Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Apple iOS 18 Preview

Je homescreen zo mooi of lelijk als je zelf wil

21-07-2024 • 06:00

178

Multipage-opmaak

Inleiding

Veel is online terug te vinden, maar dit niet: binnen drie kwartier na het eindigen van de keynote op de WWDC vorige maand, zie ik 'hallo' op mijn scherm staan en zit ik in iOS 18. Zoals altijd heeft Apple een aantal nieuwe dingen aangekondigd. Maar wat werkt er wel en wat werkt er nog niet? Dat blijft een verrassing tot ik ze uitprobeer.

Met verwachting druk ik de knop aan de zijkant lang in. Komt daar de nieuwe Siri of is het nog de oude? Het is de oude. Ik klik door het Instellingen-menu heen. Het ziet er iets anders uit, maar geen spoor van alle AI-functies die Apple heeft laten zien onder de naam Apple Intelligence. Dat is logisch, want die komen voorlopig nog niet, blijkt later.

Intussen zitten we bij de eerste publieke bèta van iOS 18 en is er genoeg te bespreken met deze eerste preview. Een aantal belangrijke wijzigingen zijn al wel uit te proberen. Met iOS 18 krijgen gebruikers veel meer mogelijkheden om hun beginscherm en bedieningspaneel aan te passen. Daarnaast zijn er wijzigingen in diverse apps.

Uiteraard ook hier weer de waarschuwing: zet dit niet zomaar op je dagelijkse telefoon. Rare bugs zijn we weinig tegengekomen, maar als je afhankelijk bent van je smartphone, is bèta's draaien simpelweg niet aan te raden, omdat je nooit weet wat je tegenkomt. Apple brengt iOS 18 uit voor alle telefoons die ook iOS 17 draaien. Dat zijn de XR, XS, XS Max uit 2018 en nieuwer.

Apple iOS 18
Apple iOS 18

Een nieuw uiterlijk: weg met de rode badges

De vernieuwing van het beginscherm maakt het mogelijk om helemaal te veranderen hoe je beginscherm eruitziet. Het is bereikbaar door 'wijzig beginscherm' te tikken en daarna nog eens 'pas aan', een icoon met een kwast. Die kwast is toepasselijk, want je kunt je beginscherm echt van een nieuwe kleur voorzien.

In het scherm dat zich dan opent, kun je met het zonnetje links boven wisselen tussen de lichte en donkere modus, die de tint licht aanpast. Daarnaast staat de keuze voor kleine iconen met tekst en grote iconen zonder tekst. Daar weer naast staat een pipet, die vooralsnog niets lijkt te doen.

Behalve 'automatisch', 'licht' en 'donker', is er ook de optie voor 'getint'. Daarmee krijgen alle iconen en widgets op je beginscherm dezelfde kleurtint. Dat is ingrijpender dan je misschien denkt. Met deze functie maak je alle iconen in één keer bijvoorbeeld geel, groen, oranje of roze. Die kleur is met sliders aan te passen.

Dat heeft grote gevolgen: badges zijn niet langer rood, maar hebben een donkere tint, onafhankelijk van de kleur. Widgets met foto's kleuren ook mee en hebben nauwelijks nog kleur behalve de tint die de gebruiker heeft gekozen.

Belangrijker nog: wie vaak iconen herkent aan kleur, kan dat nu niet meer. Ik blijk zo iemand te zijn: ik heb geregeld op Safari gedrukt, terwijl ik naar Instellingen wilde gaan. Apps van derden, waarvan elke gebruiker er vermoedelijk veel heeft staan, kleuren ook mee. Vooral wanneer je gebruikmaakt van grote iconen zonder tekst, ook een nieuwe optie, kan het best een zoektocht worden om de juiste app te vinden.

Het thema stopt op het beginscherm: zodra je gaat zoeken of in het bedieningspaneel duikt, zijn de gebruikelijke kleuren terug. De kleuren zijn op het beginscherm consistent doorgevoerd, waardoor er een uniforme look ontstaat.

Smaken verschillen uiteraard, en het is zeker mogelijk om smaakvolle thema's te maken, maar ik vind veel van de kleuren spuuglelijk door de manier waarop iconen en widgets meekleuren. Het is wel veranderd sinds de eerste bèta. Het is opvallend, want Apple staat bekend om zijn design én controle. Dat je de mogelijkheid krijgt om iets op deze manier aan te passen, is een hele verandering.

Een andere wijziging aan het beginscherm is dat gebruikers nu meer vrijheid krijgen om iconen neer te zetten. Terwijl ze in iOS 17 vanaf linksboven in rijtjes het scherm moesten opvullen, is dat nu niet langer het geval: ze mogen nu staan waar je wilt, uiteraard wel in de vastgestelde rijen en kolommen. Dat is een welkome verandering en maakt het makkelijker om eigen foto's te gebruiken en daar bijvoorbeeld iconen omheen te groeperen.

iOS 18 preview 2: HomescreeniOS 18 preview 2: HomescreeniOS 18 preview 2: Homescreen
iOS 18 preview 2: HomescreeniOS 18 preview 2: Homescreen

Een andere grote wijziging is te zien in het bedieningspaneel. Er is een verbeterde ondersteuning voor apps van derden, waardoor je acties kunt uitvoeren binnen apps met een druk op de knop. Bovendien zijn er nu pagina's met bediening. Standaard is de eerste pagina met knoppen, de tweede met een grote muziekwidget en de derde met bredere knoppen voor het aan- en uitzetten van functies zoals de vliegtuigmodus en AirDrop. Daarmee zit het aan- en uitzetten van veel functies dus dubbel in het bedieningspaneel: één keer in een map met knoppen zonder labels en één keer in brede knoppen met labels.

Een andere nieuwe functie is de mogelijkheid om het bedieningspaneel aan te passen vanuit de interface zelf, wat je kunt doen met het plusteken linksboven in beeld. Daarnaast is er nu een aan-uitknop om de hele telefoon uit te schakelen, te vinden rechtsboven in beeld. Dit is een nuttige toevoeging, vooral omdat het lang indrukken van de aan-uitknop er tegenwoordig niet meer voor zorgt dat je de telefoon helemaal kunt uitzetten.

Het nieuwe bedieningspaneel is een opvallende ontwikkeling. De pagina's zorgen ervoor dat je meer moet vegen om bij de nieuwe interface-elementen te komen, wat ze moeilijker bereikbaar maakt, terwijl de gedachte achter toggles juist is dat het gemakkelijker is. Misschien dat het idee nog niet volledig tot zijn recht komt, of dat Apple vermoedt dat veel apps de functionaliteit gaan gebruiken en de pagina's daarom nodig zijn. Toch blijft het achterliggende idee voor mij vooralsnog onduidelijk.

iOS 18 preview 2: BedieningspaneeliOS 18 preview 2: BedieningspaneeliOS 18 preview 2: Bedieningspaneel

Het nieuwe bedieningspaneel duidt wel op een nieuwe richting voor de indeling van iOS. Waar Apple voorheen alle instellingen centraliseerde in het Instellingen-menu, is er de afgelopen jaren steeds meer in te stellen buiten het Instellingen-menu om.

De app Instellingen heeft ook een redesign gehad. Standaard is het zoekvenster nu bovenaan zichtbaar, wat in iOS 17 niet zo is. Het menu met Meldingen, Horen en Voelen, Focus en Schermtijd is naar beneden geschoven. In het Algemeen-menu staat nu een kaart bovenin met uitleg van wat er in dat menu te vinden is. De submenu's zijn bovendien voorzien van iconen. Onder Wallet en Pay staan alle instellingen van apps niet meer plompverloren onder elkaar, maar onder een nieuw gedeelte dat Apps heet.

Het zou niet verrassend zijn als Apple hier nog verder aan sleutelt. Zo heeft Achtergrond nog steeds een prominente plek in het Instellingen-menu, terwijl Apple er al op wijst dat je dat ook vanaf het beginscherm kunt aanpassen. Het bedieningspaneel heeft nu nog maar één schuifje over in het Instellingen-menu, dat vermoedelijk ook wel weg kan. Al met al kan de bezem dus nog door het Instellingen-menu, want er valt wel het nodige op te ruimen en te verfijnen.

iOS 18 preview 2: InstellingeniOS 18 preview 2: InstellingeniOS 18 preview 2: InstellingeniOS 18: Instellingen

De snelkoppelingen op het lockscreen zijn nu ook aanpasbaar. Standaard zijn dat de camera en de zaklamp, maar daar kunnen ook andere snelkoppelingen staan, zoals snel een item toevoegen aan een boodschappenlijst. Via Shortcuts kun je eenvoudig elke app openen die je wilt.

De functie om apps te verbergen, zit er nog niet in, maar de map met verborgen apps is er al wel. Apps vergrendelen met authenticatie kan al wel. Apple presenteerde het als manier om gevoelige gegevens te beschermen als je even je telefoon afgeeft om bijvoorbeeld een foto te laten zien, maar daarvoor is het te veel werk: je moet het per app apart instellen. Een handige privacyfunctie is het wel.

iOS 18: lockscreen aanpasseniOS 18: lockscreen aanpasseniOS 18: lockscreen aanpasseniOS 18: verborgen apps

Wijzigingen in apps

Het is 2024, en dat is een goed jaar om het te hebben over Calculator. Deze app springt dit jaar in het oog, voornamelijk omdat het nu ook beschikbaar komt op iPadOS, dat, verrassend genoeg, na veertien jaar nog geen rekenmachineapp had.

Voor iPhone-gebruikers zitten er ook wat wijzigingen in. De eerste is de functie 'Geschiedenis': je kunt berekeningen die je hebt uitgerekend terugzien door aan de linkerkant in de bovenhoek op de knop te drukken. Dat is handig als je een oude berekening wilt terugzoeken.

Daarnaast werkt de wetenschappelijke calculator nu ook in portretmodus, een functie die tot iOS 17 alleen werkt in landschapmodus. Je kunt tussen deze modi wisselen door op de knop naast de (in iOS 18 iets kleinere) nul te drukken. Daar staat ook een derde optie bij: Wiskundenotities. Met deze functie kun je sommen schrijven in de Notities-app en zodra je het =-teken invoert, verschijnt het antwoord direct erachter. Die notities synchroniseren via iCloud, wat handig is voor gebruikers die ook een iPad of Mac hebben. Het is een grote upgrade voor deze vermoedelijk veelgebruikte app.

iOS 18 preview 2: RekenmachineiOS 18 preview 2: RekenmachineiOS 18 preview 2: Rekenmachine

Ook een handige toevoeging: het is nu mogelijk om apps alleen toestemming te geven voor sommige contacten, in plaats van alle contacten. Daarbij is het nog niet mogelijk om categorieën aan te maken, zodat een app bijvoorbeeld alleen bij contacten kan binnen de korfbalclub, familie of de DnD-groep.

Apple heeft iCloud Keychain uit het Instellingen-menu gehaald en een eigen app gegeven. In de Berichten-app is het mogelijk om tekst te laten bewegen. Het gebruik van elke emoji als reacji, of Tapback zoals Apple het noemt, is nog niet mogelijk. Ook de Genmoji-functies zijn nog niet geïmplementeerd.

Wel ondersteunt de app nu RCS als de provider dat ondersteunt. Dat is bij diverse Europese providers al zo, maar wij hebben de functie nog niet in actie gezien. Als jouw provider RCS ondersteunt, is het in te schakelen via Instellingen > Apps > Berichten.

iOS 18 preview 2: WachtwoordeniOS 18 preview 2: Wachtwoorden

Een van de grootste wijzigingen zit in de Foto's-app. Die heeft niet langer een tabbladbalk onderin met Bibliotheek, Albums en Voor Jou. In plaats daarvan is alles nu gegroepeerd in een nieuwe interface met een lijst van recentste afbeeldingen met filteropties op onder meer screenshots en video's. Standaard staan daaronder 'Recente dagen' en 'Personen en huisdieren'. In het overzicht staan 'Vastgemaakte verzamelingen' met onder meer favorieten en een kaart. Die feed is lang en is bovendien aanpasbaar voor een beter overzicht.

Als je liever een eenvoudige fotogalerij hebt, kun je dat instellen. Als je de app graag gebruikt als een generator voor herinneringen, is dat ook een optie. De app is nu wel complex geworden met veel verschillende functies. Hierdoor kun je het overzicht verliezen van waar je precies bent en waar je heen kunt.

iOS 18 preview 2: Foto'siOS 18 preview 2: Foto'siOS 18 preview 2: Foto's

Tot slot

Er zitten uiteraard al veel meer wijzigingen in iOS 18 en er komen er nog veel meer aan. Het punt is wel: voor een groot gedeelte van de iPhone-eigenaren is dit het. Alle AI-functies gelden alleen voor de iPhone 15 Pro en Pro Max, want die functies vereisen minimaal een A17 Pro-soc en komen voorlopig niet naar Europa. Ook de reguliere iPhone 15 en 15 Plus hebben die functies niet, laat staan de iPhone XR en XS, de oudste ondersteunde iPhones met deze upgrade.

De focus op privacy en beveiliging heeft Apple de afgelopen jaren veel succes opgeleverd, maar deze strategie lijkt nu tegen hen te werken. Hoewel het een goed idee is om zoveel mogelijk lokaal te verwerken en dat alle huidige iPhones over een Apple Neural Engine, een npu, beschikken, is het Apple niet gelukt om alle nieuwe functies, of zelfs maar een gedeelte daarvan, te implementeren op de telefoons die ze negen maanden geleden hebben uitgebracht.

De fabrikant lijkt daarmee redelijk overvallen door de AI-hype, want het had zijn line-up duidelijk niet voorbereid op wat het nu wil bereiken. Hierdoor zullen iPhone-gebruikers de komende tijd even door de zure appel heen moeten bijten, maar het is te verwachten dat er in de toekomst meer iPhones op de markt zullen komen die deze functies wel ondersteunen.

Wat er overblijft zijn de functies die je in deze preview ziet. Dat is niet niks, want met het nieuwe beginscherm, bedieningspaneel en wijzigingen in onder meer de Instellingen zal elke iPhone-gebruiker veel merken van deze upgrade.

Het is al jaren geleden dat upgrades echt spectaculair waren en iOS 18 heeft redelijk wat in petto. Het maakt weer nieuwe versies van personalisatie mogelijk. Het werk aan iOS 18 is nog niet gedaan: de publieke bèta volgt de komende maand en de release vermoedelijk in september. Dan zullen we daadwerkelijk zien wat dit nieuwe besturingssysteem precies wel en niet gaat brengen.

Reacties (178)

178
173
94
1
0
54
Wijzig sortering
Het revolutionaire is er toch echt wel af bij smartphones. Het wordt een soort van FIFA of Call of Duty. Elk jaar geven ze een nieuwe versie uit maar volgens mij kunnen ze dat beter welke 5 jaar doen.
Ze mogen natuurlijk elk jaar wel weer een nieuwe smartphone uitbrengen met kleine updates en upgrades. Ondanks dat de smartphonebouwers willen dat we elk jaar een nieuwe kopen, hoeven we dat natuurlijk niet te doen. Schaf je toch zelf om de 5 of 6 jaar een nieuwe aan? Dan merk je de vooruitgang vast wel.

Ik heb nog een iPhone 11 en voordat ik een nieuwe aanschaf, moet deze uit elkaar donderen. Ik gebruik 'em voornamelijk voor wat berichtjes en e-mail, GPS en muziek en een enkel telefoontje. Foto's schiet ik met mijn echte camera's en gamen op mijn smartphone doe ik ook niet. Voor dat alles is de huidige al je reinste overkill, dus ja...
Mwa. Ik had 5 jaar lang een samsung s9, en ben dit jaar overgestapt op een fairphone 5. Moet zeggen dat ik echt niet het gevoel heb dat het zo'n vooruitgang is. Het is dat mn oude kapot was..
Niet dat het niet alsnog zo is dat je bij licht gebruik geen nieuw flagship toestel nodig hebt, maar je vergelijkt nu wel een oud flagship toestel met een nieuwe midrange. Zet je de benchmark resultaten van die fairphone tegen een S24 dan blijft er geen spaan heel van die eerste.
En nogmaals, kan heel goed dat je daar in de praktijk alsnog weinig van zou merken, mijn punt is alleen dat deze specifieke ervaring van jou ook niet zoveel zegt.
Ik denk niet dat die ervaring zo specifiek is hoor. De usecase voor de meeste is toch wat social media, browsen, wat muziek luisteren en dat was het wel. In die functies ga je inderdaad weinig verschil tussen die apparaten merken en dat is denk ik het punt dat @rickvdvulkaan maakte.
Wanneer ik tegenwoordig weg ga, boodschappen of waar dan ook naartoe heb ik alleen nog een GSM bij me, m’n smartphone laat ik thuis en gebruik ik alleen nog over wifi, geen data bundel meer, ik gebruik m’n smartphone toch altijd voor zaken waarbij ik m’n smartphone echt nodig heb zoals alles waar ik Digi-d bij nodig heb bijvoorbeeld, wanneer iemand mij echt even wil bereiken/spreken kunnen ze mij altijd ouderwets even bellen, heerlijk rustig zo zonder whatsapp, geen meldingen van wat dan ook,, geeft mij enorm veel rust en je staat niet meer de hele dag aan, sinds ik dit doe ben ik ook weer steeds beter gaan slapen en goed uitgerust op. En ook ik fotografeer met een fotocamera. Heerlijk rustig zo.
Zijn er zoveel mensen die je constant nodig hebben dat je de hele dag gespammed wordt met whatsapp dan? Je kan gewoon per app kiezen wat voor notificaties je wel en niet krijgt, je kan apps verwijderen, je hebt het volgensmij allemaal zelf in de hand hoe je je telefoon gebruikt. Ik heb bijvoorbeeld geen social media.
Het hoeft niet alleen om notificaties te gaan. De smartphone is ook voor heel veel mensen een onderdeel van de cyclus om elk moment op te vullen en de jacht naar dopamine. Heb je even niks anders te doen, hop smartphone in je hand. Door dat ding dan gewoon niet bij je te hebben kan het makkelijker zijn om in het moment aanwezig te blijven.
En ongetwijfeld zullen een hoop mensen dan denken dat je toch gewoon zelf bepaalt wat je doet, maar voor heel veel mensen is dat niet zo simpel.
Ik kan me nog herinneren toen ik drie weken op vakantie was in een land waar simpelweg geen mobiel internet was, nergens. En ook geen WiFi in de hotels. De eerste paar dagen vond ik het behoorlijk irritant en greep ik alsnog elke keer voor niks naar mijn smartphone. Na een week was ik er overheen en de twee weken erna niet meer bij stilgestaan. Ik heb het serieus als positief ervaren en toen ik thuis kwam had ik ook echt absoluut niet het idee ‘yes ik heb weer mobiel internet’ of wat dan ook.
Welk land was of is dat...? ❓
Je hebt dan soort van rehab, cold turkey. En ben gereset.
Dat doen ze toch echt zelf… Heeft niks te maken met smartphone wel of niet bij je hebben.
Zie je, daar is de eerste al :)
Ja je doet alles zelf, een verslaafde zet over het algemeen ook zelf de spuit in zijn arm. Maar dat betekent niet dat het niet kan helpen om de drugs om te beginnen al eens niet bij je te hebben.
Ik loop zelf overigens wel gewoon met mijn smartphone rond hoor, ik geef alleen aan dat ik wel zie hoe het kan helpen.
Maar als het een verslaving is, begint het helingsproces toch echt bij het toegeven dat het een verslaving is en vervolgens bij het helen van jezelf. Mensen wijzen altijd naar het “verslaafde” gedeelte om het maar als slachtoffer weg te zetten, maar hebben geen verstand van de achterliggende psychodynamiek.

Verslaving is in verreweg de meeste gevallen niet het probleem, maar de destructieve oplossing voor een ander probleem. Het ontwijken van het verslavingsobject is dus ook nooit de oplossing voor de verslaving. Het echte probleem blijft dan voortbestaan. Bijvoorbeeld iemand is verslaafd aan alcohol om daarmee ander lijden weg te houden (verdriet, angst, onzekerheid, onmacht, of alles).

Dat is bij een telefoon of gameverslaving niet anders. Mensen proberen veelal weg te blijven van een pijn, realisatie of angst als ze niks doen of niet mee doen. Bijvoorbeeld voor het zich alleen voelen.

Deze mensen hebben dan ook juist GEEN baat bij het wegstoppen van de game of de telefoon om het probleem te verstoppen, maar juist bij het zichtbaar hebben van het issue en het oplossen van het onderliggende.

Nu zou ik nog kunnen vallen over je denigrerende opmerking “daar heb je er weer zo een”. En je kunnen wijzen op de hypocrisie erachter. Maar goed.
Deze mensen hebben prima baat bij het weghalen van de telefoon, games of andere verslaving. Daarnaast is er vast nog van alles te ontdekken en ontwikkelen aan jezelf om nieuwe verslaving of terugval te voorkomen. Maar welke alcoholist stopt met drinken zonder eerst te stoppen met drinken? Wie stopt met roken zonder eerst te stoppen met roken?
Als verslaving er is om iets anders weg te stoppen (als, ja), dan wordt dat zichtbaar als je stopt. Niet als je gewoon doorgaat lijkt me.
Dat is waar. Maar dan is dat om in het begin de verleiding niet te groot te maken. En dat snap ik ook best. Dus gelukkig heb ik het daar niet over en maak je het nu wel heel simpel. Ik reageer natuurlijk niet zo als ik het alleen maar zo simpel zag. Het issue is dat het gevolg van niet van je telefoon af kunnen blijven niet zo overduidelijk is of als issue gezien wordt dat het onderliggend probleem aangepakt wordt. Dus je laat het probleem dan voort bestaan. In de verslavingszorg gebeurt dat eigenlijk nooit. Dan gaat het weglaten van de verslaving gepaard met hulp in het onderliggend issue.

Daarom stoort het me dat mensen doen alsof het allemaal maar zo goed is om "het" weg te strepen en dan zijn ze gelukkig. Dan hebben ze het goed gedaan. Maar dat is niet zo, want ze worden heus wel op de een of andere manier getriggered in hun issue (ze hebben alleen tijdelijk ervoor gezorgd dat dat niet zo is, net als iemand met pleinvrees die niet naar buiten gaat). En dan lopen ze er nog mee. Ik ken genoeg mensen die dat doen en dan toch weer meer erin gaan, dan weer rigoreus alles weg-gooien, maar ook hun leven niet door komen zonder weg proberen te blijven van elke vorm van verantwoordelijkheid (in hun ontwikkeling) anderszijds. Daarmee is het probleem ook duidelijk. En ik zeg zeker niet dat je de verslaving moet blijven triggeren. Maar het lijkt alsof je net een andere twist aan mijn woorden geeft dan dat ik bedoel. En misschien was ik niet eenduidig genoeg. Ik wilde alleen maar zeggen dat het weglaten van een smartphone, omdat je anders de hele dag op IG zit niet een issue is van de smartphone, maar van jezelf. En dat zeggen dat het een verslaving is om je vervolgens als slachtoffer van de smartphone industrie voor te doen (ipv verantwoording zelf te nemen) niet de juiste weg is.

Overigens BEGINT niet elk verslaafden traject met het weghalen van de verslaving. Maar bij het toegeven, accepteren en integreren van het idee dat er een issue is. Dat de verslaving dan geminimaliseerd moet worden om "nuchter" aan het probleem te kunnen werken is overduidelijk. De verslaving wordt tenslotte toegepast om weg te blijven van het probleem.
Om even met dat laatste te beginnen, zo bedoelde ik dat helemaal niet (en ik denk dat het vrij duidelijk was, maar je lijkt er dus juist wel over te willen vallen).
Ik zeg "ongetwijfeld zullen een hoop mensen dan denken dat je toch gewoon zelf bepaalt wat je doet", jij zegt direct daarop "Dat doen ze toch echt zelf". Dus eh, ja dat was zo on the nose dat ik de kans vrij hoog achtte dat je dat met opzet deed, maar helaas, blijkbaar niet.

Verder is het niet zo zwart-wit. Het is niet of het bitje staat op 1 en je bent verslaafd of het bitje staat op 0 en je bent het niet. In veel gevallen is het inderdaad zo dat een verslaafde wegloopt voor iets, al hangt het dan ook af van de situatie of het weghalen van die vluchtmethode dan wel of niet positief zou zijn. Maar ook als je niet "verslaafd" bent en niet echt ergens voor aan het vluchten bent kun je nog steeds vatbaar zijn voor verslavende aspecten en kan het goed zijn om af en toe even niet dat apparaat bij je te hebben wat je verleidt tot elk vrij moment ergens mee opvullen.

Het kan heel positief zijn om je af en toe even te vervelen. Je geest heeft dan even de ruimte om te denken (al dan niet bewust) en je kunt je gevoelens voelen. Heel veel mensen weten niet hoe ze zich voelen domweg omdat ze nooit de tijd nemen om dingen naar boven te laten komen.
En heel veel mensen willen dat helemaal niet voelen. Daarom pakken ze de telefoon. En als ze de telefoon weg leggen zitten ze om de haverklap op het terras, als ze maar thuis weg zijn. En anders staan ze om de haverklap ineens op de hei, omdat "wandelen zo mega gezond is". En als dat niet kan hebben ze ineens een diepe liefde voor lezen. En ga zo maar door.

Ik wil het helemaal niet zwart-wit maken en dat is het zeker niet (en doe ik in mijn optiek ook niet). Maar het grappige is dat je nu de pot bent die de ketel verwijt, want je begint zelf met "Verslaving! Slachtoffer van de industrie!". Dat is wel een héél zwart-witte wijze van het onteigenen van verantwoordelijkheden. Mij ging het er alleen maar om dat wegleggen van je verslaving (of niet) om je vervolgens als slachtoffer neer te zetten (wat mensen nogal makkelijk doen tegenwoordig EN dat deed de eerste reactie niet, maar jij wel) en denken dat je dan je issue opgelost hebt absoluut niet helpende is.

Dat de verslaving niet het probleem is, maar de uitwerking ervan.
Volgens mij verwar je mij met iemand anders... Kun je anders quoten waar ik dat doe waar je me allemaal van beschuldigt?
Ik had het over het opvullen van elk moment en de jacht naar dopamine. De eerste keer dat ik het woord verslaafd gebruikte was een hyperbole vergelijking (een verslaafde steekt ook meestal zelf de spuit in zijn arm) om aan te geven dat je argument dat mensen het toch zelf doen niet zo sterk was naar mijn mening.
En ik zeg ook helemaal niet dat mensen slachtoffer zijn, juist niet. Als je er zelf voor kiest om je smartphone niet mee te nemen, dan is dat toch juist verantwoordelijkheid nemen? Als je alleen maar een slachtoffer bent dan kun je er niks aan doen.
Met wilskracht het ding niet gebruiken terwijl je hem wel bij je hebt is niet de enige manier van zelf controle over de situatie nemen he...
Ik ben er klaar mee. Dankjewel voor de discussie.
Inderdaad voor vele is het gewoon een verslaving, waarvan ze niet durven toe te geven en direct in de aanval schieten.
Ik zelf gaf hier ook enige tijd een reactie over smartphone gebruik, dat mensen gewoon wel eens de trein zie inlopen met de telefoon tegen hoofd geplakt. en vervolgens 35/40 min later ze nog steeds als een zombie zie swipen met het uitstappen.

En als je nou een film ofzo aan het kijken ben oke, dan heb je hem in je handen. Maar dan ben je niet hele tijd die duim aan het bewegen(Of welke vinger dan ook).
Ik zij dat ik dit toch ook wel een beetje ongezond vind, dat je eens wil kijken oke. maar de hele tijd zo lang is toch ook niet goed lijkt mij(Kreeg allemaal reacties op laat mij dat effe zelf bepalen dit en dat).

Ik ben zelf niet verslaafd er aan, ik werd er juist gek van werd. dus heb ik alle notificaties uitgezet.
Ik krijg geen enkele melding meer behalve als ik gebeld wordt, dus geen getril of iets meer heerlijk. Ik kan ook bijv tweakers bekijken zonder dat ik weet dat ik op whatsapp ofzo een bericht krijg.
Zo irritant websites ook vragen tegenwoordig je ook notificaties wilt constant(Onthoud dat eens met een antwoord nee ofzo).
Ik ga zelf wel na de telegraaf of tweakers bijv om te kijken of er een nieuwe reactie is of nieuws, waarom zou je dat ala minuut direct moeten weten(Kan prima 4 uur later).

Maar goed moet uiteindelijk iedereen voor zich zelf weten :)
Eigenlijk gek hè dat die ja-knop zoveel makkelijker op websites zijn geconfigureerd dan de nee-knop }>
Haha ja het is wel te snappen, maar als ik Nee zeg onthoud dat dan ook :+ .
wat is dan precies die verslaving? ik lees vnl boeken op mijn smartphone, wat tweakers en nos.nl.sociale media alleen whatsapp. Ik kijk nooit op fb, insta, tiktok etc. ik heb daar ook geen profielen, interessert e nl niets. verder gebruik ik maps me of google maps, email en agenda.
dit is allemaal makkelijker dan zonder. Ik kan een tas met boeken meenemen, en wegenkaarten, en een papieren agenda. en stukken uitprinten voor onderweg. waarom zou ik? het apparaat is niet de verslaving, maar wat je er mee doet.
Die verslaving is zeker wel. Het werkt op hersen bio chemie dopamine. Ik heb er geen last van omdat ik sociaal gezien bij klein groepje hoor. En alleen whatsap gebruik. Ik ben dus zeer lichte social media gebruiker. Maar ik kan mij wel verplaatsen in persoon 1/3 van mijn leeftijd die zeer actief sociale leven heeft waar golf aan berichten op hun social media continu verschijnen. En dat is probleem bij de jeugd.
Zelf big brother die voor slapen gaan in bed nog op zijn mobieltje kijkt. Hij is dan sociaal wat actiever. Hij kijkt ook vaak op zijn mobieltje.
Ik gebruik mijn smartphone als micro tablet PC’tje waar je ook mee telefonisch bereikbaar mee bent.
ik denk dat we hetzelfde zeggen. Er is vrslaving aan sociale media, niet aan een smartphone op zich. Ik ben niet verslaafd aan mijn vork omdat ik ermee eet. Ik kan verslaafd zijn aan dingen die ik met mijn vork eet die slecht voor me zijn. Ik kan ook niet aan een ander zien of wat hij/zij doet op een mobiel behoort tot een verslaving.

We hebben het al 20+ jaar over verslaafde jeugd, maar die jeugd van toen zijn jong volwassenen van nu, die stichten gezinnen en dergelijke en komen over het algemeen in een levensfase waarin minder egocentrisch worden en meer verantwoording naar hun omgeving nemen. Of zich in ieder geval niet anders gedragen dan al die volwassenen om hen heen, die ook veel tijd op hun mobiel besteden.
Ik ben 62 en van voor de invoering van het internet, de mobiel, de PC, windows etc. Ik kan me herinnenren dat internet als een groot maatschapelijk drama werd gezien, iedereen kon zomaar alles opzoeken, ook 'slechte' dingen. Al die tijd die je besteedde aan internet , die je niet besteedde aan eerlijke intermenselijke contacten, etc etc. etc. Die generatie die daarin opgroeide, en dus compleet ontspoort naar de verdommenis geholpen is door internet, is de generatie die nu hetzelfde zegt over de jeugd van nu. Mijn dochter van 25 vindt ook dat kinderen van meer verslaafd zijn dan toen zij jonger was (en hele dagen voor de TV doorbracht), en ze is een verantwoordelijk en volwassen mens geworden. Ik zie het niet zo somber in eigenlijk.
Dit boek is interessant om te lezen, staat precies uitgelegd hoe je een micro dopamine cyclus moet implementeren.

https://www.goodreads.com/book/show/22668729-hooked

En verder is de EU bezig om dark patterns en ontwerpen, zie hooked o.a., die deze verslaving in de hand werken aan te pakken.

nieuws: EU wil oneindig scrollen en autoplay verbieden in strijd tegen versla...

Een eerste stap, zie je nu op scholen, waarbij het mobieltje niet meer de klas in mag.
De smartphone buit zwaktes van de mens uit.
ELK product. Want elk product is er om een behoefte te vervullen (en een nog beter product om er een te creëren).
Wanneer ik alle notificaties uit zet verander ik feitelijk de “smartphone” in een veredelde GSM…, het voordeel vind ik zelf dat wanneer ik alleen m’n GSM bij me heb en mens mij bellen ik dit fijner vind omdat het contact dan wmb weer een stuk persoonlijker is, even snel iets doorspreken gast ook veel vlotter dan het wachten op een antwoord via Whatsapp wat regelmatig op zich laat wachten in veel tot de meeste gevallen, daarnaast heb ik ook geen dure telefoon meer nodig en geen data bundel, dit is persoonlijk en heeft voor mij alleen maar voordelen, ik vind dat smartphones van veel mensen een zombie maakt, laat mij maar gewoon doen wat goed voor mij is.
De interpretatie via gesprek gaat ook beter dan appen. Ik merk vaak dat mensen je echt niet begrijpen op de app, omdat intonatie ontbreekt.

Hier staat de telefoon overigens vaak het gros van de dag op stil, of niet, maar dan negeer ik echt 90% van wat er gebeurt. Of mensen appen of niet. Ik reageer op wat ik wil reageren, wanneer het mij uit komt.

Dat werkt overigens erg fijn :)
Oja, zeker doen wat je goed lijkt. Vroeg mij gewoon het waarom af, is geen aanval.
Volgens mij ben je dan verslaafd. Ik heb altijd mijn smartphone bij me en al trilt dat ding 500x als ik ergens mee bezig ben is mijn telefoon de laagste prioriteit.
Mijn voormalig schoonmoeder heeft me verslaafd aan mijn smartphone gemaakt..

Als ze belde en ik nam niet op dan zwaaide er wat.. :X

Nu heb ik een trauma bij, hoe lief mijn huidige schoonmoeder ook is… :X

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 juli 2024 13:17]

Dat ligt toch echt aan jezelf. Niet aan je voormalige schoonmoeder. Jij bent niet verantwoordelijk voor haar gedrag en hoeft het al helemaal niet op te lossen.

Daar voelde je wel een bepaalde noodzaak toe en om het conflict te ontwijken ben je maar meer op de telefoon gaan letten. Je had dat ook niet kunnen doen. De angst dat er iets naars gebeurt als je niet oplet zit in jou.

[Reactie gewijzigd door IKON op 22 juli 2024 13:17]

Trillen hoeft niet perse verslaving te zijn(Vaak wel want je gaat kijken), ik vind het gewoon irritant want je merkt het(En het horloge trilt ook nog eens om mijn pols dan extra).
Daarom notificaties voor echt alles uitgezet, ik krijg aan een melding als ik gebeld wordt.

Zelfs als ik een prive bericht van iemand krijg geen notificatie, belangrijk kan het niet zijn. als belangrijk was hadden ze wel gebeld.
Ik ben daar allemaal te weinig mee bezig I guess, of ik krijg niet zoveel notificaties als jullie. Heb altijd het idee dat als je daar al aan denkt, je al verslaafd bent. Maar ik reageerde ook op iemand die zijn smartphone al niet meeneemt en een aparte telefoon heeft zonder data. Dan ben je wel echt al to far gone naar mijn idee.

[Reactie gewijzigd door Desiler op 22 juli 2024 13:17]

Aan de andere kant, is dit wel iemand die daar actie op onderneemt. Dat vind ik dan wel weer zeer positief. Ik denk dat verreweg de meeste verslaafden hun kop in het zand steken of geen andere oplossing zien voor hun problemen. En ik spreek hier uit ervaring, trouwens. (Niet smartphone specifiek)

[Reactie gewijzigd door Teun! op 22 juli 2024 13:17]

Zeker! Alleen de manier waarop hij het brengt lijkt niet echt een verslaving toe te geven, eerder dat hij het irritant vindt dat hij continue op zijn telefoon moet kijken. Maar ben het zeker met je eens.
Verslaafd ? Hoezo ? Omdat ik de smartphone liever thuis laat ? Rare conclusie…
"heerlijk rustig zo zonder whatsapp, geen meldingen van wat dan ook,, geeft mij enorm veel rust en je staat niet meer de hele dag aan"

Dit impliceert dat je verslaafd bent ja. Het geeft je enorm veel rust omdat je niet continue op je telefoon hoeft te kijken. Al krijg ik 100 appjes per dag, ik kijk er gewoon niet op. Dat jij er zo erg mee bezig bent impliceert gewoon dat je verslaafd bent. Telefoon thuis laten omdat je anders geen rust hebt lijkt gewoon heel erg op een verslaving. En wat doe je om verslavingen tegen te gaan? Inderdaad, je modereert het, wat jij ook doet. :P

Trouwens zullen weinig mensen toegeven echt verslaafd te zijn aan hun mobiel, dus ik snap het wel.

[Reactie gewijzigd door Desiler op 24 juli 2024 14:45]

Onzin, het kan zijn dat het iets echt belangrijks is, nu weet ik zeker dat mensen mij alleen bellen wanneer er echt iets belangrijks is.

Het scheelt een hoop opladen van en ik kan het af met een goedkoop smartfoontje, daarnaast is dit pas mijn 2e smartphone ooit, mijn eerste kocht ik in 2016 pas.

Daarnaast is mij klap GSM enorm klein van formaat, zelfs in vergelijking tot de kleinste smartphone, ik vind het namelijk vervelend om zo'n groot ding mee te nemen.

Schijnbaar vind jij het nodig om iemand iets in de schoenen te schuiven, verslaafd ? echt onzin, but it takes one to know one right ? alleen heb je het nu echt bij het verkeerde eind.

Jij bent waarschijnlijk niet in het zwart wit tv en telefooncellen tijdperk opgegroeid, ik heb altijd al gezegd dat we hadden moeten stoppen bij de GSM.
De smartphone maakt de wereld er niet beter op vind ik.

Net als de zogenaamde 'social media' als TikTok en Only fans bijvoorbeeld wat meer lijkt op een soort van online Soddom en Gomorra.

Veel mensen kijken tegenwoordig al verschrikt op wanneer je een gesprekje probeert aan te knopen in de trein of de wachtkamer bij de dokter of tandarts.
Ik heb juist zo gedaan ik heb meldingen uitgezet voor alle apps, dus zelfs ook voor prive whatsapp berichten.
Hierdoor gaat mijn telefoon eigenlijk nooit af, en kan die gerust uren liggen zonder dat ik erna kijk(Want ja toch geen notificatie).

Zo heb ik toch eventueel als het nodig is alles bij de hand, maar is de telefoon geen kermisattractie met allemaal lampjes en notificaties.
Zo doe ik het ook. Paar uitzonderingen voor belangrijke zaken die wel tijdsgevoelig zijn, maar verder alles uit. Ik kies dan zelf wel het moment dat ik reageer als het mij uitkomt. Heerlijk rustig.
Heb je mooie focus modus voor. Zo kun je daar ook je homescreens instellen en welke notificaties je wilt. Die kun je op basis van tijd of locatie zelfs laten veranderen. Krijg je thuis nooit notificaties van je werk en andersom!
Maar ik heb focus niet nodig want wil sowieso geen notificaties, dus het staat gewoon volledig uit :).
Van werk krijg ook geen notificaties, aangezien aparte werl telefoon heb(en ook daarop staan notificaties van mail Enzo uit de hele dag ;).
Ik heb persoonlijk liever mijn kleine GSM (klaptelefoontje) bij me dan de grotere smartphone.
Valt best tegen hoor, ik ben van een iphone xs (2018) naar een iphone 15 (2023) gegaan en ik ben niet heel onder te indruk. Natuurlijk merk je wel kleine upgrades hier en daar maar ik had eerlijk gezegd meer verwacht :P .
Dan gebruik je denk ik niet veel de camera's? Als ik vergelijk met de jaren dan zie ik zelfs een gigantisch verschil tussen jaarlijkse modellen zoals bijvoorbeeld de 13 Pro en 14 Pro / 15 Pro. Ook met video opnemen is de kwaliteit echt flink vooruit gegaan per jaar.
Klopt inderdaad, mijn 15 Pro Max heeft mijn normale camera definitief vervangen. Ik hou van fotografie en film en meer als de 15 pro Max heb ik niet nodig. Video is helemaal fantastisch, kan zelfs de GoPro vervangen met de stabiliteit van de 15PM. hiervoor had ik een S23 maar die kan echt niet tippen aan de de iPhone.
Zelf ook net een overstap gemaakt van XS naar 15 pro. De normale foto’s bij daglicht zijn verrassend genoeg heel vergelijkbaar. Waarbij de xs vaker de witbalans en kleur tint goed had en daardoor dus tot een beter eindresultaat kwam. Zodra het donkerder begint te worden dan is het verschil duidelijker. Maar ik denk ook dat software hier een heel groot onderdeel in is.
De wide angle en betere tele lens zijn wel erg duidelijk een verschil met de xs.
Ook de raw foto modus van de 15 pro is erg fijn als je er foto daarna nog wilt bewerken.
Mee eens dat je niet elk jaar een nieuwe hoeft te kopen, dus dat doe ik de laatste jaren ook niet meer. De volgende wordt voor mij denk ik een iPhone SE, omdat het flinke overkill is inderdaad.
Naast mijn hoofd iPhone heb ik nog een 5S. Die draait nog gewoon mee op 4G en dual band wifi. Imessage werkt ook prima, net als WA en Apple Kaarten, 9292, siri en VoiceOver.

Natuurlijk is het aantal gui instel opties beperkt, zware apps zijn niet te draaien of niet meer beschikbaar in de AppStore, voor een prepaid backup smartphone werkt het prima. Alleen niet mee surfen, Safari is echt te oud :)
Elk jaar is er weer een grote groep mensen die in de markt zijn voor een nieuwe smartphone. Sommigen hebben een telefoon van 2 jaar, 3 jaar, zelfs 5 jaar oud. En die willen vaak weer het nieuwste van het nieuwste. Dat is vaak de reden waarom fabrikanten ieder jaar iets “nieuws” uitbrengen, niet omdat ze denken dat men ieder jaar een nieuwe telefoon koopt.
De smartphone is net als de pc of laptop inmiddels wel een beetje uit ontwikkeld. Tuurlijk zijn er nu smartphones met schermen die vouwen voor of een kleiner toestel of groter scherm maar verder is het allemaal wel eens gedaan, geprobeerd en niets meer geweest dan een gimmick. De smartphone kan dikker, dunner, kleiner, groter… maar het blijft een scherm met een gui en toetsenbord input.

Het apparaat is zo verweven in ons brein dat een hele andere formfactor of zelfs vorm van input lastig wordt.

De volgende evolutie zit in AI van LLM’s (of je het wilt of niet) die gaat zorgen voor een andere manier van vergaren van informatie, het gebruik van jouw devices en interacties mogelijk maakt die tot heden niet mogelijk waren met machines/code. Mogelijk komt hier dan weer een volgende ‘next big thing’ in hardware uit voort, maar de smartphone anzich is klaar met zijn evolutie

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 22 juli 2024 13:17]

Het apparaat is zo verweven in ons brein dat een hele andere formfactor of zelfs vorm van input lastig wordt.
Het is iets menselijks dat veranderingen weerstand oproepen. Nadenken over elke handeling vraagt aandacht en kost meer energie, dus bekende handelingen kunnen semi-automatisch uitgevoerd worden.
[...], maar de smartphone anzich is klaar met zijn evolutie
Dat wordt steeds gedacht bij apparaten totdat er weer een grote stap plaatsvindt. De tv was ook "uitontwikkeld"; er zat een kleurenbeeldbuis in, de afstandsbediening was gemeengoed en iedereen luisterde stereogeluid. Toen kwamen er platte beeldschermen waardoor je een (veel groter) scherm aan de muur kon hangen. De "smart tv" opende de weg voor streaming diensten en dus zie je dat lineair kijken afgenomen is.
Decennia geleden wilden de meesten geen draagbare telefoon en inmiddels vindt de meeste communicatie op andere manieren plaats; weliswaar nog via een device dat we nog met telefoon aanduiden.

Het is erg moeilijk om te voorspellen hoe ontwikkelingen gaan omdat er soms technische doorbraken zijn die in bestaande gebruiksvoorwerpen/diensten ingezet worden en dan het bestaande gebruik enorm veranderen.
Ik snap wat je bedoeld over bijvoorbeeld de TV's, maar of het een beeldbuis of OLED display is... of hij van 10'' inch maximaal naar 80'' inch gaat of van Mono naar 7.1... De TV blijft wel gewoon de machine die je aanzet voor het consumeren van "bewegend beeld". Grote stappen maar mijn inziens niet de evolutie waar ik op doel. De SmartTV, of misschien de streaming dienst zelf, zorgde voor het anders consumeren van dezelfde content maar valt wel meer in het straatje waar ik op doel inderdaag

Zonder in detail te gaan welke evolutie het teweeg heeft gebracht zie ik de volgende technologische fases/evoluties.
- Telefoon
- Radio
- Televisie
- "De computer" (als in het bedrijfsleven)
- Personal Computer (laptop/desktop etc in 1)
- Mobiele telefoon
- Smartphones/Tablets
- ????

Ik zal ongetwijfeld een hoop missen maar denk dus dat AI de volgende grote evolutie is maar dit eigenlijk "niets" met hardware te maken heeft :-)
Net als bij FIFA hoef je het niet elk jaar te kopen hè. Je kunt ook 5 jaar wachten en dan de nieuwe kopen. Dan heb je precies wat jij beschrijft, eens in de 5 jaar een grote stap.
En als ze dat doen dan is de klacht weer “waarom zo lang wachten, je kan toch ook jaarlijks kleinere increments doen?”. Kortom, er is altijd wel een groep klanten die wat te miauwen heeft over de release aanpak.

Misschien moeten mensen nog een beetje de mindset aanpassen dat de tijd van schokkende software upgrades (ik noem een Windows 95 na Windows 3.11) voorbij is.
En alsnog worden er regelmatig verkoop records verbroken, dus blijkbaar blijven ze er elk jaar genoeg verkopen en zijn er nog genoeg mensen die elk jaar een nieuw toestel kopen.
Het revolutionaire is er toch echt wel af bij smartphones. Het wordt een soort van FIFA of Call of Duty. Elk jaar geven ze een nieuwe versie uit maar volgens mij kunnen ze dat beter welke 5 jaar doen.
Een heel slecht idee. Dan moeten de fabrikanten nu 4 jaar stoppen met maken van smartphones en dan in het 5e jaar een complete nieuw productieproces opstarten om een gigantische voorraad op te bouwen om iedereen van een nieuwe telefoon te voorzien?
Als je die nieuwe telefoon niet koopt zit je al snel met een telefoon die 6 of 7 of nog meer jaren oud is. En niemand koopt natuurlijk meer een telefoon in de laatste 2 jaar van die 5 jarige cyclus, want even wachten en het nieuwste model met 5 jaar ontwikkeling komt uit.

Nee hoor, laat die fabrikanten maar elk jaar rustig en efficiënt doordraaien met hun kleinere en grotere updates, als consument kan je dan zelf beslissen welke 'hoeveel jaar cyclus' voor jou het best is.
Apple zou vooral naar een systeem mogen waarin het zijn eigen apps individueel kan updaten, zonder dat eenmaal per jaar te doen. Neem nu tapbacks. Leuke feature. Whatsapp doet het ook met een stap extra: elke emoji is mogelijk. Op iOS kan dat pas met iOS 18. Maanden later.

Op sommige fronten zijn Apple’s apps perfect maar op sommige ook niet, juist dan met snel releasen kan Apple wel voorsprong houden.

Uiteindelijk voelt iOS 18, zonder AI als een soort 17.8 update.
Als Apple een homescreen aanpasbaar gaat maken en dat een Frontpage artikel op Tweakers verdient, is er blijkbaar toch iets revolutionairs aan de gang.
Go figure.
Laten we nou niet doen alsof dat voor Android nooit gebeurde.
Want Android 12 was ook alleen maar wat kleurtjes, nieuwe interface..

Android 12 preview

[Reactie gewijzigd door Daejji op 22 juli 2024 13:17]

ik vraag me nog steeds af waarom na al die jaren er niet een short cut mogelijk is naar gps/ aan/uit ?
echt een raadsel
Misschien snap ik het niet, maar wat is je reden om die uit te zetten? Als een app er gebruik van maakt zie je dat toch?
Misschien dat @fukutoshin gewoon af en toe volledig ze locatievoorziening uit wil zetten, Of soms aan even als die denkt het nodig te hebben.
Ik heb eens even gezocht ik heb ook de beta(Op mijn werk telefoon dan prive wacht ik wel).
Deze lijkt er niet bij te zitten terwijl je nu van alles kan toevoegen daar, misschien dat je iets met de opdrachten/shortcuts app kan maken hiervoor zelf ?.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 13:17]

Weet je toevallig of je Bluetooth straks wel gemakkelijk écht aan/uit kan zetten?
Bluetooth gaat even makkelijk uit en aan zoals nu, of te wel alleen via het settings menu :).
Misschien omdat zij denken (of weten door onderzoek) dat daar heel weinig vraag naar is?
Waarom zou je dat regelmatig willen doen? Ik blokkeer gewoon vrijwel elke app qua locatie opvragen tenzij ze echt een goede reden hebben.
Zo doe ik het ook inderdaad ook met whatsapp bijv, ik vind het onzin die app altijd maar locatievoorziening nodig heeft.
Die 1ne keer eens mijn locatie deel zet ik het aan, en daarna weer uit. maar doe het zo goed als nooit dat whatsapp echt geen locatie hoeft te weten de hele tijd.
Locatienelalong op iOS gaat niet alleen via GPS (veel te onnauwkeurig in steden of binnen) en wifi wordt daarom ook gebruikt.

En daaarom heet het niet GPS maar location services, iets wat je gewoon aan en uit kunt zetten
Eindelijk een medestander. Heel leuk bijna 20 jaar doorontwikkeling van iOS maar toen de wereld nog anders in elkaar zat je je, pak'mbeet, iOS4 had dat je kon jailbreaken, kon je een knop of gebaar of actie of wat dan ook op je toestel configureren die elk commando dat je in het besturingssysteem kon maken, onder zich kon hebben. Dat met locatievoorziening/gps doen was mijn enige reden om toen nog te jailbreaken.
Ik heb nooit anders dan IOS gebruikt op een smartphone en heb het altijd in het Engels staan maar had echt geen flauw idee wat men bedoelde met badges in dit artikel

Maar het zijn dus de rode bubbeltje die naast een app verschijnen als die een nieuw bericht/update binnen heeft.

Nooit geweten dat dat gedefinieerd werd als een badge
Dat heet inderdaad een "badge". Ook in de Nederlandse iOS. Kijk maar onder Instellingen -> Meldingen.
Hier kan je ze ook uitzetten. Ik heb dat bijvoorbeeld gedaan bij apps zoals Thuisbezorgd. Die laat een "badge" zien als er weer één of andere winactie klaarstaat, wat mij geen hol interesseert.
Ik zal je zo zeggen ik heb dat bij elke app gedaan, geen enkele melding niet van safari voor tweakers, niet van whatsapp, niet van instagram, niet van mail heerlijk rustig :).
Dat je hem op Engels hebt staan heeft hier geloof ik niks mee te maken. Zelf in de code heet het ‘badge’ eg
applicationIconBadgeNumber
Het wordt in sommige software/OS'en ook wel “embleem” of “teller” genoemd in de Nederlandse vertaling, maar iOS noemt het inderdaad badge. Het is een logische term, vind ik.
Voor mij is de introductie en implementatie van AI toch wel een overweging om naar een 15 pro te kijken, als vervanger van mn 12..
Mooie update verder. Ben erg benieuwd hoe dat homescreen met minder felle kleur bijv gaat werken. Heb hem nu ook vaak in zwartwit staan. Werkt veel rustiger voor je ogen. Vind dat echt wel een goede toevoeging dat je de boel straks naar eigen inzicht rustiger kan maken.
In de EU zit AI er voorlopig nog niet in toch?
Alle AI-functies gelden alleen voor de iPhone 15 Pro en Pro Max, want die functies vereisen minimaal een A17 Pro-soc en komen voorlopig niet naar Europa.
Gewoon uit interesse; hoe wordt bepaald of je een Europese gebruiker bent? Op basis van ip? Welk land in je account is ingesteld? Waar je het toestel koopt?
En hoe is dit wettelijk geregeld? Een Amerikaan die hier op vakantie is? Of hier een half jaar woont?

[Reactie gewijzigd door macaidwin op 22 juli 2024 13:17]

Volgens mij kun je je regio aanpassen: https://support.apple.com/en-us/118283

Maar hoe ze de check precies gaan doen, weet ik niet.

[Reactie gewijzigd door Aegir81 op 22 juli 2024 13:17]

Dan zet je hem gewoon op Noorwegen en klaar. Nog steeds Europa, maar wel een land van buiten de EU.
Het komt niet naar Europa, er staat niet "EU".
Maar dat zou toch raar zijn? Want Apple gooit het op de EU-regels, dus dan hebben ze toch geen enkele reden om het niet in niet-EU-landen uit te brengen?

Ik lees ook nergens dat het om Europa gaat. Zie bijvoorbeeld Apples reactie hier: https://www.theguardian.c...pple-ai-europe-regulation
“We are committed to collaborating with the European Commission in an attempt to find a solution that would enable us to deliver these features to our EU customers without compromising their safety,” Apple’s statement read.
En:
https://indianexpress.com...-its-ai-strategy-9426327/
Apple recently announced that the rollout of its flagship AI offering in the European Union (EU) has been deferred
Apple heeft het dus zelf over de EU en niet over Europa als geheel.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:17]

Via je Apple ID en je hebt een Amerikaans Apple ID nodig.
Niet naar de EU*

Sorry, normaal ben ik niet zo van het verbeteren, maar in dit geval maakt het een verschil of je uit de EU of uit Europa buiten de EU komt.
In de volksmond wordt de EU toch vaak aangeduid als Europa? En daar daarmee dus niet de geografische landmassa zonder officiële scheiding bedoeld. (Meestal wordt het gebied ten westen van het Oeral-gebergte en noordwesten van de Oeral-rivier bedoeld, maar dat staat nergens officieel vast zover ik weet.
Anoniem: 718943 @lenwar21 juli 2024 23:44
Toch met het VK wel een belangrijk onderscheid.
Er zijn heel veel Europese landen die niet in de EU zitten. Deze kansen geldt in grote lijnen hetzelfde voor:

Een paar van die landen hebben wel een hele nauwe band met de EU, maar ze zitten er niet in:

Albanië
Andorra
Armenië
Azerbeidzjan
Bosnië-Herzegovina
Faeröer
Georgië
Gibraltar
IJsland
Kazachstan
Kirgizië
Kosovo
Liechtenstein
Macedonië
Moldavië
Montenegro
Noorwegen
Oekraïne
Oezbekistan
Rusland
San Marino
Servië
Tadzjikistan
Turkije
Turkmenistan
Vaticaanstad
Verenigd Koninkrijk
Wit-Rusland
Zwitserland
Dat is vreemd, heb hier sinds eind september 2023 een iPhone 15 Pro Max liggen met A17 SOC. (3nm)

Maar IDD als voormalige ASML'er, snap ik niks van SOC technologie.

Iets raars?

Met software kun je bepaalde functionaliteit in of uitschakelen.

En simpele A / Machine learning functionaliteit heeft al "stiekem" z'n intrede gedaan in bepaalde Smartphones. Veel mensen zijn blijkbaar "goede" Pro fotograaf of Video opnemer geworden. Goede belichting, anti stotter worden door dit soort dingen beïnvloed.

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 22 juli 2024 13:17]

Dat is vreemd, heb hier sinds eind september 2023 een iPhone 15 Pro Max liggen met A17 SOC. (3nm)
Wat is precies vreemd?
Dat ik een iPhone heb met een processor die niet in de EU geleverd kan worden

Nu ik erover nadenk, is dit nog vreemder.

Maar zoals ik eerder heb aangegeven, als voormalige ASML'er snap ik 0,0% van chip SOC technologie.
Ik snap je reactie niet.
Die iPhone met cpu kan gewoon in de EU geleverd worden.

Of bedoel je wat anders.
Dat je voor ASML hebt gewerkt zegt niks, ze hebben allerlei soorten functies.
Ja, ik zat in die 80% van Universitaire en HBO medewerkers.
Oké, maar wat bedoelde je nou precies
Idem hier dat het scherm vaker op zwart/wit staat dan op kleur. 3 tikjes op de home knop om te wisselen. Elke keer weer denk ik “oef, wat zijn die kleuren heftig” als ik z/w mode uitschakel.

Niet alleen kijkt het rustiger, je wordt ook tijdens werk minder afgeleid door de rode badges die alle apps tonen. Dus als je de mailbox wilt openen bijvoorbeeld, wordt je niet afgeleid door de rode badges bij Signal/Whatsapp/Facebook/welke app dan ook waardoor je dat gaat bekijken en zo tijd verspilt.
Kijke eens naar ‘focus’, dan gaat er een wereld voor je open!

Geen badges
Alleen meldingen van bepaalde contacten of bepaalde apps
Aparte achtergrond per focus
Etc
Maak ik ook gebruik van :)
Maar haalt die ook badges (rode bolletjes) weg die er al staan?

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 22 juli 2024 13:17]

Yes, klik op options in ‘allow notifications’ en zet de toggle ‘hide badges’ aan.
Als ik naar boven scroll krijg ik dat menu met wifi, bluetooth, zaklamp en rekenmachine enzo, kan ik daar ook iets aan toe voegen eigenlijk? Zou daar graag ook mijn airco en slimme lampen zien.
Jazeker! Je kan regelaars toevoegen. Ik zie o.a. Homekit scenes, afstandsbediening en opdrachten. Zou je mee uit de voeten moeten kunnen.
Ja, maar let wel: 3rd party app developers mogen deze functies pas aanbieden als iOS18 officieel (bijna) uit is. Dus tijdens de beta fase kan je alleen Apple controls toevoegen.
Uitzondering: als je beta apps via Testflight draait kan het wel.
Zit in iOS18 nu ook eindelijk de optie om wifi/bluetooth werkelijk uit te zetten via het bedieningspaneel inplaats van de verkapte slaapstand wat het nu is?
Stom is dat inderdaad. Ik gebruik een shortcut button op home scherm om zo toch snel dit (in dit geval bluetooth) uit te zetten.

[Reactie gewijzigd door stenkate op 22 juli 2024 13:17]

Dit zou wel fijn zijn want daar irriteer ik me ook altijd mateloos aan. Siri werkt evt ook om ze daadwerkelijk uit te zetten ipv in de verkapte slaapmodus.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 22 juli 2024 13:17]

Siri kan je gewoon helemaal uitschakelen.

Edit: verkeerd gelezen, begrijpend lezen is moeilijk :P

[Reactie gewijzigd door Desiler op 22 juli 2024 13:17]

Als ik mijn licht dementerende vader dit laat zien, dan merk je pas hoe onlogisch iOS de laatste tijd is geworden. Allemaal instellingen all over the place, verstopte menu’s, onbegrijpbaar mini icoontjes.
iOS10 ofzo was gewoon mooi simpel.
Sinds die app library is alles slechter geworden qua usability.
Op zich valt het allemaal nog wel mee, hier en daar zoals de foto app moet je even wat voor hem aanpassen(Zodat nog een beetje als voorheen lijkt).
Maar het is er idd niet beter op geworden, meer mogelijk heden idd ook ergens te drukken en wat aan te passen(Zoals homescreen).
Dat zal vast voor een licht dementerende persoon niet helpen(En de persoon die hem helpt ook niet), hij eens iets langer daar bijv gedrukt heeft en in het scherm zit om je homescreen/iconen aan te passen.

Echter hoop ik nog steeds dat die apop library ook eens weg kan als scherm, ik kom er nooit behalve per ongeluk(Heb niet meer dan 2 schermen).
Zou mooi zijn die ook nog eens gewoon uitgezet kan worden.
Maar als je het niet wilt of niet gebruikt dan zit het verder ook niet in de weg. Want het zit verstopt. Mijn schoonmoeder doet er ook niks mee, ze weet niet eens wat er allemaal kan, het zit namelijk niet in de weg.
Dan wordt IOS eindelijk ook wat meer aanpasbaar voor de gebruiker, dat was toch wel het grootste heikelpunt waar Android gebruikers tegenaan keken als ze twijfelde om voor een iPhone te gaan, misschien zal dit meer mensen over de streep trekken.
Er zijn nu ook miljoenen Android gebruikers die verbaasd zitten te kijken waarom dit zo revolutionair zou zijn
Apple presenteerde het als manier om gevoelige gegevens te beschermen als je even je telefoon afgeeft om bijvoorbeeld een foto te laten zien
Hier is trouwens ook al langere tijd iets voor binnen iOS. ‘Begeleide toegang’ onder toegankelijkheid zorgt dat je niet zonder wachtwoord een app kan verlaten, ook kan je bepaalde delen van het scherm blokkeren, volumeknoppen blokkeren, etc.
De foto app is inderdaad echt een zooitje geworden(Welke ze echt als een mega verbetering hebben aangekondigd) , hier is niks simpels en eenvoudig meer aan.
Gelukkig kun je het nog een beetje aanpassen, dan zie je de foto's bovenaan en onderin nog alleen nog

Verborgen
Recent verwijderd
illustrates
recent bewaard.

Ik vond zeker die recent verwijderd direct zien gewoon handig, en die hebben ze ergens verstopt.
Je ziet onder je foto's nu zo enorm veel dingen, dat je een ongeluk scrolt. Het is geen een sociale media bende app geworden(Voor veel jongere wellicht dus leuk :) ).
Gelukkig kun je dus van alles uitvinken, dat het nog beetje overzichtelijk is allemaal.
Je doet dit in de foto app scrol naar onderen --> pas aan --> vink alles uit behalve Andere en dan krijg je een relatief compacte/ simpele foto app weer.

Waar ik misschien wel overheen gelezen heb, de emoticons zijn ook vergroot in ios18(In het toetsenbord). Ik weet nou niet of ik dit echt een fijne ontwikkeling vind.
Ik kijk tevens nu nog een keer, en nu zijn ze weer ongedaan gemaakt en normale grote. Wellicht wijziging toch terug gemaakt met de laatste kleine developer beta update.
Verder vind ik ios18 niet echt boeiend(Maar goed dit is al jaren zo), ook de ai stuff niet dat interesseert mij gewoon niet echt(Telefoons zijn voor mij gewoon uitontwikkeld).
Ik heb wel de icons op donker gezet. getint geprobeerd maar dit vond ik best lelijk. dus voor de donkere modes fans kan dit nog wel leuk zijn.

https://tweakers.net/i/db...35062.jpeg?f=imagegallery

Dus deze modes van het artikel.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 13:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.