Inleiding
- Sony Inzone Buds
- Sony Inzone H5
In het kort
De Inzone Buds van Sony zijn een prima stel draadloze in-ears voor PS5- en pc-gamers. Ze hebben indrukwekkende noisecancelling, een nette accuduur en je kunt ze probleemloos urenlang dragen. De draadloze verbinding via de meegeleverde dongle is snel en stabiel, en van merkbare latency is geen sprake. De oortjes hebben een heldere sound, met zeer duidelijke plaatsing van geluiden als voetstappen, stemmen en geweervuur. Ook 3d-audio komt op deze manier goed uit de verf. Maar word je graag omvergeblazen door een krachtig basgeluid, dan kun je deze Buds beter links laten liggen.
In het kort
De Inzone H5 is een interessante midrange gamingheadset voor PS5 en pc. Met zijn warme geluid is hij niet alleen fijn om mee te gamen, maar ook voor films en muziek. Verwacht echter geen knallende bassen. De plaatsing van gamegeluiden is zeer accuraat, zodat je precies hoort waar die ene belager vandaan komt of vanwaar er op je wordt geschoten. In vergelijking met luxere en duurdere headsets voelt de H5 wel wat goedkoop aan. Bovendien houden de plastic oorschelpen niet veel omgevingsgeluid tegen, terwijl active noisecancelling volledig ontbreekt. Ook is de microfoon voldoende, maar niet fantastisch. Vind je pakweg 150 euro voor een draadloze headset duur genoeg, dan is de H5 echter een degelijke optie voor PS5 en pc. Vanwege de grote concurrentie op de headsetmarkt voor Windows, zouden we dit apparaat wel minder snel aanraden als je enkel op pc speelt.
Onlangs verscheen een afgeslankte versie van de PS5 en rond dezelfde tijd heeft Sony Electronics twee nieuwe gamingheadsets uitgebracht. De Inzone Buds - verkrijgbaar vanaf 199 euro - zijn Sony's eerste volledig draadloze in-ears die met hun lage latency specifiek gericht zijn op gaming. Een snelle draadloze verbinding vind je ook bij de Inzone H5, een midrange over-earheadset met een prijskaartje van zo'n 149 euro. Beide apparaten zijn geschikt voor gebruik met een pc of PS5. We hebben ze uitgebreid getest om te zien of ze een plekje in je gamekamer verdienen.
De Inzone-serie van Sony omvat een reeks accessoires voor gamers, bestaande uit twee 27”-monitors en vijf headsets. De over-ear Inzone H3-, H7- en H9-headsets werden ruim een jaar geleden uitgebracht, met de H3 (60 euro) als bedraad instapmodel en de H9 (260 euro) als draadloos vlaggenschip. Dit najaar kwam daar de Sony Inzone H5 bij: een over-earheadset die in grote lijnen vergelijkbaar is met de H3, maar geen draad heeft. Ook zou de microfoon zijn verbeterd en is de H5 uitgebreid met knoppen waarmee je de game-chatbalans kunt aanpassen.
Dongle voor lage latency
In-ears ontbraken nog binnen de Inzone-lijn, maar dat verandert met de komst van de Sony Inzone Buds. Deze oordopjes beschikken over active noisecancelling en maken gebruik van dezelfde driver als de Sony WF-1000XM5, die hoge ogen gooide in onze recente round-up van in-ears. Om de latency binnen de perken te houden, worden de Inzone Buds geleverd met een USB-dongle met een eigen draadloos protocol op 2,4GHz, net als de andere draadloze headsets uit deze productserie. Deze dongle kun je in je pc of PS5 steken voor een snelle draadloze verbinding met een latency van maximaal 30ms. In het geval van de Buds gaat het overigens om een USB-C-dongle, in plaats van de USB-A-dongle die je bij de H5, H7 en H9 vindt.
Beide dongles beschikken over een schuif die je laat kiezen tussen de pc- en PS5-modus. In die laatstgenoemde modus werken de headsets naadloos samen met je PS5. Als je op je apparaat een instelling wijzigt, dan zie je dat terug op je tv. Sony’s 3d-audio moet je even instellen, maar verder is het in beide gevallen een schoolvoorbeeld van plug-and-play.
Inzone Hub
Koppel je de headsets met je pc, dan kun je ze instellen met de overzichtelijke Inzone Hub-app van Sony. Welke opties je in deze software aantreft, hangt af van de gekoppelde headset. Zo vinden we in het geval van de Buds een anc-schakelaar en een schuif voor het volume van het omgevingsgeluid. Bij de H5, die geen anc heeft, ontbreken die. Opties als een instelbare EQ (met tien schuiven), dynamiekregeling, ruimtelijk geluid en volume- en sidetoneregelaars zijn in beide gevallen beschikbaar. Op de komende pagina’s zullen we de Buds en H5 verder apart bespreken.
:strip_exif()/i/2006297908.jpeg?f=imagenormal)
Sony Inzone Buds
Uiterlijk en draagcomfort
De Inzone Buds mogen van binnen over dezelfde driver beschikken als de WF-1000XM5, van buiten lijken deze gamingdopjes in niets op hun duurdere audiobroer. De Buds hebben een steeltje en een oordopje dat ‘gewoon’ van siliconen is gemaakt, in plaats van het polyurethaanfoam bij de XM5. De kleurstelling is wit-zwart of grijs-zwart. De wit-zwarte variant matcht volledig met de PS5, en met de witte steeltjes vallen deze oortjes veel meer op als je ze in hebt.
:strip_exif()/i/2006297914.jpeg?f=imagearticlefull)
De Inzone-dopjes zijn met 6,5 gram per stuk net iets zwaarder dan de XM5-dopjes, maar door het format met steeltjes drukken ze niet tegen de binnenkant van je oor. Sterker nog, met hun zachte siliconen oortips zitten ze erg comfortabel. Het is geen enkel probleem om de Buds acht uur of langer aaneen te gebruiken. Dat is misschien wel het grootste pluspunt ten opzichte van de andere Inzone-headsets, die met hun over-earconstructie een stuk zwaarder uitvallen en waarbij je de neiging hebt om om de zoveel uur even pauze te nemen. Je kunt de dopjes bedienen door op de bovenkant van de steeltjes te tikken. Ze blijven hierbij goed zitten. Bovendien heeft de prima werkende bediening een goede auditieve feedback, wat helpt om onbedoeld dubbeltikken te voorkomen.
Het wigvormige laaddoosje van de Buds valt iets forser uit dan dat van bijvoorbeeld de XM5. Dat komt doordat de meegeleverde USB-C-dongle er ook in past. Deze dongle is asymmetrisch vormgegeven; de USB-stekker zit niet in het midden, maar aan een van de zijkanten. Dat is fijn, want op deze manier kun je de dongle altijd zo draaien dat hij niet in de weg zit van de tweede USB-C-poort aan de voorkant van een PS5 Slim.
Draadloze verbinding
De draadloze verbinding werkt uitstekend. We hebben de verbinding geen enkele keer horen wegvallen. Hoewel we de geclaimde maximale latency van maximaal 30ms niet exact hebben kunnen nameten, hebben we nergens iets gemerkt van vertraging tijdens het gamen.
Overigens kun je de USB-C-dongle ook in andere apparaten steken, zoals een Android- of Apple-smartphone. Je krijgt dan wel geluid, maar de microfoonfunctie werkt daarbij niet altijd. Zo’n dongle in je telefoon verdient uiteraard geen schoonheidsprijs. Mocht je een recent toestel hebben dat Bluetooth LE ondersteunt, dan kun je de Inzone Buds ook op die manier verbinden. Daarbij moet je overigens niet op een fantastische sound rekenen. Deze bluetoothvariant is immers niet ontwikkeld voor een hoge geluidskwaliteit, maar voor een lage latency en laag energiegebruik.
Geluidskwaliteit en microfoon
We schreven het al: de Inzone Buds gebruiken dezelfde Dynamic Driver X-luidsprekers als Sony’s WF-1000XM5. Toch is het geluidskarakter totaal anders. De XM5 imponeert met een warm geluid, zonder te veel in te leveren aan details in de hoogte. De Buds daarentegen pieken vooral in het midden- en hoge bereik. Daardoor kun je bijvoorbeeld voetstappen van belagers in een game als Call of Duty goed horen, net als stemmen van personages.
De nadruk op midden- en hoge frequenties maakt de sublieme plaatsing van het geluid extra goed merkbaar. Je hoort in shooters direct waar het geweervuur vandaan komt. Mede hierdoor presteren de dopjes ook uitstekend met 3d-audio op een PlayStation en ruimtelijk geluid op een pc. Het klankkarakter van de Buds is duidelijk afgestemd op het vergroten van je omgevingsbewustzijn in games, in plaats van op een meeslepende muziek- of filmervaring.
Door deze keuze missen de bassen wel wat power. Explosies en geweerschoten klinken ietwat vlak, en het gebrul van motoren in Gran Turismo 7 gaat niet zo door merg en been als we zouden willen. We hebben geprobeerd het lagere bereik meer aan te zetten in de Inzone Hub-software, maar dat had weinig resultaat. De instellingen die je in de pc-app invoert, worden opgeslagen in de oortjes, zodat ze vervolgens ook op andere apparaten actief zijn. Helaas blijkt de EQ-optie niet heel krachtig. Zelfs als je de basschuiven vol opengooit, is het verschil nauwelijks merkbaar.
Met de kleine, ingebouwde microfoons van de Inzone Buds ben je prima verstaanbaar voor je speelmaatjes, maar je stemgeluid komt wel wat dunner en vlakker door dan bij over-earheadsets met een volwaardige boom-mic. Gelukkig is er ook een sidetonefunctie om je eigen stem terug te horen in de mix die in je oren klinkt. Het volume van je eigen stem kun je aanpassen via de pc-app.
Noisecancelling en accuduur
De anc-prestaties van de Inzone Buds zijn van hetzelfde niveau als die van de XM5, dus zeer goed. De siliconen oordopjes sluiten minder goed af, waardoor de passieve ruisonderdrukking iets minder is. Met hun active noisecancelling weten de dopjes echter alsnog veel ruis tegen te houden, zodat je volledig op kunt gaan in je gamewereld.
Ook een transparantiemodus, waarbij het omgevingsgeluid juist wordt ‘doorgelaten’, ontbreekt niet. Deze modus werkt net zo goed als bij de WF-1000XM5 en klinkt zeer natuurgetrouw. Met een schuif in Inzone Hub kun je in twintig stappen instellen hoe hard je het omgevingsgeluid wilt horen. Pas als je deze schuif helemaal openzet, begint de transparantiemodus wat gekunsteld te klinken. Schakelen tussen de transparantie- en anc-modus doe je in de Windows-software of door op het linkersteeltje te tikken.
Volledig opgeladen zijn de Buds met anc ingeschakeld goed voor bijna twaalf uur non-stop gameplezier. Dat is een prima werktijd, zeker als je bedenkt dat tien minuutjes bijladen weer drie uur speeltijd oplevert. Heb je de oortjes leeg gespeeld, dan duurt het een krappe anderhalf uur voordat ze weer volledig zijn opgeladen.
Sony Inzone H5
Uiterlijk en draagcomfort
Uiterlijk lijkt de H5 sterk op de eerder uitgebrachte H7 en H9, tot de draaibare boom-mic aan toe. Je kunt deze boom niet loshalen of inschuiven. Door de altijd zichtbare microfoon is dit echt een headset voor gebruik binnenshuis. Aan de onderzijde van beide oorkleppen vind je naast een aan-uitknop nog twee drukknoppen om de game-chatbalans in te stellen, en een volumewiel. Verder zijn er een USB-C-aansluiting, waarmee je de headset oplaadt, en een mini-jackaansluiting.
:strip_exif()/i/2006297918.jpeg?f=imagearticlefull)
De H5 is verkrijgbaar in een zwart-witte en volledig zwarte kleurstelling. De buitenkant van de oorschelpen en de bovenkant van de hoofdband zijn bekleed met plastic, net als bij de andere headsets uit de Inzone-serie. Het materiaal voelt wel iets goedkoper aan dan bij de H7 en H9. Ook het materiaal rond de kussens onder de hoofdband en op de oorkleppen is minder chic, maar toch bieden de kussens genoeg comfort. Je kunt de headset met gemak zo’n drie uur achtereen gebruiken zonder pijntjes of ongemak. Met zijn 260 gram is het apparaat ook relatief licht, en bovendien kregen we geen moment last van een knellend gevoel.
Daar staat tegenover dat de headset niet superstabiel op mijn hoofd zat. Bij heftige bewegingen viel hij er niet af, maar draaide de hoofdband wel snel naar voren of achteren. Ook kun je het behoorlijk warm krijgen van de stoffen bekleding van de oor- en hoofdkussens. Al na een kwartier of drie bespeurde ik wat zweet rond de oren.
Verbinding
De draadloze verbinding via de dongle werkt ook bij de H5 uitstekend. Tijdens testsessies viel de verbinding geen enkele keer weg en van latency tijdens het gamen was niets te merken. In tegenstelling tot de Buds werkt de H5 met een USB-A-dongle. Als je een gloednieuwe PS5 Slim hebt, is dat iets om rekening mee te houden, want bij die console zitten de USB-A-poorten alleen nog aan de achterkant.
Anders dan de Inzone Buds ondersteunt de H5 geen enkel bluetoothprotocol, dus draadloze verbindingen werken echt alleen via de dongle. Wel kun je de meegeleverde mini-jackkabel gebruiken om geluid af te spelen vanaf een analoge audiobron. Dit werkt ook als de accu van de headset leeg is.
Geluidskwaliteit en microfoon
Het geluid van de H5 valt zeker niet tegen. Gezien het prijspeil van circa 150 euro levert de headset een behoorlijk meeslepende, warme sound. Bassen klinken niet zo stevig als bij de Inzone H9 of bijvoorbeeld de Arctis Nova 7P van SteelSeries, maar ook lang niet zo underpowered als bij de Inzone Buds. De balans tussen laag, midden en hoog is bovendien dik in orde. Rommelig wordt het nergens.
De plaatsing van geluid is net zo accuraat als bij de Buds. Je kunt prima onderscheiden uit welke richting de geluiden in je game komen, al is de plaatsing wel iets minder uitgesproken door het warmere geluidskarakter. Dankzij de warme sound is de H5 in vergelijking met de Buds een fijnere headset om ook films mee te kijken en naar muziek te luisteren.
De zwenkmicrofoon van de H5 is niet slecht, maar ook niet geweldig. Stemgeluid klinkt een stuk warmer dan via de minimicrofoontjes van de Buds, maar ook wat dof. Hoewel de mic ruis net iets beter weet te onderdrukken dan de goedkopere H3, komt er alsnog best wat omgevingsgeluid mee.
Noisecancelling en accuduur
De Inzone H5 is niet voorzien van active noisecancelling. Wel zorgen de oorkleppen voor een zekere mate van afdichting die ruis op een passieve manier onderdrukt. De plastic behuizing blijkt echter niet veel tegen te houden. Speel je veel in rumoerige omgevingen, dan kun je dus beter uitkijken naar een headset met anc of oorkleppen die beter afsluiten.
De headset heeft een prima accuduur. Je kunt er volgens Sony zo’n 28 uur mee gamen voordat hij aan de lader moet. In onze eigen accutest, waarbij we vanaf een pc muziek afspeelden op 80-procentvolume, hield de Inzone H5 het zelfs pas na ruim 53 uur voor gezien. Dat zijn uitstekende scores binnen deze prijsklasse. Is je accu leeg, dan duurt het zo’n 3,5 uur om hem volledig op te laden.
Conclusie
De Inzone Buds van Sony zijn een prima stel draadloze in-ears voor gamers. Ze hebben indrukwekkende noisecancelling en een nette accuduur. Je kunt ze probleemloos urenlang dragen zonder een greintje last te krijgen. De draadloze verbinding via de meegeleverde dongle is snel en stabiel, en van merkbare latency is geen sprake. Hoewel ze technisch gebaseerd zijn op de WF-1000XM5, bieden deze in-ears wel een compleet ander geluid. De nadruk ligt meer op het midden- en hoge bereik. Dit levert een heldere sound op, met zeer duidelijke plaatsing van geluiden als voetstappen, stemmen en geweervuur. Ook 3d-audio komt op deze manier goed uit de verf. Je kunt deze Buds echter wel beter links laten liggen als je graag omver wordt geblazen door een krachtig basgeluid.
De Inzone H5 is geen absoluut topproduct, maar wel een interessante midrange gamingheadset voor gebruik met een PS5 of pc. Met zijn grotere formaat levert de draadloze over-ear een veel warmer geluid dan de Buds. Daardoor is hij niet alleen fijn om mee te gamen, maar ook voor het kijken van films en het luisteren naar muziek. Verwacht echter geen knallende bassen; daarvoor moet je echt een prijsklasse hoger zoeken. De plaatsing van gamegeluiden is net zo accuraat als bij de Buds, maar door het warmere karakter iets minder uitgesproken. In vergelijking met luxere en duurdere headsets voelt de H5 wat goedkoop aan. Bovendien houden de plastic oorschelpen niet veel omgevingsgeluid tegen, terwijl active noisecancelling volledig ontbreekt. De microfoon heeft voldoende kwaliteit, maar is niet fantastisch. Vind je pakweg 150 euro voor een draadloze headset duur genoeg, dan is de H5 alsnog een degelijke optie voor gebruik met een PS5 of pc. Vanwege de grote concurrentie op de headsetmarkt voor Windows zouden we dit apparaat wel minder snel aanraden als je louter op een pc speelt.
- Sony Inzone Buds
- Sony Inzone H5
Laagste prijzen voor:
Sony Inzone Buds (Wit, Zwart)
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
bol
|
|
|
€ 169,-
|
€ 169,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Amazon.nl
|
|
|
€ 169,-
|
€ 169,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
MediaMarkt
|
|
|
€ 177,-
|
€ 177,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
ALTERNATE.nl
|
|
|
€ 179,-
|
€ 179,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Sony NL
|
|
|
€ 179,-
|
€ 179,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Laagste prijzen voor:
Sony Inzone H5 - Wit
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
ALTERNATE.nl
|
|
|
€ 129,-
|
€ 129,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
bol
|
|
|
€ 129,-
|
€ 129,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Amazon.nl
|
|
|
€ 129,-
|
€ 129,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Coolblue.nl
|
|
|
€ 135,-
|
€ 135,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
MediaMarkt
|
|
|
€ 135,-
|
€ 135,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|