Door Sjef Weller

Redacteur

Wel de looks, niet de sound

Sonos Ace-hoofdtelefoon Review

04-06-2024 • 15:00

151

Multipage-opmaak

Introductie

Samengevat

De Sonos Ace is Sonos' eerste bluetoothhoofdtelefoon. De over-earheadset heeft een stevige prijs, maar daar staat dan ook veel draagcomfort tegenover. Verwacht echter geen verregaande integratie met het Sonos-ecosysteem, want voorlopig kan de Ace alleen beperkt samenwerken met de Sonos Arc. De geluidskwaliteit is goed, maar niet zo goed als je voor de prijs mag verwachten. Je kunt ook bellen en chatten met de Ace, maar een sidetalkfunctie ontbreekt. De noisecancelling is wel dik in orde en de Ace heeft bovendien een fijne transparantiemodus.

Getest

Sonos Ace (Zwart)

Prijs bij publicatie: € 499,-

Vanaf € 395,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Het Amerikaanse Sonos staat bekend om zijn wifispeakers. Met de nieuwe Sonos Ace begeeft het bedrijf zich voor het eerst op de markt voor draadloze hoofdtelefoons. Het is in de basis een normale bluetoothheadset met een premiumprijskaartje, maar biedt ook net wat extra functionaliteit voor wie al over andere Sonos-apparatuur beschikt. Is de Ace echt de topper die de naam suggereert of kan Sonos het beter bij zijn speakers houden?

sonos ace - introplaat

Sonos bracht de Ace begin juni uit voor een adviesprijs van 499 euro. Op het moment van schrijven bedraagt ook de laagste prijs in de Pricewatch 499 euro. Dat is een stevig bedrag voor een bluetoothheadset. Populaire, hoog aangeschreven modellen, zoals de Sony WH-1000XM5, verkrijgbaar vanaf 269 euro, en de Bose QuietComfort Ultra, vanaf 378,50 euro, zijn aanzienlijk goedkoper. De Apple AirPods Max past met zijn vanafprijs van 485 euro meer in hetzelfde straatje als de Sonos Ace, maar daarvan hadden we geen exemplaar beschikbaar voor een vergelijking.

In deze review zoeken we uit wat de Ace in zijn mars heeft en of hij zijn hogere prijs waard is. We kijken naar de functies van het apparaat, zijn looks en draagcomfort, de kwaliteit van de noisecancelling, de accuduur en natuurlijk de geluidskwaliteit bij het beluisteren van muziek en tijdens het bellen.

Update 5 juni - We hebben de resultaten van onze accutest zonder noisecancelling toegevoegd.

Update 10 juni - We hebben de frequentierespons en microfoonruisdemping opnieuw doorgemeten na een firmware-update voor de Sonos Ace. De frequentieresponsgrafiek valt iets anders uit, maar dit heeft geen gevolgen voor onze conclusie. De microfoonruisdemping werkt na de update en een kleine aanpassing in de testmethode een stuk beter. Op basis hiervan hebben we ook de tekst op de conclusiepagina licht aangepast.

Uiterlijk, draagcomfort en functionaliteit

Voor een eerste poging valt op dat Sonos in elk geval één ding goed op orde heeft; het design van de Ace is zeer geslaagd. De headset komt in twee kleuren in de winkels te liggen, in zwart en in een zachtwitte tint. Wij kregen van Sonos de witte variant toegestuurd voor onze review.

De hoofdtelefoon bestaat uit een mix van deels gerecycled plastic, kunstleer en metalen elementen. De oorkleppen zijn relatief plat; op het dikste punt meten ze bijna 4cm, ruim een 1cm dunner dan bijvoorbeeld de XM5 van Sony. Hierdoor ogen ze een stuk gestroomlijnder als je ze ophebt. De buitenkant van die oorkleppen is gemaakt van mat wit plastic, dat overigens lekker glad aanvoelt. Aan de bovenkant van de hoofdband vinden we hetzelfde witte plastic terug. De onderzijde van de hoofdband en de binnenkant van de oorkleppen zijn bedekt met zachte kussens en fraai afgewerkt met wit kunstleer. De binnenkanten van beide oorkleppen zitten vast met magneten en zijn eenvoudig te vervangen, mochten ze versleten raken. Een nieuw setje kost 50 euro.

De metalen elementen vinden we terug in de constructie waarmee de oorkleppen aan de hoofdband zijn bevestigd. Je kunt de oorkleppen verschuiven over deze glanzend metalen hengsels om de pasvorm naar smaak aan te passen. Verder zien we het glanzende metaal terug in twee grilles onder op beide oorkleppen, waarachter de noisecancellingmicrofoons zitten, en in een van de drie bedieningsknoppen.

De headset wordt geleverd met een fraaie draagetui die voor 75 procent bestaat uit gerecyclede plastic flessen. De ruwe stof van de etui wordt wel snel vuil en is lastig schoon te maken. Verder wordt er een USB-C-laadkabel meegeleverd, net als een snoer om de Ace aan te sluiten op een 3,5mm-poort. Dat laatste snoer sluit je ook aan op de USB-C-poort onder op de linkeroorklep. Bij het afspelen vanaf een analoge bron wordt overigens wel een beetje accustroom gebruikt; dit werkt dus niet bij een lege accu.

Draagcomfort

De metalen ophanging maakt de Sonos Ace met zijn 312g een stuk zwaarder dan de eerdergenoemde Sony WH-1000XM5, die 250g weegt. Ook klemt de Ace wat meer, waardoor hij steviger op je hoofd zit. Last van knellingspijn kregen we overigens niet tijdens het dragen, ook niet na luistersessies van ruim drie uur.

De oor- en hoofdbandkussens voelen superzacht aan en zijn beter gevuld dan bij de Sony. Het draagcomfort van de Sonos beoordelen we dan ook als uitstekend. De headset voelt absoluut premium aan. Daar staat wel tegenover dat het nepleer, in elk geval bij ondergetekende, op de zweetklieren werkt. Al na een uurtje luisteren vormt zich een zweterige, natte plek onder de oorkleppen.

Nu zal de Ace niet wakker liggen van een beetje vocht of spatwater, maar de headset heeft officieel geen IP-rating. Het is daarom geen goed idee om met de Sonos Ace op je hoofd door een hoosbui te lopen.

sonos ace - kussens

Functionaliteit

Je kunt de Sonos Ace grotendeels bedienen met de knoppen op de headset. Daarvan zijn er drie. Een zit op de linkeroorklep en is bedoeld om de hoofdtelefoon aan of uit te zetten en om de bluetoothkoppelfunctie te activeren. Op de rechteroorklep vinden we een ronde, witte toets waarmee we kunnen schakelen tussen noisecancelling, transparantiemodus en geen van beide; die laatste moet je wel eerst toewijzen in de bijbehorende Sonos-app.

Ten slotte is er nog een metalen knop die je (lang of kort) kunt indrukken en omhoog of omlaag kunt schuiven. Hiermee bedien je het volume, kun je gesprekken opnemen of weigeren, muziek pauzeren enzovoort. De bediening via de knoppen werkt uitstekend. In vergelijking met headsets die tik- en veegbediening gebruiken, is de kans op onbedoelde bedieningsinput een stuk kleiner. Overigens heeft de headset ook ‘draagdetectie’ ingebouwd, zodat het afspelen automatisch wordt gepauzeerd als je hem afzet. Deze functie kan via de smartphoneapp worden uitgeschakeld.

sonos ace - knoppen 1-2sonos ace - knoppen

Heb je thuis een Sonos Arc-soundbar onder je televisie hangen, dan kun je de metalen knop iets langer ingedrukt houden om het tv-geluid van je Arc over te hevelen naar de Ace. Dit is handig als je bijvoorbeeld ’s avonds thuis een film zit te kijken, terwijl de rest van het gezin al naar bed is.

Deze schakelfunctie tussen de Ace en de Arc, die Sonos zelf ‘audio swap’ noemt, werkt naadloos. Het meerkanaalsgeluid van de soundbar wordt via een zogeheten binaural renderer, die Sonos zelf heeft ontwikkeld, omgezet in een signaal voor de twee oorkleppen zonder dat daarbij het ruimtelijke karakter van het geluid verloren gaat. Helaas werkt dit vooralsnog alleen in combinatie met de Arc, al belooft Sonos in de ‘nabije toekomst’ ondersteuning voor andere Sonos-soundbars toe te voegen. Bovendien is audio swap voorlopig alleen beschikbaar voor iOS-gebruikers. De functie wordt later aan de Android-app toegevoegd, belooft Sonos.

Voor dit trucje in samenwerking met de Sonos Arc beschikt de Ace over een rudimentaire vorm van wififunctionaliteit. Die kan echter niet worden ingezet om de Ace andersom te integreren met bestaande Sonos-speakers in je huis. Met andere woorden, het is niet mogelijk om bij het thuiskomen de muziekstream van je Sonos Ace met een druk op een knop over te zetten naar je speakers. Ook kan de Ace alleen muziek ontvangen via bluetooth (versie 5.4), niet via wifi. Daarbij ondersteunt de hoofdtelefoon trouwens wel twee verbonden bluetoothapparaten tegelijk. Het apparaat kan overweg met drie bluetoothcodecs: SBC, AAC en aptX Adaptive.

Bediening via Sonos-app

De Ace laat zich veelal prima bedienen met de aanwezige knoppen, maar voor sommige functies heb je toch een app nodig. Hiervoor gebruik je de ‘gewone’ Sonos-app, die inmiddels een update heeft gekregen voor de Sonos Ace. Na het starten van de app duurt het altijd een paar seconden voordat de hoofdtelefoon wordt gevonden.

We kunnen de bedieningsmogelijkheden via de app niet bepaald uitgebreid noemen, maar je kunt er enkele basale taken mee uitvoeren. Denk aan het updaten van de firmware van de Ace en het aanpassen van de equalizer. Die equalizer vinden we een beetje karig. Zo zijn er geen presets beschikbaar en kun je alleen de bas en hoge tonen aanpassen. Een schuif voor middentonen ontbreekt.

Ook kun je de mate van noisecancelling of transparantie niet zelf aanpassen, en is er geen sidetonefunctie om je eigen stem in telefoongesprekken licht versterkt terug te horen voor een natuurlijk aanvoelend gesprek. Wel heeft de Ace een headtracking-functie aan boord, waarbij het stereobeeld desgewenst meebeweegt met je hoofdbewegingen. Ook deze modus kun je via de app activeren.

sonos ace - app-platensonos ace - app-platensonos ace - app-platensonos ace - app-platen

Geluids- en gesprekskwaliteit

We testen audioproducten in een geluiddichte kooi met behulp van een Kemar-torso met supergevoelige microfoons in de oren en een luidspreker in de mond. Voor ruisdempingstests gebruiken we een monitorluidspreker om ruis af te spelen. Deze staat een meter van de meettorso af (gemeten vanaf de tweeter tot het rechteroor) en is in een hoek neergezet, zodat het geluid uit de luidspreker zowel direct als indirect de oren van ons testhoofd bereikt. De exacte specificaties van onze meetapparatuur vind je in onderstaande tabel.

Meetapparatuur audio

Audiotesttorso GRAS 45BC Kemar Head and Torso with Mouth Simulator
Akoestisch analysesysteem Sinus Apollo Light
Analysesoftware Sinus Samurai en Room EQ Wizard (REW)
Monitorluidspreker M-Audio BX8
Bluetoothzender/-ontvanger Fiio BT30 Pro
Geluidskaart ASUS Xonar Essence STX
USB-dac Topping X ShenzhenAudio EX5

Geluidskwaliteit

De Sonos Ace zit heerlijk, maar hoe klinkt hij eigenlijk? We hebben onze vaste testplaylist met ruim twee uur muziek uit diverse genres afgeluisterd en konden de sound uit de hoofdtelefoon prima waarderen. Subbassen zijn niet heel krachtig, waardoor veel moderne elektronische muziek minder uit de verf komt. Hogere middentonen lijken wat teruggeschroefd te zijn, wat maakt dat stemmen en instrumenten iets aan karakter inboeten. Maar al met al is er zeker een goede balans voor liefhebbers van pop- en rockmuziek.

Vergelijken we de Ace echter met de goedkopere Sony WH-1000XM5 (269 euro), dan is die laatste wel duidelijk beter. In vergelijking klinkt de Ace wat vlakker. Stemmen en instrumenten zijn minder gearticuleerd en lopen meer in elkaar over. De plaatsing van individuele geluiden is zeker aardig, maar niet zo uitgesproken als bij de Sony. Die bevindingen worden ondersteund door onze metingen. In de onderstaande frequentieresponsgrafiek zetten we de Sonos Ace (groene lijn) af tegen de Sony WH-1000XM5 (rood). Duidelijk is dat de Ace een stuk minder nadruk legt op de bassen en ook in het hogere middenbereik blijft de Sonos zichtbaar achter bij de Sony.

Sonos Ace vs Sony WH-1000XM5 FR 80dB - update

Schakelen we over naar ruimtelijk geluid, dan staat de Ace wel goed zijn mannetje. Wie thuis een Arc-soundbar heeft staan, kan met een druk op de knop overschakelen naar de Ace zonder dat het geluidsbeeld duidelijk verandert. Nagebootst surroundgeluid in films werkt erg goed, al mist de Ace ook hier wat diepgang in het laag. Explosies in een actiefilm klinken daardoor bijvoorbeeld wat vlakker dan we zouden willen.

Ook de headtrackingfunctie die je hierbij kunt gebruiken, werkt naar behoren. Toch ben ik geen fan van deze functie bij het kijken naar een film op een vast scherm. Daarbij hoort naar mijn smaak de richting van het geluid afgestemd te zijn op waar de tv staat en niet op de positie van je hoofd. Kijk je via een VR-bril, dan is die headtracking wel nuttig en klinkt deze functie ook erg natuurlijk.

Gesprekskwaliteit

Je kunt de Ace ook gebruiken om mee te voicechatten en bellen, maar de gesprekservaring is niet zo luxe als je misschien zou verwachten bij een prijs van pakweg 500 euro. Zo kun je geen sidetalkfunctie instellen in de Sonos-app, waardoor je je eigen stem dof terughoort tijdens gesprekken. Dat is niet fijn. Gesprekspartners klinken gelukkig wel helder en duidelijk.

Originele testsample
Sonos Ace

Zoals je in de opname hierboven kunt horen, laat de microfoon je stem uitstekend klinken voor je gesprekspartner, helder en met ruim voldoende detail. Is er veel lawaai om je heen, dan verandert die klank uiteraard. Maar de Ace slaagt er goed in om de omgevingsruis weg te filteren zonder je stem geweld aan te doen. Onze micruisdempingstest, waarbij we een spraakopname afspelen via de mond van ons audiotesthoofd terwijl er voor 80dB aan roze ruis wordt afgespeeld, hebben we wel licht moeten aanpassen voor de Sonos Ace. Omdat deze functie in dit geval mede werkt via microfoons binnen in de oorkleppen, die via botgeleiding meeluisteren naar je stem, werkt deze test niet via de speaker van ons audiotesthoofd. Ik heb de tekst voor deze test daarom live ingesproken via de headset, terwijl de gebruikelijke 80dB aan ruis werd afgespeeld over een monitorspeaker op een meter afstand. Hoewel je kunt horen dat het dempingsalgoritme van de Ace het stemvolume laat fluctueren, blijft de boodschap voldoende verstaanbaar.

Sonos Ace

Noisecancelling, transparantiemodus en accuduur

De Ace beschikt voor noisecancelling, ofwel anc, over acht ingebouwde microfoons. Sonos zegt met name veel tijd en moeite te hebben gestoken in het tegengaan van windruis. Die inspanningen werpen vruchten af, want de hoofdtelefoon weet het lawaai van een fikse windvlaag heel aardig te dempen. Het lukt echter niet om windgeluid volledig tegen te houden, zeker niet als de wind plotseling opsteekt of van richting verandert. De anc-modus werkt volledig automatisch; je kunt hem in- of uitschakelen, maar er verder niets aan instellen.

We hebben de ruisonderdrukking van de Ace ook getest tijdens een vlucht naar Kopenhagen. Hoewel de anc-prestaties niet helemaal opgewassen zijn tegen die van de bluetoothtopmodellen van Sony en Bose, doet de Sonos Ace het heel behoorlijk. Een groot deel van het lawaai in het vliegtuig wordt tegengehouden, maar echt stil wordt het niet. Bij het doormeten van de anc-prestaties in ons testlab blijkt met name de passieve onderdrukking, door afdichting van de oorkleppen dus, veel ruis te weren. De actieve noisecancelling slaagt erin om de ruis in het midden- en lage bereik nog eens met maximaal zo'n 20dB te dempen, zoals je in onderstaande grafiek kunt zien. In deze grafiek wordt de ongefilterde roze ruis aangeduid door de rode lijn, de blauwe lijn laat de passieve ruisonderdrukking zien en de groene lijn is de actieve noisecancelling.

Sonos Ace NC

Transparantiemodus

Wil je jezelf juist niet van de buitenwereld afsluiten, dan kun je ook gebruikmaken van de transparantiemodus. Hierbij worden de microfoons in de headset gebruikt om het geluid om je heen op te vangen en te versterken, zodat je je bewust blijft van je omgeving. Zo kun je ook probleemloos gesprekken voeren met de mensen om je heen zonder de headset af te doen.

Net als de anc-modus kun je de transparantiemodus activeren of uitzetten, maar niet finetunen. Gelukkig werkt deze modus vanzelf al erg goed. Omgevingsgeluid wordt naar onze beleving precies genoeg versterkt en klinkt vrijwel nooit gekunsteld of onprettig.

Accuduur

We hebben de accuduur van de Sonos Ace gemeten bij het afspelen van muziek op 80dB volume. De hoofdtelefoon heeft een bovengemiddeld uithoudingsvermogen. Met anc ingeschakeld geeft het apparaat na ruim 32 uur de geest. Zonder noisecancelling is de accu pas na 41 uur leeg. Je kunt dus vier tot vijf werkdagen vooruit met de Ace. Ook kun je het apparaat vrij snel van extra energie voorzien; met pakweg twee minuten aan de lader voeg je weer 10 procent acculading toe.

  • Accutest - geen anc
  • Accutest - anc
Accutest - geen anc
Hoofdtelefoon Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Rolfstone Focus
3d17u24m
Edifier W820NB
2d11m
Sony WH-XB910N
1d23u20m
Sonos Ace
1d17u15m
Jabra Elite 85h
1d15u59m
JBL Live 660NC
1d15u16m
Sony WH-1000XM5
1d12u44m
Sennheiser HD 450BT
1d8u38m
Teufel Real Blue NC
1d8u30m
House of Marley Positive Vibration XL
1d7u18m
Sony WH-1000XM4
1d4u3m
Bose Noise Cancelling Headphones 700
21u44m
Accutest - anc
Hoofdtelefoon Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Rolfstone Focus
2d20u12m
JBL Live 660NC
1d12u43m
Jabra Elite 85h
1d10u22m
Sonos Ace
1d8u13m
Teufel Real Blue NC
1d6u11m
Sony WH-XB910N
1d6u6m
Sennheiser HD 450BT
1d5u44m
Edifier W820NB
1d5u14m
House of Marley Positive Vibration XL
1d1u52m
Bose QuietComfort 45
23u25m
Sony WH-1000XM5
22u59m
Sony WH-1000XM4
20u44m

Conclusie

Met de Sonos Ace zet Sonos zijn eerste stapjes op de markt voor bluetoothhoofdtelefoons. Het experiment is in enkele opzichten geslaagd. Zo vinden we het design van de Ace absoluut een succes, zowel gezien de looks als wat het draagcomfort betreft. De hoofdtelefoon voelt met zijn kunstleren oor- en hoofdkussens erg zacht aan en is prima geschikt om langdurig gedragen te worden. Ook de bediening via fysieke knoppen in plaats van tikken en vegen werkt uitstekend. Verder heeft Sonos de ruisonderdrukking en transparantiemodus goed voor elkaar, zeker voor een eerste poging. De noisecancelling weet behoorlijk wat omgevingsgeluid tegen te houden, hoewel de anc niet van hetzelfde niveau is als die van de betere Sony's of Boses. De transparantiemodus klinkt natuurlijk en is wat ons betreft precies goed afgesteld, maar we missen de mogelijkheid om de versterking van omgevingsgeluiden naar eigen smaak te finetunen.

Er is ook het een en ander aan te merken op de Ace. Zo vinden we de prijs van 499 euro aan de zware kant. Voor een dergelijke prijs zou je subliem geluid verwachten, maar die verwachting weet de Ace niet echt waar te maken. Daarvoor missen we iets te veel bas en definitie in het hogere middenbereik. Met andere woorden: de sound is best goed, maar niet 500-euro goed. Goedkopere headsets, zoals de Sony WH-1000XM5, doen het beter. Datzelfde kunnen we zeggen van de gesprekskwaliteit. Als je belt via de Ace, klinkt je eigen stem nogal dof in je oren en dat is niet prettig. Wel weet de Sonos Ace je voldoende verstaanbaar te houden als je belt vanuit een luidruchtige omgeving. De integratie met de rest van het Sonos-ecosysteem is verder beperkt, want voorlopig kun je de Ace alleen combineren met de Sonos Arc, waarbij je naadloos kunt schakelen tussen geluid uit de soundbar en uit de hoofdtelefoon. Virtueel surroundgeluid en de headtrackingfunctie werken daarbij overigens wel naar behoren.

Al met al is de Ace voor zijn huidige prijs niet meteen een aanrader, hoewel Sonos-fans zich aangetrokken zullen voelen door het fraaie design. Als de headset over een tijdje wat zakt in prijs, zal het alsnog niet de best klinkende hoofdtelefoon zijn, maar wel een erg mooi afgewerkte headset die heel lekker zit. Gaat het je echt om de geluidskwaliteit, dan kun je voor pakweg de helft van de prijs betere opties vinden.

Reacties (151)

151
151
58
1
0
83
Wijzig sortering
Voor dat geld koop je ook een Bowers & Wilkins Px8 en die is zijn geld wèl dik waard.
Werkt perfect samen met de Formation Series en ook met mijn streaming DAC (via BluOS).
Bovendien kun je daar twee apparaten tegelijkertijd mee pairen. Telefoon en laptop, of telefoon en DAC.
Bijzonder prettig en, belangrijker, top-klasse HiFi.
Topklasse Hi-Fi zou ik de Px8 niet noemen als ik kijk naar de volgende frequentieresponsgrafiek: https://github.com/jaakko...s%20&%20Wilkins%20Px8.png
Als je volledig realistische weergave zoekt misschien niet, maar ze zijn leuk om naar te luisteren. Ik heb liever iets waardoor ik muziek blijf luisteren dan iets wat volledig waarheidsgetrouw is, maar ontzettend saai.
In mijn ervaring klinkt waarheidsgetrouw over het algemeen alles behalve saai. Volgens mij is het ook niet fair om die twee zo aan elkaar te koppelen. Goede opnames zijn waarheidsgetrouw fantastisch.

[Reactie gewijzigd door Grozno op 22 juli 2024 14:11]

Daar zeg je het "goede opnames" - voor dagdagelijkse muziek en 90% van de spotify content is dat niet het geval. En dan ben ik akkoord dat een Px8 prima is voor on-the-go.
Voor thuis naar SACD klassieke muziek te luisteren, ga ik akkoord dat de Px8 niet de oplossing is.
Ik heb commentaar op de frequentierespons, dat is echt iets anders dan de kwaliteit van de gebruikte bron. Of je dat laatste verschil echt kunt horen is prima te testen met de volgende test site trouwens: https://abx.digitalfeed.net/list.html
Ik heb meerdere opnames die ik op verschillende sets heb geluisterd volledig platgeslagen horen worden in de beleving. Als alle emotie de muziek uit is, dan is het voor mij snel klaar.

Het punt wat ik maakte was voornamelijk om aan te geven dat een volledig vlakke respons absoluut niet nodig is om een fijn klinkende hoofdtelefoon te hebben.
Volledig vlak is inderdaad absoluut niet de bedoeling. Dat komt ook niet in de buurt van de curve die Harman heeft ontwikkeld op basis van hun onderzoek naar de menselijke voorkeur.
Uiteindelijk is het de combinatie van opname en weergave-apparatuur die zorgt hoe je de boek ervaart. Beide extreem levendig kan vermoeiend zijn, beide heel is lekker om bij in slaap te vallen ;)

De waarheid ligt dan toch een beetje in het midden :)
Dat het is combinatie is klopt natuurlijk altijd, maar het idee achter hi-fi is altijd geweest dat de weergave zo min mogelijk kleurt en de opname zo goed mogelijk weergeeft. Hoe dat moet is voldoende gefundeerd onderzoek naar gedaan.
"De waarheid in het midden" kan ik me daarmee niet in vinden.
Voor opnames zou ik zeggen dat dat wenselijk is, voor weergave geeft vrijwel elk merk zij eigen weergave mee aan zowel apparatuur als luidsprekers.
Bij goed geproduceerde apparatuur en luidsprekers is dat dus, volgens de definitie van Hi-Fi, niet het geval. :p
Dan voldoet er bijzonder weinig aan die definitie gok ik ;)
Klopt, een groot deel van wat er in de audiowereld verkocht wordt is relatief beroert van kwaliteit. Maar voordat je bij de apparatuur daadwerkelijk verschillen hoort, moet het wel echt slecht zijn. Bij luidsprekers of koptelefoons zijn verschillen vaak makkelijker hoorbaar.
Dat ben ik zeker niet met je eens. Zoals ik al zei, heb ik sets uiteenlopend van een paar honderd euro tot richting de ton mogen beluisteren. Daar was beter toch echt niet altijd hetgeen wat hoger geprijsd was. De definitie van kwaliteit is daar dan ook een lastige, omdat juist bij audio de voorkeur bij de luisteraar ligt. Mijn set is in mijn optiek fantastisch, wetende dat deze flink neigt naar een gekleurd karakter in zowel electronica als de luidsprekers. Wat een vlakkere respons had was voor mij zo veel saaier, zelfs met opnames waarvan ik weet dat ze normaliter wel spannend zijn.

Desalniettemin zijn we flink off-topic aan het raken. Wel het bewijs aan het leveren waarom er veel verschillende merken binnen de audio zijn ;)
Verschil van mening is helemaal prima. Ik beweer ook nergens dat duurder beter is. Verschillende merken op een open markt heeft daarbij ook geen directe relatie met een eventueel verschil geluid.
Via goed uitgevoerde AB-X testen en andere onderzoeken is er genoeg bekend de hoorbaarheid van beweerde verschillen in geluid.
Ik heb zelf een week geleden de px8 gekocht. Klinkt echt fantastisch, maar zeker niet neutraal. Best stevig in het laag, sprankelend in het hoog. Ik heb ook sennheiser monemtums en de B&O HX geprobeerd. Die vond ik doodsaai (maar wel superaccuraat) klinken
Precies dat, uiteindelijk maak je toch de keuze of iets naar je goesting is. Ik heb sets van vele tienduizenden euro's gehoord die al het leven uit muziek wisten te krijgen, maar wel allés aan detail lieten horen, maar ook sets van een paar honderd euro die heerlijk swingend klonken. Mijn keuze zijn dan erg makkelijk zijn!

Gefeliciteerd met je PX8 in ieder geval :)
Als je een set hebt gehoord van een paar 100 euro die in jou oren beter klinkt dan een set van 10000 euro. Ben je dan niet gewoon bass aan het vergelijken? Als je doorheen je dagelijks leven overal de bass opendraait dan raak je dit gewent. Als je dan ergens staat bij een deftige set waar de eq uit staat of neutraal staat. Dan ga je zeker wat missen.

Ik kan me niet voorstellen dat er een set van een aantal 100€ meer leven in muziek kan krijgen dan een van 10000€.
Nope, daar heeft het niets mee te maken.

Ik heb een Mark Levinson set een keer het volledige leven uit muziek horen persen. Je hoorde elk detail, maar ik vond er niets aan. Het was analytisch en klinisch.

Een leuke NAD set met een paar Dynaudio deed me een stuk meer. Dat was ongetwijfeld een stuk gekleurder, naar daar zat veel meer swing in, dan gaat je voet lekker meedoen met de muziek ;)

Ik staar me zeker niet blind op laag. Mijn set bestaat uit een paar monitor luidsprekers die ik heb verkozen over een paar flinke vloerstaanders. Veel laag is zeker niet hetzelfde als goed laag. Ik heb ook een aantal losse subwoofers bij mijn set geprobeerd, maar alles voelt rommelig en traag.

Ik snap je punt overigens wel hoor, veel mensen vinden veel laag het summum van een goede set, aangezien dat het meeste vermogen kost om in het gareel te krijgen.
Beetje offtopic misschien, maar aangezien ik me op dit moment in deze prijsrange aan het orienteren ben, vroeg ik me af: Heb jij de HiFiman Edition XS misschien wel eens gehoord? Zo ja, zou jij deze aanbevelen en hoe klinkt de B&W anders? Oh, en zou je me wat korts kunnen vertellen over het geluidsprofiel van deze koptelefoon? Ik heb zelf toen ik speakers shopte ook naar wat B&W geluisterd en het viel mij niet in de smaak toendertijd (606 Anniversary Edition), vandaar dat ik dat vraag. Ik heb namelijk ook wat kwaliteitsissues met de HiFiman gezien.
Twijfel zelf nog tussen BT en bedraad.

Verder is Sonos volgens mij altijd duur voor de geluidskwaliteit en over de support heb ik ook niet altijd even positieve verhalen gehoord.

[Reactie gewijzigd door Teun! op 22 juli 2024 14:11]

Dat is wat appels met peren vergelijken, de ene is een ANC bluetooth koptelefoon, de ander een open back magnetostaat die het beste werkt met een dedicated koptelefoonversterker. Door dat open back ontwerp is die niet te gebruiken in omgevingen waar de PX8 uitblinkt, denk aan on the go met veel omgevingsgeluid wat je gedempt wilt zien. Open back werkt twee kanten op....
Daar heb je inderdaad wel een goed punt, het is misschien wel een verschillende usecase, ik ben niet van plan om on the go muziek te luisteren, maar wel op verschillende locaties. Ik moet er duidelijk nog wat meer over nadenken wat ik nou precies wil. Bedankt voor je reactie.
De rule of thumb die ik zelf een beetje hanteer: open back in gecontroleerde omgeving waar je alleen bent, voor de rest ANC!

Open back werkt twee kanten op. Jij hoort de herrie van anderen, anderen die van jou!
Ik heb zelf de edition xs gehad en bezit nu een Hifman Arya en PX7 S2. Ik gebruik de B&W echt alleen voor het gemak en onderweg, de openheid van een edition xs is echt een wereld van verschil met een gesloten b&w. Heb zelf geen problemen gehad met Hifman, maar ze zijn goed te krijgen bij Nederlandse webshops, dus garantie lijkt me geen probleem. Ik zou je echt aanbevelen ergens een keer te luisteren naar een edition xs, heeft voor mij geleid tot een hele nieuwe hifi ervaring. Het open ontwerp van de xs kan inderdaad niet altijd en overal. Ik gebruik de open koptelefoon wanneer het maar kan, en als het niet kan is de px7 s2 voor mij een prima tweede.

[Reactie gewijzigd door maxiboy321 op 22 juli 2024 14:11]

Ik ben zelf weg van de Px8.
Was op zoek naar een nieuwe over-ear met ANC en heb er diverse geprobeerd. De HiFiman zat daar helaas niet tussen, maar wel de nodig Audio Technica modellen en wat andere high-end koptelefoons.

Wat voor mij de doorslag gaf, is dat er geen verschil is in klankkleur tussen bedraad en draadloos.
Tot dusver altijd bedraad gebruikt, vanwege het kwaliteitsverschil. Maar dat is er dus niet bij deze koptelefoon.

Het prijsverschil tussen hem en zijn kleinere broertje, de Px7S2 is aanzienlijk, maar is goed te verantwoorden. De speakers in de Px8 zijn veel stijver en het dynamisch bereik is veel groter.
Ook niet onbelangrijk: de ANC is erg goed en de koptelefoon is bijzonder ergonomisch.
Ik houd er van om een koptelefoon op mijn knar te planten met ANC aan, wanneer ik langere tijd moet reizen (vliegreizen, langere treinreizen, etc.) zodat ik geen last heb van omgevingsgeluid. Dan is het wel zo prettig als een koptelefoon langdurig te dragen is zonder dat hij gaat irriteren.
En die 30 uur op 1 batterijlading komt dan ook wel van pas. Daar is de Px8 overigens niet uniek in.

Onder de streep komt het IMHO aan op wat voor jou persoonlijk belangrijk is, denk ik.
Voor mij is dat geluidskwaliteit en comfort. Voor het geluid heb ik een playlist met allerlei genres muziek (ook rommel die ik zelf niet kan aanhoren), zodat je écht het hele spectrum kan testen.
Dat gaf voor mij de doorslag om de Px8 te kopen.
Ik heb een tijdje naar bowers & wilkins speakers gekeken op youtube (tuurlijk hoor ik niet de werkelijkheid) maar het interreseert mij. Maar daar werden de serie 600 ook slecht beoordeeld. Of ik bedoel meer, Ze werden te goed beoordeeld. Overschat of hoe noem je dat. Terwijl ze matig zijn. De 700 serie is wel echt goed. Je zou zelf ook die videos kunnen bekijken en dan vertellen ze wat ik bedoel. Dat ze het merk dragen wilt niet zeggen dat ze ook “goed” zijn. Want de prijs is best aan de lage kant. Vergeleken met die 700 serie.

Ik heb zelf ooit de bowers & wilkins p3 van een collega mogen beluisteren en ik dacht met de fiio x5. Maar dat weet ik niet meer zeker. Ik was meteen verkocht. Wat een prachtig geluid. Ik heb zelf toen de bowers & wilkins p7 gekocht en die heb ik nu ik dit typ ook op. Gebruik die koptelefoon nu 10+ jaar
Voor metal muziek is het fantastisch. Wel weinig bass. Ik heb voor fitness een draadloze sony koptelefoon en die klinkt ook geweldig. Ik hoorde daar soms meer details in de muziek die ik bij de p7 niet hoorde. Maar die heeft een groter bereik. De sony heeft wel een eigen app voor meer instellingen.

Over draagcomford. Die p7 kan ik geen uren op hebben. Dat doet pijn op mn hoofd. De sony is lekker zacht en kun je wel een halve dag opzetten als je wilt. Alleen af en toe wat zweet van de oorkussen afvegen en oren laten drogen.

[Reactie gewijzigd door Holmindeboks op 22 juli 2024 14:11]

Opgelet met de Px8.
B&W heeft voor de hoofdbandbekleding een soort nieuwe ecologisch verantwoorde lijm gebruikt. Jammer genoeg werkt deze niet echt naar behoren en lost de bekleding nogal snel, in sommige gevallen zelfs na enkele weken al. Door gebrek aan communicatie van B&W en hun stugge houding ivm reparaties is het niet duidelijk welke batches dit probleem hebben. (ik raad aan om even op Head-Fi, ASR, reddit etc rond te snuisteren)
Op vlak van geluid valt die zeker goed mee voor een ANC hoofdtelefoon zolang je niet de volle MSRP betaald (dan kun je beter een Focal Bathys of Mark Levinson 5909 kopen).
De Px8 gebruik ik nu enkel nog op kantoor als headset/telefoon. Als ik thuis of buiten 'draadloos' wil gaan verkies ik liever een setje IEM's gekoppeld aan een iFi go blu of Fiio BTR7.
De lijm van de bowers & wilkins p7 is ook troep. Het werd weer vloeibaar in de zon. Dus ze blijven idd stug bij wat ze al gebruikte. Als ik 1 oorkussen lostrek van de koptelefoon dan zie ik al die slierten lijm loskomen. Jammer dat dit een veel voorkomend groot probleem is bij dit merk met de koptelefoons.
Ik snap de laatste zetten van Sonos niet. Wat voegt dit product nu toe aan de rest van het Ecosysteem zeker als ik nu lees dat het een beperkte integratie in het eco-systeem heeft.
Daarnaast zie je inderdaad aan de google play score dat het redesign van de app ze geen goed gedaan heeft. Ook dat is een van de laatste zetten waarbij je je toch afvraagt is er wel getest?
Voor mijn specifieke use case is het ideaal. Als ik de rest van het huis niet wil storen of mijn vrouw wat anders wil kijken. Maar ik begrijp dat ik maar tot een kleine groep behoor
Oprechte vraag; wat is dan de meerwaarde an de Ace ten opzichte van een van de andere premium koptelefoons?
Die kunnen dus niet met een druk op de knop het TV geluid overnemen via WiFi, zonder latency. Ik koop de Ace dan ook in eerste instantie niet voor muziek, maar voor het TV geluid. De AirPods Max kunnen dit ook, maar slechts wat er afgespeeld wordt op de AppleTV. Met de Ace kan het ook met native TV apps, Ziggo Mediabox, PS5 etc.
Tegenwoordig hebben veel smart TVs gewoon bluetooth. Dat is iets meer gehannes, maar je hebt in princiepe hetzelfde resultaat. Ik koppel op deze manier mijn Sennheiser Momentum 4 weleens aan mijn LG TV. Ik neem aan dat je met een goedkope koptelefoon van de action hetzelfde zou kunnen doen.

Voor mij is de meerwaarde van Sonos dat het met 1 druk op de knop geluid hebt. Dat is met een koptelefoon nooit het geval. Je moet dat ding zoeken, opzetten en opgeladen houden. Dat is al relatief veel werk in vergelijking met draadloze speakers. Ik vind het dan ook niet erg om die ene keer dat ik met een koptelefoon TV wil kijken om hem dan even met bluetooth te koppelen.
Ja, maar via WiFi is wel even anders dan Bluetooth. Dit is hoge kwaliteit Atmos, zonder latency

Ik ben zeer tevreden na een eerste avond met de Ace. Prima geluid en comfort en dat Audio Swap werkt echt top
Beetje hetzelfde idee als de Roam denk ik. Het kan in je systeem maar je kan het via bluetooth ook er buiten gebruiken.
Deze kan maar zeer beperkt in je systeem. Had het ook sonosnet/wifi connectiviteit, dan was het een killer headset. Nu een van de velen.
Ik snap de laatste zetten van Sonos niet. Wat voegt dit product nu toe aan de rest van het Ecosysteem zeker als ik nu lees dat het een beperkte integratie in het eco-systeem heeft.
Wat had je dan gewild van Sonos mbt de Ace? Als een fabrikan als bijvoorbeeld  alleen maar de productlijn elk jaar een klein beetje tweaked en eens in de 10 jaar met een echt nieuw product komt is het ook niet goed. En ja, ik ben een  fanboy
sonosnet gebruiken, meenemen in de groep die je aan het beluisteren bent en doordat het een mobiel apparaat is dan dus gewoon doorluisteren als je de ruimte van die groep verlaat
Wordt er niet door Sonos getest voordat Sonos er een prijs op plakt die zichzelf kan verantwoorden?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Audione04 juni 2024 15:17
Sonos zal vast testen maar laten we ook eerlijk zijn; Sonos staat sowieso niet bekent om lage prijzen. Het is vooral een ecosysteem waar je je inkoopt. In veel gevallen zijn er andere en betere opties maar Sonos heeft nu eenmaal een bepaalde naam.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 14:11]

Zoals?

Ik lees deze opmerking vaker dus nu ben ik wel benieuwd naar de betere opties?
Er zijn geen betere opties als je dergelijk gemak en integratie wil. Een Arc, Sub en een paar Era's of one's werken heerlijk. Ze stellen ook wel hoge eisen aan je Wifi netwerk.

Er zijn echter legio betere opties als je echt muziek wilt luisteren en het geld omzet in echte hifi apparatuur. Je verliest dan echter wel heel veel gemak. Ik zeg: pak een dikke 2K en ga eens shoppen bij https://www.hifiklubben.nl of zo. Een paar Dali Oberon 5's, een vokal in het midden en oberon 1's voor de achterkanalen.. Bundel dat met een fatsoenlijke versterker/receiver en je blaast iedere SonoS setup uit de kamer. Je zit dan echter wel met heel veel kabels, een dikke hete receiver en grote kasten die in de meeste gezinnen tegenwoordig niet meer geaccepteerd worden..

Ook ik heb toegegeven aan het gemak en afscheid genomen van mijn Hifi setup. Heel ons huis is versonosificeerd.
"Ook ik heb toegegeven aan het gemak en afscheid genomen van mijn Hifi setup. Heel ons huis is versonosificeerd."

Ik niet. Ik heb een Sonos voor wat gemak en flexibiliteit voor werkkamer en voor de beamer.
Mijn hifi set is volledig analoog: Hoogwaardige boxen, versterker en een platenspeler. Hier luister ik met aandacht naar mijn muziek. De twee werelden liggen zo veruit elkaar dat ik ze niet kan verenigen.
Ik heb voor in de woonkeuken ook heel wat opties bekeken en nu erg tevreden met mijn Argon Forte A5 actieve speakers. Nette prijs, goed geluid, phono ingang en met een Belkin adapter ook AirPlay. Ik heb nog geen Sonos of Bose systeem gevonden die daar tegenop kan. Zelfs bluesound speakers klinken minder goed.
Uh, jawel. De sony HT A9.
Het koppelen van een sonos sub is echt een drama in een mesh netwerk. En de sub is maar zozo...
Sonos is prima, maar wel overrated als surround alternatief
Waarom niet het beste van beide werelden?Je kan toch gewoon een sonos versterker nemen op je goede hifi speakers? In mijn geval heb ik dat met bluesound gedaan en in andere kamers nog wat andere bluesound speakers.
Hier alles met Yamaha Musiccast gedaan: overal muziek, speakers zijn iets groter, maar niet dramatisch en het klinkt een stuk beter.
Ik heb gewoon dikke XLR-kabels naar een set aktieve studio monitors. Die kabels werk ik wel weg.
De geluidsbeleving die je wèl hebt is voor mij belangrijker dan het gemak van draadloos.
Exact hetzelfde hier. Geen moment spijt van.
Volgens mij werkt Denon HEOS prima. Hoewel ik mij niet zeker ben of het ook compatible is met de koptelefoons van Denon.
Er zijn geen betere opties als je dergelijk gemak en integratie wil. Een Arc, Sub en een paar Era's of one's werken heerlijk. Ze stellen ook wel hoge eisen aan je Wifi netwerk.
Oh zeker wel. Bluesound is ook lekker bezig en het voordeel is dat dit heel goed samen werkt met bijvoorbeeld spul van NAD. kun je ook losse componenten integreren met de simpele rears bijvoorbeeld.

Goeie 2.0 set voor muziek, en geïntegreerde andere set a la sonos voor films.
Een paar Dali Oberon 5's, een vokal in het midden en oberon 1's voor de achterkanalen.. Bundel dat met een fatsoenlijke versterker/receiver en je blaast iedere SonoS setup uit de kamer.
Heb jij bij mij door het raam staan kijken oid? ;)

Zo heb ik em vrijwel identiek in de woonkamer staan.
Je zit dan echter wel met heel veel kabels, een dikke hete receiver en grote kasten die in de meeste gezinnen tegenwoordig niet meer geaccepteerd worden..
Mwah. Het vergt wat meer plannen. Ik heb bij de verbouwing al voorbereiding gedaan voor de benodigde bekabeling en dus alles praktisch kabelvrij weggewerkt in de muren en de plinten. De rears hangen strak tegen de wand en hebben minder kabel dan een sonos rear (want die heeft altijd een vrij dikke AC kabel, moet je echt specifieke buis voor hebben om doorheen te trekken).

Het helpt wel heel erg dat ik in het Airplay ecosysteem zit en dus eigenlijk alles wel multiroom kan gebruiken. Op android en windows is dat toch echt een stuk lastiger.

Receiver staat netjes in het Tv meubel en zeker de nieuwere worden helemaal niet meer zo heet gelukkig.

Auto sleep en wake schelen ook nog eens een hoop.
Sonos staat niet alleen in hetgeen wat ze doen. Zelf heb ik Sonos en altijd zeer enthousiast maar de laatste zet met hun app die buiten slecht functioneerd, duidelijk ook een zet is maar het minen van mijn data en daar weer op termijn financieel gewin uit te slaan, dat staat mij toch echt niet aan. En dan heb ik het nog niet over het afhankelijk zijn van internet gebruik voor mijn hardware dat is echt not done.

Nu zit ik zelf te wachten op een leuke headset om s avonds tv te kijken, ik heb hier specifiek op gewacht terwijl ik met mn apple tv een goed alternatief heb, dit is dan ook erg teleurstellend.

Nou zijn er alternatieven van Bose en Denon en de stap naar iets nieuws wordt toch steeds interessanter. Ik ben bezig met een nieuwe woning en waar tot een half jaar terug de keus snel gemaakt is, ben ik dankzij alle recente missers van Sonos niet zo zeker wat het volgende wordt.
Bose QuietComfort 45.
Welk gemak is dit dan? Want met een moderne AV doe je net hetzelfde.
Kabels werk je natuurlijk mooi weg, beetje handigheid en je slijpt die in of achter de plinten.
AVR die zet je natuurlijk bij ih serverrack.
Een leuk stel boekenplank speakers klinkt sowieso beter. Koop daarbij een Bluesound Node en je hebt een veel leuker systeem.
Iets beter, maar soundstage is opmerkelijk kleiner - eveneens gebrek aan draadloze opties tenzij je de niche markt ingaat of draadloze adapters koopt.

Sonos is gewoon erg goed in wat het doet. Er is geen alternatief, tenzij de setjes van Sony en Samsung die veelal sneller obsolete zijn.
Er is geen alternatief? Ik noem letterlijk bluesound, het betere OS wat mij betreft. Als je dan toch draadloos wilt en relatief high end. Ga dan voor een set als Sonus Faber Duetto.

Het woord soundstage en Sonos voelt vrijwel als tegenpolen van elkaar, het geluid is nauwelijks beter dan een draadloos JBL speakertje.
Je weet dat je linkt naar een setje van 4000 piek :+
Het begrip alternatief is dan wel wat opgerekt :Y)
Nee, hij noemt Bluesound als alternatief voor Sonos. Daarnaast meldt hij een Sonus Faber speakersetje als high-end alternatief. #lezen
Er zijn zat alternatieven. Een simpele airport express of AppleTv is er al 1 van. Die doen gewoon airplay 2 en dus high quality digital audio.

Kan ook ingebouwd zitten in je receiver. Denon doet dat bijvoorbeeld by default.

Nee alternatieven te over, alleen niet als je in het android ecosysteem zit, maar dat is een keuze.
Volgens mij ben je nu appels (haha) met peren aan het vergelijken. Airplay is alleen maar een (gesloten) protocol, niks meer dan dat.

Ja, oa Denon receivers ondersteunen AP, maar het hele multiroom gebeuren is gewoon Denon Heos. Dat heeft geen hol meer te maken met Airplay.

En je opmerking over Android raakt kant noch wal.
Ja, oa Denon receivers ondersteunen AP, maar het hele multiroom gebeuren is gewoon Denon Heos. Dat heeft geen hol meer te maken met Airplay.
Jawel want ik kan dat ook doen met andere devices. Zoals Bose soundtouch 10 oid. Multiroom audio met airplay is niet vendor locked en kan met allerlei vendoren tegelijk. Je bent dus niet afhnakelijk vane en sonos of een heos.

Maar dat werkt op android niet en dan ben je dat dus weer wel en moet je in een vendor locked ecosysteem. Dan kun je niet denon en sonos in dezelfde multiroom setup zetten.
Helemaal akkoord - ik snap de keuze voor sonos helemaal niet, het lijkt me vooral een zeer goed marketing bedrijf.
Het is tenslotte 2024. Goede marketing - een goed imago - gaat boven goede kwaliteit.
Sinds de uitvinding van mp3 (misschien zelfs sinds de CD) is kwaliteit ondergeschikt aan marketing.
Dit dus. Overigens paar sonos voor de slaapkamer maar gemiste kans dat de hoofdtelefoons niet via WiFi lopen.
Maar dat is toch appels met peren vergelijken: boekenplankspeakers zijn bekabelde speakers, Sonos is draadloos.
Speakers die aan het lichtnet moeten zijn niet draadloos.
Flauw... bekabeld slaat natuurlijk op de dataverbinding.
Ja zo kan je natuurlijk alles mooi verkopen. Maar of er nu een stroomkabel of een audiokabel weggewerkt moet worden is in veel gevallen om het even? Sterker nog, audiokabels laten zich makkelijker wegwerken omdat ze in de regel een stuk dunner zijn. En je houdt stopcontactaansluiten over.

Je ruilt enkel de ene kabel voor de andere. Nu zijn er vast use cases waar het alsnog veel praktischer is. Maar de ene speaker draadloos noemen en de andere niet, terwijl er sprake is van precies evenveel kabels, is jezelf voor het karretje van de marketeers laten spannen.
Bluesound is beter dan Sonos. Maar er zijn nog wel wat merken beter dan Sonos.

Voor hoofdtelefoon zou ik eerder kijken Bowers & Wilkins Px7 S2e of naar Sony.

Ik zou nooit meer voor Sonos kiezen. Dat ziet er mooi uit maar wat geluid betreft mag je de lat niet hoog leggen.

Ook de gebruiksvriendelijkheid is twijfelachtig. Ik heb gisteren na 3u miserie mijn Sonos installatie op een ander draadloos netwerk gekregen.

Niets maar dan ook niets werkte van de eerste keer. Wiif-switch in app was stuk, 5Ghz connectie sub en satelieten verstoord, NFC tags die niet werkten, speakers die niet samen te voegen waren en ga maar door.

Ter vergelijking. Daarna heb ik voor het eerst HomeAssistant opgezet op een virtual machine en 4 toestellen verbonden met een kleine automatie op 30min. 10x vloeiender dan Sonos.
Voorbeeld:
Ik heb jaren geleden mijn Sonos One verkocht en er mij een Denon Home 150 mee in de plaats gekocht: zelfde geluid, zelfde formfactor, maar veel meer aansluitingen (aux in, BT, airplay, spotify-connect, ethernet) en dus veel meer gebruiksgemak.
Ik weet van Sonos dat ze uitgebreid gebruikersonderzoeken doen. Zo had ik ook eens een gebruikersonderzoek van hun gedaan waar ze onderzoek deden naar een... hoofdtelefoon. :+

Zelf zou ik deze hoofdtelefoon niet aanschaffen. Pas vanaf een tweede generatie wordt het denk ik meer interessant. Als ze slim zijn luisteren goed naar de kritieken uit de reviews en zal de volgende generatie daarop aangepast worden.
Als ze slim zijn luisteren ze naar de kritiek? Wel eens op het forum van sonos geweest? Ze luisteren helemaal nergens naar. Op de playstore krijgt de app een schamele 2.1
Het is schreeuwend duur, ik heb inmiddels 11 Sonos producten in mijn huis hangen. Het werkt nooit vlekkeloos. Als het werkt ben ik er blij mee.
Wat ik me dan afvraag, bij zo'n ervaring, hoe kom je dan in hemelsnaam nog steeds aan 11 producten in je huis, en haak je niet af na de eerste (of 2de) negatieve ervaring in combinatie met de prijs, waarvan je zelf al aangeeft dat het zeer duur is. Zo raak je (bijna) gevangen lijkt me in een eco systeem waar je eigenlijk niet tevreden over bent, maar ook vermoed ik maar weer lastig vanaf stapt omdat je er al zo diep in zit.

Ik had bijvoorbeeld hetzelfde bij die jongen die op TV reinterviewed werd tijdens het Van Moof faillissement die maar 3 van Moof fietsen had gekocht, zodat hij altijd zeker wist dat er een niet bij de fietsenmaker stond vanwege de vele defecten, in plaats van gewoon over te stappen op een merk waar kwaliteit wel hoog in het vaandel staat.
In het kort: wel de prijs, niet de kwaliteit
Kortom; echt Sonos. :+
Ik ben te veel liefhebber om van wat dan ook van Sonos te kunnen genieten.
Oneens. Voor een wireless solution is sonos zo'n beetje the best you can get.

Kan beter, maar dan gewoon wired. Dus dat heb ik zelf (ook).

Jammer dat ze dan zo'n product met bang & olufsen vibe uitbrengen.
Dit is toch Sonos in het kort? Ziet er leuk uit, klinkt voor geen meter. Volgens mij geld dit voor al hun producten..
Vreemd, reviewsites die gespecialiseerd zijn in deze producten zeggen iets anders: https://www.whathifi.com/reviews/sonos-arc

"Volgens mij" is dit gewoon je persoonlijke mening die niet gestaafd is op feiten.
whathifi is dan ook gespecialiseerd in het verkopen van snake oil.

Een usb kabel beoordelen op geluid bijvoorbeeld
maar een sonos arc is een heel ander product dan deze hoofdtelefoon
Volgens mij probeert Sonos een modernere versie van Bose te zijn: premiumfeel en gebruiksgemak op 1, geluid op 2.
Voor hetzelfde geld kun je beter geluid krijgen, maar ben je meer aan het instellen en is het allemaal wat minder slick.
Dat is volgens mij een afweging die je prima kunt verantwoorden, maar we moeten niet doen alsof Sonos het summum van geluidskwaliteit is.
Volgens mij weet jij niet wat goede geluidskwaliteit is als je dat dus zegt over de Bose QuietComfort 45.
En dan kom je met whathifi?

:D
Zijn genoeg andere sites, je kan toch niet zeggen dat hun geluid brol is?
Sorry maar "Dit is toch Sonos in het kort? Ziet er leuk uit, klinkt voor geen meter." zonder het ook maar met iets te staven is gewoon zever :)

https://hifi.nl/artikel/29212/Review-Sonos-Arc-soundbar.html
https://fwd.nl/audio/revi...rade-voor-sonos-soundbar/
https://www.cnet.com/reviews/sonos-arc-review/

Of gebruik zelf Google.
Het is geen persoonlijke aanval op je setup thuis. Sonos biedt gemak, looks en OK geluid voor een flinke prijs, dat is het verdienmodel.

Stel voor hetzelfde geld passieve speakers en een versterker samen en het klinkt over het algemeen een stuk beter.

Sonos doet het prima maar het blijft een beetje de Apple van de muziekapparatuur.
Dit dus. Ik heb in de keuken een Sonos van Ikea hangen. Die klinkt perfect... Voor de use-case. Zijnde: radio en af en toe Spotify streamen voor wat achtergrondgeluid in huis. It just works.

Als ik écht naar muziek wil luisteren zet ik de receiver met de B&W's wel aan.
Ik kan met net zoveel links komen die het tegendeel beweren. Maar dat ga ik niet doen, want dat heeft geen zin ;)
Je doet het er een beetje om, of niet? Je eerste link grossiert in reviews van bijvoorbeeld "magische doosjes" om je CD's mee te demagnetiseren.
1. Dit is de Sonos Arc, niet Ace.
2. Als je met een review komt, link er dan een van de weinige èchte review sites, zoals RTINGS.
Bewust niet de Ace, maar de Arc, voor deze quote van de OP: "Dit is toch Sonos in het kort? Ziet er leuk uit, klinkt voor geen meter."
En een 7,5 is niet "klinkt voor geen meter", maar een "beter dan he gemiddelde".
De prijs staat er naast, want dan moet je heel het ecosysteem reviewen.

Ben helemaal geen Sonos fanboy, zeker niet, maar zo'n posts als deze ruiken naar dezelfde mensen die Apple aanvallen. Is de iPhone de beste prijs/kwaliteit? Zeker niet, maar het is het ecosysteem die erbij hoort en ook gewoon wat de consument ervoor wil betalen. Als je eenmaal een product hebt die verkoopt, aan de prijs waaraan je het wilt verkopen, dan ben je als bedrijf goed bezig.
Geluid is heel persoonlijk, er zijn ook mensen die muziek luisteren met het luidsprekertje van hun mobiel. Wij zijn heel tevreden met onze Speakers.
Ja. En er is ook zoiets als prijs kwaliteit en niet beter weten.

Vooral bij de eerste is bij Sonos de balans compleet zoek.
Vooral bij de eerste is bij Sonos de balans compleet zoek.
Dat is volgens jouw oren zo, volgens oren van andere mensen niet.
En zo is dat, ik heb een TCL soundbar van 200 euro, een hele upgrade wat betreft geluid bij series en films thuis via tv speakers. Ik ben daar tevreden mee.
Ik heb best wel wat verstand van serieuze audio. Iemand die zegt, sonos klinkt echt voor geen meter, die heet er naar mijn mening geen verstand van.

Een setje play 5’s, rechtop in stereo (evt. met een sub), die klinken best aardig.

in ieder geval voor casual luisteren. Bij een serieuze luistersessie vallen ze wat meer door de mand. Maar dat ze echt voor geen meter klinken, dat is echt bs.

[Reactie gewijzigd door ZeromaNoiS op 22 juli 2024 14:11]

Oke, prima. Jij mag dat vinden.
Jazeker. Ik geloof niet dat je ooit echt naar een goed gepositioneerd setje play 5’s hebt geluisterd met high res lossless input.

Dus dat de statement, sonos klinkt voor geen meter, meer is gebaseerd op je onderbuik of ervaring met een play 1 ergens in een hoekje weg gefrommeld.
Anoniem: 1597650 @Visgek825 juni 2024 10:20
zozo
High res of niet, met sonos voegt dat niet zoveel toe. Intern wordt her namelijk weer gedownsampled zodat het over wifi weer netjes op tijd binnen is.

Dat gesegd hebbende zijn de 5s ook een van de weinig producten waarvan ik denk ja. Die zijn nou echt voor hifi liefhebbers gemaakt. Grote volumeuse kast. Grote mid driver, goed bemeten reflexpoort en een analoog in voor platenspeler bijv.

Maar dat is dan ook een heel ander product dan deze ace en ook een arc. Een arc heeft gewoon niet het luchtvolume om fatsoenlijk te kunnen klinken zonder hulp. Als centerchannel zou ie het goed doen, maar de volledige fronts vervangen? Dan ga je toch gauw mid-laag/mid missen of vervormt krijgen op volume.
het is ook gewoon zo. In hun prijssegment mag je wel beter geluid verwachten, maar het is nog steeds een heel stuk beter dan de goedkope setjes die de gemiddelde consument in huis heeft.
Ik vind de conclusie alleszins mild voor een headset van € 500 die op tal van vlakken tekort komt. Over smaak valt niet te twisten, maar dat betekent eigenlijk het tegenovergestelde: de looks zijn persoonlijk. Kunstlerenschelpen zijn allesbehalve een garantie voor de kwaliteit van de uitstraling; het zit prima, maar vroeg of laat gaat dat leer bladderen of schilferen.
Geluidskwaliteit daarentegen... dat is meetbaar en dat is gemeten. Het lijkt erop alsof er "voor een eerste poging" minder kritisch gekeken wordt. Maar dan moet je voor je eerste poging geen € 500 vragen.
Ik ben het met je eens. Voor €500,- verwacht ik echt leer. Nu stevig, maar het ziet er niet uit na een jaar of twee intensief gebruik.
In hoeverre zou dit door Sonos nog aan te passen zijn door software updates?
Ik vind het heel bijzonder dat ze de review hebben laten doorgaan zonder te kunnen vergelijken met de enige echte concurrent voor deze koptelefoon (qua looks, prijs & doelgroep) Apple Airpod Max.
Nou aan de conclusie te zien was het het wel waard de rest van je klanten volledig over de zeik te helpen. PlayStore rating is nu 1,2 :')
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sonos.acr2

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 22 juli 2024 14:11]

Dank voor de review!

Ik sla over…

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.