Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Google concurreert vooral met zichzelf

Pixel 8a Review

18-05-2024 • 06:01

114

Singlepage-opmaak

Conclusie

De Google Pixel 8a is een stevige, fijn aanvoelende smartphone die dankzij veel overeenkomende eigenschappen van zijn grotere broer, de Pixel 8, niet overkomt als een midrangetelefoon. De Pixel 8a heeft dezelfde soc, dezelfde hoeveelheid geheugen en een feller scherm met dezelfde refreshrate van 120Hz.

Het is een midrangetoestel, dus er zijn wat dingen waarop is bezuinigd. Zo is de cameraopstelling wat minder. De foto’s die met de 8a worden gemaakt, bevatten iets minder details dan die van de Pixel 8. Daarnaast is de behuizing van plastic. Hoewel dit een smartphone in mijn ogen niet per se 'degradeert' tot budgettoestel, worden smartphones met een glazen, metalen of keramische behuizing toch als meer premium gezien. De plastic behuizing van de 8a voelt in elk geval juist hoogwaardig aan. Daarnaast lijkt er te zijn bezuinigd op de koeling van de chip, waardoor deze sneller opwarmt en daardoor sneller wordt teruggeklokt. Hierdoor zal de 8a op sommige vlakken iets trager presteren dan een normale Pixel 8. Bij standaardhandelingen zul je hier echter niets van merken, dus dit is zeker geen dealbreaker.

Op softwaregebied is de telefoon gelijk aan zijn grote broer. Alle toeters en bellen die op de Pixel 8 te vinden zijn, waaronder die op AI-gebied, zitten ook op de Pixel 8a. Op dat vlak lever je dus niet in. Daarnaast heb je gewoon zeven jaar support van Google, tot 2031, terwijl Samsung bijvoorbeeld zijn budgettoestellen vijf jaar voorziet van updates en de AI-functies weglaat. Voor dit geld kun je echter ook een high-end Samsung van vorig jaar kopen. De Pixel 8a heeft aan de Galaxy S23 namelijk een flinke tegenstander. De soc van dat toestel is krachtiger dan die van Google, maar je moet het wel met twee jaartjes minder softwareondersteuning doen en met meer bloatware.

Je krijgt dus best wat smartphone voor je geld als je voor de Pixel 8a kiest. Je krijgt een smartphone die net zo veelzijdig is als de Pixel 8 voor veel minder geld, tenminste als de Pixel 8 nog voor zijn introductieprijs van 800 euro te koop zou zijn. Dan is de 550 euro die je moet neertellen voor de 8a een flinke vooruitgang. De afgelopen maanden is de prijs van de Pixel 8 echter flink gedaald en je koopt die nu voor ongeveer 600 euro. Op de vraag of je nu voor de Pixel 8a of Pixel 8 moet gaan, kan ik alleen maar het volgende zeggen. Hecht je veel waarde aan de camera’s en wil je een glazen behuizing voor het premiumgevoel, leg dan die vijf tientjes meer neer en ga voor de Pixel 8. Vind je de net genoemde dingen niet zo belangrijk, houd die vijf tientjes dan in je zak en ga voor de Pixel 8a.

Reacties (114)

114
113
59
1
0
37
Wijzig sortering
Alrijd dat traag opladen. Wat is traag opladen?

Dat was volgens mij bij de Pixel 8 ook een punt maar die heb ik en ik kan me totaal niet vinden in dat punt mbt traag opladen.
Van langzaam laden is geen enkele accu er slechter op geworden, van snelladen wel.
Dat klopt, maar er is een punt waar nog trager laden geen noemenswaardig voordeel meer oplevert in levensduur van de batterij. Waar de gemiddelde accu prima tegen laden met 1 C kan, is gemiddeld laden met 0.5 C hier (ruim 2 uur laadtijd) niet meer te rechtvaardigen met het argument 'batterij levensduur'.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 22 juli 2024 13:20]

De C van een laadconstante is niet de C van een Coulomb (1A * 1s).
Je hebt gelijk. Ik zal het aanpassen.
Standaard traag laden maar soms is snelladen is echt een uitkomst.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 13:20]

Ik vind het sowieso ook een iets té toevallige correlatie dat de merken welke relatief langzaam laden - Google, Samsung, Apple en Fairphone - wel net juist de merken zijn welke een relatief lange softwareondersteuning aanbieden. Dat terwijl de merken welke een stuk kortere ondersteuning bieden er minder een probleem mee hebben 100W of meer een telefoon in te jagen. Het is niet onderbouwt of iets dergelijks maar vind het wel zó toevallig, alsof de fabrikanten zelf ook wel weten dat snelladen tot een kortere levensduur leidt en het daarom niet wordt aangeboden in producten welke lang mee kunnen gaan zoals een Pixel.
Waarom wordt het throttelen niet als negatief meegenomen in de eindbeoordeling. Als een toestel hapert als het warm wordt of een te zware applicatie dan wil je dat toch weten? Voor mij een reden om het betere model te kiezen.
Dat schijnt dus wel mee te vallen...
Eigen ervaring met meerdere telefoons.

[Reactie gewijzigd door Ewivis op 22 juli 2024 13:20]

Dat schijnt dus wel mee te vallen...
Eigen ervaring met meer telefoons.
Met wetenschappelijke onderbouwing of ga je nog meer onzin uitkramen? Er is echt geen enkele onderzoeker geweest die beweert dat snelladen geen negatieve impact heeft op de levensduur van een accu, ten opzichte van normaal langzaam laden.
Traag laden kan in de praktijk wel degelijk slecht zijn voor je telefoon. Want in de praktijk worden traag ladende apparaten soms een hele nacht aan een oplader gehangen, want het duurt te lang om op te wachten. Hierdoor worden deze accu's regelmatig tot 100% opgeladen.
Het is bewezen beter voor een accu om deze niet verder dan 80% op te laden. Dus liever een accu tussen 40% en 80% lading houden met een snellader, dan met een trage lader regelmatig tot 100% op te laden.

Temperatuur is trouwens ook erg belangrijk en moet zeker gemonitord worden, anders slijt je accu wel door snelladen.

Ik laad al jaren snel mijn telefoon(s), maar laat de lading bijna altijd tussen 40% en 80%. Dit heeft er voor gezorgd dat de beschikbare capaciteit in al die jaren nog nooit onder 90% is gekomen.
Als je de lading wilt beperken, is het dan niet nuttiger precies dat te doen? Mijn Samsung kan gewoon tot 85% opladen en dan stoppen.
Dat verschilt per telefoon. Want op veel telefoons kan het niet. Het zou mooi zijn dat het standaard in te stellen is.
Ja dat is waar. En ik heb de optie, maar gebruik hem niet, want de 15% minder lading zou me te weinig zijn. Ik heb wel één keer de batterij moeten vervangen (vooral ook door hitteschade in de zon in India), maar goed, zo vreselijk duur of lastig is dat ook weer niet. Voor mij is het hele thema niet zo enorm belangrijk en ik wil me niet voortdurend zorgen moeten maken om mijn batterijgezondheid.
Ik laad al jaren snel mijn telefoon(s), maar laat de lading bijna altijd tussen 40% en 80%. Dit heeft er voor gezorgd dat de beschikbare capaciteit in al die jaren nog nooit onder 90% is gekomen.
Dat is 90% waarvan je minder dan de helft benut.
Meestal heb je die 100% capaciteit niet nodig maar op sommige dagen wel en dan is het wel fijn als dat na 3-4 jaar gebruik nog steeds mogelijk is.
De vraag is, maakt het wat uit?

Als je van plan bent om vijf jaar met een telefoon te doen, dan zou ik niet gaan snelladen en de maximale laad-SOC bij voorbaat verlagen.
Als je, net als de meeste mensen, slechts 2-3 jaar met een telefoon doet, kun je gewoon snelladen.

Fabrikanten brengen echt geen telefoons uit waarvan ze niet van tevoren hebben getest dat deze jaren intensief gebruik kan weerstaan. Anders gaan ze ten onder aan garantiekosten. Dit soort producten worden gemaakt door honderden engineers, denk je niet dat ze de effecten van snelladen tot in den treure hebben getest voordat ze miljoenen telefoons produceerden?
Ja en neen.
Dat producten uitvoerig getest worden, ja. Dat er alle 'fouten' uit zijn, neen (het gebeurt regelmatig dat nieuwe producten of updates binnen de korstste keren soms zelfs grove fouten vertonen).

Maar iets helemaal anders: vaak worden producten helemaal niet geoptimeerd op lange houdbaarheid, of lange batterijduur (totale levensduur), etc. A case in point: smartphones, tablets en laptops worden dunner en dunner gemaakt, in de veronderstelling is dat ze daarom aantrekkelijker zijn - Apple heeft die trend in hoge mate aangezwengeld. In die mate dat veel smartphones een wegwerpproduct zijn geworden, omdat vervanging van een batterij quasi onmogelijk is of heel duur.

Het testen dat gedaan wordt werkt doorgaans als volgt: voor de fabrikant komt het erop aan dat het toestel ruim de garantieperiode kan overleven, maar als het daarna vlug onbruikbaar wordt voor praktisch gebruik, dat is graag (en bewust) meegenomen.

Gelukkig zijn er de voorbije jaren ook grote fabrikanten die de klok gedeeltelijk terugdraaien, naar betere repairability (o.a. Lenovo, de Android markt is zo groot dat je meer keuze hebt...)

[Reactie gewijzigd door D100 op 22 juli 2024 13:20]

Het testen dat gedaan wordt werkt doorgaans als volgt: voor de fabrikant komt het erop aan dat het toestel ruim de garantieperiode kan overleven, maar als het daarna vlug onbruikbaar wordt voor praktisch gebruik, dat is graag (en bewust) meegenomen.
Ja, geniale bedrijfsstrategie, vooral als je niet langer dan 6 maanden wil bestaan. Jij raadt Mercedes dus aan staal te gebruiken dat na 5 jaar doorroest zodat mensen om de 5 jaar een nieuwe auto kopen? Nikon en Canon moeten scherpstelmotortjes in hun lenzen gebruiken die na 4 jaar versleten zijn? Harde schijven die na 3 jaar vastlopen en SSD's die de geest geven nadat de cellen 5x gewist zijn? Wow, jaar in jaar uit topomzetten gegarandeerd!!

Allemaal net buiten de garantieperiode natuurlijk, hebben mensen geen enkel probleem mee. Met D100s 'planned obsolescence' strategie bouw je een trouwe schare gebruikers van jouw merk op die jarenlang -in Apples geval al meer dan 47 jaar- constant jouw snel onbruikbaar geworden producten moeten blijven vervangen door dure nieuwe en je zo het succesvolste elektronicabedrijf ter wereld kunnen maken!
Lezen is natuurlijk ook een kunst. Er staat helemaal niets over planned obsolence, alhoewel dat ook wel eens zal voorkomen, maar dat is niet gemakkelijk. Er staat het is goed meegenomen (als het gebeurt binnen redelijke perken).

Het voorbeeld van een auto illustreert dat, een auto, laat ons zeggen de motor, als die 5 jaar/100.000km moet kunnen meegaan, dan is die zo geconstrueerd dat die ook 10 jaar meegaat. Ook al zou men obsolence kunnen engineeren, dat is in dit geval moeilijjk en risicovol, en schaadt het imago.

Aan de andere kant, een batterij, voor goedkopere consumerproducten, heeft per definitie obsolence ingebouwd, slijtage. De producent zou dan het apparaat kunnen ontwerpen zodat de aan slijtage onderhevige batterij uitgeflipt en vervangen kan worden. Niet dus - tegenwoordig - voor het merendeel. Dit is goed meegenomen, en een veeleer toevallige vorm van obsolence, doch de producent is zich daar zeer van bewust.

Ik dacht wel dat halve lezers dit verkeerd zouden interpreteren, maar ja, zo is dit forum... Ik ben niet van plan aan deze draad nog aandacht te besteden. Nice day.

[Reactie gewijzigd door D100 op 22 juli 2024 13:20]

Je hebt zeker deels gelijk maar dit forum geeft net als de huidige maatschappij de voorkeur aan één partij om de andere enigszins de grond in te trappen omdat ze niet verder denken of het empathie ontbreekt. Fabrikanten kunnen wel degelijk componenten implementeren die veel robuuster zijn of langer meegaan maar dit expres niet doen om zo ervoor te zorgen dat een product minder lang meegaat. Logisch ook gezien dit winstgevende bedrijven moeten zijn. Mensen slikken dit bij een nieuw product omdat ze het kunnen betalen en het na 3 jaar prima vinden om deze te vervangen voor een nieuwe terwijl mensen bij een 2de hands of refurbished model veel minder moeilijk kunnen doen gezien de verlopen garantie periode en het voordeel dat ze een lagere prijs betalen en dus de eventuele gevolgen voor lief nemen.
Dat klopt natuurlijk, een fabrikant wil geld verdienen.
De garantietermijn binnen de EU is 2 jaar, dus een product zal ontworpen worden om net iets langer mee te gaan dan die tijd (daarom zou het ook goed zijn als de EU die garantietermijn verhoogde).
Maar dat is niet a.g.v. een ingebouwde kill switch maar slijtage, dus er zit wel marge in om langer mee te gaan.
Bovendien moet de fabrikant ook rekening houden met zware gebruikers, die anderhalf of misschien zelfs twee ladingen per dag nodig hebben.
Nergens last van wat jij typt..hij gaat nog steeds 2 dagen mee op mijn oude k20 pro xiaomi ;)
Softwareondersteuning is niet gelijk aan garantie. Denk dat die nog steeds gewoon twee jaar is.
Nou nou, hij geeft toch aan uit eigen ervaring? En wat je zegt kan kloppen echter denk ik dat het ook wel mee valt. Ook eigen ervarig, en dan op basis van jaren lang OnePlus modellen gehad met dus snelladen, en nu alweer 3 jaar een S21 Ultra. Voor mijn gevoel is de batterij van de Samsung nu net zo slecht als mijn OnePlus was na dezelfde periode van gebruik. Voorgaande Oneplus modellen zelfde verhaal, na 2 jaar was de batterij minder ja, maar nou ook weer niet zoveel minder dan een toestel dat langzaam doet laden.
Het probleem met snelladen is dat er meer warmte gegenereerd wordt. Maar bij snel laden is die warmte van kortere duur dan dat je langzaam aan het laden bent en je telefoon aan het gebruiken bent omdat ie nog niet vol genoeg is. Dat merk ik vooral nu ik de Samsung in gebruik heb. De OnePlus gooide ik een half uur aan de lader en klaar. De Samsung ben ik aan het gebruiken tijdens het laden omdat hij nog niet vol genoeg is... Voor de duidelijkheid, dit is niet wetenschappelijk he!
Je vergeet dat er al jaren lang technieken worden toegepast die het negatieve effect van snelladen beperkt. Beetje net zoals alle trucjes om het inbranden van oledschermen te beperken.

Of er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het effect van die trucjes weet ik niet (en dat lijkt me sterk) maar het neemt niet weg dat ook ik uit ervaring kan vertellen dat het geen probleem meer is. Vijf jaar lang mijn OnePlus 7 Pro aan de snellader gehad en nog steeds 83% accucapaciteit.

Ik weet niet waarom je zo overdreven defensief reageert maar het is geen schande om je mening bij te stellen op basis van nieuwe inzichten.
Je moet kijken in de praktijk en niet oh deze onderzoeker zegt bla bla bla...
Je hebt het zo te zien zelf nooit meegemaakt maar zeker op cnn wat gelezen?
Ik heb een Huawei P40 Pro+, met snelladen. Gekocht in februari 2021. Na ruim 3 jaar geeft AccuBattery Pro aan dat mijn accu nog op 81% zit. Vind ik zelf nog redelijk.

Helaas zit er tegenwoordig geen Huawei Service Center met in Nederland, anders had ik voor 39 euro een nieuwe battery gehad. Kan nog steeds wel, maar dan moet ik mijn mobiel per post versturen, dat doe ik liever niet.
Idd merk er ook weinig van, meerdere phones die snelladen.
Traag laden tot 100% is schadelijker dan snelladen tot 80%. En met een trage lader ben je al snel geneigd je telefoon heel de nacht aan de lader te hangen. Als je telefoon dan geen softwarematige begrenzing heeft richt je dus meer schade aan, dan wanneer je overdag zou snelladen tot 80%.
Maar dat is theoretisch toch? AFAIK gebruikt elke fabrikant wel speciale technieken daarvoor?
.de nieuwe batterijen zijn heel geschikt voor snelladen.

Wat is traag laden? Uurtje 3/4 wachten das traag.

Mijn oude k20 pro laat in 25 min full en dat is een phone uit 2019.

[Reactie gewijzigd door noway op 22 juli 2024 13:20]

Dat is wel knap. Waar elke review laat zien dat het met de bijgeleverde 18watt lader meer dan een uur kost.
Mijn telefoon doet er een half uur over met 80watt. En die telefoon is 2 jaar oud.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 13:20]

Ik gebruik alleen snelladen en heb nooit mijn batterij vervangen op mijn 6 jaar oude smartphone... Dus nee leugens
Het zal toch zo zijn, als ik kijk naar de oplaad tijd dan is dat echt super traag ja.
Ik heb een Pixel 7A en tov de OnePlus Nord CE die ik er voor had is t opladen nog steeds een punt van frustratie. De OnePlus was na 10min voor de helft vol, de pixel heeft er met moeite paar procent bij. Ik vond dat wel heel erg prettig en hoopte dat de 8(A) dit ook zou kunnen.
Het is toch wel een verschil een hoop andere telefoons kunnen meer richting 60W opladen en vaak ook nog over een langere periode de hoge snelheid vasthouden.
Toen ik van mijn OnePlus 9 naar Pixel 7a ging ging het opladen veel trager met DEZELFDEadapter. Dat alleen al maar als ik de juiste adapter voor mijn OnePlus had was het een verschil van 39 minuten tot 100% of 21 minuten tot 80% en bij de pixel meer dan 2 uur van 0 tot 100%.
Nou denk je oh je laad on de nacht of wat dan ook maar ik ben heel erg van goede batterij conditie dus probeer altijd 20-30% naar 80% te laden. Nou dat was toch wel even wennen.
Ik heb een Pixel 6 Pro en die gaat idd van 0 naar 100% in 2 uur. Maar 0 naar 50% doet ie in 32 minuten met een Ikea lader van € 6,99. Zéker niet zo snel als de Chinese merken, maar snel zat als het een keer nodig is. 's nachts staat ie op m'n 5 Watt draadloze lader en de wekker op 10:00 voorkomt dat ie boven de 80% doorlaadt. Voor mijn echt het beste van twee werelden.
0-50% vind ik persoonlijk minder belangrijk dan. 20-80%, dat duurt bij mij met de pixel 7a met een 65W usb c to c QC lader (natuurlijk overkill maar dus niet de bottleneck) iets meer dan een uur. Bij mijn oude telefoon was dit dichter bij t kwartier en dus 0-80 in 21 minuten.
Fijn dat het voor jou goed genoeg is, maar ik vind een kwartier of een uur toch wel echt heel significant voor hoe ik en ik denk best wat andere mensen hier hun telefoon gebruiken.
Is het onleefbaar, nee anders had ik wel een andere gekozen of deze verkocht, maar het was vervelender dan ik dacht in eerste instantie omdat ik niet doorhad hoe snel de OnePlus 9 zelfs op een laag voltage al laadde.
De Pixels met Tensor SOC (6 t/m 9) zijn grootverbruikers van accu, als je dat combineert met meer dan een uur moeten wachten tot de accu weer vol is dan mag dat gerust als hinderlijk worden aangemerkt.

Overigens staat er een behoorlijk duidelijke grafiek bij?

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 22 juli 2024 13:20]

Meer dan twee uur zelfs in dit geval...
Als je veel reist is een snelle lader een must, even 5 minuten aan de lader hangen in een vliegveld voor 30-40% is super chill zoals mijn redmi note 13 pro+ met 120w lader bijv.
Juist dit zijn de redenen ja. Vooral later als je accu iets minder meegaat. Met stedentrip tussen de uitstapjes door op de hotelkamer even bijladen terwij je je even douched enzo. Dan weer met een volle (OnePlus nu) de deur uit.
Al moet ik zeggen dat die van mn Nord na 4 jaar nog echt goed zijn werk doet.
Laden tijdens t vliegen?
Hij gaat zelfs BEWUST traag laden op basis van je alarm tijd. En dan is hij op dat moment vol.
Als je de standaard laadkabel die Google levert bij de Pixel gebruikt is het inderdaad traag laden, omdat die kabel niet veel aankan (ouder ontwerp kabel misschien?). Als je een goede 3rd party kabel pakt merk je dat je laadtijd (drastisch) omlaag gaat.
Alrijd dat traag opladen. Wat is traag opladen?
Was er maar een uitgeschreven recensie waarbij alle plus en min punten duidelijk uitgelegd worden, in plaats van alleen maar een conclusie vakje!

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 22 juli 2024 13:20]

Weet iemand of je er qua fotokwaliteit op vooruit of achteruit gaat ten opzichte van een Galaxy S20? Dat is dan wel een flagship maar ook een stukje ouder.
Ik denk wel vooruit, maar er is een site dxomark die heel veel telefoons en dan vooral de cameres uitgebreid checkt. Allicht dat ze de 8a nog niet hebben bekeken maar dan kan je een beetje de resultaten van de 8 nemen en die vergelijken met de s20. Bij Belsimpel nu echt wel een hele goede deal icm ben abbo en al helemaal als je een tel inruilt die nog waarde heeft krijg je er nog 150 euro bovenop. Zou het bijna zelf ook doen maar ja heb net een nieuwe tel :p
Dit inderdaad, voor meer info bij zijn tekst
https://www.dxomark.com/google-pixel-8a-camera-test/
Pixel 8a score van 136 totaal, zelf kan je subcategorieën bekijken.
https://www.dxomark.com/s...n-with-a-good-ultra-wide/
De s20 zelf kan ik niet vinden, FE en oude test geeft 115.
Foto kwaliteit is bij telefoons nog steeds vooral software verwerking. Bij de S20 heb je er meer last van dat jouw S20 foto verwerking van 2020 heeft in plaats van dat de flagship niveau hardware van 2020 te verouderd is. Recentere (Niet Ultra) Galaxy telefoons hebben dan ook niet een veel indrukwekkendere foto sensor dan de S20 series maar de software voor het verwerken van foto's is een hoop verbeterd.

De S22 maakt al veel betere foto's dan de S20 maar sinds de S22 vind ik dat de S24 maar een klein stukje erop vooruit is gegaan.

De Pixel staat bekend om zijn zeer goede software verwerking van foto's met HDR+, dan heb je ook over het algemeen veel betere foto's dan de S20.
Ik lees op het forum dat sommige de pixel 8a, al dan niet met abbo en cashback voor 299 hebben gekocht. Dan wordt het een ander verhaal natuurlijk.
Inderdaad. Inclusief abonnement (1j a 7€/mnd) kosten ben ik minder dan 300 € kwijt. Ca. 200€ voor de telefoon zelf (352€ bij abo-150€ cashback). Ik had liever de 8, maar dit was gewoon een goede deal.
Heb je daar een link van?
Belsimpel icm Ben abbo. Misschien ook wel andere providers. €250,- korting plus €150,- gegarandeerde inruilwaarde voor vrijwel elke telefoon ongeacht de staat, + x aantal euro voor de daadwerkelijke waarde van je telefoon.. maakt dat wij de pixel 8a voor slechts €150,- + abbo hebben gekocht.

https://www.belsimpel.nl/google-pixel-8a/128gb-zwart
De €150 is toch geen cashback maar Play Store tegoed? Of heb ik dat verkeerd begrepen? Ik vind dat toch echt wel wat anders.
Dat heb je verkeerd begrepen.
Belsimpel met het goedkoopste 50+ abonnement. Ik had geen abonnement nodig, maar dit was voor mij de goedkoopste manier.
Klopt. Momenteel bijvoorbeeld via KPN i.c.m. maandelijks opzegbaar abonnement voor €415 (inclusief 1 maand abonnement). Daar gaat dan nog in ieder geval €150 vanaf als je een (oude) telefoon hebt die je in kan/mag ruilen. Ik heb een Samsung A40 ingeruild en kwam uiteindelijk op €242 voor de Pixel 8a uit. (De A40 had nog wat inruilwaarde naast de €150.)
Pixel 8a gekocht voor 308 euro via Belsimpel, min 150 euro extra inruilwaarde en 70 euro voor mijn oude toestel betekent dat ik 88 euro betaal voor de 8a.
Op het moment kun je hem voor €168 kopen met een Ben abonnement bij Belsimpel (met €150 terug, maar je kunt elk type telefoon dus ook een hele oude inruilen). Zo wordt het een heel ander verhaal inderdaad.
Helaas niet elk type telefoons, mijn pixel 3a of andere oude telefoons geven 0 euro en dan krijg je niet de extra 150
Niet iedere oude telefoon. Hij moet wel meer dan 0€ waard zijn in de tool van Belsimpel. Een standaard Galaxy S8 is bijvoorbeeld niet goed genoeg.
Ik heb de pixel8a besteld zonder abbo met een korting van 150,- en krijg nog 42,- terug.
Met 357 euro valt dat perfect dat ik voor een mobiel over heb.
Als je inruil van mn oude S20 FE meerekent dan ben ik nu in totaal maar 119 euro kwijt voor de 8a :)
Je kan hier zien of je je telefoon kan inruilen. Mijn Pixel 4a wordt helaas niet meer geaccepteerd. https://tradein.recommerce.com/#/belsimpel/nl
Niet dat we er wat aan hebben maar in de Pixel landen met een inruilprogramma krijgen ze ook (minstens) €150 inruil korting en daar wordt een 3a nog wel geaccepteerd. Zelfs voor een Nokia 3 krijg je nog een paar tientjes extra (wel apart dat ze enkel een Nokia 3, 3.1 en 5 accepteren). In de NL store krijg je enkel €150 winkeltegoed ...

[Reactie gewijzigd door apis29 op 22 juli 2024 13:20]

De reden dat ik voor de 8 over de 8a zou gaan zijn de afmetingen. Jammer dat hij ondanks een kleiner scherm toch groter is. Zou die het formaat van de S23/S24 hebben gekregen (of liever nog iets kleiner) had ik hem direct gekocht.
Precies. Dat formaat blijft een ding. Steeds weer 152 mm of meer en voor mij nét te groot. De Pixel 9 wordt ws weer iets groter dan de 8. Dan blijft de Pixel 8 als 'kleinste' over. Ik blijf vooralsnog bij mijn Pixel 5. 6 inch, 144.7 mm, met een hand te bedienen en altijd feilloos werkende finger print reader. Sterker nog. Ik heb er een Pixel 5 bijgekocht. Dan maar geen updates meer. Ik ga voor het kleinere formaat!

Ik hoop dat Google eens drie smaken maakt. Small, medium en large. Formaatwensen opgelost!
Als er markt voor was hadden ze dat allang gedaan. Vroeger dacht ik ook klein is beter, maar het is gewoon gewenning. Niks mis met de huidige formaten.
Jammer genoeg worden de zakken in mijn broeken niet evenredig groot.
het is gewoon onpraktisch om met zo'n phablet in je broekzak te fietsen.
Gelukkig zijn er jaszakken
Een handtas kan ook…
In de zomer draag ik geen jas.
als er geen markt voor was dan zou de standaard S-series (non-plus/ultra) ook niet al jarenlang een van de best verkochte telefoons zijn wereldwijd.
Dank voor de heldere review; wat dat betreft wacht ik altijd op tweakers voor het definitieve oordeel. Lijkt erop dat dit m’n volgende gaat worden.

Vraagje: in welke mate zijn de testfoto’s in origineel formaat te bekijken als je de website bezoekt met je telefoon? Ik krijg direct pixels (ha ha) als ik ook maar enigszins inzoom.
Tip: wanneer je de volledige resolutie opent kun je de foto open in een nieuwe tabblad (via long press). Dan heb je iets meer controle.

Niet ideaal nog. Hoop dat het helpt.
Dank voor de tip; echter lijkt het dan nog steeds een lage resolutie te zijn. Ik ga straks eens vergelijken met m’n laptop maar ik vermoed dat de mobiele agent van de browser de boosdoener is
Ik zou zeggen kijk eens bij belsimpel, als je telefoon nog 1 euro waard is krijg je 150 euro korting , verder krijg je daar op nog een bedrag na beoordeling van je oude mobiel.

Dan wordt dat ding wel heel stuk goedkoper
Deze actie heb ik ook gedaan. Moest mijn abonnement toch verlengen en oude toestel was nog 50 euro waard. Onder de streep kost de 8a mij nu 150 euro en betaal ik 10 euro per maand voor mijn abonnement (geen toestel bundel). Ik betaalde eerst 15 euro. Dus voor mij was de keus makkelijk. Tot nu toe ben ik erg blij met de 8a. De 7 jaar ondersteuning is voor mij ook een groot pluspunt.
Ik heb overigens de 256gb variant.
Het komt niet heel vaak voor dat schermen op smartphones daadwerkelijk in de buurt komen van de door de fabrikant beloofde waarden, maar Google heeft het met de Pixel 8a voor elkaar gekregen. Als 15 procent van het scherm wit is, is de gemeten helderheid 1907cd/m² en de Pixel 8a is daarmee helderder dan de Pixel 8.
Ik vraag me af of de resultaten van één exemplaar (dus één Pixel 8a en één Pixel 8 ) geëxtrapoleerd kunnen worden naar alle exemplaren van de Pixel 8a en 8. Met andere woorden, een ander exemplaar van de 8 of 8a kan mogelijk feller c.q. minder fel zijn. Dit zag ik namelijk ook bij het direct vergelijken van drie exemplaren van de Pixel 6a; twee exemplaren konden ongeveer even fel, terwijl de derde zichtbaar minder helderheid had. De vraag is dan ook of je op basis van één exemplaar van de 8a kunt zeggen dat de 8a een helderder scherm heeft dan de 8.

[Reactie gewijzigd door Degrader op 22 juli 2024 13:20]

Achtergrond en Stijl - gebruikte kleur instelling speelt ook een - vaak over het hoofd gezien - rol. Dit bepaalt of de achtergrond tint wit, grijs, geel, rose of blauw is. En ook hoe 'helder' jij dit ervaart.
Die stonden allemaal gelijk, we hebben dus wel appels met appels vergeleken.
Het verloopstukje van USB-C naar USB-A is bedoeld om je nieuwe Pixel bekabeld aan te sluiten op een oude telefoon
Een usb a aansluiting op een telefoon? Klinkt meer als de mogelijkheid om je pixel aan te sluiten op een computer, of mis ik iets?
USB A is een vrouwtje, soort van OTG-adapter.
Voor zover mij bekend, is usb a die dikke "ouderwetse" usb stekker die veel pc's nog hebben
https://www.usb-c-adapter...il-tussen-usb-a-en-usb-c/, maar ik kan er naast zitten.
Eens. A is een form factor.
Ik denk dat het kabeltje bedoeld is om iets met je PC te doen. Oude telefoon -> PC -> nieuwe telefoon.

Hoogstens micro B of mini B op oude telefoons, maar dat is ook alweer wat jaren geleden of bij echte budget.
Nee. Dit verloopstuk is echt voor telefoon naar telefoon, namelijk:

Oude telefoon -> kabel -> verloopstukje -> pixel

Aangezien de oude telefoon aan het einde vaak een USB-A aansluiting heeft (die in de oplader gaat vaak).

Ook voor @Elorad
Dit gaat dan wel uit van een hele oude telefoon, die nog geen usb c aansluiting had, ander pakje je toch gewoon die usb c, usb c kabel erbij?
Maar goed, dit wordt erg off topic.
Het is ook in het geval dat of als je geen c naar c kabel hebt. Veel Samsung toestellen hebben een c poort maar de andere kant van de kabel (die in de lader gaat) is nog steeds A
Ok, ik snap je punt, maar nog 2 (laatste) opmerkingen. In het artikel wordt gesproken over een meegeleverde usb-c naar usb-c kabel en een usb-c naar usb-a verloopstukje. Dus als je deze pixel koopt, heb je een usb-c usb-c kabel. En de omschrijving usb-c naar usb-a vind ik dan wat verwarrend (usb-a naar usb-c zou imho duidelijker zijn)
Maar goed, dit draadje is waaaaaaay off topic en voor mij nu klaar :)
De resultaten van de accuduur van de 8a ontbreken in de videotest. Of is deze niet uitgevoerd?
Ch3cker Teamlead Testlab @Stevie-P18 mei 2024 13:18
Door gebrek aan tijd is het helaas niet gelukt deze test op tijd te draaien voordat de review online ging. Ik heb de grafiek er voor nu even uitgehaald, maar op een later moment voegen we die weer toe!
Enig idee wanneer deze beschikbaar komt? Ik ben wel benieuwd naar de resultaten. De pixel 8 deed het helemaal niet slecht in die test, in tegenstelling tot de browse-testen.
geen woord over de modem? dat vind ik wel apart - voor mij toch nog de belangrijkste reden om een telefoon met Qualcomm model te prefereren.

Laatst nog een etentje gehad en mijn collega met Pixel 8 Pro, helemaal verbaasd dat hij geen bereik had en ik wel op een S23 met hetzelfde 4G/5G netwerk. Heel anecdotisch, maar het lijkt me juist een interessant onderwerp voor tweakers.net om meer deterministische tests uit te voeren om de verschillen te meten.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 22 juli 2024 13:20]

Vreemd, ik merk met mijn Pixel 7 vaak het tegenoverstelde. Mensen in mijn omgeving met allerlei Samsung toestellen hebben 0 bereik, en ik heb nergens last van. Zowel op "het platteland" (in Brabant) als in een drukke stadsomgeving (Rotterdam, bijvoorbeeld).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.