Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Telefoons van 2023 en 2024

De lijn tussen progressie en regressie

28-12-2023 • 06:00

138

Singlepage-opmaak

Terugblik: voorspellingen van vorig jaar

Het leuke van voorspellingen doen is dat je later kunt terugkijken om te zien of die voorspellingen zijn uitgekomen. Gelukkig kan dat, want ook vorig jaar stonden er in het artikel een hoop voorspellingen die te checken zijn.

Eerst maar even een algemene voorspelling: het wordt een redelijk saai jaar op de smartphonemarkt. Er staan weinig baanbrekende technieken om de hoek en dus zullen we het vermoedelijk volgend jaar moeten doen met op zijn hoogst iets betere versies van telefoons die we al hebben.

Dit is subjectief natuurlijk, maar er zullen weinig mensen zijn die dit als helemaal onwaar zien. Er kwamen veel nieuwe vouwbare smartphones bij en dat was misschien het opwindendste: Google stapte in de markt voor vouwbare smartphones met de Pixel Fold, Honor kwam internationaal met de Magic Vs en OnePlus met de Open. Daarnaast waren er nieuwe spelers die hun vouwbare telefoons niet uitbrachten in de Benelux, zoals de Tecno Phantom V Fold. De algemene smartphones als de Galaxy S23 en iPhone 15 waren, nu ja, inderdaad iets betere versies dan hun voorgangers.

Tecno Phantom V Fold
Tecno Phantom V Fold

Apple en Huawei kwamen afgelopen jaar met noodcommunicatie via satellieten en dat lijkt de grote horde die nog te nemen is: het oplossen van gebrek aan bereik. Noodcommunicatie is stap één, maar een volgende stap zou zijn om daadwerkelijk apps te kunnen laten werken via satellieten. Dat is niet onmogelijk en is vermoedelijk onderweg: we zullen het volgend jaar misschien al zien op de eerste telefoons.

We zagen satellietcommunicatie wel meer op telefoons dit jaar, maar tot nu toe ontbreken de telefoons die apps laten werken via satellietcommunicatie. Wel is er meer dan noodcommunicatie mogelijk: je kunt ook mensen laten weten dat het goed met je gaat via satelliet bijvoorbeeld en dat is sowieso al een stap vooruit. Dit kan nog altijd volgend jaar komen, maar satellietcommunicatie op smartphones heeft nu nog geen hoge vlucht genomen. Satellieten, hoge vlucht, snap je 'm?

Een ander element dat een stukje beter kan, is de laadsnelheid van accu's. We hebben al zo hier en daar laadsnelheden boven 100W gezien op smartphones en dat gaat komend jaar vermoedelijk heel normaal worden.

Bingo! Er verschenen dit jaar meer telefoons dan ooit met supersnel laden aan boord. Het is wel een relatief eenzijdig aanbod, want vooral merken als OnePlus en Xiaomi zijn hiermee bezig. Ook Motorola is supersnel laden gaan ondersteunen, maar andere merken als Samsung en Google doen dat nog altijd niet.

Snel laden

Dat zullen we niet per se terugzien in de markt voor high-end smartphones, maar juist meer in de klasse eronder. Waarom? De markt voor dure telefoons is van Apple en Samsung. Die stoppen beide geen adapter meer in de doos en dus hebben die niet zo'n grote prikkel om ineens veel sneller laden mogelijk te maken.

Dit klopt ook. Van de tientallen telefoons die kunnen laden met 100W of meer van dit jaar zijn er maar twee die meer dan 750 euro kosten. De meeste zijn, zoals voorspeld, telefoons in het hogere midrangesegment met prijzen tussen 280 en 600 euro.

Op het gebied van camera's zullen de camera's met hoge resoluties op steeds meer plekken van de telefoon terechtkomen. Veel fabrikanten willen met dure telefoons de stap maken van 4k naar 8k voor video en dan heb je minimaal 33 megapixel nodig. Nu al zijn er camera's met telelenzen en ultragroothoeklenzen van 48 of 50 megapixel en dat zal alleen maar toenemen.

Dit is ongeveer wat er gebeurd is, maar niet bij elke fabrikant. Samsung heeft op zijn S23 Ultra naast de 200-megapixelhoofdcamera alleen maar sensors met lagere resoluties. Apple houdt het ook op 12-megapixelsensors voor zijn tweede en derde camera's bij de iPhone 15 Pro. Bij andere telefoons ligt dat genuanceerder. De Xiaomi 13 Pro heeft bijvoorbeeld drie 50-megapixelcamera's. De OnePlus 11 heeft 50-, 32- en 48-megapixelsensors. De Pixel 8 Pro heeft naast een 50-megapixelhoofdcamera ook twee 48-megapixelsensors. Kortom: behalve Samsung en Apple zijn alle fabrikanten naar sensors met hoge resoluties gegaan.

Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro
Google Pixel 8 Pro

De stap van 4k naar 8k is er niet in enorme mate gekomen. Er zijn net als in vorige jaren telefoons verschenen die in 8k kunnen opnemen, maar niemand heeft dat als verkoopargument ingezet of mogelijk gemaakt op alle camera's. Die voorspelling zal ooit wel uitkomen, maar dat was in elk geval niet dit jaar.

De primaire camera krijgt vooral veel meer dynamisch bereik, wat vooral foto's en video's bij minder licht ten goede zal komen. Ten eerste gaat vrijwel elke duurdere telefoon vermoedelijk staggered hdr doen: hdr door met dezelfde sensor meerdere foto's tegelijk te maken met verschillende belichtingen.

Dit is inderdaad gebeurd met diverse telefoons. Het is nog niet te vinden op elke high-end telefoon en fabrikanten zijn er niet scheutig mee, maar onder meer de OnePlus Open en Sony Xperia 1 V maken hier gebruik van.

Ook hebben we nog steeds goede hoop dat de repareerbaarheid van smartphones weer belangrijker wordt. Zo bleek al uit geruchten dat de Samsung Galaxy S23-telefoons een tikkeltje grotere schermranden hebben dan de voorgangers. Dat zal nauwelijks zichtbaar zijn, maar een reden zou kunnen zijn om te zorgen dat je makkelijker de telefoon in komt en het scherm minder snel kapotmaakt bij reparatie. Het zou ook al mooi zijn als Samsung niet zo bizar veel lijm gebruikt om accu's vast te plakken in de behuizing. Ook andere merken kunnen grote stappen zetten en omdat regelgeving er vroeg of laat aan zal komen, zullen fabrikanten stappen gaan zetten.

Telefoons zijn nog lang niet zo repareerbaar als we zouden willen, maar er zijn wel wat dingen veranderd. Apple heeft nu reparaties op al zijn iPhone-modellen iets makkelijker gemaakt en daardoor is het laten fiksen van een kapotte achterkant nu lang niet zo duur als dat het was, en makkelijker zelf te doen. Samsung heeft trekstrips voor de accu's in de Galaxy S23's. Daarnaast begon Samsung met programma's voor zelfreparaties. Ook verscheen de op reparaties gerichte Nokia G22 op de markt.

Nokia G22
Nokia G22