Laptops onder de 1kg blijven bijzonder om in handen te hebben als je normaal gesproken een veel zwaarder apparaat meezeult, zoals ik. Het lijkt bijna alsof je een dummy vasthoudt: zo makkelijk til je het apparaat van de tafel. Diverse fabrikanten hebben de afgelopen jaren laptops geïntroduceerd die zo licht zijn. Denk aan de Gram-serie van LG, die helaas niet meer in Nederland te krijgen is, aan de EliteBook Dragonfly-laptops van HP voor zakelijke gebruikers en aan de ZenBook A14 van ASUS, die in januari werd geïntroduceerd.
Ook Acer maakt al een geruime tijd ultralichte en ultradunne laptops. Neem de Acer Swift 7 uit 2019: minder dan één centimeter dik en 890g zwaar. Dat apparaat uit 2019 kende nog een paar duidelijke compromissen om het gewicht te halen, zoals een ultrazuinige Core i7-8500Y-processor met een tdp van slechts 5W − nog minder dan de gemiddelde tablet − en een accu van slechts 32Wh, die kleiner is dan die van sommige 11"-netbooks.
In 2025 is het mogelijk om binnen het gewicht van 1kg veel meer hardware in een laptop te verwerken. De Acer Swift Edge 14 AI, die de fabrikant deze Computex presenteert, is daar een voorbeeld van. Dit model is voorzien van een Intel Lunar Lake-processor en een hogeresolutie-oledscherm. De vraag is of de fabrikant om het gewicht te halen niet op andere punten te veel heeft bespaard die je niet zo gemakkelijk ziet op de specificatielijst, bijvoorbeeld de stevigheid van de behuizing, koeling en accuduur. Ik heb alvast een exemplaar kunnen uitproberen om te kijken hoe dit in de praktijk uitpakt.
Stevige behuizing met gouden accenten
Waar ASUS zijn ZenBook A14 voorzag van een speciaal, extra dun tabletmoederbordje om het gewicht onder 1kg te houden, is het volgens Acer vooral de behuizing die de Swift Edge 14 AI zo licht maakt: 990g, om precies te zijn. De behuizing is gemaakt van de gebruikelijke combinatie van magnesium en aluminium die vaker wordt gebruikt voor dit soort 'ultralights'. Het voordeel van deze legering is dat deze steviger is dan alleen aluminium, waardoor er minder materiaal nodig is om dezelfde sterkte te bereiken. Bovendien zou de legering beter bestand zijn tegen krassen dan gewoon aluminium, aldus Acer. Het nadeel van de combinatie, als je dat al een nadeel wilt noemen, is dat het materiaal wat meer aanvoelt als plastic dan het duidelijk metalig aanvoelende aluminium. Als de laptop dan ook nog eens flexibel aanvoelt omdat uit gewichtsbesparing te weinig materiaal is gebruikt, is de associatie met een goedkope, volledig plastic instaplaptop snel gelegd.
Bij de Swift Edge 14 AI is dat gelukkig niet het geval: de behuizing voelt inderdaad alsof hij van plastic is gemaakt, maar laat zich niet makkelijk verdraaien als je hem met twee handen vastpakt. Ook bij indrukken in het midden geeft het metaal niet te veel mee. Acer heeft het apparaat voorzien van een witte kleur met enkele gouden accenten op de kap − daar moet je van houden. Die schermklep voelt overigens wel wat flexibel aan, wat opvallend is omdat voor het scherm een glasplaat is geplaatst.
Dat scherm is een 14"-oledpaneel met 2880x1800 pixels en een 16:10-beeldverhouding. Het scherm heeft een VESA DisplayHDR 600-certificering, wat betekent dat er bij hdr-weergave een piekhelderheid van 600cd/m² wordt behaald. De keuze voor een oledscherm is logisch bij een lichte laptop: zo'n paneel bestaat uit minder lagen dan een traditionele lcd en weegt daarmee minder. Bij de ZenBook A14 van ASUS werd dit ook al toegepast, hoewel het scherm van dat model een lagere resolutie van 1920x1200 pixels had.
Matglazen touchscreen
In tegenstelling tot bij ASUS is het scherm van de Swift Edge 14 AI ook een touchscreen. Hiervoor wordt normaal gesproken gekozen voor een glasplaat en een spiegelend scherm, maar dat is hier niet het geval. De Swift Edge 14 AI is de eerste laptop ter wereld met een Corning Gorilla Matte Pro-afwerking; het betreft dus een matte glasplaat. Acer stelt dat dit niet om een nanotextuur gaat die in het glas is geëtst, zoals bij varianten van de MacBook Pro met een matglazen scherm, maar om een aparte laag die met het glas wordt verbonden door een speciaal soort lijm.
Reflectie op het matglazen touchscreen van de Acer Swift Edge 14 AI (links) en een normaal glazen touchscreen in dezelfde ruimte
Acer stelt dat het matglas de reflectie van het scherm met 95 procent kan reduceren ten opzichte van normaal glas. In de demoruimte waren ook enkele Swift X-laptops van Acer met normaal glazen oledscherm aanwezig en inderdaad is het scherm van de Swift Edge 14 AI veel beter afleesbaar bij fel invallend licht. Het matte oppervlak voelt wat gladder onder je vingers dan normaal glas. Zoals gebruikelijk zie je de textuur van de matte coating wel een heel klein beetje terug in het beeld, maar dat is wat mij betreft een kleine prijs voor een beter afleesbaar scherm.
Goede werkomgeving met veel lampjes
De basis en het scherm zitten verbonden door scharnieren die wat stijf aanvoelen, gezien het geringe gewicht van de laptop. Het apparaat is niet makkelijk met één hand open te doen. Prettig is wel dat het scherm tot de volledige 180 graden opent.
Het toetsenbord heeft witte achtergrondverlichting en dat is gezien de kleur van de behuizing niet zo handig. Acer stelt dat de toetsen zijn voorzien van een softtouchcoating, die zou moeten aanvoelen als fluweel. In de praktijk merkte ik daar weinig van, maar prettig is de flinke travel, mogelijk doordat Acer de laptop niet zo dun mogelijk heeft gemaakt. Ook de poorten zijn ruim aanwezig: tweemaal USB-C met Thunderbolt 4, tweemaal USB-A, een HDMI 2.1-poort en een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort is helemaal prima voor een laptop van dit formaat.
De powerknop van de Swift Edge 14 AI heeft een geïntegreerde vingerafdruklezer, die oplicht wanneer je vinger wordt herkend. Nog meer lampjes zijn te vinden in de touchpad, voorzien van een bloemetjespatroon dat knippert zodra de npu actief is. Het is de vraag wie daarop zit te wachten; het lijkt vooral bedoeld om aan te tonen dat de npu iets toevoegt aan de laptop. Gelukkig kun je het lampje ook uitschakelen via de AcerSense-app. Behalve de vingerafdrukscanner heeft de Swift Edge 14 AI ook nog een full-hd-webcam met gezichtsherkenning voor wie op die manier wil inloggen.
Lunar Lake-processor
Waar ASUS zijn ZenBook A14 baseert op een Snapdragon X-processor, kiest Acer bij de Swift Edge 14 AI voor een Intel Lunar Lake-processor. Er zijn verschillende configuraties, van het instapmodel Core Ultra 5-226V tot en met de snelste uitvoering, de Core Ultra 9-288V. Alle processors zijn voorzien van een npu met minstens 40Tops, geschikt voor alle Copilot+-AI-functies in Windows. De laptop is leverbaar met maximaal 32GB lpddr5x-werkgeheugen en een 1TB PCIe Gen4-ssd.
Het koelsysteem van de Swift Edge 14 AI is niet bijzonder qua opbouw, maar het lijkt erop dat je qua snelheid niet enorm hoeft in te leveren ten opzichte van andere Lunar Lake-laptops, hetzij vanwege een te lage stroomlimiet of te onderbemeten koeling. Ik heb een stresstest gedraaid met behulp van ThrottleStop op het testmodel dat Acer demonstreerde, voorzien van een Core Ultra 7-258V-processor, en zag een piek van 40W, waarbij de processor op de langere duur 30W bleef verbruiken. Dat ligt ongeveer in lijn met het maximum-tdp voor deze processor en volgens het programma was de processor beperkt door de stroomlimiet en niet door te hoge temperaturen.
Dat de Swift Edge 14 AI voor een Lunar Lake-laptop naar behoren presteert, betekent niet dat het een bijzonder krachtige laptop is naar de maatstaven van 2025. De Snapdragon X-processors presteren in sommige benchmarks bijvoorbeeld beter vanwege het grotere aantal rekenkernen. Aan de andere kant is er bij deze chips soms sprake van prestatieverlies als er geen native Arm-versie van de software beschikbaar is. Lunar Lake-processors beschikken over een wat snellere igpu.
De Swift Edge 14 AI heeft een 65Wh-accu die volgens Acer tot 21 uur werktijd mogelijk maakt als je alleen video kijkt. Dat is aanzienlijk minder lang dan de 32 uur die ASUS voor de ZenBook A14 belooft bij een vergelijkbaar scenario, hoewel het onduidelijk blijft hoe de accutest van Acer verschilt van die van ASUS. In de praktijk lijkt het onwaarschijnlijk dat deze werktijd gehaald wordt; bij onze accutest van de A14 kwamen we bijvoorbeeld tot ruim 17 uur. Het lijkt logisch dat de Swift Edge 14 AI in realworldscenario's minder lang mee zal gaan dan de ZenBook A14: die laptop heeft een 70Wh-accu, een zuinigere processor en een scherm met een lagere resolutie.
Voorlopige conclusie
Laptops met een gewicht van minder dan 1kg bestaan al enkele jaren. Waar je eerder rekening moest houden met duidelijke compromissen bij het kopen van een superlichte laptop, zoals een superzuinige processor en een zeer kleine accu, zijn er tegenwoordig modellen met serieuze hardware binnen dit gewicht. De Acer Swift Edge 14 AI is een mooi voorbeeld. De laptop heeft een fraai oledscherm met hoge resolutie, dat bovendien een touchscreen is met een unieke matte afwerking. Inloggen kan met vinger of gezicht, het toetsenbord biedt voldoende travel en er zijn veel aansluitingen aanwezig. De Intel Lunar Lake-processor is geen echt snelheidsmonster, maar biedt voor ultrabookbegrippen prima prestaties. Acer lijkt bovendien voldoende koeling te hebben ingebouwd en er is niet bespaard op de stevigheid van de behuizing.
De Acer Swift Edge 14 geeft je dus veel hardware binnen 1kg, maar waarschijnlijk niet de beste accuduur binnen deze gewichtsklasse. Dat is nog wel een compromis ten opzichte van de ASUS ZenBook A14, die wat minder functies heeft maar een grotere accu. Ook de prijs van de Acer Swift Edge 14 AI is minder aantrekkelijk dan die van de concurrent. Waar ASUS de goedkoopste ZenBook A14-variant al voor minder dan 1000 euro levert, kost het instapmodel van de Swift Edge 14 AI rond de 1600 euro. Acer levert de laptop vanaf augustus in de Benelux.
Redactie: Friso Weijers Eindredactie: Monique van den Boomen