Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Operation Flashpoint: Dragon Rising

Conclusie

Dragon Rising is veel realistischer dan de gemiddelde shooter. Het is een spel waarin je vijanden op zo groot mogelijke afstand moet zien te houden en waarin al schietend op je doel afrennen geen enkele zin heeft. Daar is de kunstmatige intelligentie ook op afgestemd. Groepen tegenstanders trekken al sluipend op je af en zullen proberen je te omsingelen. De AI laat hier en daar wat steekjes vallen als je dichtbij komt; zo staan de PLA-soldaten er vaak wat twijfelend bij als je op ruikafstand komt. Dat zal echter weinig voorkomen, want vuurgevechten vinden meestal plaats over 50 tot 200 meter. Alle afstanden zijn groot. Voor de meeste missies dien je vier tot vijf kilometer open terrein te doorkruisen. Lastig is daarbij dat er wel savepoints zijn, maar dat die ná elk behaald doel liggen en niet er vlak voor. Als je dus overhoop geschoten wordt voor je een doel gehaald hebt, moet je al gauw honderden meters lopen om weer bij de actie uit te komen.

*Met je vrienden

Wie van Dragon Rising wil genieten, dient dus over het nodige geduld te beschikken. Wie dat geduld heeft, en kan leven met magische verbanddoosjes, heeft aan Operation Flashpoint: Dragon Rising een heerlijk spannende shooter die alle ruimte laat om missies op verschillende manieren te benaderen. Wie echter optimaal van het spel wil genieten, zoekt wat vrienden op en speelt het spel in co-op. Met drie anderen een tactiek afspreken en heel voorzichtig de overmacht van de PLA uitschakelen geeft echt een kick. Pas dan blijkt hoe realistich Dragon Rising echt is.

Pluspunten

+ Co-op
+ Open spelwereld
+ Veel vrijheid
+ Tactische keuzes

Minpunten

- Te veel groen en bruin
- Slecht geplaatste savepoints

Cijfer: 8,5

Titel Operation Flashpoint: Dragon Rising
Platform pc, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Codemasters
Uitgever Codemasters
Releasedatum Inmiddels verschenen


Laagste prijzen voor: Operation Flashpoint 2 - Dragon Rising, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 2 (36)

€ 9,-

€ 9,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 9,-
Pakketpost (onder €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 9,-

Bekijk


Laagste prijzen voor: Operation Flashpoint 2 - Dragon Rising, PS3
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

NedGame

Score: 5 (5)

€ 12,-

€ 14,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 12,-
Pakketpost tot € 50,- € 2,99
iDeal € 0,-
Totaal € 14,99

Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 2 (36)

€ 18,99

€ 18,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 18,99
Pakketpost (onder €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 18,99

Bekijk


Laagste prijzen voor: Operation Flashpoint 2 - Dragon Rising, Xbox 360
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Amazon.nl Marketplace

Score: 2 (6)

€ 15,02

€ 15,02

Kostenoverzicht

Productprijs € 15,02
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 15,02

Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 2 (36)

€ 17,10

€ 17,10

Kostenoverzicht

Productprijs € 17,10
Pakketpost (onder €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 17,10

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (139)

Wijzig sortering
Als je in je been word geschoten kun je ook daadwerkelijk minder goed lopen. Laat ik zeggen je kunt niet meer rennen. Verder kan ik alleen maar zeggen dat het een beetje een karige maar wel duidelijke review is. Ik lees bijvoorbeeld niets over het gebruiken van voertuigen of fire support of wat dan ook wat er nog meer bij het hele spel hoort.

Dat magische verbanddoosje is eigenlijk vrijwel een vereiste om het nog een beetje leuk te houden, qua realisme is het misschien idd iets minder maar zonder de verbanddoos zou het iedere keer al snel afgelopen zijn met de pret wat de levensduur van het spel bij veel mensen niet ten goede zou komen.
Deze tweede Operation Flashpoint speelt een aantal jaar in een virtuele toekomst. Het Chinese People's Liberation Army heeft het fictieve eiland Skira veroverd op Rusland, omdat het honderden jaren geleden onder Chinese invloed heeft gestaan. China heeft echter geen nostalgische motieven: er is olie te winnen en daar is het Peking om te doen. Uiteraard wil de VS zich in het prille conflict mengen en dus worden de US Marines op Skira afgestuurd, om het eiland terug te veroveren op het land van de rijzende draak
Skira is geen fictief eiland, het bestaat echt (misschien heet het geen Skira maar toch) en is gemoddeleerd aan de hand van satteliet foto's van het eiland. Ten tweede wil de USA zelf zich er niet in mengen maar vragen de Russen zelf of de USA mee wilt helpen omdat de russen op hun vaste land problemen aan de grens met China hebben.

[Reactie gewijzigd door ScytheNL op 9 oktober 2009 09:22]

Het eiland Skira zoals dat in het spel voorkomt, is gebaseerd op het echt bestaande eiland Kiska (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Kiska), dat dezelfde vorm heeft als Skira in het spel. Kiska ligt echter heel ergens anders dan Skira. Waar in het spel Skira ligt, ligt in het echt het eilandje Moneron (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Moneron_Island). Dat leek me genoeg om het Skira fictief te noemen.

Verder heb je gelijk, ik had best het gebruik van voertuigen en heli's kunnen noemen... Je verplaatst je in de meeste gevallen echter te voet, dus daar heb ik de nadruk op gelegd...

M'n opmerking over in je been geschoten worden is misschien niet helemaal duidelijk. Je hebt er inderdaad wel hinder van, maar ik vond dat je nog behoorlijk mobiel was voor iemand met een kogel in z'n poot. Dat geldt ook voor andere wonden. Met een kogel in je arm kun je eigenlijk nog steeds prima een geweer hooghouden en mikken. Ik heb gelukkig met beide in het echt geen ervaring, maar ik kan me zo voorstellen dat het in echt minder makkelijk gaat en dat wilde ik duidelijk maken...

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 9 oktober 2009 10:13]

Dat was bij OFP1 inderdaad anders, in je been geraakt worden betekende dat je moest kruipen als je geen medic bij je had. Ik kan me echter wel voorstellen waarom ze dit wat minder sterk hebben gedaan in de opvolger, het was namelijk ontzettend irritant om die kilometers kruipend af te leggen. Doodgeschoten worden was minder vervelend, want dan kon je het nog eens proberen maar dan snel...

Hoe veel heb je er last van als je in je arm geraakt wordt? Dat was juist wel spannend in OFP1, als dat gebeurde wist je dat je dichterbij je vijand moest komen om hem alsnog goed te kunnen raken. Dat zou ik er als ontwikkelaar niet uitgehaald hebben.
http://www.kadiak.org/aleutians/map_kiska.jpg

Operation Flashpoint Dragon Rising speelt zich af op het echt bestaande eiland Kiska. Kiska behoord tot de Rat Island group welke weer horen bij de Aleutian Islands of Alaska. Het eiland is in de geschiedenis meerdere keren in handen geweest van o.a. China, Rusland, Japan en Amerika. Omdat het een relatief rustig eiland is, zijn bijna alle sporen van de WWII nog aanwezig.
Bomkraters, munitie/materialen deposits, tunnels, Japanse versterkingen voor kanonnen en kapot geschoten voertuigen. Hopelijk plaats Codemasters al deze elementen in de game omdat het een realistische waarde heeft. Overgens is de naam veranderd van Kiska in Skira.

[Reactie gewijzigd door MelodyDeluxe op 9 oktober 2009 14:45]

ik mis dat dus ook..

Lijkt me een vette game! Meer in de stijl van het oudere Ghost Recon 1. Wel jammer dat je je kit per missie niet zelf kan aanpassen. Dat vond ik in GR nou juist zo vet!. Je eigen squad uitrusten met silenced m4's en een 2de en 3de squad als support in de vorm van sniper en LMG (voorals het echt fout ging)
Over het algemeen was dit bij OFP1 en ArmA 1/2 gewoon mogelijk al dan niet in de meeste missies omdat er geen andere wapens voorhanden waren als je een missie in ging. Daarentegen is het daarbij wel mogelijk dat je dus je teammaten uitgebreid orders kon geven tot het droppen van hun wapens aan toe.

Dit heeft CM er helaas uit gehaald bij OFP DR en is dan ook wel een gemis imho.
Het hele teamleader en de uitgebreide opties die erbij zouden moeten horen mist een beetje en vind ik dan ook jammerlijk uitgewerkt
Ja, dat vind ik nou erg goed aan OFP: resistance. Daarbij was je leider van een rebellenbeweging en nam je de wapenvoorraden mee naar volgende missies. Daarmee loonde het ook echt om een vijandige basis te plunderen, zodat je bij een volgende missie waarin je sneaky moest zijn over een silencer beschikte. Ook kon je bijvoorbeeld bij het overvallen van een convooi bepalen of je een paar van je mannen uitrusste met RPG's om meteen de wagens uit te schakelen of juist met machinegeweren om ze te doorzeven.

Maar al met al ben ik niet ontevreden na het lezen van de review, ik dacht eerder gelezen te hebben dat het minder als OFP1 ging zijn. Daarom twijfelde ik ook welke een betere opvolger was voor OFP1, Dragon rising of Arma II? (die ziet er in de screenshots en reviews ook ontzettend OFP-achtig uit)
Ik kan nou niet zeggen na pak hem beet 4 uur door de missies heen te zijn gegaan dat het een spel is dat ik voor de single player nog een keer zou pakken. Wellicht als ik me verveel op hardcore mss maar alle elementen van arma 2 zijn op het visuele na, zelfs daar ben ik nog niet echt mee overtuigd, beter dan dit spel. Ik heb echt met hoge verwachtingen gezeten want je kon er zoveel mee, zeiden ze.
Ik heb er geen reet van gemerkt. Open eiland, ja leuk, maar je moet toch je coordinaten volgen. Het is puur reclame voor amerika geworden, jippy kay yay motherf*ckers...

Als je online tegen elkaar spelen kan, ALS dat werkt dan zou het best heel tof kunnen zijn maar alle spektakel en beloftes die codemasters heeft gemaakt hebben ze vrij keihard in gefaald...
Wanneer ze bohemia in het team hadden gezet, had je arma2 met de graphics en actie van dragon rising en een game die tegen de 9/10 punten zou krijgen. Helaas is de wereld ons niet goed gezind en hebben ze weer eens jammerlijk gefaald een goed spel neer te zetten of tenminste een game die hun loze woorden vervuld.
1. je zou allerlei voertuigen kunnen besturen. Niet in de single player.
2. je zou alle vrijheid hebben op een eiland dat direct helemaal beschikbaar is. Merk je niks van.
3. Het zou superrealistisch zijn. ArmA2 is 10x realistischer en is beter uitgewerkt. Medics die je een spuitje geven en dan is je team weer piccobello. Geen sneak/walk mode, mes is dus nutteloos in een single player game, evenals je side arm, doet vrijwel geen damage en kan je beter tegen de vijand zijn hoofd keilen dan ermee schieten.
4. Het is nog lang niet af, er zitten bugs in als niet mooi afgemaakte animaties van geweer, bomen en units die half te zien zijn en zweven. FF van de AI als je ligt af en toe.
5. missie checkpoints zijn dramatisch gepland net na vervullen van de missie waarbij je vaker wel dan niet in de vuurlinie zit. over het algemeen compleet herspelen van de missie.
6. in een helicopter kan je niet naar buiten kijken, daar zit je verdorie voor in een heli in oorlogsgebied! Ik mag graag even een korte blik op de plek geven van bovenaf waar ik wellicht afgeschoten kan worden...
7. tanks zijn zo goed als nutteloos in het spel gebleken, kennelijk kan amerika met wat artillerie en soldaatjes een eiland overnemen. Je kan er ook in de single player niet in spelen, in OFP 1 kon je ook hele missies in tanks spelen.
8. je speelt altijd in een unit, het mooie van OFP 1 was en ook arma1 en 2, dat je soms als single unit moest of genoodzaakt werd te spelen. DAT geeft je juist een gevoel van hoe grimmig oorlog kan zijn, overleven ipv een mooie glimmende medaille aan het einde van de missie. Alles gaat goed hier, geen onverwachte aanvallen van de tegenpartij op een helo met wat specops (zelfde AI andere wapentjes dan infanterie) of een tank die je niet beschiet.
9. kleine dingen als de flare voor je casevac ergens dumpen mag ook al niet meer, daarvoor is de missie al compleet. Juist het wachten op je helo en de boel nog in de gaten houden voor de echt wel paar minuten dat het duurt voordat die er is, is wat het realistisch maakt.
10. Alles wat kapot is blijft kapot en dat kan je opbreken in missie x als je later daarover een brug moet... ik moet de eerste brug nog tegenkomen, het gebouw dat ik twee keer bezoek op het refuelling station na ook. Weer zo'n belofte wat een gimmick is en niks toevoegd.

kort gezegd is OFP 2 (voor zover je kan zeggen dat het OFP 2 is) te kort, te karig in: missie soorten, wapenkeuze (enigzinds logisch maar niet minder irritant), de AI nog steeds te slecht of juist onlogisch goed, medische hulp is knullig, spanning is te laag, irritant menu waar je wel een beetje aan went maar nog steeds stukken beter kan, nog genoeg bugs die niet zouden moeten bestaan in een retail game, realisme is te laag of halfslachtig en daarbij is de nagemaakte open wereld een gimmick waar je weinig van merkt.
Eigenlijk is het een spel waar je nog 5 uitbreidingen op moet krijgen. Je hebt maar 11 missies met allemaal zeer pro-amerikaanse supremacy ingestelde doelen. Hoe mooi zou het zijn geweest dat Amerika eens vies op zijn bek ging en de hele machine eens niet goed werkte of dat door een andere reden de hele bende verkeerd ging en je daar midden in het eiland staat, omringd door chinezen die willen doden met het enige doel om terug te komen in eigen grondgebied. DAT zou OFP 2 voor mij zijn gedeeltelijk.

Laten we wel afsluiten dat het spel voor wat het doet leuk is maar zeker niet hetgeen wat ze proberen te verkopen. De single player mode is daarmee net zo nuttig als de tournament mode van unreal tournament...

[Reactie gewijzigd door SouLLeSSportal op 10 oktober 2009 20:51]

mooie opsomming van je bevindingen, zelf ben ik een OFP 1 speler geweest en heb nu alle ARMA delen.
ARMA 2 is het voor mij weer helemaal, op de slechte fps na dan, maar de spanning zoals in OFP 1 is weer helemaal terug.

ondanks jou verhaal ga ik toch ook dit spel kopen en spelen, al is het alleen maar omdat er zo weinig echt goede realistische shooters voor de PC zijn.
OFP 2 is helaas niet gemaakt door dezelfde lui als OFP 1. Dus alhoewel het schijnbaar redelijk realistisch lijkt, is ARMA 2 nog realistischer (komt iig meer in de buurt van de originele OPF)

ARMA 2 is daarentegen dus wel gemaakt door dezelfde lui als OFP 1. Ook even gespeeld bij een vriend. Moeilijkheids graad op MP gebied ligt vrij hoog. dus afweging waar ik nog steeds over twijfel... zo realistisch mogelijk.. wat MP vrij moeilijk maakt of OFP dragon rising die minder realistisch is maar misschien MP wat toegankelijker..

Ik wacht wel tot een vriend OFP dragon rising heeft en dan kijk ik nog eens :)
qua realisme is het misschien idd iets minder maar zonder de verbanddoos zou het iedere keer al snel afgelopen zijn met de pret wat de levensduur van het spel bij veel mensen niet ten goede zou komen

Een hele tijd terug had je de Delta Force serie. Daar was je met één of twee treffers gewoon dood. Met name in het eerste deel waren er geen save points. Zeker als de missies moeilijker werden, droeg dat bij aan de uitdaging van het spel.

Nu voelt het een beetje aan alsof ze op het laatste moment een knieval hebben
gemaakt, om toch nog wat aantrekkelijker te blijven voor een groetere groep gamers. Ik heb het niet gespeeld, dus ik hoop dat ik er volledig langs zit...
dit was in deel 1 hetzelfde ;). alleen was je dan wel helemaal weer goed, en bloedde je niet dood.
Ik erger me na 1 dag al aan het feit dat ik mijn eigen uitrusting niet kan kiezen. Als spec ops wil ik een silencer. En de aansturing van je teammates is over complex en kut. In een vuur gevecht één voor één je teammates aansturen is hopeloos. Negen van de tien keer wordt ik niet gespot maar één van mijn AI teammates wel. Waardeloos. Voertuigen zouden veelvuldig in het spel moeten zitten maar ik ben tot nu toe niet meer dan een jeep en een vrachtwagen tegen gekomen. Multiplayer is een ramp. Maar 8 spelers in één map? WTF? En waarom zijn er alleen maar infiltration games beschikbaar?

Ik heb de xbox360 versie en op een full HD scherm raak je volledig gedisorienteerd, mede doordat de kompas boven in beeld niet af te lezen is tenzij je haviks ogen hebt, of een 60 inch scherm op 2 meter afstand. En de vijanden bestaan vrijwel het hele spel uit 2 pixels want je komt niet dichtbij genoeg om uberhaupt te kunnen zien of je tegen een chinees of een gremlin vecht.

Ze zijn een beetje doorgeslagen met realisme. Een realistische oorlog is niet leuk om na te spelen een realistische oorlog is gruwelijk. Maar laat dat element van een oorlog nou net niet realistisch belicht zijn in dit spel.

Ik hoorde van mijn zusje (die bij de Bartsmit werkt) dat 9 uit de 10 Flashpoint games worden terug gebracht.
Ik hoorde van mijn zusje (die bij de Bartsmit werkt) dat 9 uit de 10 Flashpoint games worden terug gebracht.
Zeg je dat nu alleen om je eigen mening kracht bij te zetten? Laat ik toevallig eigenaar zijn van een webshop. Een best wel grote webshop op het gebied van games. Wij hebben veel OP2 games verkocht. 0,0 terug gekregen.

[Reactie gewijzigd door pgerrits op 9 oktober 2009 13:56]

Het BS publiek is nou ook over het algemeen niet het publiek voor dit soort spellen.

Verder vind ik het echt te gek dat je op play.com en amazone.com voor ca 25 euro een spel kan kopen terwijl de prijs in Nederland op de meeste plaatsten gewoon 50 euro is...
In Nederland heb je nog geluk dan.
De prijzen in Belgie zijn gewoon te belachelijk voor woorden.
Koop dit spel in België en het zal je € 69,99 kosten.

On-Topic
Ik wou me dit spel ook gaan aanschaffen wat de prijs ook mag zijn maar aangezien iedereen hier het spel zo slecht vind en ArmA 2 realistischer is blijf ik toch maar bij ArmA; Een grote teleurstelling voor mij want ik had echt wel ' High Expectations ' bij dit spel...
heb je al eens over een geweer gekeken met een target op 300 meter in het echt ?
dan weet je waarschijnlijk ook waarom je niet meer als 2pixels poppetje ziet ;)
Doorgeslagen met realisme is (zoals ik het in de review lees) onzin. Niet meer dan OFP1. Ik denk dat je het gewoon in het verkeerde genre zoekt, want dit spel is qua gameplay niet te vergelijken met de meeste shooters en die vergelijking moet je dan ook niet trekken. En daarmee ook gericht op een hele andere doelgroep. Het is een beetje alsof je mcRea-rally-spellen vergelijkt met NFS. Lijkt hetzelfde genre maar speelt heel anders. Bij NFS moet je gewoon met vol gas de bochten door, bij rally niet. Bij CoD moet je gewoon als een rambo op een tank afsprinten, bij OFP niet :)

Ik vind het zelf juist altijd erg nep als je vol in het vuur van een machinegeweer staat (van 3 meter afstand natuurlijk) maar je houdt nog de helft van je HP over. Als je een kogel door je kop of romp krijgt ben je gewoon dood ;)
"quote"Ik hoorde van mijn zusje (die bij de Bartsmit werkt) dat 9 uit de 10 Flashpoint games worden terug gebracht."quote"


zodat ze hun geld terug krijgen en de nocd crack van gamecopyworld weghalen om het toch nog maar is te proberen .
Ik mis helaas informatie over dedicated servers en de nogal absurde besturing van voertuigen. Toen ik hier over las op het tweakers forum werd ik in één keer een stuk minder enthousiast. Toch de game gehaald en ik vermaak me er zeker wel mee. Als je eenmaal een goede multiplayer server hebt (En dan het liefste Infiltration On Home Soil) is het echt enorm vet. Het ene moment is het doostil, vijf seconden later kan zomaar de hel losbreken.

Hoor overigens enorm veel geklaag over de graphics (en dan niet de kleurtinten). Ik speel de game nu op low om op elke explosie en kogelregen voorbereid te zijn. Zelfs dan ziet het er nog prima uit. (Ben sowieso meer fan van een soepel lopende game dan pure grafische kracht).

Gister mijn eerste co-op gespeeld en dat was ook enorm vet. Vandaag speciaal voor deze game een nieuw modem halen om eindelijk een keer van mijn NAT fouten af te zijn. (Peer2Peer geklooi ook altijd). Daarna me lekker vermaken met multiplayer en co-op. Gelukkig zijn er al wat mensen die speciaal een paar computers hebben staan met goede internetverbinding om te hosten.
Adante ik denk dat men bedoelt dat de kwaliteit van de graphics niet in verhouding staan met de intelligentie en features van de rest van het spel... Een afgewogen combi van deze elementen en je hebt een top game... Bij flashpoint zijn helaas de graphics voldoende en niet goed.
Ik ben voor de eerste keer in mijn leven afgegaan op de eerste reviews van deze game en heb het dan ook, tijdens het toevallig passeren van een gameshop, onmiddelijk gekocht. Dit is ook de laatste keer dat ik zomaar iets zal kopen.

Het is een OK spel maar heeft volgens mijn bescheiden mening niet veel te bieden voor de OFP en Arma fans. Het voelt allemaal niet lekker.

Ik krijg zo ongeveer hetzelfde gevoel bij deze game als het gevoel dat ik had toen ik NFS shift speelde.
Ik ben fan van Sims, zowel tactical sims als OFP, Arma1&2, racing sims zoals rfactor, GTR2 en Iracing, of flightsims zoals DCS:Blackshark.

Toen ik NFS:shift probeerde verwachte ik een race sim maar werd getrakteerd op een racegame met wat sim elementen en een wrange na-smaak. Na wat realism mods was de besturing een stuk beter maar het spel ademde nog steeds geen race sfeer uit. Je voelde je niet op een track maar in de arcade hall.

Toen ik OFP 2 probeerde verwachte ik iets dat voor 80 % leek op OFP maar kreeg ik geheel iets anders voorgeschoteld.

De grootste domper vind ik het gebrek aan freelook, vooral op de voertuigen. Een geen LEAN??? euh...Het is net alsof je met oogkleppen en een dubbele hernia rondloopt.

Je wordt als speler zomaar ergens gedropt met een aantal objectives die je welliswaar vrij kan benaderen maar waar telkens duidelijk een optimale route zichtbaar is, en daarmee bedoel ik niet de waypoints die op de moeilijkste setting uitgeschakeld zijn.
Eerst zit je in een nightops missie en plots krijg je een COD achtige storm the beach missie voorgeschoteld.

De triggers zijn zo duidelijk dat het niet meer voelt alsof je onderdeel bent van een slagveld, maar dat je je best moet doen om in een zo goed mogelijke positie zit alvorens de trigger "getriggered" wordt.

De voertuigen zijn ook slecht uitgewerkt. Als je in ARMA 2 een heli ziet vliegen zie je dat er nog wat flightmechanics achter zitten, het beweegt zich redelijk realistisch door de lucht. In deze game ziet het er als een heli op rails uit.

Ik kan er niet echt mijn vinger op plaatsen maar dit spel valt gewoon niet op zijn plaatst in het genre waar ze het in plaatsen.

Ze moeten gewoon een apparte onderverdeling maken voor de term SIM denk ik.
Console SIM en pc SIM, een heel andere wereld als je het mij vraagt. Spijtig van de aanschaf. Ik hoop dat ze het spul nog een beetje gemod krijgen.
Omdat ik het spul gekocht heb blijf ik mijn best doen om telkens nog maar eens terug te gaan om te zien of het beter wordt. Zit nu in missie 4 en heb het wederom uitgezet puur uit frustratie.

Ik verafschuw lineaire gameplay. Je kan dan wel lopen waar je wil, waarschijnlijk is de map kms groot, toch heb ik het gevoel dat ik een standaard COD level aan het spelen ben. Iemand het spel kopen? Ik weet niet wat de return policies zijn in Belgie. Dit zou het eerste spel zijn wat ik gekocht heb en liefst terug richting de verkoper wil smijten.

Dit is nu al het zoveelste spel waar ik hoge verwachtingen van had, maar wat maar een mager consolegedrocht is. Damn ik mis PC gaming.
Na alle reacties gelezen te hebben, wil ik ook wel mijn mening geven.

Al vanaf 2008 kijk ik uit naar dit spel, heb hem dan ook vrijwel direct gekocht toen hij in de winkel lag. Maar... this is not what I expected! Tijdens het spelen heb soms het oude OFP gevoel maar soms ook helemaal niet.

Dat komt voornamelijk door de zéér onlogische manier waarmee je je team aanstuurt. Ten eerste moet je hiervoor stil staan?? Tijdens een oorlog is het soms heel erg cruciaal dat je niet stil staat. Ten tweede had ik het niet vreemd gevonden als ze een tweede handleiding hadden bijgevoegt met uitleg welk commando je waar kunt vinden. (Handig als de kogels om je oren vliegen)

Ten tweede vind ik dat het realisme niveau niet goed is uitgevoerd, ben gelijk op Hardcore niveau begonnen maar waarom zou je dan ineens geen kompas meer hebben? Dit behoord tot de standaard uitrusting van een soldaat lijkt me? Daarentegen heb je wel een map waarop live de verplaatsingen van je vijanden te zien zijn? Dat op het moeilijkste niveau niet constant een balk bovenin je beeld hangt met een richtingaanwijzer snap ik, maar zorg er dan voor dat je met een toets het kompas tevoorschijn kan halen. Nu moet ik elke keer op de map kijken om te zien of ik niet de verkeerde kant op ga.

Het spotten van je tegenstanders gaat redelijk als je genoeg geduld en concentratie hebt, daar heb ik verder geen problemen mee. Wat me wel tegen valt is de hoe de vijand aanvalt, zelf schiet ik ook niet altijd gelijk raak, maar als je magazijn na magazijn verknalt zonder iets te raken dan moet je je toch gaan afvragen of je misschien iets niet goed doet. Verder kan ik in een vuurgevecht redelijk dichtbij de vijand komen omdat ze me simpelweg niet raken, een btje naar voren achter links en rechts rennen is al voldoende.

De teammates zijn een verhaal apart, als je in gevecht bent doen ze best goed waarvoor ze bedoeld zijn. Ook strategisch posities innemen gaat goed, maar als je de vijand ongemerkt wil benaderen zijn ze een blok aan je been. Als ik ga liggen op de grond wil ik dat zij dat ook doen en niet als een stel hippies om heen gaan staan springen.

Het (niet kunnen) saven van je game ervaar ikzelf als een belemmering voor het spelen. Dat ze hiermee het realisme willen vergroten kan ik begrijpen maar het zorgt voor veel frustratie als je elke keer 5 minuten onderweg bent en vervolgens in het cruciale moment binnen 5 seconden wordt neer geknald. Ze hadden imo best een functie kunnen inbouwen dat je een beperkt aantal savegames kunt maken in een missie. Of dat je om de zoveel tijd weer kunt opslaan. Het minste wat ze hadden kunnen doen was de checkpoints goed plaatsen.

Persoonlijk vind ik ook het ontbreken van filmpjes een gemis, dit zorgt namelijk voor een veel sterkere verhaallijn, al zijn het maar ingame beelden. (Zoals dat in de eerste OFP ook was) Het verbinden van je wonden en de Medic vind ik nog niet echt een groot probleem want niet alles kan uitgewerkt worden, maar dan moet dat wel terug te zien zijn in iets anders zoals gameplay enz.. Oja over gameplay, het besturen van een Jeep is niet echt fijn aangezien je alleen de linkerkant van je beeld ziet en daardoor geen overzicht hebt. Daarnaast ook geen extern view mogelijk, dus dat schiet allemaal weer lkkr op.

Als laatste is er nog het niet kunnen kiezen van je uitrusting, ik vind dit een minpunt maar geen onoverkomelijk iets. Als een soldaat op missie wordt gestuurt kan hij ook niet kiezen welk wapen hij wil, hij krijgt er gewoon één en moet het daarmee doen. Dit is dus vanuit het oogpunt van realisme wel te rechtvaardigen.

Samenvattend is OFP2 voor mij geen echt vervolg van OFP, waar ik in het eerste deel gerust met de verrekijker een uur in de bosjes kon liggen om het hele vijandelijke kampement in beeld te brengen en daar ook plezier aan beleefde zie ik dat nu niet snel gebeuren. Verder mis ik ook die details uit OFP waardoor je wist: dit is war-sim en alles draait om het realisme. Als ik me goed herinner dan kon je bijvoorbeeld in OFP1 op de map de hoogteverschillen zien. Dit is realistisch en nuttig, de map die nu gebruikt is lijkt meer op een gejatte kaart uit het spel RISK. Zo zijn er meer voorbeelden te noemen, bijvoorbeeld dat soldaten die op wacht stonden rookten waardoor ze een km afstand al te zien waren. Nu weet ik niet of dit in OFP2 niet het geval is maar ga er niet vanuit.

De belangrijkste oorzaak voor bovenstaande punten is volgens een paar stevige tikken gehad heeft van de console versies. Nu heb ik al niet zoveel op met consoles, maar deze game hadden ze niet daarop moet uitbrengen, dan ben ik best bereid 2 tientje extra te betalen. Nu krijg je een half-gaar commerciëel product waarvan er 13 in een dozijn gaan. Geschikt voor de mainstream die net intelligent genoeg is knopjes van een toetsenbord (lees controller) in te drukken. Ik had gehoop dat OFP2 een exclusieve game zou worden die vanwege het niveau niet door iedereen gespeeld kan worden. Dit is geen spel wat bedoeld is voor consoles, daarvoor is het te ingewikkeld. Om te vergelijken, weleens SplinterCell op de Xbox gespeelt? Ik was een PC gewend en vond de console versie totaal waardeloos. Net zoals de PC-versie van CIV 4, daarvan kan je ook geen console versie uitbrengen, ja ik weet het Revolution is wel een console versie, maar waarin lijkt die nog het oorspronkelijke spel?

De PC-versie van OFP2 mist nu juist datgene wat OFP uniek maakte in zijn soort, namelijk uitgekiend realisme waarbij er wel mogelijkheid blijft bestaan om te winnen maar je hiervoor elke mogelijke oplossing moet nalopen. De kick is dan natuurlijk om het in één keer goed te doen. Dit is denk ik alleen goed toe te passen op een PC. Als je het spel toch uitbrengt op consoles moeten er concessies worden gedaan en dat is waar menig oud-gebruiker (including myself) nu tegen aan loopt.

Tot zover mho over OFP2, heb het spel vandaag gehaald maar overweeg om hem morgen weer terug te brengen.
Tegenstanders <snip> hebben vooral verdacht goede ogen. De kans is groot dat je al dood bent voor je een vijand gezien hebt. <snip>. Je kunt honderden meters niemand tegenkomen, om daarna na één schot dood te zijn.
Wat vinden de mensen die dit spel al kennen van bovenstaande opmerking? Is dat echt zo?
Ik heb er nml een bloedhekel aan als je moet lopen turen naar 1 bewegende pixel tussen het gras/bomen om zo de enemy te herkennen (wat dus next to impossible is) en dat je dus moet vertrouwen op de ogen van m'n AI teamgenoten. Dan is voor mij de lol er al snel af.

Overigens vind ik dat ook niet echt getuigen van realisme.. d'r moet toch op z'n minst een (niet door gras of bomen geblokkeerde) line-of-sight zijn tussen mij en de vijand..
Thermal scope! :D
Dan zie je hun al lang voordat ze jou zien. Als je deze niet hebt moet je gewoon rustig rondkijken en goed concentreren. Het is echt niet zo dat er net één pixel tussen een struikje je meteen killt. Soms heb je trouwens wel dat je als player vijanden spot terwijl je die echt niet hebt gezien. Ook de friendly AI wil nog wel eens op die ene pixel schieten en dan kan je ook wat kogels terug verwachten. Als je co-op speelt en je schiet niet te veel, en schiet pas als je weet dat je een goed schot kan plaatsen dan heb je hier totaal geen last van.
Het valt wel mee, maar het is wel weer zo dat als jij opvallend gaat rennen in het midden van het gevechtsveld je zult worden beschoten vanaf beschutte gebieden en dus niet meteen weet waar het vandaan komt... Echter is dat ook weer niet helemaal waar, want je ziet vaak de ''groene'' kogels voorbij vliegen en kun je inschatten van welke richting het vuur ongeveer kwam.

Het is niet het geval dat je vaak door een 1 shot 1 kill wordt neergemaaid, nee.

Wat ik juist wel gaaf vind van dit aspect, is dat het spannend wordt gemaakt omdat je weet dat je beschoten wordt, maar niet precies weet waar de vijand zit (soms). Je zult dus risico moeten nemen. Ren je bijv. naar een andere coverplaats, of blijf je wachten? Vind het behoorlijk realistisch op die manier. In echte gevechten weet ook echt niet iedereen precies waar de vijand zich bevind en zul je ook eerst goed uit moeten kijken.
Houdt er rekening mee dat je missies keer op keer op keer vanaf een checkpoint moet herspelen. De vijanden liggen zodra ze jou zien in het gras en dan zie je ze echt niet tenzij je een infrarood kijker bij je draagt. Je hebt maar een beperkt zicht. De kijkhoek is erg klein. Het enigste wat je doet is zoeken naar muzzle flashes. Maar dat werkt meestal ook niet omdat de AI zo slim is je te omsingelen. Dus tegen de tijd dat je twee vijanden voor je in het gras hebt omgelegd beschieten ze je van elke kant en is winnen onmogelijk. Andere tactieken zoals terug trekken kun je niet gebruiken want voor je 2 meter hebt afgelegd lig je tussen 6 plankjes hout.

Het is een simulatie game die je gehandicapt speelt door de beperkingen van de hardware en de gebruikte techniek.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 9 oktober 2009 09:59]

Ziet er veelbelovend uit. En niet overdreven duur.

Zou je dit nog fatsoenlijk kunnen spelen met een GF8800GT?

Waarom die vreemde prijsverschillen tussen PC en PS3/XBox?
Is prima te spelen met een 8800GT, de engine is zeer goed. Ik speel het op een 9800GTX die niet bijster veel sneller is dan de 8800gt en ondervind totaal geen problemen met slowdowns
Thx. En draait 't op Win7? Gaan we 's testen op de MacPro. :)

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 9 oktober 2009 10:24]

Is niet vreemd. Microsoft en Sony leggen geld bij op elke verkochte console, dat willen ze wel graag terugzien natuurlijk. Prijsverschil tussen PC en console spellen is al snel 2 tientjes, ik neem aan dat een groot deel daarvan naar de genoemde consolebouwers gaat.
Is prima te spelen met een 8800GT, de engine is zeer goed. Ik speel het op een 9800GTX die niet bijster veel sneller is dan de 8800gt en ondervind totaal geen problemen met slowdowns op 1440x900 met alles op de hoogste setting.

[Reactie gewijzigd door 96284 op 9 oktober 2009 10:32]

Ik draai het prima op Windows 7 64bit 1680x1050 alles high etc (4870x2/E8200/4GB)

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 9 oktober 2009 20:28]

lijkt me wel een goede uitdaging deze game. Vooral met 3 andere vrienden samenspelen lijkt me lachen.
Als je een beetje goed in deze game begint te worden dan moet COD mw 2 dalijk een eitje zijn.
Maar kan je dus ook met je vrienden de missies voltooien?
Ziet er in ieder geval uit als een game die ik maar eens moet aanschaffen.
Jup je kunt de campaign met je vrienden door spelen al zijn er op dit moment nog een beetje probjes met het hele multiplayer gebeuren. In sommige gevallen geen co-op games kunnen joinen of ongewoonlijk veel lag in sommige servers. Daarnaast nog geen ondersteuning voor dedicated servers maar het hosten van een eigen game gaat zeer gemakkelijk en werkt ook prima.
Hell no, dit spel heeft echt helemaal niets met COD te maken en de skills die je jezelf aanleert hierbij helpen je ook echt niet in COD.
Goed, ze zijn allebei shooters maar daar houdt het ook echt mee op. COD is een poppekast, een achtbaan vol adrenaline en honderden dode vijanden die met een paar schoten dood zijn terwijl jij kogels incasseert terwijl je rondrent als een malle. OF2 is dat allemaal niet :)
Eh om je enigzins teleur te stellen, het ging wat mij betreft nogal simpel, je pakt je normale assault wapen naar keus, kijkt via de ironsight, knielt en strafed naar links/rechts terwijl je blijft schieten op de vijand, dat was voor close combat DE beste manier.. Vond het spel wel leuk, maar na 11 missies verwachte ik op hooguit 10% van het spel te zitten. komen er ineens de credits voorbij...
Heb deze game voor de PC. Ik vind het een aardig spel, maar er zijn wel een aantal problemen:

-De AI is niet geweldig (deed me denken aan Delta Force, en dat is niet goed);
-Erg korte campaign (11 missies);
-Commando's geven via een bizar onhandig menusysteem (was waarschijnlijk nodig voor de consoleversies);
-Vreemde FOV, dit is typerend voor een consolegame als deze (ik vermoed een FOV van ongeveer 60, het lijkt alsof je continu inzoomt);
-Als ik in de game sprint, word ik fysiek misselijk (ik speel veel games, maar dit is de eerste game die dit effect op me heeft);
-De graphics zijn niet echt spectaculair te noemen, veel wazige textures (again....console);
-Veel houterige animaties (kijk hoe die tango's en teammates lopen)

Ondanks deze minpunten krijgt deze game van mij een voldoende. ARMA 2 blijft echter stukken beter.

[Reactie gewijzigd door Janssen op 9 oktober 2009 21:14]

Ben het helemaal met je eens. Ik heb het spel ook voor de PC en ik voel mij genaaid doordat het aanvoelt alsof ik een console port aan het spelen ben. Operation Flashpoint 1 heb ik vroeger ook gekocht en dat was er alleen voor de PC toen. Nu jaren later krijgen we dit voor de kiezen als PC gamer. Is dit waarvoor we spellen kopen?
Die graphix kunnen echt niet. In de developers filmpjes vertellen ze nog over de realisme als je iemand dood schiet (zoals een headshot). Het lijk ziet eruit alsof je counterstrike 1 aan het spelen bent. De explosies alleen al lijken wel 2d plaatjes uit dukenukem3d die een iets hogere resolutie hebben. Het jaar 2001 (release OF-CWC) belde, ze willen hun graphix terug. Wat ook nog een punt van frustratie is is dat als ik mijn 360 controller in mijn pc heb zitten alle knoppen en commands voor de controller inclusief plaatjes worden uitgelegd. Als je met toetsenbord en muis speelt (waar je een FPS zoals dit mee hoort te spelen naar mijn mening) krijg je dus niet te zien welke knop van je toetsenbord waarvoor dient (wat nog extra het gevoel geeft dat ik een halfbakken port speel).
Hierdoor krijgt het spel van mij een flinke onvoldoende. Goedzo Codemasters! jullie weten hoe je met je achterban om moeten gaan... NOT!

-edit-
Overigens had dit een perfect spel kunnen zijn voor LIVE, zodat ik met mijn PC versie met mijn broer die een 360 heeft Co-op kan spelen.

[Reactie gewijzigd door RadioKies op 10 oktober 2009 14:23]

dat met die knoppen heb ik niet, ik zie gewoon bij de menu's staan dat ik op esc moet klikken als terug wil enz..

verder vind ik het idd erg jammer dat dit gewoon van console naar pc omgebouwd is, codemasters gaat hier weer puur voor de winst |:( zal me niks verbazen als ze zometeen met een versie voor de wii komen omdat ze dan nog meer kunne verdienen :'( tis sneu dat zoon mooi reeks spellen zo geworden is. :'(
- Je kunt geen piloot meer spelen in de SP campaign, en ook geen tank crew member. Belangrijk punt uit OFP1
-Inderdaad wazige textures, ik kwam een GROTE steen tegen met een texture van volgens mij 100x100 pixels ofzo. Sorry maar dat kan echt niet (Console-catering)
-Ik kwam een uitgebrand pantservoertuig tegen wat letterlijk een spel uit 1999 beschaamd zou hebben, zo low poly was het. Werkelijk ongehoord. De wielen waren cylinders met 8 harde hoeken erin. Het was gewoon erg. (Console-catering)
-Jou FOV punt wat je zegt, viel mij ook op. MAar daarom krijg je ook meer het gevoel alsof jou hoofdpersoon bijna op de plaats pas maakt in plaats van rent.

En nog wat andere punten als boven beschreven. Als Bohemia deze engine had gehad, en ArmA2 ermee had gemaakt, zonder voor de console hoeven te cateren hadden we een geweldig spel gehad, nu is het een spel wat beter een andere titel had kunnen dragen want het beschaamd de naam Operation Flashpoint.

Is echt jammer, maar ik ga deze game niet kopen, ze verdienen mijn geld niet.
in de laatste missie kan je in principe wel in een tank gaan. moet je wel een beetje brutaal zijn, en de normale bemanning eruit kicken :9

maar idd, normaal krijg je een tank niet van binnen te zien.


ik ben denk ik één van de weinige die dit spel leuk vind. je kan lekker je eigen gang gaan, eigen strategieën bedenken en een beetje over weilanden hollen. fantastisch :) de single player is btw wel een beetje kort. ook met de bonus missies erbij ben je niet zo heel lang bezig
En het is toch meer dan logisch dat de checkpoints soms een aantal 100 meters van het doel afliggen. Als het de eerste paar keer niet lukt kun je er ook voor kiezen om een omweg te nemen en zo een andere tactiek uit te stippelen. 8-)

Heb nu toch al weer een aantal uurtjes met het nodige plezier en frustratie gespeeld, maar ik vrees dat ik nu op een enigzins moeilijk gedeelte ben beland (3e missie, verdediging van het dorp) Iemand noch tips? :9
ik probeerde zelf eerst mn squad bij de zandzakken en het machine geweer op te stellen, maar dat ging steeds mis. Uiteindelijk is het me gelukt door mezelf en de squad in het nabij gelegen gebouw op te stellen. Let goed op de map en geef je team opdracht om nieuw gearriveerde troepen te onderdrukken en help ze zelf bij het afmaken.
Zet je team neer bij het 1e huis links van de zandzakken met de MG. Kruip zelf als gunner in de LAV. Je hoeft zelf alleen je 12 o'clock en je 3 o'clock posities in de gaten te houden.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True