Op basis van het uiterlijk zijn de iPhone 3G en 3GS nauwelijks uit elkaar te houden. De vormgeving is identiek aan die van de iPhone 3G, op een paar kleine details na. Zo is - uiteraard - de naam die op de achterkant staat aangepast. De kleuren waarin de smartphone beschikbaar komt zijn echter dezelfde: wit en zwart.

De grootste externe wijziging zit daarom op het scherm: dat is beschermd tegen vingerafdrukken door een speciale coating. De coating is een welkome toevoeging: doordat de iPhone bij voorkeur bediend wordt met de vingertoppen, moesten iPhone-bezitters vaak het scherm schoonmaken om hun toestel toonbaar te houden.
De zogenaamde oleophobische coating lijkt na een korte test goed te werken. Na het bedienen blijven minder vlekken achter en deze laten zich makkelijker wegvegen dan bij het oude model.
Behalve dat is er geen merkbaar verschil tussen het scherm van de iPhone 3GS en de eerdere versie. Ook de helderheid en de resolutie zijn gelijk gebleven.
Waar Apple voor de 3G nog een gewicht van 134 gram aangaf moet zijn opvolger het met 136 gram doen. Met de blote hand is dit verschil van 2 gram nauwelijks waarneembaar maar de weegschaal geeft Apple gelijk.

Accu
Hoewel het uithoudingsvermogen van de accu niet bekend is, zijn de tijden die Apple claimt wel omhoog gegaan. Hoewel de gebruiker nog altijd vijf uur via 3g kan bellen volgens de specificaties, is de tijdsduur van bellen over 2g omhoog gegaan van tien naar twaalf uur. Ook kan er langer naar muziek geluisterd en naar video gekeken worden, claimt de fabrikant.
De geclaimde tijden zijn echter zelden interessant, omdat het vaak niet veel zegt over de daadwerkelijke tijd die het toestel zonder stopcontact kan. De iPhone 3G kreeg kritiek, omdat de accu het aanvankelijk bij veel mensen niet lang genoeg volhield om de dag door te komen. Met een firmware-update werd dat opgelost, maar een weekend op pad zonder lader blijft geen goed idee: binnen een of twee dagen zit je dan zonder telefoon. Dit geldt overigens eveneens bij vrijwel alle andere smartphones die nu verkrijgbaar zijn
Het is lastig om in de korte testperiode vast te stellen of de accu in de praktijk korter of langer meegaat en we kunnen hier dan ook nog niets over zeggen. De duur hangt natuurlijk sterk van het gebruik af. Wie veel foto's maakt, filmpjes opneemt en afspeelt, geregeld belt en gps-applicaties gebruikt, zal sneller met een lege accu zitten dan iemand die het toestel met mate gebruikt en bijvoorbeeld umts uitzet.

Bellen en gebeld worden
Hoeveel de iPhone ook kan, bellen blijft een belangrijk onderdeel van het toestel. Het bereik van de iPhone 3G was dan ook een belangrijk punt van kritiek: mede door de werkzaamheden van T-Mobile was het bereik verre van optimaal. Na het afronden van de werkzaamheden en een firmware-update moest dit probleem verholpen zijn.
De belkwaliteit van de iPhone 3GS is ten opzichte van de 3G in ieder geval ongewijzigd. Met de telefoon aan het oor klinkt het geluid prima en ook met de bijgeleverde headset is de andere partij prima te horen. Een handige toevoeging ten opzichte van de 3G is het grotere aantal knoppen op de headset. Voorheen kon een gesprek via de headset enkel beëindigd en beantwoord worden, met de 3GS kan ook het volume worden bepaald en worden voicecommando’s aangenomen.
Netwerk
Het bereik van de smartphone is niet alleen belangrijk voor bellen: ook mobiel internetten hangt samen met de ontvangst van signaal. Aangezien mobiel internetten minstens zo belangrijk is als bellen voor de iPhone, speelt ook het bereik van het 3g-netwerk, dat veel hogere snelheden biedt, een grote rol.
Helaas gaan de huidige T-Mobile-abonnementen niet verder dan een downloadsnelheid van 2 megabit, een goede test om de verdubbelde snelheid aan te tonen was dan ook niet mogelijk. Een vlugge ronde door de binnenstad van Amersfoort laat geen verrassende resultaten over het bereik zien: de 3G en de 3GS geven overal hetzelfde aantal streepjes weer.
Met de komst van iPhone OS 3.0 is gps belangrijker geworden: met de nieuwe software wordt turn-by-turnnavigatie mogelijk op de iPhone. De gps-ontvangst is prima. De gevoeligheid van de gps-ontvanger is goed en er kan snel een fix worden gemaakt.
Hardware
Hoewel het nooit officieel bevestigd is, lijkt het erop dat de processorsnelheid van de 3GS een stuk hoger ligt dan die van de 3G: de snelheid zou van 412MHz naar 612MHz gegaan zijn. Bovendien zou het werkgeheugen verdubbeld zijn van 128MB naar 256MB. Ook wordt nu OpenGL ES 2.0 ondersteund, de nieuwere versie van OpenGL ES, wat voor vloeiender 3d-graphics moet zorgen, mits een applicatie die techniek ondersteunt.
