Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Is dit de cameradrone van de toekomst?

Hoverair X1 Pro Max Review

20-12-2024 • 09:10

79

Singlepage-opmaak

Zelfvliegende actioncam

De Hoverair X1 Pro (Max) wordt geleverd zonder afstandsbediening en is niet bedoeld om als een ‘normale’ drone met een controller bestuurd te worden. De drone heeft aan de bovenkant een grote ronde knop met daarnaast twee links-rechtspijltjesknoppen en een klein schermpje. Je start de drone door die ronde knop lang in te drukken en daarna kies je met die pijltjesknoppen wat voor soort shot je wilt maken. Heb je een shot gekozen, dan druk je nog een keer op de ronde knop. Vervolgens leg je de drone plat op je hand en strek je je arm voor je uit met de camera naar je toe. De drone telt dan af en stijgt op tot ongeveer tien centimeter boven je hand, waarna de camera ‘zoekt’ naar een mens in het beeld. Heeft hij je gevonden, dan gaat het rode opnamelampje branden en begint de opname van het shot dat je gekozen hebt. Is je shot klaar, dan stopt de drone met opnemen en komt hij naar je terug. Door je hand uit te steken en onder de drone te houden, landt hij automatisch op je hand en schakelt zichzelf uit.

De Hoverair X1 Pro Max kan op het moment van schrijven de volgende shots maken:

  • Follow: De drone volgt de gebruiker van achteren.
  • Dolly Track: De vliegt achteruit voor de gebruiker uit.
  • Side Track: De drone volgt de gebruiker aan de linker- of rechterkant en vliegt zijwaarts.
  • Hover: De drone hangt op één punt in de lucht en draait slechts om zijn as om de gebruiker met de camera te volgen.
  • Orbit: De drone vliegt in een cirkel om de gebruiker heen.
  • Bird's Eye: De drone vliegt recht omhoog en filmt hierbij naar beneden.
  • Zoom Out: De drone vliegt achteruit en omhoog bij de gebruiker weg.
  • Ski Mode: De drone volgt de gebruiker net als in Follow-mode, maar doet dit vloeiender om overmatige links-rechtsbewegingen bij slalombewegingen tegen te gaan.

Follow

Het shot dat ik zelf in de praktijk het meest gebruikt heb is de Follow-mode, waarbij de drone automatisch achter je aan vliegt en je letterlijk volgt als je bijvoorbeeld loopt of fietst. Je kan hierbij kiezen of de drone laag, middelhoog of hoog moet vliegen en of hij je van dichtbij, middelver of ver moet volgen. Kies je voor laag, dan vliegt de drone ongeveer op kniehoogte, terwijl hoog iets meer dan twee meter hoog is. Ook tussen dichtbij en ver zit geen enorm verschil: afhankelijk van het shot en de snelheid waarmee je beweegt is dichtbij ongeveer twee meter afstand, terwijl ver maximaal een meter of tien is.

De nieuwe HoverAir X1 Pro (Max) kan je volgen tot een snelheid van ruim 40 kilometer per uur. De drone gebruikt daarbij zijn camera om obstakels te herkennen en te ontwijken. Dat werkt meestal verbluffend goed, maar hoe harder de drone moet vliegen, hoe groter de kans op fouten. Op wandelsnelheid zal hij niet snel tegen een boom of lantaarnpaal vliegen, maar als hij sneller vliegt, wordt de kans op crashes groter. Ook heeft de X1 Pro Max soms problemen met het herkennen van dunne takjes, waardoor hij in Follow-mode ook weleens crasht op lagere snelheid. Het volgen en obstakels ontwijken werkt dus goed, maar zeker niet perfect.

Dolly Track

De Dolly Track-shot doet precies het omgekeerde. De drone vliegt dan achterstevoren voor je uit en filmt je dus van de voorkant. Om te zorgen dat hij niet tegen obstakels botst, gebruikt de Hoverair X1 Pro Max de camera en afstandssensor achterop de drone. Die werken wat minder goed dan de hoofdcamera. Tijdens mijn tests vloog de drone tijdens Dolly Track-shots meermaals bomen, bosjes en hekken in. Ook heeft de drone in deze modus meer moeite om je goed te volgen, of eigenlijk om goed vóór je te blijven. Dat is logisch, want hij weet natuurlijk niet vooraf welke kant je op gaat en moet daarop reageren nadat je een beweging naar links of rechts maakt. Neem je een ruime bocht, dan zal de drone eerst even rechtuit blijven vliegen, om vervolgens te corrigeren en weer voor je te komen. Bij scherpe bochten lukt dat vaak niet en zal hij naast en vervolgens achter je terechtkomen, om je daarna te volgen. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar levert soms best toffe shots op. De Dolly Track-modus werkt vooral goed op lagere snelheid, tot ongeveer 15 kilometer per uur. Daarboven is de kans dat het misgaat best groot.

Side Track

Een derde mogelijkheid is om de drone naast je te laten vliegen en je van opzij te filmen. In de praktijk merk ik dat hij vaak net een beetje schuin achter me gaat vliegen in plaats van écht naast me, zeker als ik wat harder ren of fiets. In deze modus ziet de drone dus niet waar hij heen gaat, want er zijn geen camera’s of sensoren die opzij kijken. Je moet bij gebruik van de Side Track-modus dus heel goed opletten dat er geen obstakels op het pad van de drone staan, want anders zijn crashes gegarandeerd.

Overige shots

Verder kun je een Zoom Out-shot of ‘dronie’ maken: zo’n shot waarbij de drone langzaam bij je vandaan vliegt en steeds meer van de omgeving laat zien. Ook dat gaat helemaal automatisch; je stelt alleen in hoe hoog en hoe ver hij moet vliegen en de rest gaat vanzelf. Als het shot klaar is, komt hij automatisch naar je terug. Dat geldt ook voor het Orbit-shot. De drone draait dan op een door jou gekozen hoogte en afstand een of meerdere rondjes om je heen en komt daarna weer terug. Ook het Bird's Eye-shot, waarbij de drone recht boven je begint en steeds hoger vliegt terwijl hij recht naar beneden kijkt, kan toffe beelden opleveren. Ook hier kun je kiezen tot hoe hoog hij moet gaan, waarbij de maximale hoogte ongeveer vijftien meter is. Ten slotte kan de drone een Hover-shot maken. Hij blijft dan op zijn plek hangen, maar de camera volgt je wel: hij draait dus om zijn as om je in beeld te houden. Het is een beetje alsof de drone op een statief staat en je een automatische cameraman hebt.

De shots die de Hoverair maakt zijn soms echt tof, maar je weet vooraf nooit precies wat het gaat worden omdat hij dus zijn eigen weg zoekt. Dat is vooral zo in de Dolly Track-mode, waarbij de drone voor je uit vliegt. In deze modus maak je de tofste shots, maar ik merk dat ik in de praktijk terughoudend ben om de Dolly Track-mode te gebruiken, omdat je hierbij heel bewust moet bewegen om de drone voor je uit te ‘sturen’. Maak je op een recht pad een beweging naar links of rechts om bijvoorbeeld plassen te ontwijken, dan zal de drone deze met enige vertraging vergroot volgen, wat snel tot onverwachte bewegingen en zelfs crashes kan leiden. Voor fietsen met enige snelheid is de Dolly Track-modus daarom ook alleen geschikt als je echt in het open veld bent, waar de drone veel de ruimte heeft om van links naar rechts te bewegen. Hardlopen gaat vaak wel goed, maar ook dan moet je goed opletten waar je precies loopt, anticiperen op scherpe bochten en zeker geen krappe paadjes tussen bomen opzoeken.

Handmatig vliegen en accessoires

De Hoverair is dus een soort vliegende selfiestick die jou altijd in beeld houdt. Als je wilt, kán je hem echter ook als een normale drone gebruiken. Je kan de smartphoneapp als virtuele controller gebruiken en dan gewoon vliegen zoals met andere drones. Hoverair verkoopt de drone ook in bundels met verschillende accessoires, waaronder de Beacon. Dat kleine kastje laat je live op een 1,3"-schermpje zien wat de drone opneemt en je kunt op afstand opnames starten en stoppen. Met optionele extra joysticks die je eraan kunt klikken, kun je er bovendien een echte controller van maken.

Hoverair X1 Pro Beacon
Hoverair X1 Pro Beacon

De Beacon kan ook gebruikt worden als extra trackingpunt, naast de camera die de drone gebruikt om je te volgen, waardoor de drone je niet kwijtraakt als je even uit beeld verdwijnt. Dat werkt na de laatste firmware-update van december eindelijk naar behoren; daarvoor wist de Beacon vaak geen verbinding met de drone te maken. In de praktijk biedt de Beacon vooral meerwaarde op krappe paadjes met bochten waar de drone je even uit het zicht kan verliezen. Met alleen het standaard optische volgsysteem zal de drone dan stoppen en stil in de lucht blijven hangen, terwijl hij bij gebruik van de Beacon wel achter je aan blijft vliegen.

Regels en restricties

De Hoverair X1 Pro Max zal als hij autonoom vliegt nooit hoger dan vijftien meter de lucht ingaan en bij de meeste shots komt hij zelf nooit hoger dan een meter of drie boven de grond. Toch gelden ook voor deze drone de standaard droneregels. Om met de drone te mogen vliegen moet je allereerst een exploitantnummer aanvragen bij de RDW. De X1 Pro Max valt in de C0-categorie voor cameradrones tot 250 gram, wat betekent dat je de drone moet registreren, maar je geen dronebewijs nodig hebt.

Verder ben je verplicht om niet boven 'een grote groep mensen' te vliegen en 'veilige afstand van mensen, dieren en andere luchtvaarttuigen' aan te houden. De drones hebben geen gps-ontvanger aan boord en hoewel Zero Zero Robotics claimt dat de drone niet zal opstijgen in no-flyzones, lijkt dit alleen gecontroleerd te worden als de drone via bluetooth met een telefoon verbonden is. Zelfs dan steeg de drone tijdens mijn tests probleemloos op binnen een kilometer van een vliegveld.