We testen audioproducten in een geluiddichte kooi met behulp van een Kemar-torso met supergevoelige microfoons in de oren en een luidspreker in de mond. Voor ruisdempingstests gebruiken we een monitorluidspreker om ruis af te spelen. Deze staat een meter van de meettorso af (gemeten vanaf de tweeter tot het rechteroor) en is in een hoek neergezet, zodat het geluid uit de luidspreker zowel direct als indirect de oren van ons testhoofd bereikt. De exacte specificaties van onze meetapparatuur vind je in onderstaande tabel.
Meetapparatuur audio | |
---|---|
Audiotesttorso | GRAS 45BC Kemar Head and Torso with Mouth Simulator |
Akoestisch analysesysteem | Sinus Apollo Light |
Analysesoftware | Sinus Samurai en Room EQ Wizard (REW) |
Monitorluidspreker | M-Audio BX8 |
Bluetooth-zender/ontvanger | Fiio BTA30 Pro |
Geluidskaart | ASUS Xonar Essence STX |
USB-dac | Topping X ShenzhenAudio EX5 |
Geluidskwaliteit
Om de audiokwaliteit van de Fairbuds te beoordelen, hebben we uiteraard veel muziek geluisterd. Ook hebben we de frequentierespons doorgemeten met onze meettorso. De resulterende grafiek zie je hieronder en laat zien dat de oortjes met hun 11mm-drivers vrij krachtige, lage bassen produceren, terwijl hogere basgeluiden juist wat power missen. Het middenbereik is aan het begin wat onderdrukt, maar trekt aan naarmate de frequentie oploopt. Die oplopende golf trekt nauwelijks door naar het hoge bereik, waardoor die frequenties aan detail inboeten.
Dat merken we ook tijdens het luisteren. Vergelijken we de Fairbuds met duurdere oordoppen zoals de Sony WF-1000XM5, dan valt op dat die laatste aanzienlijk luchtiger en sprankelender klinken in het hoge bereik. De Fairbuds leveren wel een diepe bassound op in het subbasbereik, maar basskicks missen dan weer de warmte van de Sony’s. Dynamisch zijn de Fairbuds duidelijk de mindere en ook de breedte van het stereobeeld blijft wat achter. Hierdoor klinken de in-ears van Fairphone aanzienlijk minder ruimtelijk.
Ook in vergelijking met de Sennheiser Momentum True Wireless 3 (die zo’n 200 euro kost) zien we dezelfde prestatieverhoudingen. De audioprestaties van de Samsung Galaxy Buds2 Pro van Samsung (vanaf 138 euro) lijken al wat meer op die van de Fairbuds, zij het dat de Samsungs nog een stuk voller klinken over het volledige basbereik. Het geluid van de Fairbuds komt wat ons betreft het meest in de buurt van de Google Pixel Buds Pro (vanaf 169 euro), al klinken die laatste wel nog een stuk sprankelender in het hogere spectrum. Het is wel veelzeggend dat de Fairbuds in geen van deze vergelijkingen echt de voorkeur verdient. Ook worden met AAC en SBC alleen de meest gangbare audiocodecs ondersteund. Kwalitatief betere codecs, zoals AptX en LDAC, werken niet met de Fairbuds.
Noisecancelling en ambientmodus
De Fairbuds zijn ook voorzien van actieve noisecancelling (anc) en een Ambient-mode, waarbij het omgevingsgeluid juist (licht versterkt) wordt doorgelaten, zodat je je bewust blijft van je omgeving. Zoals we al op de vorige pagina schreven, kun je deze functies niet activeren of finetunen in de begeleidende app. Je activeert ze door een paar seconden tegen het rechteroortje te drukken, waarbij je schakelt tussen noisecancelling, ambientmodus en geen van beide.
We hebben de anc doorgemeten in onze geluiddichte ruimte. Je kunt duidelijk merken dat de anc-functie werkt, maar heel krachtig is die niet. Omgevingsgeluid van middelhoge en hoge frequentie wordt licht gedempt, maar geluiden met lagere tonen komen vrijwel onverminderd hard door. De ingebouwde antiwindruisfunctie doet zijn ding overigens wel heel aardig. De ergste windgeluiden blijven zo buiten de deur, totdat er een plotselinge windvlaag optreedt of de wind snel van richting verandert.
De ambientmodus van de Fairbuds is ruim voldoende om je goed bewust te blijven van je omgeving als je je op straat begeeft. Gesprekken volgen is er echter niet bij, daarvoor is de versterking te zwak. De uitgebreide instellingsmogelijkheden die we kennen van de luxere in-ears, ontbreken overigens volledig bij de Fairbuds. Je kunt de ambientmodus in- of uitschakelen, maar meer niet.
Microfoonkwaliteit
Uiteraard kun je ook bellen en voicechatten met de Fairbuds. Maar of je daarbij ook verstaanbaar bent, hangt sterk af van de hoeveelheid omgevingsgeluid. Klinkt er veel lawaai om je heen, dan hebben de Fairbuds-microfoons grote moeite om je stem eruit te filteren. In onze micruistest lijken de oortjes in dat geval een te agressief ingestelde noisegate te gebruiken, waardoor je simpelweg niet meer te volgen bent.
Originele sample: micruistest | |
Fairphone Fairbuds |
Maar ook zonder dat omgevingslawaai komen de microfoons niet zo best uit de verf. Je kunt dat hieronder zelf horen: deze sample is direct opgenomen via de microfoons van de Fairbuds, die we in de oren van onze testtorso hadden gestopt, terwijl een spraakbestand werd afgespeeld via de speaker in de mond van de torso. Zelfs in een geluiddichte ruimte valt onze stem bij vlagen gewoon weg. Klein lichtpuntje is misschien dat de boodschap nog wel overkomt.
Originele sample: mictest | |
Fairphone Fairbuds |
Dat merkten we ook in echte telefoongesprekken. Zeker als we wat langer aan het woord zijn, blijken delen van de boodschap niet over te komen. Regelmatig wordt ons gevraagd om iets nog eens te zeggen. Bovendien missen de Fairbuds een sidetonefunctie. Deze functie, die inmiddels niet meer weg te denken is bij de betere in-ears, mixt je eigen stemgeluid met de audio die uit de oortjes klinkt, zodat je jezelf terughoort en minder de neiging hebt om je stem te verheffen. Doordat de Fairbuds deze functie missen, voelt het onnatuurlijk om gesprekken te voeren via deze in-ears.
Accuduur
De accuduur van de Fairbuds is niet bijzonder lang. We hebben deze getest met en zonder anc, bij 80-volumeprocent op een Android-telefoon. Zonder noisecancelling blijven de in-ears bijna zes uur werken voordat ze er de brui aan geven. Met anc ingeschakeld blijft de accuduur steken op 4,5 uur. Daarmee scoren de Fairbuds iets beter dan bijvoorbeeld de 120 euro kostende Nothing Ear (2), maar minder goed dan de meeste andere in-ears die we onlangs getest hebben.
Toch zal deze bescheiden accuduur in de meeste gevallen volstaan, omdat je in-ears nu eenmaal zelden zolang achtereen gebruikt. Stop je je lege oortjes tien minuten terug in hun laaddoosje, dan kunnen ze er weer zo’n anderhalf uur tegenaan. Met pakweg twee uur laden zijn de accu’s weer volledig vol. Het hoesje zelf heeft bovendien voldoende capaciteit om de oortjes vijf keer volledig op te laden, voordat hij zelf aan de lader moet.