€ 405,40 bij Galaxus

Google Pixel 8a, 128GB opslag Zwart Review

17 mei 2024, laatste update op 22 mei 2024, 5.387 views Rapporteer

De Google Pixel 8a is op het eerste gezicht een beetje apart aanbod, gezien de adviesprijs van 549 euro slechts 50 euro onder de huidige prijs van de reguliere Pixel 8 ligt. Het is dan ook dat de 8a voor mij interessant werd door aanbiedingen op de aanschaf die nu al actief zijn.

De aantrekkingskracht van de Pixel-reeks blijft natuurlijk de camera, maar Google zwaait hard met armen in lucht over 'A.I.' functies, maar die blijven, zoals de spraak-naar-tekst functie, voor het Nederlands nog onbeschikbaar, en ook de "vat deze pagina samen" via de assistant werkt in Nederland nog niet. De vraag is dan hoe interessant de Google Pixel 8a is op die moment.
Uiteindelijk zal het er namelijk op neer komen of de verschillen het wel of niet waard zijn voor jóú.

Pluspunten

• Uitstekende camera
  • 7 jaar Android (en beveiliging) updates en feature drops
  • Zeer goede spraak-naar-tekst met interpunctie...
  • Downgrades t.o.v. Pixel 8 zijn beperkt
  • Stock android
  • 120hz (adaptief) zeer helder OLED
  • Handzaam formaat

Minpunten

• Adviesprijs te hoog
  • Grote bezels
  • ...maar ondersteunt (nog) geen Nederlands
  • Minder sterke autofocus en nachtfotografie dan de Pixel 8
  • Relatief traag laden & geen laadlimiet in te stellen
  • Wordt tijdens zwaar gebruik erg warm

Inleiding

Je moet de Pixel 8a dit jaar echt zien als de "Fan Edition" zoals we die bij Samsung de afgelopen jaren. Hier nam Samsung de telefoon van hun S-lijn, maar dan goedkoper gemaakt door middel van kleine concessies, maar met dezelfde SoC en scherm. Net als bij veel introductieprijzen van deze "FE" telefoons, ligt de advies- en startprijs in mijn ogen wel te hoog. De Samsung Galaxy A54 is qua specs indrukwekkend, en is voor iets meer dan 300 euro (op het moment van schrijven) al verkrijgbaar. Dan is met 550 euro de Pixel 8a bijna twee keer zo duur, waarvoor je dan voornamelijk betaalt voor de updates en de beter camera. Voor 450 euro of lager is de Pixel 8a denk ik beter waar voor je geld, maar het hangt natuurlijk volledig af hoeveel waarde je hecht aan bepaalde eigenschappen en voor de "Pixel-taks".
Mijn vorige telefoon was dan ook de Samsung Galaxy S20 FE uit 2021. Net als toen heb ik gebruik kunnen maken van een mooie inruilactie. Voor de volle 550 euro had ik de Pixel 8a dus niet aangeschaft, maar in mijn geval was er al een aanbieding rond de 350 euro, met 150 euro extra inruilwaarde op je telefoon. Voor mijn S20 FE kreeg ik nog bijna 100 euro, dus ik heb uiteindelijk maar iets meer dan 100 betaald voor de telefoon. Ik was al van plan de accu te laten vervangen van mijn S20 FE, maar gezien dat ook al bijna 100 euro zou kosten, leek dit mij een beter plan. Dat gezegd hebbende benader ik deze review puur op mijn ervaring van de telefoon en benoem wat mij mee en tegen viel met het gebruik, en dus niet als een "review van een [x] euro telefoon".

De verschillen

Hier een tabel met de verschillen tussen de Google Pixel 8a en de Pixel 8. Verderop in de review ga ik in over de fysieke verschillen wat betreft het design.
Specificaties
OnderdeelGoogle Pixel 8aGoogle Pixel 8
Afmetingen152,1mm (h) x 72,7mm (b)150,5mm (h) x 70,8mm (b)
Display6,1 inch, 120 Hertz AMOLED, 2400x1080)
Gorilla Glass 3
6,2 inch, 120 Hertz AMOLED, 2400x1080)
Gorilla Glass Victus
SoCTensor G3Tensor G3
RAM8 GB LPDDR5X8 GB LPDDR5X
ConnectiviteitWi-Fi 6E, BT 5.3, NFC, USB-3.2Wi-Fi 7, BT 5.3, NFC, USB-3.2
AudioStereo speakers, 2 microfoonsStereo speakers, 3 microfoons
Accu & laden4.492 mAh, 18W bedraad laden, 5W draadloos laden4.575 mAh, 27W bedraad laden, 20W draadloos laden, 5W omgekeerd draadlaas laden.
Water- en stofbestendigheidIP67IP68
Updatebeleid7 jaar Android (en beveiliging) updates en feature drops7 jaar Android (en beveiliging) updates en feature drops

Unboxing & Installatie

Ook Google is geen vreemdeling meer met dat het gestopt is met adapters meeleveren in de doos. Je krijg teen dun doosje met de telefoon, een 1 meter USB-C naar USB-C kabel, een USB-A (f) naar USB-C (m) adapter, en een garantieboekje.
Voor het installeren van de Pixel 8a kan je de meegeleverde USB-C gebruiken om deze met je oude telefoon te verbinden om gemakkelijk en automatisch alles over te zetten.

Design

Zoals ook al op veel promotiemateriaal te zien is, heeft de Pixel 8a dikkere bezels dan de reguliere Pixel 8. Ter vergelijking, de Pixel 8a heeft een relatieve schermgrootte (t.o.v. volledige oppervlakte van de voorkant) van 81,2%, waar de Pixel 8 met 87,1% een stuk hoger ligt: de normale Pixel 8 is 1,6 mm minder lang en 1,9 mm minder breed, terwijl het scherm van de Pixel 8 ook nog 0,1 inch (2,5 mm) groter, wat dus de hogere relatieve schermgrootte verklaart. Voor 2024 zijn dit ook gewoon objectief dikke bezelfs, maar op een af andere manier heb ik mij hier niet aan gestoord. De bezels zijn wel redelijk gelijk rondom de behuizing.
Wat wel prettig is aan de Pixel 8a vergeleken met de Pixel 8 is dat de camera 'bump' een stuk minder ver uitsteekt.
Waar ik even aan moest wennen is dat de de aan-uitknop boven de volumeknoppen zitten; dit is natuurlijk puur subjectief. Doordat de knoppen niet al te hoog zitten op een op zichzelf al niet al te grote telefoon zijn de knoppen wel gewoon prima bereikbaar.
Daarnaast zit, in mijn mening, de vingerafdrukscanner redelijk hoog (zie foto hierboven). Al helemaal als je een een Samsung bent gewend waar de scanner bijna helemaal onderin zit. Niet erg, maar iets waar je rekening mee moet houden.

De behuizing zelf is van mat plastic gemaakt, wat ik een stuk prettiger vind dan glossy plastic (of glas) van vergelijkbare telefoon. Het trekt geen vingerafdrukken aan, en geeft een prettige grip in de hand.

Eerste indruk

Handzaam & fel
Zoals al vermeld bij het design, was het eerst even wennen aan de vormfactor en de layout van knoppen & vingerafdrukscanner. Vergeleken met veel andere telefoons is de Pixel 8(a) niet al te lang/hoog. Dat was één van de eerste dingen die eigenlijk gelijk opviel. Hoewel de Pixel 8a en de bijvoorbeeld S20 FE beide een resolutie van 2400x1080 pixels hebben, is de Pixel 8a met 152,1 mm 7,7 mm korter dan de S20 FE met 159,8 mm, en de Pixel 8 zelf bijna een hele centimeter korter . Ik noem hier de S20, maar nieuwe telefoons zoals de Galaxy A54 zijn ongeveer even lang. Telefoons zoals de OnePlus 11 zijn met meer dan 163 mm nog een stuk langer. Al in al maakt de vormgeving van de 8a (of de normale 8) het een prima optie voor degenen die een kleinere telefoon willen waar je makkelijker overal bij kan.
Vergeleken met zijn voorganger(s) is de Pixel 8a de eerste "a" versie van de Pixel met een 120Hz scherm. Dit is iets waar ik op gewacht heb, omdat ik niet graag terug zou gaan als je dit eenmaal gewend bent. Daarbij kan de Pixel 8a variëren van 60Hz tot 120Hz afhankelijk wat er op het scherm wordt weergegeven - onder het mom batterij-efficiëntie

Met een 2000 candela per vierkante meter piekhelderheid (geadverteerd) is de Pixel 8a erg goed af te lezen in de zon. Voor degenen die het maken van foto's belangrijk vinden, is dat wel zo handig als je in de felle zon een goeie "view finder" hebt. Straks meer over de camera.
Software & OS
Zoals alle voorgaande Pixels, runt de Pixel 8a op een "Stock" Android. Ik zet "Stock" hier in aanhalingstekens, omdat we nauwelijks kunnen spreken van een 'kale' Android, maar echt een 'Pixel Android ervaring' met allerlei features die worden geadverteerd voor Pixel telefoons zoals A.I.-wallpapers, Pixel Tips, of de Voice Recorder app met offline spraak-naar-tekst functionaliteit, maar deze is (nog) niet in het Nederlands beschikbaar. Ook de "vat deze pagina samen" via de A.I. assistant als je aan het browsen bent bijvoorbeeld werkt nog niet. Dan krijg je een "Sorry, I can't summarize on this device yet".

Vooralsnog zijn veel features, zoals de netgenoemde A.I. achtergronden niet veel meer dan een gimmick, maar de Magic Eraser voor foto's kan wel erg handig zijn en werkt snel en goed.

Google heeft mijn hart uiteindelijk overwonnen door 7 jaren updates aan te bieden (tot 2031!) voor zowel beveiliging, Android versies, en feature drops. Hiermee sluit Google zich zo ongeveer aan bij Apple qua support. Google heeft natuurlijk nog geen 'track record' om dit te bewijzen, maar we hebben een eerste visie om ons aan vast te klampen. Ik dwaal misschien een beetje af, maar ik hoop dat er een trend komt waar er veel minder verschillende modellen smartphones op te markt komen die langer ondersteunt worden. Dan kan de prijs van modellen over tijd langzaam omlaag naarmate er nieuwere modellen uitkomen, en kunnen mensen langer met hun telefoon doen die ook nog updates krijgen.

Haat of hou van Google, dit is een goede ontwikkeling.

Ik vind het jammer dat er voor deze kale Android nog steeds geen optie is om de laadcapaciteit te limiteren tot 80 of 85% zoals dat inmiddels op Samsung telefoons wel kan.

Alles gezegd hebbende, vind ik de Pixel software ervaring erg vloeiend aanvoelen, en alles voelt op zijn plek in de gebruikerservaring.

Camera

Software en Camera zijn verweven voor Pixel telefoon. Hoe Google het precies doet, weet eigenlijk niemand, maar het is algemeen bekend dat de Pixel telefoons enorm goede en natuurlijke foto's maken. De voorganger van de Pixel 8a, de Pixel 7a, was in de afgelopen "Blinde Smartphone Camera Test" van MKBHD al de winnaar in gemiddelde ELO-rating.

Hier wat eerste kiekjes:

Accuduur [work in progress]

[wordt aangevuld na meer ervaring. Bekijk voor nu vooral de review van Tweakers zelf voor benchmarks: review: Pixel 8a - Google concurreert vooral met zichzelf]

(Voorlopige) Conclusie

Ik vind dat Google de juiste concessies heeft gemaakt met de Pixel 8a. Die keuze is wel persoonlijk, omdat het maar net is wat je belangrijk vindt. Ik heb draadloos laden standaard altijd op langzaam laden staan op m'n bureau, eveneens dat ik meestal 's nachts traag oplaad. Zelf zou ik geen verschil merken met Wi-Fi 7, vind waterbestendigheid niet mega belangrijk (dan nog is IP67 prima), en de wat grotere bezels maken voor mij het scherm juist wat handzamer; dit merk ik vooral als de telefoon bijvoorbeeld in een houder zit op de fiets of in de auto.
Hoewel de 8a wordt neergezet als een 'mindere Pixel 8', zijn er nog een aantal veranderingen die juist prettiger zijn op de Pixel 8a. Dit merkte ik vooral aan de matte behuizing en de dunnere camera-bump. Volgens andere reviewers zoals Linus Tech Tips is de Tensor G3 iets lager geklokt in de 8a. Hier schijn je in de praktijk bijna niks van te merken, maar brengt wel een iets betere accuduur met zich mee.

De redenen voor een 4/5 beoordeling zijn mede vanwege dat de missende functionaliteit voor de Nederlandse taal voor bepaalde A.I. features, geen laadlimiet kunnen instellen, het objectieve trage laden, en het kleine relatieve schermoppervlak voor een smartphone anno 2024. Daarbij had had ik toch verwacht dat een telefoon met een adviesprijs van 550 euro anno 2024 een strakker design had dan veel telefoons van 3+ jaar geleden, maar het past bij de telefoon.

Als ik de telefoon een 8.5 kon geven, dan had ik dat gedaan, want het is zeker geen perfecte 10/10 telefoon. Had ik telefoon gereviewd als een 100 or 200 euro telefoon zoals bij mij het geval was, dan was het 100% een 10/10.

Heb jij ook een Google Pixel 8a, 128GB opslag Zwart?

Dank voor de review. Heb zelf ook de Pixel 8a aangeschaft met een enorme operator en inruil korting, zodat deze onder de 250 euro uit kwam. Dat is prima deal natuurlijk voor een telefoon die alle belangrijke features heeft, inclusief nfc en draadloos laden.

Heb nooit begrepen waarom je meer dan 500 euro moet uitgeven voor een goede smartphone..... het is geen laptop.... Tot nu toe is dat altijd gelukt, met name met de Sony Xperia Compact modellen.

Zodra mijn Pixel in gebruik is, zal ik ook review plaatsen.
Ik heb de pixel 7a, ook een prima toestel voor die prijs. Ik kwam van een pixel4a.

Ik zou ook nooit ~1000 euro uitgeven voor een toestel. Maar toch kan ik begrijpen waarom mensen dat doen. Het is inmiddels zo'n "belangrijk" apparaat geworden voor veel mensen dat het argument is dat ze er niet op willen/hoeven te besparen. Tevens is het wel zo dat een iPhone 12/13/14 op de tweede hands markt nog een aardig bedrag oplevert.
Leuke review van de Pixel, krijg hem als het goed deze week binnen.
En voor mij herkenbare foto's hier uit de polder :)
Leuk! Veel plezier!
Een 80% laad limiet zou handig zijn. De wekker staat bij mij standaard op 10:00. Dat betekent dat ie om 7:00 (als ik wakker word van de wekker van mijn vrouw en kinderen) mijn Pixel keurig op 80% staat. Waarschijnlijk niet nodig, maar het werkt wèl.
Wordt de Pixel 8a nog steeds warm of is dat met een update opgelost? Zo niet, is het alleen bij zwaar gebruik zoals gamen/video's, of ook bij lichter gebruik?
Ik heb nooit probleem gehad met dat hij erg warm wordt persoonlijk. Niet meer dan andere telefoons