LEGO Horizon Adventures
LEGO Horizon Adventures is mooier en moderner dan de oude LEGO-games. De manier waarop de wereld van Horizon opnieuw gebouwd is, maar dan helemaal bestaand uit legosteentjes, is indrukwekkend. De raytraced lichteffecten maken dat plaatje nog wat mooier, zeker wanneer het zonlicht weerkaatst op de kleurrijke steentjes. De game leunt verder op de humor die we kennen uit LEGO-games, waarbij de uitstekende stemacteurs - veelal dezelfde als in Horizon Zero Dawn - die humor uitstekend weten over te brengen. De graphics vertonen her en der wat ruwe randjes en de gameplay mist wat variatie en wordt daardoor net te snel saai. Verder is LEGO Horizon Adventures een vermakelijke game om eens te spelen, zeker wanneer je dat in co-op kunt doen.
LEGO Horizon Adventures was voor mij een aardige verrassing op Summer Game Fest. Natuurlijk kun je je best een voorstelling maken van hoe een game die Horizon en LEGO mixt ongeveer zal worden, maar de game maakte indruk, met name dankzij de vrolijke, kleurrijke look. Visueel stak de game al meteen flink uit boven alle andere, eerder verschenen LEGO-games. Ergens logisch: de game is gemaakt met Unreal Engine 5 en bevat zelfs raytraced lichteffecten. De eerdere LEGO-games van TT Games zijn ouder en beschikken over minder grafische toeters en bellen. Maar belangrijker: die games zagen er altijd min of meer hetzelfde uit. Of je nou Star Wars, Marvel of iets anders speelt: de games waren erg vergelijkbaar. LEGO Horizon Adventures is een compleet andere game.
En toch ook weer niet helemaal. Het recept blijft namelijk dat je een bekende franchise als basis neemt en die franchise dan in LEGO-vorm giet. Dat gaat gepaard met het overnemen van al bekende verhaallijnen, maar dan losser en doorspekt met veel meer humor. Humor is al die jaren het fundament onder het succes van de LEGO-games geweest. De gameplay is immers vaak best simpel en de verhalen ken je grotendeels al, dus de sleutel zit hem in de herkenbaarheid, die hand in hand gaat met humor. In dit geval gaat het om Horizon Zero Dawn als bronmateriaal. We zien het verhaal van hoe Aloy, als lid van de Nora-stam, op het spoor komt van een kwaadwillende AI die allerlei machines verandert in moordlustige wezens. Ken je het verhaal van Horizon Zero Dawn, dan ken je dit verhaal dus ook. De manier waarop het verteld wordt is echter compleet anders.
Dat begint met de stijl en natuurlijk speelt LEGO hierin de hoofdrol, maar wel op een manier dat je Horizon duidelijk erin herkent. Het is bepaald niet moeilijk om de LEGO-versies van bekende personages als Aloy en Varl te herkennen en ook de rest van de wereld ademt de typische Horizon-sfeer, terwijl die wel degelijk helemaal is opgebouwd uit LEGO-onderdelen. In de manier waarop die wereld opgebouwd is, zit direct een groot verschil met wat je wellicht gewend bent uit andere LEGO-games. LEGO Horizon Adventures laat veel weidsere omgevingen zien, waarin Aloy en de overige personages vaak meerdere routes kunnen kiezen. De camera draait daarbij ook nog wel eens, waardoor je af en toe best ver kunt kijken. Ook dat zijn we niet gewend van LEGO-games.
In die zin brengt deze LEGO-game dus vernieuwing, maar tegelijk is de stijl herkenbaar, met name in, ik zei het al, de humor. Elke tussenscène en elke conversatie tussen de personages is op een speelse, humorvolle manier geschreven. Daarbij wordt af en toe ook de vierde muur doorbroken, wat ook al een kenmerk is van een product dat zichzelf niet al te serieus neemt. De grapjes volgen elkaar in hoog tempo op, in tekst en geluid, maar ook visueel. Varl die bij aanvang van een missie nog even ligt te chillen op een luchtbedje met een cocktail in zijn hand, of Sylens die aspiraties heeft als dj: het zijn allemaal voorbeelden van hoe deze game het verhaal van Horizon Zero Dawn op een luchtigere, speelsere manier neerzet.
Dat verhaal wordt trouwens niet tot in detail gevolgd: het verhaal is voor LEGO Horizon Adventures sterk versimpeld. Logisch ook: deze game vraagt een stuk minder tijd om door te spelen. De belangrijkste functie van het verhaal is voor LEGO Horizon Adventures dan ook dat de speler langs verschillende delen van de spelwereld wordt geleid, die stap voor stap geopend worden. Je begint in een vrij normaal ogende boswereld, komt dan in het winterse berggebied terecht, trekt vervolgens de jungle in en komt uiteindelijk in de woestijn terecht. Tussendoor spendeer je tijd in Mother’s Heart, het dorpje van de Nora-stam.
LEGO City en Ninjago
Mother’s Heart is de centrale hub waar je als speler upgrades kunt kopen voor Aloy en haar metgezellen, maar ook kunt kiezen om het uiterlijk van je personages te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om te spelen als een van de personages uit de LEGO City- of Ninjago-reeksen. Daarnaast moet je Mother’s Heart ook zien te herbouwen. Er liggen namelijk allemaal gebouwen in puin. Om die te herstellen, heb je speciale gele legoblokken nodig. Je krijgt er een aan het einde van elke verhaalmissie, maar je kunt ook specifieke uitdagingen aangaan om wat extra van die blokken te verdienen. Die kunnen vrij simpel zijn zoals ‘speel een missie als Varl’, maar ook wat uitgebreider, zoals ‘bouw vijf verschillende gebouwen op vijf verschillende ondergronden’. Ik heb hier even naar gekeken, maar gevoelsmatig bieden die uitdagingen niet heel veel meerwaarde, dus ik deed er al met al vrij weinig mee.
:strip_exif()/i/2007067724.jpeg?f=imagearticlefull)
De upgrades zijn wel handig. Dat systeem hangt samen met de LEGO-Studs die je in de spelwereld bij elkaar sprokkelt. Je verdiende Studs geef je uit aan nieuwe gebouwen voor Mother’s Heart, maar dus ook aan upgrades. Die upgrades zijn vrij divers. Je kunt bijvoorbeeld een XP-boost kopen, maar ook zorgen dat je meer schade aanricht met bepaalde wapens of dat je een missie standaard begint met een willekeurig speciaal wapen. De upgrades zijn een goede manier om LEGO Horizon Adventures makkelijker te maken. De vraag is alleen of dat echt nodig is, want op het normale niveau is dit geen moeilijke game. Daarbij moet ik zeggen dat de moeilijkheidsgraad nog een aantal tandjes omhoog kan, dus wie van LEGO Horizon Adventures een wat uitdagendere game wil maken, kan dat op die manier waarschijnlijk wel doen.
Simpele gameplay
Ik vraag me alleen wel af of het spel daarvan veel beter wordt. De gameplay is best simpel: je kunt rondlopen, springen, dingen oppakken en weggooien, schieten of slaan met je wapen, en speciale voorwerpen gebruiken. Wat je wapen precies kan, hangt af van met wie je speelt. Aloy heeft uiteraard haar boog, maar Varl een speer en Erend heeft een grote hamer. Je bent vrij om te kiezen met welk personage je een missie doet, al moet je Varl, Teersa en Erend wel eerst vrijspelen. Welk wapen het best werkt verschilt. Erends hamer leek me het krachtigst, maar Aloy kan pijlen door vuur heen schieten en zo vuurpijlen op vijanden of obstakels afschieten. Erend kan dat niet en daardoor kan hij sommige doorgangen niet openen. Dat is een afweging die je zou kunnen meenemen, maar je kunt het ook prima negeren: die doorgangen leiden vaak naar schatkistjes met wat extra Studs, die je prima kunt missen.
:strip_exif()/i/2007067696.jpeg?f=imagearticlefull)
Die simpele gameplay is leuk genoeg, voor een tijdje. Hoe lang dat tijdje is, hangt een beetje af van hoe veeleisend je bent. Het valt namelijk best snel op dat LEGO Horizon Adventures een herhaling van zetten wordt. Elke missie heeft wel ergens een stukje waar je in een open gebied tegen meerdere machines en Cultists moet vechten. Als je wat verder komt, worden die machines sterker en word je geconfronteerd met de grotere, machtigere machines die de spelwereld rijk is. Als je een gebied afgerond hebt, kun je daar later ook nog op jacht gaan naar specifieke ‘Apex-versies’ van machines. Dit zijn sterkere varianten die, als je ze verslaat, rode legoblokjes droppen, die je nodig hebt voor weer nieuwe onderdelen om vrij te spelen in Mother’s Heart.
Een gemiddelde missie in LEGO Horizon Adventures duurt niet overdreven lang. Het is vaak een combinatie van wat verkennen, waarbij je soms wat optionele routes hebt, en daarna wat vechten. De moeilijkheid zit hem daarbij vaak vooral in hoeveel machines je tegelijk op je af krijgt. De speciale wapens en gadgets die je kunt vinden helpen als het even lastig wordt. Aloy kan bijvoorbeeld een boog vinden die meerdere pijlen tegelijk afschiet, of een boog die vuur-, ijs- of schokpijlen afvuurt. Andere personages hebben voor hun specifieke wapen vergelijkbare varianten. De gadgets zijn voor iedereen gelijk. Hier kun je bijvoorbeeld een Gravity Bomb of een Tripcaster vinden. Wat ik gaaf vond om te zien, is dat de game hier een hoog detailniveau vertoont. Laat je bijvoorbeeld een Tripcaster afgaan bij laag water, dan wordt die hele plas water meteen ook onder stroom gezet - en jij dus ook, als je daar toevallig in stond. Klinkt logisch, maar dit is typisch zo’n detail dat makkelijk over het hoofd te zien is.
Net te snel saai
Het vechten is leuk, maar als gezegd ook veel hetzelfde. Na enkele uren begon LEGO Horizon Adventures voor mij dan ook een beetje saai te worden. De gevechten vragen niet om al te veel creativiteit, het verhaal is in principe bekend terrein en de humor is sterk, maar het ‘trucje’ waarop dat drijft verliest zijn glans na een tijdje ook wel een beetje. De reddende factor hier is dat deze game natuurlijk volledig in co-op speelbaar is. Met een druk op de knop kan iemand je vergezellen en diegene kan net zo makkelijk weer uitstappen. Dat kan lokaal met een maatje op de bank of online. Samen spelen is uiteraard leuker, maar het is niet zo dat de gameplay er veel mee doet. Ik had het idee dat de oude LEGO-games meer puzzeltjes hadden die je dan met twee personen moest oplossen. Dat mist deze game een beetje.
:strip_exif()/i/2007067676.jpeg?f=imagearticlefull)
Als we de grafische kant van de game nog even onder de loep nemen, valt ook daar het detailniveau op. Dat zit in verschillende dingen. In de eerste plaats is het leuk om de machines goed te bekijken. Dat zijn in Horizon al fantastische creaties en hun transformatie naar een geheel uit LEGO opgebouwd ontwerp is mooi om te zien. Ook de spelwereld vertoont een hoog detailniveau. Net als in de grote Horizon-games zien we in die spelwereld restanten van onze beschaving, maar dan in een wereld waar de natuur veel terrein heeft teruggewonnen. Je ziet restanten van auto’s, half ingestorte gebouwen en dat natuurlijk allemaal opgebouwd uit LEGO.
:strip_exif()/i/2007067694.jpeg?f=imagearticlefull)
Daarbij vallen het kleurgebruik en de lichteffecten op. De game maakt gebruik van raytraced lichteffecten en dat geeft een lekker levendige uitstraling. De lichteffecten ogen vaak natuurgetrouw … wat best raar is om te zeggen over een wereld waarin alles is opgebouwd uit LEGO. Het beeld van legosteentjes op de voorgrond die zonlicht weerkaatsen, waarbij de achtergrond van de set bedekt wordt door een gouden gloed, is prachtig. Wel valt in de beelden af en toe op dat niet alles steeds even scherp wordt weergegeven. Raytracing zorgt soms voor rare artefacten, die dan voor onscherpe randjes kunnen zorgen en dat zien we her en der ook in LEGO Horizon Adventures.
Fidelity of Performance?
Net als veel andere games laat LEGO Horizon Adventures gamers op de PlayStation 5 kiezen tussen optimale beeldkwaliteit en optimale framerate. De Performance-modus draait met 60 frames per seconde en wordt op een wat lagere resolutie gerenderd; de Fidelity-modus biedt wat beter beeld, maar met een cap op 30 frames per seconde. Beide modi maken overigens gebruik van de raytraced lichteffecten. Mede daardoor ligt mijn voorkeur bij de Performance-modus. Wat je inlevert aan beeldkwaliteit is verwaarloosbaar als je het afzet tegen de veel betere framerate. Beide modi houden hun fps-doelen vrij strak vast. LEGO Horizon Adventures heeft trouwens nog geen PS5 Pro-patch, maar het zou natuurlijk kunnen dat die in de toekomst nog wordt uitgerold.
LEGO Horizon Adventures is een volgend voorbeeld van hoe LEGO iets dat van zichzelf al goed is, op een heel eigen manier nog leuker kan maken. De game beschikt over sterke humor, die we kennen uit eerdere LEGO-games. LEGO Horizon Adventures combineert dat met een heel eigen, veel modernere look, waarin het detailniveau en de lichteffecten indruk maken. Daarbij laat de game soms wat grove randjes zien, maar dat valt niet overdreven op tijdens het spelen. Wat wel opvalt, is dat de gameplay aan de simpele kant is en niet al te veel variatie biedt. Daardoor wordt LEGO Horizon Adventures net wat te snel saai. In co-op spelen is automatisch leuker, maar de game had wat meer variatie kunnen gebruiken. Desondanks is LEGO Horizon Adventures vermakelijk genoeg om een keer door te spelen, maar niet heel veel meer dan dat.
Laagste prijzen voor:
LEGO Horizon Adventures, PS5
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
NedGame
|
|
|
€ 44,-
|
€ 47,49
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
AllYourGames.nl
|
|
|
€ 47,95
|
€ 47,95
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Amazon.nl
|
|
|
€ 47,95
|
€ 47,95
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
GameResource
|
|
|
€ 49,95
|
€ 49,95
KostenoverzichtProductprijs | € 49,95 | Brievenbuspakje zonder Track & Trace NL | € 0,- | iDEAL | € 0,- | Totaal | € 49,95 | Onjuiste prijs melden |
|
Bekijk
|
bol Plaza
|
|
|
€ 52,99
|
€ 52,99
Kostenoverzicht |
Bekijk
|