Door Pieter Molenaar

Sharp LC-40LE700E

18-01-2010 • 09:00

71

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Sharp heeft in Nederland op hdtv-gebied niet de standing van merken als Samsung, Sony, of Philips. Toch is het Japanse bedrijf een van de grotere leveranciers van lcd-panelen aan derden en weet het bedrijf ook verdienstelijke lcd-tv's op de markt te brengen, zoals de destijds 8000 euro kostende LC-52XS1E met led-backlight en local dimming.

Ook in het betaalbare segment weet Sharp zich te onderscheiden, zeker nu steeds vaker leds voor het backlight worden ingezet. Terwijl de meeste fabrikanten ofwel de leds aan de randen van het lcd-paneel plaatsen om de tv zo plat mogelijk te maken, ofwel een zeer groot aantal leds achter het paneel plaatsen om zo fijntjes mogelijk lokaal het beeld te dimmen, is Sharp een derde weg ingeslagen: het zo veel mogelijk beperken van het energieverbruik. Hiervan getuigen bijvoorbeeld de onlangs verschenen LE600- en LE700-series.

Tweakers.net bekeek de 40"-versie van de LE700E, met het typenummer LC-40LE700E; de tv is er ook met diameters van 32", 46" en 52". Sharp heeft ook de LE705E uitgebracht, die behalve een CI+-slot voor digitale kabeltelevisie en een aluminium strip bij de onderste bezel verder gelijk is aan de hier geteste LE700E.

Sharp LC-40LE700E Inleiding

Leds achter het paneel

Sharp heeft er bij deze tv-series voor gekozen om de leds wel achter het paneel te plaatsen, maar streeft geen local dimming na, zoals bijvoorbeeld bij de Philips 9704H wél het geval is. Sharp heeft de totale dikte van de tv ondergeschikt gemaakt aan het energieverbruik door de witte leds verder van het paneel te plaatsen. Door de iets grotere afstand kan het licht gelijkmatiger verdeeld worden dan wanneer een zeer korte afstand wordt aangehouden: in dat laatste geval zouden voor een uniforme lichtverdeling beduidend meer leds nodig zijn. Zo wordt het paneel van de 9704H door niet minder dan 2016 kleine leds verlicht.

Sharp leds

Doordat de leds verder van het paneel staan, hoeft de diffuserplaat minder licht te verstrooien om voor een voldoende uniforme verlichting te zorgen en gaat er minder licht verloren. Ook heeft Sharp de leds in een lensje gevat, waardoor het licht al wordt verspreid voordat het de diffuserplaat raakt. In totaal gebruikt Sharp bijna vijftig leds per tv, en door dit relatief kleine aantal daalt het energieverbruik. Onder meer Sony gaat ook gebruikmaken van led-backlights geproduceerd door Sharp.

Prijzen en specificaties

Merk en type
Merk Sharp
Type Aquos LC-40LE700E
Beeldscherm
Schermtype lcd met witte-led-verlichting achter het paneel
Schermdiagonaal 40"
Beeldfrequentie 100Hz
Resolutie 1920x1080 (full hd / 1080p)
Beeldverhouding 16:9
Helderheid (max) 450cd/m2
Contrastverhouding 'mega contrast'
Responstijd 4ms
Beeldverwerkingssysteem
niet benoemd
Verbinding
Aansluitingen
component-video (YPbPr), 4x hdmi, 2x scart, vga,1x usb 2.0, koptelefoon, dvi/pc-audio-in, s/pdif optisch, CI, bluetooth
Tunertype analoog, dvb-t, dvb-c
Geluid
Speakervermogen 2x 10W
Uiterlijk
Afwerking glanzend zwart, met blauwe gloed verwerkt in onderste bezel, achterkant van zwart mat plastic
Afmetingen
Breedte 964mm 964 x 612 x 93,1
Hoogte 612mm
Diepte 93,1mm
Gewicht inclusief voet
16,2kg
Verbruik
Vermogensopname 72W
Vermogensopname, stand-by 0,2W
Overig
Televisie-eigenschappen X-Gen-lcd-paneel, UltraBrilliant LED System, 120Hz Fine Motion Enhanced, Viper Drive Game Mode, Aquos Link, Aquos Net, USB Photo Viewer
Introductiejaar 2009

Nader bekeken

Lucht

Wanneer we de LE700E uit zijn doos halen, worden we aangenaam verrast. We treffen geen loodzware bakplaten aan: ondanks zijn wat grotere diepte is de tv van Sharp zeer licht te noemen. Heel vreemd is dit niet, aangezien de ruimte tussen de leds en de diffuserplaat voornamelijk met lucht is gevuld.

De voet moet na het uitpakken nog in elkaar worden gezet. Deze bestaat uit twee delen: een platte glasplaat en een brede metalen u-vorm die in de tv moet worden geschoven. Vreemd is dat op de u-vorm staat aangegeven wat de voorkant is, maar dat eenzelfde markering ontbreekt bij de bevestiging op de glazen plaat. De twee delen samen wegen bijna evenveel als het schermgedeelte.

Behuizing

De vormgeving van de LE700E is redelijk rechttoe-rechtaan, en het uiterlijk mag zelfs als 'hoekig' omschreven worden. De zwarte bezels leiden in ieder geval de aandacht niet van het beeld af. De onderste bezel is van een blauw kleurverloop voorzien. Of dat fraai is, is een kwestie van smaak; ons stoort het niet.

De bezels aan de voorkant zijn van glanzend plastic gemaakt. Linksboven staat het Aquos-logo; leds rechtsonder verraden onder meer of de tv aan, uit of in standby staat. Ook is er een lichtsensor voor de opc-funtionaliteit, waarbij de tv automatisch de backlight-intensiteit aanpast als het omgevingslicht verandert, bijvoorbeeld door het sluiten van een gordijn.

Sharp LE700 behuizing Sharp LE700 behuizing Sharp LE700 behuizing Sharp LE700 behuizing Sharp LE700 behuizing Sharp LE700 behuizing

Aan de achterkant, waar Sharp een goedkoper aanvoelende matte kunststof heeft gebruikt, zijn links de meeste aansluitingen te vinden, terwijl aan de rechterkant de voedingskabel in de behuizing gestoken wordt. Omdat de behuizing vanwege de gekozen backlightconstructie wat dieper is dan gebruikelijk bij hdtv's met een leds-backlight, heeft Sharp de aansluitingen wat meer laten verzinken in de behuizing. Ook loopt er vanaf de twee verzonken gebieden een uitsparing naar het midden. Deze uitsparing kan als een soort van kabelgoot dienen. Onderaan het schermgedeelte is een clip bevestigd om de draden netjes weg te geleiden. De tv kan met een vesa-wallmount aan de muur bevestigd worden.

Sharp LE700 behuizing Sharp LE700 behuizing

Linksboven aan de achterkant leek in eerste instantie ook een klepje te zitten, dat we als rechtgeaarde tweakers natuurlijk direct probeerden open te schroeven, maar het onderdeel bleek aan de achterkant vast te zitten.

Vanaf de voorkant is aan de linkerzijkant alleen een fysieke aan-/uitknop zichtbaar. Deze knop moet zijn omgezet om met de power-/standby-knop aan de rechterkant de tv aan te zetten. Helaas onthoudt de LE700E bij het fysiek aan- en uitzetten niet dat voor het uitzetten de spaarstand was gekozen. De tv schakelt snel in en uit.

Aansluitingen

De LE700E heeft aan de achterkant een gemiddeld aantal aansluitingen. Zo beschikt de tv naast de connector voor de analoge kabel over drie hdmi-poorten, twee scart-aansluitingen en een component-aansluiting. Ook is er een optische uitgang voor digitale audio, terwijl tulpconnectors analoge audiosignalen naar buiten brengen. Voor het aansluiten van een pc op de tv zijn een vga-poort en een pc-audio-ingang beschikbaar. Als laatste noteren we een rs-232c-aansluiting.

Sharp LE700E aansl achter groot

Aan de rechter zijkant treffen we een CI-slot aan - bij het LE705E-model is dat een CI+-slot -, een usb-slot voor het bekijken van foto's en beluisteren van muziek op een usb-opslagmedium, tulpstekkers voor analoge audio en video, en een aansluiting voor een koptelefoon.

Sharp Le700E aansl zijk groot

Label

Het label van de LE700E hebben we op veler verzoek ook op de foto gezet. Vaak valt daarvan af te leiden welke specifieke componenten zijn gebruikt. Dat kan in principe per model of zelfs per batch verschillen.

Sharp LE700E label klein

Menu-interface en bediening

Menu

Het menu is bij de tv's van Sharp aan de bovenkant van het scherm geplaatst. De interface heeft een aantal handigheidjes. Zo geeft de infobalk onderaan informatie over het gekozen menuitem. Ook onthoudt de tv bij welke subcategorie de kijker gebleven was bij het in- en uitschakelen van het menu. Dat zorgt voor een vlottere navigatie door de menu's: bij menu's van veel andere merken moet de kijker eerst weer het hele menupad doorlopen voordat hij weer bij het gewenste menu-item is aanbeland.

Prettig is ook de mogelijkheid om per menucategorie - beeld, audio, eco, instellingen, opties, digitale instellig en informatie - de instellingen te resetten. De toevoeging van een optie voor toetsblokkering is handig wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn. Muziekliefhebbers zullen de mogelijkheid waarderen om het beeld uit te zetten voor het afspelen van muziek.

Sharp LE700E Menu Sharp LE700E Menu Sharp LE700E Menu

Het ingebouwde Color Management System voorziet in uitgebreide mogelijkheden voor het instellen van kleurtemperatuur en kleuropspanning. Ook zijn er verrassend veel taalopties ingebouwd. Zo zijn er drie voorkeurstalen in te stellen voor digitale audio, terwijl eenzelfde hoeveelheid ook is voor de ondertiteling beschikbaar.

De menu-interface van de LE700E ziet er scherp uit steekt logisch in elkaar. Bij het wisselen van kanalen geeft de tv niet alleen het nummer van de signaalpoort, de naam van het aangesloten apparaat, de resolutie en de frequentie, ook is er een veldje met 'Subtitle' dat de naam van een programma toont.

Afstandsbediening

De afstandsbediening voelt wat ´sheep´ en licht aan. De veelal kleine, rubber knopjes kunnen iets te veel bewegen en klikken naar onze smaak niet duidelijk genoeg. De indeling is wel in orde. Zo valt de duim rechtstreeks op de volume- en kanaalkeuzeknop, terwijl ook het d-pad eronder en de menu-knop intuïtief te vinden zijn. Het cijfergedeelte boven is lastiger te bereiken, maar is ook niet zo interessant voor de echte 'zapper'.

Sharp LE700E remote groot

Kalibratie en energieverbruik

Kalibratieset en -methodiek

Tweakers.net gebruikt voor het kalibreren van hdtv's een professionele spectroradiometer in de vorm van de EyeOne Pro gecombineerd met SpectraCal-software. Niet alleen kan met de apparatuur de kleurtemperatuur op de voor film zo belangrijke D65-norm worden afgesteld, ook kan de opspanning van de primaire en secundaire kleuren in het kleurengamma ermee gemeten en ingesteld worden. Bij de recensie van de Philips 9704H is een uitgebreidere uitleg over de nieuwe hard- en software te vinden.

Voor de grijswaardenkalibratie, ook wel de witbalans genoemd, voedt de CalMAN-patroongenerator de tv via hdmi met kalibratiebeelden, in elf stappen van volledig zwart tot volledig wit. De EyeOne Pro, die op het scherm is geplaatst, meet voor elk IRE-patroon nauwkeurig de kleurtemperatuur. Voor de gamut-metingen worden naast een 75-procent-witpatroon en een 100-procent-witpatroon, vlakken in de primaire kleuren rood, groen en blauw, en de secundaire kleuren cyaan, magenta en geel naar de tv gestuurd. Met de afstandsbediening van de tv wordt met iteratie vervolgens getracht de kleurfouten te minimaliseren en de gammawaarde over het hele IRE-bereik op de ideale waarde 2,2 te houden.

Out-of-the-box

Vers uit de doos in de Movie-stand met de setting voor de kleurtemperatuur in de low-stand, ziet de gamma-curve, dat de lichtintensiteit over het grijswaardenbereik aangeeft, er mooi vlak uit. Wel ligt deze met een gemiddelde gamma-waarde van 2,3 iets boven de ideale waarde van 2,2.

De kleurtemperatuur schommelt echter tussen de 7000K en 7200K, waardoor het scherm wat kouder oogt. Een blik op de rgb-levels leert dat dit komt door een sterke overheersing van de kleur blauw in het spectrum van de LE700E.

Sharp LE700E Gamma out-of-the-box

Sharp LE700E RGB out-of-the-box

Na het doorlopen van gekleurde vlakken om de gamut van het beeldscherm te bepalen, blijkt dat niet alleen de kleurtemperatuur niet ideaal is, maar dat ook de kleur blauw net zichtbaar afwijkt, dat cyaan voor het oog naar groen is opgeschoven, terwijl geel te rood is. Hier ligt een mooie taak weggelegd om de kleuren weer in het gareel te krijgen.

Sharp LE700E Gamut out-of-the-box

Gekalibreerd

Niet alleen is de LE700E uitgerust met controls om de grijswaardenbalans in te stellen, maar ook is de Sharp-tv voorzien van een uitgebreid Color Management System om de opspanning van de primaire en secundaire kleuren aan te passen.

Na kalibratie van de set komen we uit op een kleurtemperatuur van gemiddeld 6580K. Dit is nog steeds ietsje hoger dan de beoogde 6504K, maar veel scheelt het niet. De belangrijke gamma-curve is nog steeds mooi vlak, terwijl de gemiddelde gamma uitkomt op een waarde van 2,3. Hoewel de rgb-niveaus redelijk op een lijn liggen over het grijswaardenbereik met alleen een vreemd dalletje van blauw bij het IRE 40%-patroon dat we met de instellingen niet weg konden poetsen.

Sharp LE700E Gamma gekalibeerd

Sharp LE700E RGB gekalibeerd

Ook heeft de kalibratieronde de gamut van de televisie goed gedaan. Allleen cyaan is een uitschieter, maar omdat de Delta E-fout kleiner is dan drie is deze met het blote oog haast niet waarneembaar. Alle primaire en secundaire kleuren houden de honken mooi bezet na kalibratie.

Sharp LE700E Gamut gekalibeerd

De helderheid van het scherm bij een 100 procent witpatroon bedraagt in gekalibreerde toestand 122,9cd/m2, terwijl bij een geheel zwart patroon de meter een helderheid registreert van 0,1044cd/m2. Dit levert een nette contrastratio op 1177:1

Ter vergelijking: out-of-the-box heeft de LE700E een maximale helderheid van 353,9cd/m2 met een grijzer zwart van 0,1482cd/m2. Hoewel hierdoor de contrastratio naar 2308:1 schiet, is het beeld dan veel te helder om er in een donkere kamer comfortabel langdurig naar te kunnen kijken.

Kalibratie-instellingen

Hieronder volgen de gekalibreerde instellingen voor de tv, waarbij moet worden opgemerkt dat het resultaat onder invloed van exemplarische verschillen en een hoger omgevingslichtniveau kan verschillen van onze metingen:

Backlight: -6
Contrast: +24
Brightness: +4
Sharpness: 0
CMS hue: r:-3, y:+9, g:+1, c:+13, b:-1, m:+1
CMS sat: r:-1, y:0, g:-7, c:+3, b:-6, m:-6
CMS val: r:-3, y:+2, g:-1, c:-6, b:+16, m:+1

Energieverbruik

Sharp LE700E eco-modusOmdat Sharp claimt de meest energiezuinige hdtv's van dit moment te hebben - het bedrijf heeft zelfs een een 'eco'-knop gereserveerd op de afstandsbediening - hebben we dit onderdeel van de recensie wat uitgebreider dan normaal belicht.

Direct uit de doos in de Movie-modus met 'low' als kleurtemperatuur en met de eco-modus uit, trekt de LE700E een vermogen van 91,3W uit de muur. Wordt de eco-modus 'standaard' ingesteld, dan daalt het verbruik al snel naar 76,3W. Deze waarde ligt meer in lijn van de opgegeven 72W. Met de 'advanced'-stand van de groene modus daalt het verbruik verder naar 59,8W. De middelste stand biedt het meeste profijt.

Op zich zijn dit al goede waarden, maar door de set te kalibreren is het energieverbruik nog verder terug te dringen. Met de backlight op '-6', uit een bereik van -16 tot en met +16, meten we met de groene modus uitgeschakeld een verbruik van slechts 56,6W. Wordt daarna de 'standaard' eco-modus geactiveerd, dan daalt het opgenomen vermogen verder naar 49,5W. Het instellen van de 'advanced'-optie geeft relatief een kleine verbetering, met een verbruik van 44,1W. Zetten we de backlight in het menu op -16, dan bedraagt het verbruik 39W, terwijl de set met de backlight op +16 maximaal 91W verbruikt.

Samenvattend kunnen we stellen dat Sharp zijn claim wat betreft het zuinig omspringen met energie waarmaakt. Hoewel het bedrag dat een huishouden er ten opzichte van een normale lcd op jaarbasis mee bespaart slechts klein is, helpen alle beetjes.

Verkleuring

Sharp LE700E verkleuring onderkant paneel bij bezelOverigens zagen we wel iets merkwaardigs aan het scherm als we er zeer dicht op zaten. Aan de onderkant van het scherm bleken gelige 'hotspots' te zitten, waarschijnlijk door de gekozen implementatie van de led-verlichting. De puntlichtbronnen waren overigens op de normale kijkafstand niet zichtbaar en ook werd de uniformiteit van het lcd-paneel er op die afstand niet door verstoord.

Kijkhoek

Om te laten zien wat er overblijft van de beelden bij het kijken onder een hoek van 160 en 170 graden, hebben we de Transformers-blu-ray in de PlayStation 3 gestopt en op 'pauze' gedrukt bij een scène met Bumblebee. Onder de twee kijkhoeken zijn de beelden zichtbaar fletser dan wanneer er recht van voren wordt gekeken. Duidelijk is dat, ondanks het gebruik van allerlei nieuwe lcd-technieken de afgelopen jaren, de verslechtering van de beeldkwaliteit bij het kijken onder een hoek nog steeds niet is verholpen. Vooral het geel van Bumblebees hoofd en torso spatten recht van voor gekeken van het scherm, terwijl onder een grote kijkhoek de zwarte balken grijs worden en de kleuren minder verzadigd zijn.

Sharp LE700E kijkhoek recht voor Sharp LE700E kijkhoek 160graden Sharp LE700E kijkhoek 170graden

HQV-testen

HQV-benches

Met behulp van een HQV-blu-ray-schijfje en een PlayStation 3 werden de diverse beeldverbeterende technieken van het toestel onderzocht en werd gekeken hoe de ruis- en trapfilters functioneren.

Noise-filter

De Noise-tests van de HQV-schijf bestaan uit beelden met een grote hoeveelheid ruis. Zo wordt bij de eerste van de twee testen een 'loop' getoond van in de wind bewegende bloemen, terwijl bij de tweede een bootje van links naar rechts door de golven klieft. Het is aan het ruisfilter van de lcd's om de ruis zoveel mogelijk te onderdrukken, maar zonder dat hierbij al te veel beelddetail verloren gaat.

Bij de bloemenscène geeft het instellen van het ruisfilter op 'Middle' of 'Low' de beste resultaten. De digitale ruis wordt hiermee goed in toom gehouden, terwijl de scherpte voldoende behouden blijft. De bootscène toont aan dat de stand 'High' voor de ruisreductie te hoog is: de mast en het zijl van het scheepje zien er onrustig en schokkerig uit.

Sharp LE700E HQV ruis

Wordt er veel 576p-content gekeken, dan raden we aan om de Digital Noise Reduction op 'High' te zetten, zo blijkt uit de dvd-versie van de HQV-benchmark. Zwemmende pixels worden dan beter verwijderd. De auto-stand laat bij de rondvaartbootscene nog wat van de scherpte heel, terwijl wel de ruis goed verwijderd wordt. Wij keizen echter toch voor het rustiger beeld van de 'high'-stand.

Video resolution loss-test

Sharp LE700E HQV video res loss testMet dit testonderdeel beoordelen we hoe het beeldverwerkingssysteem omgaat met een combinatie van bewegende en stilstaande objecten. Het scherm wordt gevoed met een 1080i-testpatroon, waarbij een witte balk om zijn as draait; de achtergrond is stationair en bestaat uit horizontale en verticale beeldlijnen. In de hoeken bevinden zich blokken met horizontale en verticale strepen, van respectievelijk een en twee pixels dik.

Op dit onderdeel van de HQV-benchmark is bij de LE700E niets aan te merken. Alles wordt strak weergegeven. De pixelblokken vertonen geen artefacten en de ronddraaiende witte lijn beweegt vloeiend.

Film resolution loss-test

Bij de 'Film resolution loss-test' wordt gekeken hoe goed de tv het oorspronkelijke 1080/24p-filmmateriaal kan reconstrueren uit een 1080/60i-signaal. Deze laatste signaalsoort wordt veel door kabelbedrijven gebruikt. Deze reconstructie van 24Hz-materiaal staat ook wel bekend als 'inverse telecine'.

Bij dit testonderdeel is een 'pan' van het testbeeld van de 'video resolution loss test' opgenomen met 24Hz en vervolgens naar 1080/60i omgezet. De beeldprocessor van de tv moet, om het 1080p-beeld te reconstrueren, een zogeheten 3:2 pull-down uitvoeren.

De verticale 2-blokken flikkeren iets en zijn onrustig. Dit is het geval bij alle Film Mode-standen. Met de Film Mode uit zijn links en rechts van de horizontale 1p-blokken artefacten te zien. Ook horizontale 3p-blokken zien er onrustig uit.

Bij de 'stadionpan' van de HQV-benchmark is het beeld bij de Film Mode op 'off' of 'standard' nog behoorlijk schokkerig. 'Advanced low' is al beter, terwijl de beste resultaten bereikt worden met 'Advanced high'.

Sharp LE700E HQV film res loss test

Diagonaalfilter

De HQV-benchmark test ook het trapfilter, waarbij twee deeltesten worden uitgevoerd. Bij de eerste test draaien drie balkjes naast elkaar als spaken in een wiel heen en weer over een deel van de cirkel, terwijl bij de tweede test een witte balk continu ronddraait. Als bij deze testen 'jaggies' zichtbaar worden, wijst dat op een slecht functionerend diagonaalfilter.

De beide diagonaalfilters doen bij de LE700E goed hun best. De tv heeft geen enkele moeite om de schuine, bewegende balkjes glad te strijken. Bij de dvd-versie van de HQV-bench blijkt dat de tv meer moeite heeft om de onderste van de drie heen en weer bewegende zonder 'jaggies' af te spelen.

Sharp LE700E HQV diagonaalfilter

Conclusie

Praktijktest

Na de LE700E te hebben gekalibreerd en de HQV-testen te hebben afgewerkt, hebben we een aantal blu-ray- en dvd-films in de PlayStation 3 gestoken.

Bij de blu-ray van de film Earth, met de 100Hz-optie en de Film Mode op 'uit' of op 'standaard', is de witte ondertiteling bij de besneeuwde toendrascène rustig en zonder artefacten. Wel ziet het beeld er schokkerig uit. Met de Film Mode-optie op 'geavanceerd laag' of 'geavanceerd hoog' is het beeld veel vloeiende, maar vertoont de ondertiteling artefacten, waarbij de tv soms even niet meer lijkt te weten wat ondertiteling en wat witte sneeuw is.

Bij een latere scène van Earth, waarbij de camera eerst een stroompje volgt met aan weerszijden lage rotsen dat uiteindelijk uitmondt in een zeer hoge waterval, lijken de beide geavanceerde standen van de Film Mode de beweging niet helemaal goed te kunnen bijbenen, wat onregelmatige 'aarzelingen' tot gevolg heeft. Het ziet er in ieder geval onnatuurlijk uit. Ook bij de 'standaard'-setting is al wat aarzeling bij de vlucht over de watervalbedding zichtbaar.

Sharp LE700E praktijktest Sharp LE700E praktijktest Sharp LE700E praktijktest Sharp LE700E praktijktest Sharp LE700E praktijktest Sharp LE700E praktijktest Sharp LE700E praktijktest Sharp LE700E praktijktest Sharp LE700E praktijktest

De 'uit'-stand is misschien op het eerste gezicht wat schokkeriger vanwege de 24p-weergave, maar oogt toch natuurlijker. Er zijn in ieder geval geen artefacts zichtbaar rond de randen van de rots als de camera bij die scène naar beneden duikt.

Bij de blu-ray van Transformers hebben de beide geavanceerde Film Mode-standen de voorkeur vanwege de vloeiender weergave, hoewel dat natuurlijk persoonlijk is. Duidelijk is wel dat na kalibratie het beeld er beduidend rustiger uitziet, met minder overdreven verzadigde kleuren.

Geluid

De Sharp Aquos LE700E geeft met de surround sound-instelling een redelijk goed stereogeluid. Bij de blu-ray van John Mayer Live in Los Angeles beschikt de tv over behoorlijk wat geluidsvolume. Bij het meer opschroeven van het volume wordt het geluid iets scheller, maar is de geluidsweergave toch indrukwekkend voor de tamelijk dunne kast. Uit de geluidstesten met de DVE-benchmark blijkt dat we de bas pas beginnen te horen bij 150Hz, terwijl tonen boven de 10kHz niet meer zijn waar te nemen bij deze tv.

Conclusie

Sharp heeft met de LE700E een zeer energiezuinige hdtv afgeleverd. Hoewel het dikkere en hoekiger uiterlijk doet vermoeden dat we te maken hebben met een tv van een paar jaar oud, is de tv gloednieuw van binnen, met leds achter het lcd-paneel. Deze leds vormen de sleutel tot het lage energieverbruik van de LE700E.

De tv is ook nog eens bijzonder licht: de tv kan zonder problemen door één persoon worden opgetild. De beeldkwaliteit is zonder meer goed te noemen, hoewel direct uit de doos het paneel te veel blauw laat zien in de kleurenmix. Wel is de gammacurve, die aangeeft hoe snel het scherm van schaduwen naar hoogtinten overgaat en een groot deel van de perceptuele kwaliteit van het scherm uitmaakt, weliswaar iets aan de hoge kant, maar wel lekker vlak. De opspanning van de primaire en secundaire kleuren laat zich met het cms goed regelen en ook dan blijft de gammacurve vlak.

Met zijn prijs van rond de 1000 euro is de 40"-versie concurrerend geprijsd, maar de 32"-variant is met een prijs van rond de 900 euro wat aan de dure kant. Mogelijk is het LE705E-model, dat behalve het CI+-slot en een cosmetische verandering identiek is aan het LE700E-model, vanwege de verwachte Ziggo-certificering voor gebruikers in het Ziggo-kabelgebied, een betere keus.

Reacties (71)

71
69
52
0
0
7
Wijzig sortering
Ik vind het wel jammer dat er in de review niet dieper wordt ingegaan op het energie verbruik in vergelijking met andere led televisies. Tevens zou een geschat bedrag aan verbruik per jaar ook een welkome aanvulling zijn. Uiteraard kun je deze gegevens gaan googlen maar wanneer een televisie zichzelf presenteert als zuinig mogen dat soort punten wel meer belicht worden in een review :)
geschatte besparing: enkele euro's per jaar tot enkele tientallen euro's per jaar. Die je al extra in de tv hebt gestopt 8)7 net zo'n scam als al die andere "groene' apparaten, maar mensen laten zich nu eenmaal graag beetnemen als ze daarmee het gevoel hebben Captain Planet te zijn.

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 28 juli 2024 11:28]

Helemaal mee eens. Die groene hype slaat af en toe nergens op.
Als mensen nou eens gaan kijken naar een groenere wasdroger of wasmachine, dan schiet het tenminste nog op:)
mwoah, wasje draai ik 2 keer in de week en duurt maximaal 4 uur. Er zijn al veel mensen in Nederland die al meer dan 8 uur per dag achter een beeldscherm hangen. Niet raar om juist daar op te besparen.
Een wasje neemt dan ook wel eventjes wat meer stroom af dan een uurtje tv kijken 8)7 Als je dan reageert denk dan even na, een tv trekt gemiddeld 80-200 watt, een gemiddelde wasmachine 1600-2200 watt uit de muur. Waarom denk je dat je vaak de wasmachine op een aparte groep wil hebben?

en een tv is wat anders dan een pc scherm, die vragen vaak veel minder dan de tv door kleiner formaat. een 22" doet ong 60-80 watt.
Mijn 22'' verbruikt (volgens de specificaties) ongeveer 40 watt. En dat zonder groen stickertje erop 8)7
deze tv is dan ook bijna 4x zo groot!
en wat te denken van een waterbed, airco, wasdroger(was al aangehaald), lekkende vrieskist, tweede koelkast en afwasmachine, close-in boiler en straalkacheltje in de garage.
Samen goed voor honderden euro's op jaarbasis, en je kan best zonder.
Close-in boiler (mits regelmatig gebruikt) neemt minder stroom/gas af dan het gebruik van een enkele ketel die op zolder staat.. je verwarmt dan namelijk niet gem. 10-15 meter aan leiding voordat je warm water hebt :)

Met de andere dingen ben ik het eens, alhoewel dat straalkacheltje in de garage me heeft behoed voor bevroren leidingen naar de wasmachine ;D
Als je zelf even nadenkt en rekent...
Met 8 uur tv (200W) per dag en 4 uur wasmachine(2200W) per week, heb je NOG STEEDS meer tv verbruik dan wasmachine verbruik. Sterker nog, met 6,3 uur tv per dag heb je al meer verbruik.
Bovendien zijn er best wat tv's die zelfs meer dan 200W gebruiken.
(goo planet!)
En als je nou rekening houdt met het feit dat genoeg mensen zo'n dingen meer dan een jaar weghangen? Zeg 10 jaar in gebruik? Als het verbruik dan echt scheelt is het best een investering *en* ben je "Captain Planet"
10 jaar? Geloof je het zelf? Alsof tegenwoordig mensen nog hun moderne apparatuur voor 10 jaar bewaren of uberhaupt heel kunnen houden.

Bovendien maakt het geen zak uit of je of stroom bespaar of niet. Denk je echt dat die mensen die besparing op hun rekening laten staan? Nee dat lijkt me niet, anders ga je ook niet meer geld uitgeven voor een energie-efficienter tv. En van dat extra geld kunnen ze dan een ander apparaat aanschaffen 8)7

vraag me af of de mensen ooit eens wakker gaan worden. Zolang er dagelijks enorme hoeveelheden giftige gassen de lucht, zee en land in worden gepompt gaat het geen ene ruk uitmaken of al je apparaten een paar watt minder verbuiken (voor oa. de productie van deze 'zuinige' tv's en die kutpriussen). Maar kennelijk is dat geen probleem, zolang die giftige industrie maar niet in de EU staat. 8)7

[Reactie gewijzigd door tehsojiro op 28 juli 2024 11:28]

Het gaat er ook meestal om hoe "groen" je portomonnee uiteindelijk wordt.. De meeste mensen staan nooit stil bij de hoeveelheid vuiligheid die ervoor nodig is om de "groene" apparatuur te produceren (en te verwerken nadat ze worden weggegooid)
De tv die ik heb is anders 18 jaar oud en doet het nog perfect!

Nonetheless heb je gelijk, de meeste mensen die ik ken (die ook iets meer met hun tv doen dan af en toe aanzetten) hebben tvs van max 5 jaar oud. Maar vaak gaat die tv vervolgens wel naar boven, dus wellicht dat ze de 10 jaar wel halen. Alleen niet als 'hoofd' tv. (wij hebben maar 1 tv, die staat dan wel elke avond aan, maar wordt niet serieus naar gekeken, dus hij's prima).
Het is te vergelijken met eerdere tv-recensies op Tweakers.net. Zo verbruikt de 40" Samsung B7020, ook een tv met led-verlichting maar dan aan de randen, na kalibratie zo'n 91W, terwijl de LG SL9000, die weliswaar een grotere beelddiagonaal heeft van 42", ongeveer 87,4W verbruikt. Daar steekt de Sharp LE700E met zijn verbruik van 56,6W na kalibratie gunstig tegen af.
Anoniem: 193799 18 januari 2010 09:53
als de ab belangrijk is voor het gevoel, dan zou ik toch een andere tv bekijken, mogelijk samsung, philips of zo
om nou een tv te laten staan vanwege een afstandsbediening, dan ben je verkeerd bezig.

Afstandsbediening kun je vervangen door een andere, het scherm niet.
Ik vind dat je best het kopen van een tv mede af kunt laten hangen van de AB. Je koopt immers een compleet product en de AB is daar een onderdeel van. Je weegt bij een dergelijke aankoop alle voors en tegens af en daar hoort de AB ook bij. Een afstandsbediening vervangen kan zeker, maar ook dat kost weer extra en een beetje luxe AB is al snel meer dan 100 euro. Dan kun je dus ook overwegen een andere tv te kopen.
tja, ik denk dat veel mensen hier toch al een Logitech Harmony hebben en het dus echt helemaal niks uitmaakt hoe de remote eruit ziet. Mij niet in ieder geval.
Afstandsbediening ziet er wel erg armoedig uit
De afstandsbediening voelt wat ´sheep´ en licht aan.

Wat verwacht je anders van een afstandsbediening dat aanvoelt als een schaap? :)

[Reactie gewijzigd door DaRKie op 28 juli 2024 11:28]

Iets met Tele-2 reclame en onder welke steen woon jij?
Iets met het heeft er geen ruk mee te maken in deze review behalve dat het een tv is en onprofessioneel staat?
en ik denk dat hij de hint wel begreep...
Het is wel een beetje jammer dat dit soort 'grapjes' in zitten, hier wordt de review niet echt veel overtuigender van. :X
Zuurpruim. Het is juist luchtig in zo een review. Ik neem de review er niet minder serieus om. Liever menselijke trekjes aan reviews dan nette advertorials.
Een steen die in België ligt? Als ik nu ook al naar de NL zenders moet gaan kijken om 'grapjes' in reviews te snappen ...
wel lekker zacht dus...

Maar inderdaad, ik vind dat fabrikanten een stuk meer mogen doen aan van die kleine dingetjes als de afstandsbediening. Dat verhoogd het gemak van een televisie meteen enorm en hoef je niet zo'n dure universele RC te kopen.
Ik vind de RC er ook echt beschamend uitzien. Jammer. Gewoon jammer. De TV komt prominent in mijn woonkamer. Maar de RC verdwijnt snel in een tafellade, als die zijn diensten heeft bewezen.
Anoniem: 268098 18 januari 2010 10:43
Tegenwoordig is het ook belangrijk om te weten hoe de inputlag is van een tv. Vele hd tv's kampen met inputlag, dus ik als gamer (ps3) wil graag weten wat d einputlag is van deze tv, en ook van de komende nieuwe modellen van sony en samsung. Misschien een punt die je volgende review mee kan nemen? En tevens sommige tv's maken een zoemgeluid door de backlight odnerdrukking die voor sommige hoorbaar is, zoals ik :/ Voor de rest nice review. Ik check zelf altijd de AVforum reviews.
In het algemeen geldt: hoe lager de bronresolutie, hoe meer de tv aan het werk moet om het beeld te upscalen. Ik denk er inderdaad over om lag mee te nemen met toekomstige recensies, maar het probleem manifesteert zich vooral bij bijvoorbeeld het opschalen van sd-output, bijvoorbeeld van PS2, Xbox, Wii, naar 1080p. 720p-content van Xbox 360 en PS3 is minder onderhevig aan lag en daarvoor is dan meestal een game-modus aanwezig die een deel van de grafische truukjes uitzet.

Ook las ik dat de LE700E in de game-modus overschakelt van 10bit-berekeningen naar 8bit om zaken te versnellen. Dat zou iets meer banding veroorzaken, maar zou niet zo zichtbaar zijn.
Upscalen gebeurt doorgaans met een dedicated chip, of dedicated gedeelte van een chip, en gaat doorgaans even snel onafhankelijk van de bronresolutie.

Wat het meeste tijd in beslag neemt is frame-interpolatie (Film mode) en dynamisch contrast, voor frame-interpolatie is het gewoon nodig om te weten hoe de volgende zoveel frames eruit zien. Voor dynamisch contrast is het niet nodig, maar als dit wel bekend is kunnen artefactecten (te late verandering in backlight) voorkomen worden.

Belangrijk is dus het wel of niet aanwezig zijn van een game-mode die alle tijdrovende beeldbewerkings opties uitschakelt.
Ik meen gelezen te hebben dat Sharps een van de snellere TVs zijn kwa input lag (op LCD gebied dan, plasmas hebben over het algemeen geloof ik minder input lag dan LCD TVs).

Edit: ik heb gevonden waar ik dat gelezen heb, toevallig gaat het over dezelfde TV (nouja, behalve een E dan achter de naam en formaat).

http://www.avforums.com/r...E700-LCD-HDTV-Review.html

[Reactie gewijzigd door Wakoz op 28 juli 2024 11:28]

Leuke review leest lekker weg :) , Me vader is namelijk van plan een LED televisie aan te schaffen en ik denk toch dat het deze gaat worden ;)
Je vader is van plan een LED-backlit LCD-televisie aan te schaffen. ;)
Dat is dus een LED tv. Ik zie niet in waarom je dat extra dient te vermelden. Je moet het niet verwarren met (am)oled, maar dat doet hij ook niet.

Een LED tv is per definitie een LED backlit LCD tv, want een Plasma kan het niet zijn.

Verder vind ik de tv erg lelijk. Dat is natuurlijk erg persoonsgebonden, maar voor mij zou dit niet echt een optie zijn. De specificaties zijn best prima, maar de variant zonder CI+ is niet echt interessant in Nederland en ik verwacht ook niet dat die erg populair zal worden.
Je hebt ook TV's met EDGE-LED verlichting...die hebben of GEEN local dimming, of een beperkt aantal zones voor local dimming, maar zijn vaak wel heel erg plat.
Deze TV heeft ook geen local dimming :(. Wel Full LED, maar geen local dimming.

Ik vraag mij (erg) af waarom hiervoor is gekozen. Ok, er zitten maar 50 ledjes aan de achterkant van de tv. Maar toch, 50 vlakken is toch meer dan 1.

[Reactie gewijzigd door nl-x op 28 juli 2024 11:28]

Of een OLED TV, want OLEDs zijn ook LEDs ;)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 28 juli 2024 11:28]

omdat het een LCD tv is... anders kan je net zo geod zeggen een zwarte tv :P veel mensen gebruiken LCD en LED door elkaar... Het betreft hier een LCD tv met LED backlight.

Een LED tv gebruikt leds om het beeld op te bouwen.
Mogelijk is het LE705E-model, dat behalve het CI+-slot en een cosmetische verandering identiek is aan het LE700E-model, vanwege de verwachte Ziggo-certificering voor gebruikers in het Ziggo-kabelgebied, een betere keus.
Het is toch waanzin dat je je tv-keuze in NL af moet laten hangen van of het een kabelbedrijf belieft er zijn goedkeuring aan te geven [/rant].

En nee, een via SCART aangesloten decoderdoosje is geen alternatief voor fatsoenlijke CAM-ondersteuning...
sharp heeft er blijkbaar voor gekozen om geen ci+ondersteuning in deze te te stoppen maar brengt een apart model hiervoor op de markt.

Is op zich wel vreemd, aangezien in een CI+ interface ook "oude" ci modules passen is het niet nodig een apart model hiervoor te maken.
CI+ is niet compatible met CI, ook al passen ze er wel in, dus zo vreemd is het niet.
Wat wordt er bedoeld met de opmerking dat de afstandsbediening "sheep" aanvoelt? Die term heb ik nog nooit gehoord... Is 'ie wollig?
cheap, goedkoop.
sommige mensen snappen het niet helemaal...
Kijk eens wat vaker naar tv-reclames, en dan met name die van Tele2 ;)
leuke tv, de menu's hebben wel wat weg van mijn pioneer kuro lcd tv waar ook een sharp paneel in zit. aansluiting achterkant en zijkant zijn vrijwel identiek, alleen heb ik een mooie zwarte aluminium afstandbediening
Ik heb deze tv (althans, de 46LE705E) al een poosje op het vizier. Ik hoopte met deze review op een definitieve beslissing te komen, maar ik krijg er geen duidelijke conclusie uit. Dat 'ie door 1 persoon opgepakt kan worden interesseert me niet, maar wat me wel interesseert is bijvoorbeeld of het beeld last heeft van ghosting. 200 en 400 Hz zijn weliswaar over het algemeen marketingkreten, maar hoe ziet bijvoorbeeld een snel lopende tickertape eruit op dit apparaat waarbij gesproken wordt van 100 Hz?

En nog leuker: hoe verhoudt deze Sharp zich tot de (bijna 2x zo dure) Philips 9704 die in de inleiding kort genoemd wordt? Of de LG SL9000/9500?

[Reactie gewijzigd door rb338 op 28 juli 2024 11:28]

Prijzen van de Pricewatch zijn minder compleet dan die van kieskeurig.nl. Waar het gekoopste aanbod € 966,00 is en € 989,00 incl. verz.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.