Door Eric van Ballegoie

Redacteur wearables

Stijlvol uiterlijk, maar gemiste kansen

Withings ScanWatch Nova Review

12-02-2025 • 06:00

103

Singlepage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Withings ScanWatch Nova combineert de looks van een high-end analoog horloge met gezondheids- en sportfuncties. Het horloge is goed gebouwd en de basisgezondheidstracking is in orde, maar ten opzichte van de concurrentie mist Withings voorlopig functies zoals hrv-, stress- en herstelmetingen. Om diepere inzichten te krijgen in gezondheidsdata is bovendien een betaald abonnement nodig. Voor sport is de ScanWatch Nova feitelijk ongeschikt: een gps-ontvanger ontbreekt en de ingebouwde optische hartslagmeter blijkt zeer onnauwkeurig.

De ScanWatch Nova van Withings is bedoeld voor liefhebbers van klassieke analoge horloges die toch slimme functies willen. Op het eerste gezicht lijkt het een traditioneel horloge, maar onder de wijzers schuilt geavanceerde technologie.

Met zijn metalen schakelband, draaibare bezel en grote analoge wijzers doet het horloge denken aan een Tissot Seastar, Seiko Prospex of zelfs een Rolex Submariner. Pas bij het draaien van de pols licht een klein monochroom display op, wat verraadt dat dit meer is dan een conventioneel horloge. De Withings ScanWatch Nova beschikt over sensors die beweging, hartslag, bloedzuurstof, stappen, sportactiviteiten en slaap meten. Daarnaast is het het eerste horloge met een ingebouwde CORE-temperatuursensor, die zowel huid- als lichaamstemperatuur meet. Met een prijs vanaf ongeveer 500 euro bevindt het zich in het hogere middensegment van smartwatches.

Uiterlijk

Withings is een merk dat mooie spullen maakt. Het Franse bedrijf, vooral beroemd om zijn slimme weegschalen, straalt een Apple-achtig premiumgevoel uit. De ScanWatch Nova vormt hierop geen uitzondering. Het horloge is verkrijgbaar met zwarte, groene of blauwe accenten. De blauwe versie die wij testen, wordt geleverd in een chique donkerblauwe kartonnen doos.

Withings Scanwatch Nova

Het binnenwerk schuift als een lade naar buiten, waarbij het horloge meteen prominent in beeld komt. Naast het horloge vinden we een snelstartgids, USB-kabel met laadklem, een blauw siliconen bandje en gereedschap om de metalen schakelband op maat te maken. Dit gereedschap bestaat uit een mal, een metalen pennetje en een klein hamertje om de schakels te verwijderen.

Withings Scanwatch Nova met metalen- en siliconenbandjeWithings Scanwatch Nova met metalen- en siliconenbandje

Het horloge en de band zijn vervaardigd uit roestvast staal. De draaibare bezel combineert rvs en keramiek, terwijl het krasvaste saffierglas de wijzerplaat beschermt. Aan de onderkant van de kast bevindt zich een optische hartslagmeter met vier sensors en twee ledclusters. Het horloge is waterdicht tot 10atm, dus het is geschikt om mee te zwemmen en snorkelen. De bouwkwaliteit is uitstekend: na bijna drie maanden testen zijn er bij mijn exemplaar geen krassen te bekennen op de kast, de bezel of het glas.

Naast de ScanWatch Nova biedt Withings de ScanWatch Nova Brilliant (600 euro) en de ScanWatch 2 (280 euro). Technisch zijn de horloges identiek; alleen het ontwerp verschilt. De Nova heeft de uitstraling van een klassiek duikhorloge, terwijl de Nova Brilliant verfijnder oogt. De ScanWatch 2 is een eenvoudiger model zonder stalen band.

Smartwatchfuncties

De ScanWatch Nova toont notificaties op een slimme manier. Het kleine schermpje toont tekstberichten scrollend onder het applogo, zodat direct duidelijk is waar de melding vandaan komt. Het horloge heeft geen luidspreker of pieper, maar trilt bij meldingen en binnenkomende gesprekken. Dat laatste werkt niet altijd vlekkeloos: inkomende oproepen werden soms pas minuten later weergegeven. Verder ontbreken veel smartwatchfuncties. Er kunnen geen apps worden geïnstalleerd, bellen en betalen is niet mogelijk, en muziek bedienen gaat niet. Wel waarschuwt het horloge bij een te hoge of lage hartslag.

Bediening

Het kleine ronde schermpje op het horloge biedt ruimte voor slechts enkele karakters. Door aan de kroon van het horloge te draaien, kun je naast tijd en datum ook je hartslag, gelopen stappen, gelopen afstand, temperatuurafwijking, slaapduur en aantal beklommen trappen van de huidige dag zien. Op het moment dat één of beide wijzers zich gedeeltelijk voor het scherm bevinden, springen de wijzers automatisch naar de ‘tien voor twee’-stand zodra je op de kroon drukt, zodat je altijd goed zicht op het scherm hebt. Je kunt direct op het horloge handmatig een ecg- en SpO2-meting starten, een stopwatch, timer en alarm aanzetten en handmatig een sportactiviteit starten. Voor al deze functies worden de draai- en klikfuncties van de kroon gebruikt; een touchscreen ontbreekt. In de praktijk is de bediening even wennen, maar wel intuïtief.

Withings Scanwatch Nova

Gezondheidsfuncties

Withings richt zich met zijn producten sterk op algemene gezondheid en positioneert de ScanWatch Nova vooral als healthtracker, en pas in tweede instantie als sporthorloge. Dat verklaart wellicht waarom het horloge wel een geavanceerde temperatuursensor heeft, maar geen ingebouwde gps-ontvanger. De accuduur zou ‘tot 30 dagen’ moeten zijn; in de praktijk haal ik ongeveer 25 dagen, mits de bloedzuurstofmeting en ademhalingsstoornisdetectie uitgeschakeld zijn. Met deze functies ingeschakeld daalt de batterijduur naar ongeveer zes dagen. Laden gaat relatief langzaam, van helemaal leeg naar vol duurt ongeveer 1 uur en 55 minuten.

De ScanWatch Nova werkt met zowel Android als iPhones. In de praktijk ben je echter sterk afhankelijk van de app om gegevens te bekijken, omdat het horlogescherm klein is en weinig inzichten biedt. De Withings-app toont op het hoofdscherm informatie over stappen, lichaamstemperatuur, hartslag, activiteit, fitnessniveau en slaapduur. Per categorie kun je doorklikken naar gedetailleerde grafieken en overzichten per dag, week of maand.

Withings Scanwatch Nova app
Withings Scanwatch Nova app

Het horloge meet ook slaap en geeft inzicht in de totale slaapduur en de verdeling tussen lichte en diepe slaap. Remslaap wordt (nog) niet herkend. De totale slaapduur lijkt redelijk accuraat, maar over de slaapfasen kan ik weinig zeggen, omdat er geen goede referentiemeters beschikbaar zijn. De door Withings berekende slaapscore komt doorgaans goed overeen met mijn eigen inschatting en biedt daarmee een prima algemeen inzicht.

Abonnement

De bovengenoemde functies zijn vrij basaal. Wie meer analyses van zijn gegevens wil, moet een Withings+-abonnement afsluiten. Dit abonnement is de eerste drie maanden gratis en kost daarna 10 euro per maand of 100 euro per jaar.

Withings Scanwatch Nova app - Withings+
Withings Scanwatch Nova app - Withings+

Met Withings+ krijg je toegang tot het ‘Meten’-tabblad in de app. Hier wordt een score voor ‘gezondheidsverbetering’ weergegeven, op een schaal van 0 tot 100, gebaseerd op verschillende indicatoren zoals activiteit, opgegeven gewicht, hartslagdata en slaapinformatie. De score verandert wekelijks en moet inzicht geven in de algehele gezondheid. Tijdens mijn testperiode van november tot begin februari steeg mijn score van 80 naar 87, zonder dat het voor mij duidelijk was waarom. Ik ben in die tijd wat afgevallen en heb mijn trainingsvolume opgevoerd, dus een verbetering lijkt logisch, maar de onderliggende opbouw van de score blijft onduidelijk.

Withings+ biedt ook trendanalyses voor activiteit, lichaamsgewicht, hartslag, ademhaling en slaap. Veel van deze analyses vereisen echter extra Withings-apparaten, zoals een bloeddrukmeter of slimme weegschaal. Hierdoor biedt de ScanWatch Nova op zichzelf geen compleet beeld. Daarnaast geeft het abonnement toegang tot (video)work-outs en de mogelijkheid om een ecg-filmpje naar een arts te sturen. Deze laatste functie is echter nog niet beschikbaar in Nederland, waardoor de toegevoegde waarde van het abonnement beperkt blijft.

Op dit moment ontbreekt hrv-meting, wordt de ademhalingsfrequentie niet gemeten en biedt het horloge geen stressanalyse of herstelmeting. Dit zijn functies die veel concurrenten wel aanbieden. Withings heeft laten weten dat hrv- en ademfrequentiemetingen in 2025 worden toegevoegd en dat ook stress- en herstelscores in ontwikkeling zijn.