Door Jurian Ubachs

Redacteur

Heavy Rain

24-02-2010 • 09:00

124

Multipage-opmaak

Meer acteren dan gamen

Waar ligt de scheidslijn tussen film en game? Wanneer houdt een game op een game te zijn? Als het over Heavy Rain gaat, zijn deze vragen vaak meer onderwerp van gesprek dan de inhoud van het spel zelf. Heavy Rain is de geestelijk opvolger van Fahrenheit, een game die de speler een verhaal voorschotelde dat vanuit verschillende perspectieven werd gevolgd. Het spel had een filmisch karakter, waarbij de invloed van de speler 'beperkt' bleef tot rondlopen, omgevingen onderzoeken en het uitvoeren van 'quicktime-events', oftewel het correct indrukken van een reeks knoppen.

Getest op: PlayStation 3 (exclusieve titel)

Heavy Rain

Heavy Rain past in die laatste omschrijving. Feitelijk gezien doet het spel niets anders dan wat Fahrenheit een paar jaar geleden al deed, maar dan mooier en met een andere interface. Bovendien voert ontwikkelaar Quantic Dream het concept met Heavy Rain nog verder door, door handelingen en bewegingen rechtstreeks aan knoppen te binden. Het openen van een keukenkastje doe je bijvoorbeeld zelf, door de rechter thumbstick eerst naar boven te duwen en dan een kwartslag naar rechts te draaien: alsof je het kastje zelf vastpakt en opendraait. Zo wordt elke handeling op het scherm weergegeven als een bepaalde knop of als beweging van een thumbstick.

*Twee soorten gameplay

Dit rechtvaardigt de in de eerste alinea aangehaalde discussiepunten. Is dit nog wel gamen? Wij vinden van wel, al is het perspectief anders dan in de meeste andere games: in Heavy Rain speel je vier verschillende acteurs die elk een bepaalde rol hebben. Grofweg is het spel opgedeeld in twee soorten gameplay. Allereerst zijn er de stukken waarin je vrij rond kunt lopen, op zoek naar mensen waar je mee moet praten of naar andere dingen die interessant kunnen zijn voor het verhaal. Denk hierbij aan bezigheden als het op zoek gaan naar bewijsmateriaal op de plaats waar een lijk gevonden is, het doorzoeken van een huis of het rondlopen op een feest, op zoek naar bepaalde personen. Daarnaast zijn er de automatisch verlopende stukken, waarbij je als speler op aangegeven momenten op knoppen dient te drukken of keuzes dient te maken in de conversaties, zoals we dat kennen van diverse role-playing games.

In beide segmenten van de gameplay vormt de Origami-killer de spil die de vier hoofdpersonages met elkaar verbindt. Het spel start met Ethan Mars, een architect die het prima voor elkaar heeft, als vader van twee kinderen met een leuke vrouw en een mooi huis. Zijn leven wordt echter op zijn kop gezet als een van zijn zoons overlijdt door een auto-ongeluk, terwijl de ander enige tijd later ontvoerd wordt. Ethan is zodoende direct betrokken bij de opsporing van de Origami-killer. Ook op zoek naar de moordenaar zijn Norman Jayden, een FBI-agent, en Scott Shelby, een privédetective die onderzoek doet in naam van de families van de slachtoffers van de Origami-killer. Het vierde speelbare personage, Madison Paige, is een alleenwonende jonge journaliste die bij toeval bij het mysterie betrokken lijkt te raken.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Dramatische hoogtepunten

Het spel is opgedeeld in diverse afgezonderde gedeeltes, die je levels kunt noemen maar ook als scènes zou kunnen bestempelen. Een overgang van het ene naar het andere level brengt vaak een wisseling van personage met zich mee, waardoor je van het ene op het andere moment een totaal andere setting met een totaal ander tempo voorgeschoteld kunt krijgen. Zo schakelden we van een gevecht met een personage over naar een trage scène waarin we onderzoek deden en op zoek gingen naar bewijsmateriaal. Deze overgangen lijken misschien wat onnatuurlijk, maar voelen geen moment zo aan. Elk van de vier verhaallijnen is meeslepend en elke keer dat je weer terugkomt bij een van de verhalen duurt het geen vijf seconden voordat je er weer helemaal bij bent.

Heavy Rain

Hierin ligt de kracht van Heavy Rain. Of je het nu een game of een 'algemeen entertainmentproduct' wilt noemen, de manier waarop het verhaal wordt verteld is subliem. Dit was al een grote kracht van Fahrenheit, en Heavy Rain pakt op dit punt nog grootser uit: het weet de speler op de juiste momenten te voorzien van net genoeg informatie om constant het gevoel te krijgen dichter en dichter bij de waarheid te komen, zonder de uiteindelijke ontknoping van het verhaal te kunnen voorspellen. Dit zorgt ervoor dat de spanning constant hoog blijft, met enkele levels als absolute hoogtepunten.

*Spanning

Die hoogtepunten danken hun waardering niet altijd aan dezelfde elementen. Zo schotelt Heavy Rain de speler op een bepaald moment een scène voor waarin Madison een huis doorzoekt, waarbij de eigenaar op elk moment terug kan komen en haar kan betrappen. De spanning druipt op dat moment van het scherm af. In andere stukjes wordt Ethan tot enkele bizarre keuzes gedwongen, soms misselijkmakend van aard, wat weer een heel ander soort spanning met zich meebrengt. Deze spanning is echter op zijn beurt weer niet te vergelijken met de stiekem aanwezige druk als je op zoek bent naar bewijsmateriaal. Dit doet FBI-agent Norman Jayden met behulp van een high-tech systeem dat hem in staat stelt allerlei sporen eenvoudig te vinden en automatisch in een database op te slaan. Het spel verplicht je echter zelden een bepaald aantal sporen te vinden; je kunt het plaats delict dus ook verlaten zonder alle sporen te hebben gevonden, al heeft dat uiteraard wel gevolgen voor de verdere ontwikkelingen in het verhaal.

Heavy Rain

Een spannende scène is overigens pas echt spannend als het lot van de hoofdpersonages je iets doet. Quantic Dream heeft dat goed in de gaten gehad, en heeft zich er duidelijk op gericht de speler een band met de personages op te laten bouwen. Geen van de vier hoofdrolspelers is namelijk wat je zou kunnen noemen een stereotype game-personage. In veel games stap je als speler in de schoenen van een personage dat uitsteekt boven het maaiveld: jouw speler is net even sterker, sneller, slimmer dan de rest. In Heavy Rain geldt dat niet. Je leert die vier personages niet kennen als held maar als mens, met al hun sterke, maar zeker ook zwakke punten. Alle vier tonen ze zich in diverse scènes sterk, maar zijn ze lang niet zo zelfverzekerd als het naar buiten toe lijkt. De speler ziet beide kanten van de personages, en dat zorgt al snel voor een hechte band met elk van hen, die voelbaar wordt zodra er drama op de loer ligt.

*Drama

Dat er drama op de loer ligt, is duidelijk: de titel van het spel suggereert het al, en na de proloog blijkt de titel terecht: het stortregent in Heavy Rain, zowel letterlijk als figuurlijk. Je zou zelfs kunnen stellen dat deze game niet erg geschikt is voor gamers met een depressieve inslag, want het spelen van Heavy Rain zal het levensbeeld er niet vrolijker op maken; het spel zuigt je op en schotelt je zware kost voor. Wat er in Heavy Rain met die gewone mensen kan gebeuren, wens je niemand toe. 'Kan gebeuren', want een aanzienlijk deel van het leed voltrekt zich al dan niet, op basis van hoe jij het spel speelt.

Heavy Rain

Hoewel het een feit is dat je acties directe gevolgen hebben voor het verloop van het verhaal, kunnen we dit moeilijk precies beoordelen zonder het spel een keer of zes uit te spelen, en die tijd hebben we helaas niet. Vast staat het dat verhaal op verschillende manieren kan eindigen, maar in hoeverre subtiele verschillen daar echter invloed op hebben, is minder duidelijk. Het ligt voor de hand dat het plaatsvinden van bepaalde ingrijpende gebeurtenissen ervoor zorgt dat het einde er anders uitziet. De meer ingrijpende plotwendingen zorgen hiervoor en zijn vaak makkelijk als zodanig te herkennen, maar in hoeverre het uitmaakt of het eitje dat je tussendoor mag bakken goed of niet goed lukt, valt nauwelijks te controleren.

Tempo en beleving

Een ei bakken? Ja. We noemden al het openen van een keukenkastje; er zijn tal van simpele handelingen die je in Heavy Rain handmatig uitvoert. Dit is voor elke gamer die van snelle actie houdt hét struikelblok van het spel. Het tempo ligt, met uitzondering van de quicktime-events, laag in Heavy Rain. Dat is een keuze en past zonder meer erg goed bij het spel, maar maakt dat dit een game is die niet voor iedereen even geschikt is. Hoewel de handelingen na een tijdje intuïtief beginnen aan te voelen, blijft het een raar idee dat je halverwege het spel ineens een ei staat te bakken omdat er iemand toevallig honger heeft.

*Zure appel

Op dat soort momenten schiet Heavy Rain zijn filosofie een beetje voorbij. Uiteraard voeren acteurs in films ook simpele, alledaagse handelingen uit, maar in een game loop je dan al snel het risico dat dit het tempo te veel onderuit haalt. In de intro van Heavy Rain is dat zeker het geval. Wij kunnen ons nauwelijks een game herinneren waarin de intro nog trager verliep dan die van Heavy Rain. Het hangt een beetje van het doorzettingsvermogen van de speler af of dit punt te vergeven is. Wij stoorden ons er niet zo aan: we zagen het langzame begin gedeeltelijk als een manier om even rustig te wennen aan de interface, en verloren onszelf totaal in het spel nadat de gang er wat meer in kwam. Wij kennen echter ook voorbeelden van gamers die niet door de zure appel heen wisten te bijten, en al in het eerste uur afhaakten.

Heavy Rain

Na de opening neemt de aanwezigheid van overdreven triviale handelingen wat af, maar ze komen ook later in het spel af en toe voor. Op dat moment wegen die stukjes echter lang niet op tegen de sterke ervaring die de rest van het spel biedt. Dat wordt voor een belangrijk deel ondersteund door de audiovisuele uitwerking, en op het gebied van graphics, geluid en algemene sfeer komt Heavy Rain zonder meer sterk voor de dag. Al zijn de gezichtsanimaties niet meer zo verbluffend als ze waren ten tijde van de oorspronkelijke aankondiging van Heavy Rain, alweer in 2006, desondanks zien de gezichten er prima uit. Het spel onderscheidt zich verder op grafisch gebied niet direct van de games die de hedendaagse standaard hebben neergezet, maar doet er ook niet voor onder.

*Nederlandse sterrencast

Het geluid van Heavy Rain verdient een speciale vermelding. Dat geldt voor de achtergrondgeluiden die de diverse levels van sfeer voorzien, maar zeker ook voor de voice-acting. Dat komt niet in de laatste plaats doordat Quantic Dream de acteurs achter de personages in het spel heeft gebruikt voor zowel het opnemen van hun uiterlijk en bewegingen als voor het inspreken van de tekst. Dit maakt dat de dialogen in Heavy Rain, op een enkele uitzondering na, zeer realistisch overkomen. Voor het Nederlandse taalgebied is het spel volledig gelokaliseerd - en hoe! Heavy Rain beschikt wat betreft de Nederlandse stemmen over een ware sterrencast, met onder meer Carice van Houten, Frank Lammers, Ellen ten Damme, Egbert-Jan Weber, Peggy Vrijens, Chris Tates en Waldemar Torenstra als stemacteurs achter de personages in het spel. Daarbij komt dat de tekst uitstekend vertaald is; in plaats van houterige vertalingen uit het Engels zijn de dialogen overtuigend 'vernederlandst', wat enorm moeilijk is om op een overtuigende manier te doen. Hoewel wij games over het algemeen liever met de originele stemmen spelen, kunnen we niet ontkennen dat dit met afstand de best gelokaliseerde game ooit is.

Conclusie

Als game is Heavy Rain een buitenbeentje. Fans van Call of Duty, Battlefield of Burnout zullen zich wellicht niet direct kunnen vinden in de gameplay die het spel biedt. Je kunt Heavy Rain echter ook als meer algemeen entertainmentproduct bekijken, en vanuit dat perspectief biedt het een prima kwaliteit. Heavy Rain laat de speler van traditionele games kennismaken met een nieuwe manier om met een game een verhaal te vertellen; een manier die tot nu toe alleen werd benaderd door Fahrenheit. Voor filmliefhebbers geldt het omgekeerde: zij kunnen Heavy Rain zien als filmisch drama waarop ze nu plotseling zelf invloed hebben. Die invloed krijg je middels een overzichtelijke interface, die af en toe gebruikt wordt voor iets te triviale handelingen, wat met name tijdens de intro van het spel enorm vertragend werkt. Je moet dus even door de intro heen bijten, maar daarna slokt het spel je op en kun je alle kanten op. Heavy Rain zal, voornamelijk door het lage tempo, zeker niet voor iedereen geschikt zijn. Wie zich er echter voor openstelt, kan zich opmaken voor een prima drama-avontuur, met bovendien een uitstekende Nederlandse lokalisatie.

Pluspunten

+ Unieke ervaring
+ Meeslepend
+ Keuzevrijheid met gevolgen
+ Personages
+ Beste Nederlandse lokalisatie ooit

Minpunten

- Je moet je door het begin heen bijten
- Triviale handelingen zorgen voor soms onnodige vertraging

Cijfer: 9,0

Titel Heavy Rain
Heavy Rain
Platform PlayStation 3
Ontwikkelaar Quantic Dream
Uitgever Sony Computer Entertainment
Releasedatum 26 februari 2010
Heavy RainHeavy RainHeavy RainHeavy RainHeavy RainHeavy RainHeavy Rain



Lees meer

E3: Releaselijst Sony
E3: Releaselijst Sony Nieuws van 3 juni 2009

Reacties (124)

124
121
49
0
0
18
Wijzig sortering
Wow de game kost gewoon dik 70 euro! Dat vind ik wel erg veel geld hoor. Heeft iemand al een idee hoe lang de gameplay ongeveer is?
.
Ik heb zelf de demo gespeeld en vond het concept wel aardig maar ik vraag me af of ik er wel de tijd voor zou willen nemen om verder te spelen. Ik had namelijk met de demo al dat ik het al een beetje saai begon te vinden.
70 euro??!! Waar koop jij jouw games in hemelsnaam? Op Amazon.co.uk kost ie nog geen 38 pond, dat is inclusief verzenden ongeveer 45 euro.

Misschien toch maar eens gaan importeren? ;)
55euro nu bij de mediamarkt.
dus bazel niet ;)
Als je even rechts van het artikel kijkt zie je mooie linkjes naar de pricewatch. Daar zie je dat de special edition inderdaad 73 euro is, maar de normale versie 45 euro. Lijkt mij logisch dat een special edition duurder is omdat er waarschijnlijk meer extratjes inzitten.
Terwijl ik de special edition via hmv.com (engelse webshop) voor 42 pond inc verzendkosten heb besteld. Das volgens mij zo'n 48 euro. Ik zou toch eens kijken bij de buitenlandse shops.

reactie was voor ChiLLeR

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 97864 op 24 juli 2024 23:39]

€69 voor de LE bij Game Mania
70 euro is de consumenten adviesprijs. Die betaal je in de praktijk niet, zeker als je via webwinkels koopt.

http://www.budgetgaming.nl/game-profile/101456.html

Goedkoopste prijs in NL is 45 euro.
Erg aardige game, gister gehaald. Om 21 uur uitgespeeld. het verhaal helemaal doorlopen! Ik had toch iets meer pit verwacht van deze game. Het verhaal is super maar had toch iets langer mogen zijn.

De replay waarde vind ik persoonlijk niet zo super, het verhaal is bekend en de andere opties die er zijn om het spel te halen zijn te beperkt.

Al met al, leuk maar het is het wachten waard op een lager prijs niveau. Heavy rain, voor mij ook een 9.

Wat betreft de stemmen, die zijn aan het begin aardig. Maar je merkt toch dat er niet helemaal lekker op is uitgezocht (ook al mag het een sterrencast wezen). Voorbeeld is de zwarte man op het kerkhof. De teletubies zijn nog beter. Engels was echt het beste voor het verhaal.

De besturing is snel onder de knie. Het langzame aan de game kon ik erg waarderen. Jammer, alweer, het spel is snel uit!
Hoe laat ben je begonnen dan? Hoeveel uur heb je erover gedaan?
was om 11 uur begonnen 's ochtends. Dus minus de pauze uren (1,5) kom ik uit op 8,5 uur. Een werkdag duurt soms langer :D
Ik versta geen Frans, maar je kan merken dat Frans de orginele taal is en ook gebruikt is voor de mo-cap. De timing van de body-language is het beste in Frans. Voor de mensen die het spel hebben moeten dit maar eens proberen.

Quantic Dreams is een Franstalig bedrijf.
De Franse stemmen vond ik ook het beste klinken.
ik snap het gezeur om het engels niet, het werkt toch?
En alweer een dikke exclusive in de pocket.

Soms wenste ik dat ik alleen een 360 had, want voor de ps3 komen me de afgelopen tijd toch net iets teveel toppers uit :(
Om maar te zwijgen over GOW3 en FF 720P binnen enkele weken..

edit:
Hoewel wij games over het algemeen liever met de originele stemmen spelen, kunnen we niet ontkennen dat dit met afstand de best gelokaliseerde game ooit is.
.
Daar hou ik zo van, NL lokalisaties.
De game zou niet of amper minder verkopen als het er niet was, maar toch gaan ze weer net die extra mile zeg maar.
Ik heb UC1 en 2 nog niet in het engels gespeeld overigens :)

[Reactie gewijzigd door Faust op 24 juli 2024 23:39]

Sony doet werkelijk heel erg zijn best met de Nederlandstalige versies. Alle grote games zijn Nederlands gesproken, ondanks dat de oudere doelgroep meestal liever in het Engels een game speelt. Vergelijk dat 'ns met Nintendo Nederland die ondanks de zeer jeugdige doelgroep en de gigantische verkopen niet een enkele game in het Nederlands heeft vertaald. Dan heb ik het niet alleen over gesproken teksten, zelfs de menu's zijn volledig Engels. Ik vind het belachelijk dat Nederlandse kinderen Super Mario Galaxy in het Engels moeten spelen.
En wat is er mis met kinderen die wat Engels leren? Hebben ze alleen maar voordeel bij later.
Toen ik nog een jaar 7 of 8 was, Wilde ik dolgraag Monkey Island spelen. Vervolgens pakte ik daar een woordenboek erbij, zodat ik in ieder geval begreep wat ik aan het doen was.
Verder prefereer ik over het algemeen de authentieke taal waarin de film of het spel in wordt gesproken. Zo krijg je nog wat mee van iemand anders zijn cultuur.
Toen ik 7/8 was kon ik al redelijk goed engels, door uren naar de engelstalige cartoon netwerk te hebben gekeken.

wow...dan ben ik het toch nog is een keer eens met aval0ne }>
Onzin. Wat heb je aan Engels als 4jarige wanneer je in feite nog druk bezig bent om Nederlands te leren? Daar is later nog tijd genoeg voor en ik zie het voordeel van zo'n vermeende "voorsprong" niet. Niemand die voor jouw het lesprogramma gaat aanpassen omdat je 2 maanden voorsprong hebt op de rest in het voortgezet onderwijs hoor. :P

Educatieve games, dvd's voor zeer jonge kinderen blijken ook helemaal niet te werken. Een tijdje terug moest één of ander bedrijf nog terugkomen op claims dat hun "baby einstein" dvdserie kinderen ook echt slimmer zou maken. Het tegenovergestelde bleek het geval.

Ik heb niks tegen Engels leren, maar de manier waarop sommigen het hier verafgoden en de enorme zelfoverschatting t.a.v. hun vaardigheid in die taal is nogal overdreven. Leer eerst je eigen taal maar eens goed..
Ik ben altijd een van de beste geweest in mijn klas als het om Engels gaat, altijd hoge cijfers gehaald. Omdat ik m'n best deed? Integendeel, ik lette nooit op in de les en kwam vaak niet opdagen.
Waarom kan ik het dan wel? Omdat ik toen ik een paar jaar oud was al Casper the friendly ghost keek, voor ik kon lezen keer ik de cartoons al, die dus gewoon Engels gesproken zijn en alleen ondertiteling hadden. Ik snapte niet wat ze zeiden, maar dat kwam steeds meer en meer, en toen ik kon lezen ging het nog sneller... Ik weet 100% zeker dat als die shows vertaald waren, mijn Engels nu stukken slechter was.
Was mijn Nederlands er dan beter op geworden? Zeker niet... Oftewel: het is alleen maar goed geweest dat de boel niet vertaald was.
Achteraf had ik het ook niet erg geweest als de helft van de cartoons Frans of Spaans was geweest, had ik dat ook een stuk beter gekund.
Anoniem: 180618 @Faust24 februari 2010 13:16
Ik heb een verschrikkeleke hekel aan vertalen games.
Heel vaak zijn die vertalingen barslecht en lachwekkend.
Maar misschien komt dit laatste omdat ik in België woon en geen nood heb aan een bende Nederlandse voiceactors >.>.
Ik ben al meer dan eens woest geworden omdat bepaalde spellen gewoon geen Engels menu hadden (most wanted en burnout revenge). Most wanted heb ik daardoor dan maar gedownload om op de pc te spelen en revenge op Spaans gezet :).
Ja inderdaad, ik weet niet wie ze aan 't werk zetten voor sommige vertalingen maar eh.... Engels hebben ze vast niet gestudeerd |:(

Burnout vind ik een mooi voorbeeld: twee auto's schuren tegen elkaar en de Nederlanders hebben daar de zeer spannende term LAKRUILBEURS! aanvast geplakt :P Ik schaterde de eerste keer echt van het lachen.

Ontopic: Vind Heavy Rain wel een bijzonder spel (het meespelen in je eigen film concept); eigenlijk een geheel nieuw genre. Weet niet of ik het leuk zou vinden, maar kan me wel voorstellen dat er een grote doelgroep voor is. Jammer genoeg alleen PS3, dus ik kan 'm niet uittesten (ik hou t bij de PC).

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 24 juli 2024 23:39]

In BurnOut werd het juist expres over de top gepresenteerd, net als "Spiegeltje Krak". Geniaal, werkt op je lachspieren net als geheel BurnOut.

Ik kan het alleen maar waarderen dat een ontwikkelaar de moeite neemt eea te vertalen, en vind dat ze voor de poging alleen al de complimenten mogen krijgen.

Ik ga HR eerst in NL proberen, de demo beviel me prima in NL namelijk.
Een geheel nieuw concept wil ik het niet noemen, eerder een zeer ge-evolueerde versie van Fahrenheit en Shenmue, toch wel twee voorgangers die genoemd mogen worden. Beiden hadden een zeer trage gameplay, en Shenmue ook een langzame start. De term Full-Reactive-Eyes-Entertainment (FREE) als genre zou deze game ook passen denk ik. Het is dat ik geen PS3 heb, want als hij voor de PC was had ik hem blind gekocht vanwege de bijzondere spelervaring.
Het is gewoon dat je zoveel wordt blootgesteld aan "cool" Engels, in Hollywood series, films, games, etc, dat je je niet meer kunt voorstellen dat Nederlands ook goed kan klinken in een game. Objectief beschouwd is dat echter onzin: een "rocket attack" is hetzelfde als een "raketaanval". Dat je het een beter vind dan het ander is dan ook meestal erg subjectief.

Ik heb het Engels in de demo van "Stortregen" vergeleken met het Nederlands en er is qua vertaling en grammatica echt niks fouts te horen hoor. Het is alleen dat het een Amerikaanse setting heeft en een FBI agent spreekt nu eenmaal geen Nederlands. Verder vind ik de stemacteurs wat vlak klinken, met zo'n voorleesstem. In het Nederlands valt dat net wat meer op, maar het komt ook wel doordat alle personages aan gezichtsverlamming lijken te lijden. Wanneer het zo fotorealistisch wordt als in Heavy Rain, verwacht je ook die heel subtiele gezichtsuitdrukkingen en die krijg je dus niet. Geen gebrek aan lege sombere blikken, maar een pijnlijke glimlach zul je niet te zien krijgen. Beetje jammer, maar dat goed krijgen is natuurlijk erg moeilijk te realiseren.

Enfin, ik denk niet dat de spelervaring er minder op wordt bij spelen in het Nederlands. In de NL versie kun je echter uit meerdere talen kiezen, dus kan ieder voor zichzelf bepalen of het bijv een Duitse Krimi moet worden of iets anders. ;)
Meespelen in je eigen film bestaat al lang. Eigenlijk kan je zelfs zeggen dat elke single player meespelen is in je eigen film, ene spel is gewoon een betere film dan het andere.
Quantic Dream's eigen Indigo Prophecy is er zo al eentje uit 2002 (op Steam te vinden btw). Metal Gear Solid was ook al meer een interactieve film dan een game dat je moest spelen. Max Payne is ook nog eentje die direct in mij opkomt, hoewel je het daar eerder als interactief stripverhaal kan bestempelen.

Op wiki is het genre bestempelt als "Interactive drama" maar ik heb al veel games gespeeld welke die stempel kunnen dragen. Games waar je meer verhaal achter de kiezen krijgt dan feitelijke tijd om te gamen.
Helemaal mee eens. Straks worden we net zo lomp als de Fransen, alles lekker in de eigen taal laten voorkauwen. Leer toch gewoon Engels. En daarnaast drijven die vertalingen de kostprijs en de ontwikkeltijd ook nodeloos omhoog.

Ik ga `m uit voorzorg maar lekker uit de UK importeren.

[Reactie gewijzigd door Mirickle op 24 juli 2024 23:39]

Fransen, Duitsers, Spanjaarden, ... wie niet?
Ben maar blij dat je geen 360 hebt, bij mij ligt de kast nog vol met ongespeelde, of half gespeelde toppers omdat de 360 er gewoon al te veel heeft.

Ben bang dat ik Mass Effect 2 ook weer niet helemaal uit krijg voordat Spinter Cell en Alan Wake uitkomen. :(
Je kan natuurlijk ook wachten met een spel en eerst een andere uitspelen ;)
Anoniem: 236150 @9071024 februari 2010 12:37
Als een game echt een topper was, zou je hem natuurlijk uitspelen, of er tenminste aan beginnen ;)

Mass effect 2 en Splinter cell zijn daarnaast natuurlijk ook niet 360 exclusive. Op een tweakers pagina waar een hoop mensen een fatsoenlijke (game) pc hebben had ik die games dan ook niet als argument verwacht.

Hoe dan ook, allemaal fanboy onzin. Laten we ons concentreren op Heavy rain. Een pracht van een "game/belevenis" die absoluut niet voor iedereen is weggelegd.
Volgens mij geeft hij juist aan dat ie ze allebei heeft....
Anoniem: 260522 @yzf1kr26 februari 2010 15:46
ga het maar jammer vinden dat mensen zowieso consoles kopen
daardoor staat de ontwikkeling voor pc games nu toch alweer een paar jaartjes stil :(
Anoniem: 236150 24 februari 2010 09:09
Gister bevestiging van game.co.uk gekregen dat de preorder naar me toe komt. Na deze review kan ik niet meer wachten. Heb de game trouwens daar gehaald, omdat ik over het algemeen de Nederlandse lokalisatie niet al te best vind. Bij een volgende game toch maar eens wat langer wachten op de eerste reviews ipv een mening van te voren hebben. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 236150 op 24 juli 2024 23:39]

Aangezien het spel uit de UK komt, zal je waarschijnlijk een EU versie krijgen en gezien de opslagcapaciteit van BD staan meestal alle lokalisaties op één EU versie.

Dus best mogelijk dat de Nederladstalige stemmen ook op de versie staan die je uit de UK importeert.
De kans dat er meerdere talen op de UK versie staan, lijkt me nihil, aangezien Alex Pavey, de European product manager van Heavy Rain, dit heeft gezegd:
In the case of Heavy Rain, I’m afraid that the UK SKU does not contain any of the European languages – nor can I guarantee that the DLC codes would work for non-UK PSN users.
Bron
Heavy Rain komt niet uit de UK, maar uit Frankrijk :). Quantic Dream is een Franse ontwikkelstudio, gevestigd in Parijs.
We zullen het zien. Bij Uncharted 2 was het niet het geval, maar de optie zou leuk zijn. Veel opslagmogelijkheid houd niet automatisch in dat je ook alle talen krijgt. Bijv. net band of brothers op bluray gekocht voor 18 pond via Amazon (uk) en die had ook geen nl ondertiteling.
Volgens mij heeft dat te maken met de distributierechten die meestal per land (of regio) geregeld worden voor films. Dan vindt een NL distributeur het natuurlijk niet leuk wanneer hij moet concurreren met buitenlandse distributeurs.

Wat je naar mijn mening helaas te veel ziet is dat de NL editie van een BD vaak net wat minder content heeft dan bijvoorbeeld de UK editie. Zal wel komen omdat de NL distributeurs minder betalen (kleinere markt).

Bij games mis ik de NL lokalisatie helemaal niet, maar bij films is het prettig om NL ondertitels te hebben als ik een film met vrienden kijk.
Ik heb alleen de demo gedaan maar die voice acting vond ik _verschrikkelijk_. Who cares dat bekende namen eraan meegedaan hebben, dat maakt het niet automatisch goed. Dat is marketingpraat. Waardeloos oordeel in mijn ogen, mag van T.net wel verwachten dat ze daar doorheen prikken.

En het is niet dat ik allergisch ben voor Nederlandse voice acting, bij Uncharted vond ik het best goed gedaan (even wennen in het begin).

Verder twijfel ik nog of ik em ga halen. De besturing vond ik nogal tegenvallen en irritant. Het spel en verhaal spreekt mij wel aan... maar ik wacht nog even de reacties af. De demo viel mij eigenlijk tegen.
Dat ben ik totaal niet met je eens. Ik vind de conversaties voor het grootste deel (uiteraard enige standaardzinnen en mindere stukjes daargelaten) heel sterk, met gevoel en geloofwaardig ingesproken. Vergeet niet dat je eigen taal al snel minder geloofwaardig klinkt, omdat je het zo goed kent en elke nuance eruit kunt vissen. Dan gaat met elke andere taal moeilijker, waardoor die al snel beter lijken.

Jij baseert daarbij je oordeel op twee levels uit het spel, waarin lang niet alle stemmen in het spel aan bod komen. Ons 'waardeloze oordeel' is gebaseerd op vrijwel de hele game (2e playthrough, in het Nederlands, net niet helemaal afgemaakt). Daarbij zeg je: in Uncharted moest je even wennen aan de Nederlandse stemmen, maar bij Heavy Rain oordeel je op basis van de demo? In hoeverre kun je dan uberhaupt wennen aan die stemmen?

Bovendien: als je de tekst goed had gelezen, zou je ook gelezen hebben dat wij de lokalisatie voor een aanzienlijk deel zo waarderen omdat er veel teksten vernederlandst zijn, wat in de regel niet gebeurd of heel slecht gaat.

Waamzaam zijn voor marketingpraat is prima en vaak zeker ook nodig, maar je moet het ook kunnen toegeven wanneer een uitgever, die zichzelf inderdaad wel eens op de borst wil kloppen met dit soort dingen, zijn zaakjes gewoon daadwerkelijk goed voor elkaar heeft.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 24 juli 2024 23:39]

Bovendien: als je de tekst goed had gelezen, zou je ook gelezen hebben dat wij de lokalisatie voor een aanzienlijk deel zo waarderen omdat er veel teksten vernederlandst zijn, wat in de regel niet gebeurd of heel slecht gaat.
Als ik me goed herinner zeggen ze in de demo dollar... ik weet het niet hoor maar maak daar dan Euro van ofzo als ze het zo goed vertalen. Dat noem ik dus niet goed en haalde me meteen uit het spelmoment inclusief de overduidelijke Amerikaanse namen die Nederlanders zo lekker uitspreken maar niet heus. Het zal misschien best op sommige delen wat beter uit de verf komen dan wat we in de demo te horen kregen, maar als je in de demo al duidelijk het verschil merkt qua voiceactingkwaliteit tussen Nederlands en Engels dan lijkt mij de keuze snel gemaakt.

Ik raad een ieder die Engels verstaat gewoon Engels in te stellen desnoods met Nederlandse ondertiteling. Waarom slechter kiezen als het beter kan? Zelfs als het al waar is dat nederlands sneller ongeloofwaardiger klinkt omdat je daar de nuances ertussen uit kan pikken waarom zou je het dan überhaupt nog in het Nederlands willen spelen los van de mensen die geen Engels verstaan? Ik zie de logica niet. Dan kunnen ze nog zo hun best gedaan hebben, maar als Engels overtuigender overkomt dan ben je raar bezig juist een ongeloofwaardigere taal te selecteren voor een spel wat het nu juist van zijn geloofwaardigheid moet hebben qua sfeer en personages.
Ik heb niet gezegd dat Nederlands beter was dan Engels. Wel dat de Nederlandse lokalisatie in mijn ogen beter is gedaan dan in welke voorgaande game dan ook. Wat je eigen voorkeur heeft, dat moet jij weten - ik speelde zelf ook liever in het Engels.
haha die Nederlandse voice acting is echt verschrikkelijk, die amerikaanse accentjes ook vooral. "ooit von Lawren Wintuhwr gehowrd?"
De demo vond ik erg tegen vallen. De besturing is verschrikkelijk slecht. En ok, het ziet er mooi uit, maar het lijkt wel of het spel daar voor is gemaakt. Maar mooie plaatjes maken geen leuk spel.
De besturing is bewust traag gehouden. Stel dat je contenue op x-je drukt om handelingen te verrichten speelt de game waarschijnljik aanzienlijk sneller. Maar door juist die brakke controles :+ komt er rust in de game play. Ik vond het in 't begin erg wennen, ma na loop van tijd voelt het logischer aan. Ik zie het ook niet als een game, maar eerder interactieve-film. Moet er van houden. Mocht je meer actie willen maar toch in dezelfde stijl blijven is 'Siren Blood Curse' misschien een leuk alternatief.
Voor mij is dit al de game van 2010, innovatie .... dat is laatste jaren wat erug aan 't lopen vind ik met games. Tuurlijk zitten er beauties tussen, maar het draait in 70% van de gevallen om de geile graphics. En niet meer om de gameplay/verhaal.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 23:39]

sinds 2007 is er niks meer gebeurd in graphics land hoor.
Killzone2, Uncharted2 en nu Heavy Rain gemist?
goede graphics voor console games, maar daar had ik het niet over 8)7
special edtition ligt thuis op me te wacht
er zit zo een idioot origami vouw kunstwerk bij dat je dan moet vouwen terwijl het spel installeert op de hdd van de ps3
ik ben benieuwd!
de reacties zijn alleszins zeer positief
Het origami vouwen vond ik prima vermaak tijdens de install, gewoonlijk zit je vijf minuten ongeduldig te wachten en nu had ik tenminste een origami speeltje om te maken. Best een grappige manier om de tijd wat sneller te laten gaan tijdens de install.

Voor degene die het spel niet hebben. Als je de doos open maakt zit er een stukje vouw papier bij en tijdens de install krijg je een tutorial origami vouwen.
Anoniem: 346953 24 februari 2010 09:13
Dit lijkt echt een topper te gaan worden!
Kan al niet meer wachten
Het is dat ik niet overweg kan (en wil )met een PS3 of XBOX controller ( ben 95% PC en 5% WII-er ) maar dit zijn nou games waar je voor naar de winkel zou rennen....

Dit zou misschien wel eens de reden kunnen zijn, naast de blu-ray, om een PS3 aan te schaffen voor diegenen die zaten te twijfelen...
Anoniem: 119304 @ASVD825 februari 2010 10:16
sorry hoor..maar dit soort games wil je toch niet met Muis en Toetsenbord spelen ?????
Waarom niet? als 95% PC gamer zal hij er waarschijnlijk geen problemen mee hebben.

Dat jij als echte console man, nou niet anders kan denken dat consoles en controllers heilig zijn... tja
Anoniem: 335181 24 februari 2010 09:42
spel is zo dik he, heb hem gespeeld de demo.. en dit word gewoon de bom. Ik hou van verhalen in een spel met dikke graphics. En de oude Shenmue style komt er weer uit terug van de dreamcast.. ( klein beetje dan.. ideaal ) :D

kopen kopen kopen !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.