Door Yannick Spinner

Redacteur

Dat RedCat en A2 Racer nog bestaan!

Kenney vecht voor bewaren Nederlandse edugames

23-05-2024 • 06:00

106

Gamearchief

Een tweaker die in de jaren tachtig of negentig is geboren, is er waarschijnlijk weleens mee in aanraking gekomen: Nederlandstalige educatieve videogames. Bij velen kunnen games als RedCat, A2 Racer, Freddi Fish, Thuis in het Milieu, Lingo, Pajama Sam en wellicht Anky van Grunsven - Het Mysterie van de Verdwenen Paarden diepgewortelde herinneringen opwekken. De kans dat diezelfde games anno 2024 nog speelbaar zijn, is echter ontzettend klein. Althans, ware het niet dat de 34-jarige Kenney Vleugels, professioneel bekend onder zijn voornaam, het Nationaal Archief Educatieve Games heeft opgericht om dit heel specifieke stukje Nederlandse geschiedenis te bewaren.

Herberg van nostalgie

De drijfveer voor Kenney is nostalgie, legt hij tegenover Tweakers uit in het kantoor van zijn gameassetontwikkelstudio, die ook dienstdoet als fysiek archief. "Als kind mocht ik geen gewelddadige games spelen van mijn ouders, dus moest ik naar de boekenhandel of bibliotheek om aan games te komen. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met educatieve spellen."

Hij zal niet de enige zijn met mooie herinneringen aan deze vrij specifieke stroming van videogames. Hij is wel de enige, met hulp van een hoop vrijwilligers, die de betreffende games op deze schaal bewaart. "Ik las enkele jaren geleden de droevige constatering dat bijna alle oude games tegenwoordig niet meer speelbaar zijn." Kenney verwijst naar de stelling van de Video Game History Foundation dat 87 procent van alle 'klassieke games' verloren is gegaan. Zijn nostalgie in combinatie met het aanhoudende verdwijnen van oude videogames gaf hem de motivatie om het Nationaal Archief Educatieve games op te richten.

Nationaal Archief Educatieve GamesNationaal Archief Educatieve Games
Nationaal Archief Educatieve GamesNationaal Archief Educatieve GamesNationaal Archief Educatieve Games

Van individuele kringloopjager tot community

Hoe sticht je een archief? Dat gaat in eerste instantie precies zoals je waarschijnlijk al verwacht. Kenney begon halverwege 2021 met het initiatief en kwam in kringloopwinkels en op vlooienmarkten hier en daar een oude educatieve game tegen. "Niet lang daarna startte ik een Discord-server en zette ik een bericht op Reddit. Mensen begonnen me games te sturen en communityleden gingen informatie met elkaar uitwisselen, bijvoorbeeld krantenartikelen uit die tijd." Intussen bestaat de community uit meer dan tien dagelijks actieve vrijwilligers die naar de tot dusver verloren educatieve games speuren. Tweakers heeft overigens een vergelijkbaar forum waar leden elkaar helpen bij het opsporen van verloren en deels vergeten games.De achiefcommunity bestaat uit meer dan tien dagelijks actieve leden

De vrijwilligers van Kenney vullen het alsmaar uitdijende archief aan met twee fundamenteel verschillende soorten materiaal. Op locatie staan ruim 750 fysieke, gesealde dvd- en cd-hoesjes waar in bijna alle gevallen het originele schijfje in zit. Grofweg een kwart van deze titels kan, mits ze niet meer legaal te koop zijn, via het archief als ISO-bestand gedownload en gespeeld worden. Gamebestanden worden door het Internet Archive gehost.

Wellicht net zo bijzonder is het digitale archief van in totaal ruim 1200 titels. "Er is geen database met dit soort games, dus we moeten eerst ontdekken dat zo'n spel bestaat. Soms weten we vervolgens niet zeker of een game wel is uitgebracht of is geannuleerd. Die stomme reclameboekjes die je altijd bij games kreeg, zijn voor ons een goudmijn, want daarin staat welke titels er allemaal zijn uitgebracht."

Gameplay

Er is nog een derde vorm waarin de educatieve games worden opgeslagen: als gameplayvideo's. Vrijwilliger en youtuber Dosgamert publiceert regelmatig gameplay van oude games, waaronder educatieve spellen. Volgens Kenney is het archief soms letterlijk de enige partij die gameplay van een dergelijke game online zet. Hij beschrijft het als enige publiceren van een spel als de 'ultieme kick'. Menige titel in het archief produceert slechts één relevant Google-resultaat: de desbetreffende archiefpagina van het Nationaal Archief Educatieve Games.

Grijze piraterij

Het vinden van de games is in praktijk de grootste uitdaging, maar het juridisch grijze gebied van het archief mag ook niet onderschat worden. Kenney legt uit: "Auteursrecht is heel streng en het archiveren van content is in de wet voor zover ik weet niet uitgezonderd. Daarom is elke game die ik online zet, eigenlijk illegaal." Om diezelfde reden is subsidie aanvragen voor het archief volgens de initiatiefnemer ook geen optie."Elke game die ik online zet is eigenlijk illegaal."

Game archief lingoTitels in het archief worden zoals vermeld namelijk niet alleen met naam en enkele screenshots gedocumenteerd, maar waar mogelijk ook gratis aangeboden als digitale download. Tenminste, mits de game niet meer verkocht wordt en met de disclaimer dat een copyrighteigenaar altijd mag verzoeken om een game te laten verwijderen. Hij redeneert: "Moreel vind ik het niet fout wat ik doe en rechthebbenden lijken het daarmee eens te zijn. Ik heb nog nooit een verzoek gehad om een game te verwijderen. Sterker nog, sommige gamestudio's contacteren ons juist en bieden andere games aan ter archivering."

Dat juridisch grijze gebied heeft volgens Kenney zowel voor- als nadelen. Enerzijds stelt deze positie hem in staat om op grote schaal titels te archiveren, terwijl 'officiële' archieven als de Koninklijke Bibliotheek en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid slechts enkele games in hun archief hebben opgenomen vanwege de juridische haken en ogen die aan dit proces verbonden zijn. Anderzijds zou een rechthebbende technisch gezien altijd gelijk krijgen. "Eén rechtszaak zou de facto het einde van het archief betekenen." De initiatiefnemer voegt daaraan toe hij hoopt dat rechthebbenden daarom altijd gewoon eerst contact opnemen om een eventueel geschil buiten de rechtszaal op te lossen.

Archiveren is rippen

Kenney is desondanks zeer open over het proces van archiveren, dat feitelijk neerkomt op het rippen van gamekopieën om zelf een digitale kopie in handen te krijgen. Dat is wellicht niet zo makkelijk als je zou denken. "Schijfjes takelen af. We hebben het over games van soms wel dertig jaar oud, dus het is geen gegeven dat we een volledige kopie van één exemplaar kunnen maken." Het team moet daarom soms verschillende gekopieerde exemplaren combineren tot een volledige digitale versie van een game.

Uit de verschillende dvd's, of in genoeg gevallen ook cd's, destilleert het collectief de gamebestanden, die als neveneffect een inkijkje geven in de game-industrie van weleer. Kenney merkt vanuit zijn dagelijkse werk als gameassetmaker op: "Vroeger werden bitmaps gewoon los op het schijfje gezet en kun je de individuele assets gewoon lezen. Tegenwoordig wordt alles gecomprimeerd." Hij voegt daaraan toe dat desondanks niet alles zomaar uit te lezen valt. Davilex, de maker van onder meer de RedCat- en A2 Racer-series, gebruikte een eigen bestandstype voor gameassets. "We hebben iemand ingehuurd om dit bestandstype te reverse-engineeren."

Een verloren medium

Campagnegames

Kenney toont Tweakers ook een selectie aan heel specifieke educatieve games die deel uitmaakten van een campagne. "Stichting Batterijen gaf mensen eind jaren negentig de game Battery Check bij het inleveren van lege batterijen. Iets later gaf SLO de game Van Groot Gewicht uit om kinderen te leren omgaan met vrachtauto's in het verkeer. Alberto diende een campagne van de overheid, specifiek over kinderen in het verkeer."

Daarnaast waren educatieve games soms een manier om commerciële producten te ondersteunen. Denk aan de games Yogho! Yogho! bij de zuiveldrank, Cheestrings bij de kaassnacks, en De Schippers van de Kameleon bij een pot pindakaas en ter ondersteuning van de gelijknamige film.

Met andere woorden, tijden zijn veranderd en tegenwoordig worden games op een heel andere manier gemaakt dan in de hoogtijdagen van educatieve games. Dat neemt volgens Kenney niet weg dat het bewaren van deze games van groot cultureel belang is. "Er worden nog wel volop educatieve games gemaakt, ook voor de Nederlandstalige markt, maar naar mijn mening is de kwaliteit sterk afgenomen. Vroeger stond de game voorop en werden personages goed uitgewerkt. Kun je je niet inleven in een rode kater? Dan heb je pech." Hedendaagse educatieve games zijn volgens de initiatiefnemer blanco, met weinig karakter.

Hij geeft daarentegen ook enkele spraakmakende voorbeelden van hoe gameontwikkeling op een positieve manier veranderd is. "Soms kom ik games tegen waarin de makers culturen stereotyperen of zelfs racistische karikaturen gebruiken. Daar kunnen we van leren; we moeten deze voorgaande misstappen niet willen censureren."

Een andere kanttekening is de daadwerkelijke leerzaamheid, redeneert Kenney. Hij toont Tweakers bijvoorbeeld enkele vroege RedCat-games waarin de iconische rode kater met een groot machinegeweer rondloopt: niet echt kindvriendelijk. Die games werden per slot van rekening door de Rabobank uitgegeven. "Of wat dacht je van de A2 Racer-games; hoe educatief is het eigenlijk om te leren dat je zo snel mogelijk over de snelweg moet racen?" De archivering van deze twee gamereeksen van ontwikkelaar Davilex dienen volgens de initiatiefnemer overigens een groter cultureel belang.

RedCat AKDesondanks is het gamen en tegelijk een beetje leren een herinnering die menige gamer koestert, aldus Kenney. Op de vraag of mooie jeugdherinneringen aan games weleens vernietigd worden na de bittere realisatie dat ze niet zo mooi en goed zijn als ze in ons geheugen waren, antwoordt de initiatiefnemer: "Het doel is uiteindelijk om games bij zoveel mogelijk mensen te krijgen; spellen moeten voor altijd gespeeld kunnen worden. Of je dat ook daadwerkelijk doet, moet iedereen zelf weten. Dat het kan, is hoe dan ook essentieel."

Toekomst van gamepreservatie

Na zo'n drie jaar is het Nationaal Archief Educatieve Games volgens Kenney goed op weg om het grootste deel van de nog beschikbare lokale nichegames te archiveren. Intussen denkt hij na over een eventueel volgend project. Wijzend naar een trolley met tenminste nog eens honderd niet-gearchiveerde games, stelt hij: "Dat zijn allemaal spellen waarvan je kunt zeggen dat ze niet educatief zijn en dus niet in dit archief thuishoren. Daarom wil ik misschien hierna alle 'overige' Nederlandse games gaan archiveren." Tot die tijd lopen Kenney en zijn vrijwilligers regelmatig over een rommelmarkt om tot dan toe verloren stukjes educatieve gamegeschiedenis te herontdekken.

Reacties (106)

106
106
67
3
0
39
Wijzig sortering
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 23 mei 2024 09:16
Wat een leuk stuk en initiatief. Voor veel mensen waarschijnlijk een feest der herkenning. Dit soort artikelen maken Tweakers extra leuk wat mij betreft. Ik had op een andere manier vast en zeker niet van het Nationaal Archief Educatieve Games gehoord.
Mijn eerste gedachte gaat uit naar een spel op de C64. Honger en Erosie. Dit was een aardrijkskunde emulator. Dit ging over een gemeenschap die langs een berg gewassen moest aanleggen om te overleven.

Je begint met een berg met alleen bomen. Je kunt een deel van die bomen wegkappen en daar graag verbouwen. Dat gaat het regenen en spoelt de grond weg (erosie). (de bomen houden de grond vast). Zo moest je dus een balans vinden tussen waar je bomen wegkapt, gewassen plant, en voldoende voedsel overhied voor je gemeenschap, die ieder seizoen groeide.

Het aanleggen van landbouw (en herplanten van bomen) kost ook graan. De ultieme oplossing was overal 'plateau's' aanleggen. (dus horizontale stukjes langs de berg. Dus dat je van die 'trappen' op een berg krijgt) Alleen dat kostte dus extreem veel graan.
Gaa!

Hét educatieve spel voor de Tweaker uit de jaren '80 / eind '70 is natuurlijk wel Topografie Nederland van Radarsoft ("Het Helicopterspel") op de MSX.
Nou ik ben van 1984 en HET spel op school was toch wel "thuis in het milieu" ;)

Topografie deden we met een programma op windows 3.11 waarbij je muiscursor een vliegende schotel was en je daarmee over de verschillende landen, plaatsen, etc. vloog. Geen idee van wie het was. Geen Radarsoft volgens mij.
Geweldig, tijd terug nog geprobeerd te vinden, maar ik kon mij de naam niet meer heugen...

Ben zelf overigens van 1990, maar onze piepkleine basisschool met in totaal iets van 35 kinderen van groep 1 tot 8 had niet zoveel budget voor nieuwe IT, dus tot groep 8 hadden we nog een mix van o.a. Tullip 286 en 386 machines met een HP Deskjet zwart/wit printer bij elke PC.

In mijn laatste jaar op de basisschool kreeg de school nieuwe PC's van windows 3.11 naar Windows 98. Weet nog als de dag van gisteren dat bedrijf daar op school de nieuwe pc's en server kwam installeren (Windows Server 2000) en een centrale netwerk laserprinter die in KLEUR kon printen :o.

Weet nog wel dat ik toen heel teleurgesteld / boos was. Ik deed daar als knulletje de PC's fixen als deze niet meer werkten. (Format en dan reinstall, ook nog in de pauze tijden achter pc gezeten windows 95 installeren met 30 floppies :D) en bij deze nieuwe PC's mocht ik nergens meer aankomen, mocht ook niet meekijken bij de installatie, vond dat echt jammer. De manier waarop dit werd duidelijk gemaakt was ook niet echt netjes, maar soit.

Net even geopend via archive.org (https://archive.org/details/ThuisInHetMilieu), man man man wat een shot van nostalgie. Weet nog dat ik mij vroeger al zo volwassen voelde bij het spelen van dat spelletje :+ Vanuit school hadden we nog wat andere simpele spelletjes, een vorm van pimpampet, vier op een rij, een taalspel waar ik mij de naam niet van weet en nog wat andere (saaie) edu spelletjes.

Later installeerden we stiekum ook andere spelletjes op de PC's, o.a.

Guimo
Prince of Persia
Stunts (Broderbund)
Lemmings
Battle Chess
Jack jack rabbit

En in het laatste jaar groep 8 Age of Empires 1 :Y)

Thuis ook veel Red Cat gespeeld als klein kereltje. Tof dat dit bewaard wordt. :)

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 22 juli 2024 18:18]

Uit het opiniestuk:

"Als kind mocht ik geen gewelddadige games spelen van mijn ouders, dus moest ik naar de boekenhandel of bibliotheek om aan games te komen. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met educatieve spellen."

Herkenbaar in mijn jeugd. Tegenwoordig kan het bloed niet rijkelijk genoeg vloeien. Het kan blijkbaar anders en deze games hebben een doel en nut om jeugdigen thematisch les te geven op een leuke manier. Ik koester die games dan ook van harte :)

Ik noem een paar games die ik heb gespeelt met ervaring:

Unreal Tournament: kent ongeveer iedereen en desondanks het bloed rijkelijk vloeit is het geen luguber spel. Dit spel vind ik niet echt onder het kopje 'gore' passen.

Doom 3: is wel een heel gewelddadig spel dat heel eng is. Dit spel heb ik bewust niet uitgespeeld omdat ik er écht bang van werd. Dit soort spellen mag je van mij verbannen en doet de jeugd alles behalve goed. Doom 1 en 2 waren een stuk minder eng.

Heretic en Hexen: ook deze games hebben lugubere fragmenten erin verwerkt "typisch John Carmack; de grondlegger van FPS games"

Witcher 3: niet echt een eng spel en kan door iedereen met een zwakker hart gespeeld worden.

Stray: een leuk spel over een kat voor de jongeren. Het kan dus nog steeds heel leuk zijn.

In het DOS tijdperk had je ook enge games zoals Duke Nukem 3D, maar ook heel veel leuke games die helemaal niet eng zijn en de serieuze retrogamer kan dit beamen. Games zoals 'moeder gans' , 'simcity' en skyroads zijn voor het hele gezin. Nog vaak genoeg geïnstalleerd voor mijn jonge neefjes.

Assassins Creed kan bij vlagen wat griezelig aandoen, maar niet in die mate dat het een gewelddadige game is. Dit geld voor alle AC games. Ook is de lijn erg thematisch en heeft het een thema met een ware geschiedenis. In AC Odyssey kun je een rondleiding van het oude Griekenland doen. Het animus gedeelte is weer leuk en zeker als je Grieks op school hebt gehad.

Dus er zijn nog genoeg games tegenwoordig die je iets bijbrengen op een leuke manier. De echt lugubere spellen zijn in de minderheid. ;)
Thuis in het milieu!!!
Speelde we helemaal grijs op school en thuis
"Je hebt de krant in de wc gegooid."

Game over
Oooo, was dat dat spel waarbij je door een huis moest gaan om te recyclen en lampen uitzetten (?)
Yep, en hij staat op archive.org waar je hem direct in de browser kan spelen met dosbox. link: https://archive.org/details/ThuisInHetMilieu
HAha! Awesome.

Voor de grap eens mijn zoontje erbij roepen.

Ik heb dat domme spel veel te vaak gespeeld.
Topografie deden we met een programma op windows 3.11 waarbij je muiscursor een vliegende schotel was en je daarmee over de verschillende landen, plaatsen, etc. vloog. Geen idee van wie het was. Geen Radarsoft volgens mij.
Grote kans dat dit wel 'Topografie Nederland' was van Radarsoft. De vroege versie hadden wat ik kan vinden een helicoptertje, en de latere versies een UFO.

Op archive.org staat een vroege versie (commodore64) met de helicopter. Latere versie met UFO kan ik zo niet vinden. https://archive.org/detai..._1984_Radarsoft_nl_cr_BJM

Ik heb vroeger ook nog een topografiespel van red cat gespeeld, die vloog tussen de missies door in een soort van UFO, maar dat spel kwam pas veel later, volgens mij begin 2000, dus ik denk dat dat hem niet is..
Topografie! Met die ufo?
Niet gehad, was na mijn tijd, maar we hadden wel een soortgelijk computerprogramma tijdens aardrijkskunde. Een soort van farmsimulator. Op het einde van de basisschool mochten we spelen en leren wat handel is via het C64 spel "rederij".

https://www.reddit.com/r/...hip_trading_game_rederij/

Dit was een leerzaam spel gebaseerd op Basic. Dit spel heeft mijn vader helemaal overgetikt uit een computertijdschrift en daar was hij wel 3 weekenden zoet mee. Dit was weer de afdeling economie. :)
Met die helicopter!

Was ook een onderdeel in een TV programma "It's all in the game" - maar ik moet toegeven dat ik even moest Googlen om te herinneren waar ik dat zag toen ik jonger was

Voor mij toen een geweldig programma en zo terugkijken voel ik me opeens erg oud.... :D
Hier een voorbeeld van het programma, zonder topo spel natuurlijk: YouTube: TV: It's All in the Game (19860506) | Computer Spelshow | Scholen | ...

Hier het topo spel van Radarsoft: YouTube: Topografie Nederland Commodore 64 (C64) Gameplay


Edit: en als je het zelf wilt proberen (mag ik dat hier linken?) https://archive.org/detai...adarsoft_nl_cr_Roadrunner

[Reactie gewijzigd door NVranya op 22 juli 2024 18:18]

Dat was inderdaad ook het eerste waar ik aan dacht! Maar dan op de C64, en volgens mij waren er ook versies van Europa en/of de hele wereld?

Ik snap de keuze om het archief te beperken tot pc-games, maar vond het toch jammer dat deze titels daarom ook niet terug te vinden waren. Maar wel "Big Brother: The Game", waarvan ik mij afvraag wat de educatieve waarde is... Ik wilde uit nieuwsgierigheid toch de gameplay-video even zien, maar de link kwam terecht op "This video is private", wat ik wel ironisch vond voor een Big Brother-game.
Samen met Tempo Typen. Beide door mijn moeder helemaal grijs gespeeld.
Wij hadden deze destijds in de klas staan, op een C64 wel te verstaan. Een klasgenootje had uitgevonden dat je naast plaatsnamen ook sommige woordjes zoals ‘dieren’ in kon typen, en dat de helicopter dan ook gewoon ergens heen vloog!

Het duurde even voordat ik doorhad dat al deze andere woordjes ook dienst deden als plaatsnaam.
Dieren is dan ook een plaats in Gelderland, dus dat is niet gek ;)
Ow ja die heb ik vroeger ook veel gespeeld :-)
Oh man die titel heb ik al bijna 40 jaar niet meer gehoord of überhaupt over nagedacht..! :)

Ook leuk: Where in the world is Carmen Sandiego? maar dan natuurlijk de CGA-versie. De éérste. Op de Philips XT van m'n vader (en later van mij). Heerlijk.
It is a F.I.L.E. henchman of ziets bij dat Carmen Sandiego spel.
Inderdaad ik speelde het op de C64 die op eens in klas van mijn basis school verscheen en heb het jaren later voor een school project in een java applet na gemaakt (met de zelfde afgrijselijke graphics als je ze zelfs zo mag noemen)

Wat ik zo raar vind van dit verhaal is dat er toen niemand was die de waarde van het bewaren van dit soort games zag. Zelfs organisaties zo als musea die toch echt claimen de Nederlandse cultuur te willen beschermen hebben nooit de moeite genomen deze relatief goedkope games op de kop te tikken of simpel weg aan de uitgevers om een kopie te vragen om op die manier deze Nederlandse geschiedenis te bewaren.
Nu snap ik ook wel dat men toen erg neer keek op games en veel mensen games zagen als tijdsverspilling en zo maar toch. Net als bijvoorbeeld stripboeken en Lego sets or Barbie poppen zijn deze games voor veel mensen een onderdeel van hun jeugd geweest. Zoals we recent de laatste missende afleveringen van de weg naar Hamelen gevonden zijn en als belangrijk cultureel erfgoed gezien worden horen deze games in dat zelfde rijtje thuis.
Ik hoop dat er geen auteursrechten geneuzel in de weg zal zitten, en ik zou toch echt gewoon die aanvraag voor subsidie doen en als deze wordt afgewezen wat niet onwaarschijnlijk is dan lijkt het me erg slim om bijvoorbeeld via Tweakers een op roep te doen om bezwaar te maken tegen die beslissing want ik kan me zo voorstelen dat er met mij nog vele andere Tweakers zijn die dit soort games een warm hart toedragen en die ze maar wat graag bewaard zien worden voor toekomstige generaties om te zien hoe het leven van een kind in de jaren '80 en '90 er uit zag wat betreft "leerzame" spelen met hele vroege thuis computers.
Denk dat ik de C64 nog op zolder heb liggen. Tevens ook de wereldversie.
Ik heb door de jaren heen (soms met moeite) mijn collectie aan spellen uitgezocht en opgeruimd om het klein te maken/houden en ruimte te besparen, om vervolgens bij sommige titels achteraf spijt te voelen die weggedaan te hebben.

Graag zou ik al die spellen in een groot pakket willen zien zonder rompslomp, dat zal wel een aantal GB's zijn om alles daarin te hebben maar voor de tegenwoordige tijd peanuts.

Heb ze recent weer in handen gehad met opruimen. Ik heb bijvoorbeeld nog wel Knudde puzzle/remix, Pink Panther Hocus Pocus Pink + Paspoort naar Avontuur.

[Reactie gewijzigd door Lazora op 22 juli 2024 18:18]

Ik zat toevallig van de week nog te denken aan de spellen die ik heb opgeruimd. Vooral nu de kids wat groter worden. Rise of Nations draait nog wel op nieuwe systemen met de originele installatie schijf, maar ik had voor spellen als Warcraft II toch wel graag mijn 486 met mooie geluidskaart bewaard. En al die originele spel dozen. Het is achteraf toch wel jammer dat ik al dat spul niet meer heb.
Ik heb door de jaren heen (soms met moeite) mijn collectie aan spellen uitgezocht en opgeruimd om het klein te maken/houden en ruimte te besparen, om vervolgens bij sommige titels achteraf spijt te voelen die weggedaan te hebben.
Dat spijt hebben achteraf zul je altijd wel houden als je dergelijke collecties gaat opruimen. Je kan spullen niet eeuwig bewaren. Soms moet je ruimte maken voor iets nieuws.
Dat heb ik met gewoon speelgoed.
Als tiener alles verkocht op de rommelmarkt, want te kinderachtig.

Zou nu, als veertiger, graag mijn oude MASK, GI JOE en He-Man terughebben
Ik had gehoopt dat enkele spellen ook speelbaar waren via de browser zoals het Internet Archive heeft gedaan.
https://archive.org/detai...os_games?sort=-publicdate

Een leuk initiatief verder. Ik hoop dat er nog veel boven water komt.
Dat zijn ze ook. Voorbeeld: de gestolen kroonjuwelen! Daar had ik vroeger een demo van.
Fantastisch, dat was net waar ik aan dacht van wat ik op school altijd speelde:
De Jacht Op De Gestolen Kroonjuwelen
10 minuten mee vermaakt, maar de codes van de kluis werken nooit, altijd te hoog of te laag. Of ben ik toch nog een clue van 27 jaar geleden vergeten?
Daar is iemand van de community mee bezig. Een heel aantal games zijn speelbaar in browser op https://eduspellen.nl/.
Zie PajamaSam dat speelde mijn zoontje altijd
Of die dat nog doet weet ik niet hij is nu 24 hoop het niet eigenlijk
Die games staan op Steam! Net als Freddy Fish en PuttPutt.
Zal het doorgeven ;)
Helaas is de taal van het spel zelf in het engels. Je moet de taalbestanden hebben voor het nederlands maar die kan ik niet vinden (Mocht iemand ze weten, ik zoek die van pyjama sam, put put, spy fox en freddie fish)
Nederlandse taal is ook beschikbaar op Steam. Rechtermuisknop op de game en dan naar properties en daar kan je de taal wijzigen naar Nederlands.
Echter is dat alleen de taal van scumVM. Niet de taal van het spel zelf
Geen idee wat je bedoeld, ik heb daadwerkelijk Freddi Fish in het Nederlands gespeeld op Steam. Ook nog getest met Pyjama Sam toen ik dat bericht plaatste. Ik weet dat die spellen op ScummVM draaien, maar daar doe je verder toch niks mee als je de game op Steam hebt gekocht? ScummVM ook wel eens apart gebruikt op mijn iPad (jailbreak) en het spel met Nederlandse taalbestanden van Steam gebruikt.

Daarnaast geeft de Steam Store zelf ook aan bij taal dat de game Nederlands gesproken ondersteund. Zover ik weet is Steam wel de enige store waar je deze games in het Nederlands kan spelen. in de iOS store is het alleen Engels.

[Reactie gewijzigd door L23 op 22 juli 2024 18:18]

Weird, mag ik je misschien vragen om het te proberen met Freddi Fish 3 de zaak van de gestolen trompetschelp

Ik kreeg hem alleen maar in het engels, ondanks dat ik in het menu voor nederlands koos

Misschien had ik het moeten veranderen voordat het spel gedownload werd? Dat is misschien iets om te proberen.
Dat zou je kunnen proberen. Ik heb het net getest. Maar hier krijgt Freddi Fish 3 een update als ik het aanpas van Engels naar Nederlands, dus het zou niet noodzakelijk moeten zijn het te veranderen voordat het spel geïnstalleerd word.

Hebben we het over hetzelfde menu? Het is in de Steam Library waar je al je spellen ziet staan, dan rechter muisknop op het spel Freddi Fish 3 en dan Properties > General en daar de taal aanpassen.
Jazeker, ik heb het over hetzelfde menu
Ik heb vrij recent ook nog Miel Monteur gespeeld hoor. Voor die nostalgische waarde best eens een keer leuk. Maar waar je er als kind weken en misschien wel maanden mee bezig was om zo'n spel uit te spelen, lukt dat nu in een avondje :/
Miel Monteur was echt leuk ja we hadden alleen Miel Monteur in de ruimte niet
Oei, dat was nou net de beste! Vast nog wel ergens te vinden (en anders moet ik wel ergens een iso’tje hebben van de Okki- en Jippo-editie).
Hoe realistisch is het dat je het in de toekomst gewoon niet meer kan draaien?

Draait er spul op DOS en is het bijvoorbeeld allemaal te spelen op DOSBox? (Of Wine?)

En draait dat dan goed op QEMU/Box86 voor het geval we straks allemaal op ARM overgaan?

Moeten die spellen gemod gaan worden of is er iemand die zijn handen vuil wilt maken om die games allemaal met bovenstaande geschikt/compatible te maken?
Archive.org laat zien dat je dos games zelfs in de browser kan spelen ongeacht de machine. Dat geeft me een stille hoop dat dit nog wel een tijd mogelijk blijft.

Kijkend naar Dosbox dan is het de vraag hoe lang ze die blijven onderhouden, windows maakt nu rustig aan (opnieuw) stappen richting ARM maar zal x86 niet snel laten vallen. Echter als er een nieuwe architectuur komt en software is niet 1 op 1 meer te draaien is het de vraag of DosBox bijvoorbeeld daar naar toe meegenomen wordt. Uiteindelijk zit je misschien wel 2 of 3 emulatie lagen op elkaar te stapelen voor Freddy Fish op je tachtigste (al is die er ook voor iig de switch
Kijkend naar Dosbox dan is het de vraag hoe lang ze die blijven onderhouden, windows maakt nu rustig aan (opnieuw) stappen richting ARM maar zal x86 niet snel laten vallen. Echter als er een nieuwe architectuur komt en software is niet 1 op 1 meer te draaien is het de vraag of DosBox bijvoorbeeld daar naar toe meegenomen wordt.
Ja, Windows op ARM is nog wat "exotisch" voor mensen die enkel op x86 werken. Voor bijvoorbeeld Linux zijn andere architecturen dagelijkse kost. DOSBox draait nu al als emulator op andere architecturen. Onder Windows zal dat geen probleem zijn. Als er nog geen ondersteuning vanuit het officiële project is, dan kan je altijd nog kijken naar een fork zoals deze die wel arm32 en arm64 onder Windows ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:18]

DOS is geen probleem. DOSbox werkt overal wel. Maar het 32-bit tijdperk is problematischer. Deze games zijn onspeelbaar traag als je ze via ARM emuleert. 64-bit is veel sneller. En zelfs op X86 werkt Wine niet persé heel goed, maar daar zou je eventueel een Windows XP VM voor kunnen gebruiken.
Zelfs met emulatie is het prima mogelijk op z'n minst gelijke performance te krijgen als op een originele PC. Op een moderne ARM Mac kan je in de DOS versie van Doom (wat een 32 bits titel is) ook prima 60fps krijgen...
Wellicht kan iemand mij helpen met het zoeken van een titel uit de jaren 98-99. Het gaat om een taal/rekenspel waarbij je boeven moet vinden/identificeren. Een soort detective thema, waarbij langzaam het plaatje in beeld komt van de boef n.a.v. (dacht ik) minigames. Met een soort van zaklamp effect. Er zat ook een typische sirene in het spel.
Ik vermoed dat je zoekt naar Geheim Nummer. Ik heb de bigbox er nog van liggen. Hij is lastig te vinden, vandaar dat ik 'm heb toegevoegd aan het archief:
Wel verdraaid, wat ontzettend gaaf je reactie. Dit is ‘m inderdaad. Net een stukje gameplay gekeken en opeens komen er allemaal dingen terug en herken ik een boel. Fascinerend hoe het brein werkt. Bedankt voor je tip!!!
Volgens mij had je in die tijd ook de wereld aan educatieve Amiga games. Ook in het Nederlands.
Redcat (zowel de geweldadige platformer als de educatieve topografie game) en Battery Check ken ik nog wel! Die laatste was in mijn herinnering ook behoorlijk moeilijk. Naast dat heb ik ook nog een educatieve Pink Panther point & click game veel gespeeld.

Dat en Warcraft II en AoE2 natuurlijk, maar die vallen niet onder de scope van dit archief :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.