Door Sjef Weller

Redacteur

Subtopper met haken en ogen

Sony Bravia 7-miniled-tv Review

25-06-2024 • 06:00

70

Multipage-opmaak

Inleiding

Samenvatting

De Sony Bravia K-65XR70 is het instapmodel van Sony’s high-end Bravia-modellen voor 2024. Een quantumdotfilter zorgt voor een groot kleurbereik, terwijl gameliefhebbers profiteren van ondersteuning voor Dolby Vision-hdr-gaming op 4k120Hz. De tv heeft een miniledbacklight met een stuk meer localdimmingzones dan zijn directe voorganger en behaalt bovendien een hogere piekhelderheid. De tv imponeert vooral met zijn goede aansturing van de localdimmingfunctie, waardoor van zichtbare blooming eigenlijk geen sprake is, zolang je maar recht voor het scherm zit. Helaas wordt de tv geplaagd door opvallende reflecties en beperkte kijkhoeken, waardoor de Bravia 7 geen voor de hand liggende keuze is als je op zoek bent naar een gezinstelevisie. Bovendien is de tv zo vlak na introductie nog erg duur.

Zoals alle grote tv-fabrikanten brengt ook Sony dit jaar diverse nieuwe high-end televisies op de markt. Maar waar Sony vorig jaar met fald-lcd, miniled en oled nog drie verschillende beeldtechnieken in die topmodellen verwerkte, focust de Japanse fabrikant dit jaar op miniled en oled. Het laagst geplaatste high-end model, de Bravia 7, is een miniled-tv, de Bravia 8 doet het met oled en de hoogst gepositioneerde nieuwkomer, de Bravia 9, is weer een miniled.

Sony Bravia 7 intro

Sony leverde de Bravia 7 als eerste bij ons af voor een test. Deze Sony Bravia K-65XR70 is minder helder en beschikt over minder localdimmingzones dan de duurdere Bravia 9, maar is volgens Sony wel 30 procent helderder dan zijn directe voorganger: de X90L van vorig jaar. Die X90L gebruikt een ‘normaal’ lcd-paneel met full array local dimming. Vanwege het relatief kleine aantal van zo’n tachtig localdimmingzones bij de X90L is die functie nog vrij grofmazig, maar bij de Bravia 7 is het aantal zones opgekrikt naar 480, hetzelfde niveau als bij de X95L, Sony’s miniledtopmodel van vorig jaar. Daarmee belooft de nieuwe Bravia 7, die ook over een quantumdotfilter beschikt, een flinke sprong in beeldkwaliteit ten opzichte van zijn directe voorganger. De X90L uit 2023 blijft dit jaar overigens ook gewoon verkrijgbaar, aldus Sony.

Zoals we inmiddels van Sony gewend zijn, hebben de nieuwe Bravia-modellen zo kort na introductie nog een stevige prijs. Dat geldt ook voor de Bravia 7. Het model dat wij ontvingen voor deze test, heeft een beelddiagonaal van 65” en staat op het moment van schrijven voor 2549 euro in de Pricewatch. Behalve in de door ons geteste 65”-uitvoering brengt Sony de Bravia 7 ook uit in schermmaten van 55”, 75” en 85”, waarbij de prijs oploopt tot 3849 euro voor de 85"-uitvoering. De 65"-versie van Sony's nieuwe subtopper is daarmee 250 euro duurder dan het 4k-miniledtopmodel uit de nieuwe line-up van Samsung: de QN92D. Van diens voorganger, de QN90C, koop je het 65"-model zelfs al voor 1498 euro. In vergelijking met Sony's eigen miniledtopmodel van vorig jaar, de X95L, is de Bravia 7 850 euro duurder. In eerste instantie zal de Bravia 7 het dus niet van zijn scherpe prijs moeten hebben, maar van zijn weergavekwaliteit en beeldverwerking. Of dat gelukt is, zoeken we uit in deze review.

Uiterlijk en aansluitingen

(In) de doos

De Sony Bravia 7 wordt geleverd in een zwart-wit bedrukte, kartonnen doos. Het scherm is verpakt in een schuimzak met daaromheen PS-hardschuim (piepschuim) dat niet biologisch afbreekbaar is. De verpakking bevat naast het scherm en de voeten van de tv twee afstandsbedieningen, batterijen, een verwijderbaar netsnoer en een handleiding. De volledige handleiding is ook online beschikbaar.

Bij de prijs van de Bravia 7 verwachten we op zijn minst een premiumuitstraling en wat dat betreft stelt Sony in elk geval niet teleur. Het scherm wordt omlijst door een 1,5mm dunne rand van geborsteld aluminium, die alleen aan de onderzijde met 20mm iets dikker is. Binnen de metalen lijst bevindt zich nog een kleine, beeldloze rand van 5mm. Linksonder in de lijst prijkt het Sony-logo en in het midden bevindt zich een IR-ontvanger met statusled.

Ook de pootjes onder de tv zijn van metaal, wat een fraaie en stevige indruk maakt. Deze pootjes kunnen op verschillende manieren worden gemonteerd. Zo kun je ze in een brede of in een smalle stand plaatsen. Zet je ze ver uit elkaar, dan zit er zo’n 120cm tussen de beide pootjes. In de smalle stand staan de pootjes ongeveer 48cm uit elkaar. Ook kun je de tv laag op zijn pootjes zetten, zo’n 4cm van de ondergrond, of nog eens 4cm hoger. In de hoge positie kun je er een soundbar of bescheiden centerspeaker onder plaatsen.

De plastic achterzijde van de tv is bijna volledig bedekt met een ruitjespatroon. Richting de zijkanten en bovenkant kromt de achterkant naar voren. Op het dikste punt, in het midden dus, is de tv ongeveer 5cm diep. Aan de zijkanten meten we een dikte van nog maar 2cm.

Aansluitingen

De tv heeft rechtsachter een aansluiting voor de vervangbare, anderhalve meter lange stroomkabel met standaard C7-connector (‘achtje’). De overige aansluitingen bevinden zich linksachter. Er is een aparte nis voor de CI+-interface, die omhoog wijst. De andere aansluitpoorten wijzen allemaal opzij. De tv beschikt over twee USB-poorten, een mini-jackaansluiting die functioneert als optische digitale uitgang én als ingang om de tv als centerspeaker te gebruiken, een ethernetpoort, aansluitingen voor satelliet-tv en kabel/digitenne (tweemaal), en vier HDMI-poorten. Slechts twee van die vier kunnen overweg met 4k120Hz-signalen. Mocht je een soundbar op de (e-)arc-poort willen aansluiten, dan blijft er nog maar één full bandwith-HDMI-poort over.

De tv beschikt daarnaast over ondersteuning voor enkele draadloze verbindingsprotocollen. Zo kun je het apparaat verbinden met je wifinetwerk, bluetoothapparaten koppelen en streamen via Chromecast built-in of Apples AirPlay 2.

Sony Bravia 7 aansluitingenSony Bravia 7 aansluitingen

Smart-tv en gamefuncties

Sony gebruikt al jaren Google TV als smart-tv-platform voor zijn midrange- en high-end tv’s, en dat geldt evenzeer voor de Bravia 7. De televisie draait op versie 12 van het besturingssysteem, waarvoor een ruime keus aan apps te vinden is. Een Apple Music-app ontbreekt, evenals de Samsung-only Xbox-app, maar verder vonden we elke app die we zochten. Van regionale tv-bedrijven en streamers, zoals Videoland, Ziggo en KPN, tot wereldwijde streamers als Netflix, HBO Max en Spotify. Sony heeft standaard onder meer al een mediaspeler en webbrowser geïnstalleerd.

Ten opzichte van de X90L van vorig jaar is de processor in de tv geüpgraded van de oude MT5895-soc naar de nieuwere Pentonic 1000. Hiermee starten apps snel op en schakel je rap zat tussen de verschillende diensten. Ook in de instellingenmenu’s reageert de tv zonder haperingen op input van de afstandsbediening.

Afstandsbediening

Over de afstandsbediening gesproken: dat zijn er twee. Ze zijn in grote lijnen gelijk aan de twee zapstokken die bij de X90L worden geleverd. De ene mist nummer- en kleurcodeknoppen, maar heeft wel een microfoon aan boord voor spraakcommando’s. Deze afstandsbediening werkt op een ingebouwde accu die je via USB-C kunt opladen en tijdens het opladen kun je hem gewoon blijven gebruiken.

De andere bediening heeft wel alle knoppen, maar geen ingebouwde microfoon en werkt op twee AAA-batterijen. Dit tweede exemplaar is volledig gelijk aan de afstandsbediening van vorig jaar, compleet met gedateerd design en sponzige knoppen. De eerste afstandsbediening is echter iets aangepast. Zo bestaat deze nu voor 80 procent uit gerecycled plastic, wat je terugziet aan de blauwe spikkels op de zwarte behuizing. De knoppen op deze luxere afstandsbediening zijn bovendien voorzien van verlichting.

Gamefuncties

De Bravia 7 ondersteunt 4k120-signalen via HDMI-poorten 3 en 4. Via deze poorten wordt ook auto low latency mode, ofwel allm, ondersteund. Deze functie zorgt ervoor dat de tv automatisch overschakelt naar de gamemodus met lage ingangsvertraging als een computer of spelconsole wordt gedetecteerd. Ook kan de tv overweg met beelden met een variabele refreshrate, of vrr, en is er ondersteuning voor Dolby Vision-gaming op 4k120Hz. Steeds meer nieuwe high-end televisies ondersteunen ook pc-gaming op 144Hz, maar de Bravia 7 doet daar vooralsnog niet aan mee.

Bij de modellen van vorig jaar introduceerde Sony eindelijk een gamemenu en dat is ook dit jaar weer van de partij. Via dit onscreenmenu kun je eenvoudig de instellingen voor vrr, motionblur en gamma aanpassen. Met de instelling voor schermgrootte kun je er desgewenst voor kiezen om het gamebeeld niet schermvullend weer te geven. Verder is er de mogelijkheid om een crosshair in het midden van het beeld te tonen.

sony bravia 7 gamemenu

Inputlag

Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. Een lage 'inputlag', het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkomt en het moment waarop het daadwerkelijk wordt getoond, is dus belangrijk bij gaming.

Wij meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. We doen dat in 1080p60-, 1080p120- en 4k-60-beeldmodi. Onderstaande grafiek toont de Bravia 7 in rood.

De inputlag van de Sony Bravia K-65XR70 is niet indrukwekkend. Zelfs in de gamemodus meten we bij 60Hz-signalen bijna 17ms vertraging, bij 120Hz-signalen zien we 8,5ms. Daar valt over het algemeen prima mee te gamen, maar er zijn tegenwoordig zat tv’s die nog een stuk sneller zijn. Voor serieuze spelers van online shooters kan de gemeten inputlag aan de hoge kant zijn.

  • Inputlag 1080p - Gamemodus 120p
  • Inputlag 1080p - Gamemodus 60p
  • Inputlag 2160p - Gamemodus 60p
Inputlag 1080p - Gamemodus 120Hz
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Philips 808 55" OLED
4,5
Philips 908 65" OLED
4,6
LG C3 55" OLED
4,6
Samsung S90C 55" QD-OLED
4,6
Samsung S95D 55" QD-OLED
4,7
Samsung S95B 55" QD-OLED
4,7
LG C4 65" OLED
4,8
LG G4 65" OLED
4,8
LG G3 65" OLED
4,9
Samsung QN90C 55" LCD
5,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
5,0
TCL C835 55" LCD
5,1
Panasonic LZW2004 55" OLED
5,7
Panasonic MZW2004 65" OLED
5,8
Samsung QN95B 55" LCD
5,9
Sony X85L 55" LCD
6,0
TCL C845 65" LCD
6,3
Philips 807 55" OLED
6,5
Sony A95L 65" QD-OLED
8,2
Sony A80L 55" OLED
8,2
Sony A95K 55" QD-OLED
8,3
Sony A80K 55" OLED
8,3
Sony Bravia 7 65" LCD
8,5
Sony X95L 65" LCD
9,7
Inputlag 1080p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Samsung QN90C 55" LCD
9,0
LG C3 55" OLED
9,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
9,0
LG G3 65" OLED
9,0
Samsung S95B 55" QD-OLED
9,1
Panasonic MZW2004 65" OLED
9,2
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,3
Samsung S90C 55" QD-OLED
9,3
Panasonic LZW2004 55" OLED
9,4
Samsung QN95B 55" LCD
10,1
TCL C845 65" LCD
12,1
Philips 908 65" OLED
12,6
Philips 808 55" OLED
12,6
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL C835 55" LCD
13,3
Sony X85L 55" LCD
14,4
Philips 807 55" OLED
15,2
Sony A95K 55" QD-OLED
16,0
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony A80L 55" OLED
16,7
Sony A80K 55" OLED
16,7
Sony Bravia 7 65" LCD
17,0
Sony X95L 65" LCD
17,5
Inputlag 2160p - Gamemodus
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde tijd in ms (lager is beter)
Sony A95K 55" QD-OLED
8,1
Panasonic LZW2004 55" OLED
8,6
Samsung QN90C 55" LCD
9,0
LG C3 55" OLED
9,0
Samsung S95C 55" QD-OLED
9,0
LG G3 65" OLED
9,1
Samsung S95D 55" QD-OLED
9,2
Panasonic MZW2004 65" OLED
9,2
Samsung S95B 55" QD-OLED
9,2
Samsung S90C 55" QD-OLED
9,3
Samsung QN95B 55" LCD
10,2
TCL C845 65" LCD
12,1
Philips 908 65" OLED
12,6
Philips 808 55" OLED
12,6
LG C4 65" OLED
13,0
LG G4 65" OLED
13,0
TCL C835 55" LCD
13,1
Sony X85L 55" LCD
15,0
Philips 807 55" OLED
15,2
Sony A80K 55" OLED
16,1
Sony A95L 65" QD-OLED
16,3
Sony A80L 55" OLED
16,3
Sony X95L 65" LCD
17,1
Sony Bravia 7 65" LCD
18,6

Energiegebruik en geluid

We maten het energiegebruik van televisies jarenlang in de standaardmodus, bij weergave van een schaakbordpatroon met een helderheid van 120 en 250cd/m², om zo tv-gebruik 's avonds en overdag na te bootsen. Tegenwoordig voeren we deze test uit in een modus met een nauwkeurigere kleurbalans. In het geval van de Bravia 7 hebben we gekozen voor de Bioscoop-modus. Daarnaast hebben we een nieuwe dynamische test toegevoegd, waarbij we het gemiddelde gebruik meten tijdens het afspelen van een tien minuten durende referentievideo.

De metingen wijzen uit dat de Bravia 7 een flink stuk energiezuiniger is dan de X95L, Sony's miniledtopmodel van vorig jaar. In vergelijking met andere miniledtelevisies en zelfs een aantal oled-tv's blijkt de 65XR70 juist iets hongeriger te zijn naar energie dan gemiddeld. Zeker in de 10-minutentests is de Bravia 7 minder zuinig dan de meeste tv's die we in de afgelopen jaren getest hebben, al heeft een aantal van die schermen een kleinere beelddiagonaal van 55", wat ze logischerwijs iets zuiniger maakt.

  • Checkerboard 120cd/m²-filmmodus
  • Checkerboard 250cd/m²-filmmodus
  • 10-minutentest 120cd/m²-filmmodus
  • 10-minutentest 250cd/m²-filmmodus
Filmmodus Checkerboard 120cd/m²
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Sony X85L 55" LCD
49,3
Samsung QN90C 55" LCD
54,0
TCL C845 65" LCD
57,3
Philips 908 65" OLED
64,2
Sony A80L 55" OLED
66,1
Panasonic MZW2004 65" OLED
71,4
Sony Bravia 7 65" LCD
76,5
LG G4 65" OLED
82,8
LG C4 65" OLED
84,8
Philips 808 55" OLED
88,3
Samsung S95D 55" QD-OLED
97,5
Sony X95L 65" LCD
113,4
Sony A95L 65" QD-OLED
115,1
Filmmodus Checkerboard 250cd/m²
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Sony X85L 55" LCD
69,2
Samsung QN90C 55" LCD
71,6
TCL C845 65" LCD
81,5
Philips 908 65" OLED
86,8
Sony A80L 55" OLED
87,5
Panasonic MZW2004 65" OLED
94,8
Sony Bravia 7 65" LCD
97,7
LG G4 65" OLED
123,2
LG C4 65" OLED
144,1
Philips 808 55" OLED
148,7
Samsung S95D 55" QD-OLED
150,0
Sony X95L 65" LCD
175,5
Sony A95L 65" QD-OLED
195,3
Filmmodus 120cd/m² 10-minutentest
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Sony X85L 55" LCD
50,2
Samsung QN90C 55" LCD
52,9
LG C3 55" OLED
55,2
LG G4 65" OLED
58,4
TCL C845 65" LCD
58,4
Philips 808 55" OLED
58,7
LG G3 65" OLED
59,2
LG C4 65" OLED
61,2
Panasonic MZW2004 65" OLED
61,2
Samsung S95D 55" QD-OLED
63,1
Samsung S90C 55" QD-OLED
63,2
Samsung S95C 55" QD-OLED
66,8
Sony A80L 55" OLED
68,0
Sony Bravia 7 65" LCD
71,3
Sony A95L 65" QD-OLED
71,5
Philips 908 65" OLED
87,0
Sony X95L 65" LCD
115,8
Filmmodus 250cd/m² 10-minutentest
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung QN90C 55" LCD
66,4
Sony X85L 55" LCD
71,1
LG G4 65" OLED
75,6
LG C3 55" OLED
75,6
Samsung S95D 55" QD-OLED
78,2
LG C4 65" OLED
79,6
LG G3 65" OLED
80,4
TCL C845 65" LCD
82,5
Samsung S90C 55" QD-OLED
83,1
Panasonic MZW2004 65" OLED
83,4
Samsung S95C 55" QD-OLED
84,6
Philips 808 55" OLED
84,7
Sony A80L 55" OLED
89,7
Sony A95L 65" QD-OLED
90,8
Sony Bravia 7 65" LCD
94,1
Philips 908 65" OLED
141,1
Sony X95L 65" LCD
178,1

Geluid

De Bravia 7 is uitgerust met vier luidsprekers. Onderin bevinden zich twee downfiring luidsprekers en achterop aan beide zijkanten zijn nog twee 'sound positioning tweeters' aangebracht. Zoals de Engelse naam al suggereert, moeten die twee tweeters het geluid ruimtelijker laten klinken als dat nodig is, maar ze zijn ook gemaakt om je het idee te geven dat het geluid recht uit het scherm komt. Die laatste functie is handig als je de tv inzet als centerspeaker in je bestaande luidsprekeropstelling.

Zolang je geen andere luidsprekers of soundbar aansluit, klinkt het geluid weliswaar ruimtelijk en helder genoeg, maar weten bassen niet te imponeren. Ook de ingebouwde EQ-optie in het menu van de Bravia 7 kan hier nauwelijks iets aan veranderen. Voor een meeslepende en krachtige sound is ook in dit geval weer een losse speakerset of soundbar aan te raden.

sony bravia 7 geluid

Paneel en beeldverwerking

De Bravia 7 is een miniledtelevisie met een quantumdotfilter voor een groot kleurbereik, terwijl de localdimmingfunctie moet helpen om hogere contrasten te behalen en diepere zwartwaarden weer te geven. Sony heeft een VA-paneel gebruikt om die contrasten extra aan te dikken. Het aantal localdimmingzones is ten opzichte van zijn directe voorganger, de X90L, flink gegroeid. Moest de 65"-X90L nog genoegen nemen met 80 van die zones, bij de 65XR70 telden we er 30x16, dus 480 in totaal. Daarmee heeft de instap-Bravia van dit jaar er evenveel als Sony's miniledtopmodel van vorig jaar: de X95L. Nu hebben we vergelijkbare tv's gezien met nog meer zones, zoals de TCL 65C845 met 576 stuks, maar de localdimmingfunctie van de Bravia 7 functioneert in vergelijking daarmee erg goed. Sony heeft de achterliggende algoritmes blijkbaar uitstekend voor elkaar. De tv weet relatief diepe zwarttinten weer te geven, maar kan niet tippen aan de zwartweergave van oleds.

Daarbij is er nauwelijks sprake van zichtbare halo's rond lichte objecten op een zwarte of donkere achtergrond. Tenminste, als je recht voor de tv zit. Zodra je ook maar iets van het midden af beweegt, worden wel blauwige lichtvlekken zichtbaar rond felle elementen in beeld. Ook als je het scherm een beetje van bovenaf bekijkt, is de blooming niet te missen. Buiten die halo's om blijkt de Bravia 7 eveneens geplaagd te worden door geringe kijkhoeken. Mede door het gebruikte VA-paneel wordt het beeld heel snel donkerder en fletser als je er niet recht voor zit. Al bij een hoek van 45 graden is het verschil met een rechte kijkrichting enorm, zoals onderstaande foto's illustreren.

Sony Bravia 7 kijkhoekenSony Bravia 7 kijkhoeken

Zit je echter recht voor de tv, dan is de weergave indrukwekkend te noemen. De Bravia 7 kan behoorlijk fel stralen, zoals je op de volgende pagina kunt lezen. Mede dankzij de goed werkende localdimmingfunctie is de weergave van donkere details zeer overtuigend. Ook hierbij moeten we echter een kanttekening plaatsen; dit positieve verhaal geldt vooral als je in een vrij duistere of mild verlichte ruimte kijkt. De televisie spiegelt namelijk nogal, waardoor met name donkere beelden een groot reflectiefestijn opleveren als je in een felverlichte ruimte kijkt.

Beeldverwerking

De Bravia 7 is in navolging van Sony's topmodellen van 2023 voorzien van een Bravia XR-processor en bijbehorende Bravia XR-beeldverwerking. De processor beschikt volgens Sony onder meer over 'cognitive intelligence', die de tv in staat moet stellen om elementen in beeld te herkennen en elk object apart van beeldoptimalisaties te voorzien. Of je hier in de praktijk veel van meekrijgt, is een tweede. Zelf kijken we bijvoorbeeld liever in een natuurgetrouwe modus, waarbij automatische kleur-, contrast- en scherpteverbetering is uitgeschakeld.

De Bravia XR-processor zorgt echter ook voor een betere backlightaansturing, aldus Sony. Of die XR Backlight-technologie daadwerkelijk debet is aan de goed werkende localdimmingfunctie van de Bravia 7, is lastig met zekerheid te zeggen. De indrukwekkende prestaties in vergelijking met tv's die over meer localdimmingzones beschikken, lijken echter Sony's verhaal te bevestigen.

De beeldverwerking is verder van een hoog niveau. Zaken als motionhandling en de weergave van details in donkere delen van het beeld zijn dik in orde. Met name de Soepelheid-instelling is handig om vloeiender beeld uit de tv te krijgen, waarbij het zaak is om niet verder te gaan dan stand 2 of hooguit 3. Dat levert meer bewegingsscherpte op, zonder dat er duidelijk zichtbare beeldfouten optreden. We zagen nog wel wat strookvorming bij het bekijken van hdr-materiaal in 4k. Die werd pas minder zichtbaar als we de Vloeiende-gradatiesoptie op de maximale waarde zetten, wat dan weer ten koste ging van de algehele scherpte en details in beeld.

De Bravia 7 kan overweg met de bekendste hdr-formaten, zoals Dolby Vision, HDR10 en HLG. HDR10+ wordt echter niet ondersteund.

Sony Bravia 7 menu-interfaceSony Bravia 7 menu-interfaceSony Bravia 7 menu-interfaceSony Bravia 7 menu-interface

Metingen en hdr

We hebben de beeldkwaliteit van de tv gemeten met Portrait Displays Calman Color Calibration-software in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter en Jeti-spectrofotometer, en een VideoForge Pro-signaalgenerator. Voor tests met een pc als beeldbron gebruiken we een Inno3D GeForce RTX 3060 Ti iChill X3-videokaart. We voeren hierbij met sdr- en hdr-signalen een serie grijs- en kleurmetingen uit om zo de kleurtemperatuur, de grijs- en kleurfouten, de helderheid en het contrast te bepalen. We testen bij elke tv welke beeldmodus de nauwkeurigste weergave oplevert en voeren de metingen in die modus uit. Bij de Bravia 7 is dat de Bioscoop-modus; een Filmmaker-modus ontbreekt.

We geven alle televisies een eerlijke kans door alle (AI-)beeldoptimalisaties uit te schakelen, omdat deze de meetresultaten alleen maar verstoren. Opties zoals Dynamic Contrast en Live Colour zorgen voor een intensere kleurbeleving, maar ook voor verzadigingsfouten.

We meten de kleurechtheid in Δ E2000 en ΔE ITP, waarbij ΔE2000 de norm is die al decennia wordt gebruikt om een indicatie te geven van de beeldprestaties. ΔE geeft aan in hoeverre de gemeten waarde afwijkt van de verwachte waarde, en voor ΔE2000 geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als zeer goed en lager dan 1 als perfect worden gezien.

ΔE2000 heeft echter beperkingen bij hdr, waardoor vaak onrealistisch lage (dus goede) scores worden behaald, terwijl de beeldfouten wel goed zichtbaar kunnen zijn. ΔE ITP lost dit op en weegt de kleurafwijking ook anders, waardoor kleuren die we snel herkennen als goed of fout, zoals huidtinten en planten, meer invloed hebben op de score dan bijvoorbeeld neonkleuren. Bij ΔE ITP geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als perfect worden gezien, terwijl waarden lager dan 9 zeer goed zijn te noemen. De resultaten van ΔE2000 en ΔE ITP zijn overigens niet onderling vergelijkbaar.

Sdr-weergave

Ingesteld op de Bioscoop-modus zet de Bravia 7 zeer goede scores neer als we de weergave van grijswaarden en kleuren doormeten. Perfect is de weergave niet, maar de Δ E2000-afwijking blijft ruim onder de zichtbare grens van 3. De grijsafwijking is iets groter dan bij het Sony-topmodel van vorig jaar, maar op het vlak van kleurafwijking en gedetailleerde-kleurafwijking scoort de Bravia 7 juist iets beter dan de X95L.

  • Gemiddelde grijsafwijking
  • Gemiddelde ΔE colorspace
  • Gemiddelde ΔE colorchecker
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
LG G4 65" OLED
0,69
Samsung S95B 55" QD-OLED
0,70
LG G3 65" OLED
0,90
Panasonic LZW2004 55" OLED
0,90
LG C3 55" OLED
1,00
Samsung QN95B 55" LCD
1,00
LG C4 65" OLED
1,10
Panasonic MZW2004 65" OLED
1,15
Philips 908 65" OLED
1,21
Samsung S95C 55" QD-OLED
1,30
Sony X85L 55" LCD
1,50
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,57
Sony X95L 65" LCD
1,70
Philips 808 55" OLED
1,71
Philips 807 55" OLED
1,90
Samsung QN90C 55" LCD
2,00
Samsung S90C 55" QD-OLED
2,00
Sony Bravia 7 65" LCD
2,06
Sony A95L 65" QD-OLED
2,40
TCL C835 55" LCD
3,00
TCL C845 65" LCD
3,39
Sony A80L 55" OLED
3,80
Sony A80K 55" OLED
3,90
Sony A95K 55" QD-OLED
5,20
Gemiddelde kleurafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Philips 807 55" OLED
0,80
Panasonic MZW2004 65" OLED
0,88
Panasonic LZW2004 55" OLED
0,90
LG G3 65" OLED
1,00
Samsung S95B 55" QD-OLED
1,00
Samsung QN95B 55" LCD
1,00
Philips 908 65" OLED
1,04
LG G4 65" OLED
1,08
LG C3 55" OLED
1,10
Samsung S95C 55" QD-OLED
1,10
Philips 808 55" OLED
1,20
Samsung S90C 55" QD-OLED
1,20
LG C4 65" OLED
1,21
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,30
Sony A80K 55" OLED
1,40
Sony A95K 55" QD-OLED
1,50
Sony A80L 55" OLED
1,90
Sony Bravia 7 65" LCD
1,97
Sony X95L 65" LCD
2,00
TCL C835 55" LCD
2,20
Samsung QN90C 55" LCD
2,31
Sony A95L 65" QD-OLED
2,76
Sony X85L 55" LCD
3,00
TCL C845 65" LCD
3,07
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung S95B 55" QD-OLED
0,60
Panasonic LZW2004 55" OLED
0,80
LG G4 65" OLED
0,87
LG C3 55" OLED
0,90
Samsung S95C 55" QD-OLED
0,90
LG G3 65" OLED
0,90
Philips 908 65" OLED
0,94
Panasonic MZW2004 65" OLED
0,98
LG C4 65" OLED
1,00
Samsung QN95B 55" LCD
1,00
Philips 807 55" OLED
1,30
Philips 808 55" OLED
1,36
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,39
Sony A95L 65" QD-OLED
1,50
Samsung S90C 55" QD-OLED
1,70
Sony X85L 55" LCD
1,80
TCL C845 65" LCD
2,30
Sony Bravia 7 65" LCD
2,44
Samsung QN90C 55" LCD
2,50
Sony A80K 55" OLED
2,50
TCL C835 55" LCD
2,60
Sony A80L 55" OLED
3,00
Sony X95L 65" LCD
3,20
Sony A95K 55" QD-OLED
3,20

Hdr-weergave

Ook de hdr-prestaties hebben we gemeten in de Bioscoop-modus. Hier zien we indrukwekkende cijfers voor de maximale helderheid. Bij de weergave van een volledig wit scherm scoort de Bravia 7 een niet-onverdienstelijke 640cd/m². Daarmee blijft hij iets achter bij de Sony X95L, Samsung QN90C en TCL C845, maar dat verandert als we kijken naar de maximale helderheid van een wit venster op 5 procent grootte. De 65XR70 moet dan weliswaar twee Samsung-minileds duidelijk voor laten gaan, maar laat de rest achter zich. Bij weergave van een 10-procentvenster scoort de tv zelfs tegen de 1800cd/m². Daarmee kan de Bravia 7 indrukwekkende hdr-highlights weergeven.

  • Max. helderheid hdr full screen
  • Max. helderheid hdr 5% window
Max. helderheid hdr full screen
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
TCL C845 65" LCD
896,63
TCL C835 55" LCD
748,01
Samsung QN95B 55" LCD
743,35
Samsung QN90C 55" LCD
729,00
Sony X95L 65" LCD
644,19
Sony Bravia 7 65" LCD
639,62
Sony X85L 55" LCD
552,04
Samsung S95D 55" QD-OLED
304,24
Sony A95L 65" QD-OLED
278,97
Samsung S95C 55" QD-OLED
251,81
LG G4 65" OLED
243,17
Sony A95K 55" QD-OLED
233,44
Philips 908 65" OLED
225,20
Panasonic MZW2004 65" OLED
216,42
LG G3 65" OLED
207,38
Samsung S90C 55" QD-OLED
205,24
LG C4 65" OLED
203,88
Samsung S95B 55" QD-OLED
195,42
Philips 807 55" OLED
184,51
Philips 808 55" OLED
173,29
Panasonic LZW2004 55" OLED
168,90
LG C3 55" OLED
160,20
Sony A80K 55" OLED
160,00
Sony A80L 55" OLED
138,34
Max. helderheid hdr 5% window
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung QN95B 55" LCD
2.183,98
Samsung QN90C 55" LCD
2.145,00
Sony Bravia 7 65" LCD
1.704,71
TCL C845 65" LCD
1.589,18
Samsung S95D 55" QD-OLED
1.576,76
Sony X95L 65" LCD
1.529,82
LG G4 65" OLED
1.460,84
Sony A95L 65" QD-OLED
1.448,43
Panasonic MZW2004 65" OLED
1.441,95
LG G3 65" OLED
1.349,09
Samsung S95C 55" QD-OLED
1.242,22
TCL C835 55" LCD
1.082,33
LG C4 65" OLED
1.056,36
Philips 908 65" OLED
1.025,16
Sony A95K 55" QD-OLED
993,37
Samsung S95B 55" QD-OLED
963,28
Panasonic LZW2004 55" OLED
962,16
Samsung S90C 55" QD-OLED
960,04
LG C3 55" OLED
815,00
Philips 808 55" OLED
769,07
Philips 807 55" OLED
743,44
Sony X85L 55" LCD
718,50
Sony A80K 55" OLED
712,00
Sony A80L 55" OLED
672,41
sony bravia 7 hdr-helderheidsony bravia 7 hdr-helderheid

Hdr-kleurweergave

De hdr-kleurweergave in de Bioscoop-modus is wat minder nauwkeurig, zoals vooral duidelijk wordt uit de grafiek voor gedetailleerde-kleurafwijking. De ΔE ITP-score van ruim 14 impliceert kleurafwijkingen die met het blote oog waarneembaar zijn, maar dit valt in de praktijk mee. Met name roodtinten lopen wat uit de pas. De grijsafwijking van 4 is juist erg netjes; hiermee doet de Bravia 7 het beter dan de meeste andere miniledtelevisies, met uitzondering van de Samsung QN95B. Aan de perfecte scores van een aantal oledtelevisies kan de Sony 65XR70 echter niet tippen.

  • Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
  • Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde grijsafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
LG G4 65" OLED
0,67
LG C4 65" OLED
1,56
Philips 908 65" OLED
1,61
Samsung S95D 55" QD-OLED
1,73
Philips 808 55" OLED
2,26
Panasonic MZW2004 65" OLED
2,47
Samsung S95B 55" QD-OLED
2,52
Panasonic LZW2004 55" OLED
2,80
Philips 807 55" OLED
2,96
Sony A95L 65" QD-OLED
3,29
Samsung QN95B 55" LCD
3,49
Sony Bravia 7 65" LCD
4,02
LG G3 65" OLED
4,38
Sony A80K 55" OLED
4,51
Samsung S90C 55" QD-OLED
4,60
Samsung S95C 55" QD-OLED
4,84
Sony X95L 65" LCD
5,42
Samsung QN90C 55" LCD
5,55
Sony A95K 55" QD-OLED
5,75
Sony A80L 55" OLED
5,89
TCL C845 65" LCD
6,36
LG C3 55" OLED
6,68
Sony X85L 55" LCD
8,91
TCL C835 55" LCD
18,20
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Televisie Schermdiagonaal Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE ITP (lager is beter)
Philips 808 55" OLED
2,26
LG C4 65" OLED
2,51
Philips 807 55" OLED
2,58
Panasonic LZW2004 55" OLED
2,70
LG C3 55" OLED
2,78
LG G3 65" OLED
3,09
LG G4 65" OLED
3,17
Samsung S95C 55" QD-OLED
3,21
Samsung S95B 55" QD-OLED
3,50
Samsung S90C 55" QD-OLED
3,52
Sony A95L 65" QD-OLED
3,89
Sony A95K 55" QD-OLED
4,42
Panasonic MZW2004 65" OLED
5,07
Sony A80K 55" OLED
5,33
Sony A80L 55" OLED
6,30
Sony X95L 65" LCD
6,44
Samsung S95D 55" QD-OLED
6,92
Sony X85L 55" LCD
7,01
Samsung QN95B 55" LCD
7,42
TCL C845 65" LCD
7,60
Samsung QN90C 55" LCD
8,08
Sony Bravia 7 65" LCD
14,09
TCL C835 55" LCD
15,47
Philips 908 65" OLED
33,04

Conclusie

Met de Bravia 7 brengt Sony de prestaties van zijn topmodel van 2023 naar de instap-Bravia van 2024. De miniledtelevisie bereikt in hdr-modus een relatief hoge piekhelderheid, waardoor het toestel imposante highlights kan weergeven. Voor een nauwkeurige kleurweergave bij hdr-materiaal is wat verdere kalibratie vereist, maar in sdr-modus zet de tv vanuit de doos al zeer goede scores neer. Verder heeft de Sony Bravia K-65XR70 alles wat je nodig hebt om te genieten van mooie Dolby Vision-streams en consolegames. Pc-gamers blijven echter aangewezen op een maximale refreshrate van 120Hz, waar menige toptelevisie anno 2024 de 144Hz aantikt. Verder is de inputlag laag genoeg om fijn te gamen, tenzij je snelle shooters speelt op toernooiniveau.

Indrukwekkend is de goed werkende local dimming van het toestel. Het aantal van 480 localdimmingzones is zeker niet het hoogste dat we ooit hebben gezien, maar het achterliggende algoritme werkt zeer goed, net als de overige beeldverwerking door de Bravia XR-processor. Dat levert indrukwekkende zwartwaarden en mooie contrasten op, waarbij blooming niet of nauwelijks zichtbaar is, zolang je recht voor het scherm zit. Het is dan ook extra zonde dat de kijkhoeken van het scherm zo beperkt zijn, waardoor de grootste pluspunten van het scherm vervagen zodra je er onder een hoek naar kijkt. Vooral de schijnbaar afwezige halo's rond lichte objecten tegen een donkere achtergrond worden dan opeens heel goed zichtbaar.

Helaas is het scherm niet al te goed ontspiegeld, waardoor de indrukwekkende weergave van donker materiaal in een felverlichte ruimte ten onder gaat aan reflecties. Van een miniledtelevisie zouden we juist verwachten dat die zich beter staande houdt bij veel omgevingslicht dan een oledmodel, maar die vlieger gaat in dit geval niet op. Al met al heeft de Sony Bravia 7 veel in zijn mars, maar zitten er ook iets te veel haken en ogen aan om de tv tot aanrader te bestempelen. Daar komt nog bij dat de prijs op het moment van schrijven nog veel te hoog is ten opzichte van vergelijkbare miniled-tv's uit 2023, waarmee je al snel zo'n 850 tot 1000 euro kunt besparen.

Reacties (70)

70
70
26
1
0
41
Wijzig sortering
Ik snap dat nooit waarom 2 afstandsbedieningen meeleveren.
Bij de aankoop van mijn Panasonic tv kreeg ik er ook 2 die 2e heb ik hooguit 5x gebruikt en die ligt al jaren in mijn la, ook weer e-waste.

Het liefst zie ik een goede gebruikerservaring met een app op je smartphone.

Dit instap model heeft geen instap prijs € 2455 euro 8)7

[Reactie gewijzigd door mrooie op 22 juli 2024 13:21]

Ik vind een afstandbediening toch nog altijd handiger werken dan de app, ik denk dat dit voor veel mensen zo is. Gewoon blindelings je ding doen, op een smartphone is dat toch moeilijker.

Geen idee van de prijszetting maar 2500 euro startprijs is wel hallucinant, maar lijkt mij een product getarget op de rijkere klasse.

[Reactie gewijzigd door Tzar op 22 juli 2024 13:21]

maar als backup is een app toch wel beter als een 2e afstandsbediening.
Maar dit is geen backup, het is een afstandsbediening die hele andere functionaliteiten biedt. Ik vermoed dat niet iedere gebruiker gecharmeerd was van de 'smart' afstandbediening met microfoon, dus hebben ze ook een 'classic' in de doos gestopt.
Ja zeker, dat ga ik niet ontkennen. En zou feitelijk standaard met 5-7 jaar support geleverd moeten worden bij een TV of dergelijke.Maar straks brengen we de bedrijven op dat idee en denken ze dat we geen afstandbediening nodig hebben, wil je toch 1: 100 euro extra :).

[Reactie gewijzigd door Tzar op 22 juli 2024 13:21]

ja ik heb de nieuwe tcl gekocht meer zones (laat soms een steekje vallen, niet zozeer met dimming maar zie wel eens wat artefacten, al kan dat ook aan de uitzending liggen)

die was (ek aanbieding) 1199. Heeft ook google tv ed, zal deze sony misschien beter zijn? kan maar meer dan 2x zoveel waard dat zeker niet.
nee en volgens mij komt er onder de 5 nog een 3

de afstandbediening is een persoonlijk iets, ik vind de cijferloze bij mijn nieuwe tv ruk

een ander zal een andere mening hebben

een app op je telefoon meh, al was het maar dat aangezien mijne alleen aan wifi hangt en dus niet reageert op smart speaker en dergelijke om aan te zetten (wel uit)
Sony heeft daarvoor al jarenlang een app. Althans op de iPhone, dat gebruik ik al een jaar of 10. Werkt perfect. Maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar een afstandsbediening. Gebruik het enkel als de afstandsbediening weer eens niet te vinden is :+
Anoniem: 454358 @mrooie25 juni 2024 09:57
Bij lg krijg je een in mijn ogen stomme magic Remote. Ik koop voor elke tv dan een afstandsbediening erbij op Ali voor 3 euro, die hebben tig knoppen, voor pause, guide Rewind, etc waar je met die magic Remote in menus moet duiken.
Weet jij of de home knop werkt op een shield met deze Ali remote?
De home knop mis ik elke dag helaas.
Anoniem: 454358 @C00P26 juni 2024 20:52
Geen idee, ik gebruik het alleen op de tv. Het zijn nog ir remotes, en als de shield dat ondersteund moet het haast wel werken. Die lg ir codes zijn al 20 jaar hetzelfde
Liever 1 fysieke AB. Laat de 2e maar zitten en stop die centen in langere support/betere soc :+
2 afstandsbedieningen is voor mij ook een minpunt want 2 afstandsbedieningen die mijn zoon kwijt kan raken of kapot kan gooien. Sowieso: als je het met 2 AB's moet doen, betekent dat eigenlijk dat je TV niet smart genoeg is.
Ik snap dat nooit waarom 2 afstandsbedieningen meeleveren.
Bij de aankoop van mijn Panasonic tv kreeg ik er ook 2 die 2e heb ik hooguit 5x gebruikt en die ligt al jaren in mijn la, ook weer e-waste.

Het liefst zie ik een goede gebruikerservaring met een app op je smartphone.

Dit instap model heeft geen instap prijs € 2455 euro 8)7
Bizar ja, een prijs als dat bij een "instapmodel". De specs zijn er naar, dus wat vreemde marketing. Sony heeft een stukje niche gevonden en laat het niet los.
Welke Panasonic-tv heb jij? Die ik vorig jaar gekocht heb (nieuw model toen) heeft er maar één.
Mijne is al wat ouder de tweede ab was een touch pad remote control :X
onze kleine sony tv had ook 2 afstandsbedieningen. De ene met beperkte knoppen noem ik het senior-kastje, de andere is de volledige afstandsbediening en die wordt ook weggestoken.

Ouders moeten niet meer hebben dan aan/uit-zetten, geluid +/- en kanalen +/-. Geef hun meer keuze en ze beginnen te panikeren en op allerhande knopjes te drukken waar ze geen zaken mee hebben.
Het liefst zie ik een goede gebruikerservaring met een app op je smartphone.
De TV is prima te bedienen met de Bravia Connect app.

Maar mijn persoonlijke voorkeur heeft in dit geval de kleinere afstandsbediening (met streamingsdienst knoppen).
Deze kun je via de TV instellen dat je er ook je IPTV settopbox van bv KPN kunt bedienen.
Dat scheelt dus weer een ab op tafel ;)
Afstandsbedieningen is een ding wat mij tegenhoud om een nieuwe tv te kopen. Heb nu een samsung 40" uit 2011. Beperkte smart functies, maar daar gebruik ik m'n ps5 voor, videoland heb ik de ps4 voor nodig.
Wel leuk zo'n sfstandsbedining met knoppen als netflix en prime, maar als je dat niet hebt dan is zo'n knop op z'n minst vreemd te noemen. Zeg maar een snelkoppeling op je bureablad naar een programma dat niet meer bestaat
Een afstandbediening bevat nauwelijks elektronica. De hoeveelheid e-waste is dus beperkt, maar één goede afstandsbediening die het gemak van de ene en de mogelijkheden van de ander combineert lijkt mij toch een beter idee.
Een app op de mobiel kan wel eens handig zijn (als je de afstandsbediening niet kan vinden), maar ik geef toch de voorkeur aan een fysieke afstandsbediening. Ik kijk overigens zelden TV en heb momenteel niet eens een werkende tv meer.
De beeldkwaliteit van Sony TV's zijn vaak goed, Echter, na een aantal jaar is het systeem zo traag dat het aanzetten van een TV en schakelen naar bijvoorbeeld Netflix te lang duurt waardoor ik vaak even mijn tablet pak om een half uur wat weg te kijken.

Voor mij geen Sony TV meer...
Wat is 'een aantal jaar'?
Ik heb een A80J, nu 3 jaar, en het smartTV gedoe werkt nog uitstekend.

Wanneer het echt te traag wordt stap ik overigens gewoon over op een nvidia shield of zo, en zet ik de tv zelf over naar google basic-TV, wat alle smartfuncties uitschakelt.
Hmmm, dat van basic tv wist ik nog niet, dat is een goede.

Hier draait een..... 9 jaar oude sony, ui is zo traag geworden dat ik 3 weken geleden een shield eraan gehangen heb voor mijn moeder, werkt nu weer perfect en blijft ook op de hdmi staan met aan en uitzetten.
Met traag bedoel ik, ga maar koffie zetten met een filter systeem als je de tv aanzette, tot het bruikbaar was, youtube vertoonde steeds meer kuren en ook de tv app van de isp deed het nauwelijks meer.
Na negen jaar is dat volgens mij bij elke tv wel nodig. Shield, provider box of Apple TV eraan mag je allemaal kiezen, zolang het maar hdmi is en het processortje in de tv in essentie ontlast wordt van alles behalve beeldsignaal op het scherm doorpompen. Triest is het wel, maar zeker voor 2020 was het weinig soeps die processortjes in televisies. En nog heb je ze erbij hoor, nieuwe Panasonic 4K OLED in 2022 uit het hoofd, 1500 series, deed maximaal 720p Netflix op de ingebouwde app. Enkel ooit via hdmi gebruikt, uitstekend scherm, maar realistisch enkel als scherm te gebruiken dat ding zelfs in nieuwstaat bij marktintroductie.

uitvoering: Panasonic TX-55JZ1500E Zwart

Consumenten willen gemak, maar best zouden we losse kastjes verplichten. Het ingebouwde heeft nooit zo een lang leven als hdmi 2.1

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 22 juli 2024 13:21]

Na 3 jaar was mijn TV al traag.
Ik heb maar vandaag een Nvidia Shield TV besteld.
Ik kan dit enkel bevestigen, ondertussen is mijn Sony KD-65XD8505 wel 7 jaar oud maar ik heb al 4 jaar een Nvidia shield er aan hangen.
Beste is van de TV af te koppelen van het internet anders is zelfs het menu tergend traag.
Van de beeldkwaliteit ben ik wel altijd heel tevreden geweest.
Mijn 55XD uit 2016 was vanaf het begin al erg traag en ook kort erna een Shield aan gehangen. Buiten dat de hardware schandalig traag was, stopten de updates volgens mij ook al na 1 jaar of iets dergelijks. Wijze les geleerd om nooit meer een high end tv te kopen iniedergeval :)
Laatste tv die ik gekocht heb keek ik eigenlijk alleen maar naar beeldkwaliteit, OS boeide me niet omdat ik ervanuit ging dat het snel verouderd en van begin af aan traag zal zijn. Hang er direct een Apple TV aan.
Grappig, want ik heb precies dezelfde TV. Heb er zelfs destijds een review van geschreven hier op Tweakers.

Ik heb zojuist een Shield besteld, ga het proberen het van het net af te halen en kijken of het dan fijn werkt. Beeldkwaliteit van de SONY is wel TOP!
De SOCs zijn traag, er zit te weinig RAM in en de Android TV versies lopen hopeloos achter inderdaad. Op Sony TVs kun je wel 'Pro Mode' aanzetten en basically een dumb TV ervan maken door alles af te sluiten en af te schermen.

Of nog beter, als je handig bent kun je alle bloatware er af gooien. Voor mij was dat een dag en nacht verschil op mijn A9F. Het is absurd dat zulke dure televies met zulke beperkte hardware worden geleverd en vervolgens niet echt meer naar wordt omgekeken.
Dat was een probleem met de eerste generaties Android TV, die hadden echt gewoon niet genoeg specs om met app-updates etc nog vlot te draaien als ze online blijven. Regelmatig een factory reset daarop doen is quasi nodig, of je moet ze gewoon offline laten. Gelukkig is dat bij Sony nu ook wel al echt jaren geen probleem meer.
Klopt. In 2016 een fraaie Sony Bravia aangeschaft. Was toen al niet super snel in de menu's, maar de laatste tijd is het echt vreselijk. Inschakelen duurt 30 seconden, de guide functioneert nauwelijks en door de menuutjes heen bladeren is eigenlijk niet te doen. Het lijkt wel een soort timer die na een paar jaar de boel zodanig vertraagt, dat je wel een nieuw moet aanschaffen.

Beeld is nog altijd prima, dat wel.

[Reactie gewijzigd door Witte op 22 juli 2024 13:21]

Voor mij ook geen Sony meer, had 2 dezelfde Sony tv's gekocht waarvan 1 voor mijn jongere broer.
Allebei binnen 2 jaar en 3 maanden kapot..., tenminste bij alle twee ging het beeldscherm stuk, de tv's kocht ik in het jaar dat deze uitkwamen en waren dus op dat moment geen oudere modellen, toch werden de schermen al niet meer gemaakt en ik moest maar nieuwe kopen van Sony, niets te regelen met ze.

De ene via Bol.com en de 2e via CoolBlue aangeschaft, beide wilden ook op geen enkele manier meewerken aan een oplossing.
Ik moest het maar met Sony uitzoeken, en die gaf gewoon niet thuis.

Heb toen een goedkope Samsung 50" inch gekocht van €500 en die doen het na bijna 6 jaar nog steeds prima, ik vind de smalle afstandbediening met weinig knoppen echt een verademing, werkt ook prima met de Google Chromecast met Google tv 4K HDR.

Het smartgedeelte van de Samsung tv's zelf heb ik uitgeschakeld (TIZEN)
Ben ook uit nijd met de laatste generatie consoles gelijk overgestapt van PS4 Pro naar een Xbox Series X, ik wil niets meer met Sony te maken hebben.
Is de 10-minuten referentievideo die jullie gebruiken voor de energiemeting dezelfde als degene die voorgeschreven is voor het bepalen van het energielabel?
@dmantione Ja, dat klopt, dit is inderdaad de video die de EU gebruikt om energielabels uit te delen.
Voor deze prijs heeft deze tv geen bestaansrecht.
Inderdaad! Het tv marktaandeel van Sony is al piepklein en zal door de line-up van dit jaar denk ik niet groeien. Ik snap dat ze mini-LED pushen omdat ze daar betere marges op hebben dan OLED, maar de prijzen moeten dan ook een stuk lager zijn dan OLED vanwege de nadelen die eraan kleven.
mini-led hoeft niet perse slechter te zijn als oled hoor. Ze hebben beide gewoon hun voor en nadelen. Ik ben het er echter wel mee eens dat Sony zichzelf, ondanks de uitstekende beeldverwerking, uit de markt prijst met deze prijzen.
Dat is een inkopper: Ook beeldbuizen, plasmaschermen e.d. hebben hun voor- en nadelen. En alhoewel een beeldbuis ook vandaag nog veel voordelen heeft, zoals resolutie-onafhankelijkheid en de vloeiendheid van bewegingen, zullen weinigen beweren dat een oude beeldbuis-televisie beter is dan de huidige televisies (ik zou niettemin nog graag een beeldbuis-TV kunnen kopen, maar helaas).

Op dezelfde manier hebben luxe-LCD's zeker nog hun sterke punten, maar al bij zijn er te veel voordelen van OLED dat deze als de superieure techniek beschouwd kan worden.

En dat is bij dit apparaat echt wel een probleem gezien de prijsstelling: Je geeft krankzinnig veel geld uit, en zit bijv. nog steeds met slechte kijkhoeken opgescheept.
Nou een goede kwaliteit (grootbeeld 4:3) beeldbuis zou ik zeker ook aanschaffen. Niet voor in de woonkamer voor films oid, maar juist voor mijn werk- en hobby kamer. Alle oude consoles die 240P matchen gewoon veel beter met een CRT-tv/scherm dan met een moderner equivalent.

Ook mijn commodore 128 heb ik op een 1084 CRT monitor aangesloten; prachtig beeld :).
Niemand produceert die beeldbuizen meer (zover ik weet), weinigen kunnen ze nog repareren. Onderdelen zijn soms schaars;

Zolang een retotink 5x met scanline generatie nog veel duurder is dan een beeldbuis tv van marktplaats blijft zo'n ouderwetse tv erg aantrekkelijk.
Op dezelfde manier hebben luxe-LCD's zeker nog hun sterke punten, maar al bij zijn er te veel voordelen van OLED dat deze als de superieure techniek beschouwd kan worden.
Daar zullen de meningen altijd verdeeld over blijven.

Alles hangt gewoon af van je eindgebruik. Er is niet 1 winnaar.
MicroLED is denk ik de meest overtuigende, omdat het een beetje de 'best of both worlds' pakt in termen van techniek, maarrrrr... uiteraard, gewoon onbetaalbaar is.

Ik ben zelf een OLED gebruiker en ben vooral benieuwd naar Sony's volgende QD OLED. Toch zijn de eerste reacties op de Bravia 9 enorm positief.
Irrelevant.

Wat de winnende techniek gaat zijn zal in het prijssegment tussen €500 en €1000 uitgevochten gaan worden. Alles wat er in een Bravia 9 gestopt is moet eruit gehaald worden om in dat segment een televisie aan te kunnen bieden. Het goede nieuws voor LCD-liefhebbers is dat in dat prijssegment nog amper OLED-televisies te vinden zijn. Dat is waarom er LCD-fabrieken bestaan en ook een Bravia 9 gemaakt kan worden.

LCD is niet bepaald een lucratieve business:

https://www.yicaiglobal.c...-as-display-demand-shrank

Geen wonder dat BOE hard werkt aan hun toekomst:

https://www.trendforce.co...-a-50-capacity-expansion/

Over enkele jaren zal er in het segment €500 tot €1000 OLED-keus komen. Die zijn goedkoper te maken dan een LCD, in een OLED-scherm zitten simpelweg minder componenten dan in een LCD-scherm, maar kunnen voor meer verkocht worden, want ze geven immers beter beeld. De Chinese fabrikanten zijn de laatste die flinke LCD-fabrieken hebben. Op het moment dat die dicht gaan, zal ook Sony geen super-LCD's meer gaan maken.
Het ging over 'superieure' techniek op DIT moment, niet de mogelijke 'winnende' techniek op de lange termijn in het mainstream 500,- tot 1000,- piek grabbelbak segment. Of wat je punt dan ook is.
Voor deze prijs koop ik 3 van mijn favoriete Sony KD-65X85J toestellen, die mij zeer goed bevalt.:)
Een deel van mijn ervaring en veelal frustratie zit hem toch ook in het OS. Mijn huidige Sony was top uit de doos. Maar na installatie van een paar gebruikelijke apps en 2-4 maanden updates te hebben ontvangen was daar niks meer van over. Alleen maar ergernis hoeveel trager het was geworden.

Kan Tweakers daar misschien niet eens op testen. Het verschil in snelheid uit de doos en na een half jaar normaal gebruik?
Het belangrijkste dat ik heb gemerkt is ervoor zorgen dat je een paar honderd MB aan storage vrij hebt, idealiter 400MB of meer. Zonder genoeg vrije storage krijg je apps die in de achtergrond proberen te updaten en blijven falen, en uiteindelijk begint er dan snel vanalles mis te lopen.
Had KODI en een paar streaming apps er op gezet meer niet. Doe verder weinig met apps op de tv.
Ik vraag me wel eens af hoe LCD tv's nog voor dit soort bedragen in de markt gezet kunnen worden. Je bent met veel dimming zones vaak duurder uit dan met OLED van hetzelfde formaat. Als je dan ook nog eens een aanbieding afwacht dan heb je bijv al een Philips 65 inch OLED voor minder dan 1100 euro. Dus zelfs als deze Sony honderden euros goedkoper wordt wat is dan de overweging om toch deze te kopen?
Zijn er nog wel 'gewone' LED tv's (miniLed/Qled etc.) met goede kijkhoeken?
Als de televisie een IPS-paneel heeft of een VA-paneel gecombineerd met een diffusiefilter, zal de kijkhoek prima zijn. Het antwoord is dus ja. IPS-panelen en diffiusiefilters hebben weer hun eigen nadelen, die moet je dan voor lief nemen.

Om van de kijkhoekproblematiek af te zijn moet je naar OLED. Zelfs de C4 waar recensies nu opmerken dat de kijkhoeken niet perfect zijn, maat nog altijd gehakt van de beste LCD's op kijkhoekgebied.
Definieer "goed".

Bij mijn X90L wordt het beeld ook donkerder als ik er schuin op kijk, maar niet dat je er geen TV meer door kan kijken of kan gamen.
Heb een andere Bravia, prima TV maar de afstandsbedieningen (waarom 2?) zijn toch wat minder doordacht.
sprekend als iemand die recent een nieuwe tv met zo'n minimale afstandbediening heeft gekocht zou ik er voor tekenen als er ook een klassieke bijzat.

bijna alles kost extra tijd
Klopt, en ik ben niet onder de indruk van Android TV
moet zeggen dat mijn irritatie meer in het " gewone " tv deel zit, kanalen kiezen alleen via een lijst, als ik ergens nummers moet invullen dan gaat dat via een omweg

google tv, werkt eigenlijk best wel goed, mijn tv laat ook toe dat ik onder 1 knop een balk met een paar belangrijke apps krijg. de irritatie die er is is dat als je dat niet doet en google tv groot opent je dingen ziet die je niet geïnstalleerd hebt en ook al zou je dat doen niet kan gebruiken.
Nu kijk ik nooit normale TV maar wat mij wel opvalt is dat ik kanalen niet kan orderen in de volgorde die ik wil. Tenminste, ben er niet achter gekomen hoe.
ziggo klant?

sony doet de lock van ziggo doorvoeren, had er gelukkig bij tcl geen last van

bij mijn oude sony kon je het oplossen door te roepen dat je in duitsland zat, de frequentie ed in te vullen en hem handmatig te laten zoeken dan kun je wel orderen
Nee, ik woon niet in NL maar in Duitsland, BBC kanalen komen binnen via SAT
met de Sony Channel Editor kan je de TVkanalen qua volgorde wijzigen.
https://www.sony.nl/electronics/support/software/00294444
Werkt bij mij op mn oude 65X9005B en op de nieuwere 43X89K.
Heb Ziggo als kabelprovider.
Sinds ik al jaren geen tv meer kijk, boeien ze me weinig. :) Ik heb liever veel goedkopere, maar super goede monitors (zonder afstandsbediening) die qua kwaliteit hier volgens mij bij uitstijgen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 13:21]

De reden waarom ik een Sony TV kocht en geen grote computermonitor is omdat ik video edit en de kleuren van een TV anders zijn. Ik wil dat kunnen optimaliseren.
Kan je daar geen kleurprofielen voor gebruiken en een gekalibreerde monitor?
Het is veel eenvoudiger daar een gewone TV voor te hebben staan naast de monitor. De monitor voor het ene gekalibreerde profiel en de TV ernaast zodat je het resultaat daar kan zien.
Heb een 5K Apple monitor staan, als ik een nog betere wil hebben dan kost dat een 10.000 euro meer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.