dan nog? Of zijn er zoveel mensen om te praten door Mediamarkt personeel met gele pixel marketing? :D
Niet dat ik ervaring heb met die quattron TV's hoor, maar bedoel je met 'niet echt goed uit de tests komen' de resultaten van de calibratietestjes die Tweakers.net bij TV's enzo uitvoert?

Ik post dit zo'n beetje elke keer dat ik weer van die gamut-plaatjes enzo zie in tweakers reviews, maar ik vind het echt een ontzettend waardeloze manier van schermen testen. Er wordt impliciet gesuggereerd dat de standaardinstellingen waar telkens naartoe gekalibreerd wordt heilig zijn, en dat iedereen de standaardinstellingen het mooiste of het prettigste zal vinden. Dat is echt onzin, kleurbeleving is subjectief en het *enige* dat tweakers zou moeten onderzoeken is hoe goed het scherm gekalibreerd kan worden, niet hoe het scherm uit de doos afgesteld staat. De fabrieksinstelling is gewoon een keuze van de fabrikant en is waarschijnlijk op subjectieve voorkeuren van testpersonen gebaseerd, en dat die ver van de standaard gamut afligt zegt he-le-maal NIKS over de kwaliteit van het scherm. Het zou pas interessant zijn wanneer het scherm niet naar een bepaalde instelling gekalibreerd KAN worden. Komt nog bij dat het me zou verbazen als meer dan 1% van de tweakers hier (en dan hebben we het nog niet eens over gemiddelde kopers) die kleurgrafiekjes op de juiste manier kan interpreteren, ik in ieder geval niet, het enige dat ik er uit kan herleiden is hoe groot de afwijking van de standaard gamut is, wat slechts een eikpunt is en geen schoonheidsideaal ofzo.

Wat dat betreft kan je voor TV reviews beter gewoon user reviews van mensen lezen die zo'n ding thuis hebben staan, als veruit de meeste mensen het beeld erg mooi vinden dan heb je daar meer aan dan wat cijfertjes over de fabrieks afstelling. Naar mij weten worden de Aquos TV's gemiddeld als zeer goed beoordeeld door kopers, dus ik denk dat ook dit model een erg goed scherm zal hebben.
Wat jij zegt klopt toch niet helemaal. Veel mensen vinden de kleurafstelling van een TV een kwestie van smaak. Maar eigenlijk gaat het daar niet om. Ik wil de ervaring hebben die de filmmaker (of andere content producer) bedoeld heeft, en die krijg je alleen met een correct gekalibreerde TV. TV content wordt geproduceerd met een bepaalde kleurstandaard in gedachte en alleen als jouw TV zich daar ook aan houdt krijg je het perfecte beeld.

Je hebt vaak niet eens een dure kalibratie nodig om dit te benaderen. Met simpele DVDtjes kun je zelf je contrast, helderheid en kleurtemperatuur goed afstellen. In het begin lijkt het beeld misschien flets en kleurloos, maar als je een paar dagen zo gekeken hebt wil je nooit meer terug naar de standaardinstelling van je TV. Ter voorbeeld: Voor mijn TV geldt dat het contrast op 0 staat, de helderheid op -2 en de kleurtemperatuur op de laagste stand. Beeldaanpassingen als 'Extra Zwart' staan uit, alleen het comb filter en verbeterde interpolatie (Sharp truD) staan aan. Heerlijk beeld met veel meer details dan de standaardinstellingen.
Wat jij zegt klopt toch niet helemaal. Veel mensen vinden de kleurafstelling van een TV een kwestie van smaak. Maar eigenlijk gaat het daar niet om. Ik wil de ervaring hebben die de filmmaker (of andere content producer) bedoeld heeft, en die krijg je alleen met een correct gekalibreerde TV. TV content wordt geproduceerd met een bepaalde kleurstandaard in gedachte en alleen als jouw TV zich daar ook aan houdt krijg je het perfecte beeld.
Ik begrijp je gedachtengang, maar hoe kleuren er uit zien van een TV is toch ook afhankelijk van de omgeving waar het toestel staat en het bijbehorende omgevingslicht?
Overdag TV kijken is anders dan 's avonds bijvoorbeeld.
Wat jij zegt klopt toch niet helemaal. Veel mensen vinden de kleurafstelling van een TV een kwestie van smaak. Maar eigenlijk gaat het daar niet om. Ik wil de ervaring hebben die de filmmaker (of andere content producer) bedoeld heeft
Kleurbeleving is niet alleen een kwestie van smaak, het is ook nog eens per persoon verschillend. Dus de ervaring die de fimmaker heeft bedoeld zal ook niet voor iedereen exact overeenkomen met de standaard gamut die gebruikt wordt voor al het bronmateriaal. En zoals TheZoo al zegt is het ook nog eens afhankelijk van de omgeving, een witte muur achter de TV of een rode muur geeft verschil in kleurbeleving, wat voor soort omgevingslicht, wel of geen ambilight, etc.

Er is natuurlijk helemaal niks mis mee om je TV naar een bepaalde standaard of referentie te kalibreren, dat is ook niet wat ik wilde zeggen. Mijn punt was meer dat verschillende mensen verschillende kleurinstellingen als mooi of prettig zullen ervaren, dat het dus subjectief is, en dat er eigenlijk maar 1 aspect aan de kleurcalibratie is dat interessant is om de kwaliteit van een scherm te beoordelen, en dat is hoe goed je het scherm gekalibreerd kan worden naar een bepaalde setting. Voor de rest is het simpelweg een kwestie van het scherm zo instellen zoals het je zelf het meeste bevalt.
Als mensen de juiste gecalibreerde instellingen naar de standaard instellingen bekijken, dan zullen ze na een tijdje altijd concluderen dat de gecalibreerde instellingen beter zijn.
Het beeld is dan namelijk veel natuurgetrouwer, en dat kan iedereen instinctief herkennen.

Dat is geen subjectief iets. Ieder mens is vanaf zijn geboorte getraind om huidstinten te herkennen. Als dat niet klopt dan merk je dat gewoon.
Het probleem is dat mensen vaak niet weten hoeveel beter hun TV zou zijn als ie netjes gecalibreerd is. Dus zijn ze gewoon tevreden met wat ze hebben.

Maar ga hier maar eens kijken hoe beroerd de "subjectieve" instellingen van zelfs dure aparaatuur is:
http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=10457

Ga me niet proberen wijs te maken dat er ook maar 1 persoon op de wereld is die de incorrecte instellingen die je daar kunt zien prefereert boven de correcte beelden. Ongeacht de omgeving waarin je die TV neer zet.
Zelf bezit ik de LC-40LE700E van Sharp en ik moet zeggen dat alhoewel het uiterlijk van de televisies van Sharp niet altijd de mooiste is, mijn televisie relatief wel een stuk beter beeld geeft dan dat ik bij familie en vrienden heb kunnen ontdekken. Daarbij moet in het achterhoofd worden gehouden dat deze televisie voor rond de 800 euro de Saturn verliet, een erg lage prijs voor een 40" backlit-LED televisie.

Alleen het geluid laat bij deze televisie echt de wensen over, wat overigens gemakkelijk op te lossen is door een home cinema systeem of desnoods een goedkoop Logitech setje.

[Reactie gewijzigd door alex3305 op 23 juli 2024 16:28]

probleem is altijd dat wanneer je gaat vergelijken met tv's bij familie en vrienden je niet weet of ze goed afgesteld staan. Ik kom ook wel eens bij mensen die de TV heel erg fel hebben staan. Je moet dan bijna een zonnebril op om naar het beeld te kijken. Wellicht vinden ze dat zelf heel mooi en contrastrijk, maar persoonlijk vind ik dat niet fijn kijken. Zo'n TV lijkt dan ineens in mijn ogen minder goed. Terwijl zij wellicht omgekeerd vinden dat mijn TV niet sprankelend genoeg is en dat de kleuren minder van het scherm af spatten.
PaT Moderator Mobile @hiostu19 november 2010 10:07
Ik herken helemaal wat je zegt. Bij veel mensen staat de tv zo verschrikkelijk warm ingesteld dat het lijkt dat de mensen op tv bijna gaan bezwijken van de hitte, zo rood zijn ze!

Dat is ook precies het lastige van het vergelijken van tv's in een MediaMarkt o.i.d. Daar mag je lang niet altijd met de instellingen spelen waardoor je overgeleverd ben aan de 'showroominstellingen' die dus vaak veel te overdreven zijn.

Wat dat betreft is er wel wat te zeggen voor de vakhandel.

Ik heb overigens echt mijn twijfel bij die gele pixel van Sharp. Geen enkele producent neemt deze techniek over en als ik het zo lees is de beeldkwaliteit er ook niet schokkend door toegenomen. Ach, het staat leuk in de foldertjes!
Waar ik altijd huiverig voor ben bij grote LCD / LED tv's (en bij 3d in het bijzonder) is dat de techniek gewoon niet snel genoeg is. Ik heb een Samsung LED 3dtv bekeken, maar daar merk toch dat het beeld streperig wordt, hetzelfde heb je bij 46" of grotere "normale" LCD / LED tv's.
Ik vraag me altijd af waarom dit soort factoren nooit meegenomen worden in tests, heb het vrijwel nog nooit gezien. Zet een autorace of atletiekwedstrijd op en je ziet het gelijk.
Ik vind het bij kalibratie juist fijner werken in plaats van een dik menu in het midden zodat je het verschil met je oude instellingen alleen maar aan de rand van je TV kan zien. Verder vind ik het menu helemaal niet zo verouderd?? Het ziet er wel strak uit. Mijn Samsung 6 serie tv, dat is pas een verouderd menu zeg.
Anoniem: 383438 20 november 2010 22:59
Een vraagje, een 3D scherm is simpel weg toch een scherm met een hogere refresh rate, waardoor elk beeld door twee beelden kan worden weergegeven en je door dan het een dan het ander oog te bedekken niet? (natuurlijk betere beeldverwerkende eenheid om aan die hogere refresh te kunnen voldoen). Of zit ik er naast (bv. deze heeft refresh rate van 100 hz, maar dat heb ik hier ook op mijn samsung led-backlit die nu toch al een jaar oud is ook - dus lijkt mijn beeld van 3D televisie niet te kloppen ...)
ik begrijp t allemaal nog niet helemaal die 3d ontwikkelingen, waarom als je toch een bril op moet zet je er niet 2 mini lcd's in en hoofdteleffoon, dan heb je toch helemaal geen porbleem met crosstalk voor zowel beeld als geluid?
Dan heb je ook geen tv meer nodig...Overigens heeft Zeis al een dergelijke bril met twee oled-schermpjes erin op de IFA 2010 gedemonstreerd, maar het is niet bekend of deze ook 3d-films aan kan. Brillen voor het hele gezin worden echter wel een dure aangelegenheid...
Zelf heb ik niet lang geleden voor de keus gestaan. Ik kwam al snel tot de conclusie dat er nog maar nauwelijks 3d films zijn voor TV (Bluray etc. dus). Momenteel is het nog wat vroeg voor aanschaf van zo'n TV vind ik.
Zou wel de vergelijking eens willen zien met de Sony 40NX710.
Iemand een goede review/compare site ? (niet alleen spec-wise)
Jammer dat hij geen local dimming heeft, maar van de andere kant is de zwartwaarde nu ook al erg goed. Een positief punt is wel dat er toch nog een redelijke kleurechtheid te bereiken valt, ondanks de gele subpixels (waar ik het nut nog steeds niet van zie).
Anoniem: 180900 19 november 2010 16:12
Ik heb een samsung a856 laten calibreren 2 jaar geleden en heb een zeer gedetaileerd beeld.
b.v de gordijnen in de 2de kamer tijdens een uitzending op tv die zijn zwart met paars er in geweven.

Een blue ray van narnia 2 zie ik de vezels van de snorharen.

Dit beeld bereik je alleen met een calibratie en niet met een mensen oog.
Wat kost zo'n kalibratie?

En is dit ook gewoon met zo'n spider2express te doen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.