Twee punten waarbij Huawei expliciet betere prestaties belooft dan de Watch GT 4, zijn de hartslagmeter en de positiebepaling. De nieuwe TrueSense-hartslagmeter heeft volgens Huawei 'multi-spacing optical path architecture, multi-region optical path design, and cutting-edge glass darkening technology'. In begrijpelijke taal betekent dit dat de sensor gebruikmaakt van meerdere leds en sensors en dat het glas daartussen nu zwarte ‘schotjes’ heeft. Die schotjes zorgen ervoor dat het licht van de leds niet binnen het glas weerkaatst wordt, maar direct bij de sensors terechtkomt. Zo komt er alleen licht dat door de huid wordt weerkaatst bij de sensors terug.
Ik heb de Watch GT 5 de afgelopen periode uitgebreid getest tijdens rennen, fietsen, mountainbiken, gravelbiken, fitnessen en boksen. Daarbij heb ik data verzameld van meer dan dertig sportsessies. In de onderstaande grafieken en afbeeldingen zie je data van de Huawei Watch GT 5 in groen, vergeleken met de Garmin fēnix 8 in rood, een horloge met een goede optische hartslagmeter en uitstekende gps-nauwkeurigheid, en met een Garmin Edge 1030 of Garmin epix Gen 2 in zwart, beide gekoppeld aan een ecg-borstband, wat beschouwd wordt als de referentie voor hartslagmeting. De grafieken tonen achtereenvolgens data voor twee hardloopsessies, een indoorfietssessie, een gravelrit, twee mountainbikeritten en vier wielrenactiviteiten op de weg.
/i/2007027226.png?f=imagearticlefull)
Opvallend is dat de nauwkeurigheid van de hartslagmeter van de Huawei Watch GT 5 erg wisselend is. Meestal meet het horloge mijn hartslag goed tot zeer goed, maar tijdens het fietsen raakt het om onduidelijke redenen soms de kluts echt helemaal kwijt. Bovenstaande grafieken laten dit duidelijk zien. Helaas zijn de meetfouten vaak zo groot dat de data onbruikbaar wordt. Ik heb dit aan Huawei voorgelegd, maar zij hadden niet direct een idee waardoor deze afwijkingen optreden. Het komt vaker voor, ook bij andere merken, dat de nauwkeurigheid van een nieuwe hartslagmeter in het begin te wensen overlaat en dat dit met firmware-updates verholpen wordt nadat er data van een grotere groep gebruikers is geanalyseerd. Vooralsnog is echter niet zeker of dit ook voor de Watch GT 5 het geval zal zijn. En dat is jammer, want in de basis lijkt het een goede optische sensor te zijn.
/i/2007027290.png?f=imagearticlefull)
De nauwkeurigheid van de verbeterde ‘Sunflower’-multiband-gps-ontvanger is in de basis in orde. De Watch GT 5 maakt gebruik van een nieuw antenne-ontwerp en verbeterde algoritmes die de nauwkeurigheid tot 40% moeten verbeteren ten opzichte van de Watch GT 4. Dat lijkt te kloppen, want het horloge berekent de complete afstand van activiteiten inderdaad nauwkeurig, geeft je actuele pace of snelheid correct weer en de gps-traces zijn ook goed, zij het dat ook de GT 5 er nog altijd een handje van heeft om 'smoothing' toe te passen, waardoor korte slalombochtjes vaak als een rechte lijn getekend worden.
In de huidige softwareversie zit helaas ook een probleem, dat vooral opvalt als je langere activiteiten registreert. Bij het analyseren van de gps-traces van de GT 5 viel mij namelijk op dat ze bij langere activiteiten van 70 kilometer en meer, een steeds grotere afwijking vertoonden naarmate de activiteit vorderde. Tijdens mijn tests van de Watch GT 4 en Watch Fit 3 eerder dit jaar was dit me niet opgevallen, omdat ik daar minder lange activiteiten mee heb uitgevoerd, maar terugkijkend in mijn data lijkt het probleem ook bij die horloges al te hebben bestaan.
Bovenstaande fietsrit van vanuit Rotterdam (met de klok mee) illustreert het probleem duidelijk. In het begin van de rit (middelste afbeelding) liggen de traces van de Garmins en de Huawei Watch GT 5 netjes over elkaar, aan het eind (rechter afbeelding) vertoont de trace van de Watch GT 5 een behoorlijke afwijking.
Ik heb dit probleem bij Huawei aangekaart en het blijkt dat de registratie door de horloges zelf gewoon goed is, maar dat er iets misgaat bij het converteren van de coördinaten door de Huawei Health-app, waardoor er een cumulatieve fout ontstaat. Dit gebeurt volgens Huawei vooral in regio's met een hogere breedtegraad, zoals Nederland. Huawei heeft me inmiddels een nieuwe bètaversie van de Health app beschikbaar gesteld die het probleem oplost, en zegt deze vanaf de week van 4 november ook uit te rollen naar normale gebruikers. Dat zal in fasen gebeuren en Huawei verwacht dat de fix voor het eind van het jaar voor iedereen beschikbaar zal zijn.