Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

The Saboteur

Conclusie

Met een prima variatie en een sfeervolle setting weet The Saboteur je in het begin te verrassen. Ook Sean Devlin is, als antiheld die tegen wil en dank bij het verzet is terechtgekomen, in eerste instantie een interessant personage. Het spel weet dat gevoel van verrassing echter slechts kort vast te houden. Luttele uren na het inleidende stuk komt het besef dat het spel wel erg weinig rode draad heeft en dat de gameplay niet sterk genoeg is om de speler het beeldscherm in te trekken. Een beetje spelen met de gamewereld houdt het spel dan nog even leuk, maar daarna komt de gevreesde stapel met stofhappende games ook voor The Saboteur in zicht.

Pluspunten

+ Parijs en Frankrijk als open spelwereld
+ Will to fight-systeem
+ Kleurgebruik
+ Humor

Minpunten

- Slechte AI
- Te weinig binding met hoofdpersonage
- Variatie verdwijnt
- Spel weet niet tot het eind te boeien

Cijfer: 7,0

Titel The Saboteur
Platform pc, Xbox 360, Playstation 3
Ontwikkelaar Pandemic
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum inmiddels verschenen

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (62)

Wijzig sortering
+1Anoniem: 327310
8 december 2009 09:13
Niet een game voor mij. Wel hou ik erg van het Assassin's Creed achtige gameplay, maar erg slechte AI en een verhaal wat niet blijft boeien...nope! zal dan ook bij mij op de stapel met stoffige games komen :) goede review, maakt mijn beslissing om te kopen direct duidelijker.
en hier snijd jij net mijn punt aan.

Ik had ff gekeken wat ze voor AC2 gaven. een 9.
Hoe is het in godsnaam mogelijk dat als we het over eentonig hebben, slecht verhaal en geen betrokkenheid met het personage de een een 9 krijgt en de ander een 7.

Ik zie geen verschil in de games op de graphics na daar scoort AC2 wel goed.
maar omdaar nou 2 extra punten voor te geven. It beats me.
Ik neem aan dat AC2 dan mar door een fan geschreven is en niet vanuit objectief oogpunt
Dat zeggen ze dus letterlijk. Omdat je bij AC2, in tegenstelling tot deze game, wèl een goed verhaal hebt.

Pluspunten AC2:
+ Verhaallijnen
+ Variatie in gevechten

Minpunten The Saboteur:
- Te weinig binding met hoofdpersonage
- Variatie verdwijnt
- Spel weet niet tot het eind te boeien

:)

[Reactie gewijzigd door bwerg op 8 december 2009 15:14]

Blijkbaar heb je het spel nog niet gespeeld.
Het verhaal is bijna net zo bagger als deel 1 en dat scheelt dan 0.001 punt
0Anoniem: 327310
@JayZer8 december 2009 15:43
Blijkbaar ben jij niet echt een fan van AC2.. dan heb jij een behoorlijke miskoop gemaakt begrijp ik? aangezien jij het wel hebt gespeeld?

edit: ik bedenk mij net, als jij zegt dat het verhaal van AC2 bijna net zo bagger is als deel 1.. waarom koop je deel 2 dan?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 327310 op 8 december 2009 15:58]

AC leek me een onswijs gave game waar ik bedrogen uitkwam na 3 uurtjes spelen.
Daarbij heb ik dus alle hoop op 2 meteen de prullenbak ingegooid aangezien ik het vermoeden had dat Ubisoft het voor mij totaal niet waar kon maken met wat ze beloofde.

Daarbij heb ik dus AC2 ook niet gekocht.
Ik heb het bij een vriend op de Xbox gespeeld die hem had gekocht, omdat die hem wel leuk vond.

Nu moet ik ook eerlijk toegeven dat ik toch wel verhalen speel a la Metal Gear Solid dus de standaard ligt bij mij ook hoger als ik een spel speel om het verhaal.

[Reactie gewijzigd door JayZer op 8 december 2009 18:37]

Zo zonde... als je eens wist wat voor geheimen er na die 3 uur naar voren kwamen :+ Echt , ik vind het einde geniaal :P

Dat mens staarde me al zo vreemd aan :+


(maar goed het is idd subjectief)

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 8 december 2009 20:57]

0Anoniem: 171689
@JayZer8 december 2009 15:49
Verhaal is toch subjectief. Waarom zo zwaar aan de verhaalbeoordeling wegen als dat duidelijk subjectief is uit het meningsverschil tussen de reviewer en jij.
Ik heb het spel inderdaad nog nooit gespeeld want ik wacht op de PC-versie en dat is ook niet relevant. Jij vraagt waar ze die twee punten extra hebben gegeven, en dat staat gewoon in de pluspunten en in de minpunten. Dat jij het daar niet mee eens bent doet mij niet zo veel. Het verhaal van AC1 vond ik trouwens prima.
En voor zo'n games zouden we dan ook weer de volle pot moeten betalen? Ik heb het nog niet gespeeld, maar ben er bijna zeker van dat het doosje mooi naast dat van Arkham Asylum staat met een zelfde prijs. Een demo testen is goed ja, maar als je een spel koopt dat lijkt op15 keer hetzelfde demo gevoel. Dan begrijp ik goed waarom velen naar Piraterij grijpen.
Ik zou dan begrijpen waarom ze het gewoon niet spelen. Als je er geen geld voor over hebt (overigens zijn games vreselijk goedkope multimedia), zal het het zeker niet waard zijn om te stelen.
Als de game zoveel lijkt op de demo dan is het toch juist een representatieve demo? Jij hebt zelf daarna de keuze gemaakt dat je dat vet vond.
+1Anoniem: 192537
8 december 2009 09:58
Zó jammer! Daar waar het bij de gameplay niet gaat om simpelweg knallen, maar enige intelligentie van de speler vereist is om een opdracht uit te voeren of een doel te bereiken is het zaak dat de AI van de tegen- (én mede-)standers goed op orde is zoniet erg goed.
De vrijheid van de spelwereld, inclusief gebruik van liefst zoveel mogelijk van de omgeving - gebouwen, voertuigen, mensen en voorwerpen - moet de speler dan de mogelijkheid geven om oplossingen te verzinnen voor de problemen die ie tegenkomt, zo creatief mogelijk, net als 'in het echt'.
Die combi van echte tegenstand/AI mét de ruimte en de middelen om een passend antwoord op de vinden maakt de kans op frustratie zo klein mogelijk.
Het verhaal dient daarbij boeiend genoeg te zijn, maar mag als aan het voorstaande wordt voldaan zelfs hier en daar een steekje laten vallen (zoals in een Hollywood actiefilm), want doordat je niet als de spreekwoordelijke kip maar wat "aan kunt kl*ten" of geen kant op kunt, maar echt even na moet denken, trekt het je het spel wel in, lijkt me.

Mijn ultieme spelwereld laat me vrij rondlopen en missies uitvoeren, mijn eigen doel zoeken, zolang ik niet word tegengehouden door NPC's met een natuurlijk aanvoelende AI en een 'eigen leven' en geeft me ook de vrijheid om dat te gebruiken wat ik in het echt ook zou willen gebruiken om een probleem dat ik tegenkom op te lossen. Dus het beste van fantasie (op kunnen gaan in een andere wereld) combineren met de voordelen van het echte leven, namelijk vrij gebruik van wat je tegenkomt.
Raar dat er nog geen enkel bedrijf erop gekomen is om ipv van een graphics en physics engine, een AI engine te bouwen.

Een die resource vriendelijk werkt maar geschift realistische AI kan neerzetten. Lijkt mij nog simpeler dan bovenstaande twee.
Ik denk dat er heus wel partijen op het idee gekomen zijn, maar overtuigende AI is juist het gene waar computers vandaag de dag nog niet krachtig genoeg voor zijn, en ontwikkelaars anders niet genoeg tijd voor hebben.

Graphics en physics zijn beiden relatief lineair (ik weet niet of ik het goed zeg, ben geen programmeur) en voorspelbaar in hun uitwerking. Een volstrekt realistische omgeving wordt nu eigenlijk alleen nog in de weg gestaan door rekenkracht van de gemiddelde thuiscomputer.

Artificiële intelligentie daarentegen staat nog in de kinderschoenen. Een week geleden stond er op tweakers.net nog een artikel over het feit dat het ze bij IBM (meen ik) net gelukt is om een kattenbrein na te bootsen, op een snelheid die tien keer lager ligt dan die van een daadwerkelijk kattenbrein. Over tien jaar hopen ze op die snelheid een menselijke cortex te kunnen simuleren. Ik hoef je denk niet te vertellen wat voor bakbeesten van computers hiervoor gebruikt worden.

Om weer een klein beetje on topic te gaan: dus misschien dat PC's over tien jaar snel genoeg zijn om een realistische Nazi neer te zetten, zo lang het er één is die denkt dat 'ie een kat is. Wat niet wegneemt dat AI in een spel heus wel uitdagend kan zijn in de tussentijd. Bij F.E.A.R. was dit al aardig, maar dat was natuurlijk een behoorlijk krappe spelwereld. Bij open world games wordt dit al lastiger. Assassin's Creed leek hierin best goed, maar dat was vooral een kwestie van goeie pathfinding, want mensen met zwaarden moeten nou eenmaal naast je staan om effectief te zijn. GTA IV vond ik wat dat betreft nog een flinke teleurstelling, zodra je je op een goeie plek verschanste kon je ook beginnen met prijsschieten omdat de tegenstander niet veel meer deed dan één voor één het hoekje om rennen. Blijkbaar was bij GTA IV het verhaal en de rest van het spel zo goed dat het daarom meer dan 7 punten kreeg. Jammer dat The Saboteur niet op die manier heeft weten te compenseren voor een ondermaatse AI.
maar een kattebrein doet meer dan alleen denken. Het moet een heel lichaam in leven houden.

De AI moet op zich niet zo supergeavanceerd zijn hoor. De rest van de engine moet er gewoon aan aangepast zijn. Het geval waar dat nazi A nazi B niet hoort sterven: Als je realistisch audio simuleert (= hoe verder weg hoe minder luid, objecten die dempen etc) kan je een soort van drempelwaarde maken waarop ze kunnen reageren. Boven die waarde is er een kans dat hij reageert, afhankelijk van het soort geluid, het volume en hoe lui de soldaat is.
Bij de massale aanvallen moet je bij de pathfinding misschien alternatieve routes gaan uitstippelen met een algoritme gelijkaardig aan wat ze in GPS navigators gebruiken bij file?

Het simuleren van de hersenen is helemaal niet efficient, en ook niet leuk voor de speler. Campen is namelijk de beste manier om te overleven, dus binnenkort loop je over straat in de nieuwste GTA, probeer je een auto te stelen... blijkt plots de eigenaar van die auto met een shotgun tegen de ruit te tikken, hij heeft namelijk gehoord van de dochter van de bakker van zijn overbuur dat jij altijd de auto die het dichtst bij je huis staat steelt?? leuk hoor

Wat je nodig hebt is heel veel variabelen in je AI zodat ze niet voorspelbaar worden. En een team dat hier vroeg genoeg aan begint... ik denk dat AI een beetje een ondergeschoven kindje is
Heb het de afgelopen tijd met plezier gespeeld (pc versie), maar mis toch wel een paar dingen zoals multiplayer optie,
tevens als je het verhaal uit heb is er bijna niks meer te doen dan alleen maar dingen opblazen en vrij door parijs rijden/lopen
dus geen minigames / racen voor prijzen op circuit
het verzamelen van alle items of het opblazen van torenen's en afweergeschut geeft wel genoeg geld maar je kan er dan niks meer mee. en geeft verder geen reward.

dus mooi spel om te spelen maar als je het verhaal uit is kan het spel weer in de kast en dat is jammer.
Je hebt geluk gehad dat je het tenminste kon spelen. Bij ATI kaarten loopt ie binnen 1 minuut spelen vast. En de enige oplossing is met 1 cpu core spelen, wat bagger is want dat wordt te sloom.
Even voor de aandacht, dit spel in combinatie met een ATI videokaart en een AMD multicore geeft problemen. Zie ook hier: http://www.driverheaven.net/news.php?newsid=441

Het schijnt dat de support voor ATI/AMD combi de wensen overlaat. Het spel blijft namelijk hangen om de zoveel tijd op de PC, dan moet je alt tab terug naar de bureaublad en weer alt tab terug naar de game om te zorgen dat het weer gaat lopen. Maar ja in zijn huidige vorm is dit spel niet te spelen.
Exact de problemen die ik er mee heb. Echter heb ik een Q6600 (intel) icm een HD4870.
Maar zegt misschien toch wel wat dat ik ondanks het oponthoud af en toe toch al wel 9 uur heb gespeeld sinds ik het spel 3 dagen geleden kocht.
Erg vermakelijk, maar kan wel inzien hoe het op een gegeven moment kan gaan vervelen. Dan maar creatief worden met explosies :D
Het is een beetje een achteraf-game heb ik het idee.. Het is wel leuk hoor, maar echt vernieuwend? Nee..
Natuurlijk, weer een ge-wel-dig EA spelletje!
Een mix tussen hitman en assassin's creed ofzo..? Dan is parijs wel een nieuw leuk wereldje maar als tweakers dit een 7 geeft dan weet ik niet of het zo de moeite waard is. Het lijkt me te weinig diepgang voor weer ' zo'n ' singleplayer game.
Lijkt mij wel een leuke game, openspelwereld is (bijna) altijd een plus punt voor mij. en een flinke dosis humor is natuurlijk ook vet.
Ik ga hem denk ik tog wel kopen, ookal krijgt hij maar een 7.

[Reactie gewijzigd door bws1989 op 8 december 2009 09:31]

Ik vind dit net zo hetzelfde als de game The Wheeler.

E3 trailers en dergelijken vol actie en minimale gameplay video's.
Vervolgens komt de game uit en dan blijkt het niet aan de verwachtingen te voldoen :O

Dan vraag ik me soms af wordt er dan niet goed nagedacht over een game of moet het soms gewoon snel gereleased worden?

Ik heb zelf The Saboteur ook gespeeld en op zich is het wel leuk i.v.m de open speelwereld, maar ik kan me aansluiten bij de review dat het inderdaad niet boeit en je dan geen zin hebt om het verder te spelen.

[Reactie gewijzigd door Danno88 op 8 december 2009 09:53]

0Anoniem: 162923
@Danno888 december 2009 11:05
The Wheelman met V.Diesel toch?
Inderdaad een mix tussen hitman en assasins creed, en ik moet zeggen ik vind het een heel leuk spel. Ben hem nu al zo'n 2 weken aan het spelen en mij verveelt hij nog echt niet.
Soms geven de Duitsers het zoeken wel ERG makkelijk op, maar voor de rest niks mis met de AI hoor. Tenminste als je minimaal op normal speelt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True