Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Prince of Persia: The Forgotten Sands

Gemakkelijk

Het maakt van The Forgotten Sands een enigszins gemankeerde game. De platformpuzzels zijn uitstekend en ze hebben een goede opbouw van gemakkelijk naar moeilijk. De gevechten zijn over het algemeen echter simpel en saai, wat ook geldt voor de bossbattles. Het geluid is prima verzorgd, maar de stemmen van Malik en de prins wat saai. Ubisoft heeft de moeite genomen om het spel volledig te vertalen, wat wil zeggen dat je ook voor Nederlandse stemmen kunt kiezen. Dat is echter geen aanrader, want de gekozen stemacteurs spreken zo overdreven duidelijk en netjes dat ze de pret behoorlijk bederven. Ook in uiterlijk opzicht is het spel maar matig uitgewerkt, al valt er in technisch opzicht weinig op aan te merken. De bewegingen van de prins en zijn tegenstanders zijn weliswaar traag, maar ze zien er goed uit. Er is overigens nog een duidelijke verbetering ingebouwd ten opzichte van de preview-versie die we eerder dit jaar kregen voorgeschoteld; Ubisoft heeft inmiddels ruim voldoende savepoints ingebouwd, zodat je geen lange stukken overnieuw hoeft te spelen als je tijdens een platformgedeelte naar beneden stort.

* Vaste camera

De belichting is goed verzorgd, maar dat geldt niet voor de cameravoering. Vooral niet omdat die op belangrijke momenten wel erg weinig vrijheid laat. Tijdens platformpassages gebeurt het regelmatig dat de camera inzoomt, zodat je opeens niet meer om je heen kunt kijken. Het idee is dat de camera je in de richting wijst waar je heen moet en dat is aardig bedacht. Alleen spring je tijdens platformpassages regelmatig alle mogelijke kanten op en dan is het prettig om wat meer overzicht te hebben, en door de camera wordt dat op zulke momenten onmogelijk gemaakt. Bovendien zijn de levels van het spel niet om over naar huis te schrijven. De puzzels zijn dan wel prima, het kasteel dat door de makers om die puzzels heen is gebouwd is verre van overtuigend en eigenlijk behoorlijk fantasieloos.

* Conclusie

Al deze aspecten maken van The Forgotten Sands een weinig memorabele game en dat is jammer, want het spelen met water en ijs is een erg leuke vinding. Wie fan is van platformpuzzels heeft aan The Forgotten Sands nog wel een goed spel, maar wie meer wil van een game, en bijvoorbeeld houdt van knokken, een goed verhaal en goed leveldesign, is bij deze titel aan het verkeerde adres. Het gevoel dat blijft hangen, is dat Ubisoft de prins tekort heeft gedaan.

Pluspunten:

- Prima platformpuzzels
- Goede plaatsing savepoints

Minpunten:

- Vechten saai en te gemakkelijk
- Verhaal voorspelbaar
- Camera hinderlijk tijdens platformpassages

Eindcijfer: 7

Titel Prince of Persia: The Forgotten Sands
Platform Xbox 360, PlayStation 3, pc, Wii, PSP, DS
Ontwikkelaar Ubisoft
Uitgever Ubisoft
Releasedatum reeds verschenen


Lees meer

Reacties (50)

Wijzig sortering
Anoniem: 340973
23 mei 2010 10:12
Nette review,
zat er al aan te denken om hem te halen, maar daar wacht ik nu nog even mee.
EDIT
Doet me als ik zo kijk een beetje aan assassins creed denken, ook een beetje puzzelen hoe ergens te komen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 340973 op 23 mei 2010 10:13]

Alleen bestond PoP al lang voordat AC uitkwam. Dat gedoe met die dungeons in ACII is 'gejat' van PoP en niet andersom ;)
Ach, in de film hebben ze met een hele vette knipoog weer wat gejat van Assasins Creed. Denk bijvoorbeeld aan de scene waarin de prins een soort bungee jump doet. Een duidelijke kopie van "The leap of Faith". En ergens ook niet zo verwonderlijk omdat de maker van beide games dezelfde is.

Ik ben het eens met de review dat de camerapunten niet altijd even handig zijn en tja,... dat vechten is vaak saai, (maar in een enkel geval niet) en dient meer om punten te verzamelen zodat je weer een eigenschap of vermogen aan de prins kunt toevoegen. Jammer, hier is iets gemist.

Het gepuzzel met water en ijs is echter briljant en heeft me toch wel voor een paar flinke problemen geplaatst.

Over het decor van het paleis valt niet te twisten, een kwestie van smaak. Ik vond het helemaal niet tegenvallen al heb ik ook mooier gezien in The Two Thrones (in mijn ogen het beste deel). De effecten met de Djinn waren in elk geval zeer goed te noemen.

Vergeleken bij wat Ubisoft ons in 2008 voorzette is dit een enorme verbetering. Dat is in elk geval boven elke twijfel verheven.
Dus je beschuldigt Ubisoft nu van het "Jatten" van hun eigen games? :')
Het is zoals de review al zegt: Makkelijk en saaie gevechten.

Ik heb het spel gekocht en binnen 5 uurtjes uitgespeeld op de moeilijkheid normaal (de moeilijkste).

Hiermee had ik op de xbox zelfs 950 gamerpoints (van de 1000)
Dus moeilijk is het echt niet, wat ik erg jammer vind.

Maar het gepuzzel is inderdaad briljant op sommige momenten waar je een waterstraal moet bevriezen, de waterval erna moet ondooien en de waterstraal erachter weer moet bevriezen. Hierdoor moet je soms erg snel handelen, wat het toch wel weer leuk maakt.

Over het algemeen ben ik het met de review eens, en geef ik er ook een 7 voor ;)
Had mezelf al voorgenomen om na het vorige debacle eerst de userreviews af te wachten. De vorige game was echt dramatisch repetatief. één afzonderlijk level was best leuk, maar alle levels waren gewoon identiek: stukkie rennen, stukkie zoeken, stukkie slashen.

Maar goed: deze review lezend hoef ik helemaal niets af te wachten.

Volgens mij trekken ze meer geld binnen door gewoon de allereerste POP opnieuw uit te brengen in een 3D jasje. Beetje zoals Crash Commando. Vraag er 10 euro voor en je hebt een hit te pakken.

[Reactie gewijzigd door sopsop op 23 mei 2010 10:24]

Volgens mij trekken ze meer geld binnen door gewoon de allereerste POP opnieuw uit te brengen in een 3D jasje.
Done: Prince of Persia Classic voor Xbox 360.

edit: ah, wist niet dat hij ook op PSN was... Hebben we wat van elkaar geleerd. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 23 mei 2010 11:54]

Even wat videos bekeken: vet. Die ga ik eens in PSN opsnorren.
POP1 heeft al een 3D remake hoor ;)

Maar ff on-topic, het komt er dus feitelijk weer op neer dat dit weer een game is die gericht is op casuals. |:( Het lijkt wel hoe verder uitgevers series uitmelken, hoe slechter de games worden.
Anoniem: 340973
23 mei 2010 11:41
Wat ik met mijn vergelijking met AC bedoelde was dat het op elkaar lijkt, ik weet dat PoP eerder was maar ik vindt dat AC PoP voorbij is gehold. Vechten is als ik het zo lees stukken leuker in AC2 dan hier.
In AC2 is het ook zo makkelijk als de pest (lees: counter-kill)
Ik weet niet hoe het in deze game zit, maar in de oude PoP-games was het vechten vaak een heel acrobatisch gebeuren. Ik kan het zo weer voor de geest halen, hoe ik in Warrior Within tegen muren oprende, sprong en dan achter iemand landde om die te onthoofden.

WW was dan wel de gewelddadigste PoP, deze komt er net voor, dus er zou in principe wel iets moeten gebeuren waardoor de Prince zo wordt.
ik speel het al een paar dagen maar ik ben op een bug gestuit waardoor het onmogelijk is om verder te komen :(
ik ging 'Af' en ik werd terug gezet naar mn laatste checkpoint, ik moet door een gangetje met defenses maar de gate aan het einde is dicht en gaat ook niet meer open..
Er is geen knop, geen andere weg *zucht* ik moet denk ik helemaal overnieuw beginnen ...
ik speel het al een paar dagen maar ik ben op een bug gestuit waardoor het onmogelijk is om verder te komen :(
ik ging 'Af' en ik werd terug gezet naar mn laatste checkpoint, ik moet door een gangetje met defenses maar de gate aan het einde is dicht en gaat ook niet meer open..
Er is geen knop, geen andere weg *zucht* ik moet denk ik helemaal overnieuw beginnen...
Ik denk eerder dat je iets over het hoofd ziet... Kan je niet terug? :)
nee, ik weet 100% zeker dat het een bug is aangezien ik er eerder gewoon zonder problemen doorheen kwam.
Ik ben helemaal overnieuw begonnen met het spel en ik ben er nu wel langs gekomen in 1x. was gewoon bang om af te gaan daar.
Dacht dat two thrones ook onderdeel was van de trilogie, dat dit dus nummer vier is, niet 3?
Nummer 4 van een trilogie kan niet hé ;)
Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat dit nummer 2 is; het zit tussen Sands of Time en Warrior Within in. Two Thrones komt pas helemaal op 't eind.
quadlogie :+

Ben het wel eens met Sleep0rz, is DEEL 4 voor mij, die vorige pop tel ik nog niet eens mee, maar als POP Two Thrones op het einde hoort, hadden ze dat ook moeten doen.
Kan best begrijpen dat dit ''tussen'' de verhalen doorspeelt, maar blijft nog altijd DEEL 4 in mijn COLLECTIE!!!! proost :Y)
quadrilogy zou het dan nog steeds zijn maar idd.
sands of time
forgotten sands
warrior within
Two Thrones

de vorige pop was meer poep dan pop en valt niet in de reeks. Het was leuk geprobeerd maar afgezien van de grafische kant een debacle op gameplay gebied.
je bedoeld two thrones?
Anoniem: 153298
@rammes24 mei 2010 11:43
De vorige Prince of Persia had niks meer met de Sands Of Time-trilogie te maken. Er was een nieuw verhaal en niemand vond het een goed spel.

TFS moet echt wel de laatste game zijn in de SOT-serie, anders gaat het alleen maar (verder) bergafwaarts. En daar is/was die serie gewoon te goed voor.
Ik vind het wel vreemd / grappig dat het originele spel (uit 1989) nog steeds niet overtroffen is, dat deel blijft IMHO de beste POP. Anyway, vandaag de film gezien. Die was erg goed!
IMHO is Sands of Time het beste maar ja. Hoewel ik me ook met de eerste ook uitstekend heb vermaakt toen.
Anoniem: 153298
23 mei 2010 11:14
Het is opvallend dat Ubisoft niet heeft gekozen voor quicktime events bij de bossbattles, dat had de afwisseling wat kunnen vergroten.
All hail Ubisoft! Als ik iets irritant vind zijn het quicktime events. Als ik op het goede moment op het juiste knopje wil drukken ga ik wel Guitar Hero spelen.

Dat de gevechten makkelijk zijn vind ik in principe niet heel erg; zolang het er maar bruut uitziet. Ik kan me niet herinneren dat gevechten in een PoP-game ooit moeilijk waren. Dat je wat traag beweegt tijdens de gevechten lijkt mij erger, omdat dat de actie tegenhoud (en dan gaat het saai worden).

Hopelijk is het verhaal wel goed, want anders draaien ze heel de Sands Of Time-trilogie (wat nu geen trilogie meer is) de nek om.
Ik ga deze game zeker spelen, want het is en blijft een Prince Of Persia game.
Wat ik dus geheel mis is de vergelijking met de vorige PoP titels, hoe verhoud deze titel zich bv. met 'Prince of Persia The Sands of Time'? Als ik die leuk vond, is dit meer van hetzelfde? Welke is betere?

Verder is het erg leuk dat deze titel voor de PC al te krijgen is voor €25.
Hoe is deze in vergelijking tot die POP die laatst door Ubisoft werdt weggegeven als compensatie voor die AC2-problemen? Ik kwam daar bij het eerste level al in de problemen met timing van jumps en heb hem snel weer verwijderd. Deze ziet er leuk uit maar is het net zo'n ramp qua besturing?
Spijtig dat ze de moeite nemen om Nederlandstalige acteurs te gebruiken en dat die dan zo inspiratieloos blijken in te spreken, dat had anders een mooie plus geweest.

Nuja wss zo een spel dat ik mss is bij iemand zie, maar verder gewoon links laat liggen. Imo (en daarom niet noodzakelijk waar) maakt Ubisoft toch alleen maar slechte opvolgers de laatste tijd (Conviction maakte mij bijna aan het huilen :( ).
ik heb mn locale op UK gezet en ze spraken toen netjes engels, zoals het hoort :Y)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee