Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Een maand sporten, slapen en stressen

Google Pixel Watch 2 Review

23-11-2023 • 06:00

74

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Met de Pixel Watch 2 bouwt Google voort op het concept van het eerste horloge. Wat uiterlijk betreft zijn er vrijwel geen veranderingen en ook qua functionaliteit zijn de toevoegingen beperkt. Het grootste verschil zit hem in de veel langere accuduur die het horloge dankzij een nieuwe, zuinigere soc weet te behalen. De Pixel Watch 2 gaat nu makkelijk een volledige dag mee, wat hem een goede keuze maakt als je een allroundsmartwatch zoekt voor gebruik in combinatie met een Android-telefoon.

Samen met de Pixel 8- en Pixel 8 Pro-smartphone kondigde Google onlangs ook zijn tweede Wear OS-horloge aan. Het nieuwe klokje heeft, niet geheel verrassend, de naam Google Pixel Watch 2 gekregen en is nu ook officieel in Nederland te koop.

Wat uiterlijk betreft lijkt het nieuwe horloge als twee druppels water op zijn voorganger, maar van binnen is er volgens Google veel veranderd. Hoe het nieuwe horloge bevalt en of de achilleshiel van de Pixel Watch 1 is verholpen, heb ik de afgelopen maand onderzocht. Want de Pixel Watch 1 was een fraaie allroundsmartwatch, maar in onze review van vorig jaar hadden we één zwaarwegend kritiekpunt, en dat was de ronduit slechte accuduur. Dankzij een nieuwe processor, een verbeterde, zuinigere versie van Wear OS en efficiëntere sensors zou dat nu sterk verbeterd moeten zijn.

De Google Pixel Watch 2 is te koop in verschillende kleuren en is verkrijgbaar in een wifi- en een LTE-versie. De wifiversie zien we op het moment van schrijven vanaf net geen 390 euro in de Pricewatch; de varianten met LTE zijn bijna 100 euro duurder.

Uiterlijk

Aan het uiterlijk van de Pixel Watch 2 heeft Google nauwelijks gesleuteld. Net bij als de eerste Pixel Watch is het weer een rond klokje met een 1,2"-amoledscherm en een draai- en drukbare kroon met daarboven één drukknop. De Pixel Watch 2 is net als zijn voorganger maar in één maat te koop en dat is jammer. Het 1,2"-scherm heeft een resolutie van 384x484 pixels en is lekker scherp, maar ook klein. Het horloge is sowieso aan de kleine kant. Dat is natuurlijk prettig als je een smalle pols hebt, maar het zou fijn zijn geweest als Google ook een grotere versie had aangeboden, al is het maar omdat daar dan ook een grotere batterij in zou passen. Andere fabrikanten als Apple, Samsung en Garmin bieden wel de keuze uit meerdere formaten en ik had gehoopt dat Google dat voorbeeld dit jaar zou volgen.

Google Pixel Watch 2
Google Pixel Watch 2Google Pixel Watch 2Google Pixel Watch 2

De Google Pixel Watch 2 (blauw) en de oude Pixel Watch 1

Wij testten de zilver-blauwe wifiversie die een zilverkleurige kast en een blauwe siloconenband heeft. Het horloge is ook verkrijgbaar met een matzwarte en goudkleurige kast, in combinatie met bandjes in andere kleuren. Google heeft het bijzondere bevestigingssysteem voor de horlogebandjes in stand gehouden, en alle bandjes voor de Pixel Watch 1 kunnen ook gebruikt worden voor de Pixel Watch 2. Andersom geldt die compatibiliteit in de basis ook, al zijn de nieuwe 'metal slim'- en 'metal link'-bandjes volgens Google alleen geschikt voor de Pixel Watch 2.

(In) de doos

De Pixel Watch 2 word geleverd in een verpakking gemaakt van gebleekt karton. Het horloge heeft een siliconenbandje, waarvan het onderste deel in twee lengtes wordt meegeleverd. Naast het horloge vinden we in de verpakking een laadkabel met een USB-C-connector.

Als de oude en nieuwe Pixel Watch naast elkaar liggen, is het enige zichtbare verschil de kroon: die heeft nu een iets grotere diameter, terwijl hij tegelijkertijd ook iets dunner is geworden. Google claimt dat de bolle Gorilla Glass 5-lens die over het scherm heen ligt, beter tegen krassen bestand moet zijn, maar in de praktijk blijft het scherm dat in zijn geheel boven op de kast ligt kwetsbaar. Na een maand gebruik zie ik op mijn reviewexemplaar een paar oppervlakkige krassen boven op het scherm en twee diepere krassen aan de rand, terwijl ik geen gekke dingen heb gedaan en altijd voorzichtig met horloges omga. Het draagcomfort van de Pixel Watch 2 is goed. Het siliconen bandje irriteert bij mij niet en is gemakkelijk op de juiste lengte in te stellen. Omdat het horloge klein en licht is, merk je ook nauwelijks dat je iets om je pols draagt.

Processor, sensors en accu

Aan de buitenkant is er nauwelijks iets veranderd, maar van binnen is dat wel het geval. Google heeft afscheid genomen van de Samsung Exynos 9110-soc. Deze onzuinige 10nm-chip uit 2018(!) werd in de eerste Pixel Watch bijgestaan door een zuinigere Cortex-M33-coprocessor om het energiegebruik binnen de perken te houden, iets waar die eerste Pixel Watch dus niet in slaagde. De Pixel Watch 2 is gebouwd rond de nieuwe, veel zuinigere, Qualcomm Snapdragon W5+-soc met vier Cortex-A53-cores gemaakt op 4nm en een ingebouwde, zuinige Cortex-M33-coprocessor. Het horloge beschikt over 2GB werkgeheugen en 32GB opslag.

De optische hartslagmeters van de Pixel Watch 1 (links) en Pixel Watch 2
De optische hartslagmeters van de Pixel Watch 1 (links) en Pixel Watch 2

Naast de nieuwe processor is de Pixel Watch 2 ook voorzien van nieuwe sensors. De zichtbaarste daarvan is de nieuwe optische hartslagmeter onder op het horloge. In plaats van een langwerpige strip met één ledpositie en drie fotosensors, heeft het nieuwe horloge een cirkelvormige lay-out met in het midden de primaire groene led, maar daaromheen vier optische sensors en vier extra leds die ingeschakeld worden tijdens sportactiviteiten. Door de combinatie van meerdere leds en sensors ontstaat een 'multipathsensor', waarbij reflectie van het ledlicht van meerder bronnen op meerdere punten wordt gemeten, waardoor nauwkeurigere hartslagregistratie mogelijk moet zijn. Behalve deze nieuwe hardware wordt er ook gebruikgemaakt van betere algoritmes om uit die sensordata daadwerkelijk de hartslag te destilleren. Google zou daarbij nu (meer) gebruikmaken van kennis van het Fitbit-team, dat tegenwoordig onderdeel is van Google.

De Pixel Watch 2 heeft ook een nieuwe huidtemperatuursensor, die nu onderaan de behuizing is gemonteerd en direct in contact met de huid staat. Daarnaast beschikt het horloge over een eda-sensor. Deze zagen we eerder bij de Fitbit Sense (2) en meet veranderingen in de elektrische geleiding van de huid. Eda-metingen kunnen bijvoorbeeld helpen om stress te herkennen. Hoe nuttig dat is, zal ik verderop bespreken.

Opladen en accuduur

Een laatste hardwarematige verandering zit hem in de manier waarop het horloge wordt opgeladen. De Pixel Watch 1 maakte gebruik van een draadloze lader waarmee het horloge in eerste instantie in ongeveer 75 minuten opgeladen kon worden. Eerder dit jaar bracht Google de laadsnelheid met een firmware-update echter terug, waarna het laden nu bijna twee uur duurt. Een reden daarvoor geeft Google niet, maar alles wijst erop dat het gedaan is om oververhitting te voorkomen. De Pixel Watch 1 kon erg warm worden tijdens het laden en meerdere gebruikers hebben melding gemaakt van het loslaten van de lijmlaag die de metalen delen achter op het horloge op hun plek houden. Door de laadsnelheid te verminderen, ontstaat er minder warmte, waardoor dit probleem verholpen wordt. Wij hebben de proef op de som genomen en de Pixel Watch 1 eerst met de firmware uit november 2022 opgeladen, waarbij de temperatuur intern opliep tot bijna 60 graden. Na het flashen van de laatste firmware bleef de temperatuur steken op iets meer dan 40 graden, maar dus wel met een bijna drie kwartier langere laadtijd als gevolg.

Laadsnelheid Pixel Watch 1 versus Pixel Watch 2

Vergelijking tussen de laadsnelheid van de Pixel Watch 1 met oude firmware (blauw), nieuwe firmware (rood) en de Pixel Watch 2 (geel)

Bij de Pixel Watch 2 lost Google dit op door weer te winkelen bij Fitbit. Het nieuwe horloge maakt nog steeds gebruik van een magnetische oplaadpuck, maar de nieuwe versie is voorzien van vier pogopinnen die het horloge via contactpunten onder op de behuizing van stroom voorzien. Google maakt hiervoor gebruik van hetzelfde systeem dat Fitbit bij Sense (2) en de laatste generaties van de Versa gebruikt. De laadkabels van deze horloges werken dan ook prima met de Pixel Watch 2. Deze 'oude' manier van laden heeft twee grote voordelen. Er ontstaat veel minder warmte dan bij draadloos laden en het laden gaat ook nog eens sneller. De Pixel Watch 2 is binnen dertig minuten voor de helft opgeladen en het complete laadproces duurt net iets meer dan één uur.

Google Pixel Watch 2 oplaadpuck

Belangrijker nog dan hoe lang het opladen duurt, is hoe lang het horloge het volhoudt op een acculading. Bij de eerste Pixel Watch was dat dus vrij dramatisch: met het scherm in always-onmodus haalde hij krap achttien uur en met het scherm uitgeschakeld, hield het met net iets meer dan een etmaal ook wel op. Dankzij de nieuwe soc en verbeteringen van de software is de accuduur bij de Pixel Watch 2 beter. In always-onmodus haalde ik tijdens mijn test gemiddeld tussen de 20 en 24 uur, afhankelijk van hoe intensief ik het horloge gebruikte en of er langere sportactiviteiten met gps-registratie in de dag zaten. Met het scherm uitgeschakeld, heb ik tot 48 uur uit één lading weten te persen, met een gemiddelde van zo'n 40 uur. Dat is nog altijd lang niet wat sporthorloges als die van Garmin en Polar halen, en ook aanzienlijk minder dan wat bijvoorbeeld de Fitbit Sense 2 laat zien, maar voor allroundsmartwatches is het prima, en Google staat op dit punt nu op gelijke hoogte met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Watch 6 en de reguliere Apple Watches.

WearOS 4 en Fitbit

De Pixel Watch 2 draait op Wear OS 4.0, dat een kleine update is ten opzichte van Wear OS 3.5. De Pixel Watch 1 heeft de update naar deze nieuwe software inmiddels ook gehad en loopt wat dat betreft dus gelijk met het nieuwe horloge. Wat look-and-feel betreft is er eigenlijk geen verschil met de vorige software, op wat spaarzame animaties bij het opstarten van apps na. We zagen dit eerder ook in de review van de Samsung Galaxy Watch 6, het eerste horloge dat met Wear OS 4 werd uitgebracht. De vernieuwingen zitten hem vooral in het efficiënter aansturen en uitlezen van sensors, wat moet helpen om een langere accuduur mogelijk te maken.

Sinds Google het Wear OS-besturingssysteem twee jaar geleden nieuw leven heeft ingeblazen, gaat het goed met het platform. Als je op zoek bent naar een horloge als allroundverlengstuk van een Android-telefoon, is Wear OS de beste optie. Google Assistant werkt naadloos samen met Wear OS, de integratie met bijvoorbeeld Google Maps voor navigatie werkt goed en de integratie met notificaties zit goed in elkaar. Heb je bijvoorbeeld een Nest-deurbel, dan krijg je niet alleen een melding dat er iemand voor de deur staat, maar toont een thumbnail meteen ook wie het is. Reageren op berichten kan via korte antwoorden, een onscreenkeyboard of met spraak. Direct telefoongesprekken aannemen en voeren kan ook, waarbij het horloge dienst doet als bluetoothheadset. De kwaliteit van zowel de ingebouwde microfoon als luidspreker zijn van verrassend goede kwaliteit, handsfree bellen gaat dus uitstekend. Draadloos betalen met Google Pay behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast is het appaanbod van onafhankelijke softwareontwikkelaars voor WearOS goed, en dat wordt ook steeds beter. Naast veel sportgerelateerde apps als Strava en Komoot zijn er ook tal van algemene apps voor muziek, weer, podcasts en smarthome.

Pixel Watch 2 homescreen collage

Google gebruikt de standaardinterface voor Wear OS, in tegenstelling tot Samsung, die voor zijn Galaxy Watch 5 en 6 kleine aanpassingen heeft gedaan. De menustructuur van de Pixel Watch 2 is daarmee precies hetzelfde als die van de Pixel Watch 1. Swipe je vanaf de watchface van boven naar beneden, dan komt van bovenaf een menu met snelle instellingen in beeld, waar je bijvoorbeeld de zaklampfunctie en de vliegtuigmodus kunt inschakelen, het geluid kunt uitzetten of door kunt gaan naar het instellingenmenu. Prominent bovenaan in dit menu is een snelkoppeling opgenomen naar de Google Home-app, zodat je binnen een veeg en een druk toegang hebt tot de bediening van bijvoorbeeld de lampen in je huis.

Veeg je vanaf de wijzerplaat in omgekeerde richting van beneden naar boven, dan krijg je notificaties te zien. Nofiticaties worden als kaarten onder elkaar weergegeven, waarbij je door op de notificatie te klikken naar de bijbehorende app gaat, net zoals op een Android-telefoon.

Veeg je vanaf de watchface naar links of rechts, dan zie je tiles van geïnstalleerde apps. Tiles zijn full screen informatie- of bedieningsschermen die bijvoorbeeld laten zien hoeveel stappen je gelopen hebt of wat het lokale weer is, een tile kan ook knoppen hebben om bijvoorbeeld direct een work-out van de geïnstalleerde fitnessapp te starten. De lijst met tiles is eindeloos, op het moment dat je rond bent, kom je dus weer terug bij de watchface.

Google Pixel Watch 2 interface

De kroon van de Pixel Watch laat je door de interface navigeren, net zoals omhoog of omlaag swipen over het scherm dat ook doet. Een druk op de kroon brengt je vanaf elke plek terug naar de watchface. Druk je vanaf de watchface op de kroon, dan opent het overzicht met alle geïnstalleerde apps. Een dubbele klik van de kroon opent Google Pay en als je de kroon lang ingedrukt houdt, opent een menu waar je het horloge kunt uitzetten, rebooten of een SOS-bericht kunt versturen.

De tweede knop, die aan de zijkant boven de kroon, toont na een korte klik een overzicht met recent gebruikte apps, waarmee de knop dienst doet als fysieke appswitcher. De knop lang ingedrukt houden, activeert Google Assistant.

Fitbit

Google gebruikt net als vorig jaar software van Fitbit voor alles wat met gezondheid en sport te maken heeft. Hierdoor heb je twee apps nodig op je smartphone: een Watch-app van Google waarmee je de instellingen van het horloge kunt beheren en de Fitbit-app waarin alle gezondheids- en sportgegevens worden bijgehouden. De Fitbit-app werkt ook met de smartwatches en fitnesstrackers die nog altijd onder de Fitbit-merknaam worden verkocht en de app heeft recent een grafische make-over gekregen waarbij het design wat meer richting Googles Material Design is getrokken.

De vernieuwde interface van de Fitbit app voor Android
De vernieuwde interface van de Fitbit app voor Android

De app geeft overzichtelijke informatie over stappen, gelopen afstand, verbruikte calorieën en het aantal trappen dat je per dag loopt. De Pixel Watch analyseert daarnaast (automatisch) in hoeverre je gestrest bent en doet dat op basis van hartritmevariabiliteit, maar vooral ook op basis van de nieuwe eda-sensor. Die laatste kijkt continu naar verandering in elektrische geleiding van de huid, om daaruit momenten van stress te lezen. Het horloge logt deze 'Body Response' en indien gewenst kun je enige tijd na een gemeten Body Response ook een melding krijgen, met daarbij de vraag om jouw gemoedsrust aan te geven. Daarbij heb je acht opties, variërend van gestrest en gefrustreerd tot kalm en tevreden. Zowel bij mij als bij collega Wout, die de afgelopen tijd ook een Pixel Watch 2 heeft gebruikt, leek de Body Response echter op willekeurige momenten waargenomen te worden, en dan vooral op momenten dat van stress juist geen sprake is. Deze vernieuwde stressregistratie is wat mij betreft dus zeker geen verbetering. Andere punten zijn duidelijk wel beter. Het horloge meet 's nachts keurig het bloedzuurstofgehalte, de huidtemperatuur en hartslagritmevariabiliteit en doet dit nauwkeuriger dan zijn voorganger.

Fitbit Premium

De Fitbit-software heeft nog altijd een gratis en een betaalde Premium-variant, maar gelukkig zijn er verschuivingen geweest in wat er achter de betaalmuur gestopt is. In het verleden kreeg je beperkt inzicht in historische gegevens over bijvoorbeeld hartslag en slaap, maar inmiddels kun je ook zonder betaald abonnement verder in het verleden terugkijken. Dat is een welkome verbetering in de 'gratis' service. Het is fijn dat Google en Fitbit inzien dat het bekijken van je eigen data niet iets is waar je een abonnement voor nodig zou moeten hebben.

Ook historische data is nu zonder abonnement terug te zien in de Fitbit app
Ook historische data is nu zonder abonnement terug te zien in de Fitbit app

Fitbit Premium geeft nu nog toegang tot geavanceerde slaapanalyse en slaapkwaliteit. Overigens is het de vraag wat je als gebruiker precies met die extra informatie aan moet, en hoe betrouwbaar deze überhaupt is. Premium biedt verder een 'Daily Readyness Score' die aangeeft in hoeverre je klaar bent voor een zwaardere work-out. Dat is fijn, maar niet essentieel. Ook 'Wellness Reports', downloadbare gezondheidsrapporten in pdf-vorm, zijn alleen beschikbaar als je een Premium-abonnement hebt. Ook dat is een functie waar de gemiddelde gebruiker prima zonder kan.

De waardevolste toevoeging van de Premium-dienst is wat mij betreft de vrij grote bibliotheek met videowork-outs. Fitbit heeft instructievideo's voor mindfullness, cardio, kracht en mobiliteit die zeker voor mensen die net (weer) beginnen met een actieve levensstijl een goed hulpmiddel kunnen zijn. Of dat de prijs van 8,99 euro per maand waard is, moet je zelf bepalen. Ik denk dat je ook prima zonder Fitbit Premium kunt en de Pixel Watch 2 is gelukkig ook uitstekend te gebruiken zonder dat extra abonnement.

Sport, gps en hartslagmeting

Fitbit richt zich met zijn horloges en software op een brede doelgroep van consumenten die een gezonde levensstijl willen, maar niet per definitie op zoek zijn naar de uitgebreidste sportanalyse. Dat geldt ook voor de Fitbit-integratie op de Pixel Watch 2. De Ftibit Exercise-app op de Pixel Watch biedt veertig verschillende work-outs, variërend van wandelen, hardlopen en fietsen tot yoga, vechtsport, tennis en suppen. De Pixel Watch 2 heeft nieuwe functies om gerichter te trainen, zoals de mogelijkheid om een specifiek tempo- of hartslagdoel in te stellen. Gestructureerde work-outs, zoals intervalsessies, worden helaas nog altijd niet ondersteund, wat een gemis is voor mensen die naar een doel toe trainen.

Je kan kiezen welke statistieken je ziet tijdens sportactiviteiten, waarbij er vier metrics op het, vrij kleine, scherm weergegeven kunnen worden. Nieuw is ook dat het horloge nu automatisch zeven verschillende soorten work-outs kan herkennen en automatisch kan vastleggen, waaronder hardlopen, wandelen en fietsen. Als je dat liever wilt, kun je ook andere sportapps, zoals Strava, gebruiken om work-outs vast te leggen, inclusief hartslag- en gps-registratie. Data van workouts wordt achteraf doorgestuurd naar de Fitbit app op je smartphone, waar je uitgebreide statistieken kunt bekijken.

Fitbit app workout veiw

Nauwkeurigheid gps- en hartslagmeting

De nieuwe Qualcomm Snapdragon W5+-soc beschikt over ingebouwde gnss-locatiebepaling met ondersteuning voor GPS, Glonass, Galileo en Beidou. Dualband-gps wordt niet ondersteund, wat met het oog op de prijs van de Pixel Watch 2 een gemiste kans is. Dualband biedt, door twee verschillende frequentiebanden van het gps-systeem te gebruiken, een hogere nauwkeurigheid onder lastige omstandigheden, zoals tussen hoogbouw of onder bomen met een dicht bladerdek. De Pixel Watch 2 laat gebruikers niet kiezen welk gnss-systeem er gebruikt worden, het horloge bepaalt dat zelf.

GPS traces van de Pixel Watch 2 (groen), Garmin Epix 2 (rood) en Garmin Edge1030 fietscomputer (zwart) tijdens MTB-rit
GPS traces van de Pixel Watch 2 (groen), Garmin Epix 2 (rood) en Garmin Edge1030 fietscomputer (zwart) tijdens MTB-rit
GPS-traces van de Google Pixel Watch 2 (groen) en Garmin Epix Pro (rood) tijdens fietsrit door Rotterdam Centrum
GPS-traces van de Google Pixel Watch 2 (groen) en Garmin Epix Pro (rood) tijdens fietsrit door Rotterdam Centrum

Tijdens mijn praktijktest in oktober en november, met her en der nog wat bladeren aan de bomen, bleek de Pixel Watch 2 doorgaans nauwkeurig vast te leggen waar ik tijdens mijn hardloop-, fiets- en mountainbikeactiviteiten ben geweest. Ten opzichte van de Garmin Epix Pro met dualband-gps die ik als referentie gebruikte, doet de Pixel Watch 2 in de meeste omstandigheden niet of nauwelijks onder. Alleen in het centrum van Rotterdam, midden tussen de hoogbouw, was het pad dat de Pixel Watch 2 tekende minder accuraat. Op zich is dat geen ramp, maar als een horloge niet goed weet waar hij is, wordt ook de berekening van de snelheid minder nauwkeurig. Dat kan vervelend zijn als je een training met een tempodoel uitvoert.

Harstlagtraces van de Pixel Watch 2 (groen) tegenover een ecg-borstband (zwart) tijdens een intervalrun
Harstlagtraces van de Pixel Watch 2 (groen) tegenover een ecg-borstband (zwart) tijdens een intervalrun
Hartslagtraces van de Pixel Watch 2 (groen), Garmin Expix Pro (rood, en een ecg-borstband (zwart)
Hartslagtraces van de Pixel Watch 2 (groen), Garmin Expix Pro (rood, en een ecg-borstband (zwart)

De nieuwe hartslagmeter blijkt uitstekend te presteren. Ik heb deze tijdens mijn work-outs vergeleken met de optische hartslagmeter van de Garmin Epix Pro en met een Garmin HRM-Dual-ecg-borstbandmeter die als referentie dienst deed. Ik heb het horloge getest tijdens duurloop- en intervalsessies, met wielren- en gravelritten en tijdens mountainbiketrainingen. Daarbij liet de Pixel Watch 2 weinig steken vallen. Alleen tijdens het mountainbiken, waarbij het horloge veel schokken te verduren krijgt, laat de Pixel Watch soms een klein steekje vallen. In vergelijking met andere optische hartslagmeters - waaronder die van de Garmin Epix Pro - doet de Pixel Watch het echter zeer goed.

Conclusie

Wie van de Google Pixel Watch 2 een revolutionaire verandering had verwacht, komt bedrogen uit. Google heeft er duidelijk voor gekozen om het bestaande concept te behouden en dit waar mogelijk te verbeteren. Dat is goed gelukt. Dankzij een nieuwe processor, betere sensors en een kleine update van het besturingssysteem biedt de Pixel Watch 2 kleine, maar fijne verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Hoewel ik het nut van de toegevoegde eda-sensor niet begrijp, is de vernieuwde hartslagmeter erg goed en is ook de nauwkeurigheid van de gps-registratie in orde. Helaas ontbreekt ondersteuning voor dualband-gps, iets wat helpt onder dichte begroeiing en tussen hoogbouw. Bij andere horloges in deze prijsklasse komen we dat steeds vaker wel tegen. Het draagcomfort van het horloge is prima, maar ik vind het jammer dat ook de tweede Pixel Watch maar in één maat verkrijgbaar is. Het zou fijn zijn als er een tweede variant zou zijn met een groter scherm en grotere accu.

Ongetwijfeld de grootste verbetering van de Pixel Watch 2 ten opzichte van zijn voorganger is de accuduur. Die was slecht en is nu veel beter. Met het scherm in always-onmodus haalde ik tijdens mijn testperiode regelmatig meer dan 24 uur en met het scherm uit is het dubbele mogelijk. Dat is een grote verbetering ten opzichte van de Pixel Watch 1, die met het scherm uit met de hakken over de sloot 24 uur wist te halen. Die betere accuduur is wat mij betreft dan ook het punt dat de nieuwe Pixel Watch potentieel een aanrader maakt. Als je een compact, fraai vormgegeven allroundsmartwatch wilt voor gebruik met een Android-telefoon, dan is de Pixel Watch 2 zeker een goede keuze. Ten opzichte van de grootste concurrent, de Samsung Galaxy Watch 6, is de Pixel Watch 2 wel fors duurder. De Galaxy Watch 6 koop je op dit moment namelijk al vanaf 180 euro, terwijl de Pixel Watch bijna dubbel zo duur is. Als je liever een groter klokje wilt, dan heb je bij Google dus geen keuze, terwijl Samsungs horloge er in twee formaten is. Een no-brainer is de Pixel Watch 2 dus niet, maar Google doet nu wel écht mee.

Reacties (74)

74
73
46
2
0
20
Wijzig sortering
Zo'n duur horloge en dan niet eens gewoon Qi draadloos laden die de veel goedkopere Galaxy Watch 6 wel heeft. Deze gebruikt gewoon pogopinnen, jammer. De Galaxy watch heeft zelfs saffierglas.

Ook weigert Google hem te repareren als je er schade aan hebt. Had ook best bij de minpunten kunnen staan, zeker omdat het glas zo prominent uitsteekt.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 18:42]

Waarom vind je het gebrek aan draadloos laden jammer? Met pogopinnen kan je het horloge maar op één manier op de puck leggen wat een nadeel is, maar voordelen zijn dat deze manier van laden sneller en efficiënter is, en dat het horloge - en dus ook de accu - veel minder warm worden.

Wat betreft de repareerbaarheid: Ik heb erover nagedacht om dit als minpunt op te nemen, maar heb (nog) niet goed in kaart kunnen brengen hoe andere fabrikanten van smartwatches dit doen. Ik ben van plan dit verder uit te zoeken en dit in komende reviews mee te nemen als ik een goed beeld van de markt heb.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 22 juli 2024 18:42]

Waarom vind je het gebrek aan draadloos laden jammer? Met pogopinnen kan je het horloge maar op één manier op de puck leggen wat een nadeel is, maar voordelen zijn dat deze manier van laden sneller en efficiënter is, en dat het horloge - en dus ook de accu - veel minder warm worden.
Ik wil hier wel even op in gaan, als iemand met een horloge met pogopinnen. Het grootste probleem is dat pogopinnen aardig finicky zijn. Als de watch een keer trilt door een berichtje, of zelfs maar iets als een telefoon op de tafel trilt, verliest hij heel makkelijk connectie. En dan vind je je telefoon 's ochtends leeg terug. Ook met magneetdocks heb ik hier wel eens geluiden over gehoord, zei het minder extreem dan "normale" docks.

Verder willen aansluitingen van de pogopinnen nog wel eens vies worden van zweet en huidvet, en er in sommige gevallen op reageren, wat de connectie nou ook niet ten goede komt. Horloges met pogopinnen hebben dus meer onderhoud (of eigenlijk, gezien je watch af en toe schoonmaken sowieso niet verkeerd is, grotere consequenties op achterstallig onderhoud).

Voordeel is dan wel weer dat pogopinnen als USB aansluiting kunnen werken, en je daarmee dus je watch kan flashen met een custom OS over USB of SSH/ADB over USB gebruiken zonder dat ding half te slopen. Maar dat is dan wel weer een specifieke use-case, en ik weet niet of de Pixel dit ook normaal ondersteund of Google dit weer verder probeert te blokkeren.
Om hier even als gebruiker van de Google Pixel Watch 2 op te reageren: Ik kan m'n hele horloge optillen aan het draadje van de lader en de magneet tilt hem gewoon op en het horloge blijft doorladen. Je kan zelfs een beetje het horloge laten bungelen en heen en weer slingeren en er gebeurt niets. Ik weet niet welk horloge jij hebt, maar er is niets finicky aan bij dit horloge in ieder geval.
Ik kan m'n hele horloge optillen aan het draadje van de lader en de magneet tilt hem gewoon op en het horloge blijft doorladen.
Beweging is niet het enige probleem. Gebruiksslijtage over tijd aan de pins en connectors, en viezigheid van de huid en reactie daarop kunnen op termijn ook zorgen dat de connectie finicky wordt. Dat zijn dingen waar je bij een nieuwe watch vrij weinig last van zal hebben en waar die magneet niet bij gaat helpen, maar over een paar jaar wel vervelend gaan zijn.

Ik heb een LG G Watch R, inmiddels zo'n 10 jaar oud, draaiende op AsteroidOS en heb dit jaar de batterij vervangen. Als hij op de oplader wordt gelegd en er zit een stofje of wat talg op heeft hij moeite met connectie, en moet ik hem eraf halen en schoon maken. Soms een paar keer voordat hij hem pakt. Als hij eenmaal goed connectie heeft blijft hij wel netjes werken mits je hem niet beweegt, dus zolang ik 's avonds oplet niks aan de hand. Maar toch echt wel net iets lastiger dan mijn oude Galaxy Watch 4.

Verder werk dat ding perfect trouwens, en ik kocht er juist 1 met pogopinnen om makkelijk bij de USB te kunnen. Dus ik nerm dit soort nadelen op de koop toe.

En vooruit, veel mensen zullen hun watch niet 10 jaar lang gebruiken. Maar het is ook een issue dat ik hoor op hetzelfde niveau met andere watches met pogopinnen, sommige daarvan slechts 2/3 jaar oud. Zulke slijtage over tijd is dan wel een nadeel naar mijn idee, en Qi laden is daar gewoon minder gevoelig voor gezien die geen fysieke connectoren heeft die kunnen slijten of vies kunnen worden.
Waarom vind je het gebrek aan draadloos laden jammer?
Omdat je daarmee veel meer opties hebt om te laden. Een powerbank met Qi optie, power sharing met je telefoon, zelfs de McDonalds heeft nu Qi ingebouwd in de tafeltjes. Met de korte accuduur van smartwatches is dat een behoorlijk voordeel. Normaal kom je de dag wel door maar als je een hele dag gaat hiken met GPS aan wordt dat erg moeilijk.
Wat betreft de repareerbaarheid
Het gaat niet zozeer om de repareerbaarheid van het toestel zelf (of het zelf kunnen doen) maar gewoon dat Google het compleet weigert om het te doen, zelfs tegen betaling.

Volgens iFixit is de repareerbaarheid niet eens zo slecht: Het is vrij makkelijk om het scherm los te halen en er een nieuw op te zetten. Het probleem is echter dat je de schermen gewoon totaal niet kan krijgen en Google het dus ook niet voor je wil doen.

Een kleine schade is dan dus gelijk 400 euro weg.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 18:42]

Door de huidige manier van opladen moet je een extra lader meeslepen. Nu kan ik begrijpen dat USB-C niet handig is op een horloge vanwege de ruimte, maar als je dan de andere marktstandaard ondersteunt, Qi, dan heb je grote kans dat iemand geen extra lader nodig heeft, immers zijn veel telefoons in staat hun Qi lader te gebruiken voor randapparatuur, of je neemt 1 Qi lader mee voor zowel telefoon als horloge als oortjes als ereader als scheerapparaat, die dat tegenwoordig ook allemaal kunnen ondersteunen.

Is het een dealbreaker, nee, maar het is wel jammer.
Gaat ook om het feit dat pogopinnen waarschijnlijk veel goedkoper zijn, maar de koper dit niet terug ziet in de prijs.
Galaxy watch gebruiker hier sinds jaren: je hebt niets aan Qi laders met een Galaxy watch omdat je geen deftige verbinding krijgt.

Een telefoon die draadloos kan opladen heeft een platte achterkant, die watch is bol aan de achterkant. Bovendien buigt de behuizing aan het uiteinde waar het polsbandje aanhangt omdat er normaal een pols rond zit waardoor de horloge verhoogt word als je ze op een vlakke onderkant legt.

Het gevolg is dat het in theorie wel werkt met een gewone Qi lader maar in de praktijk lig je te prutsen, gaat langs geen kanten vooruit om er dan achter te komen dat hij na 20% laden terug gestopt is en daar eigenlijk al een uur niets aan het doen is. En dat is dan mijn ervaring met pakweg een Samsung! powerbank met QI lader (destijds gebundeld bij het aankopen van een S10). De Qi lader in de auto, zelfs nooit werkend gekregen met een Galaxy watch, telefoons geen enkel probleem.

Je hebt de originele lader nodig, die heeft een inkeping zodat die bol er precies in past alsook rond en klein zodat de uiteinden niet in de weg zitten.

Zijn die pinnen dan beter, nee, huidvet kruipt daar tussen waardoor je slecht contact krijgt maar als je dacht dat je universeel kan laden, think again.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 18:42]

Wat gek, bij mij werkt het prima. Ik heb het maar 1 keer nodig gehad (met mijn galaxy watch 6) maar het werkt gewoon.

En ik laad mijn horloge heel erg vaak op met een Samsung powerbank met Qi lader. Gaat prima en hij wordt minder warm dan de officiele lader omdat die sneller kan laden (en je kan dit niet terugschroeven in de software momenteel)

De positie luistert wel nauw maar alle laders die ik heb, hebben een dubbele rubberen ring waardoor je de middelste kan gebruiken en dan zit hij precies goed. Ook mijn powerbank heeft die. Alleen de telefoon niet maar zoals ik zei ging dat ook prima die ene keer dat ik het nodig had.

Ik heb ook een Galaxy Watch Active gehad maar toen had ik nog geen telefoon waar je mee kon laden.

Maar ik vind dit juist een van de fijnste functies ervan. Al was het fijn geweest als hij even lang op accu meekon als de Amazfit die ik ooit had.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 18:42]

Ik heb 'm ook stilaan een maandje en kan beamen wat Eric schrijft. Heb 'm wel tweedehands (hier op Tweakers) gekocht, winkelprijs was het me niet waard.

Voor mij haalt ie het van (persoonlijke ervaring met) Amazfit en Garmin;
  • past aan mijn smalle pols (geen schijf van 46mm, mijn pimpjaren liggen al even achter mij) en
  • heeft een behoorlijk uitgekiende UI, kan zich meten met Apple (en laat het UI-doolhof van Garmin ver, ver achter zich).
Altijd synchroon met de smartphonestatus, en toch wel wat aardige features voorbij de goedkopere modellen (bellen, google assistant aan je pols, en menig appje).

Twee grootste caveats zijn:
  • de duurzaamheid, die er eigenlijk niet is (geen batterijfix, niet meest slijtvaste scherm), toch wel een gewetenskwestie voor deze 'groene' jongen (die het dan maar goedpraat met een marktgebrek aan duurzame wearables en wacht op de eerste FairWatch ...)
  • de autonomie, zelfs al is deze tweede generatie 'merkbaar' beter, is het dagelijks uurtje weg van de pols pijnlijk ironisch voor een tracker die uitpakt met hard- en software voor de allernauwkeurigste opvolging van je fitheid en zo, en dat 24/24 ... Nee, wacht, dus 23/24. Of 22/24 of 18/24 want een mens is niet zo goed afgesteld en heeft niet altijd een stopcontact in de buurt. (En net dan zak je ineen en daar lig je dan met je SOS-functie.) (Ja, punt gemaakt!)
Ben het met je eens dat de batterijduur niet geweldig is, maar ik hoef hem niet elke dag op te laden? Om de dag denk ik. En als ik het dan doe, dan hang ik hem in de ochtend als ik ga douchen en ontbijten enzo aan de lader en inderdaad is hij dan 1 a 2 uur later (ik ben niet zo snel in de ochtend :D) wel weer vol.
als GPS afstaat en always on af, haal je dan ook niet meer dan 2 dagen?
GPS gebruik ik heel weinig, al weet ik niet of er op de achtergrond nog wat gedaan wordt met GPS. Maar ik vermoed dat het met GPS gebruik elke dag laden wordt.. Al met al maak ik me er niet heel druk om, ik laad m'n telefoon ook elke dag op :)
Qua duurzaamheid wil ik toch wel een lans breken voor de Garmin Fenix en Epix. In de Sapphire varianten althans.

Die zijn echt bijzonder bestand tegen krassen en stoten en blijven dus vele jaren mooi. Ook de batterijduur is erg goed: na 4 jaar gebruik van de Fenix is er niets te merken van batterijdegradatie. Die gaat echt nog wel wat jaartjes mee...

Ik vind van de Pixel Watch de zeer nauwkeurige hartslagmeting wel interessant. Zie toch soms wat gekke waardes bij de Garmin.

Alleen, dan zie ik dat deze sterk verbeterd is met soms wel een hele dag gebruik voor de batterij leeg is en dan ben ik toch wel weer blij met de Garmin. Ruim twee weken zonder laden. Zelfs de Epix Pro met Oled scherm haalt dat ruim en de grootste variant haalt zelfs een maand.
Ik weet even niet goed waar te zoeken maar wat is nu een goed horloge voor oudere mensen die goed hun gezondheid in de gaten willen houden, zoals waarschuwingen geven aan derde als het niet goed met ze gaat?
Ik heb verschillende horloges geprobeerd. Als 59jarige moet ik wel een beetje controle houden over mijn hartslag.
Geen enkel toestel werkt goed.
Polshorloges geven soms een hartslag aan boven de 100, terwijl gemeten met de saturatiemeter of bloeddrukmeter, ik niet boven de 75 kom.
Bij inspanning zit ik tegen de 120 aan en die dingen geven vaak totaal andere waarden aan.
Na inspanning zakt mijn pols heel snel, gelukkig maar. maar die horloges blijven vaak in de 'gevarenzone'

Mijn slaappatroon dat die detecteren klopt ook nooit met het werkelijke patroon.

Ik hoop ooit een horloge te vinden dat echt zijn werk behoorlijk doet.
Want tot nu toe vind ik alle horloges die ik uitgeprobeerd heb, waardeloos.
Dank. Ik zoek voor me vader een horloge die steeds iets minder gaat eentje die bijvoorbeeld mocht gevallen zijn dat het horloge een mogelijkheid heeft om een alarm te activeren en een waarschuwing geeft aan derde als ze hart het moeilijk heeft, dat moet toch haalbaar zijn?
Die toestellen reageren wel als de hartslag onder de 50 slagen per minuut gaan. Maar ja, soms reageren die en geven aan dat de hartslag traag is, terwijl dat niet het geval is en soms geven die aan dat de hartslag boven de 50 is, terwijl die wel gedaald is.
Wat val-alarm betreft? Geen ervaring. Maar er bestaan wel eche valdetectoren voor oudere personen.
Voor zowel ECG als valdetectie schijnen de nieuwere Apple Watches wel aardig te werken.
Ken iemand die Fitbit gebruikt, schijnt ook valdetectie te hebben. Geen idee of die echt goed werkt.
Varieert een beetje wat je zoekt. Zelf heb ik een Garmin, en die herkent wel wat ik doe, inclusief slapen, en bij sporten/bewegen zet ik hem bewust ook met de activiteit aan. Dus ik help mijn Garmin hiermee.

De Garmin kan waarschuwen voor een te hoge hartslag, wat wel werkt, maar ook soms gewoon te vroeg af gaat. Een tijdje geleden zat ik F1 te kijken, en dan ging dat alarm af (tja, spannende race, gebeurt niet zo vaak meer). De Garmin heeft ook incident-herkenning, maar hij heeft al eens mijn hele gezin gewaarschuwd omdat ik plots stil stond en bukte. Apple heeft een vergelijkbaar probleem gehad met skieers die onbewust rechtstreeks het alarmnummer lastig vielen.

Sommige dingen, zoals Hart Rate Variation (HRV) voorspelt stress en kan daarmee soms een opkomende ziekte vroeg signaleren. Maar ook daar: een keertje een heftige training gehad en die metric ligt uit het lood. Zaken als O2 saturatie zijn interessant, maar volgens mij wordt er niet op gealarmeerd als die keldert.

En de echt spannende dingen, zoals AFIB detectie, doet men niet actief. Apple kan een ECG nemen, maar dat is pas nadat je zelf merkt dat je je niet lekker voelt. Garmin heeft die functionaliteit op sommige horloges zitten, maar die is in Europa nog niet beschikbaar.

Dus de perfecte gezondheidsmonitor bestaat volgens mij nog niet.
De Galaxy Watch 6 wordt hier als alternatief/concurrent genoemd. Maar is het niet zo dat je alleen maar alle functies kunt gebruiken van die smartwatch als je ook een Samsung telefoon hebt? Als dat nog steeds zo is, dan is dit voor best wel wat mensen niet echt een alternatief.

Is dit nog steeds het geval?
Dat geldt alleen voor de ecg- en bloeddrukfuncties. Daarvoor is de Samsung Health Monitor app voor nodig, die officieel alleen voor Samsung telefoons beschikbaar is. Via sideloading werkt het echter ook prima op andere toestellen.
Ah ja, dat waren de functies inderdaad. Goed om te weten dat het via sideloaden wel werkt.
Ik heb geen idee hoe je daarbij komt. Ik heb een van de eerste versies gehad en die werkte prima met mijn OnePlus samen.
Zijn er al providers die de LTE versie ondersteunen wat betreft multisim?

Ik had eerder dit jaar de originele pixel watch op het oog maar het viel mij erg tegen dat geen enkele provider ondersteuning bood voor multisim met watches buiten die van Apple en Samsung.
Ik gebruik zelf Odido multisim in combinatie met mijn Pixel Watch 1 LTE. Ik heb wel (tijdelijk) een officieel ondersteunde provider SIM op mijn telefoon moeten installeren voordat de Watch software het toestond om een eSim op het horloge te installeren via een QR code. (in mijn geval Vodafone Germany gratis prepaid)
Is E sim van KPN, Vodafone of T-mobile een uitkomst?
Hoe lang krijgen deze dingen doorgaans updates of boven zee ondersteund? Voor mij als smartwatch leek is dit wel een zorgpunt mocht ik er een willen kopen
Dat scheelt enorm per fabrikant, en de druk op de Smartphone leveranciers hebben deze partijen nog niet ervaren.

Ik weet dat bij Garmin men binnen dezelfde (Epix, Fenix, Forerunner) productlijnen nog vrij lang bugs fixt en zelfs functionaliteit backport. Maar een formeel standpunt is nergens te vinden. Andere partijen weet ik eerlijk gezegd niet hoe hun update beleid in elkaar zit. Wel zie ik ze minder frequent voorbij komen bij dcrainmaker.com, maar dat kan komen omdat de eigenaar echt een bias naar Garmin heeft.
EU regels hieromheen komen er aan, maar worden pas in 2025 echt actief. Dus denk nog 1 generatie van dit soort hardware waar ze er mee weg komen om kort ondersteuning te geven.
Aan de andere kant, de Pixel is een redelijk barebone Google productlijn en naar mijn weten krijgen ze (ik baseer me op de telefoons) best lang updates, langer dan OEMs zoals Samsung die weer gehercompileerde android OS gebruiken.
Goed om te weten. Echter is 5 jaar voor een horloge toch nog best wel beperkt wat mij betreft. Ik zou toch eigenlijk wel 10 à 15 met zo'n ding willen doen, zeker als de sensoren prima zijn.

Zou fijn zijn als een horloge fabrikant hem slim maakt i.p.v. een telefoon fabrikant die hem om de pols bindt. Dit weerhoudt mij er nu van om best veel geld neer te leggen voor deze dingen.
Tag Heuer is bv een horlogemerk dat ook smart aanbied nu.

Maar persoonlijk gezien denk ik dat 10-15 jaar gebruik eisen met een smartwatch te ver gaat. Productietechnisch. Dat is zoiets eisen als een auto die nooit kapot gaat in zijn levensduur: dat kan wel, maar dna voor een 10-100x zo hoge prijs. Wat in de ruimtevaart dan wel weer gebeurt.

Normale horloges kunnen lang meegaan met een degelijke investering. Mijn Rado gaat al 20 jaar krasloos mee.
Waarom is Google geen minpunt opzichzelf. Dan doel ik uiteraard om de datahonger. Weten we wat er wordt gedaan met de gegevens die de watch registreert?
Bot gezegd: nee dat weten we niet en het boeit de meerderheid ook niet.
Dat geldt natuurlijk niet alleen voor watches van Google zelf. Het zal vast zijn dat de apps erop nog meer data bij Google onderbrengen.

Aan de andere kant maakt Google de data tenminste redelijk zichtbaar als je er wat dieper induikt. En eerlijk gezegd heb ik liever Google dan een of ander Chinees merk op dit punt omdat zelfs nu het onderscheid tussen de Chinese overheid en Chinese bedrijven redelijk dun is.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 18:42]

Weten we bij andere fabrikanten met WearOS of Android wel wat er wordt gedaan met de gegevens van de watch? En fabrikanten zoals Garmin gaan we daar maar standaard vanuit dat deze data niet wordt gebruikt voor commerciële doeleinden? Zelfde geldt voor Apple. Is Apple zoveel beter op het gebied van privacy of gaan we er maar gewoon vanuit dat ze de Apple Watch data beter gebruiken omdat het in het beginsel een "hardware" bedrijf is en geen "reclame" bedrijf. Dit zijn niet echt harde bewijzen.
Eens, dat weten we ook niet echt. Maar google combineert wel erg veel data zo. Garmin weet in potentie alleen dat ik in het weekend hardloop en met welke hartslag.
Ik denk dat privacy en combineren van data wel een standaard onderdeel van review moet zijn.
Getypt op een android
Dergelijke data is geld waard en geen enkel commercieel bedrijf laat geld liggen. Ik denk dat je veiligheidshalve ervan uit moet gaan dat alle interessante data opgeslagen wordt en in het meest positieve geval anoniem. De meer je op eenzelfde platform doet, de meer data er valt te combineren. Dit geldt voor Google, maar ook net zo goed voor Apple of een Microsoft.

[Reactie gewijzigd door benno op 22 juli 2024 18:42]

Eigenlijk is het een schande dat dit soort weggooiproducten gelanceerd mogen worden. 380 euro voor een klok die binnen een maand krassen vertoont (ziet er naar een jaar of 2 niet meer uit), onvervangbare batterij die gaat degraderen en dan hebben we het nog niet over de onhoudbaarheid van de software gehad. Niemand wil zo'n ding nog hebben na een paar jaar. Een kwaliteitshorloge van 2k zal uiteindelijk waarschijnlijk goedkoper uitpakken.
En wat wil je dan doen met dat horloge? Naar de tijd kijken? Die functie is al prima met mijn telefoon afgedekt. En een duurder horloge met software heeft niet per se betere ondersteuning. Sterker nog: niemand heeft wat aan een "limited edition" smart watch.

Ik heb een prima klokkie met de tijd voor 60 euro aangeschaft. Doet het net zo goed als dat ding van 2k.
Voor de prijs mag je krasvast saffier glas verwachten. 'Gewone' horloges gaan bij mij tientallen jaren mee. Voor 40 euro kan je met een MI Band al 'smart' uit de voeten en batterij is goed voor ruim een week. Maar prima: voor ieder wat wils, alleen niet voor mij.
Zo klein, het lijkt wel een kinderhorloge! Sowieso is het design met dat uitstekende glas al niet mijn ding. Als het een Wear OS horloge moest zijn, zou ik veel eerder voor een Galaxy Watch van Samsung gaan.
Omdat sport voor mij op nummer 1 staat, heb ik jaren geleden al gekozen voor het Garmin platform. Ik vind het mooie horloges met focus op sport en genoeg smart functionaliteit. Ze kosten misschien wel wat meer, maar je krijgt wel álle functionalieit ipv een paywall.
Ik hoor hier veel de Galaxy Watch 6 genoemd worden, opzich logisch. Maar vergeet niet dat de HR sensor van de Watch 6 zeer inaccuraat is tov de Pixel. Bron; YT Quantified Scientist. Nu staar ik me niet blind op enkel 1 review, maar dit is wel heel matig, de Watch 5 is bv accurater..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.