Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Dante's Inferno

13-12-2009 • 12:00

82

Multipage-opmaak

Pure poëzie

Hoe vertaal je poëzie naar een game? Misschien komt het antwoord van Electronic Arts, dat een poging doet met Dante's Inferno. De game is een interpretatie van La Divina Commedia ofwel De Goddelijke Komedie, een gedicht dat zo'n 700 jaar geleden geschreven werd door de Italiaan Dante Alighieri.

EA heeft voor Dante's Inferno alleen het eerste deel van het gedicht gebruikt, dat de weinig verhullende titel Inferno - hel - draagt. Daarin beschrijft de dichter uitgebreid de onderwereld, die in zijn fantasie bestaat uit negen lagen. Die lagen komen ook terug in het spel, dat is opgebouwd uit negen hoofdstukken waarin de speler steeds dieper afdaalt in Alighieri's visie op de hel.

*Cleopatra

Het spel is uiteraard geen exacte vertaling van het gedicht, maar EA heeft zijn best gedaan om zoveel mogelijk elementen van het gedicht in het spel terug te laten komen, inclusief de vele bekende namen die Alighieri noemt. Zo kom je Cleopatra en haar Romeinse lover Marcus Antonius tegen, maar we ontmoeten ook de mythologische koning Minos en nog vele anderen. EA laat het spel ook keurig beginnen met een ontmoeting die ook in de proloog van het gedicht voorkomt - die met de dood.

Dante's Inferno

*Ontmoeting met de dood

Na een korte inleiding, waarin je uitgelegd krijgt dat je met je zeis kan slaan en extra hard kan slaan, krijg je een eerste uitdaging voorgeschoteld; je kunt pas echt aan het spel beginnen als je Death weet te verslaan. Dat is geen eenvoudige opgave, aangezien je tegenstander een zeis heeft die beduidend groter is dan de jouwe. Gelukkig krijg je uitgelegd dat je kunt springen en dat maakt de opdracht iets eenvoudiger. Vanaf dan is ook duidelijk dat EA voor Dante's Inferno heel goed heeft gekeken naar God of War. Dante, die in het spel net als in het gedicht de hoofdrol speelt, kan hakken, springen en aanvallen blokkeren, waarbij het vooral zaak is om springen en aanvallen te combineren. Op beslissende momenten krijg je kort de kans om op een van de vier gekleurde controllerknoppen te rammen, om daarmee je vijand nog wat harder te treffen. Dergelijke aanvallen gaan steeds gepaard met een korte animatie die de actie even onderbreekt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

*Man met zeis

Als Dante weet te winnen van Death, krijg je de enorme zeis van je tegenstander als beloning en ben je klaar voor de tocht door de hel. Dante wil daarin afdalen omdat zijn geliefde Beatrice is vermoord en zij voor Dantes ogen door Lucifer naar de onderwereld wordt meegevoerd. Dante houdt aan het voorval nog wel een tweede wapen over: een kruis dat Beatrice achterlaat. Dat kan hij inzetten als een magische spreuk. Het Cross spuugt op Dantes aangeven met kracht een flinke dosis heilige energie uit, die zijn demonische tegenstanders doet terugdeinzen of simpelweg doodt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Uitgerust

Zo is Dante aan het begin van het spel al meteen volledig uitgerust. Hij zal het tijdens zijn helletocht met zeis en kruis moeten doen, samen met het springen en blokkeren. Niet dat je al volledig bent uitgeleerd als je het kruis in handen hebt: er valt nog van alles op te waarderen. Dat kan langs twee lijnen, een duivelse en een heilige. Aan beide kanten van het spectrum vind je een uitgebreide talent tree en je kunt aan beide kanten punten toekennen. Die punten verdien je door tegenstanders te offeren. Je kan ze simpelweg doodmaken en dat is ook verreweg de snelste oplossing.

*Offeren

Als je wat meer tijd voor de slachtpartij uittrekt, dan kun je echter ook kiezen of je de ziel van je tegenstander wilt offeren of wilt bevrijden. Op die manier verzamel je langzaam punten die je in de talent tree kunt inzetten. Je bepaalt ook zelf welke kant van de talent tree je wil ontsluiten: langs de heilige kant ontwikkel je de mogelijkheden van Beatrice's Cross, kies je de duivelse kant, dan ontwikkel je de mogelijkheden van je zeis. Dat laatste geeft je bijvoorbeeld de optie om tegenstanders in de lucht te gooien, waar ze, zolang ze zweven, weerloos zijn tegen de slagen die je ze toebrengt.

Dante's Inferno

*Spektakel

Daar blijft het niet bij. Net als God of War zoekt Dante's Inferno regelmatig het spektakel. Zo kun je al aan het einde van het eerste level de controle krijgen over een enorm monster dat in eerste instantie probeert je de doorgang te beletten. Als je echter met je aanvallen het gedrocht genoeg weet te verzwakken, kun je omhoog klimmen tot je op zijn kop aanlandt. Als je dan je zeis door zijn hersenpan jaagt, kun je hem zelfs je wil opleggen. Zo kun je hem door de enorme deuren heen laten breken die de doorgang beletten. Er zijn meer delen in het spel waar je dergelijke gedrochten kunt besturen.

Dante's Inferno

*Gewaagd

Braaf is Dante's Inferno bepaald niet. EA moet gedacht hebben dat het duivelse thema van het spel de fatsoensrakkers van deze wereld toch al tegen de haren in moet strijken, en dat een beetje bloot er daarom ook nog wel bij kan. Vooral bij Beatrice doet de uitgever niet moeilijk: haar ontblote borsten zijn regelmatig prominent in beeld. De uitgever besteedt sowieso veel aandacht aan Dantes liefje; in de diverse gedaantes die ze in het spel aanneemt ziet ze er erg goed uit. Hoewel niet alle personages evenveel aandacht hebben gekregen, is wel duidelijk dat ook de rest van het spel er indrukwekkend uitziet.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Monster's Ball

Of ook het verhaal indrukwekkend is, kunnen we helaas nog niet beoordelen: daar was onze speelsessie te kort voor. We kunnen dus niet goed zeggen in hoeverre EA het verhaal van Dante Alighieri volgt, maar duidelijk is wel dat de makers de grote lijn van de Italiaanse dichter aanhouden. Zo zijn de negen lagen waar bij Dante de hel uit bestaat, allemaal in het spel terug te vinden. Verschil zal er ongetwijfeld zijn, want de uitgever heeft Will Rokos ingehuurd om het verhaal voor het spel te verzinnen. Rokos is vooral bekend als de scriptschrijver van de film Monster's Ball.

*Voorlopige conclusie

Dante's Inferno is een gewaagde onderneming en past in het rijtje van Mirror's Edge en Brütal Legend, games waarmee de uitgever het afgelopen jaar iets nieuws probeerde. Electronic Arts gaat de strijd aan met Sony, dat met God of War de weg wees voor Dante. Als EA de planning haalt, komt Dante's Inferno een maand eerder uit dan God of War III. EA heeft daarbij het voordeel dat Dante's Inferno niet alleen uitkomt voor consoles van Sony, maar ook voor de Xbox 360. Wat we van Dante's Inferno hebben mogen spelen, smaakte absoluut naar meer, maar of het daarmee ook tegen God War III is opgewassen, moet nog blijken.

Titel Dante's Inferno
Dantes Inferno art
Platform Xbox 360, PlayStation 3
(afwijkend: PSP)
Ontwikkelaar EA Redwood Shores
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum februari 2010
Dante's InfernoDante's InfernoDante's InfernoDante's InfernoDante's InfernoDante's InfernoDante's InfernoDante's Inferno



Reacties (82)

82
81
46
3
0
1
Wijzig sortering
Voor 20 minuten gameplay ... check hier. Erg jammer dat er geen PC versie van komt. Ik zat al helemaal klaar met m'n controllertje en über PC!

Btw, ook leuk: deze comic :)

[Reactie gewijzigd door Cameleon73 op 23 juli 2024 01:09]

Naar mijn mening is de eerder gemaakte vergelijking met Tolkien zinnig. Hoewel beide schrijvers een volledig andere invalshoek hadden, schiepen ze allebei een ademende, diepgaande wereld met meer dan genoeg spectakel. Hierin zijn ze absolute wereldtop, om het zo maar te zeggen.

En kijk wat een parels van games LotR uiteindelijk opgeleverd heeft! Baldurs Gate II bijvoorbeeld en ook het nogal populaire WoW stammen qua setting toch echt af van dit boek. Ditzelfde is absoluut mogelijk met behulp van de werken van Dante. De karakters en visuele voorstellingen die Dante presenteert zijn zelfs nog wel een paar stapjes interessanter en indrukwekkender dan die van Tolkien.

Ik denk zo op het eerste gezicht dat deze game alleen de indrukwekkende kant aanboort, maar dat is niet per sé erg zolang er maar eerlijk met het werk wordt omgegaan. God of War doet hetzelfde met de Griekse mythologie en daar is ook niet zoveel op aan te merken vanuit een ethisch standpunt, naar mijn idee. Het enige verschil is dat er nog steeds Christenen zijn en Zeus is geloof ik minder populair dan vroeger. Misschien maakt dat het ingewikkeld... (Ik ga ook wel eens naar een kerk, trouwens, dus ik probeer niet te suggereren dat iedereen die zich Christen noemt een dinosaurus is.)

DUS iIk zit hier zeker op te wachten! Fijn ook dat ze naast het bloed niet moeilijk doen over een paar borsten. Ik erger me altijd als het bij (18+) games geen probleem is om een zwaard in iemands oor te steken maar dat referenties naar sex op de meest kinderachtige en verkramte manier gemaakt worden.

En jammer dat 'ie niet op de pc komt, inderdaad.
n hoeverre EA het verhaal van Dante Alighieri volgt, maar duidelijk is wel dat de makers de grote lijn van de Italiaanse dichter aanhouden
Mag ik hieruit afleiden dat het originele gedicht niet is gelezen?
Beatrice is niet vermoord, maar gestorven. Dante maakt een reis door Hel, Vagevuur en Hemel en doet dat al luisterend, kijkend en vragend. Hij heeft geen zeis en slaat geen mensen dood die al dood zijn. Alles wat hij doet is vragen wie ze zijn, en waarom ze zo gestraft zijn.

Dante heeft in zijn "Inferno" een beeld geschapen van de hel dat nog steeds door geen enkele schrijver is verbeterd. Iedereen speelt er nog steeds leentjebuur. Zo ook deze game... Alles wat het gemeen heeft met Dante is de topografie van de hel. En ja... het afdalen in de hel. Maar beiden hebben niets van doen met de Goddelijke Komedie.

Dat gezegd hebbende: de game ziet er erg mooi uit. Ik ben wel degelijk benieuwd ;)

[Reactie gewijzigd door Jester-NL op 23 juli 2024 01:09]

Het gedicht is zeker niet gelezen:

EA laat het spel ook keurig beginnen met een ontmoeting die ook in de proloog van het gedicht voorkomt - die met de dood.

De Goddelijke Komedie heeft geen proloog. Dante vecht niet met de dood. Zijn eerste onmoetingen zijn met drie beesten en Vergilius.

Overigens lijkt het me dat een spel waarin je met een zeis demonen doodt om een vermoorde Beatrice uit de Hel te redden een spel is dat de naam "Dante" alleen maar gebruikt omdat het leuk klinkt, en niet omdat de schrijvers zelfs maar de geringste affiniteit met zijn werk hebben.

Hier is niet sprake van "het verhaal creatief gebruiken", zoals RoBBS het noemt. Tenzij je vindt dat je het verhaal van "Max Havelaar" creatief gebruikt wanneer je een spel maakt waarin het er om gaat zo slim mogelijk met koffiebonen te handelen. Of dat je het levensverhaal van Ghandi creatief gebruikt wanneer je een beat-em-up maakt waarin Ghandi de vijanden van geweldloosheid eens een lesje gaat leren met behulp van vette fatalities.

[Reactie gewijzigd door Lord Daemon op 23 juli 2024 01:09]

Ik ben het helemaal met je eens - behalve het feit dat Dante niet in de dood ontmoet- dat doet hij nou net wél:

Canto 1:

Midway upon the road of our life I found myself within a dark wood, for the right way had been missed. Ah! how hard a thing it is to tell what this wild and rough and dense wood was, which in thought renews the fear! So bitter is it that death is little more.

Dit is in de literatuur de meest bekende allegorie voor de Dood.

De game heeft inderdaad weinig met Dante's Mangum Opus te doen, maar dit klopt dan net wel ;)
De dood wordt wel genoemd, maar komt toch niet als persoon voor? Hier is de Mandelbaum-vertaling:

Ah, it is hard to speak of what it was,
that savage forest, dense and difficult,
which even in recall renews my fear:
so bitter--death is hardly more severe!

Dante ontmoet de dood hier volgens mij niet.
Hm. Het is een tijdje geleden- het duistere bos is een allegorie voor de zoektocht naar god als ik me herinner; maar ik meen me te herinneren dat ze nou juist de dood ook tegenkwamen.

Maar ik begin te twijfelen.
Nee, dat is niet het figuur de dood maar simpelweg de dood. Het donkere bos waarin hij verzeilt is geraakt, staat voor een persoonlijke crisis die Dante had.
Zoals een van de ontwikkelaars al aangeeft in het filmpje, ze hebben het gedicht niet letterlijk aangehouden, ze hebben een videogame gemaakt en daarbij het verhaal creatief gebruikt, ze geven zelfs aan dat een game letterlijk naar het gedicht maken geen goede game was geworden.
ziet er leuk uit jammer dat het weer een EA game is :(
weinig vertrouwen meer in games die zij maken, ook al zijn ze vet zijn ze alsnog meestal afgeraffeld omdat ze snel de deur uit moeten.
Het lijkt de laatste tijd mee te vallen. Dead Space bleek ook wel een gaaf en uitgewerkt spel te zijn.
Grappig, dit gevoel heb ik dus nu bij Activision. Als je het een paar jaar geleden over EA had gezegd had ik je gelijk gegeven maar EA heeft de laatste tijd flink vooruitgang geboekt imho (was toch eerst ook een artikel op tweakers over dat ze zich meer op kwaliteit gingen richten?)
Inderdaad dat artikel heb ik een tijd geleden ook gelezen
Haha alsjeblieft, niet weer dat argument die EA haters al jaren uitspuwen.

EA maakt de laatste jaar of 2 fatsoenlijke games en er wordt vaak geexperimenteerd met nieuwe stijlen of nieuwe verhalen.

Het zal je verbazen hoeveel games EA uitgeeft die makkelijk bij de TOP behoren.
Ze geven wel goede games uit, maar vaak te snel en ondersteunen ze niet goed. Dragon age bijvoorbeeld is een superspel, maar de DLC werkte in het begin voor geen meter en de memoryleak bug waardoor de laadtijden zelfs op een i7 met intel SSD belachelijk worden is nog steeds niet opgelost.

Kortom ze hebben bij EA nog een weg te gaan, maar iets als dit is zeker beter dan fifa 99999 of NFS 785739457
Anoniem: 191443 @Vizzie13 december 2009 22:21
Ik heb ook een i7 en intel ssd, vind de laadtijden best acceptabel. Misschien een keer 15 sec, precies genoeg tijd om een biertje uit de koelkast te halen :D
O_o

Dus jij vindt laadtijden lang genoeg om een snack te halen, acceptabel.

En hier is het probleem, mensen hebben verschillende verwachtingen. Ik verwacht meer.

Bijvoorbeeld, als ik er voor kies om Jowan te doden en dit vervolgens bij de Ashes of Andrante bevestig krijg, hem niet levend en wel wil zien bij de Earl die me vraagt wat met hem te doen?

De reden dat ik hem dode is dat ik 'weet' dat hij voor meer problemen zorgt in de toekomst, oops... een major bug, iemand heeft de verhaal lijnen niet nagelopen.

Dragon Age is een okay spel dat iedere RPG liefhebber wel moet hebben omdat er werkelijk niets anders is, maar de kwaliteit haalt het niet bij de vroegere Bioware spellen.

En nu Black Isle Studio al weer een tijdje ter ziele is, kunnen we het ook vergeten dat er een Planescape Torment (als in, zelfde top kwaliteit) wordt gemaakt met de Dragon Age engine.

EA vergiftigt alles, het wordt allemaal minder kwaliteit, het is als je een Engelse auto laat maken door Amerikanen.
Ik wil bij deze argumenten nog het issue Battlefield Heroes toevoegen.

Battlefield Heroes begon prachtig met een ideaal. Een casual spel dat gepromoot werd als "pick up and play". Ook brachten de devvers statements uit zoals "betalende spelers zullen nooit overpowered zijn omdat ze betalen t.o.v. freeplayers", en in den beginne was dit ook zo. Men kom kleren kopen en "fancy/stylish weapons" met microtransacties, kortom: slechts visuele/graphische aspecten.
Momenteel heeft EA beslist dat er meer geld moest binnenkomen, en ze besloten de lijnen drastisch aan te trekken. Het kost teveel om met in-game currency een wapen te kopen, dus je bent ofwel gedwongen tot het kopen van betere wapens met echt geld, ofwel spelen met de default wapens. Ook zijn de bandages onmogelijk te betalen.

Dit gecombineerd met het fenomeen van de VELE hackers waar niets aan gedaan wordt door EA, de gerefurbishte maps. (Meest directe voorbeeld: De kerk op het plein van Mayhem/Sunset Showdown is een verkleinde versie van de kerk in Victory Village), waarvan er nota bene maar 6 van zijn op het moment met een rate van 1 extra (gerefurbishte) map per 2 maanden. Plus de toevoeging van 2 extra items (onderbroek+health vial) om de balance tussen de classen nog meer te verkloten.
(Gunner is ongeloofelijk overpowered dat het niet meer rendabel is een andere class te gebruiken, en he, hoe toevallig heeft deze class ook de meest "gekochte" wapens nodig)

Dát ververst mijn haat jegens EA opnieuw, naast het eindeloos uitbrengen van uitbreiding op uitbreiding voor veel te veel geld. (komaan, €15 voor 1 uitbreiding van de 40?). We kennen allemaal de SSX lineup, FIFA, of de welbekende NFS serie zoals eerder aangehaald en niet te vergeten The Sims en Spore - series.
Anoniem: 171689 @MrHarry13 december 2009 22:24
Dus je gaat hem niet proberen omdat ''het weer een EA game is''

Beetje kortzichtig.
Weer geen PC..
Zoveel spellen die ik zo graag eens zou willen spelen, maar als student heb ik niet bepaald de mogelijkheid om een console aan te schaffen..
Nuja, het spel ziet er wel zeer leuk uit, hopelijk verknalt EA het niet..
Voor de prijs van een leuke video kaart heb je anders een prima console maar goed het is maar wat je prettig vind :)

Ziet er leuk uit! Erg mooi spel ben benieuwd. :)
nu ga je ervan uit dat hij een mooie videokaart heeft. echter gamen de meeste studenten op een laptop - die ze in eerste instantie voor school gekocht hebben - of op die computer van 600 à 800 euro die ze gekocht hebben omdat ze geen laptop hebben en toch ergens op moeten werken.
Anoniem: 171689 @DonPr0n13 december 2009 22:22
En je hebt wel de mogelijkheid om een PC aan te schaffen die een beetje game-waardig is?

Ik zou zeggen je kan ook een Xbox 360 kopen naast een PC met wat goedkopere hardware.
Pc heb je ook nodig voor je studies en kan je eventueel nog verantwoorden bij de sponsers (ouders). Desnoods leg je er 80€ bij en heb je een kaart die de meeste spellen wel aankan.
X-box kost meer en dan moet je toch ook al gemakkelijk 10€ meer rekenen per spel.

Nu ja, ik ben geen student meer maar ik ben een pc gamer. Vind het ook jammer dat hij hier niet voor uitkomt. Ziet er best wel een goed spel uit.
Gamewaardig maken van een pc: 100€ (= de prijs van een HD5750). XBox360: 180€. Bijna het dubbele dus.

Niet iedereen hoeft te gamen aan 2560xweetikveelikgamedaardusnietmee;) Een pc heb je toch sowieso nodig, en al zit er maar een Athlon X2 6000+ in, de graka is toch de beperkende factor voor shooters en stuff. Ik snap die mythe niet dat consoles goedkoper zijn, zeker als je nog eens de duurdere gamesprijzen meerekent. Reken eens uit hoeveel jouw pc + console(onderdelen) kost. Ik wed dat het meer is dan de 500€ die een redelijke game-pc kost...

[Reactie gewijzigd door Dooievriend op 23 juli 2024 01:09]

Gamewaardig maken van een pc: 100€ (= de prijs van een HD5750). XBox360: 180€. Bijna het dubbele dus.
Onzin, als je een crappy CPU en te weinig mem hebt ben je alsnog nergens. En dan is die Xbox 360 ineens spotgoedkoop.
ddr2 kost geen reet, een enkel reepje van 2GB voor 30 euro's, de beste athlon x2 voor een 60-tal en je bent er al. Een 5750 is overkill als arme student, aangezien zelfs een oude 8600GT van mijn broertje perfect Assassins Creed 1 heeft afgespeeld met vloeiend beeld.
Overigens heb je zoiezo een PC nódig als student, en is die xbox complete luxe.
Anoniem: 324376 @DonPr0n13 december 2009 13:11
Lenen bij ib-groep ;D
bwahah
Met een studieschuld van tienduizenden euros uit je studie komen, als je hem al afmaakt ;D
bwahah
mwoah als je een beetje hbo student bent dan kan je dat makkelijk af betalen in een jaartje of 2. Geen ramp hoor de ibg is vrij flex daarmee :) Ik heb echter nooit geleend omdat ik het niet nodig had.
nog steeds niet afgestudeerd mensen?
bwahah
Ja hoor, ga jij maar eens opzoeken wat een gemiddeld HBO startsalaris is, kijken wat je daarvan kunt missen per maand. In 2 jaar afbetalen, droom verder. :/
De gozer op wie je reageert is duidelijk een verwend kind van rijke ouders. En die gaat de rest dan even vertellen hoe de economie werkt.

Jaja, laat ze cake eten. De revolutie kan niet snel genoeg komen.
Een interessant spel. Jammer dat het nog niet op de PC is. Nota bene wel op Playstation en Xbox. Ik snap de marketing afwegingen wel, maar welke doelgroep hebben ze voor ogen?

Volgt het game het Dante's Inferno verhaal niet letterlijk? Ik vraag me af of dat echt relevant is. Wat ik me van Dante's gedicht kan herinneren hield de hoofd persoon zich inderdaad redelijk afzijdig van wat er om hem heen gebeurde en was meer een toeschouwer. Ik kan mij niet voorstellen dat een dergelijk scenario kan uitmonden in een spannende game. Dus vergeef (om in de hogere sferen te blijven) ik O-) de makers deze dichtelijke vrijheid. Voor iedereen die zijn intellectuele quotum vandaag nog niet heeft bereikt, hier staat een online versie van Dantes Inferno.

Dat het beeld van Dantes "Inferno" na 700 jaar nog zo levendig is, bewijst wel het feit dat nog steeds mensen inspiratie ontlenen aan het epos La Divina Commedia. Dit is zeer begrijpelijk, en naar mijn idee alleen maar mooi. Dat het eerste deel van La Divina Commedia, Inferno (hel) veel mensen het meeste fascineert is logisch. Iedereen deed wel eens iets stouts, en was benieuwd hoe stouterikken het in de hel er afbrachten.

Dante is enig in zijn soort, Dante's verbeelding opende nieuwe werelden die tot dan een gesloten boek waren. Menig schrijver heeft zich door Dante laten inspireren, mischien geen verbeteringen, maar wel andere invalshoeken. Zelf heb ik het boek "Inferno" van Larry Niven en Jerry Pournelle gelezen die aan het verhaal een moderne twist geven. Beter? Slechter? ik zou zeggen: anders. Misschien niet geheel origineel.
Om een analogie te maken (sorry, Sf-fantasy is mijn referentiekader). Tolkien was met "In de ban van de Ring" in zijn tijd ook een unicum. Later heeft Stephen Donaldson een soortgelijk epos geschreven "The Cronicles of Thomas Covenant". Beschreef Tolkien een epos, zelf vond ik de karakters in zijn boeken eendimensionaal. Donaldson daarentegen creeerde een anti-held met een gelaagdheid. Dit zorgde ervoor dat het verhaal mij in ieder geval meer aangreep.

In ben heel, heel benieuwd, hoe de makers van de game zich hebben laten inspireren door Inferno. De beelden die ik heb gezien zijn heel sfeervol (m.u.v. de overkill zeis) en benaderen in ieder geval de beeldvorming die ik door Inferno van de hel kreeg. Mijn angst, als ik de commentaren van anderen heb gelezen, is wel dat het een haastklus blijkt te zijn. Dat hoop ik niet. Of het game beter of slechter Hacked and Slashed dan andere Hack and Slash games is voor mij secundair omdat (1) het mijn eerste hack &slash zou zijn (boeoe hoeoe) en omdat (2) het de setting is die dit game van anderen onderscheidt. Misschien is het een begin van een revival bij gamemakers om weer eens wat meer aandacht te geven aan de setting of inspiratiebron voor hun games, en dat kan de diepgang alleen maar ten goede komen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 01:09]

Tolkien was met "In de ban van de Ring" in zijn tijd ook een unicum.

Omdat hij het fantasy epos verbond met een Christelijke moraal? Want het idee van een epos met fantastische elementen was natuurlijk niet nieuw--van Homeros, Vergilius, Dante, Ariosto, Spencer en Tennyson tot aan Tolkiens tijdgenoten toe is het gebruikt. Ik denk dan met name aan E. R. Eddison, wiens fantasy epos "The Worm Ouroboros" al in 1922 (dus ruim voor Tolkien) verscheen. Er waren veel meer fantasy schrijvers voor Tolkien, maar Eddison is van zijn tijdgenoten degene die het meest duidelijk een epos schreef. Alleen was Eddison geen Christen, en is zijn epos dus niet het goed-vs-kwaad verhaal dat Tolkien ervan gemaakt heeft en dat jammer genoeg door hele generaties latere schrijvers is opgepakt.*

Op de een of andere manier is er een soort mythe ontstaan dat Tolkien de eerste fantasy schrijver was--niets is echter minder waar. Google maar eens op Eddison, Robert E. Howard, Lord Dunsany of Mervyn Peake.


* Waarmee ik niet wil zeggen dat Christenen alleen maar goed-vs-kwaad verhalen schrijven, maar dat Eddisons persoonlijke filosofie het absoluut onmogelijk maakte dat hij zo'n verhaal zo schrijven.

[Reactie gewijzigd door Lord Daemon op 23 juli 2024 01:09]

Een verdeling van de wereld in een tamelijk zwart-wit 'goed tegen kwaad' is bepaald geen uniek christelijke moraal. Ik zou het eerder een religieuze moraal noemen. Het komt voor in vrijwel elke religie, waarvan een aantal veel ouder is dan het christendom.

Overigens zou ik als ik jou was eens naar de mening van 'de kerk' vragen aangaande fantasy.

Ondanks dat schrijvers er geen moeite mee hebben om hun eigen fantasie-universum met eigen natuurwetten en godheden te creëren in hun boeken, wil 'de kerk' over het algemeen dat alleen haar fantasieverhaal onder de aandacht komt, en wodrt werk als dit met zoveel woorden verketterd.

Nu heeft dat niet meer de waarde die het pakweg 400 jaar geleden zou hebben gehad, maar de boodschap is identiek: alleen onze factie is leidend.

(ik doel met 'schrijvers' op o.a. Philip Pullmann, en Tolkien zelf. De schrijfster van de Harry Potter-reeks heeft vergelijkbare oraties over zich heen gekregen van de alwetende kerk)

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 23 juli 2024 01:09]

Nou, zo te horen moet ik mijn SF-fantasy referentiekader nodig eens uitbreiden! E. R. Eddison en Lord Dunsany ken ik niet, Robert E. Howard en Mervyn Peake wel, maar heb ik niet gelezen. Met "unicum" doelde ik op de het scheppen van een imaginaire-virtuele wereld door een schrijver. Bij het schrijven van de zin zijn de grote filosofen wel in mijn gedachte gepasseerd, en enkele oude sf schrijvers (Verne, Wells), maar vond dat op een of andere manier een ander domein. Bij nader inzien denk ik dat je gelijk hebt dat in de zin van het creeren van fantasie Tolkien zeker niet uniek is en wellicht voor zijn inspiratie op zijn beurt andere bronnen heeft geraadpleegt. Ik ben de laatste die mythes in stand wil houden.

Je hebt nu wel mijn interesse gewekt door te stellen dat Tolkien het fantasy epos verbond met een Christelijke moraal. Joh, als gewone lezer is me dit echt niet opgevallen. Onze samenleving is er blijkbaar zo mee overgoten dat ik het niet meer kan zien. Een beetje off-topic, maar kan je aspecten noemen waarin dat naar voren komt? Of noem me een bron waarin het verder wordt toegelicht. Dat je trouwens aangeeft E. R. Eddison geen Christen was en er een andere persoonlijke filosofie op na hield zijn voor mij al twee redenen om zeker wat van hem te gaan lezen. Bedankt voor de tip.

Terug naar het topic. Onze discussie hierboven relativeert nog eens extra het begrip "originaliteit", die ook in de reakties op dit topic een paar keer langskwam. Eigenlijk kan je stellen dat verhalen, ideeen nooit helemaal opzichzelf staan en deels refereren aan collectief geheugen gevuld met verhalen, boeken (en games!) uit het verleden. God of war leent ook ideeen uit onze historie. Het concept van Hack&Slash is gelanceerd in een ander game (Diablo?) of zelfs een bordspel. Ik denk dat het heel moeilijk is om iets een rip-off te noemen. In een game elementen aanwijzen die nieuw zijn in hun toepassing en nog niet eerder zijn voorgekomen in andere games, is volgens mij een dankbaarder discussie.
Ik snap die continue vergelijking met God of War niet helemaal. Mogen er niet meerdere spellen zijn in hetzelfde genre? Het zijn toch hoofdzakelijk singleplayer avonturen, waar je na een paar dagen doorheen bent? Dan is het tijd voor de volgende game :)
Heb je het spel gespeeld? De buttonlayout, de hud, de stijl, de combos, enz., het is allemaal vrijwel volledig identiek aan GoW! Na 5 seconden spelen heb je al het gevoel met GoW bezig te zijn. Maar dat is geen probleem als het goed wegspeelt, inderdaad hoe meer goeie games hoe beter. Ik zie het dan ook als een mooie warming-up voor GoWIII. Al had ik persoonlijk bij de GoWIII-demo wel iets meer een 'wow-gevoel'.
ach ja, beter goed gejat dan slecht bedacht toch?
Het ziet er sowieso qua visuele stijl zeer goed uit, en dit wordt zeker een flinke tegenstander voor GoW in het actie genre als ze uitkomen. Of het beter is kan niet gezegd worden natuurlijk - de makers van GoW hebben al twee eerdere toptitels uitgebracht, en hebben aldus zaken als de besturing en dergelijke helemaal onder de knieën.

Dit spel zal wel meer media-aandacht krijgen door de controverse die het op zal leveren. Ik bedoel, demon-babies spietsen? Geil.
Anoniem: 171689 @YopY13 december 2009 22:27
Ik denk eerlijk gezegd niet dat het veel controverse zal opleveren gezien het wel een erg hoog fantasy gehalte heeft. Een game als ''Overlord: Raising Hell'' begaat gelijke paden en daar hoor je ook niks over.
Anoniem: 251383 13 december 2009 14:41
Mirror's Edge is uiteindelijk een PC versie van gekomen (ook al is het een andere ontwikkelaar).

De vorige game van Visceral Games - Dead Space - heeft een PC versie dus ik zie niet goed in waarom er geen PC versie van Dante's Inferno in de planning staat/zou staan. Wellicht verkocht Dead Space bijzonder slecht, dat kan een goede reden zijn.
Dead Space verkocht aardig goed eigenlijk. In mei zat EA op 1.4 miljoen en als je dat doortrekt zit het met de budgetbak sales en Steam discount aandacht waarschijnlijk al wel in de 2 miljoen. EA zou ook geen sequel plannen voor deze game als hij niet goed verkocht.
Wat is het toch dat developers steeds minder voor PC maken?

Modern Warfare 2 stond toch echt eerder op de piratebay voor de Xbox360 hoor.....dus op piracy kunnen ze het niet blijven schuiven.
Makkelijker markt, je weet precies wat voor hardware ze hebben en wat voor interface.

En daarnaast (console liefhebbers, maak je klaar om te schuimbekken) is er een niveau verschil tussen de PC en de Consoles.

Dit spel lijkt me toch een vrij hersenlose beat-em-up. Niet iets waar de PC om bekend staat. De fan van dit soort spellen weet dat dit soort spellen alleen op de console uitkomt en heeft dus een console.

Je ziet met zware RPG's zoals Dragon Age en Mass Effect dat de PC niet wordt vergeten. Ook een FPS als Saboteur komt uit op de PC.

Maar een beat-em-up? Waar je af en toe op een knopje drukt? Neem Bayonetta, je kan het spel spelen met twee knoppen, welke PC speler zit daar nu op te wachten?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.