Door Jeroen Horlings

Redacteur

Duurzame bedrijven willen helder beleid

'Zelfconsumptie kan de energierekening verlagen'

03-01-2025 • 06:00

254

Inleiding

Olof van der Gaag is voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Hij geeft duurzame bedrijven een stem in het Nederlandse debat en vertegenwoordigt bedrijven uit allerlei sectoren, van zonnepanelen en warmtepompen tot isolatie en laadinfrastructuur. Recente politieke besluitvorming, zoals de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen per 2027 of het schrappen van de verplichte warmtepomp, zorgen voor onrust bij consumenten en bedrijven. Wij spreken hem over wat dit betekent, wat voor uitdagingen er zijn en hoe consumenten hier in de toekomst slim mee kunnen omgaan.

Olof van der Gaag 3
Olof van der Gaag tijdens een bezoek aan het project Symbizon op de Open Energiedag (21 september 2024)

Waarom is de NVDE ooit opgericht en wiens belangen behartigen jullie?

“De NVDE is opgericht om zo snel mogelijk een duurzaam energiesysteem op te zetten. Dit doel staat centraal in de beginselverklaring, waarmee bedrijven die zich aansluiten instemmen. Deelbelangen zijn ondergeschikt aan de grotere missie: de energietransitie. De NVDE vertegenwoordigt namelijk het belang van de energietransitie in de breedste zin en zet zich in voor alle vormen van duurzame energie en gerelateerde activiteiten. Dat varieert van het opwekken van windenergie op zee en zonnevelden tot het isoleren van woningen, maar ook het bouwen van snelladers en de stimulering van elektrisch vervoer.

We hebben daarbij geen voorkeursrichting voor een specifieke technologie; biomassa, geothermie, en andere duurzame-energiebronnen worden allemaal ondersteund. De NVDE is in 2015 opgericht en vertegenwoordigt inmiddels 1600 bedrijven die samen een jaarlijkse omzet van ruim 43 miljard euro realiseren en bijna 200.000 werknemers in dienst hebben.

De NVDE-leden wekken ongeveer twee derde van alle hernieuwbare energie in Nederland op en verzorgen de energievoorziening voor miljoenen Nederlanders. Daarnaast houden ze zich bezig met onderzoek en advieswerk. In markten zoals woningisolatie vertegenwoordigen we de helft van het marktaandeel. En via de bij ons aangesloten bedrijven leveren we ruim vijftien procent van de elektrische auto’s die in Nederland rijden.”

Behartigen jullie ook de belangen van consumenten?

“Indirect wel. We werken aan een snelle en betaalbare transitie naar duurzame energie, die op de lange termijn lagere energiekosten oplevert voor consumenten. Ook zetten we ons in om energiearmoede te verminderen. Daarnaast proberen we bewustwording en inzicht te vergroten met verschillende initiatieven. Zo hebben we de website Daar krijg je energie van, waar we uitleg geven over de energietransitie. Daarnaast organiseren we jaarlijks de Open Energiedag, waarbij mensen een kijkje kunnen nemen bij duurzame-energieprojecten. Ook hebben we samen met Helga van Leur de Energieweerberichten ontwikkeld, waarmee we inzicht geven in hoe het weer en duurzame-energieproductie samenhangen.”

Waarom zouden bedrijven willen deelnemen?

“Bedrijven sluiten zich aan bij de NVDE om verschillende redenen, waarvan maatschappelijke betrokkenheid een belangrijke drijfveer is. Ze willen samenwerken aan een duurzame toekomst en hun stem laten horen in het publieke debat over de energietransitie. Individueel is het vaak moeilijk voor bedrijven om aan tafel te komen bij beleidsmakers, zoals de politiek en overheidsinstanties. De NVDE biedt die toegang en zorgt ervoor dat de stem van de duurzame-energiesector krachtig en goed gehoord wordt.”

Het kabinet besloot om de salderingsregeling per 2027 af te schaffen, wat half november ook door de Tweede Kamer werd bekrachtigd. Hoe kijk je terug op de ontwikkelingen rond de salderingsregeling?

“De salderingsregeling heeft veel bijgedragen aan de groei van zonne-energie, mede doordat de kosten van zonnepanelen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gedaald. Hierdoor blijft zonne-energie ook na het afschaffen van de regeling nog steeds rendabel, al verdubbelt de terugverdientijd wel ongeveer. Voor wie zelfconsumptie kan verhogen, blijft de terugverdientijd onder de 10 jaar, maar zonder dat gaat dit richting de 15 jaar. Gelukkig gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. De abrupte stopzetting per 2027 zorgt nu echter voor vraaguitval en een saneringsgolf in de sector. Wij steunen het idee om salderen af te bouwen, maar liever geleidelijk, zoals dat oorspronkelijk ook de bedoeling was. Dan kunnen consumenten wennen aan de nieuwe situatie en langzaam leren om meer zelfconsumptie toe te passen, bijvoorbeeld met een laadpaal voor hun EV of plug-inhybride. De plotselinge afbouw leidt nu tot faillissementen van bedrijven.”

Wat voor impact heeft dat op de sector?

“We zien dat veel bedrijven in de PV-markt failliet gaan. De huidige situatie zorgt ervoor dat veel installateurs de sector verlaten en in andere branches gaan werken. Tijdens de energiecrisis waren er lange wachtlijsten door de enorme vraag, maar nu zitten we in de omgekeerde situatie met een forse vraaguitval. De verwachting is wel dat de vraag in de toekomst weer zal aantrekken vanwege de voortschrijdende energietransitie. Superieure technologieën zoals steeds betere zonnepanelen en warmtepompen gaan zich uiteindelijk op eigen kracht verkopen. Maar als die vraag weer terugkomt hebben we die vakmensen opnieuw hard nodig, en dat is een zorg.”

Ook de verplichting van de warmtepomp is geschrapt. Wat heeft dat voor effect?

'We hebben een aannemersmentaliteit nodig om de energietransitie te versnellen'“De impact is extra wrang voor de warmtepompindustrie, die sterk in Nederland is vertegenwoordigd met productie in plaatsen zoals Houten, Tiel en Apeldoorn. Bedrijven hebben extra productiehallen bijgebouwd, deels op verzoek van de overheid die vroeg of de sector kon opschalen als er een verplichting voor warmtepompen zou komen, per 2025. De plotselinge verandering heeft echter tot grote onzekerheid geleid en maakt het moeilijk om te profiteren van al die investeringen, opschaling en omscholing. Op de lange termijn komt het waarschijnlijk goed, maar op korte termijn voelen veel bedrijven nu de pijn.”

Verwacht je op de lange termijn dat de vraag weer gaat aantrekken?

“Ja, want een groot deel van de energietransitie steunt op technologieën en apparaten die met de tijd steeds betaalbaarder worden. De eerste generatie was vaak peperduur, maar door schaalvergroting en massaproductie dalen de prijzen drastisch. Die wetmatigheid zien we overal: voor warmtepompen, zonnepanelen, accu’s en elektrische voertuigen. De prijs van accucellen in China is bijvoorbeeld al gehalveerd, en voor EV’s wordt de kostprijs van het accupakket daardoor steeds lager. Dit proces is een niet te stuiten kracht.

En kenmerkend voor al deze apparaten is dat ze veel minder energie verbruiken. Een warmtepomp bijvoorbeeld, levert vier keer zoveel warmte per eenheid energie als een traditionele cv-ketel. Voor EV’s en elektrische vrachtwagens is het verschil in efficiëntie vergelijkbaar en soms zelfs nog groter. Dat betekent dus dat we ook bij een groeiende economie minder energie gaan verbruiken: vooral minder fossiele energie. Meer elektrificatie lijkt me dus de meest logische weg. Zo’n transitiepad is hobbelig en soms frustrerend, zoals netcongestie, maar technisch gezien gaan we die kant op, simpelweg omdat de voordelen te groot zijn. Want wat ook niet onderschat moet worden, is dat het comfort voor gebruikers vaak veel groter is. Mensen die met elektrische vrachtwagens en graafmachines werken, ervaren dat als veel aangenamer omdat ze niet langer in dieselwalmen staan. Voor warmtepompen geldt dat ze niet alleen kunnen verwarmen, maar ook kunnen koelen, iets wat cv-ketels niet kunnen. Dat is behoorlijk relevant in een steeds warmer wordende wereld. Naast energiebesparing en comfort levert deze transitie uiteindelijk dus ook een aangenamer leven op.”

Een groot deel draait ook om verandermanagement, zowel bij de consument als bij de overheid. Wat zie je op dat vlak gebeuren?

“Verandermanagement speelt inderdaad een grote rol, en verandering gaat soms exponentieel. Dat is voor veel mensen lastig te bevatten. Kijk bijvoorbeeld naar hoe we tien jaar geleden dachten over zonne-energie in Nederland. In Duitsland waren ze toen volop bezig met de Energiewende en daar dachten ze: zonne-energie in Duitsland, dat klinkt net zo onzinnig als ananassen telen in Alaska. Mensen zagen het gewoon niet gebeuren. Nu is Nederland kampioen zonnepanelen, met de meeste panelen per inwoner op de daken. Die snelle verandering zien we niet alleen bij de consument, maar ook bij beleidsmakers en onderzoekers. Neem bijvoorbeeld de Klimaat- en Energieverkenning (KEV), het belangrijkste rapport voor voorspellingen in de energietransitie. Tien jaar geleden schatte het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat er nu ongeveer een derde van de huidige hoeveelheid zonnepanelen zou zijn. In werkelijkheid is het dus drie keer zoveel. Dat geeft aan hoe snel deze ontwikkeling kan gaan en hoe moeilijk exponentiële groei te voorspellen is.”

Netcongestie blijft een probleem voor de uitrol van duurzame energie. Waar is het misgegaan?

“Netcongestie is een hardnekkig probleem omdat het raakt aan de fysieke leefomgeving van mensen. Om bijvoorbeeld een warmtepomp in een woning te installeren, zijn sterke elektriciteitskabels nodig die onder de grond liggen. Dit betekent dat straten opengebroken moeten worden. En dat procedures lang kunnen duren; het verkrijgen van vergunningen kan in Nederland tot wel tien jaar duren.

Het probleem is ontstaan door drie factoren. Ten eerste is de vraag naar duurzame-energiebronnen, zoals zonne-energie, tien jaar geleden dus onderschat. Vergunningprocedures en capaciteitsanalyses zijn gebaseerd op wat we toen dachten, niet op de snelle ontwikkelingen die we nu zien. Ten tweede is er in het verleden erg voorzichtig geïnvesteerd in de netinfrastructuur. Netbeheerders hebben altijd tegen de laagste kosten gewerkt en zich gefocust op het beheren van het netwerk en niet op de ontwikkeling ervan. Inmiddels zijn netbeheerders naast beheerders ook ontwikkelaars geworden, maar daar was destijds nauwelijks op geanticipeerd. Tien jaar geleden kondigde de ACM bijvoorbeeld met trots aan dat het was gelukt om te besparen op investeringen, waardoor de netkosten iets konden dalen. Met de kennis van nu hadden we beter anticiperend moeten investeren. Een derde factor is dat het elektriciteitsnet gebaseerd is op een spitsmodel, vergelijkbaar met autoverkeer: iedereen gebruikt elektriciteit op dezelfde piekmomenten. De meeste kabels worden slechts 30 procent van de tijd echt benut, terwijl 70 procent van de capaciteit dan ongebruikt blijft. De capaciteit verschilt ook per regio en per seizoen.”

Wat zijn de belangrijkste oplossingen voor de korte en lange termijn?

“Het financiële aspect is gelukkig het minste knelpunt: er wordt momenteel zo’n acht miljard euro per jaar in de netinfrastructuur geïnvesteerd. Het grootste obstakel zit in de procedures en regelgeving. Een wrang voorbeeld is de stikstofwetgeving: er zijn nu ongeveer 3000 projecten die tijdelijk een kleine hoeveelheid stikstof uitstoten tijdens de bouw, maar daarna juist zorgen voor emissiereductie, oftewel de oplossing van het probleem. Toch worden deze projecten afgerekend op de bouwfase en dus vertraagd. Voor duurzame-energieprojecten die een langetermijnvermindering van stikstofuitstoot realiseren, zou je onderbouwd een uitzondering kunnen maken. Helaas worden veel procedures nog steeds als een ‘gegeven’ behandeld: er wordt gewoon van uitgegaan dat het tien jaar duurt. Om het proces te versnellen, zouden we een ‘aannemersmentaliteit’ bij de overheid moeten introduceren: met deadlines en duidelijke kostenramingen voor tijd en middelen.

Een goed voorbeeld van hoe dit in Nederland kan vastlopen, is een project bij Zevenhuizen. Hier moesten TenneT, Stedin en Alliander werken op een grote open vlakte waar de bouwruimte zorgvuldig was voorbereid. Helaas werden er oeverzwaluwen gespot, waardoor het hele gebied werd afgesloten met hekken en de werkzaamheden stil kwamen te liggen. We zien iets vergelijkbaars in de isolatiemarkt. Om huizen goed te isoleren, moeten we werken in spouwmuren, maar als er vleermuizen of andere beschermde diersoorten worden aangetroffen, moet er een ecologisch onderzoek plaatsvinden. Dit kost ongeveer 4000 tot 5000 euro en vereist ecologen, waarvan we er niet veel hebben, wat dus weer leidt tot enorme vertragingen. Innovatieve mensen zoeken gelukkig altijd naar oplossingen. Waar ecologisch onderzoek nu nog maanden duurt, zou een coronatestachtige methode, zoals de eDNA-methode, veel sneller kunnen werken. Met een simpele test kun je nagaan welke diersoorten in een spouwmuur hebben geleefd. Deze test kost slechts een paar honderd euro en geeft al binnen een dag resultaat. Dit is een technologisch alternatief dat misschien wel beter werkt dan de oude methode, waarbij ecologen vijf keer in de schemering moeten onderzoeken. Innovatie kan dus ook in de ecologie een oplossing bieden voor onze energietransitie.”

Is de aanschaf van zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk zonder de salderingsregeling? Voor welke terugverdientijd kunnen consumenten met zonnepanelen rekenen na 2027, en hoe verschilt dat ten opzichte van de huidige situatie?

“CE Delft heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en berekende terugverdientijden met en zonder salderingsregeling, rekening houdend met verschillende percentages van zelfconsumptie, want dat kan een flink verschil maken. In algemene zin: in de huidige situatie, waarin de salderingsregeling nog geldt, maar er ook terugleverkosten gerekend worden, is de terugverdientijd voor een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer negen jaar. Na 2027, zonder saldering, loopt dit op tot zes tot zeventien jaar. Deze ruime marge ontstaat doordat nog onduidelijk is welke kosten leveranciers zullen doorberekenen voor de toenemende teruglevering van zonnestroom. Zonnepanelen blijven ook zonder saldering nog steeds rendabel, want de terugverdientijd is altijd korter dan de levensduur van de panelen. Maar de langere terugverdientijd maakt de investering voor huishoudens wel wat minder aantrekkelijk.

'Zonnepanelen blijven rendabel, maar zelfconsumptie wordt steeds belangrijker'Wat een bijzonder groot verschil maakt, is in welke mate je zelf de stroom van je panelen kunt gebruiken, oftewel zelfconsumptie. Een huishouden met veel elektrische verbruikers, zoals een warmtepomp of elektrische auto, kan de mate van consumptie beter sturen en zal daardoor minder last kunnen hebben van het verdwijnen van de salderingsregeling.

Het onderzoek van CE Delft heeft dat ook uitgerekend door van twee verschillende scenario’s uit te gaan: een zelfconsumptie van 30 en 60 procent. Stel, een huishouden installeert zonnepanelen met een totale investering van 5000 euro. Uitgaande van 30 procent zelfconsumptie zou dat een gemiddelde besparing van 600 euro per jaar opleveren, wat neerkomt op een terugverdientijd van circa 9 jaar. Bij een hogere zelfconsumptie van 60 procent kan deze besparing stijgen naar bijvoorbeeld 850 euro per jaar, waardoor de terugverdientijd rond 6 jaar uitkomt. In dat laatste geval is het financiële rendement van zonnepanelen bijna gelijk aan de situatie met saldering.”

Meer zelfconsumptie wordt dus steeds belangrijker. Maar hoe?

“Consumenten zullen zich, om de investering in zonnepanelen aantrekkelijk te houden, op twee dingen moeten richten: meer zelfconsumptie en automatisering. Meer zelfconsumptie betekent dat er ‘verbruikers’ in huis nodig zijn die op zonnige momenten de opgewekte energie direct gebruiken. Denk aan het laden van een elektrische auto, het draaien van de wasmachine of de vaatwasser, of het gebruik van een warmtepomp. Automatisering wordt daarnaast essentieel om deze verbruikers optimaal in te zetten zonder dat je daar constant mee bezig hoeft te zijn, want je wilt dat niet handmatig doen. Mensen die technisch goed onderlegd zijn, zoals tweakers, vinden het vaak leuk om systemen te optimaliseren en automatiseren, zoals met energiemanagementsystemen en platforms zoals Home Assistant. Hiermee kunnen ze alles zodanig instellen dat apparaten automatisch starten wanneer er goedkope of zelfs gratis stroom beschikbaar is, zoals bij een dynamisch energiecontract. Ik denk dat tweakers gemiddeld gezien de laagste energierekeningen van Nederland hebben.

De regel is simpel: goedkope stroom is vaak groene stroom, omdat elektriciteitsprijzen dalen bij een hoog percentage zon en wind in de mix. Door kleine optimalisaties, zoals het slim gebruiken van de wasmachine, warmtepomp, EV en diepvries, kunnen consumenten veel geld besparen en bijdragen aan een groenere energievoorziening. Bovendien is een goed geïsoleerd huis eigenlijk al een ‘warmtebatterij’. Huizen die goed geïsoleerd zijn, kunnen warmte langer vasthouden. Verder zien we steeds vaker dat mensen buffervaten met water naast hun warmtepomp plaatsen. Dit hele spel aan slimme aanpassingen biedt kansen om flink te besparen op energiekosten.”

Hoe vertaal je dat naar huishoudens die minder technologisch onderlegd zijn?

“Dat is lastiger. Tweakers zitten vaak in de eerste fase van technologische ontwikkeling. Maar zodra zij laten zien hoeveel je kunt besparen met slimme aanpassingen, ontstaat er een sneeuwbaleffect. Het sociale aspect is hier belangrijk: mensen vertellen vrienden en familie over hun successen en hoe goed hun systeem werkt. Veel mensen zijn trots en enthousiast als het hen lukt om energiekosten te verlagen met behulp van technologie, en dat werkt aanstekelijk. Vanuit de markt en bij bedrijven ontstaat dan ook meer tractie. Zij gaan zien dat er een bredere doelgroep geïnteresseerd raakt en spelen daarop in met producten en diensten die dat makkelijker maken. En dan komt de vraag: hoe bereiken we grotere groepen? We geloven dat een tijdelijke subsidie voor slimmer stroomgebruik zou kunnen helpen om dit proces te versnellen. Zo kunnen meer huishoudens de voordelen van zelfconsumptie en automatisering ervaren, en ontstaat er een positieve spiraal waarin een steeds grotere groep interesse krijgt in duurzame energie.”

Thuisaccu’s worden vaak genoemd als een oplossing voor zelfconsumptie en netcongestie. Ze zijn nog steeds duur, maar worden wel snel goedkoper. Moeten we allemaal aan de thuisaccu?

“Een thuisaccu kan nuttig zijn, vooral om zelfverbruik te verhogen en energie van dag naar nacht te verplaatsen. En ook om pieken te vermijden, zoals tussen vijf en zeven uur ‘s avonds. Maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, zit je accu al op de eerste dag vol, en daarna gebeurt er niets meer. Voor het verplaatsen van energie van dag naar nacht werkt een thuisaccu goed, maar voor langere perioden is deze niet geschikt. Een tweede verdienmodel is om je eigen verbruik te vergroten en zo meer op te slaan voor eigen gebruik. En een derde verdienmodel is de mogelijkheid om met stroomhandel in te spelen op de energiemarkt en zo de terugverdientijd te verkorten. Maar dat is lastiger om in getallen uit te drukken. Met elke accu die in Nederland wordt toegevoegd, dalen prijspieken mogelijk, en daarmee ook de winst uit handel. Toch zie ik dit deel snel groeien; ik verwacht dat er dit jaar tienduizenden thuisaccu’s worden verkocht. Voor veel mensen speelt daarbij ook een behoefte aan autonomie mee, dat wil zeggen om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.”

Over autonomie gesproken, veel mensen lijkt een thuisaccu ook handig als noodstroomvoorziening, nu het net wat minder stabiel lijkt te worden. Daar wordt alleen niet standaard in voorzien; het systeem moet een ‘eilandmodus’ hebben. Zie je daar wat in?

“Op dit moment heeft Nederland gemiddeld 22 minuten per jaar aan stroomuitval, dus ik denk niet dat we hier snel naar een instabieler stroomnet gaan. Maar ik begrijp de behoefte aan autonomie zeker. Een eilandmodus kan voor sommige mensen extra zekerheid bieden, maar het is hier niet van groot belang, in tegenstelling tot landen en gebieden met een instabieler netwerk.”

Thuisaccu’s zijn geen oplossing voor seizoensopslag. Welke alternatieven zie je voor langere opslag van energie?

'De grootste uitdaging is niet techniek, maar sociale acceptatie'“Voor seizoensopslag zijn er andere technieken in ontwikkeling. Een mooi voorbeeld is ecodorp Boekel in Brabant. Hier worden huizen gemaakt van natuurlijke materialen, en elke woning heeft zonnepanelen. In het midden van de wijk staan grote warmteaccu’s, gevuld met staalslakken. Dat is een industrieel restmateriaal dat lang warmte kan vasthouden en wordt opgewarmd met zonnestroom. In de winter kunnen bewoners deze warmte weer gebruiken. Een ander voorbeeld is de Pepsico-fabriek in Noord-Holland, waar ze hun productie volledig willen elektrificeren. Naast een e-heater gebruiken ze daar een warmtebatterij die wekenlang kan worden opgeladen wanneer er veel zon en wind is en de stroomprijs laag is. Dit biedt een mooie aanvulling voor energieopslag op industriële schaal. In andere landen, zoals Denemarken, wordt ondergrondse warmteopslag in grote bassins gebruikt, vaak met windenergie. Voor Nederland worden ook plannen voor ‘pumped storage’ overwogen, waarbij lucht onder druk in ondergrondse cavernes wordt opgeslagen. Eneco werkt hieraan, en er zijn zelfs plannen voor een kunstmatig eiland voor de kust waar water wordt opgeslagen, als een soort groot valmeer. Deze opslag kan dan worden ingezet wanneer er energie nodig is. Hoewel we niet precies kunnen voorspellen welke technologie uiteindelijk de beste oplossing zal zijn, is het goed om te zien dat er veel wordt geëxperimenteerd.”

De ontwikkeling van warmtenetten gaat langzaam. Hoe zie je die toekomst?

“De ontwikkeling van warmtenetten gaat inderdaad traag. Terwijl we vorig jaar zo’n 150.000 warmtepompen installeerden, zien we jaarlijks slechts zo’n 15.000 nieuwe warmtenetaansluitingen. Warmtenetten zijn complexe projecten die in samenwerking met de buurt moeten worden opgezet, wat vertraging kan veroorzaken. Aan de andere kant zien we dat warmtepompen en elektrische voertuigen wel hard groeien. Bij warmtenetten zijn er daarnaast enkele succesvolle bewonersinitiatieven. Als zulke projecten in handen van bewoners liggen, hebben ze minder last van monopolieposities, wat vaak als positief wordt gezien. Kosten zijn daarbij een terugkerende vraag bij nieuwe technologie. Mensen willen precies weten wat zo’n warmtenet of accu zal kosten over tien jaar, terwijl dat bij bestaande technologie zoals aardgas nauwelijks wordt gevraagd. Dat maakt de drempel vaak hoger. Toch kan een buurtaccu of een collectieve accu in een flatgebouw een financieel interessante oplossing zijn voor bewoners in appartementencomplexen.”

Er is nog een ander alternatief voor een thuisaccu, namelijk een EV met vehicle-to-everything (v2x). Steeds meer EV-fabrikanten bieden dit nu daadwerkelijk aan. Welke rol zou v2x in Nederland kunnen spelen bij het balanceren van vraag en aanbod?

“Ik fiets zelf dagelijks langs Lombok, waar Lomboxnet al tien jaar EV’s oplaadt met zonne-energie en al enkele jaren wordt v2x daar ook al concreet ingezet met deelauto’s. Toen ik dat tien jaar geleden voor het eerst zag, was er nog veel huiver bij fabrikanten voor v2x-toepassingen. Naast de kosten waren er zorgen over de impact op de accu, en ‘range anxiety’ speelde toen ook een grotere rol. EV-eigenaren wilden de accucapaciteit niet voor andere zaken gebruiken dan rijden. Maar nu, tien jaar later, is de situatie heel anders. EV’s hebben een grotere actieradius, er is een uitgebreid snellaadnetwerk en Nederland heeft een uitstekende laadpaalinfrastructuur. In de EU geldt de norm dat er voor elke tien EV’s een laadpaal moet zijn; in Nederland is er een lader per vijf EV’s, dus dubbel zoveel als nodig is volgens de Europese richtlijn. Range anxiety speelt hierdoor nauwelijks meer een rol, en studies laten zien dat bidirectioneel laden de batterij nauwelijks schaadt. De belangrijkste bezwaren zijn dus grotendeels weggenomen, terwijl zon, wind en netcongestie alleen maar toenemen.

Een goed voorbeeld van schaalbare accuopslag is de oude Aldel-fabriek bij Delfzijl. Daar lag een joekel van een stroomkabel en daardoor wordt er op die locatie nu een grote accufabriek gebouwd met een opslagcapaciteit vergelijkbaar met die van tienduizenden EV’s. Het gaat om een capaciteit van 1200MWh en vermogen van 300MW. Je zou zo’n systeem ook kunnen realiseren door EV’s met v2x in te zetten.”

Hoe zie je EV’s concurreren met thuisaccu’s?

“Een thuisaccu heeft momenteel gemiddeld een capaciteit van 10kWh en kost ongeveer 5500 euro, terwijl een EV vaak al snel 50kWh of meer aan opslagcapaciteit heeft en die heb je dan toch al. EV’s bieden bovendien een meer gedecentraliseerde aanpak, wat handig is voor netcongestie in woonwijken, waar vaak de grootste knelpunten zitten. Met 520.000 EV’s in Nederland staat er nu dagelijks een enorme capaciteit 23 uur per dag stil, klaar voor gebruik. Er zijn nog wel enkele obstakels. Autobouwers worden een soort energieleverancier en het nettarief is nu nog een vast bedrag voor iedereen, maar dat kan gaan veranderen. Een goede financiële prikkel vanuit de netbeheerders kan een stimulans zijn om huishoudens te belonen voor het inzetten van hun EV’s voor energieopslag en ontlasting van het net.”

KEV

Het recent gepubliceerde KEV-rapport stelt dat het klimaatdoel voor 2030 niet binnen bereik is. Het kabinet zegt wel de doelen te willen halen, maar zonder extra budget en vooralsnog zonder maatregelen. Hoe kijk je hiernaar?

“Het is helaas geen verrassing dat het beeld dit jaar somberder is dan vorig jaar. Normaal gesproken zou je, naarmate de deadline dichterbij komt, hopen dat we ook dichter bij de doelen zitten. Nu lijkt het juist omgekeerd. Concrete oplossingen zijn wel benoemd, maar ze zijn nu doorgeschoven naar het voorjaar van 2025. Een half jaar extra wachten betekent nóg een kleinere kans dat we de doelen halen. Wat ons betreft moeten er voor kerst al maatregelen op tafel liggen om de onzekerheid weg te nemen, vooral voor consumenten en bedrijven die op het punt staan hun investeringen terug te trekken.

Het plaatje is nu nog niet overtuigend. Sophie Hermans lijkt bereid om door te pakken, maar om echt veel megatonnen CO₂ te verminderen, zijn stevige maatregelen nodig. Dat lijkt me best lastig met een partij als de PVV die altijd heeft gezegd dat ze het klimaatbeleid volledig door de shredder wil halen. De ‘makkelijke’ oplossingen zijn inmiddels wel doorgevoerd; we hebben nu meer langetermijnbeleid en verplichtingen nodig. Wij pleiten bijvoorbeeld voor verplichte EV’s in de zakelijke leasemarkt. Die markt is nu al zakelijk rendabel en dat betekent vervolgens dat er voor de consument een grotere tweedehandsmarkt ontstaat met meer betaalbare elektrische auto’s. Het kan tegen de cultuur van vrijheid ingaan, maar zonder dit soort verplichtingen halen we de klimaatdoelen nooit.”

Hoe staat Nederland ervoor als het gaat om investeringen in de energietransitie?

“In 2023 heeft Nederland zeker 25 miljard euro geïnvesteerd in de verduurzaming van de energiehuishouding, blijkt uit de Investeringsmonitor Energietransitie 2023. Hiervan kwam vier miljard euro van consumenten, waarvan meer dan de helft werd geïnvesteerd in zonnepanelen. Meer dan tien procent van de nationale investeringen gaat inmiddels naar de sector duurzame energie. Bij bedrijven ging het grootste deel van de investeringen naar zonne- en windenergie. Dit is cruciaal voor het vergroten van de duurzame-energieproductie, maar de volgende stap is het verduurzamen van de vraag naar energie. Dat betekent elektrificatie, duurzame warmteoplossingen, en voor bepaalde delen van de industrie de overstap naar groene waterstof. Deze investeringen zijn nodig om niet alleen de energieproductie te verduurzamen, maar ook het energiegebruik toekomstbestendig te maken.”

Investeringsmonitor

Tot slot, als we vooruitkijken naar de komende jaren, welke trends en ontwikkelingen zie je als meest bepalend voor de duurzame-energiesector in Nederland?

“Er zijn drie supertrends die de energietransitie bepalen: kostendaling, toenemende efficiëntie en groeiend comfort. Dit zijn factoren die duurzame technologieën steeds aantrekkelijker maken en helpen om bredere acceptatie te vinden. De grootste uitdaging ligt echter in het vrijmaken van ruimte en het verkorten van procedures, waarbij duidelijke kaders voor iedereen essentieel zijn. Aan de technische kant ben ik optimistisch; er zijn enorm veel goede ontwikkelingen. Kijk bijvoorbeeld naar elektrisch koken: het is gezonder dan koken op gas, en 90 procent van de nieuwe kookplaten is nu al elektrisch. Het wordt dan ook vanzelfsprekend voor steeds meer mensen.”

En waar liggen de grootste technische uitdagingen?

“Niet de techniek, maar de sociale processen zijn de grootste uitdaging. Mensen ervaren weerstand tegen verandering, vooral als het om procedures en infrastructuur gaat, zoals hoogspanningsmasten en windmolens in hun leefomgeving. Hierin kan financiële compensatie helpen, bijvoorbeeld door een vergoeding voor zon- en windprojecten in de omgeving te krijgen. Dit kan verder worden uitgebreid door hen een mede-eigenaar te maken, zodat buurtbewoners bij iedere draai van een windmolen profiteren. Dat zal zorgen voor een bredere acceptatie en versnelling van de duurzame-energie-infrastructuur die we zo hard nodig hebben.”

Reacties (254)

254
249
119
6
0
116
Wijzig sortering
Ergens is het enorm wrang om het advies dat (indirect) gegeven wordt, namelijk het zoveel mogelijk gebruiken van je zelf opgewekte energie, te lezen. In de meeste gevallen kán dat simpelweg niet. Jarenlang heeft heel Nederland, terecht, ingezet op het zuiniger maken van verbruikers. Nu er veel zonnepanelen liggen, die voornamelijk stroom produceren op momenten dat die stroom nou nét niet bepaald nodig is, loopt men tegen problemen aan en kost het allemaal klauwen vol met geld. Het advies dat hier eigenlijk gegeven wordt, is dat je dan maar gewoon verbruikers aan moet zetten die je misschien niet eens nodig zou hebben - En kunnen we het op dat moment nog écht hebben over werken aan het klimaat?

Wat ik hier eigenlijk lees, is dat zonnepanelen feitelijk geen oplossing zijn voor ons land. Dan kun je dat (zeer beperkt) opvangen met een thuisaccu, maar het is niet bepaald onrealistisch te noemen dat er binnen afzienbare tijd weer een extra heffing of opslag betaald moet gaan worden op je (dure) thuisaccu, die ook nog eens slechts een aantal weken in het jaar écht effectief ingezet kan worden - Want minder belasting betalen? Dat kunnen we in Nederland écht niet voor elkaar krijgen. Meer wel, want in die gevallen is de IT en regelgeving ineens nooit een beperking...

[Reactie gewijzigd door Smuey op 3 januari 2025 10:41]

Dat we een overschot in de zomer hebben is natuurlijk klinkklare onzin. Onze industrie is niet overgeschakeld op electriciteit als energiebron en blijft traditioneel gas/olie etc gebruiken. Tata steel is een mooi voorbeeld. Met wat meer visie van onze overheid hadden er 10 jaar geleden al investeringen plaats kunnen vinden in het electriiciteitsnetwerk om de huidige netcongestie te voorkomen. En iedereen die denkt dat dit niet te voorzien was : er werden wel subsidies uitgedeeld voor electrische auto's maar van verzwaring van het electriciteitsnetwerk was geen sprake! En dat een vooruitziende blik ontbreekt bij onze overheid blijkt uit meer zaken : te weinig huizen, teveel koeien, te weinig personeel en ga maar door...
Precies dit ja, toen ze begonnen met EVs te subsidiëren, "omdat uiteindelijk iedereen naar een EV moet", hebben ze nagelaten om direct met verbeteringen aan het netwerk te beginnen.
Tevens is er niet realistisch omgegaan met aanbod vs verbruik, mogelijk was het nodig geweest om meteen toen al aan kerncentrales te denken, minstens hadden ze direct actie moeten ondernemen om niet alleen op zonnepanelen en windmolens te rekenen om het aanbod voor stroom te regelen.
Nederland is wel goed in belasting heffen maar er iets nuttigs mee doen is er vaak niet bij, we moeten terug naar vooruitstrevend bezig zijn en niet overal achteraan lopen.
Alleen is het nu makkelijker klagen dan om werkelijk met oplossingen te komen. We zitten er nu mee, wat doen we eraan?
Er is geen crisis - er wordt namelijk nog steeds teveel gepraat ipv gebouwd. Technische oplossingen voor al onze problemen zijn er legio - alleen zijn we wederom verzand in de “ja maar” cultuur en gebeurd er (weer) niets…

[Reactie gewijzigd door Pasc66 op 3 januari 2025 20:06]

Zoals aangegeven in het artikel, beginnen met zorgen dat projecten die een vermindering van stikstof opleveren voorrang krijgen in vergunningsaanvragen en zorgen dat meegenomen word wat het resultaat daarvan is.
Tennet, de netbeheerder in Nederland, vroeg een jaar of 10 geleden om extra geld om in het netwerk te investeren, zij hadden wel die vooruitziende blik. Helaas werd dat geweigerd door het toenmalige kabinet.
reactie op onderste regel van argeentm
Je vergeet een belangrijke vervuiler te veel vervuilende Vliegtuigen

[Reactie gewijzigd door hollander555 op 4 januari 2025 16:30]

te weinig personeel
Als men bijv. zoveel mogelijk zoveel (aardse) bronnen wilt omzetten naar produkten, heb je nooit genoeg personeel.
Naarmate we met meer mensen zijn (meer overbevolking), moeten er meer bronnen worden omgezet naar produkten, om die mensen in leven te (kunnen) houden.
Oplossing 1: Wat mij betreft moeten we hier naar een maximaal-twee-kinderen-politiek. En om gelijk de criminaliteit naar beneden te brengen: een opvoeddiploma is verplicht, voordat je kinderen mag nemen.

Naarmate je meer robotiseert en automatiseert, heb je minder personeel nodig, om evenveel te kunnen produceren. Het punt is dat men steeds meer wil produceren (wat ook steeds harder nodig is omdat o.a. geplande veroudering steeds breder praktijk is / wordt toegestaan, en intussen gaat het milieu down the drain), want dan verdien je meer geld. En als je eenmaal gerobotiseerd/geautomatiseerd hebt, kán je meer produceren. Accepteer dat je niet meer moet produceren. Dus kan je met minder personeel toe.

Oplossing 2: geplande veroudering verbieden --> véél minder produkten nodig, en dus minder personeel. En (dus) (mede) accepteren dat we niet elk jaar alsmaar méér moeten produceren.

Oplossing 3: school de zonnepaneel-leggers en windmolen-bouwers om naar bouwers van geothermische installaties. Geothermie (via kilometers-diepe putten) heeft de toekomst: geen afhankelijkheid van het weer, en véél minder accu's nodig. Mijn inschatting is dat je in die sector veel minder personeel nodig hebt voor de opwekking van de zelfde hoeveelheid energie.

Oplossing 4: milieuvernielende bedrijven stopzetten. Het voorkomen van de achteruitgang van het milieu kost veel minder personeel dan later de boel weer moeten opschonen. Dan hebben we 't nog niet eens over ons narcistische gedrag al die (milieu)problemen naar ons nageslacht toe te schuiven.

Oplossing 5: werk toe naar een overkoepelende wereldregering. Als die eenmaal in stand gebracht is, en goed functioneert, heb je véél minder personeel nodig in de militaire industrie en wapenhandel.
Ergens is het enorm wrang om het advies dat (indirect) gegeven wordt, namelijk het zoveel mogelijk gebruiken van je zelf opgewekte energie, te lezen. In de meeste gevallen kán dat simpelweg niet.
"Zoveel mogelijk" is niet een kwestie van wel of niet, maar juist daar waar mogelijk. Iets is beter dan niets en gaandeweg (door middel van ontwikkeling) wordt het makkelijker / toegankelijker om het meer te doen (zonder dat het 100% wordt).
Jarenlang heeft heel Nederland, terecht, ingezet op het zuiniger maken van verbruikers. Nu er veel zonnepanelen liggen, die voornamelijk stroom produceren op momenten dat die stroom nou nét niet bepaald nodig is, loopt men tegen problemen aan en kost het allemaal klauwen vol met geld. Het advies dat hier eigenlijk gegeven wordt, is dat je dan maar gewoon verbruikers aan moet zetten die je misschien niet eens nodig zou hebben - En kunnen we het op dat moment nog écht hebben over werken aan het klimaat?
Nee, maar dat is het advies dus ook niet: Gebruik zoveel mogelijk van je zelf opgewekte energie voor zaken die je zelf nodig hebt.
Wat ik hier eigenlijk lees, is dat zonnepanelen feitelijk geen oplossing zijn voor ons land.
Zonnepanelen zijn niet de oplossing, maar een onderdeel van de oplossing.
Dan kun je dat (zeer beperkt) opvangen met een thuisaccu, maar het is niet bepaald onrealistisch te noemen dat er binnen afzienbare tijd weer een extra heffing of opslag betaald moet gaan worden op je (dure) thuisaccu...
Heffing voor thuisaccu? Dat lijkt me niet logisch. Het is een manier om het netwerk te ontlasten. Met welke reden zou er een heffing op komen? (ipv een subsidie)
... die ook nog eens slechts een aantal weken in het jaar écht effectief ingezet kan worden
Ook hier: volgens mij is het niet de keuze: of 100% effectief, of waardeloos. Het gaat erom of het genoeg kan bijdragen aan de totaaloplossing.
Heffing voor thuisaccu? Dat lijkt me niet logisch. Het is een manier om het netwerk te ontlasten. Met welke reden zou er een heffing op komen? (ipv een subsidie)
Omdat elektriciteit een melkkoe is voor overheid. Voor iedere kWh die geconsumeerd wordt, betaal je 11 cent energiebelasting plus 21% btw daarover. Als grote groepen mensen zelfvoorzienend worden in hun energie dan zal de overheid haar inkomstenverlies gecompenseerd willen zien.

Het beleid van de overheid is ook helemaal niet gericht op het zelfvoorzienend worden van mensen. Er is immers ook belasting op de eigen woning (huurwaardeforfait), belasting op sparen en investeren, sterfbelasting en zijn tarieven voor inkomen uit arbeid torenhoog. Iedereen moet blijven betalen tot zijn dood en nooit op een niveau komen dat ze zelfvoorzienend zijn.
Inderdaad - de overheid wil haar inkomsten op peil houden en het interesseert ze geen zier of het milieu er beter van wordt of niet.
Onze zuiderburen (belgie) weten er alles van. Daar ging het aansluittarief flink omhoog omdat de conbinatie zonnepanelen en warmtepomp net wat te succesvol bleek.
Met de toenemende elektrificatie zal dat voorlopig nog wel goed lopen, maar de overheid mag ook best iets verder kijken dan hun neus lang is, we weten in grote lijnen wat er allemaal gaat veranderen op dit gebied, dus moeten ze hun belastingsysteem mee laten veranderen.
Ik ga niet in op jouw betoog over (te veel) belastingen. Maar daar wordt het bij de overheid uiteindelijk wel door betaald. Dus daar hebben we toch allemaal baat bij?
Denk dat een thuisaccu na 2027 zeker nuttig is, als de ontwikkeling nog wat doorgaat zouden we dan redelijk wat maanden per jaar 0 verbruik hebben.
Blijft natuurlijk wel zo dat in de donkere dagen de prijs dan omhoog gaat en dat moet zoveel mogelijk in de hand gehouden worden zodat het niet gas weer rendabeler maakt dan stroom.
Vind overigens wel dat als je een thuis accu hebt dat dan de netbeheerder eraf moet blijven, zie steeds meer berichten dat ze nu registratie plicht en zelfs beheer over accus willen die bij mensen thuis staan.
Als ze dat willen dan moeten ze zelf die accus gaan kopen en leveren als hij net als de meter van hun is mogen ze hem ook beheren anders niet.
Ik zie dat de industrie lobbyt voor subsidies op thuisbatterijen.
Terwijl juist gridbatterijen veel beter zijn voor het net en voor de maatschappij.
Ik heb liever dat de overheid vol inzet op gridbatterijen die veel stabiliteit in het netwerk brengen en geen subsidies gaat uitgeven aan huishoudens. Huishoudens zullen langzamerhand vanzelf meer EV's kopen waarmee het net vanzelf veel thuisbatterij krijgt
Thuisverbruik kun je vooral reguleren als je een EV hebt.
Voor de rest is het moeilijk
Probleem van gridbatterijen is dat je vast zit aan vergunningsaanvragen die dus flink stroperig zijn momenteel, thuisaccu's kun je direct inzetten. En zoals aangegeven word in het artikel zijn er al mogelijkheden om thuisaccu's in te zetten om het netwerk te ontlasten, dus iedere accu die erbij komt (mits daarop voorbereid) is een goede.

Het is geen of/of maar en/en.
De batterij ontwikkeling (ook m.n. voor thuisbatterijen) waaronder aankomende veel goedkopere en veiligere (toekomstige vanadium-)zoutaccu's gaat zo snel. Je ziet ook een populariteit ontstaan in nederland voor kleine thuisaccu's (die in serie kunnen worden opgeschaald.)

Het is zeker moeilijk (zeker ook voor lokale overheden, zoals hier in deze stad waar ze drammen om particulieren nu aan een warmtetenet te krijgen) om keuzes te maken. als je dan ook nog meetelt dat m.n. de Nederlandse overheid (met een van de hoogste energieprijzen in EU ivm belastingen) haar inkomsten voor een groot deel haalt uit energie, gas en elektrciteit.
Wat is daar wrang aan?

Dat het volk jarenlang de volledig verkeerde salderingregeling, jarenlang heeft misbruikt, om maar niet over hun consumptie na te hoeven denken?
De Nederlandse consument heeft door "dan gooien we er toch een paneeltje bij" mentaliteit, geen enkele motivatie gehad om er een beetje over na te denken.

In andere landen in Europa heeft men dat veel beter aangepakt, daar heeft de consument veel minder panelen liggen, waarbij men juist het eigen verbruik heeft geoptimaliseerd.

Je hoeft je stroom niet duur in een akku op te slaan, je kan hem ook veel goedkoper en slimmer dmv een LW-warmtepomp in water opslaan, en daar je huis savonds mee verwarmen of mee douchen als de zon niet meer schijnt.

Het wordt tijd dat er in NL een omdenken gaat plaatsvinden, een omdenken dat door de idiote salderingsregeling 20 jaar te laat plaats moet vinden.
Wat er wrang aan is, is dat de overheid en 'experts', even lomp gezegd, jarenlang een verkeerd en veel te, vergeef me de uitdrukking, zonnig beeld hebben geschetst van de situatie. Je noemt het zelf al, de salderingsregeling werd op grote schaal misbruikt en blijkbaar is er geen enkele politicus geweest met voldoende verstand om dat tijdig te onderkennen en daar maatregelen tegen in de betreffende wet wilde opnemen. Overigens is dat nu, met de terugleverkosten, wéér niet het geval, zoals het er naar uit ziet, blijven die ook onder de nieuwe wet gewoon bestaan.

Ik ben het met je eens dat de salderingsregeling eigenlijk een flater van jewelste is (of in ieder geval dat die niet jaren geleden al afgeschaft is), maar ik denk ook dat een aantal van de oplossingen die in het buitenland vaak kunnen, in het dichtbebouwde Nederland misschien niet zo haalbaar zijn. Je noemt bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp. Die moet je ook maar net kwijt kunnen, want ze zijn erg groot en zwaar. Ik heb een (klein) oud huis met overal houten vloeren, die kunnen het gewicht van zo'n ding niet eens dragen, zelfs áls ik de ruimte er voor zou hebben. En dan komt er ook nog eens de prijs bij. Ik heb begin vorig jaar (eindelijk) 8 zonnepanelen op mijn dak kunnen leggen, met het oog op het einde van de salderingsregeling bewust niet voor meer gekozen (en eerlijk gezegd, met de invoering van de terugleverkosten vrees ik dat ik die investering niet meer binnen de economische levensduur van de installatie volledig terug ga zien, laat staan er rendement op ga kunnen maken), maar als ik zo'n apparaat moet laten installeren ben ik weer duizenden euro's verder. En eerlijk gezegd, die kosten kan ik tegenwoordig niet meer zo eenvoudig opbrengen. Dan zijn er wel leningen beschikbaar om dergelijke projecten aan te pakken, maar die moet je ook maar net kunnen (en wíllen!) betalen, gratis geld bestaat gewoonweg niet. Die 'Dan gooien we het bijltje er bij neer'-mentaliteit die je noemt, ik herken inderdaad. Sterker nog - Dat is exact het gevoel dat ik op dit moment heb. Maar die is wél grotendeels ingegeven door een totaal visieloze en incompetente politiek. En totdat dát probleem aangepakt is en we een betrouwbaar, haalbaar en goed doordacht beleid hebben omtrent energie en vergroening, voel ik me inderdaad niet bepaald geroepen om nu nog meer geld te gaan uitgeven aan maatregelen die misschien zouden helpen. Zelfs áls ik die nu nog zou kunnen betalen, op korte termijn.
het is niet bepaald onrealistisch te noemen dat er binnen afzienbare tijd weer een extra heffing of opslag betaald moet gaan worden op je (dure) thuisaccu
Wat zijn dit voor ongefundeerde spookverhalen? Handelen op de onbalansmarkt zal misschien een heffing krijgen - omdat die het net extra belasten.
Toegegeven, het is een gok. Maar als je ziet hoe snel de energiemarkt (en de regels er omheen) veranderen, denk je dan oprecht dat het niet waarschijnlijk is dat er inderdaad zo'n heffing wordt doorgevoerd? Vorig jaar rond deze tijd waren terugleverkosten ook niet meer dan 'ongefundeerde spookverhalen'.

Overigens wordt handelen op de onbalansmarkt al bijzonder onaantrekkelijk gemaakt door de bestaande wetgeving en de afschaffing van de salderingsregeling.
Ben het met je eens hoor. Een miljardenmarkt met maar een beperkt aantal spelers wil de controle houden. Als iedereen z'n eigen stroom opwekt en maar voor een klein deel wel een lichtnet nodig heeft als backup zal dan flink in de buidel moeten tasten voor zo'n dienst. Er wordt dan niet meer op verbruik verdient maar op de service. Of er moet een ander verdien model komen, wellicht dat er via de lichtnet advertenties getoond/verkocht kunnen worden, of verbruik gegevens verkopen? Niet een erg realistisch scenario, maar er moet ergens geld aan verdiend worden.
Als het niet rendabel is maar wel noodzakelijk misschien moeten we het dan maar een overheidsdienst maken als we op dat punt zijn aangekomen, maar ik verwacht dat dit pas op zijn vroegst in 2050 gaat spelen.
Uiteindelijk is het handelen op de onbalans markt niet het probleem voor het net. Maar het lokale vermogen waarmee dit soms (kan) gebeuren.

Wanneer thuis accu's met maximaal 1,5 kW op je huis aansluiting handelen op de onbalans markt heb je nooit een probleem met het lokale net. Want dit is bedacht op 1,5 kW per huishouden tegelijk en langdurig. In nieuwe wijken is het er meer marge dan die 1,5 kW.

Wanneer je ervan uit gaat dat niet ieder huis een huis accu heeft kun je wel wat hoger gaan zitten bijvoorbeeld op 2,5 kW. In Vlaanderen/Belgie is er een capaciteits-tarief als je over een kwartier gemeten boven de 2,5 kW uitkomt.

Thuis accu's die handelen gaan wel fout als in een straat 90% een thuis accu heeft en met bijvoorbeeld 11kW gaat handelen op de onbalans markt. Want dan kom je heel ruim boven die 1,5 kW per huisaansluiting en zou het dus kunnen dat je het lokale net overbelast.
Dat is toch op te lossen zonder heffing op thuis accu's: een max op het terug te leveren vermogen, en het als uitgangspunt dat de functie van een thuis accu is om tbv lokaal gebruik te bufferen, niet om energie leverancier of -handelaar te zijn.
Dat klopt. Ik ben daarom wel voor een slim capaciteits tarief.

Maar een belasting op thuisaccu's is dan weer een slecht idee.
Het hele idee van handelen op de onbalansmarkt is dat je energie levert op het moment dat het noodzakelijk is om te leveren, dat zorgt er dus per definitie voor dat het beter is voor het net.
Zonnepanelen kunnen een heel goede oplossing zijn. Maar dan moet het opslag initiatief bij de netbeheerder vandaan komen.
Is het financieel dan wel rendabel voor de netwerkbeheerder? Want als dat niet zo is betaal je het uiteindelijk als nog zelf. Ik denk dat je eerder een gevarieerd aanbod moet hebben. Er komt een moment of dat is het nu all wel dat je moet stoppen met nog meer zonnepanelen. Maar bijvoorbeeld meer wind of kernenergie of nog een andere vorm van energie.
Opslaginitiatief? Denk niet dat het realistisch is om het uberhaupt over opslag te hebben. Als je ziet wat je kwijt kunt aan energie in een oppervlakte zo groot als een bus wordt je daar niet heel vrolijk van. Natuurlijk wordt dat in de toekomst beter, maar wordt het ooit een echte oplossing en wordt het ooit echt goed? Gezien de enorme hoeveelheid grondstoffen die nodig zijn, ik denk het gewoon niet.
Een (de enige?) realistische manier om op grote schaal energie op te slaan lijkt mij een waterkracht centrale zoals in Coo (België). Of iets dat werkt op het zelfde principe als een waterkrachtcentrale.

Maar je hebt daar grote hoogteverschillen voor nodig… en veel ruimte…

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 3 januari 2025 14:12]

Klopt, dat denk ik ook. Batterijen gaan gebruiken, hoe goed ze ook gaan worden, vereist onrealistische hoeveelheden grondstoffen.

Denk dat het gebrek aan hoogteverschillen ook een reden is dat we in Nederland zo ontzettend veel water hebben maar het helaas niet gebruiken om energie op te wekken.
Er is een groot probleem daarmee, namelijk dat de netbeheerder niet mag concurreren met de energiebedrijven, iets wat ze dus zouden kunnen doen als ze dit zelf gaan doen. Dus veel meer dan een coördinerende rol gaan ze daar niet in spelen, uiteindelijk blijven we afhankelijk van marktpartijen.
Ik snap je punt, maar ik zie het niet zo zwart-wit.
Je kan best een redelijk deel van je zonneenergie zelf verbruiken, tenzij je veel te veel zonnepanelen hebt (en daar zit vaak het probleem).
In de zomer heb je er al gauw teveel, in de winter altijd te weinig..
Ja, winter-zomer is lastig. Gedurende de dag is makkelijker - je hebt heel wat “batterijen” in huis zoals de vriezer, boiler en het huis zelf - daar kun je allemaal energie instoppen op het moment dat de energie goedkoop is en ff niet gebruiken tijdens de piek.

Maar voor de winter moeten we echt hard zoeken naar oplossingen. Zoals hij zegt - er wordt driftig geëxperimenteerd…
Ergens is het enorm wrang om het advies dat (indirect) gegeven wordt, namelijk het zoveel mogelijk gebruiken van je zelf opgewekte energie, te lezen. In de meeste gevallen kán dat simpelweg niet.
"Zoveel mogelijk" kan per definitie wel..
Het is echter niet mogelijk en ook niet nodig om alle energie die de panelen op (kunnen) wekken ook zelf te verbruiken.
De kosten van panelen zullen blijven dalen en daarmee blijft / wordt het in steeds meer situaties een goede oplossing.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 3 januari 2025 11:29]

Het lijkt me dat zonnepanelen goed kunnen werken voor bedrijven. Bedrijven aansporen zonnepanelen te plaatsen. De energie die wordt opgewekt wordt ook overdag gebruikt. En mensen met EV's kunnen met de stroom van deze zonnepanelen opladen. Allemaal overdag wanneer de zon schijnt. Werkgevers kunnen daarna besparen door mensen met EV's lagere rijkostenvergoeding te geven.

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 3 januari 2025 13:07]

Wacht maar af tot er een paar huizen afgebrand zijn en de brand aan een thuisbatterij te wijten was. Drie raden keer wat dat met de polisvoorwaarden van je brandverzekering gaat doen.

Ik heb het idee dat veel mensen na het fiasco wat salderen heet nu allerlei uitwegen zoeken om de gedane investering alsnog goed te kunnen praten.
Afgelopen zomer verschillende mensen gesproken die de gekste dingen deden om tijdens zonnige dagen niet te salderen. Van de wasmachine op onnodig hoge temperaturen laten draaien tot convectorkachels in de tuin op standje max. Is dit wat we voor ogen hadden toen we het milieu wilden ontzien?
Misschien eens verdiepen n de huidige LiIFePO4 techniek. Die accu's vliegen niet zo maar in de fik.
om het makkelijker te maken voor jou
YouTube: Dangerous vs. Safe batteries, Explosion and fire test!
Ik heb elk jaar een BHV training in de lokale brandweerkazerne. Sommige van de mannen die daar werken ken ik persoonlijk.

De brandweer is geen liefhebber van accu's in huizen of ondergrondse parkeergarages. Dit naar aanleiding van de ervaring die ze met dat soort branden hebben opgedaan.
Ik heb net het boek van Brett Christophers "The Price is Wrong: Why Capitalism Won't Save the Planet" gelezen.

Hij geeft een heel andere reden die van overwegend belang is bij de energietransitie (in een markt): winst. Als een duurzaam project niet boven een verwachte winst uitkomt, dan willen bedrijven (inclusief bijvoorbeeld Shell) niet investeren in dat project, en krijgen ze ook niet de financiering van de bank.

Als ik hem goed begrepen heb zijn een aantal mogelijke oplossingen:
  • 1. Belast CO2 uitstoot.
  • 2. Subsidieer duurzame energie projecten met feed in trariffs, contracts for difference, power purchase agreements, tax credits en financieringssubsidie (deze 2 doet de IRA in de VS), en financieringsgarantie.
  • 3. Geef als overheid zelf opdracht tot de bouw van nieuwe energieproductie, houd dit zelf in bezit en beheer.
De eerste 2 opties kijken heel erg naar de markt als oplossing. En als je naar de markt kijkt, moet niet naar de kosten kijken, maar naar (verwachte) winstgevendheid. Die winstgevendheid is vaak niet voldoende om een zon of wind energie project te rechtvaardigen. Optie 1 en 2 verbeteren de (relatieve) winstgevendheid van zon of wind energie projecten, waardoor er meer projecten van de grond komen.

Optie 3 is directe actie van de overheid zelf. Die hoeft niet te streven naar winst, en zou moeten streven naar een maatschappelijk voordeel. Dan is met de (relatief) lage rente die de Nederlandse overheid moet betalen dat maatschappelijk voordeel al snel veel groter dan de investerings- en financieringskosten.
De belangrijkste reden dat zelfconsumptie je energiekosten drukt, is niet zozeer de prijs van energie, maar vooral de hoge belastingen die daarop zitten. Door je eigen opgewekte stroom te gebruiken, ontwijk je die lasten en bespaar je echt flink.
Je denkt echt dat de overheid geen manier gaat vinden om de mindere belasting inkomsten terug te krijgen?

Er komt dus echt wel iets van belasting op thuisaccus of bepaalde jaarlijkse brandveiligheid keuringen of iets anders waardoor niet alleen de overheid maar ook de energiemaatschappij-en geld verdienen.

Ja, zat voorbeelden van de afgelopen 10 jaar die dat laten zien. Kijk alleen al naar BPM vrije auto’s destijds van diesels die alsnog kwamen en daarna wegenbelasting gingen betalen want het aantal wagens werd te groot. Zie nu ook verplichte BPM op EV”s terwijl de overheid sprak over het totaal afschaffen van. (Want ja belastinginkomsten werden toch minder)

De belastingkorting op openbare laadpalen want ja inkomsten via accijnzen moeten wel hoog blijven.

Datzelfde is ook de reden voor het afschaffen van de saldering, belastinginkomsten. Als je denkt dat de overheid straks geen manier gaat vinden als een grote groep aan de thuis accu zit om belastingen te generen dan ben je echt naïef.
En hoe wil je nagaan of er een thuisaccu is? En wat noem jij een thuisaccu? Wat als die accu nu ook nog eens 4 wielen en een elektromotor heeft bijvoorbeeld?

Dat is hetzelfde als mensen die zeggen dat men elektriciteit voor EVs gaat belasten in de toekomst. Ik moet daar altijd mee lachen als ik dat hoor. Want diesel kan je nog een kleurtje geven. Elektriciteit niet.

Wanneer er een korting op belastingen wordt gegeven als stimulans om daarin te investeren dan weet je al vanaf de eerste dag dat dat niet voor eeuwig zal zijn, dat dat op een dag verdwijnt. Van zodra iets nieuws goed genoeg is om op eigen benen verder te groeien, bouw je subsidies af.

En nee, er zijn belangrijkere redene om het salderen af te schaffen. Het net is geen batterij, we moeten dan ook stoppen met die zo te gebruiken.
En hoe wil je nagaan of er een thuisaccu is?
Hoe wil je nagaan dat een particulier zelf geen CV-ketel installeert (iets dat in Nederland alleen nog mag door een gecertificeerde installateur)? Dat ga je niet na. Wel kan je het lastiger en oncomfortabeler maken. Denk aan het bij verkoop van de woning eisen dat de verkoper een certificaat van installatie door een gecertificeerde installateur oplevert, en het ongeldig maken van de opstalverzekering (inclusief schending van voorwaarden van lopende hypotheken) wanneer thuisaccu's niet geregistreerd zijn.
En wat noem jij een thuisaccu? Wat als die accu nu ook nog eens 4 wielen en een elektromotor heeft bijvoorbeeld?
Definities zoals "onroerend goed" bestaan. Daar valt heus wel wat voor te bedenken. Verder is een auto natuurlijk ook geregistreerd, net als (bijvoorbeeld) zonnepanelen in Nederland, dus ook daar kan wat mee gedaan worden al zou de overheid dat willen.

De vragen die je stelt zijn geen hindernissen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 januari 2025 08:37]

Hoe wil je nagaan dat een particulier zelf geen CV-ketel installeert (iets dat in Nederland alleen nog mag door een gecertificeerde installateur)? Dat ga je niet na.
Dat was ook het punt niet van @Blokker_1999. Bij een CV-ketel kan je monitoren wat het gebruik is omdat je gas af moet nemen. Een accu is eerder iets zoals een buffervat voor warm water; daar heeft buiten jouw huis ook niemand weet van.

Wie trouwens "helemaal" geen belasting meer wil betalen over energie door het plaatsen van een thuisaccu en voldoende zonnepanelen maar bang is om de netaansluiting op te zeggen; als je accu niet groot genoeg is om die paar aaneengesloten dagen per jaar (of zoals de afgelopen maand; 20 dagen) zonder zon door te komen kun je er altijd nog over nadenken om je volgende auto er een met V2G te laten zijn en deze dan gewoon bij de laadpaal om de hoek op te laden en in je thuisaccu te ontladen wanneer nodig. Scheelt je zo iets van 600 euro per jaar (en je hebt waarschijnlijk een kleinere thuisaccu nodig dan je denkt).
Dat was ook het punt niet van @Blokker_1999. Bij een CV-ketel kan je monitoren wat het gebruik is omdat je gas af moet nemen.
Aan verbruik zie je niet of iemand zelf een CV-ketel vervangen heeft.
Een accu is eerder iets zoals een buffervat voor warm water; daar heeft buiten jouw huis ook niemand weet van.
Wel als aansluiting op een centraal meetsysteem verplicht zou worden.

Mijn punt is dat een overheid de zaken die @Blokker_1999 noemt niet als hindernis hoeft te zien om iets door te voeren.
Oké, je kunt aan het verbruik niet zien of iemand een CV-ketel heeft of gewoon de hele dag door met een 10-pits kookplaat water aan het opwarmen is. Je kunt wel van buitenaf zien dat iemand gas gebruikt door het verbruik te meten.

Met een thuisaccu haal je een deel van het verbruik dat door de meter loopt weg. Zonder extra technische middelen in huis kan je van buitenaf dus niet vaststellen hoeveel deze batterij gebruikt wordt en of er überhaupt een batterij is.
Wel als aansluiting op een centraal meetsysteem verplicht zou worden.
Dat zou kunnen, maar is tegelijkertijd oncontroleerbaar voor de overheid. Ja, ze zouden in je woning kunnen inspecteren maar dan loop je snel op tegen rechtsongelijkheid (want waarom controleren ze wel de woning van de vermogende persoon waar de kans groter is dat er een thuisaccu hangt, dan bij een bijstandsmoeder van buitenlandse afkomst in een huurwoning) dus ik denk dat zoiets onder de huidige grondwet niet lang door kan gaan.
Oké, je kunt aan het verbruik niet zien of iemand een CV-ketel heeft of gewoon de hele dag door met een 10-pits kookplaat water aan het opwarmen is. Je kunt wel van buitenaf zien dat iemand gas gebruikt door het verbruik te meten.
Nergens claim ik iets anders.
Met een thuisaccu haal je een deel van het verbruik dat door de meter loopt weg. Zonder extra technische middelen in huis kan je van buitenaf dus niet vaststellen hoeveel deze batterij gebruikt wordt en of er überhaupt een batterij is.
Klopt. Die technische middelen worden niet afgedwongen. Dat kan veranderen.
Dat zou kunnen, maar is tegelijkertijd oncontroleerbaar voor de overheid.
De overheid hoeft het niet te controleren, net als dat nu niet gecontroleerd wordt of je verplichte rookmelders correct geïnstalleerd hebt (verplicht voor verkoop van de woning).

Installatie van thuisaccu's kan beperkt worden tot enkel gecertificeerd personeel. Bij illegaal geïnstalleerde accu's biedt de opstalverzekering geen dekking, met gevolgen voor een lopende hypotheek. Bij het verkopen van het huis moet een certificaat overhandigd worden. En zo zijn er nog een sliert maatregelen te bedenken die legaal installeren aantrekkelijk maken en illegaal installeren onaantrekkelijk, zonder dat controles nodig zijn.

Dit is niet een situatie die ik wens, maar die ik ook niet als onmogelijk zie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 januari 2025 12:33]

Bij illegaal geïnstalleerde accu's biedt de opstalverzekering geen dekking, met gevolgen voor een lopende hypotheek.
Dit is alleen iets wat een keus is van de vrije markt en niet de overheid. Een verzekeraar mag natuurlijk ook gewoon bestuurders verzekeren die dronken in de auto stappen.

Bij het verkopen van een "tweedehands" woning zijn er sowieso geen wettelijke eisen. Je mag een half ingestorte bouwval nog verkopen zolang het de koper maar duidelijk is wat 'ie krijgt.

En ja, wetten kunnen veranderen maar de overheid zelf kan er weinig tot niets aan controleren, wat het dus tot een papieren wet maakt (net zoals je telefoon niet mogen gebruiken tijdens het rijden dat is).

Los daarvan, mag je in een wet wel héél duidelijk gaan omschrijven wat een thuisaccu is. Iets met een losse stekker dat niet verankert zit aan je woning kan daar waarschijnlijk nooit onder vallen. Die thuisklusser gaat dus lekker op die manier aan de gang.
Uiteindelijk is een thuis accu belasting erg nutteloos voor het net. Een capaciteit tarief zoals ze in Belgie/Vlaanderen hebben is veel nuttiger voor het net. Dan wordt het duur om het net zwaar te belasten met een thuis accu/warmtepomp/airco/EV en dan is slim zelf verbruik dus veel interessanter. Maar je voorkomt met een slim capaciteitstarief ook dat het net niet gebruikt wordt. Want als iedereen alles zelf gaat doen heb je echt veel meer nodig dan wanneer je de energie deelt.

Regels voor thuisaccu's wegens risico's als brand is dan weer wel een goed idee. Maar dit is bij een C.V. installatie ook een goed idee. Ook nu nog overlijden er ieder jaar wel mensen door issues met aardgas of koolstof monoxide.
Zonder extra technische middelen in huis kan je van buitenaf dus niet vaststellen hoeveel deze batterij gebruikt wordt en of er überhaupt een batterij is.
Daar ben ik nog niet zo zeker van.
Smart Meter geeft slechts elke 15 seconden het verbruik door, maar via energy disaggregation kan men toch vrij goed zeggen welke toestellen je gebruikt.
Ik kan me voorstellen dat men aan je (niet) verbruik goed kan zien of je een batterij gebruikt.
Daarbij: elk voordeel heeft zijn nadeel, en met de introductie van veel thuisaccu’s, neemt het cybersecurity risico op het beheer daarvan juist weer toe. Nieuwsuur had daar van de week een item over, dat het met toenemende aantallen accu’s ook eenvoudiger wordt om het net plat te leggen als je die massaal op het verkeerde moment laat terugleveren.
Dat alleen al kan een reden zijn voor de overheid om zicht te willen hebben op thuisaccu’s en V2G-accu’s op wielen. Net als de gasketel die explosiegevaar heeft en dus alleen door gecertificeerde installateurs geplaatst mogen worden, zou het niet raar zijn als er regels komen voor security-updates van de load balancers die bepalen wanneer energie wordt geleverd vs afgenomen. Helaas is de regering dit punt vergeten in de nieuwste batterijenstrategie, dus vooralsnog moeten Tweakers die met hun energierekening aan de slag gaan, daar zelf aan blijven denken.
Daarbij: elk voordeel heeft zijn nadeel, en met de introductie van veel thuisaccu’s, neemt het cybersecurity risico op het beheer daarvan juist weer toe.
Zelf heb ik ervaring met inverters en aansturing van Enphase. Daarvoor zijn recentelijk nog een sliert zero-days langsgekomen. Om mijn installatie lokaal aan te sturen via een API moet de IQ Gateway soms online een token ophalen. Ook is een online verbinding verplicht om fabrieksgarantie te kunnen claimen.

Als ik het zelf volledig kon beheren dan had het niet eens een internetverbinding gekregen en hadden zero-days minder kans om misbruikt te worden. Dat kan ik nu helaas niet doen. Nu heb ik het maar in een apart VLAN met een internetverbinding gegooid (firewalled, uiteraard).

Er is nog veel ruimte voor verbetering, niet alleen voor thuisbatterijen. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 januari 2025 10:51]

Laten wet over enphase niet hebben, sinds de upgrade met die API token kan je ineens niet meer alle waarden uitlezen (de opbrengst per fase bijv). Terwijl ik dit systeem juist had gekozen vanwege de openheid qua API. En is wel meer dichtgetimmerd. Met aansturen: kan je via de api ook sturen op 0 terugleveren? Ik denk het niet, daar komt een speciaal kastje voor van die jongens.
Met aansturen: kan je via de api ook sturen op 0 terugleveren? Ik denk het niet, daar komt een speciaal kastje voor van die jongens.
Daar kan je een profiel voor inladen via Enphase. Niet de meest comfortabele optie, maar die is er wel.
Als eindgebruiker heb ik dat nergens kunne vinden, of is dit een redelijk nieuwe optie?
Je hebt volgens mij een (mogelijk apart) DIY of installer account nodig. Zie voor meer informatie:

forumtopic: Het grote Enphase topic - deel 2
forumtopic: [Enphase] Envoy / IQ Gateway lokaal uitlezen voor domotica

Relevante Engelse termen die je verder helpen met zoeken:
Grid profile
Zero export

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 januari 2025 12:54]

Top, ga ik me eens in verdiepen, voorlopig nog geen terugleverboete maar de ernergie leverancier verwacht dat die per 1 maart in gaat (uiteraard net als de op opbrengst omhoog gaat :)), dan maar eens gaan rekenen of terugleveren nog wat oplevert of zero export goedkoper is.
Voor woningen in wijken met veel zonnepanelen zou het daarom ook beter zijn om op de spanning te gaan regelen die kan je lokaal meten zonder cyber security issues.

Is de spanning echt hoog dan is er ruim voldoende aanbod lokaal.

Het regelen op lage spanningen is wat lastiger. Maar ook daar zou je denk ik veel meer kunnen doen dan dat er nu gebeurt. Het regelen op lage spanningen zal niet alles goed doen maar het kan wel helpen. Het terug regelen op hoge spanningen blijkt in de praktijk wel goed te werken bij de zonnepanelen. De regelgeving had wel wat beter gekund hiervoor in NL.
Als er teveel teruggeleverd wordt door zonnepanelen gooien ze je omvormer uit.
Kunnen ze deze optie niet ook gewoon verplichten in thuisaccus?
Persoonlijk wil ik geen thuisaccu (of omvormer) die een internet verbinding heeft dus loop wat dat betreft minder risico maar als de bemoeienis van externen met mijn accu ophoudt na deze vereiste zou dit wmb geen issue zijn.
Kan me zelfs voorstellen dat je extra gesubsidieerde accus gaat krijgen die niet aan het net kunnen terugleveren dan voorkom je ook al die handel.
Ze gooien je omvormer niet uit (ze hebben geen toegang daartoe als je ze dat niet geeft). Het voltage komt echter op zo een hoge spanning dat de beveiliging van je omvormer ingrijpt en stopt met produceren (ook als je het zelf aan het verbruiken bent).
"Het net is geen batterij, ..."
Dat was wel de logische oplossing geweest. Er zit al jaren een toeslag voor opslag in de elektriciteits rekening. Waarom is die niet gebruikt voor het realiseren van opslag? Of wat is er wel mee gebeurd?
Je hoeft niet perse belasting te heffen op het gebruik van thuisaccu's, maar gewoon andere belastingen verhogen, die wel te controleren zijn. Zo doen overheden dat al heel lang.

Denkt u nou echt dat al die mensen die giften geven aan familieleden en dat niet aan de Belastingdienst doorgeven (zo'n beetje 100% van alle particulieren doen dat niet) dat ze dat niet ergens anders op zullen gaan terugverdienen?

[Reactie gewijzigd door MrFax op 3 januari 2025 09:22]

De meeste inwoners in Nederland hebben geen eigen oprit om hun EV te parkeren en volgens de plaatselijke regels aan te sluiten aan hun woning.

Dus ja heel leuk al die wagens op de stoep en aangesloten. Let op de gemeente gaat dan ineens heel goed handhaven want inkomsten.
Jij bent niet bekend met de systemen in Duitsland waarbij je gewoon verplicht 2 of 3 e-meters krijgt? Kan men prima volgen hoeveel stroom je waarin pompt. Eentje voor je warmtepomp, eentje voor je auto en eentje voor je totaalverbruik. Bij onze buren kunnen ze geloof ik zelfs de warmtepomp uitzetten als de netbeheerder dat nodig acht. :X
Je denkt echt dat de overheid geen manier gaat vinden om de mindere belasting inkomsten terug te krijgen?
Het is belangrijk te onthouden dat het doel van belasting tweeledig is:
  • Inkomen voor de overheid (het land, de schatkist, de maatschappij, bestuur, hoe je het maar wilt noemen)
  • Het sturen van gedrag
We weten allemaal waarom over sigaretten meer belasting wordt geheven dan over sla. Dat is niet omdat de overheid geld binnen wil hengelen, maar vooral het ontmoedigen van ongezond gedrag (dat grote maatschappelijke kosten met zich mee brengt).

Hier is de situatie vergelijkbaar: er is een economisch/maatschappelijk belang om mensen hun eigen energie te laten gebruiken; het ontlasten van de infrastructuur. Dat bespaart de maatschappij op termijn heel veel geld. Dat neemt niet weg dat de overheid haar inkomsten zal missen en iets anders zal moeten gaan belasten, maar als we een overheid hebben met visie (en de capaciteit om dat uit te werken tot beleid) dan hoeft dat niet perse uit dezelfde hoek (elektriciteit) te komen. De overheid zou ook inkomen missen als iedereen stopt met roken, maar dat betekent niet dat ze die inkomsten moeten compenseren met wat mensen in plaats daarvan met hun tijd en geld gaan doen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 3 januari 2025 09:57]

De overheid hoeft niet te compenseren met een vervangend product, maar zal wel ergens compenseren. Immers blijven de uitgaven gebeuren, en vaak ook nodig, dus moeten de inkomsten uit belastingen daarmee in lijn blijven.
Dat heb ik ook gesteld. Anderzijds, als de overheid gedrag niet probeert te sturen dan lopen de kosten voor infrastructuur (dikkere kabels, wijkopslag, maar ook meer wegen of en meer file), gezondheidszorg (kanker, hart- en vaatziekten etc) alleen maar verder op en zijn we onder de streep allemaal duurder uit.

De overheid wordt altijd graag gezien als een instituut dat de burger alleen maar wil belasten, maar daarvoor bestaan ze natuurlijk niet.
Daarom zeg ik ook dat de uitgaven vaak ook nodig zijn.

Wel mooi dat je gezondheidszorg aanhaalt, want enerzijds stimuleert de overheid gezonder leven met bijvoorbeeld accijnzen op roken, suiker, alcohol, om kosten in gezondheidszorg te beperken. Anderszijds resulteerd dat in langer leven en daardoor andere ouderdomsziekten die ook de gezondheidszorg belasten, maar ook latere pensioenleeftijd door langere levensverwachting.

En zoiets speelt ook rond de energietransitie, de overheid draait aan de knoppen om meer groene stroom op te wekken, maar resultaat is overbelast net en gemis aan belasting inkomsten.

Overigens heb ik de gevolgen van schadelijke uitstoot gezien, en ondanks dat ikzelf niet gerookt heb, heb ik wel meegerookt, en allerlei uitlaatgassen ingeademd. Ik hoop dan ook dat de energietransitie betaalbaar doorzet, dat toekomstige generaties dit mogen mislopen.
We weten allemaal waarom over sigaretten meer belasting wordt geheven dan over sla. Dat is niet alleen omdat de overheid geld binnen wil hengelen, maar vooral het ontmoedigen van ongezond gedrag (dat grote maatschappelijke kosten met zich mee brengt).
Fixed that for you :Y) Want laten we wel wezen, het is de overheid inmiddels ook wel duidelijk dat nog veel meer verhogen geen navenante daling in het aantal rokers zal laten zien. En dat geld gaat ook echt niet allemaal naar zorg voor rokers toe.

Als ze echt wat willen doen tegen roken dan moeten ze de tabaksverkoop gewoon verbieden. De reden dat het zo lang doorgaat is juist omdat het zoveel geld oplevert. Overigens heb ik zelf niks tegen roken hoor, ik doe het niet maar ik heb er geen last van, ik vind het wel rot voor die mensen dat ze zo worden gediscrimineerd. Tegenwoordig mogen ze niet eens meer onder het afdakje voor het kantoor roken want "binnen 7 meter mag niet van de BREAAM certificatie" onzin. Dus dan staan ze ergens in de regen. Lijkt me ook niet echt gezond.
Hier is de situatie vergelijkbaar: er is een economisch/maatschappelijk belang om mensen hun eigen energie te laten gebruiken; het ontlasten van de infrastructuur.
Die infrastructuur die ze zeer nalatig hebben beheerd, zelfs toen energiebedrijven riepen dat het echt nodig was.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 3 januari 2025 10:35]

ik vind het wel rot voor die mensen dat ze zo worden gediscrimineerd.
offtopic:
Gek hé? Je stelt alleen maar jezelf en de mensen om je heen bloot aan gevaarlijke stoffen en vervuilt met de resten de omgeving, en je wordt opeens behandeld alsof je jezelf en de mensen om je heen kanker geeft en de omgeving vervuilt.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 3 januari 2025 10:54]

Het gaat om buiten, mensen die langslopen krijgen hooguit een klein vleugje binnen omdat het meteen verwaait. Er zijn echt belangrijker dingen om je druk over te maken.

En de maatschappij profiteert van al die rokers door het belastinggeld. Sowieso vapen de meesten tegenwoordig, je ziet maar weinig echte sigaretten hier.
Als ze echt wat willen doen tegen roken dan moeten ze de tabaksverkoop gewoon verbieden.
Dan gaan we naar Duitsland.
Wiet was ook "verboden" en toch rookt de halve wereld dat spul...
Kortom: verbieden maakt ons een volk van meestersmokkelaars (daar waren we altijd al goed in).
Je hoeft roken echt niet te verbieden,
Je kan het verbieden, zoals je vuurwerk kan verbieden.
Je denkt echt dat de overheid geen manier gaat vinden om de mindere belasting inkomsten terug te krijgen?
Die hoeft de overheid niet te vinden omdat die manier allang bestaat. Dat is het verhogen van specifieke belastingen die de druk verplaatsen naar het deel van de maatschappij dat minder ruimte heeft om te investeren.

Bron:
Zie de afgelopen zoveel decennia.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 januari 2025 07:46]

Datzelfde is ook de reden voor het afschaffen van de saldering, belastinginkomsten
Nou saldering komt voor de rekening van de energiebedrijven. Vandaar dat die ook aan het zoeken zijn naar allerlei andere manieren om er omheen te werken zoals die levertoeslagen.
Je denkt echt dat de overheid geen manier gaat vinden om de mindere belasting inkomsten terug te krijgen?

Er komt dus echt wel iets van belasting op thuisaccus of bepaalde jaarlijkse brandveiligheid keuringen of iets anders waardoor niet alleen de overheid maar ook de energiemaatschappij-en geld verdienen.
En anders bezuinigen ze wel op essentiële diensten.
En dat geldt voor alle energie die de energiemeter niet passeert. Je ontwijkt tweemaal kosten met het gebruik van zelf opgewekte energie:

• Bij het terugleveren.
• Bij het afnemen.

Nu is het nog niet financieel interessant voor een particulier om geld te steken in bijvoorbeeld thuisaccu's, maar dit kan omslaan na 2026 door de afschaffing van saldering, het aflopen van veel bestaande vaste contracten die geen terugleverboete hebben, stijgende kosten in het algemeen, en (hopelijk) dalende kosten van thuisaccu's wanneer ze gemeengoed worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 januari 2025 07:24]

Zitten de electriciteitsmaatschappijen niet op te wachten en de regering is de laatste tijd heel erg welwillig om ze elk centje terug te laten pikken wat consumenten kunnen besparen.
Gooien ze gewoon de netwerkkosten nog wat extra omhoog als je ongebalanceerd gebruik hebt, want dat is eerlijker.
Zolang men massaal VVD blijft stemmen gaat dat ook niet veranderen. De VVD (evenals de BBB) is er primair voor ondernemers niet voor mensen die in loondienst zijn.

Daarom snap ik ook niet dat er zo massaal op die partijen gestemd wordt.
In de buurlanden zijn de thuissccu's al goedkoper dan in Nederland, waarschijnlijk doordat ze meer verkocht worden en er meer installateurs zijn die met elkaar concurreren.

Persoonlijk zou ik een eilandmodus willen wanneer ik een thuisaccu neem zodat na afschaffing salderingsregeling ik zelf controle heb over wel of niet terugleveren en afname. De terugleverkosten zijn dan te vermijden op moment dat die onredelijk hoog worden.
Eiland modus zou ik ook willen maar dan meer om toekomstige stroomstoringen te ondervangen.
Zie voorlopig alleen nut in de thuisaccu om hem overdag te laden ipv terugleveren en dan savonds en snachts van de accu te werken zodat een aantal maanden per jaar het netto stroomverbruik 0 is.
Dan zal de overheid echt minder geld uit moeten geven. Als ze je minder kunnen pakken op energie dan pakken ze je weer op wat anders. Zolang de overheid niet minder geld uitgeeft zullen ze je ergens op moeten pakken. En ga je hoe dan ook betalen. Het voordeel wat je hebt is vaak maar tijdelijk.

[Reactie gewijzigd door TheDudez op 3 januari 2025 07:44]

Dat is dus ook precies de reden waarom ik verwacht dat er binnen afzienbare tijd een belasting of extra toeslag betaald moet gaan worden op thuisaccu's. Als de geschiedenis iets aantoont, is het wel dat de Nederlandse overheid minder belasting onder geen enkele voorwaarde lijkt te kunnen accepteren.
Aan het verloop van de uitgaven aan AOW, subsidie op vleesproductie, uitgaven aan zorg, het gebruik van infrastructuur, het gebrek aan zelfredzaamheid enzovoorts enzovoorts, doet vooral de Nederlandse burger ook niet echt zijn best om dat te veranderen.

Het is zo'n gezeur om die houding aan de "overheid" te wijten. Het met belastingen sturen zodat het algemeen belang gediend wordt, door bijvoorbeeld het gebruik van het net te ontmoedigen met het bevorderen van de zelfopwek en batterijen, is juist positief.

[Reactie gewijzigd door arnem_ op 3 januari 2025 10:53]

Nou, ik zou juist willen beargumenteren dat die Nederlandse burger eigenlijk maar heel weinig invloed heeft op de regels die er worden opgesteld. En aangezien we de afgelopen jaren vooral politici gehad hebben die zonder visie regeerden (en daar vaak nog trots op waren ook...) en helaas ook maar weinig verbinding met het volk leken te hebben, denk ik eigenlijk niet eens dat je dat de Nederlandse burger kwalijk kunt nemen.

Daarbij, iedere keer wanneer er bezuinigd moet worden, is bezuinigen op overheid het allerlaatste waar met over na wil denken, terwijl juist die overheid zo'n enorme druk op het budget legt, dat het niet eens meer grappig is. Want laten we er dan ook gewoon eerlijk over zijn: De overheid heeft echt geen enkele prikkel om zuinig om te gaan met het geld. Is het op, dan kun je altijd meer ophalen.
En aangezien we de afgelopen jaren vooral politici gehad hebben die zonder visie regeerden (en daar vaak nog trots op waren ook...)
Want het huidige kabinet heeft visie? Het kabinet valt al bijna als ze het eens moeten worden wat ze voor de lunch bestellen :+ Buiten het 'geef de schuld aan de asielzoekers' zit er niet veel visie achter.
Roep niet te hard, ze gaan straks bedenken dat eigen opgewekte energie ook belast moet worden want stel je voor dat ze iets
mislopen
zoiets als een "Eigen Energie Forfait" belasting? U had immers zelf iets kunnen opwekken waardoor ze potentieel iets misgelopen zijn...
Het is niet voor niets dat de km-heffing weer afgestoft wordt. Ik rijd voor 100% met zelf opgewekte zonnestroom in mijn EV. Daar loopt de overheid accijns op mis. Nu er meer en meer EV's komen en mensen deze meer en meer laden dmv zonnepanelen scheelt dat de schatkist een behoorlijke bult met centen.

De BM en bijtelling zie je ook al bijgesteld worden, centjes binne halen zijn toch een prioriteit voor de overheid.
Draai het eens om, zorgt het EV rijden door jou voor geen kosten bij de overheid? Nee, de wegen moeten nog steeds onderhouden worden om maar iets te zeggen.
Daar hebben we toch juist de wegenbelasting voor. Vorig jaar goed voor ongeveer 6.8 miljard volgens het CBS. https://www.cbs.nl/nl-nl/...ing-bijna-7-procent-hoger

Ondertussen wordt er aan de uitgaven kant tussen de 2 en 3 miljard uitgegeven. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wegen

Dus nee, het rijden van mijn EV zou buiten de wegenbelasting niets moeten kosten als ik mijn eigen energie gebruik.
En daar zit de crux.. tot onze overheid ziet, heeejh we halen hierdoor minder inkomsten binnen, moeten we de regels aanpassen, want dit vinden we niet leuk, de pijp moet wel blijven roken..
Behartigen jullie ook de belangen van consumenten?

“Indirect wel. We werken aan een snelle en betaalbare transitie naar duurzame energie, die op de lange termijn lagere energiekosten oplevert voor consumenten.
Ik vind dit wel zo’n betekenisloze quote ineens. We zijn allemaal, of dat proberen we, zoveel mogelijk bezig met verduurzamen, maar goedkoper geworden dmv lagere energiekosten? En ook al zijn de kosten lager geworden (ik stel het me even voor) dan zorgt de politiek wel dat we het nakijken hebben door hogere belastingen en transportkosten of salderingsregel versneld uitfaseren om vervolgens ook nog eens te moeten betalen voor wat je levert en wil je dat niet dan mag je weer diep in je buidel tasten voor thuisaccu’s. En ik beloof nu al dat als de thuisaccu gemeengoed is geworden dat ze daar wel weer iets op verzinnen zodat onze portemonnee weer verder open moet.

Dus lagere energiekosten? Een wassen neus. Of eerder zo’n pluche bolletje die je voor een kat houdt en wegtrekt als hij hem bijna heeft. Onze bedoelingen als burger kunnen nog zo goed zijn, het is gewoon weer een nieuwe melkkoe.
Dus lagere energiekosten? Een wassen neus.
Natuurlijk wel. Denk je nu echt dat lekker voort kan doen zoals je al jaren bezig was zonder enige verandering en daar geen prijs voor te betalen?

50 jaar geleden zeiden de conservatieve architecten dat isolatie een woning nat en ongezond maakt. Ze begrepen niet hoe het werkte en riepen dat het de bouwkost enkel maar opdreef.

Zelfs al zouden we nog op het gas zitten, dan nog is een warmtepomp zinvol omdat die 4x efficiënter omspringt met de elektriciteit (energie) afkomstig van gascentrales.

Mensen willen vaak heeeel erg veel en beseffen dat niet. Liefst blijft alles bij het oude, goedkoper en een goed betaalde job. Ahja, graag minder belastingen.

Als we niets doen kost energie over 10 jaar 10x meer dan vandaag. Eens zien we over 10jaar staat te klagen .
Mooi betoog, maar ik lees toch echt andere verhalen in de media dat de energiekosten maar weer eens stijgen elk nieuwjaar. Wie moet ik nu geloven? Mijn bankrekening of degene die beweren dat we echt op de goede weg zijn en de consument daadwerkelijk er van profiteert? Want is dat echt zo? Ik hoor toch echt van naasten dat het zo onbetaalbaar wordt allemaal.

En even voor de duidelijkheid. Ik heb stevig ingezet op duurzame energie op een huis uit 1920. Isolatie spouwmuur, volledig dak vervangen incl. isolatie, zonnepanelen en 43kWh thuisaccu’s, airco’s die ook verwarmen en ethanol kachels (ok, daar valt nog over te discussiëren), infra rood panelen aan plafond, HR+++ beglazing en “dubbel glas” voor mijn glas in lood.

Heeft me klauwen met geld gekost, maar de energierekening is maar amper gedaald en dan heb ik nog een bakelieten stroommeter die terugdraait als de accu’s vol zijn, dus die saneringsregel geldt nog niet eens voor ons.
De belangrijkste oorzaak van de momenteel hoge energieprijzen is dat het land wat ons van goedkope energie voorzag het nodig vond om met de opbrengsten oorlog te gaan voeren. Omdat we al een eind op weg zijn met de vergroening heeft dit juist nog een zekere demping gehad op de energieprijs omdat we in het vraag en aanbod plaatje de vraag naar gas hebben kunnen verminderen.

Waren we klaar geweest met de transitie dan hadden we geen prijseffect gehad van de oorlog, en had Rusland mogelijk niet eens geld om deze oorlog te voeren.
Dan hebben we het over gas. Maar laten we de EV’s er nu eens bijpakken. Die zijn ook niet goedkoper geworden. En dan heb ik het niet eens over de aanschafwaarde, maar over de vaste lasten ervan. Want wie hebben er mogen profiteren van de wegenbelasting voordeel? Niet echt de normale consument. Nu de EV’s beetje gemeengoed beginnen te worden komt vrolijk de wegenbelasting weer om de hoek kijken. En laat de EV’s nu net niet bepaald licht zijn. En dan de verzekeringen ervan. Met al zijn nieuwe technologie vol met sensoren is een autoverzekering ook niet misselijk. En ik hoef toch ook niet te beginnen over de prijs per kWh tanken toch? Die is ook niet goedkoper geworden ondanks dat @DataMan beweerd dat de energieproductie steeds goedkoper wordt. Hij vergeet er alleen bij dat wij niet produceren, maar consumeren en dat er een flink gat zit tussen productiekosten en de consumentenprijs.

De bedoeling was om EV’s de ICE modellen te vervangen, maar wederom ken ik een hoop mensen die van EV naar minimaal hybride gaan of zelfs terug naar benzine. Waarom? Voornamelijk omdat de beloftes niet worden gehaald en de kosten flink stijgen ook al heb je een tweedehands model.

Maar ik lees graag waarbij duurzame energie wel degelijk iets op heeft geleverd voor de gewone hardwerkende man/vrouw. Maar vooralsnog heb ik genoeg voorbeelden gegeven die helaas werkelijkheid zijn en allerminst goed voor de portomonee van deze hard werkende mensen.
We hebben het over gas + elektriciteit omdat veel elektriciteit van gas wordt gemaakt. Alle prijzen worden duurder dat is altijd al zo geweest. Zonder de maatregelen die je hebt genomen had je nog meer betaald. Voornaamste oorzaak van inflatie (energie en daarmee indirect alles want voor alles wat je koopt is energie nodig geweest voor de productie en logistiek) is Putin (en ons foute beleid de afgelopen jaren om zo afhankelijk te worden van Putin)

De accuprijzen dalen snel dus de kostprijs van het bouwen van een EV zal ook omlaag gaan. Het zal niet lang meer duren dat een EV goedkoper is dan een vergelijkbaar ICE model.

De politiek maakt de EV inderdaad nu weer duurder (m.i. verkeerd, maar verstandig stemmen helpt). Maar ook de belastingkorting on benzine wordt minder.

Overigens is het vrij anekdotisch bij ons bedrijf gaat vrijwel iedereen van benzine naar minstens hybride of naar een EV. Kan mij voorstellen dat mensen dit jaar wat terughoudender zijn als het om de portemonnee gaat, maar nogmaals stem verstandig.
(m.i. verkeerd, maar verstandig stemmen helpt).
Je zal maar BBB hebben gestemd omdat je zo blij was met salderen.
Blijken het ook gewoon 'pluche-plakkers' te zijn.
EV is veel goedkoper geworden. Een paar jaar terug was een tesla model S van een ton de enige keuze, nu is vanaf een Dacia spring, via auto’s als de model 3, VW ID4 of de mustang Mach E, tot dure modellen van Audi, Tesla en bmw erg veel keuze. En dan heb ik het nog niet over de Chinezen en Koreanen die veel keuze toevoegen.

Ja er was overstimulering om de markt op gang te helpen, en ja zoals zo vaak gaat het afbouwen te abrupt (net als het salderen) maar om te stellen dat EV in de aanschaf niet goedkoper geworden is klopt gewoon objectief niet.

Verbruik is diffuser: met eigen zonnepanelen en de mogelijkheid direct te laden is het nog steeds een no brainer, ondanks dat beetje mrb, als je dat niet hebt worden volgens mij de voordelen van electrisch nog niet genoeg doorberekend aan de gebruiker, maar die rekensom heb ik zelf niet gemaakt :)
ik hoor ook hier en daar van mensen die van een EV naar een phev of mild hybride gaan. Maar dat is vaak denk ik bij mensen die het echt heel belangrijk vinden om vaak, zonder stops, meer dan 500km te rijden op een dag. Of mensen die geen (goedkope) laadmogelijkheid hebben in de buurt.

Ik heb sinds een tijdje een eigen laadpaal (geen eigen oprit) en kan nu voor soms maar 18ct/kwh de accu volgooien. Dus dan heb je het over grofweg 10 euro om weer 400km te rijden. Per week rij ik meestal tussen de 300 en 600km, dus met 1x per week opladen ben ik per maand nog geen 50 euro kwijt.

Tel daarbij op de milieu-impact, de lage onderhoudskosten en het hoge comfort van elektrisch rijden en ik wil nooit meer naar fossiele brandstof.
Het ruikt hier naar populisme en algeheel Nederlands jezelf de put in praten gezeik.

Mijn portemonnee vaart er wel bij, maar ik zal dan ook geen hardwerkende Nederlander zijn.
Ik herken wel wat je zegt dat de energiekosten weer opveren, in 2013 met zonnepanelen begonnen, in 2016 uitgebreid en (hybride) warmtepomp erin en we benaderen nu weer de energiekosten die we voor al deze maatregelen hadden. Als ik alleen projecteer wat we hadden betaald zonder die maatregelen, dan zou het nu 2 tot 3 keer zoveel zijn.

Die natuurlijke hulpbronnen moeten uiteindelijk een groei van beschikbaarheid tot gevolg hebben. Naarmate energie meer beschikbaar raakt moet die belasting op energie ook gaan dalen. In het proces er naartoe kan het onvoorspelbaar gaan, zoals hier ook is beschreven.

Wet van behoud van belastingen :). Die belastingen gaan dan weer ergens anders op geheven worden, waar we dan weer op in moeten sturen. Los van kostenbesparing vond ik het ook wel nodig om deze verandering te laten gebeuren. Los van geld beter voor ons en onze omgeving. Dus even los van kosten besparing kan je jezelf wat mij betreft wel voorhouden dat je goed bezig bent.
Je moet dan blijkbaar heel blij zijn dat je nu niet nog meer zou hebben betaald. Maar ik ken het gevoel. Een soort zero-sum game waarbij je wel in eenheden verbruik bespaart, maar eigenlijk niet in geld.
Infrarood is gewoon COP1, weg doen.
Infrarood zou ik niet zomaar weg doen. Het hangt ervan af waar @Yzord die gebruikt. In de badkamer zou het misschien nog een voordeel zijn: je bent er niet superlang en hoeft muren en lucht niet noodzakelijk helemaal op te warmen. Zie ook Een tegelkachel in het stopcontact.
Ik heb liever nu en in de toekomst nog te eten en leuk dat "nu meer investeren om straks mogelijk lagere energiekosten te hebben", maar met een modaal inkomen als single zit een eigen woning er niet in en ben ik dus afhankelijk van de grillen van de woningbouwvereniging.
Een ‘ze zijn er op uit om ons te naaien’ reactie. Je kan natuurlijk ook logisch nadenken en bedenken dat de investeringen in netverzwaring ergens vandaan moet komen en dat is uiteindelijk ons allemaal.

Je kan je ook voorstellen, of er even onderzoek naar doen, dat energieproductie steeds goedkoper wordt.

En met betrekking tot belasting: daar zitten politieke keuzes in. Uiteindelijk moet de overheidsbegroting rond zijn, dus dat is of minder doen, of het geld elders ophalen.
Ze zijn er uit om ons te naaien reactie? Ik zie eerder jouw reactie om mij te naaien, sorry. Waarom mag ik geen mening hebben? Ik zeg nergens dat ze ons naaien. Ik zeg alleen dat een hele hoop mensen vinden dat de duurzame transitie niet verloopt zoals men dacht hoe het zou gaan. En niet alleen een hele hoop
mensen die ik spreek.

https://energiepodium.nl/...ergietransitie-al-mislukt

https://www.bnnvara.nl/jo...alles-in-de-schaduw-stelt

https://www.engineersonli...ergietransitie-mislukken/

YouTube: Miljarden weggegooid geld voor een volledig mislukte energietransitie

https://klimaatgek.nl/wor...ie-tot-mislukken-gedoemd/
Heb je dat allemaal echt gelezen? Of google je nu wat clickbait headlines bij elkaar? De rode draad in het eerste artikel namelijk is dat men mislukt beschouwd als in "de energietransitie gaat te langzaam om het klimaat te redden". En de eindconclusie is dat de energietransitie niet mislukt is.
Dus ik plaats vijf linkjes en je hebt jouw conclusie al klaar na 1 link?

Moet ik hier serieus op in gaan? Ik geef genoeg voorbeelden in mijn reacties en het enige wat ik lees is gebash op mijn reacties zonder zelf inhiudelijk te reageren over mijn eigen stelling dat duurzame energie niet heeft geleidt tot goedkopre rekeningen.

Het begint zelfs enorm storend te worden dat als je je wilt mengen in een discussie als deze dat je ala minuut geframed wordt. Jij en ik weten heel goed dat er een discussie gaande is of de hele transitie niet lijkt te gaan mislukken. En daarbij is de eindconclusie nog helemaal niet bepaald. Ik heb serieus geen zin meer om verder te zoeken als ik toch niet serieus genomen wordt. Waarom zou ik? Ik praat toch tegen een muur schijnbaar 😢

[Reactie gewijzigd door Yzord op 3 januari 2025 08:49]

Mijn mening is dat de energietransitie niet kàn mislukken, maar dat er alleen wel discomfort periodes zijn als het te traag gaat (wat ook zo is als je wachtlijsten voor nieuwbouw en bedrijven ziet).

En die discomfort is vrij heftig en soms schrijnend en die wijs jij terecht aan, want het had voorkomen kunnen worden met eerdere investering.

Het probleem is alleen dat populisten dan hadden geroepen dat die investering onzinnig was 'want er is nu toch helemaal geen probleem'...
Je bent zelf aan het bashen. Je verwacht toch niet dat ik alles ga lezen als ik bij je eerste link al duidelijk kan constateren dat wat jij veronderstelt niet in het artikel staat? Ga ze zelf maar eens lezen.
Ik hou er mee op. Heb weer genoeg Tweakers gelezen vandaag.
In plaats van het opgeven kan je ook eens kritisch naar jezelf kijken. Wanneer je argumenten worden weerlegd begin je over iets anders in plaats van komen met tegenargumenten.

Het is eg makkelijk discussiëren door maar wat linkjes in een topic te gooien en van een ander te verwachten dat die ze maar moet lezen en om vervolgens helemaal niks te doen met tegenargumenten die je krijgt.
Veel linkjes is niet goed omdat het teveel leeswerk is.
Een paar linkjes tonen aan dat je vrijwel geen onderbouwing voor je standpunt kunt vinden
Geen linkjes is ook niet goed want dan onderbouw je de post niet voldoende.

De hoeveelheid linkjes maakt niet uit. De scores worden gegeven op basis v/h standpunt dat de linkjes onderbouwen.
Zonne-energie is de goedkoopste vorm van energieopwekking. Wind-energie is een goede tweede. Hoe meer er op die manier op gewekt wordt, hoe minder kolen, gas en kerncentrales er nodig zijn. Zonne-energie is nogal wisselend in de opbrengst, maar er zit wel een duidelijke dagelijkse variatie in. Thuis accu's kunnen heel goed helpen om die wisselingen op te vangen door eigen opgewekte energie op te slaan voor avond en nacht, of via het net de overproductie (de goedkope energie) op te slaan.

De overheid heeft de belasting inkomsten nodig en als die op energie (deels) wegvallen zullen andere belastingen inderdaad omhoog gaan. Zonnepanelen kunnen eventueel extra belast worden (belasting per oppervlak). Dat gaat niet om het naaien van de burger, maar om het veiligstellen van de overheidsinkomsten.
Hoe moet de overheid anders aan zijn geld komen als ze geen belastingen meer heffen?
Ik zit vooral te wachten tot de thuisbatterij betaalbaar wordt. Ik hoop dat er flinke doorbraken komen, zodat ik ZSM 20KW of meer kan plaatsen voor een redelijke prijs.
Persoonlijk heb ik er nog mijn twijfels over. Met subsidie en groter aanbod zullen ze flink goedkoper worden.
Maar met zonnepanelen heb je nog het voordeel van gaan 25+ jaar mee.

Accu,s moeten wel heel goedkoop worden. Wil ik daar instappen of duidelijkere overheids regels want onzekerheid laat consumenten uitstellen.
De overheid kan van alles willen, maar wat zouden ze moeten doen aan alle stroom die achter je meter blijft? Die ziet de overheid niet dus dat is onmogelijk te belasten.

Ik ga mee met wat @Greymane zegt, verwacht nog flinke prijsdaling en wil vergelijkbare capaciteit zodat ik in de zomer in de avond m'n auto kan laden met opgeslagen zonnestroom. En in de winter op goedkope momenten de accu laden zodat de warmtepomp de hele dag kan draaien op die goedkope stroom.

Het ingewikkelde op dit moment is dat de jaarlijkse prijsdaling van accu's waarschijnlijk de jaarlijkse besparing nog overtreft, dus het is lastig een handig instapmoment te bepalen. Maar met het wegvallen van de saldering zal het denk ik wel aantrekkelijk wroden.
De overheid kan van alles willen, maar wat zouden ze moeten doen aan alle stroom die achter je meter blijft? Die ziet de overheid niet dus dat is onmogelijk te belasten
Hoger vastrecht etc
Hogere OZB want het verhoogd de waarde van je woning.
Voor iedereen hogere belasting op elektra. (is indirecte straf voor zelf opwekken)

Aanpakken zoals vermogensbelasting. Ik heb geld op mijn spaarrekeningen staan. Alles wit. Toch moet ik over mijn vermogen belasting betalen. Zo kun je zelf opwekken ook beschouwen. Omdat je bespaart verdien je rente zoals bij vermogensbelasting.

Of het eigenwoningforfait. Dan moet je ook belasting betalen over (fictieve) voordelen.

Ik weet niet of het nog zo is maar als een VVE zonnepanelen op het dak van zet, en die elektra dan verdelen onder de bewoners is de VVE een producent/bedrijf. En daar kun je dan op gepakt worden.
Jij met je zonnepanelen bent een ZZP-energieproducent.

Ok, voor de mierenneuker valt er vast wel wat aan te wijzen wat geen waterdichte vergelijking is. Maar mijn punt blijft dat er heel veel te halen valt.
Ik denk ook dat velen van ons niet te beroerd zijn om financieel die energietransitie te ondersteunen met wat belastinggeld. Er moeten immers grote veranderingen aan de energie-infrastructuur gebeuren om het grid beter te kunnen laten balanceren tussen opslag en opwek.

Maar, wat mij heeft gefrustreerd is dat er voor de privatiseringsgolf van de energiebedrijven (2001-2015) wel geld beschikbaar is geweest wat uit de sector naar de provincies is weggelekt. Bij deze privatisering is vooral gekeken naar korte termijn belangen, verkoopopbrengsten te verdelen onder lagere overheden en de vermeende concurrentie die goed zou zijn voor de burger. Het lange termijn belang sneeuwde wat onder. De internationale kopers hadden geen direct belang om in de Nederlandse infrastructuur te investeren. Van de andere kant ging onze netbeheerder (TenneT) een buitenlands avontuur in Duitsland aan. Misschien wat kort door de bocht, maar mijn indruk is dat de liberalisering van de energiemarkt de transitie op zijn minst niet heeft geholpen. Waarschijnlijk niet doelbewust heeft de privatisering afgeleid van de transitie die al vroeg in 2000 een strategische doelstelling had kunnen zijn.

Provincies, zeker Gelderland, waar ik woon, hebben geprofiteerd van de opbrengsten van de verkoop van de energiebedrijven. Mijn hoop is dat een deel van dat geld nu ook ingezet wordt om die energietransitie te faciliteren. En dan vooral energieopslag, een algemeen belang waar commercieel wat minder makkelijk geld mee is te verdienen, zeker in de huidige overgang. Naast een flexibeler grid is opslag cruciaal om de transitie te kunnen afronden. Dus provincies, dien het algemeen belang met je slagkracht. De gemeenten durf ik het al niet meer te vragen, die doen op dit moment ongeveer al het werk van de rijksoverheid. De rijksoverheid zou tenslotte nog kunnen overwegen om de energietransitie te katalyseren door het geld dat nu wordt gereserveerd voor kerncentrales te kanaliseren naar een definitieve aanpak voor massale opslag. Nieuwe centrales, ongeacht wat voor proces, houden de huidige status quo in stand en remmen de noodzaak tot veranderen af.

[Reactie gewijzigd door teacup op 4 januari 2025 08:07]

Het is eigenlijk gek dat een LFP accupakket van 60kWh in China voor een fabrikant ongeveer 4000 euro kost. Maar dat voor een 10 kWh thuis accu nog meer betaald moet worden. Nu is de formfactor wel wat anders en heb je installatiekosten. Maar ik kan me toch niet geheel onttrekken van het idee dat er ergens wat andere marges gemaakt worden.
72kWh voor €5500.
https://www.onderdelenlij...uto/onderdeelid/21323144/

Een beetje Tweaker kan dit wel aan de thuisinstallatie gekoppeld krijgen via CAN-bus
Nu ben ik best een tweaker én een gecertificeerd elektromonteur.

Maar hier durf ik niet zelf mee te pielen. Het zou wel een hele leuke optie zijn inderdaad.
Serieuze vraag: wat heb je aan 20 kW? De meeste mensen hebben maar een 18 kW aansluiting op het net (3 fase 25A). Met de helft kun je al prima je kookplaat en warmtepomp tegelijk gebruiken.

Mocht je kWh bedoelen ipv kW dan heb ik dezelfde vraag. Halverwege de lente zit er meer in dan je 's nachts gebruikt en is het tot aan de herfst gigantische overkill. Vervolgens wek je maandenlang minder op dan je warmtepomp gebruikt en heb je er al helemaal niks aan.

Zodra we 2000 kWh op kunnen slaan heb je iets aan een grote accu, tot die tijd kun je met 5 of 10 kWh ook af lijkt me?
Excuus, kWh inderdaad. Het was nog vroeg en mn electromonteur tijden liggen al een jaar of 15 achter me.

Omdat je vanaf dat moment energie kan handelen met een dynamisch contract.
Op het moment dat er een overschot is kan ik het terugverkopen wanneer er een tekort is aan het net en dan heb je die batterij er zo financieel weer uit. Hoe groter de batterij is hoe beter.

Daarom wil ik met dat in gedachten ook een EV die stroom kan terugleveren aan het net. Ik mag namelijk gratis laden op werk met behoud van reiskostenvergoeding (Legaal, ik werk op internationaal grondgebied en ben dus niet onderhevig aan de Nederlandse belastingdienst) en dat kan ik dan zo weer terug het net inpompen. Dubbele winst.

[Reactie gewijzigd door Greymane op 3 januari 2025 10:26]

Je moet je realiseren dat handelen straks wel grotendeels verleden tijd is wanneer het salderen is afgeschaft. Want dan raak je de belastingen kwijt over alles wat je inkoopt en daarna weer verkoopt. Dit is dan nog maar zelden rendabel. Wat je wel kunt doen is op het goedkoopste moment inkopen voor je eigen verbruik.
"Wat heb je aan 20kWh?"
Ik rijd een elektrische auto, en veel zonnepanelen. Maar de auto staat overgaat niet voor de deur. Met salderen was gebruik en opwek ongeveer in balans.
Maar dat lukt zonder salderen niet. Een accu afmeting autoaccu is dus wel noodzakelijk. Maar zoveel geld ligt er bij mij niet op de plank.
Ofwel eigen gebruik lukt niet, en afschaffen salderen is dus erg nadelig.

[Reactie gewijzigd door joho op 3 januari 2025 12:12]

Ik heb ook behoefte aan een betaalbare accu van tussen de 50 en 60kWh. Dan kan ik overdag het overschot van de zonnepanelen opslaan en als ik terug ben van het werk alles in de auto steken of het net ontloasten als de de rest van de straat de auto in het donker aan de laadpaal hangt.
Je accu moet ongeveer zo groot zijn als je maximale dagopbrengst van je zonnepanelen. En dan elke avond je auto er aan koppelen.

Zou zelf iets minder groot nemen omdat je de maximale opbrangst maar een paar dagen per jaar hebt. Denk dat ik zelf ga mikken op ongeveer de helft omdat ik vrij veel zonnepanelen heb (50kwh piekproductie per dag).
Ik vraag me stiekem wel een beetje af of dit een gesponsord artikel is? (Alleen al de titel)

De NVDE is denk ik niet helemaal gelijk aan duurzame bedrijven gezien Tata Steel ook daar in zit. De negatieve smaak van natte staalslakken (YouTube heeft daar wel wat filmpjes over) doet me wat argwaan geven.
Normaal gesproken vermeldt tweakers netjes erbij als iets 'sponsered content' is. Dus qua dat lijkt mij dat dit niet het geval is.

En volgens mij is de NVDE niet 'duurzaam' maar helpt het bij verduurzamen. Iets waar Tata ook mee bezig is.

[Reactie gewijzigd door SRI op 3 januari 2025 07:07]

Dan hadden ze wel wat steviger mogen interviewen als zij ook bijvoorbeeld de belangen behartigen van Tata.
Zucht, waarom moeten zelfs interviews vandaag de dag door velen in twijfel getrokken worden als een gesponsord artikel?

Als je door de statistieken gaat die woensdag gepubliceerd werden, dan zie je dat duurzame energie een thema is dat leeft op deze site, dus waarom eens niet gaan praten met een vereniging die dit stimuleert?

En ook sectoren die net enorm veel energie nodig hebben werken mee aan het vergroenen van hun industrie. Die hoogovens kunnen we ook niet laten leven op fossiele brandstoffen.
Zucht, waarom moeten zelfs interviews vandaag de dag door velen in twijfel getrokken worden als een gesponsord artikel?
Persoonlijke mening.
Doorvragen is de taak van een journalist.
Als dat niet gebeurt is het interview op z'n best matig te noemen.
Niet doorvragen kan sponsering zijn. Onervaren of angstige journalist. Of journalist die geen antwoorden wil die niet in zijn/haar bubble passen.
Het artikel is niet gesponsord, maar het is wel een interview met iemand van een lobby club. Dus dat moet je in het achterhoofd houden met het lezen van het artikel. De tekst is de visie van die club. En de belangen zijn die van hun leden, bedrijven die de lobby club financieren.
Wij hebben thuis zonnepanelen en gaan dit jaar flink verbouwen (triple glas, extra isoleren, elektrische warmtepomp), maar het principe om van je EV een thuisaccu te maken heb ik nooit goed begrepen. Dat zeg ik als eigenaar van twee gekochte EV's (Renault Zoë en Kia e-Niro). Het moment waarop wij doorgaans thuis stroom zouden kunnen opslaan in onze auto's dan staan onze auto's niet thuis. Ik zie niet echt in hoe dit een effectieve oplossing is voor het opslaan van energie.
Voor normaal woon-werk verkeer moet ik 1 keer in de week opladen. In de zomer kan ik in 1 dag de auto helemaal vol laden met zonnenergie.
In het voor en na jaar lukt dit vaak in 2 of 3 dagen. Met 1 thuiswerkdag kom je dus een heel eind.

Mijn inschatting is dat dit goed is voor 15%-20% extra eigen verbruik.
Mijn vrouw en ik werken beiden in het voortgezet onderwijs en dan is thuiswerken geen optie. De tijd dat dit wel een "optie" was wil niemand terug hebben gok ik ;)

Woon- werkverkeer is voor ons tussen de 40km en 60km, dus we verbruiken niet schrikbarend veel met de EV's maar 1x per week laden volstaat voor beide voertuigen niet.
Maar aanvullend 1 keer 'snachts opladen is nog altijd een redelijk optie
Daar is een ".. goede financiële prikkel vanuit de netbeheerders .." voor nodig.

Zo zou je dan je EV bij kantoor inpluggen. Niet perse om op te laden, maar om als accu voor de netbeheerder te fungeren. Daar krijg je dan voor betaald. Of misschien kan dit "gesaldeerd" worden met je huisstroom.

Een stapje in die richting is al deze: Ik krijg van Eneco 2 cent per kWh als ik Eneco laat kiezen wanneer de auto oplaadt. Ik stel alleen de vertrektijden in, en als ik dan bij thuiskomst de auto inplug, gaat hij meestal niet laden, maar start hij ergens 's nachts.

[Reactie gewijzigd door cdwave op 3 januari 2025 11:54]

De oplossing is simpelweg niet voor iedereen dezelfde en dit maakt het net zo complex.

Eigenlijk is het probleem dat jij met je EV niet thuis bent, terwijl je zonnepanelen wel aardig elektriciteit aan het produceren zijn. Stel je voor dat jij "virtueel" je stroom die je panelen aan het produceren zijn kan verbruiken aan de laadpaal van 20km verderop.
Het concept bestaat eigenlijk in Vlaanderen in de vorm van energiedelen. Daarbij kan je met andere mensen een gemeenschap maken dat energie gaat delen met de andere. Jij hebt overproductie, je buur moet afnemen van het net en "koopt" jouw overproductie. Is er niemand die je overproductie kan afnemen, dan gaat het finaal naar de energieleverancier.

Hoewel het principe op papier zeer interessant is, hebben de energieleveranciers het zeer succesvol gelobbyd door torenhoge administratieve kosten aan te rekenen. Hoewel het opzetten van zo'n gemeenschap gaat via de netbeheerder is het je energieleverancier die extra lijntjes moet toevoegen op de factuur (wie heeft er energie gekocht van wie?) en vraagt typisch hiervoor het belachelijk hoog bedrag van €150/jaar per contract. Je moet al veel afname hebben van je overproductie om gewoon break-even te draaien waardoor er wordt gesproken van een succesvolle lobby. Je kan immers enkel besparen op het energiecomponent van gedeelde energie, de netkosten blijven immers dezelfde.


Kennis van mij zit met eigenlijk hetzelfde belachelijk probleem. In zijn woning wonen er 5 mensen en zij hebben geen zonnepanelen. De ouders gaan naast hun wonen en zijn vanuit de overheid verplicht om bepaalde normen te halen voor hun nieuwbouw (met andere woorden zonnepanelen plaatsen). Echter een bejaard koppel verbruikt peanuts terwijl naast hun een zeer levendig gezin zit dat die overproductie volledig kan opgebruiken.
Efficiëntie is hier dan zeer ver zoek. Er wordt overwogen om de panelen te installeren, keurder te laten langskomen om attest te krijgen zodat er werd voldaan aan de normen om nadien de panelen te verhuizen naar het andere dak.
Het moment waarop wij doorgaans thuis stroom zouden kunnen opslaan in onze auto's dan staan onze auto's niet thuis.
Dat geldt vast niet voor alle dagen van de week en ook niet voor alle auto's.
Nee natuurlijk niet, maar dat maakt de EV (in ons geval) geen rijdende thuisaccu. Beide EV's worden tenminste 4 dagen in de week gebruikt voor woon-werkverkeer en op de dagen dat ze dus wel thuis staan is ons energieverbruik dus ook aanzienlijk hoger (en de noodzaak voor opslag aanzienlijk lager), omdat we dan logiserwijs thuis zijn.
Beide EV's worden tenminste 4 dagen in de week gebruikt voor woon-werkverkeer
Technisch gezien zou je hem dan op je werk kunnen laden.. al zal de financiële afhandeling dan een uitdaging zijn.
Op zich ziet ik het nut er wel van in. Wat in het artikel gezegd wordt dat een thuis accu gemiddeld 10 KwH is en een EV gemiddeld 40, zou beteken dat je theoretisch 25% van je EV bereik reserveert voor je huis. Dit lijkt me best realistisch.

Wij gebruiken de ICE auto niet zoveel, dus voor is zou het wel een uitkomst zijn. Probleem is dat zo’n dure EV het dan weer niet waard is i.c.m het weinig gebruik.

Daarnaast moeten we ook voorzichtig zijn met het aanschaffen van een EV zien als investering om je zonnepanelen meer rendabel te krijgen. Met al die investeringen (warmtepomp, EV, isolatie etc) is het niet meer uit te rekenen wat je terugverdientijd is en bij te houden of je al je investeringen überhaupt wel terug verdient. En dan hebben we het nog niet over de overheid die niet betrouwbaar is qua beleid.
We zijn thuis niet per se van de geitenwollensokken en onbespoten groenvoer (om in stereotypen te spreken), maar het idee van terugverdientijd hebben we enigszins losgelaten met alle investeringen.

Bij ons is het vooral duurzaamheid en comfort wat de klok slaat. Het idee dat allerlei maatregelen (triple glas, isolatie, warmtepomp, EV, thuisaccu, etc.) zichzelf terug moeten verdienen ten opzichte van het niet nemen van maatregelen (dus geen investeringskosten versus lagere verbruikskosten) hebben we losgelaten.

Duurzaam en comfortabel leven anno nu kost nu eenmaal geld en zal nooit uit kunnen (bij het uitblijven van financiële stimuli vanuit de overheid).

[Reactie gewijzigd door M.vd.Haak op 3 januari 2025 13:08]

Volgens mij een stimulans om met het openbaar vervoer of fiets naar het werk te gaan. Wij hebben vorig jaar besloten om weer in de stad te gaan wonen zodat we minder afhankelijk van de auto zijn. Wel is het vinden van een huis met ruimte voor een oplaadpunt moeilijk. (we zoeken een huis met eigen oprit en garage, met tuin gelegen op het zuiden) we hopen het eerste halfjaar van dit jaar iets te vinden. (en we gaan natuurlijk van 8 kamers naar hopelijk 3 voor een veel hogere prijs) Maar de EV kan dan wel vaker voor de deur opladen en voor de volgende EV kijken we naar een die V2X ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Bas1978 op 3 januari 2025 13:25]

In principe staan ze dan bij jullie werkgever(s). Die hebben vast ook zonnepanelen en zouden jou auto kunnen laden met een zeer gunstig tarief (op sommige van onze locaties voor slechts 11ct/kWu) ‘s nachts zou je dan van die lading kunnen gebruiken voor je sluipverbruik. En in het weekend kan je natuurlijk ‘gratis’ laden uit de zonnepanelen thuis. Je moet dan wel de range hebben om na een nacht ontladen naar je werk te rijden, maar je kan dat natuurlijk zo instellen dat je voldoende over hebt in de ochtend.
Helaas (of dit een gevalletje N=2 is weet ik niet), maar beide werkgevers (middelbare scholen) hebben geen dergelijke voorzieningen omdat (dit stukje is heel stom..) de parkeergelegenheden bij de scholen openbaar zijn en er daarom geen laadpalen zijn die tot de school behoren.

Dat idee van 's nachts ontladen is natuurlijk heel goed te doen, mits het voorgaande een optie is. Helaas is dit in onze situatie geen optie.
Nee dan werkt het voor jullie niet inderdaad :) maar denk een dergelijke constructie of zoals de Vlamingen het doen (in 1 van bovenstaande reacties al aangehaald). Maar goed, dan verdienen het rijk en de energie boeren er niks of minder aan en dat kan natuurlijk niet :)
Maar eigenlijk is juist de zondag en in een mindere mate de zaterdag juist het meest te verdienen met de energie handel. Zondag middag op de dag heb je de het vaakst overaanbod en (zwaar) negatieve prijzen op de day ahead markt.

Uiteindelijk helpt het voor het net ook al veel wanneer je een EV gaat laden vanaf bijvoorbeeld 01:00 en niet al om 18:00. In de avond heb je eigenlijk altijd de hoogste vraag en de hoogste prijzen.

Helaas heel veel nog niet ingericht om slim laden zo makkelijk als mogelijk is te kunnen doen. Vooral de markt is hier nog niet op ingericht. Door het salderen bijvoorbeeld.
Beetje off-topic
Tripple glas zou ik heel goed over nadenken.
Ik woon zelf in een land waar ze het al jaren verbouwen, en het heeft voordelen en nadelen.

Ja, het geeft de beste isolatie, maar het is veel zwaarder, en met name bij goedkope kunstof kozijnen heeft het hang en sluitwerk veel te lijden, de vleugels gaan hangen, en dat gaat ten koste van de afdichting.

Op slaapkamers waar de temperatuur lager is, en de ramen vaak op kiep gaan zou ik dus nooit voor drievoudig glas kiezen. Daar weegt de marginaal betere u-waarde niet op tegen de kosten en het gewicht. (Kelder ramen trouwens ook niet)
Klinkt heel logisch, dankjewel! Het idee was ook om op de begane grond triple glas te laten plaatsen en boven "gewoon" HR++.

Dit helpt wel bij het beoordelen van alle adviesgesprekken en offertes. Dank!
Consumenten moeten meer de zelf opgewekte stroom verbruiken? Hoe dan…

Energiebedrijven en zonnepanelen boeren hebben jarenlang geadviseerd om zoveel zonnepanelen te nemen dat je jaarverbruik wordt gedekt. Dit overschot kun je tijdens de zomermaanden onmogelijk zelf verbruiken zonder extra verbruikers in te schakelen.

Prima om de elektrische auto op te laden, helaas mag dat alleen op eigen terrein en dan vallen de meeste huizen in de randstad al af. Mijn auto staat 2 meter van mijn buitenmuur op een parkeerplaats van de gemeente. Opladen is niet toegestaan omdat de kabel over de stoep gaat.

Moeten we dan maar massaal airco’s aanschaffen?
De warmte pomp de boiler extra warm laten opwarmen zodat we extra lang kunnen douchen?
Ik heb gisteravond wat moeten ophalen 115KM verderop. Dat kon helaas niet anders/ wachten. Gevolg; Op de terugrit halverwege rond 22:00 uur een 20 min. aan de snellader langs de snelweg gehangen. Bij thuiskomst nog 12KM bereik over. Mijn vrouw moet de dag erna weer weg met de auto. Gevolg? Vannacht 65kWh geladen.

En dan hoor ik steeds vaker; Je hoeft hem niet vol te laden?... tsja. Ik ga niet de wekker zetten om 03:30 o.i.d. om de auto van de lader af te halen. En daarbij; Hoeveel mensen tanken hun ICE auto halfvol (tenzij budget problemen natuurlijk)? Niemand lijkt mij...

Al zou ik dat overdag hebben gedaan, dan schiet dat ondanks 33 PV panelen nog niet op in deze donkere dagen. Dan zou ik max 2-5kWh op PV hebben kunnen laden. In de zomer echter... dán kan ik leuk laden overdag wanneer we thuis/ vrij zijn.

*En dan heb ik nog het geluk dat ik een eigen oprit heb, want zoals je zelf ook aangeeft; Kabel over de stoep is een no-go.

[Reactie gewijzigd door Thalaron op 3 januari 2025 09:23]

Je kan je EV toch instellen om tot maximum een bepaald percentage te laden? Mijn plugin hybrid skoda superb 2024 kan ik instellen om maar te laden tot 50%. Doe het dagelijks op mijn werk maar tot 80% en dan de vrijdag zet ik hem op 100% om het weekend te kunnen overbruggen.
Nog niet naar gekeken. Deze EV hebben we net een week of 2. Punt was dat het bijtanken van een EV niet zo makkelijk is als een ICE. Ik moest 20-30 min. Wachten om mijn rit (amper) af te kunnen ronden. Sta je daar dan om 22:00 uur bij de pomp. Met een ICE ben je na 2-5 minuten weer weg.

En mijn vrouw moeten voor het werk nogal onregelmatig reizen, dus half opladen is niet echt een optie.
Simpel: meer panelen bijleggen zodat je in de slechte seizoenen meer opwek hebt, opwek afschakelen in de zomer als de tarieven negatief zijn, en constructief overleg met de lokale politiek om een oplossing voor situaties zoals de jouwe te bedenken.

De oplossingen zijn allemaal (op de grote schaal gezien) eenvoudig. We zitten alleen in een transitie, en die gaat altijd met horten en stoten en niet lineair. We hebben eenmaal jaar van pieken gehad, nu kraakt het systeem, we krijgen nu wat slechtere jaren, deels politiek gedreven, deels door het krakende systeem, maar uiteindelijk heeft elektrificatie zo veel voordelen dat het wel goed komt. Gewoon doorzetten en geduld.
Ik vraag me af wat de terugverdientijd is van extra panelen die je alleen gebruikt in kwartaal 4 en 1. Misschien kun je die panelen dan toch beter gebruiken bij huizen die nog geen panelen hebben.

En voor opladen op gemeente grond is een oplossing, maar dan moet de gemeente wel willen. Zie link.

[Reactie gewijzigd door HansRemmerswaal op 3 januari 2025 09:27]

Met een dynamisch contract kan die wel eens heel positief zijn ;) maar ik geef direct toe dat er een stukje wensdenken in m’n post zit.

Strekking blijft is dat we vooral gas moeten blijven geven met de transitie (pun intended)
hier iemand die zijn jaar heeft afgesloten met 54% rechtstreeks gebruik van eigen productie.
nu koop je 440Wp voor 59€ doe daar 26€ bij voor wat klemmen en wat extra's.
https://www.winkelman-zon...l-black-n-type-440wp.html
(zwaardere omvormer is niet nodig, veel omvormers kunnen gewoon 2x zoveel Wp aan als het aantal W(VA) als ze hebben. dit moet je wel even checken verschilt per model.
zo heb je niet te veel over productie in kwartaal 2 en 3, en meer in 4 en 1.)

dan ben je klaar voor 86€ (en ja zelf het dak op klimmen, we zijn tweakers hier geen watjes hoop ik, opstropen die mouwen en ga eens wat doen en minder slap posten, bedoel niet jouw hoor meer algemeen bedoeld. }> )

dan is het de vraag wat levert het op de extra kWh's.
ik heb zelf deze herfst nog even 5x460Wp op de schuur gelegd voor minder als 800€.
800€/2300Wp = 0,35€/Wp
(dit kon ik betalen met de winst van afgelopen jaar uit de al geTVTde panelen, dus ik TVT ze eigenlijk niet meer.)
de afgelopen 2 dagen hebben alleen die panelen al 1,5kWh op gewekt per dag en die hebben dus 100% van de prijs gekregen omdat ik ze rechtstreeks heb gebruikt.
dus dat is al 2x1,5x0,32= grofweg 1€.

simpel gerekend stel het paneel levert maar 85% van zijn Wp kWh's op (laag getal).
dan heb ik elk jaar +/-2000kWh, doe ik dat 10 jaar lang dan heb ik 20.000kWh.
800€/10.000kWh = 0,04€/kWh en is het effectief.

(ik heb de extra panelen genomen om vast voorbereid te zijn op de accu die komend jaar aanschaf.
overproductie met Wp is zoveel goedkoper als extra kosten accu.
dit kan ik allemaal makkelijk doen, met meerdere panelen die al lang terug zijn verdiend.
moet je dit allemaal nog gaan doen, dan is het allemaal wel wat lastiger met de huidige regels.
maar nog steeds veel meer mogenlijk als veel mensen denken.
niks doen is in ieder geval niks bereiken, maar snap best dat niet iedereen iets kan doen.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 3 januari 2025 17:13]

Dat is wel heel goedkoop, misschien toch nog een zooi op mijn schuurdak leggen.
ach voor mij was het simpel.
had geen afdakje voor de fietsen, en keek rond.
simpele berekening: golfplaten = 0€ winst.
zonnepanelen = iets€ winst.
jep het was iets duurder, maar ach dat komt wel goed.

deze herfst heb ik al 50kWh opwekking gehad met het afdakje, en alles is 100% het huis ingegaan 0% heeft het huis verlaten.
dat is dus al 16€ in minder dan 3 maanden.
doe dat verdubbelen, dan heb ik nog steeds 32€ per jaar aan extra winst.

dan ben ik wel benieuwd hoe dit gaat lopen in de zomer, daar had ik dit jaar in de top maanden een 700kWh, maar ben bang dat daar nog een 300kWh bij gaat komen.

maar goed ik heb nu nog een paar k€ in de energie kas zitten, en heb nu offertes voor een accu open staan. dus dat komt wel goed.
ik begin met een "klein" accutje van 16-19kWh ergens.
dan heb ik volgend jaar weer geld in de energie kas van nog eens een 2k€ en zie ik wel weer verder.

(of te wel, doe rustig aan, bouw rustig door, en langzaam aan heb je een grote set panelen en maakt al dat geneuzel over salderen je toch niks meer uit. het is gewoon lekker als je al een flinke set geTVTed hebt, dan is alles al snel winst.)

het kan vast wel nog iets goedkoper denk ik:
https://www.winkelman-zon...perc-zilver-frame-ha.html
dat is flink wat Wp voor een relatief dure beugel om vast te maken.
en ja op een 16A omvormer kun je er met gemak 10 per mpp doen, dus 20x580Wp op simpele groep.
en dat maakt het nog goedkoper. ;)
etc etc...
We lopen zwaar achter qua energienet. Mijn pa heeft tientallen jaren gewerkt in de gasindustrie, ontwerpen van verdeelstationnen. Dik 20 jaar geleden werd er dan tegen hun gezegd: we moeten van het gas af. Ja prima zeiden hij en zijn collega's, maar dan mag je wel flink aan de bak. Want door een gasleiding gaat tientallen keren (weet niet meer wat ie precies zei) zoveel energie dan door een stroomkabel van dezelfde dikte. Dus het net zal extreem verzwaard moeten worden, en dat wordt in oude steden zoals Nijmegen of Amsterdam lastig, omdat er al zoveel in de grond ligt. Maar het kan. MAARRRR: Degene met de boodschap je moet van het gas af (1 of andere ambtenaren club) had natuurlijk niet het vermogen, zowel qua geld als qua verstand, om zoiets in gang te zetten. Dus die bleven maar tegen iedereen roepen: we moeten van het gas af, zonder daadwerkelijk veel te doen, en dat was dat.

Ook wilde het bedrijf waar mijn vader werkte inzetten op waterstof mengen met aardgas. (Ook uit eigenbelang, konden ze zelf die verdeelstations bouwen). Iedere CV ketel of gaspit kan probleemloos op een mengsel van waterstof en aardgas. Je kan er niet direct mee van het aardgas af, maar het had 2 grote voordelen gehad als er tientallen jaren geleden al flink geïnvesteerd was in duurzame waterstofproductie. Ten 1e had je je aardgasverbruik flink terug kunnen brengen, ten 2e is er voor waterstof een enorme rol weggelegd in de energietransitie van de industrie. Had je je centrales al klaar. We liggen aan de zee. Ideaal om waterstof uit zout water te maken zodat het de zoetwater voorraad niet aantast. Mijn collega's van de universiteit wageningen werken er al jaren aan met een klein team. Plan ligt klaar. Inclusief wat te doen met brine water wat je over houdt. Wat heb je nodig? Miljarden.

Als we willen kan het echt allemaal wel. Die miljarden die we aan accijnzen kwijt zijn zouden hier eens in gestoken moeten worden. Maar de fossiele lobby is ook sterk. En de overheid zwak. Beetje subsidie geven op zonnepaneeltjes, alleen de simpele zaken doen en dan zichzelf op de borst kloppen.
En wat doe je dan met de lekkende waterstof uit de leidingen (indirect broeikasgas) en het aantasten van de leidingen door waterstof? Hoe lang is je gasnet dan nog goed?
Volgens mijn pa kan je een bepaald percentage bijvoegen. Op die manier, als er gaatjes ontstaan, worden die opgevuld door de grotere moleculen van het aardgas. Ze hadden het in ieder geval getest, ze konden een bepaald percentage waterstof maximaal bijmengen.
Leuk wat je allemaal roept. Maar dat hele waterstof gelul kont juist uit de koker van de fossiele lobby. Het slaat namelijk nergens op. Het is rete inefficient, en dat is juist een van de problemen. Dus dan heb je nog steeds het fundamentele probleem dat alles wat je doet voor minstens de helft aan energie weg gooit.
Is absoluut waar. Maar, wat ga je anders doen met overtollige energie? Liever met een kutrendement waterstof maken dan fossiele brandstoffen verbranden. Of hoe zie jij grote schepen, hoogovens, en andere zware industrie overstappen op een minder vervuilend proces?
Liever gewoon over op elektra en een paar relatief eenvoudige kabeltjes extra trekken dan gekunstel met halve tussenoplossingen.
Als jij tatasteel of het zoveelste containerschip met troep uit china op een kabeltje kan krijgen, be my guest.
Mijn reactie was meer gebasseerd op jouw eerdere opmerkingen over bijmengen van waterstof op het reguliere gasnetwerk.

De hoge temperatuur industrie, zoals Tata steel, is 1 van de weinige voorbeelden waar waterstof de best passende oplossing is.

De scheepvaart en riviervaart kan deels vervangen worden door vervoer per (elektrische) trein. En het schijnt dat de helft van de scheepsvaar op zee verdwijnt omdat die onze energie nu transporteert. Overgebleven zeevaart ondersteunen met windkracht en misschien waterstof, maar misschien worden accu's ooit nog wel zo goedkoop dat het ook voor de scheepvaart op zee nog een optie wordt. Gewicht is nauwelijks een issue.

Er zijn overigens al elektrische binnenvaart vrachtschepen.
We hebben sowieso veel waterstof nodig.
Niet alleen voor tatasteel en de scheepvaart.
Maar ook om voor de winter (waterstof)gas op te slaan, om in de luwtedagen elektriciteit bij te maken.

We komen met zon en wind ongeveer 6% energie tekort over een periode van 4 maanden:
https://www.knmi.nl/over-...en-met-weinig-wind-en-zon

Dit is de enige optie om energie om te slaan van de zomer naar winter (seizoen).
Je kan hiervoor de overcapaciteit gebruiken die zonnepanelen in de zomer opwekken, en anders verspild zou worden.

[Reactie gewijzigd door JMfx op 4 januari 2025 00:00]

Daarvoor zijn er meer technologieën in de competitie die in lange termijnopslag van electriciteit kunnen voorzien. Waarvan waterstof denk ik niet de meest interessante zal zijn. Electriciteit als warmte opslaan zijn al zeer efficiente methodes voor zoals een thermochemische zoutbatterij van tu Eindhoven. We zullen zien welke technologieën boven water komen als beste voor bepaalde toepassingen maar zelf geloof ik niet zo in waterstof als energieopslag vanwege efficientie en de uitdagingen om dit te bewaren.
Deze technologie zal schaalbaar moeten zijn.
Grote hoeveelheden energie opslaan voor lange perioden (zomer -> winter).

Het verschil is dat waterstof al een bestaande volwassen technologie is die hieraan voldoet.
Het wordt al voor industriële processen gebruikt, en wordt al opgeslagen. Het enige dat er nog niet is, is groene waterstof in grote hoeveelheden.
De technologieën die jij noemt zijn nog in de innovatiefase. Kan werken, kan niet werken. Tijd zal het leren.

Dat waterstof niet efficiënt is maakt niet zoveel uit. Het meeste energie zal direct geconsumeerd worden, of via batterijopslag voor korte periode. Waterstof vult het resterend gat in van schaalbare lange termijn opslag, gemaakt met de grote overschotten aan zonnestroom die we over 5 jaar hebben in de zomer (en niet alleen wij, anders Spanje wel).

Hierbij ook onderzoek van TNO over schaalbaar opslaan van waterstof ondergronds
https://www.tno.nl/nl/duu...-waterstofopslag-energie/

[Reactie gewijzigd door JMfx op 4 januari 2025 02:06]

Klopt, 20%

Niet zoveel dus.
Klopt, 20%

Niet zoveel dus.
Ik neem aan dat je reageert op @Ruw ER dat je een kleine hoeveelheid waterstof zonder schade bij aardgas kan mengen. Ik dacht altijd dat het 'eigenlijk' niet kan.
Dat getal van 20% is (voor mij) interessant nieuw gegeven. Dankuwel voor het mededelen.

Dan blijft over de vraag of de investering in de omzetter opweegt tegen de energiebesparing van 'waardeloze' stroom.
Tot een paar jaar geleden leek waterstof mij nog wel een optie bij consumenten. Maar het nieuws dat waterstof in combinatie met methaan een indirect broeikasgas is maakt dit wel behoorlijk nutteloos. Want bij koken op gas heb je altijd wat gas wat niet verbrand. Dus heb je altijd broeikasgas emissie totdat we op de hele wereld geen methaan meer uitstoten. Ook bij waterstof emissies.

https://www.rug.nl/fse/ne...n-indirect-greenhouse-gas
Voor verwarming zijn zeker oudere huizen ook niet echt 100% gas lek vrij. Terwijl oudere huizen juist de doelgroep waren voor waterstof via de gasleidingen.

Voor bepaalde industrie of knooppunten van warmtenetten zou waterstof via gasleidingen nog wel kunnen. Maar de hoofdmoot zal toch besparen en slim elektrisch zijn.
Slim elektrisch is bijvoorbeeld in de winter overdag al wat extra verwarmen met een hogere COP en meer ruimte op het net. Zodat je in de avond en nacht minder nodig hebt. En de netten verzwaren.

Besparen via isoleren helpt ook veel. Isoleren verminderd de totale warmtevraag. Ook zorgt isoleren dat je meer kan schuiven in de tijd. Want je raakt de warmte niet zo snel kwijt. Bij oudere huizen met radiatoren heb je ook lagere temperaturen nodig wanneer je het huis beter isoleert. Dus dan haal je een hogere COP met een warmtepomp.

Uiteindelijk heeft een gasnet wel voor veel minder geld een hoger vermogen dan een elektrisch net. Gas kan je ook veel makkelijk opslaan. Het Hystock project met waterstof opslag in ondergrondse zoutcavernes gaat nog steeds door voor zover ik weet.
Je kan er niet direct mee van het aardgas af, maar het had 2 grote voordelen gehad als er tientallen jaren geleden al flink geïnvesteerd was in duurzame waterstofproductie.
Duurzame waterstofproductie was er toen niet, en nog steeds niet. Je hebt er gewoon heel veel groene energie voor nodig, en die energie kun je beter direct gebruiken. Zeker "tientallen jaren geleden" was er geen enkele manier om aan die waterstof te komen, hoeveel geld je er ook tegenaan smeet

De enige schaalbare manier toen en nu om waterstof te maken is uit aardgas, maar als je het dan voor verwarming gaat gebruiken dan kun je dat gas beter direct in de fik steken.

[Reactie gewijzigd door Omegium op 3 januari 2025 09:56]

Het is er niet omdat er niet in geïnvesteerd is. Ik weet van de projecten die mijn collega's doen. Zodra daar geld voor is ben je in 10 jaar klaar. Er is al heel veel getests en uitgewerkt. Nog een beetje praktijkonderzoek, en dan molens bouwen in de zee.

Ben het wel met je eens dat tientallen jaren geleden waarschijnlijk wat optimistisch was geweest. Maar waarom beginnen we morgen niet? Geld en andere belangen.
De grote leugen is dat zonnepanelen en windenergie zorgen voor lagere energiekosten bij gebruikers. De realiteit is dat het electriciteitsgebruik in NL niet stijgt. Waarom is er dan al jaren netcongestie? Blijkbaar gebruiken we het net nu een stuk inefficienter dan in 2005. En dat is meteen de verklaring waarom de kosten nooit zullen dalen: we bouwen een tweede energiesysteem omdat we niet zonder het eerste (fossiele) kunnen. En de eindgebruiker betaalt voor allebei.
Eigenlijk zijn er drie aparte problemen met netconestie:
  • Het klopt dat het elektriciteitsverbruik niet is gestegen sinds 2008 in kWh oer jaar. Het probleem met netcongestie kwa verbruik speelt ook niet 24/7. Het gaat om enkele piek momenten door het jaar heen, waar het erg koud is, waar warmtepompen volop draaien en accu’s het minst efficient zijn.
  • dan teruglevering. Ons net is van origine niet gemaakt om decentraal op te wekken. De hoeveelheid teruggeleverde stroom door huishoudens en bedrijven die geen energieleveranciers zijn is wel enorm gestegen.
  • Als derde is er de dynamiek in stroomprijzen. In het verleden ging de stroomprijzen natuurlijk ook wel op en neer door schommelende olie/gas/kolen prijzen, maar was dit enigzins stabiel door lange termijn contracten. Nu kunnen prijzen enorm varieren, maar zitten we vast aan 1 landelijke stroomprijs. Als er bijv. veel aanbod is van windenergie uit de Noordzee en we negatieve stroomprijzen krijgen door dat enorme aanbod krijgen ook bedrijven en huishoudens in Zuid-Limburg en de Achterhoek die negatieve prijzen terwijl er lokaal misschien maar heel weinig geproduceerd wordt met zon en wind.
Dat bedoelde ik ook: we bouwen een decentraal netwerk maar tegelijkertijd kunnen we niet afstand doen van het oude centrale netwerk voor baseload en dunkelflautes.
Nu is het argument vaak dat als we maar doorknallen dat we dan 1 netwerk overhouden: het decentrale (en dat het dan goedkoper wordt of zo). Dit is erg optimistisch, en vereist enorme initiele investeringen (die de gebruiker linksom of rechtsom betaalt).
In de tussentijd verliezen we onze industrie (de voornaamste reden voor stagnatie electriciteitsgebruik). Vanuit de tunnelvisie van klimaattransitie is dat misschien een goede zaak, maar als samenleving niet.

[Reactie gewijzigd door mbrb op 3 januari 2025 12:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.