Door Jurian Ubachs

Redacteur

The Saboteur

08-12-2009 • 09:00

62

Multipage-opmaak

Wil om te vechten

Terwijl veel van de voormalige werknemers van ontwikkelstudio Pandemic al onderdak hebben gevonden bij andere studio's van EA en werken aan een nieuwe Mercenaries-game, brengt Electronic Arts het laatste spel uit de keuken van de gesloten ontwikkelstudio op de markt. The Saboteur zet de speler neer in het door de Duitsers bezette Parijs van de Tweede Wereldoorlog. In de schoenen van de Ierse antiheld Sean Devlin zoekt de speler samen met het verzet zijn weg in de strijd tegen de bezetters.

Getest op: PlayStation 3
Ook verkrijgbaar voor: Xbox 360, pc

The Saboteur

In het Iers-zijn van Devlin ligt direct een bepalend aspect in het spel verborgen: Pandemic laat spelers de rol van held tegen wil en dank spelen. Devlin is zelf vooral geïnteresseerd in drank en vrouwen, en was voor de oorlog uitbrak ook geen soldaat, maar een tot coureur uitgegroeide automonteur. Niet direct een type dat op de barricades staat, zeker niet als daarbij geschoten wordt. Toch rolt Sean de oorlog in, als hij door diverse gebeurtenissen vroeg in het spel een persoonlijke vendetta start tegen een Duitse coureur annex folteraar. Vanaf dat moment is Sean betrokken bij de oorlog, of hij dat nou wil of niet.

The Saboteur laat de speler, nadat de inleiding is doorgespeeld, vrij in Parijs, dat vanaf het begin vrij begaanbaar is, inclusief de verschillende gebieden en dorpjes om de stad heen. De wereld is dan vrijwel helemaal donker. Dit heeft alles te maken met de manier waarop het spel het verschil tussen bezette en vrije gebieden aangeeft. In delen van de spelwereld waar Sean de Duitsers al heeft tegengewerkt door strategische punten als pantserwagens en uitkijktorens op te blazen, keert de kleur terug in de wereld; gebieden waar de Duitsers nog de controle hebben, zijn nog donker en kleurloos. Hiermee geeft het spel 'will to fight' aan; in de lichte gebieden zullen bewoners Sean meer helpen en meer genegen zijn de Duitsers tegen te werken.

*Grafisch geen uitblinker

Met zijn grafische stijl valt The Saboteur op. Het is een stijl waarmee het spel zich kenmerkt, al kan het zich op grafisch gebied niet meten met de games die momenteel de standaard voor graphics zetten: The Saboteur ziet er op zijn eigen manier aardig uit, maar geen moment word je weggeblazen door het spel. De explosies zien er zelfs tamelijk verouderd uit. Andere grafische aspecten, zoals de gezichtsanimaties, zien er weer prima uit, maar weten het spel niet voldoende omhoog te trekken. Al met al scoort de audiovisuele presentatie neutraal: die stoort niet, maar blinkt ook zeker niet uit.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Bindende factor

Uitblinken doet wel de diversiteit die het spel je aanvankelijk biedt. Zo doe je vroeg in het spel mee aan een heuse Grand Prix-race. Helaas is de race in kwestie volledig scripted en heb je eigenlijk weinig invloed op de uitkomst ervan, maar het tekent wel de variatie in The Saboteur. Sean houdt zich bezig met diverse missies voor verschillende opdrachtgevers. Deze missies variëren van taken waarbij je de Duitsers rechtstreeks tegenwerkt tot missies die de kracht en invloed van het verzet vergroten.

*Variatie valt weg

Het moet echter gezegd dat die variatie na een tijdje wat wegvalt. Natuurlijk blijven bepaalde missies de moeite waard en blijft het leuk om Duitse generaals om zeep te helpen, maar het gaat na een aantal uren wel wat vervelen. De spectaculairdere missies blijven de moeite waard en het economische systeem, waarbij elke anti-Duitse actie je krediet oplevert dat je vervolgens aan wapens en upgrades kunt spenderen, zorgt ervoor dat je de losse sabotagemissies niet links laat liggen. Daarbij voelt het ook gewoon goed om de Duitsers af en toe als kippen zonder kop rond te zien rennen als je net een basis half hebt opgeblazen.

The SaboteurToch viel bij ons na een tijdje de drang om verder te spelen weg. Dat kwam enigszins als een verrassing, want tot dan toe vermaakten we ons prima met The Saboteur. Doordat Sean elk gebouw in de spelwereld kan beklimmen en onder meer luchtafweergeschut kan gebruiken, laat het spel zich in de vrijheid die het in de gameplay biedt vergelijken met een game als Assassin's Creed II. Waarom wilden we díe game dan toch uitspelen? Simpel: het ijzersterke verhaal. En daar laat The Saboteur het liggen. Weliswaar kent de game een aantal prima elementen in de gameplay en speelt het, ondanks de soms wat houterig aanvoelende besturing, nooit vervelend, maar The Saboteur mist de bindende factor om deze elementen tot een goede game samen te smeden.

*Vrouwelijke rondingen

Zeker, er gebeurt het nodige in the Saboteur, maar op geen enkel moment voelden we ons echt betrokken bij Sean Devlin. Zijn personage weet niet te intrigeren, al vormt de Ier voor de liefhebber een mooi podium voor de nodige sappige en humoristische quotes, of pogingen daartoe, en een excuus om vrouwelijk schoon op het scherm te toveren. Met dat laatste zit het in The Saboteur wel goed, zeker als je de downloadable content die onder meer nudity aan het spel toevoegt downloadt voordat je gaat spelen - en zelfs zonder die extra content vallen er genoeg vrouwelijke rondingen te bewonderen.

The SaboteurDie eye-candy houdt de aandacht echter niet lang vast. Uiteindelijk moet ook The Saboteur leunen op de basisgameplay en daarin kent het spel een groot minpunt: de kunstmatige intelligentie van de Duitse bezetter, of liever het gebrek daaraan. Te vaak stonden we al praktisch tegen een soldaat aan alvorens we hem zijn nek omdraaiden, om er dan nog niet over te spreken dat hij zijn luid stervende collega vier meter verderop niet eens had opgemerkt. De Duitse soldaten zoeken vrijwel nooit dekking en lijken elk tactisch besef te ontberen. Wat ze voornamelijk doen is op je af rennen, soms in grote aantallen. Vanaf het vierde niveau stromen de soldaten letterlijk van alle kanten op Sean af en moet je flink je best doen om te ontsnappen. En dan komt het: kruip op dat moment ongezien een schuurtje in en de hele klopjacht wordt binnen vijf seconden geannuleerd!

*Leuk voor een keer

Dat maakt The Saboteur niet ineens een slecht spel, maar het zorgt er wel voor dat je de content minder serieus gaat nemen. Het 'gewoon een beetje lopen kl*ten' gaat de boventoon voeren als het spel je niet genoeg naar het verhaal trekt en de vijanden je het niet echt moeilijk maken. Wij schoten bijvoorbeeld een complete haven aan gort met een zwaar kanon. Niet helemaal de bedoeling van een verzetsstrijder die op dat moment totaal ergens anders hoort te zijn, maar wel leuk om te doen... voor een keer.

Conclusie

Met een prima variatie en een sfeervolle setting weet The Saboteur je in het begin te verrassen. Ook Sean Devlin is, als antiheld die tegen wil en dank bij het verzet is terechtgekomen, in eerste instantie een interessant personage. Het spel weet dat gevoel van verrassing echter slechts kort vast te houden. Luttele uren na het inleidende stuk komt het besef dat het spel wel erg weinig rode draad heeft en dat de gameplay niet sterk genoeg is om de speler het beeldscherm in te trekken. Een beetje spelen met de gamewereld houdt het spel dan nog even leuk, maar daarna komt de gevreesde stapel met stofhappende games ook voor The Saboteur in zicht.

Pluspunten

+ Parijs en Frankrijk als open spelwereld
+ Will to fight-systeem
+ Kleurgebruik
+ Humor

Minpunten

- Slechte AI
- Te weinig binding met hoofdpersonage
- Variatie verdwijnt
- Spel weet niet tot het eind te boeien

Cijfer: 7,0

Titel The Saboteur Box The Saboteur
Platform pc, Xbox 360, Playstation 3
Ontwikkelaar Pandemic
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum inmiddels verschenen
The SaboteurThe SaboteurThe SaboteurThe SaboteurThe SaboteurThe SaboteurThe SaboteurThe Saboteur

Reacties (62)

62
60
32
1
0
7
Wijzig sortering
Anoniem: 327310 8 december 2009 09:13
Niet een game voor mij. Wel hou ik erg van het Assassin's Creed achtige gameplay, maar erg slechte AI en een verhaal wat niet blijft boeien...nope! zal dan ook bij mij op de stapel met stoffige games komen :) goede review, maakt mijn beslissing om te kopen direct duidelijker.
en hier snijd jij net mijn punt aan.

Ik had ff gekeken wat ze voor AC2 gaven. een 9.
Hoe is het in godsnaam mogelijk dat als we het over eentonig hebben, slecht verhaal en geen betrokkenheid met het personage de een een 9 krijgt en de ander een 7.

Ik zie geen verschil in de games op de graphics na daar scoort AC2 wel goed.
maar omdaar nou 2 extra punten voor te geven. It beats me.
Ik neem aan dat AC2 dan mar door een fan geschreven is en niet vanuit objectief oogpunt
Dat zeggen ze dus letterlijk. Omdat je bij AC2, in tegenstelling tot deze game, wèl een goed verhaal hebt.

Pluspunten AC2:
+ Verhaallijnen
+ Variatie in gevechten

Minpunten The Saboteur:
- Te weinig binding met hoofdpersonage
- Variatie verdwijnt
- Spel weet niet tot het eind te boeien

:)

[Reactie gewijzigd door bwerg op 23 juli 2024 09:05]

Blijkbaar heb je het spel nog niet gespeeld.
Het verhaal is bijna net zo bagger als deel 1 en dat scheelt dan 0.001 punt
Anoniem: 327310 @JayZer8 december 2009 15:43
Blijkbaar ben jij niet echt een fan van AC2.. dan heb jij een behoorlijke miskoop gemaakt begrijp ik? aangezien jij het wel hebt gespeeld?

edit: ik bedenk mij net, als jij zegt dat het verhaal van AC2 bijna net zo bagger is als deel 1.. waarom koop je deel 2 dan?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 327310 op 23 juli 2024 09:05]

AC leek me een onswijs gave game waar ik bedrogen uitkwam na 3 uurtjes spelen.
Daarbij heb ik dus alle hoop op 2 meteen de prullenbak ingegooid aangezien ik het vermoeden had dat Ubisoft het voor mij totaal niet waar kon maken met wat ze beloofde.

Daarbij heb ik dus AC2 ook niet gekocht.
Ik heb het bij een vriend op de Xbox gespeeld die hem had gekocht, omdat die hem wel leuk vond.

Nu moet ik ook eerlijk toegeven dat ik toch wel verhalen speel a la Metal Gear Solid dus de standaard ligt bij mij ook hoger als ik een spel speel om het verhaal.

[Reactie gewijzigd door JayZer op 23 juli 2024 09:05]

Zo zonde... als je eens wist wat voor geheimen er na die 3 uur naar voren kwamen :+ Echt , ik vind het einde geniaal :P

Dat mens staarde me al zo vreemd aan :+


(maar goed het is idd subjectief)

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 23 juli 2024 09:05]

Anoniem: 171689 @JayZer8 december 2009 15:49
Verhaal is toch subjectief. Waarom zo zwaar aan de verhaalbeoordeling wegen als dat duidelijk subjectief is uit het meningsverschil tussen de reviewer en jij.
Ik heb het spel inderdaad nog nooit gespeeld want ik wacht op de PC-versie en dat is ook niet relevant. Jij vraagt waar ze die twee punten extra hebben gegeven, en dat staat gewoon in de pluspunten en in de minpunten. Dat jij het daar niet mee eens bent doet mij niet zo veel. Het verhaal van AC1 vond ik trouwens prima.
En voor zo'n games zouden we dan ook weer de volle pot moeten betalen? Ik heb het nog niet gespeeld, maar ben er bijna zeker van dat het doosje mooi naast dat van Arkham Asylum staat met een zelfde prijs. Een demo testen is goed ja, maar als je een spel koopt dat lijkt op15 keer hetzelfde demo gevoel. Dan begrijp ik goed waarom velen naar Piraterij grijpen.
Anoniem: 196662 @dbonline8 december 2009 10:02
Ik zou dan begrijpen waarom ze het gewoon niet spelen. Als je er geen geld voor over hebt (overigens zijn games vreselijk goedkope multimedia), zal het het zeker niet waard zijn om te stelen.
Als de game zoveel lijkt op de demo dan is het toch juist een representatieve demo? Jij hebt zelf daarna de keuze gemaakt dat je dat vet vond.
Anoniem: 192537 8 december 2009 09:58
Zó jammer! Daar waar het bij de gameplay niet gaat om simpelweg knallen, maar enige intelligentie van de speler vereist is om een opdracht uit te voeren of een doel te bereiken is het zaak dat de AI van de tegen- (én mede-)standers goed op orde is zoniet erg goed.
De vrijheid van de spelwereld, inclusief gebruik van liefst zoveel mogelijk van de omgeving - gebouwen, voertuigen, mensen en voorwerpen - moet de speler dan de mogelijkheid geven om oplossingen te verzinnen voor de problemen die ie tegenkomt, zo creatief mogelijk, net als 'in het echt'.
Die combi van echte tegenstand/AI mét de ruimte en de middelen om een passend antwoord op de vinden maakt de kans op frustratie zo klein mogelijk.
Het verhaal dient daarbij boeiend genoeg te zijn, maar mag als aan het voorstaande wordt voldaan zelfs hier en daar een steekje laten vallen (zoals in een Hollywood actiefilm), want doordat je niet als de spreekwoordelijke kip maar wat "aan kunt kl*ten" of geen kant op kunt, maar echt even na moet denken, trekt het je het spel wel in, lijkt me.

Mijn ultieme spelwereld laat me vrij rondlopen en missies uitvoeren, mijn eigen doel zoeken, zolang ik niet word tegengehouden door NPC's met een natuurlijk aanvoelende AI en een 'eigen leven' en geeft me ook de vrijheid om dat te gebruiken wat ik in het echt ook zou willen gebruiken om een probleem dat ik tegenkom op te lossen. Dus het beste van fantasie (op kunnen gaan in een andere wereld) combineren met de voordelen van het echte leven, namelijk vrij gebruik van wat je tegenkomt.
Raar dat er nog geen enkel bedrijf erop gekomen is om ipv van een graphics en physics engine, een AI engine te bouwen.

Een die resource vriendelijk werkt maar geschift realistische AI kan neerzetten. Lijkt mij nog simpeler dan bovenstaande twee.
Ik denk dat er heus wel partijen op het idee gekomen zijn, maar overtuigende AI is juist het gene waar computers vandaag de dag nog niet krachtig genoeg voor zijn, en ontwikkelaars anders niet genoeg tijd voor hebben.

Graphics en physics zijn beiden relatief lineair (ik weet niet of ik het goed zeg, ben geen programmeur) en voorspelbaar in hun uitwerking. Een volstrekt realistische omgeving wordt nu eigenlijk alleen nog in de weg gestaan door rekenkracht van de gemiddelde thuiscomputer.

Artificiële intelligentie daarentegen staat nog in de kinderschoenen. Een week geleden stond er op tweakers.net nog een artikel over het feit dat het ze bij IBM (meen ik) net gelukt is om een kattenbrein na te bootsen, op een snelheid die tien keer lager ligt dan die van een daadwerkelijk kattenbrein. Over tien jaar hopen ze op die snelheid een menselijke cortex te kunnen simuleren. Ik hoef je denk niet te vertellen wat voor bakbeesten van computers hiervoor gebruikt worden.

Om weer een klein beetje on topic te gaan: dus misschien dat PC's over tien jaar snel genoeg zijn om een realistische Nazi neer te zetten, zo lang het er één is die denkt dat 'ie een kat is. Wat niet wegneemt dat AI in een spel heus wel uitdagend kan zijn in de tussentijd. Bij F.E.A.R. was dit al aardig, maar dat was natuurlijk een behoorlijk krappe spelwereld. Bij open world games wordt dit al lastiger. Assassin's Creed leek hierin best goed, maar dat was vooral een kwestie van goeie pathfinding, want mensen met zwaarden moeten nou eenmaal naast je staan om effectief te zijn. GTA IV vond ik wat dat betreft nog een flinke teleurstelling, zodra je je op een goeie plek verschanste kon je ook beginnen met prijsschieten omdat de tegenstander niet veel meer deed dan één voor één het hoekje om rennen. Blijkbaar was bij GTA IV het verhaal en de rest van het spel zo goed dat het daarom meer dan 7 punten kreeg. Jammer dat The Saboteur niet op die manier heeft weten te compenseren voor een ondermaatse AI.
maar een kattebrein doet meer dan alleen denken. Het moet een heel lichaam in leven houden.

De AI moet op zich niet zo supergeavanceerd zijn hoor. De rest van de engine moet er gewoon aan aangepast zijn. Het geval waar dat nazi A nazi B niet hoort sterven: Als je realistisch audio simuleert (= hoe verder weg hoe minder luid, objecten die dempen etc) kan je een soort van drempelwaarde maken waarop ze kunnen reageren. Boven die waarde is er een kans dat hij reageert, afhankelijk van het soort geluid, het volume en hoe lui de soldaat is.
Bij de massale aanvallen moet je bij de pathfinding misschien alternatieve routes gaan uitstippelen met een algoritme gelijkaardig aan wat ze in GPS navigators gebruiken bij file?

Het simuleren van de hersenen is helemaal niet efficient, en ook niet leuk voor de speler. Campen is namelijk de beste manier om te overleven, dus binnenkort loop je over straat in de nieuwste GTA, probeer je een auto te stelen... blijkt plots de eigenaar van die auto met een shotgun tegen de ruit te tikken, hij heeft namelijk gehoord van de dochter van de bakker van zijn overbuur dat jij altijd de auto die het dichtst bij je huis staat steelt?? leuk hoor

Wat je nodig hebt is heel veel variabelen in je AI zodat ze niet voorspelbaar worden. En een team dat hier vroeg genoeg aan begint... ik denk dat AI een beetje een ondergeschoven kindje is
Anoniem: 98134 8 december 2009 09:59
Heb het de afgelopen tijd met plezier gespeeld (pc versie), maar mis toch wel een paar dingen zoals multiplayer optie,
tevens als je het verhaal uit heb is er bijna niks meer te doen dan alleen maar dingen opblazen en vrij door parijs rijden/lopen
dus geen minigames / racen voor prijzen op circuit
het verzamelen van alle items of het opblazen van torenen's en afweergeschut geeft wel genoeg geld maar je kan er dan niks meer mee. en geeft verder geen reward.

dus mooi spel om te spelen maar als je het verhaal uit is kan het spel weer in de kast en dat is jammer.
Je hebt geluk gehad dat je het tenminste kon spelen. Bij ATI kaarten loopt ie binnen 1 minuut spelen vast. En de enige oplossing is met 1 cpu core spelen, wat bagger is want dat wordt te sloom.
Even voor de aandacht, dit spel in combinatie met een ATI videokaart en een AMD multicore geeft problemen. Zie ook hier: http://www.driverheaven.net/news.php?newsid=441

Het schijnt dat de support voor ATI/AMD combi de wensen overlaat. Het spel blijft namelijk hangen om de zoveel tijd op de PC, dan moet je alt tab terug naar de bureaublad en weer alt tab terug naar de game om te zorgen dat het weer gaat lopen. Maar ja in zijn huidige vorm is dit spel niet te spelen.
Exact de problemen die ik er mee heb. Echter heb ik een Q6600 (intel) icm een HD4870.
Maar zegt misschien toch wel wat dat ik ondanks het oponthoud af en toe toch al wel 9 uur heb gespeeld sinds ik het spel 3 dagen geleden kocht.
Erg vermakelijk, maar kan wel inzien hoe het op een gegeven moment kan gaan vervelen. Dan maar creatief worden met explosies :D
Het is een beetje een achteraf-game heb ik het idee.. Het is wel leuk hoor, maar echt vernieuwend? Nee..
Natuurlijk, weer een ge-wel-dig EA spelletje!
Een mix tussen hitman en assassin's creed ofzo..? Dan is parijs wel een nieuw leuk wereldje maar als tweakers dit een 7 geeft dan weet ik niet of het zo de moeite waard is. Het lijkt me te weinig diepgang voor weer ' zo'n ' singleplayer game.
Lijkt mij wel een leuke game, openspelwereld is (bijna) altijd een plus punt voor mij. en een flinke dosis humor is natuurlijk ook vet.
Ik ga hem denk ik tog wel kopen, ookal krijgt hij maar een 7.

[Reactie gewijzigd door bws1989 op 23 juli 2024 09:05]

Ik vind dit net zo hetzelfde als de game The Wheeler.

E3 trailers en dergelijken vol actie en minimale gameplay video's.
Vervolgens komt de game uit en dan blijkt het niet aan de verwachtingen te voldoen :O

Dan vraag ik me soms af wordt er dan niet goed nagedacht over een game of moet het soms gewoon snel gereleased worden?

Ik heb zelf The Saboteur ook gespeeld en op zich is het wel leuk i.v.m de open speelwereld, maar ik kan me aansluiten bij de review dat het inderdaad niet boeit en je dan geen zin hebt om het verder te spelen.

[Reactie gewijzigd door Danno88 op 23 juli 2024 09:05]

Anoniem: 162923 @Danno888 december 2009 11:05
The Wheelman met V.Diesel toch?
Inderdaad een mix tussen hitman en assasins creed, en ik moet zeggen ik vind het een heel leuk spel. Ben hem nu al zo'n 2 weken aan het spelen en mij verveelt hij nog echt niet.
Soms geven de Duitsers het zoeken wel ERG makkelijk op, maar voor de rest niks mis met de AI hoor. Tenminste als je minimaal op normal speelt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.