Door Pieter Molenaar

Philips 40PFL8605H

27-11-2010 • 09:00

42

Multipage-opmaak

Goedkoopste 3d-tv van Philips

De Philips 8605H werd eerder dit jaar officieel geïntroduceerd op een evenement van Philips in Barcelona, waarbij ook de rest van de 2010-lijn uit de doeken werd gedaan. De levering van de eerste modellen uit de nieuwe reeks liep meerdere malen vertraging op en Philips was daardoor niet in staat om een 8605 af te leveren voor onze WK-tv-special in mei van dit jaar, terwijl de levering van de 3d-kit werd verschoven naar september.

De vertraagde beschikbaarheid van de 3d-kit zette Philips op een lichte achterstand op 3d-gebied, aangezien concurrenten als Samsung en Panasonic al in maart dit jaar 3d-tv's konden leveren. 3d heeft echter nog geen hoge vlucht genomen, dus Philips heeft de boot nog niet gemist.

De 8605H is de goedkoopste 3d-ready-tv van Philips. Hoewel zowel de 8605H als het 9705H-topmodel voorbereid waren voor 3d-weergave, is er nog wel een 3d-kit nodig om 3d-blu-ray-films te kijken.

Philips stuurde Tweakers.net een 40PFL8605H, een stijlvolle tv met een edge-lit led-backlight die een rudimentaire vorm local dimming biedt, compleet met 3d-kit en 3d-blu-ray-speler. Wij voelden het toestel uitgebreid aan de tand.

Philips 8605H inleiding

Prijzen en specificaties

Merk en Type
Merk Philips
Type 40PFL8605H
Eerste prijsvermelding zaterdag 17 april 2010
Beeld
Televisietype lcd
Backlight edge-lit
Hd-specificatie full hd
Schermdiagonaal 40"
Hertz 200Hz
Resolutie
1920x1080
Kijkhoek 176°
Beeldverhouding 16:9
Beeldhelderheid 450cd/m²
Contrastverhouding (dynamisch) 500.000:1
Reactietijd 1ms
Beeldoptimalisatie Perfect Pixel HD Engine
Ontvangstnorm ntsc, pal, secam
3D-ondersteuning ja
Verbinding
Video-ingangen component video, D-sub, 4x hdmi, 2x scart
Tunertype analoog, dvb-c, dvb-t
Common Interface CI+
Audio analoog, coaxiaal s/pdif
Usb usb 2.0
Geluid
Speakers Intern surround
Speakervermogen (RMS) 10W
Uiterlijk
Kleur zwart
Kleureigenschap glans
Afmetingen
Breedte 965mm
Diepte 248mm
Hoogte 636mm
Gewicht 20kg
Energie
Stroomverbruik 77W
Stroomverbruik (stand-by) 0.15W
Overig
Eigenschappen comb filter
Teletekst pagina's in geheugen 1200
Dlna ja
Beugelbevestiging vesa 200x300mm
Introductiejaar 2010
Bijzonderheden ethernet-aansluiting, ambilight

Behuizing

Behuizing

De 8000-serie onderscheidt zich van de andere hdtv's van Philips met een glasplaat aan de voorkant. Deze heeft afgeronde hoeken en is gecombineerd met een zwarte bezel achter de glasplaat. Daarmee heeft het geheel wel wat weg van een grote iPad. Door de glasplaat wordt het geheel wel vrij zwaar: het 40"-testexemplaar is nog net te tillen.

De randen van de tv zijn mooi afgerond en Philips heeft degelijk plastic gebruikt. Het ontwerp straalt klasse uit en de afwerking is zonder meer goed te noemen. Philips is overigens niet de enige die een glasplaat aan de voorkant monteert. Sony gebruikt dit concept voor zijn Monolithic-tv's, LG gebruikte al langer glas, en ook de high-end-tv's van Sharp zijn van glas voorzien.

Philips 8605H behuizing Philips 8605H behuizing Philips 8605H behuizing Philips 8605H behuizing Philips 8605H behuizing Philips 8605H behuizing Philips 8605H behuizing Philips 8605H behuizing Philips 8605H behuizing

Kenmerkend voor de 2010-modellen van Philips is de 'kin' onderaan de tv. Had deze bij de eenvoudigere modellen alleen een cosmetische functie, bij de 8605H zijn hier de toetsen voor de bediening in geïntegreerd.

Door het gebruik van edge-lit led-backlight is de 8605H lekker slank. De dikte aan de randen bedraagt ongeveer 2,5cm, maar in het midden is de tv dikker, waarschijnlijk om ruimte aan de elektronica te bieden. Ook aan de onderkant is de tv wat dieper.

Aan twee kanten heeft Philips een speaker geplaatst met een doorsnede van ongeveer vier centimeter. Achterop vinden we links van de standaard nog de aansluiting voor het netsnoer en daarnaast een fysieke aan-uitknop.

Ambilight Spectra 2

Aan de achterkant zijn links en rechts ledstrips voor Ambilight 2 verwerkt. Helaas heeft alleen het topmodel 9705 ook een led-strip aan de bovenkant. De belangrijkste vernieuwing die Philips dit jaar aan het Ambilight-systeem aangebracht heeft, is het feit dat de tv nu rekening kan houden met de kleur van de muur. Deze kleur kan in het menu worden ingesteld, zodat de tv een kleurcorrectie kan uitvoeren, waardoor rond de tv toch de bij het beeld passende kleuren zichtbaar zijn.

Voet annex muurbeugel

De zwartglazen standaard kan als voet en als muurbeugel dienen. Om tussen beide mogelijkheden te wisselen, moet een forse inbusbout losgeschroefd worden. Bij de muurconfiguratie wordt de steun aan hoger geplaatste bevestigingspunten van de tv vastgeschroefd voor een betere balans in die stand.

De hals van de standaard is beperkt draaibaar - ongeveer 20 graden naar elke kant - en ongeveer acht centimeter hoog waardoor de tv bij muurbevestiging ook op ongeveer die afstand van de muur komt te hangen.

Overigens zien we voor het eerst dat een fabrikant voor de bevestiging van de voet aan het displaygedeelte inbusschroeven gebruikt. Dit zijn er overigens maar twee. Twee stevige metalen lipjes aan de bovenkant houden verder het schermgedeelte op zijn plaats. De bevestiging is stevig.

Philips 8605H voet Philips 8605H voet Philips 8605H voet

Aansluitingen

De 8605H heeft aansluitingen aan de achterkant en aan de zijkant. De belangrijkste aansluitingen aan de achterkant wijzen naar beneden; dat zijn een scart-aansluiting, een coaxiale digitale-audio-uitgang, drie hdmi 1.4-poorten, waarvan er een arc-ondersteuning heeft, een 3d-out-poort voor het aansluiten van de infraroodzender, een kabelingang en een vga-aansluiting.

Direct naar achter wijzen een tweede scart-aansluiting, de ethernetplug, een servicepoort, de connectors voor component video, een analoge audio-ingang en een koptelefoonaansluiting.

Philips 8605H aansluitingen achter onder

De zijkant is ingeruimd voor het CI+-slot dat is goedgekeurd voor gebruik op het Ziggo-netwerk. Alle 2010-modellen van Philips zijn inmiddels trouwens door Ziggo gecertificeerd. Daarnaast is een sd-slot te zien met daaronder een usb-aansluiting en een hdmi-poort. Vreemd genoeg is er geen optische audio-uitgang.

Philips 8605H aansluitingen zijkant

'Pebble'-remote

Net als de meeste andere 2010-modellen van Philips wordt de 8605H geleverd met een zogeheten 'Pebble'-afstandsbediening. In tegenstelling tot de remote van de 7605H is die van de 8605H geheel van metaal. Een opstaand randje van chroom voorkomt krassen op de voorkant en de toetsen.

Philips 8605H remote voor

De remote is lekker dun en ligt goed in de hand. Het aanwijsdoosje krijgt zijn voeding van twee 3V-knoopcellen die in een slede onderaan in de afstandsbediening worden geschoven. Het kleine aantal knoppen en het dubbele d-pad-ontwerp moet je liggen, maar de platte metalen kei werkt in onze ogen goed.Philips 8605H remote achter

Kalibratie

Philips 8605 pixelstructuurPhilips is sinds lange tijd afnemer van lcd's van Sharp en ook het paneel van de 8605H is van dit bedrijf afkomstig. Het plaatje rechts toont een vergroting van de subpixels van de uv²a-pixelstructuur. Duidelijk zichtbaar zijn de twee segmenten per subpixel, die onafhankelijk van elkaar aangestuurd kunnen worden.

In tegenstelling tot het Quattron-paneel van de Sharp LE925E heeft de lcd van de 8605H geen gele subpixels. Sharp houdt die technologie voorlopig voor zichzelf.

Keuze beeldmodus

Voordat we met volledig kalibreren begonnen, kijken we welke beeldmodus de meest geschikte uitgangspositie geeft. We maten van elke beeldmodus de kleurtemperatuur bij twee grijspatronen en de helderheid van de tv met de standaardinstellingen van de gekozen beeldmodus.

De Personal-, Natural-, Game- en Photo-modus komen met een gemiddelde kleurtemperatuur van boven de 8300K niet in aanmerking, terwijl Vivid en Standard zelfs boven de 10.000K uitkomen. De enige modes die een beetje in de beurt komen van de beoogde 6503K van de Rec. 709-hdtv-standaard, zijn Cinema en Custom. De eerste heeft een gemiddelde kleurtemperatuur van 6030K en de tweede brengt 5967K op de klokken. Omdat de Custom-modus mogelijk meer opties heeft om mee te spelen, selecteren we die stand met als tint 'Warm'.

Voordat we aan de metingen van de fabrieksinstellingen beginnen, stellen we eerst de juiste Brightness en Contrast in. Deze twee parameters kunnen met behulp van vrij verkrijgbare kalibratie-dvd's als Digital Video Essentials of Monster ISF eenvoudig door de gebruiker worden ingesteld.

Uiteindelijk kwamen we uit op een Brightness van 37, terwijl Contrast op 55 werd gezet om een helderheid van 124,1cd/m² bij een volledig witpatroon te krijgen. Bij gebruik van de maximale Contrast-waarde bij de juiste Brightness-instelling werd een helderheid bereikt van 296,5cd/m², terwijl met alles op maximum een helderheid van 403cd/m² werd gehaald. Verder werd de Sharpness-optie op nul gezet.

Standaardinstellingen

Om te kijken hoe de 8605H in de Custom-modus presteert op het gebied van witbalans en kleurbereik, sluiten we de X-Rite Eye-One Pro-spectroradiometer aan op de laptop en starten we de CalMAN-software.

Het verloop van de curves in de rgb-level-grafiek laat zien dat de 8605H af fabriek niet optimaal is afgesteld. Zo is groen te dominant aanwezig, terwijl de blauwe kleur vanaf het 60%-grijswaardenpatroon gevaarlijk laag is.

Philips 8605H rgb-levels out-of-box

Dat is ook goed zichtbaar bij de luminantiegrafiek die het helderheidsverloop van de drie afzonderlijke kleuren laten zien. De gestippelde lijn is de ideale curve. Uit deze grafiek blijkt dat het beeld te lang te donker blijft, waardoor detail in schaduwen verloren kan gaan. De grafiek met de gammawaarden, afgeleid van deze luminantiegrafiek, kan met een gemiddelde gammawaarde van 2,5 ook beter.

Philips 8605H luminantie out-of-box

Philips heeft bij zijn tv's geen mogelijkheid tot kleurbeheer door consumenten ingebouwd, maar de kleurweergave van de 8605H valt wel mee. Alleen cyaan, met een verschuiving naar groen, springt er echt uit met een zichtbare kleurfout, terwijl groen en blauw ook wat beter kunnen.

Philips 8605H gamut out-of-box

Kalibratie

Een probleem is dat Philips bij zijn huidige tv's alleen nog maar eenpunts grijswaardenkalibratie biedt. De meeste concurrenten hebben minimaal een tweepunts systeem waarbij voor het 30%- en 80%-grijswaardenpatroon afzonderlijk de rgb-waarden ingesteld kunnen worden. Meestal kan de rgb-level-grafiek met een dergelijk systeem al redelijk worden rechtgezet.

Bij de 8605H zorgt de kalibratie echter voor problemen. Kiezen we ervoor om bij het IRE30-grijswaardenpatroon de kleuren op elkaar af te stemmen, dan komt onderstaande grafiek eruit. Tussen IRE30 en IRE60 is het resultaat heel netjes, maar daarna dipt blauw flink en is rood iets teveel aanwezig.

Philips 8605H rgb-levels low

Kiezen we er daarentegen voor om bij IRE80 de afstelling zo nauwkeurig mogelijk te laten zijn, dan is de kleurmix bij IRE80 tot en met IRE100 keurig, terwijl tot aan IRE80 blauw en rood net buiten de zichtbare bandbreedtes treedt. Een compromie tussen beide instellingen zou beter werken.

Philips 8605H rgb-levels high

Na heel uurtjes in het verduisterde fotohok te hebben doorgebracht met kalibreren zijn we tot onderstaande grafiekjes gekomen. De uitgangswaarden voor rgb in de Custom/Warm-stand waren: 127, 105 en 48, en daar maakten we respectievelijk 127, 96 en 56 van.

Philips 8605H rgb-levels gekalibreerd

Om het helderheidsverloop van het scherm meer de ideale curve te geven, hebben we de gamma van +3 naar 0 verlaagd. Bij het IRE10-grijswaardenpatroon is nog steeds een piek te zien, waardoor de gemiddelde gamma uitkomt op ongeveer 2,3, maar de metingen zijn bij dit patroon toch al redelijk onbetrouwbaar en de rest van de gammacurve ziet er redelijk goed uit.

Wel hebben we na controle van het pluge-patroon, bestemd voor het instellen van de Brightness, de Brightness teruggezet naar standje 36, terwijl het Contrast op 55 is gehouden.

Philips 8605H luminantie gekalibreerd

Hoewel de 8605H geen cms heeft, heeft de grijswaardenkalibratie ervoor gezorgd dat de meeste kleuren nu in de pas lopen. Alleen de delta-E van het groen steekt iets boven de zichtbare grens van 3 uit.

Philips 8605H gamut gekalibreerd

We hopen dat Philips in 2011 wel volwaardige kalibratieopties in zijn toestellen zal inbouwen.

Beeldeigenschappen

Uniformiteit

Het beoordelen van de uniformiteit van het scherm van de 8605H valt in twee delen uiteen. We keken eerst of de backlight bleed bij de weergave van een geheel zwart patroon over het hele scherm gelijk is, en maten vervolgens de helderheid van het scherm op vijftien punten bij de weergave van een geheel wit patroon.

De backlight bleed van het scherm is bovengemiddeld. In het midden hebben we een gemiddelde gemeten van 0,046cd/m², terwijl dit in de vier hoeken niet heel veel afwijkt. In de linkerbovenhoek was een iets lichtere plek zichtbaar, maar dit was niet storend en bij het afspelen van gewone films hebben wij het niet opgemerkt.

Philips 8605H backlightbleeding uniformiteit

Voor de metingen met het volledig witte patroon hebben we meer meetpunten gebruikt omdat deze metingen aanzienlijk sneller verlopen dan bij bovenstaande metingen met het volledig zwarte patroon. Ook zijn onderstaande metingen nauwkeuriger dan bovenstaande.

Over het algemeen is de wituniformiteit van het paneel in orde. Alleen in de hoeken en in het midden onder is er een lichte afname van de helderheid, maar we zien niets om je druk over te maken.

Philips 8605H wituniformiteit

Bij het controleren van brightness en contrast valt op dat bij de ramp-patronen, met een traploos verloop van zwart naar wit, enkele banen dezelfde zwarte tint hebben. Dit lijkt te maken te hebben met het feit dat de tv wat speelt met de helderheid, ook al was het dynamisch contrast uitgezet. Zo lijkt de 8605H eerst het ramp-patroon goed weer te geven, maar na een paar seconden is er een lichte dimming merkbaar, waarna de eerste twee of drie zwartwaarden in elkaar overlopen.

De local dimming-functionaliteit van de 8605H, een van de onderscheidende features van de 8605H boven de 7605H, was hierbij overigens uitgeschakeld, omdat dit systeem door het beperkte aantal dimbare zones - 12 of 16 stuks - bij de meeste content amper zichtbare contrastverbetering oplevert.

Kijkhoek

We zijn niet erg gecharmeerd van de kijkhoek van de 8605H. Al bij een relatief kleine kijkhoek worden kleuren fletser. Ook de vorige tv met een Sharp-paneel die we onder handen namen, de Sharp LE925E, was geen kijkhoekwonder. Sharp mag van ons nog wel even aan zijn uv2a-technologie sleutelen.

Philips 8605H kijkhoek Philips 8605H kijkhoek Philips 8605H kijkhoek

Bewegingscompensatie

De Perfect Natural Motion-bewegingscompensatie weet door frame-interpolatie filmbeelden vloeiend en zonder haperingen te tonen. Philips gaat er prat op dat het meer rekenkracht voor de bewegingscompensatieberekeningen in zijn tv's stopt dan concurrenten. Volgens Philips kunnen zijn tv's camera-pan-bewegingen zonder haperingen vertonen, terwijl dit bij tv's van concurrerende merken veel minder vloeiend zou gaan.

Tweakers.net voerde het toestel een aantal films waarvan bekend is dat de snelle bewegingen in combinatie met frame-interpolatie problemen kunnen opleveren. Bij de animatiefilm Happy Feet, in de scène met een snel ronddraaiende pinguin, is met PNM op minimum en medium een lichte halo rond de kop van de pinquin zichtbaar, terwijl het effect storend merkbaar is als de compensatie op maximaal wordt gezet.

Philips 8605H Perfect Natural Motion

Ook hebben we de Earth-blu-ray in de PS3 gestopt. Bij de ondertiteling van de witte toendrascène zijn bij alle PNM-standen artefacten zichtbaar als gevolg van de frame-interpolatie. Wel is de beweging zeer vloeiend te noemen. Ook bij de watervalscene zijn halo's rond rotsen zichtbaar, maar de artefacten zijn beter te verdragen dan bij tv's van sommige andere fabrikanten.

Philips 8605H Perfect Natural Motion

Energieverbruik

Na kalibratie maten we een energieverbruik bij de weergave van 2d-blu-ray-films van 72,6W, een nette score voor een 40"-toestel. In de 3d-modus stijgt het verbruikt tot net iets boven de 100W en ook dat is zeker acceptabel.

HQV-tests

Om de beeldverwerkingsalgoritmes van de tv te testen, maakten we gebruik van versie 2.0 van de HQV-testsuite.

Ruisfilter

Het ruisfilter van de 8605H is weinig effectief in de standen minimum en medium. Deze laten bijna net zoveel random noise zien als de off-stand. Alleen de maximum-stand weet de ruis enigszins te beteugelen. Dit is vooral goed te zien bij de bloemenscène met de onscherpe achtergrond. Bij het HQV-onderdeel 'compressieruis' geeft de Dynamic Noise Reduction-stand 'maximum' het beste resultaat.

Philips 8605H ruisfilter

Tekstoverlay

De HQV-disk bevat ook een test voor de correcte weergave van ondertiteling, die vaak een andere framerate heeft dan het originele filmmateriaal. Hierbij kan shredding optreden. Als gevolg van verkeerde de-interlacing worden de letters dan 'uit elkaar getrokken'.

Philips 8605H tekstoverlay

Alleen bij PNM op Off wordt de cadans van de horizontaal scrollende tekst goed herkend. Bij de drie andere standen hakkelt de ondertiteling. Vreemd genoeg heeft de 8605H geen enkele moeite met de vertikaal scrollende tekst.

Film resolution loss-test

Bij de 'Film resolution loss'-test wordt gekeken hoe goed de tv 1080/24p-filmmateriaal uit een 1080/60i-signaal kan reconstrueren. Die laatste signaalsoort wordt veel door kabel- en satellietbedrijven gebruikt. Deze reconstructie van 24Hz-materiaal staat ook wel bekend als 'inverse telecine'.

Philips 8605H cadans

De 2:2-cadans wordt door de 8605H niet herkend of ondersteund, maar de 3:2-cadans wel. Dat de 2:2-cadans niet wordt herkend is duidelijk te zien aan de hand van moiré-effecten in de tribunes bij de stadion-pan. Andere cadansen worden, net als bij alle andere tot nu toe door Tweakers.net geteste tv's, niet herkend.

Jaggies

Bij deze test wordt bekeken hoe goed het diagonaalfilter van de tv werkt. Dat is redelijk goed, zo blijkt uit de test met de ronddraaiende balk. Er is alleen een lichte rimpeling van de balk te bemerken als deze bijna horizontaal staat.

Philips 8605H diagonaalfilter

Ook bij de grijswaardenwaaier blijven de lijntjes strak, behalve als ze bijna horizontaal staan, en de tv heeft geen problemen met de waaierbladen met laag contrast.

Philips 8605H diagonaalfilter

Sd-kwaliteit

Verder hebben we de pal-versie van de HQV-benchmark in de PS3 gestopt om te kijken hoe goed de tv met sd-beeldmateriaal omgaat. Daaruit blijkt dat het diagonaalfilter bij sd-content wat meer rimpeling rond de horizontale positie geeft. Ook vertoont de onderste van de drie radiaal draaiende lijntjes duidelijke stairstepping. Bij sd-content is ook duidelijk dat de ruisreductie niet heel veel doet. Alleen de Maximum-stand is in staat om wat ruis weg te poetsen.

3D

De 8605H is een zogeheten 3d-ready-toestel. Dit betekent dat de 3d-functionaliteit is ingebouwd, maar dat een ir-zender en 3d-bril apart moeten worden aangeschaft. Bij het testtoestel werd de 3d-kit wel meegeleverd. Deze kit bestaat uit een transmitter, een usb-stick met aangepaste firmware voor de tv en twee 3d-brillen.

Over de bril zijn we zeer te spreken. Deze is afkomstig van XpanD en Philips heeft aan het referentieontwerp van dat bedrijf niet veel veranderd: er is alleen een Philips-logo op geplakt. De actieve 3d-glazen passen goed over een bril en er worden drie maten neusvleugeltjes bijgeleverd. Na de 3d-bril van Samsung draagt die van Philips het prettigst.

Philips 8605H 3d Philips 8605H 3d Philips 8605H 3d Philips 8605H 3d Philips 8605H 3d Philips 8605H 3d

Om 3d op de tv werkend te krijgen moet eerst de ir-zender aan de tv bevestigd worden. Het smalle rechthoekige zwarte balkje werd met dubbelzijdig plakband bovenop de tv bevestigd. Via een kabeltje wordt de ir-zender dan op de daarvoor bestemde connector aan de achterkant aangesloten. De firmware-upgrade is zeer simpel: de meegeleverde usb-stick wordt in de tv gestopt, waarna het upgradeproces vanzelf begint. Een kind kan de was doen.

Crosstalk

De eerste ervaringen zijn niet erg positief. Er is ongewoon veel crosstalk zichtbaar, waardoor je soms het gevoel hebt dat je scheel kijkt. De crosstalk trad zowel op bij de 3d-blu-ray Imax Deep Sea 3D als bij de demodisk die bij de BDP7500-speler wordt geleverd. Links en rechts zijn vage strepen te zien, terwijl het scherm met vaste tussenpozen even heel helder oplicht. Al met al kregen we behoorlijk hoofdpijn van de 3D-functionaliteit en Philips heeft nog flink wat werk te verrichten.

Onderstaande beelden behoeven wat verklaring. De bovenste twee zijn achtereenvolgens hoe het beeld er zonder 3d-bril uit ziet in de 2d- en 3d-modus. De onderste twee tonen de beelden voor het linker- en het rechteroog en in deze platen zijn de schaduwen van het beeld voor het andere oog duidelijk zichtbaar. De crosstalk is overigens niet altijd zo duidelijk aanwezig, maar de beelden geven wel een indicatie van de ernst van het probleem.

Philips 8605H crosstalk Philips 8605H crosstalk
Philips 8605H crosstalk Philips 8605H crosstalk

We hebben ter controle meer 3d-blu-ray-disks geprobeerd en de 7500 MkII vervangen door een PS3 - maar de resultaten bleven hetzelfde. De tv en de 3d-blu-ray-speler waren voorzien van de laatste firmware-update.

Het valt niet uit te sluiten dat de korte flitsen en de nadrukkelijk aanwezige crosstalk het gevolg zijn van een incidentele fout. Volgens Saskia Maas van Philips heeft het bedrijf nog geen soortgelijke reacties van klanten gehad. Helaas was het niet mogelijk om op korte termijn een ander exemplaar te testen.

Conclusie

De 8605H zit goed in elkaar en Philips heeft bij de productie kwaliteitsmaterialen gebruikt. De glasplaat aan de voorkant geeft in onze ogen te veel reflecties, maar het strakke uiterlijk mag weer als pluspunt worden gezien.

Opvallend is het verschil in scherpte tussen de gebruikersinterfaces van de 8605H en de 7500 MkII-blu-ray-speler: het lijkt erop dat de tv een opgeschaalde interface heeft, waar de bd-speler wel een full-hd-interface heeft. Dat mogen we wel een onbegrijpelijke keuze noemen.

Op het gebied van kalibratie laat Philips veel punten liggen. Concurrenten als Samsung en Panasonic introduceerden dit jaar uitgebreide kalibratiemogelijkheden voor een groot deel van hun tv's, en LG en Toshiba boden al eerder geavanceerde opties op dit vlak. Omdat Philips alleen een eenpuntssysteem voor de grijswaardenkalibratie biedt en omdat de fabrieksinstellingen al niet optimaal zijn, moet er veel tijd worden besteed aan de afregeling van het toestel. Daarbij moesten bovendien compromissen worden gesloten, al levert de 8605H daarna wel een goed beeld. Hopelijk pakt Philips dit onderdeel aan bij de nieuwe 2011-lijn.

De duidelijk zichtbare crosstalk bij 3d-weergave is ook een flink minpunt, aangezien 3d toch een van de onderscheidende features van deze tv zou moeten zijn. Het kan zijn dat het om een fout in het testtoestel gaat en misschien kan een nieuwere firmware uitkomst bieden, maar dat hebben we niet kunnen verifiëren. Realtime 2d-naar-3d-conversie ontbreekt bij de 8605H. Aangezien deze feature bij veel concurrerende toestellen niet overtuigt of zelfs volledig de mist in gaat, is dat niet zo'n gemis. Wel heeft Philips al bevestigd dat het deze conversie in zijn volgende tv-lijn zal inbouwen.

De straatprijs van ongeveer 1400 euro voor de 8605H is concurrerend te noemen. Zo is de vergelijkbare Sony HX800 ongeveer even duur, al biedt Sony nu ook de HX710 aan, die geen local dimming biedt. Omdat de Philips maar een beperkt aantal dimbare zones heeft, is het verschil met de HX710 niet erg groot. Het prijsverschil met de 9705H is wel groot: ongeveer 700 euro. Voor dat geld krijg je onder meer een full-led backlight en direct stralende speakers. Frappant is dat de Samsung C7700 en de met de 8605H vergelijkbare C8700 beide een stuk duurder zijn. Daarmee lijkt Samsung definitief afscheid te nemen van zijn positie als prijsvechter.

Reacties (42)

42
42
26
1
0
10
Wijzig sortering
Anoniem: 252106 27 november 2010 12:49
Ik heb zelf deze televisie en ik moet zeggen na de laatste firmware update totaal geen problemen meer met 3D. Verder vindt ik het een super tv, zeker gelet op het stroomverbruik verre weg de zuinigste in zijn soort. Ik moet er wel bij vermelden dat ik de 46 inch versie heb. Is zeer eenvoudig te gebruiken en in te stellen, echt een verademing vergeleken met de Samsung, zal zeker een goede tv zijn maar een ramp om je kleuren goed te krijgen.
Anoniem: 114278 27 november 2010 19:09
Gewoon wachten tot de tv uitkomt die constant de positie van kijkers scant en het beeld op beide lenzen van de kijkers onafhankelijk projecteert,dan kun je met alle kijkers zonder die lastige 3d bril kijken.

Het staat allemaal nog een beetje in de kinderschoenen het 3 D gebeuren ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 23 juli 2024 15:28]

Onderzoeksbureau Gartner beweert zelfs dat 3D momenteel op het hoogtepunt van de hype zit en binnenkort in een diep dat terecht gaat komen (helaas geen link; staat in rapport dat ik alleen via universiteitsproxy kan bereiken :)). Sommige producten overbruggen dat dal, andere niet (ik moet eerlijk bekennen dat 3D pas interessant is voor thuis als die brillen niet meer nodig zijn en hoofdpijn tot het verleden behoord ;)).
Anoniem: 256386 @Xirt27 november 2010 20:36
voor meer info over 3D en de toekomst zie hardware.info special november
http://nl.hardware.info/tv/249/3d-special-november-2010
Phillips tv's hebben naar mijn persoonlijke ervaring vaal het beetse beeld van allemaal maar veel teveel inputlag (wel 130~140 ms soms) en daarmee niet erg geschikt voor games. Voor film en tv kijken is de phillips een uitstekende keuze.
Vandaar ook dat er een PC modus ingebouwd zit, waarbij de delay nihil is en dus perfect is voor games en spelconsoles.
ahhhh, daar moet ik dus mijn wii op aansluiten!!! Ik heb mijn wii al een jaar niet meer gebruikt omdat mijn philips die ellendige inputlag heeft.

Hoe zet je die PC modus aan, of is het gewoon als je de VGA ingang gebruikt?
Is één van de smart-setttings. Je kan ook gewoon handmatig alle beeldverbeteringen af leggen maar met de smart-setting kun je achteraf gewoon snel terugkeren naar je eigen configuratie voor TV kijken.
Maar leveren serieus deze 3D tv met brillen echt geld op. Ik kan me het niet voorstellen, dat veel mensen zo tv kopen. Deze prijs valt nog wel mee trouwens! Maar meeste 3D tv zie je voor rond de 2000 euro.

Maar ja nog steeds 1300 euro.
Bij de meeste technische ontwikkelen weet je niet wat de opvolger er van is.
Hier weet je het wel van en dat is gewoon 3D tv zonder bril.
Ook al weet je niet hoelang dat nog ongeveer zal duren, maar je weet wel dat dat er gaat komen.
Dus zoveel mensen zullen toch echt daar op wachten.
Hier weet je het wel van en dat is gewoon 3D tv zonder bril.
Ook al weet je niet hoelang dat nog ongeveer zal duren, maar je weet wel dat dat er gaat komen.
Daar zou ik anders maar niet zo zeker van zijn, 3D zonder bril is 10 jaar lang aan gewerkt, Philips voorop, en die zijn er uiteindelijk helemaal mee gestopt omdat het simpelweg niet werkt in de praktijk. Ik heb zelf een van de geavanceerdste prototypes kunnen uitproberen een jaar of 3 gelden, vlak voordat ze met de ontwikkeling gestopt zijn, en dat werkte echt alleen maar als je precies goed voor de tv ging staan en vervolgens geen cm met je hoofd bewoog. Of je er recht voor zat maakte niet eens zo heel veel uit, maar je moest wel perfect stil zitten anders leek het meteen of je scheel keek. Dat werkt natuurlijk niet in de huiskamer, en dit is ook echt een fundamenteel probleem met 3D zonder bril dat simpelweg niet oplosbaar is met de bekende technieken. Op de een of andere manier zul je toch verschillende beelden aan je linker en rechter oog moeten aanbieden voor 3D beeld, en als je dat gaat proberen door verschillende beelden in verschillende hoeken het scherm uit te sturen dan krijg je daar direct een kijkhoek afhankelijkheid van.

Dus voorlopig is 3D tv zonder bril gewoon science fiction en is het absoluut niet zo dat 'je wel weet wat er gaat komen en dat is 3D zonder bril', als het ooit komt dan met een revolutionaire techniek die we nu nog niet kennen, en dat kan jaren en jaren weg zijn als het ooit al gebeurt.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 23 juli 2024 15:28]

Toen tweakers begon met tv reviews was het allemaal niet zo profi. Apparatuur om te calibreren ontbrak of werkte niet goed; tv kijken kon alleen via Digitenne.

Na de verhuizing lijken jullie het anders aangepakt te hebben. Ik lees heel veel info over technische testen, calibratie, kleur, maar mis een antwoord op de volgende simpele vraag: hoe ziet het beeld eruit als je via CI+ of UPC kastje tv kijkt?

Leuk dat jullie er HQV testen op los laten. Maar hoe klinkt de tv qua geluid? Geen idee. Hoe zit het met nettv? Geen idee. Maar wel krijgt de featureset maar 3 sterren.

Ik vind dat nogal jammer. Ik weet dat veel tweakers technisch zijn maar bij een tv test is dat alleen onvoldoende. De laatste posts geven ook al aan dat het beeld en geluid top zijn.
Hoewel ook beeld natuurlijk met smaak te maken heeft zijn er voor de waardes van het beeld en kleur standaard cijfers beschikbaar. daarom is het makkelijker deze eigenschappen van de tv te testen. geluid is vaak een heel ander verhaal, daar waar de een vooral veel bass wilt hebben wil en ander zijn tv heel anders afstellen. Ik vind uitspraken van reviewers over geluid danook vaak niet zo interresant. Over kijkhoek en cailibratie kan je het vaak wel eens zijn. die is goed of niet goed.
Kabel ontbreekt in het nieuwe pand. Wel is er een satellietverbinding maar die wordt bij recensies nog niet actief gebruikt. Het mooiste zou zijn om via een CI+-module voor satelliet een ingebouwde dvb-s-tuner te testen, maar slechts een klein deel van de tv's beschikt daar over.

Wel geven de testen van bv. de jaggies en de cadans-testen in hd en sd een indicatie hoe goed de tv om gaat met sd- en hd-materiaal van een kabelboer. Als de tv in deze testen slecht scoort, kan je er prat op gaan dat tv-kijken via deze kastjes ook pet is.
Ik kan geen tv van Sony vinden met de code HX710 alleen NX710, maar die heeft wel local dimming(dynamisch edge led).
De problemen met crosstalk bij 3D schijnen meer voor te komen, zowel bij de 8605 als de 9705 reeks. Ik heb zelf wel deze TV, maar niet de 3D-set dus ik kan het niet testen, maar gebruikers op AVforums (http://www.avforums.com/f...d-tv-series-part-3-a.html) klagen er flink over, hoewel er ook gebruikers bij zijn die zeggen perfecte 3D-weergave te hebben.
Ik heb deze tv vanaf augustus. Ik vind het beeld echt prachtig. Het geluid is erg goed. Ik heb nog geen tv gehoord (op de 9705 na) die beter klinkt.
Connectiviteit met twonkymediaserver werkt geweldig. Films huren via videoapp is een uitkomst. Uitzendinggemist en RTL gemist app zorgen ervoor dat we niet eens kabel hebben.
Overall dik tevreden!
Als ik dit zo allemaal lees wordt mijn volgende toch weer een (Panasonic) plasma. Niks geen 3D e.d. Ik ben van mening dat een grote plasma van goede kwaliteit nog steeds de beste oplossing is voor kwaliteitsfreaks. Ik heb 3D bekeken in de winkel maar na een kwartier was ik hetal zat. Wacht wel dat er ooit 3D komt zonder bril. (is al door Thosiba ontwikkeld op klein formaat)
Zolang je 3D zicht niet meebeweegt zodra je je hoofd beweegt, is de illusie 't geld niet waard... het stilstaande 3D van tegenwoordig gaat jammerlijk falen, mark my words.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.