Door Dennis de Vries

Redacteur smartphones & tablets

Eén schot in de roos en één net ernaast

Nothing Phone 3a en 3a Pro Review

17-03-2025 • 06:00

149

Singlepage-opmaak

Het grootste verschil: de camerasystemen

Op het gebied van de camera's zijn er behoorlijke verschillen. Hierin zit bij uitstek het grootste verschil tussen deze twee modellen. Als je na het lezen van deze pagina en het bekijken van de cameraresultaten niet om bent, dan is de Pro-versie dus waarschijnlijk niet aan jou besteed.

Nothing 3a & 3a Pro - Camerasysteem
Camerasysteem Nothing 3a en 3a Pro

Aan het camerasysteem zijn opvallende wijzigingen doorgevoerd die niet allemaal positief zijn. Zo heeft de ultrawidecamera een regelrechte downgrade gehad: van de 50-megapixel Isocell JN1 vorig jaar naar een 8-megapixel IMX 355, wat ook nog eens een kleinere sensor is. Tweakers heeft ook hierover vragen gesteld aan Nothing, waarop de fabrikant aangaf dat er nou eenmaal keuzes gemaakt moeten worden binnen een bepaald budget. Daarnaast moet de betere image signal processor (isp) van de Snapdragon-soc ten opzichte van die in het MediaTek-exemplaar van voorgaand jaar het verlies in beeldkwaliteit enigszins compenseren.

  • Phone 3a
  • Phone 3a Pro
Camerasysteem Primair Ultrawide Tele Front
Sensor Isocell GN9 IMX 355 Isocell JN5 Isocell KD1
Resolutie 50 megapixel 8 megapixel 50 megapixel 32 megapixel
Sensorgrootte 1/1,57" 1/4" 1/2,76" 1/3,42"
Pixelgrootte 1,0μm 2,0μm 0,64μm 0,64μm
Brandpunt in 35mm-eq. 24mm 15mm 50mm 22mm
Diafragma F/1.9 F/2.2 F/2.0 F/2.2
Ois Ja - - -
Autofocus Pdaf - Pdaf -
Videoresolutie 4k@30fps 1080p@30fps 1080p@30fps 1080p@60fps
Camerasysteem Primair Ultrawide Tele Front
Sensor Isocell GNJ IMX 355 IMX 882 Isocell JN1
Resolutie 50 megapixel 8 megapixel 50 megapixel 50 megapixel
Sensorgrootte 1/1,56" 1/4" 1/1,95" 1/2,76"
Pixelgrootte 1,0μm 2,0μm 0,8μm 0,64μm
Brandpunt in 35mm-eq. 24mm 15mm 70mm 24mm
Diafragma F/1.9 F/2.2 F/2.5 F/2.2
Ois Ja - Ja -
Autofocus Dualpixel-pdaf - Pdaf -
Videoresolutie 4k@30fps 1080p@30fps 4k@30fps 4k@30fps

De primaire camera’s zijn hardwaretechnisch niet heel spannend: de 3a krijgt net als zijn voorganger een Isocell GN9 met 50 megapixel mee en de Pro-variant kan rekenen op een Isocell GNJ-exemplaar. Die laatste sensor is minuscuul groter – precies 0,01” om precies te zijn - en zou een beter autofocussysteem aan boord moeten hebben, waarvan ik in de praktijk overigens niet veel merkte.

Wil je objecten uit de verte dichterbij halen, dan is een goede telecamera van onschatbare ware. Beide telefoons bevatten zo’n camera met een grotere brandpuntsafstand. Die van de 3a is op papier niet bijzonder: deze levert een 2x-vergroting en bevat bovendien een redelijk kleine sensor. Dit is het punt waarop de Pro-versie moet uitblinken. Die telefoon beschikt namelijk over een telecamera die een periscooplens gebruikt om tot een 3x-vergroting te komen. Ergens is dat vreemd, want er zijn zat toestellen die een 3x-telecamera hebben zonder gebruik te maken van een periscooplens. Dat kan verklaard worden door het formaat van de telesensor: die is met 1/1,95” relatief groot – groter dan de gemiddelde telecamera op telefoons in het midrangesegment – en daarmee zelfs groter dan die op bijvoorbeeld de Samsung S25 Ultra. Als kers op de taart is de minimale scherpstelafstand behoorlijk klein, waardoor de camera geschikt is als telemacro. De Phone 3a Pro is dus ook geschikt voor macrofotografie. Het is de eerste keer dat Nothing een periscoopcamera inzet op een van zijn telefoons.

Het camera-eiland van de Phone (3a) Pro is veel groter
Het camera-eiland van de Phone 3a Pro is veel groter.

Bij de frontcamera’s zien we nog meer verschil in de gebruikte camera’s. De Phone 3a beschikt over een 32-megapixelemplaar en de Pro heeft een sensor met 50 megapixel aan boord, beide afkomstig uit de Isocell-lijn van Samsung. De Pro beschikt daarmee ook over een iets grotere sensor, al is het verschil niet denderend. De reguliere Phone 3a heeft dan weer een iets grotere beeldhoek, wat fijner is als je regelmatig een selfie maakt met meerdere personen erop. Geen van beide frontcamera’s beschikt over autofocus.

Camera-app

Een van de punten waarin Nothing flink wat aandacht heeft gestoken, is de camera-app. Deze springt er dan ook op positieve wijze uit. Waar de camera-interface op telefoons die geen topmodellen zijn soms wat rommelig of onlogisch in elkaar zit, is het tegendeel waar in Nothing OS. De camera-interface op de Nothing Phones is lekker minimalistisch en intuïtief op de juiste plekken, terwijl je ook wat meer de diepte in kunt gaan in bijvoorbeeld de Expert-modus waarmee je rawfoto’s kunt schieten. Fijn detail is hier dat alle elementen in de camera-interface met één hand op te roepen en te bedienen zijn. Uiteraard kun je in de camera-app ook kiezen om in plaats van de standaardflitser de glyphs in te zetten om een wat egalere belichting in het donker te realiseren.

NothingOS - Camera-interface
NothingOS - Camera-interfaceNothingOS - Camera-interface
NothingOS - Camera-interfaceNothingOS - Camera-interfaceNothingOS - Camera-interface

Dat is niet het enige, want er valt nog een interessant detail op. Tegenwoordig kun je, vooral bij high-end telefoons, verschillende fotoprofielen gebruiken die je volledig naar wens kunt instellen. Nothing doet nu mee aan deze trend. Je kan de profielen oproepen door naar boven te swipen vanuit elke camera, waarna je een overzicht van de beschikbare profielen ziet.

NothingOS - Camera-appNothingOS - Camera-app

De manier waarop de profielen worden weergegeven is tof, maar wat hier echt de show steelt is de manier waarop je zelf profielen kunt maken. Dat menu ziet er gelikt uit en geeft je redelijk wat vrijheid over de manier waarop jij graag wilt dat je foto’s uit de camera komen rollen, maar niet zoveel als op de topmodellen van grotere fabrikanten. Ook heeft Nothing het mogelijk gemaakt om profielen te delen met andere gebruikers. Nothings enthousiaste fanbase kennende zullen er binnen de kortste keren populaire profielen beschikbaar zijn om te importeren.