Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Extra ssd in je pc via je videokaart?

ASUS RTX 4060 Ti met M.2-slot Review

22-11-2023 • 06:00

82

Singlepage-opmaak

Conclusie

Het is altijd tof als een fabrikant wat nieuws durft te proberen. Het concept van de ASUS RTX 4060 Ti SSD Dual OC is bovendien goed doordacht en ook nog eens goed uitgewerkt. Hoewel de gpu zelf natuurlijk gewoon op PCIe 4.0-snelheid werkt, kun je ook een PCIe 5.0-ssd op volle snelheid gebruiken dankzij het volgens die spec uitgevoerde slot. Bovendien worden die doorgaans warm wordende PCIe 5.0-ssd's uitstekend gekoeld, omdat daar in feite het volledige koelblok van de videokaart voor wordt gebruikt.

In theorie universeel, in de praktijk alleen ASUS

Een tof concept dus, maar dan wil je het gaan toepassen in de praktijk. Een logisch gebruiksdoel is een pc waarin je meer M.2-ssd's wilt plaatsen dan je slots tot je beschikking hebt. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een mini-ITX-moederbord hebt; die hebben vaak maar een of twee slots voor ssd's. Omdat andere moederbordfabrikanten op dit moment niet de vereiste PCIe Bifurcation-ondersteuning bieden, ben je dan vaak beperkt tot borden van ASUS, in ieder geval voor de courante sockets.

Voor de courante Intel-socket heeft ASUS bordjes van 119 euro en 184 euro in zijn assortiment, maar die vallen dan weer buiten de boot; PCIe Bifurcation werkt door beperkingen van Intel niet op de daarvoor gebruikte H610- en B760-chipsets. Het enige model dat wel in aanmerking komt, is de ROG Strix Z790-I Gaming, die bijna 400 euro kost. Bij socket AM5 kun je wel iedere chipset gebruiken, maar voor die socket heeft ASUS een veel beperkter aanbod. Het goedkoopste ASUS-ITX-bordje voor socket AM5 is de ROG Strix B650E-I Gaming, die op het moment van schrijven minstens 287 euro kost. Kortom, tenzij je toevallig al zo'n bordje hebt, wordt het totaalpakket al gauw een dure grap.

Ook oudere borden vallen buiten de boot

Een ander logisch gebruiksscenario zou een ouder moederbord zijn, uit de tijd dat het nog niet gebruikelijk was om meer dan een paar M.2-slots aan te brengen. Dan heb je het echter over moederbordgeneraties die helemaal nog geen PCIe Bifurcation ondersteunden, en waarmee je de ingebouwde ssd dus in zijn geheel niet kunt gebruiken.

Bovenstaande constateringen maken dat de ASUS RTX 4060 Ti SSD Dual OC weliswaar een goed bedachte én goed uitgevoerde innovatie is, maar dat de praktische bruikbaarheid op dit moment erg beperkt is. Zelfs op ASUS-borden die op de compatibiliteitslijst staan, liepen we aan tegen ontbrekende opties voor een ideale werking. Of die makkelijk softwarematig kunnen worden toegevoegd, moet de fabrikant nog duidelijk maken, maar of ASUS dan de partij is die ándere moederbordfabrikanten ervan weet te overtuigen om nu massaal de vereiste PCIe Bifurcation-support toe te gaan voegen? Om er vertrouwen in te hebben dat dat gaat lukken, moet je wel een flinke optimist zijn.

Reacties (82)

82
81
44
5
0
31
Wijzig sortering
Snap niet dat ze geen ddr5 slot op zo'n videokaart maken, zodat je als je ooit meer vram wilt hebben dit er makkelijk bij geprikt kan worden.

Maar goed, 500 euro voor een 4060ti, onlangs op de tweedehands markt een zotac 3060ti amp voor 215,- kunnen oppikken. Een 4060ti mag een eurotje of 325 kosten max
DDR5 is ordes trager dan GDDR6 of GDDR6x. Grafisch geheugen is altijd veel sneller, en dit is ook belangrijk voor de snelheid van de videokaart.

Je zou dan kunnen denken, maar als soort 2de cache, maar dit is sinds we Resizable BAR hebben eigenlijk geheel overbodig. De GPU kan efficient aanspraak maken op het geheugen van de processor. Er is eigenlijk geen situatie waar de kleine snelheidswinst van het op de grafische kaart plaatsen belangrijk is, maar de enorme snelheidswinst van het in het geheugen van de GPU zelf zetten niet essentieel is.

Dan kan je ook denken: waarom zetten we dan GDDR6x niet gewoon op reepjes. Dit komt omdat het heel gevoelig geheugen is voor elektrische storing (en veel warmte produceert), waardoor het niet direct naast de GPU in contact met de cooler plaatsen een probleem is. Er is een reden waarom in moderne grafische kaarten het geheugen rondom en dicht op de GPU geplaatst is, dan kan het sneller omdat er minder signaalverlies is.
maar dit is sinds we Resizable BAR hebben eigenlijk geheel overbodig. De GPU kan efficient aanspraak maken op het geheugen van de processor.
Mwah, een RTX4060Ti zal in het meest optimale geval met 16GB/s het hoofdgeheugen kunnen aanspreken, want dat is de maximum bandbreedte van PCIe Gen 4 x8.

Een DDR5-6000 setje in Dual Channel daarentegen haalt zon 100GB/s. Ruim een factor 5 sneller als het CPU geheugen aanspreken dus.

Het grafisch geheugen op deze kaart zelf doet 288GB/s. 3x zo snel als DDR5.

M.a.w. als het grafisch geheugen volloopt zal het vast een ordegrote beter presteren omdat je niet over de PCIe bus heen hoeft. Neemt niet weg dat de kosten van een extra memory controller op de kaart zelf + het DDR5 wat je zelf moet aanschaffen het geheel duurder zullen maken dan simpelweg voor de 16GB versie van deze kaart gaan wat het nogal doelloos maakt. En op meer high-end kaarten waarbij geheugenbandbreedtes oplopen tot 1000GB/s voegt het vanwege het nog grotere prestatie verschil nog minder toe.

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 15:37]

Je maakt een relatief betaalbare kaart dan complexer en duurder in gebruik met optimale performance, waar NVidia je veel liever een 4070 verkoopt dan een 4060TI als je nog extra geld te besteden hebt en graag wat extra performance wilt. Nog erger: support inbouwen voor een extra DDR5 cache levert NVidia niets op, die extra materiaalkosten en geheugencontroller maken het lastiger te concurreren met AMD op prijs, want de klant moet nog een extra uitgave doen optioneel, plus de driver architectuur moet op de schop om zoiets voor enkel een paar midrange kaarten te supporten en dat moeten ze ook jarenlang blijven onderhouden.
Het zou een leuk stuk tech zijn voor de Tweaker, maar zakelijk bezien gaat dit er helaas nooit komen.
Daarom vind ik het ook nutteloos ....duur en de 4060 is toch al NIET de favoriete kaart.
Als je het echt wilt gebruiken als cache dan zou Optane theoretisch toch echt beter zijn, maar verder prima opgemerkt.

Bijna alle moderne moederborden hebben meerdere NVMe sloten. Méér dan 2 SSD's zal niet vaak voorkomen bij consumenten PC's. Het verhaal van meerdere partities gaat bij een SSD niet zo op als vroeger bij harde schijven. Een SSD is op alle adressen even snel en het is zelfs beter om 1 partitie te hebben (ik laat extra recovery-partities buiten schot. Die zijn wel zo klein). Als je games en data gescheiden wilt houden is het verstandig meerdere SSD's te nemen.

Van grote clusters voor grote volumes is tegenwoordig ook geen sprake van. Daarvoor zou partitioneren niet meer nodig zijn. NTFS gebruikt standaard 4K clusters ongeacht hoe groot het volume is. NTFS is 64-bit, dus lopen we hier de komende tig jaar nog niet tegenaan. ;)

Add: deze videokaart gebruikt 8 PCIe lanes niet dus dan kan het wel eens heel handig zijn. De AM5 chipsets kunnen meerdere lanes gebruiken (X670). Deze chipset heeft 28 PCIe lanes waarvan 16 voor de GPU, 8 voor NVMe en 4 voor downlink. Dus vraag ik me af of de X670 deze GPU met SSD echt nodig heeft.

Voor oudere chipsets kan deze inventie wel eens heel goed uitpakken, maar zal het dan ook werken?!

[Reactie gewijzigd door jimh307 op 22 juli 2024 15:37]

Snap niet dat ze geen ddr5 slot op zo'n videokaart maken, zodat je als je ooit meer vram wilt hebben dit er makkelijk bij geprikt kan worden.
Heeft niet veel zin. DDR5 is zo ontzettend veel langzamer dan VRAM dat je performance alsnog direct heel hard tankt. Om daar nu een hele extra memory controller voor toe te voegen...
Denk dat het op een markt technisch oogpunt helaas niet zo werkt.

In de praktijk vinden de fabrikanten het juist fijn dat je zelf geen geheugen zelf kan toevoegen aan je videokaart.. Hun kunnen dan bepalen hoe lang een bepaalde serie kaarten hoe lang deze mogen mee gaan.

Je ziet ook dat Nvidia heel beperkt capaciteit op sommige kaarten plaatsen.
Alleen om er voor te zorgen dat zo`n kaart misschien maar 3 jaar mee gaat i.p.v 5.. Zodat je de consument op die manier steeds iets nieuws laat aanschaffen.
Vroeger was zoiets wel gangbaar. Er zijn bijvoorbeeld varianten geweest van de ATI 3D Rage Pro die een RAM-slot hadden. Dan praat je wel over een tijdperk waarin menig huidige Tweaker nog niet geboren was. Ook vóór die tijd kwam je het wel eens tegen, maar dat was zelfs nog voordat 3D-acceleratie gangbaar werd in pc's.
Leuk bedacht om de (ongebruikte) bandbreedte van je pci slot benutten met extra opslag, maar anders dan op mini-ITX plankjes is er geen use-case m.i.z. (meer sloten nodig -> ATX... toch?)
Hoop wel dat dit wat teweeg brengt om in ieder geval pci-bi... tot standaard te brengen in de hoop dat we later leukere innovaties hierop gaan zien.
Maar hoe ongebruikt is die bandbreedte? In het geval van de 4060 Ti zal er nog wel wat over zijn maar bij snellere kaarten is er minder over afhankelijk van het spel. HWU heeft genoeg tests gedaan waar je vooral bij 4x kaarten issues ziet maar ook al wel bij 8x.

En ik vraag me af hoe veel nut een 5.0 ssd heeft in combinatie met de 4060 Ti een snelle 3.0 of 4.0 is dan ook voldoende 5.0 is meer iets voor een 7900XTX of 4080 of 4090.
Maar hoe ongebruikt is die bandbreedte? In het geval van de 4060 Ti zal er nog wel wat over zijn maar bij snellere kaarten is er minder over afhankelijk van het spel.
De 4060 Ti chip heeft van zichzelf een x8 interface, maar deze kaart heeft een x16 aansluiting. Die 8 extra banen zullen dus sowieso vrij zijn voor de SSD (die overigens maar 4 banen gebruikt).
Ah ik heb niet goed gelezen. Ze hebben dus een bridge chip gebruikt om waarschijnlijk 16 lanes te splitten naar 2x8 zoals wat in het verleden ook met dual gpu kaarten gedaan werd.

Maat nog steeds voor 100 euro meer een 5.0 ssd met een 4060 Ti is niet naar verhouding.
De mensen die dat soort ssd performance nodig hebben voor professioneel gebruik kunnen ook wel een bord betalen wat meerdere van die drives aan kan.

Voor games is 5.0 overkill als je maar een 4060 ti gebruikt. En er zijn nog niet echt veel pc games die heel intensief gebruik maken van de ssd. Ratchet and clank rifts apart is Misschien een van de eerste die er een beetje gebruik van maakt.
Ah ik heb niet goed gelezen. Ze hebben dus een bridge chip gebruikt om waarschijnlijk 16 lanes te splitten naar 2x8 zoals wat in het verleden ook met dual gpu kaarten gedaan werd.
Er zit geen chip tussen, er wordt van het moederbord verwacht dat deze het x16-slot op kan splitsen d.m.v. bifurcation. Daarom werkt deze oplossing ook niet op alle moederborden, terwijl een oplossing met een chip ertussen wel altijd werkt.
En bij de 4080 en hoger heb je niet voldoende bandbreedte daarvoor.
Mja dan nog een 5.0 drive met een 4060ti is niet nuttig qua gaming. Dus ik vind de use case maar beperkt.
Er bestaan meer toepassingen dan alleen gaming, kan een casual gamer zijn en voor de rest zijn pc voor projecten gebruikt waar veel i/o is vereist.
Ja maar die kopen niet zo iets die kopen een X670E bord met veel M2 5.0 sloten of ene HEDT platoform
Die gaan geen 4060 Ti kopen om een 5.0 drive aan te sluiten.
Genoeg mensen willen geen grote kast en nemen ITX.
Niet als je dat soort workloads draait die zo'n SSD nodig hebben dat is echt maar een hele kleine doelgroep. Games zijn sowieso niet het belangrijkste als je voor een 4060 Ti kiest want dan wil je echt wel wat snellers. En als een 4060 Ti genoeg is is een PCI-E 3.0 of 4.0 drive ook prima.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 15:37]

Wat nou als je louter games op die SSD installeert? Dan stream je sneller content naar je GPU. Ik denk dan gelijk aan de Unreal Engine.

Daarbuiten gebruikt het juist louter ongebruikte bus tijd, dus de communicatie van- en naar de CPU worden niet geknepen vanaf de GPU.

Toch? Of wordt het nog steeds round-trip via de CPU?

[Reactie gewijzigd door Some12 op 22 juli 2024 15:37]

Nee, zo makkelijk zal het niet gaan. Dan zou Asus eerst een nieuwe interface a la directStorage moeten ontwikkelen, en dan zouden makers van het OS en van de specifieke game dat nog moeten ondersteunen ook. Dat gaat voor zo'n niche-oplossing niet gebeuren.

Het zal dus via de CPU gaan, of in geval van directStorage via het geheugen. Nou heeft met name dat laatste meer bandbreedte dan de SSD zelf dus dan ligt de bottleneck toch bij de bandbreedte van de SSD.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 15:37]

Dan stream je sneller content naar je GPU
Volgens het artikel net niet. De data zou nog steeds eerst via de CPU moeten voor het naar de GPU kan.
Nee, in feite zijn het gewoon twee onafhankelijke PCIe slots.

Technisch gezien is dit gewoon hetzelfde als een moederbord dat een x8-slot heeft voor een GPU, en een M.2 slot voor een NVMe drive. De lanes zijn compleet onafhankelijk, en er is geen enkele manier om de GPU met de SSD te laten praten zonder dat het via de CPU loopt.
Je hebt gelijk, waar aan toe te voegen valt dat op sommige CPU/chipset combinaties niet alle PCIe lanes direct naar de CPU gaan. GPU en 1e M.2 bijv. wel, alle andere lanes via de chipset. Dat kan ook het verschil maken tussen wel of geen PCIe 5 / PCIe 4, versus PCIe 3 via de chipset.
Dus er is wel een use case, namelijk ITX plankjes en SFF. Dat is toch best een markt waarin best veel nieuwe kasten uitkomen... die meestal geen 3-slots brede GPU's ondersteunen. Daar gooit zo'n kaart dan toch weer de eigen ruiten in. Dan is de use case mensen die een klein moederbord in een grote kast stoppen? Kan iemand helpen dit logisch te maken?
Inderdaad, ITX en SFF lijkt de enige(?) use case. Helaas is dat nogsteeds een niche (heb er zelf 2 maar het gros blijft toch ATX).
Nu is dit wel een kleine(re) kaart, dus wellicht voor compacte builds wel interessant maar niet als de keuze zo beperkt is als nu.
High-end kaarten passen ook in ITX kasten, even opletten wat je neemt.
Heuh wat?

Genoeg ITX kasten met 3 sloten waardoor zelfs de reguliere high-end kaarten er in kunenn.

Hier hangt een MSI RTX4080 Suprim x in een ITX case, kaart wordt niet warmer dan in een reguliere kast, heeft puur met je airflow te maken(En mensen brengen coolers niet op de juiste manier aan, een kast volhangen met koelers helpt niet).
Mwa erg niche dan want de huidige generatie ITX borden kan vaak al 2 m.2 SSD’s kwijt.

Dan kun je al 2x4TB aan NVME SSD’s kwijt, wil je nóg meer dan word het wel erg een niche binnen de ITX niche.
Je kan meer dingen dan alleen een SSD in een M.2 slot steken.

Denk bijvoorbeeld aan een 10Gb netwerkkaart, ik kan me best voorstellen dat dit vanaf de GPU makkelijker is dan ergens weggestopt op het moederbord. Of een AI Accelerator, best handig om dat in een "gratis" slot te stoppen en alsnog de twee M.2 slots op je moederbord te kunnen gebruiken voor SSDs.
Er zijn toch ook al itx bordjes met 2 m.2 slots... Heb er hier een... Am4 strix bordje met weerskanten een m.2 slot, wel 1 oude standaard en een nieuwe maar toch.
offtopic:
Opa vertelt

Vroeger in de XT PC tijd, zat er vaak nog een parallelle poort geïntegreerd op een videokaart.

Ik vind het overigens wel opmerkelijk dat Asus hiermee komt. Ik had deze zet eerder van een bedrijf als Asrock verwacht. Het bedrijf achter de hybrid moederborden met Socket upgrade -opties (zoals Socket 754>939, 939>AM2, 478>775), vaak in combinatie met AGP + PCIe sloten op èèn en hetzelfde bord. Dat waren mooie oplossingen!

Asrock en Asus vallen onder bedrijvengroep Pegatron. Asrock is destijds ontstaan als een spin-off van Asus om tegen bedrijven als Foxconn te concurreren op de OEM markt. Dat lijkt intussen goed te zijn gelukt!
Vroeger zag je wel meer vreemde zaken zoals XT-IDE op geluidskaarten.
Welke borden waren dat die PCI-E en AGP hadden?

Ik heb ze alleen gezien met PCI en AGP of PCI en PCI-E, soms zie je wel 2 verschillende geheugen soorten op een moderbord waarvan je kan kiezen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 15:37]

Ja maar dat was dan voor een CD rom vermoed ik.
Gezien de eerste audio kaarten dedicated waren en je op je mobo alleen PCM had iirc.
Dat klopt. Tijdens de introductie van CD-ROM drives, was het nog helemaal niet zo gangbaar dat men een secondary IDE kanaal op een I/O controller had zitten (die waren toen inderdaad meestal nog niet geïntegreerd op het moederbord). Daarbij kwam dat er diverse proprietary interfaces voor CD-ROM drives beschikbaar waren: Mitsumi, Creative/Panasonic, Sony.

Wanneer de IDE /ATAPI standaard op de markt kwam, zijn zij (gelukkig) vlot genoeg overgestapt naar het overkoepelende ATAPI (over IDE) -protocol. Dat introduceerde ook de simpel te implementeren noodzaak voor een secondary IDE-kanaal, èn het gemak van het installeren van meerdere drives.

Het moederbord BIOS ondersteunde destijds meestal geen HDD op een secondary IDE-kanaal (kaarten met een add-in option ROM daargelaten). Je kon dan vaak alleen de CD-ROM drive op het secondary kanaal aansluiten, zodat het primary kanaal 2 HDD's kon bedienen. Een geluidskaart faciliteerde daarin vaak een secondary IDE-kanaal, tot het praktisch standaard werd dat er een 2e kanaal op een IDE-controller zat en BIOS-en daadwerkelijk by default ondersteuning voor HDD's op beide kanalen kregen.

Those were the days! :z
Were they?

Was een nachtmerrie in DOS :)
IRQ's instellen met adres e.d.

IRQ not less or equal was geloof ik de melding.
Maar goed, met een beetje trial en error kwam ik er altijd wel uit en met mailgroup vrienden.

edit: Oh wow.. ik heb OT flashbacks naar ISDN kaart werkend maken in Redhat.
Moest een kernel module en een address in de code aanpassen iirc. Zal ik wel een antwoord uit FIDO hebben gevonden want dit soort aanpassingen lag buiten mijn kunnen.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 juli 2024 15:37]

Als je een moederbord zoekt dat AGP en PCI-E heeft, dan denk ik gelijk aan Asrock. Asrock had regelmatig van die gekke moederborden met verschillende technieken op één moederbord of proprietary insteekkaarten waar je dan ineens een andere CPU kon op steken.

Maar Asrock had dus inderdaad een moederbord met AGP en PCI-E gebaseerd op een chipset van ULi:
nieuws: ASRock heeft eerste bord met ULi-chipset voor PCIe en AGP

Blijkbaar werkte het ook nog wel redelijk goed:
Ten opzichte van de concurrentie in de vorm van moederborden met de nForce4 en ATi Radeon Xpress 200P doet het moederbord van ASRock het goed. Positief is dat de performance van het x16 PCI Express-slot flink is verbeterd. Waar een AGP-kaart op het referentiemoederbord van ULi in veel gevallen sneller was dan een PCI Express-kaart, is nu de PCI Express-kaart sneller. Verder is het bord ook een goede overklokker. De conclusie van AnandTech is dan ook positief. Wie krap bij kast zit of nu nog een snelle AGP-kaart heeft liggen, doet er goed aan om de 939Dual-Sata2 in overweging te nemen.
ASRock 939Dual-SATA2, 775Dual-VSTA, K8 Combo Z, K8Upgrade-PCIE
Asrock en Asus vallen onder bedrijvengroep Pegatron. Asrock is destijds ontstaan als een spin-off van Asus om tegen bedrijven als Foxconn te concurreren op de OEM markt. Dat lijkt intussen goed te zijn gelukt!
Dat klopt niet helemaal. Asrock was inderdaad vroeger de (creatieve) budgetlijn van ASUS, maar het jonge zusje heeft zich al lange tijd afgesplitst en is niet meer onderdeel van het concern. De reden was ook niet concurrentie, maar vooral de wens om ASUS als premium merk te positioneren.

Daarna (in 2008) is ASUS opgedeeld in Pegatron en ASUS, waar ASUS voor eigen merk is doorgegaan en Pegatron de OEM productie op zich neemt. Deze 2 bedrijven zijn sinds de split niet meer aan elkaar gelieerd.
Misschien handig om AI modellen te trainen met een grote dataset?
Misschien handig om AI modellen te trainen met een grote dataset?
Dan ga je niet voor deze GPU, dan wil je vooral veel VRAM hebben, zodat je GPU de dataset in één keer in kan laden, met een zo'n hoog mogelijke geheugenbandbreedte. Dan kan je beter een goedkoper moederbord nemen en een betere GPU pakken.
Zo'n DIMM RAM sloten aan de onderkant van je videokaart dan, om het geheugen van je videokaart uit te breiden? ;)
Net zoals vroeger, alhoewel dat toen een rechthoekige socket was om geheugen in te prikken.
Geluidskaarten hadden ook geheugensloten.
Misschien dan ook een CPU-socket aan de onderkant van de videokaart, want meer CPU is meer beter! ;)
Dit is geen VRAM expansion. Dit is gewoon een extra m.2 slot op je videokaart. Hij zit niet direct aan de GPU en zal fungeren als elke andere SSD schijf in je systeem.
De kaart wordt in de review behoorlijk als innovatief geprezen (zelfs tweemaal aangestipt in de conclusie), maar krijgt niet de innovation 'award'? Natuurlijk is de compatibiliteit een issue, maar maakt hem dat opeens minder innovatief?
De Innovation-award is vooral voor producten die het potentieel hebben de markt te veranderen, maar waar nog het een en ander mis mee is. Bij deze ASUS-kaart is juist het omgekeerde het geval; voor zover ASUS daar wat aan kan doen is het product nu al prima, maar in de praktijk is de bruikbaarheid zo beperkt dat vrijwel niemand een use case voor deze kaart zal hebben. Alleen 'wat geks doen' levert geen award op, het moet naast een goed bedacht concept ook wel een idee met praktische potentie zijn.
Dus eigenlijk zeg je nu, dat het product eigenlijk zo innovatief niet is, terwijl het wel meermaals in de conclusie benoemd wordt. Beetje verwarrend dan om het innovatief te noemen, terwijl het onderaan de streep eigenlijk toch niet zo innovatief is (o.a. vanwege de beperkingen), als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 15:37]

Het is innovatief, omdat het niet conventioneel is. Het is echter ook niet innovatief, omdat het niet baanbrekend is. Dit product valt naar mening meer in de categorie: niche. De Innovation Award gaat volgens mij naar producten die baanbrekend zijn of de potentie hebben om dat te zijn. Het ligt er dus net aan welke definitie van innovatief je gebruikt: baanbrekend of niet conventioneel.
Waarom geen DDR slot ipv SSD? Zodat we zelf extra GB videokaart ram kunnen toevoegen? Ookal is het langzamer ram, het geeft de gebruiker mogelijkheid om videokaart ram te verhogen.
Vroeger had S3 met de Verge een videokaart die je kon uitbreiden, van 2MB naar wel 4MB!
Ha ja de 3d decelerator. Met 4mb was de virge net iets minder verschrikkelijk slecht dan met 2mb.
Mooie tijd, toen meer dan 10fps nog als vloeiend werd gezien :P
Alleen had je er niks aan zoveel geheugen, je kaart werd er niet sneller door, alleen meer kleuren/hoger resolutie, in algemeen was 2mb video geheugen al ruim in die tijd en was de kaart te traag voor 4mb.

De kaarten dat je van 512kb naar 1 of 2mb geheugen kon had je tenminste wat aan.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 15:37]

RAM is niet zo vaak een probleem voor videokaarten. Trager RAM bij kunnen plaatsen zal het juist verergeren. Zagen we bij de beruchte GTX 970 die stiekem 3.5GB had waarvan de laatste 500 MB trager was.
Games die veel VRAM vragen die vragen ook meer GPU kracht. Krachtige GPU's hebben daarom ook voldoende VRAM.
Denk dat we de tijd wel achter de rug hebben waarbij budget kaarten werden uitgebracht met grote hoeveelheden VRAM die nooit benut kon worden.
In de handleiding van mijn Gigabyte X570 I aurus pro moederbord staat:
"PCIEX16 Bifurcation
Allows you to determine how the bandwidth of the PCIEX16 slot is divided. Options: Auto, PCIE 2x8,
PCIE 1x8/2x4, PCIE 4x4. (Default: Auto)"


Zou het genoeg zijn om in de handleiding te kijken of is het niet zo simpel?
Klinkt alsof het in die 'PCIE 1x8/2x4' modus zou moeten werken ja. Alleen werkt het M.2-slot met een AM4-bord wel gewoon op PCIe 4.0-snelheid i.p.v. PCIe 5.0 natuurlijk.
In de handleiding van mijn Gigabyte Aorus B550i staat precies hetzelfde. Edit: er staat eigenlijk nog support voor meer configuraties:
PCIEX16 Bifurcation
Allows you to determine how the bandwidth of the PCIEX16 slot is divided. Options: Auto, PCIE 2x8,
PCIE 1x8/2x4, PCIE 2x4/1x8, PCIE 4x4 (Note). (Default: Auto)

Wat ik zoal online kan vinden is dat veel gigabyte moederborden (de meeste?) ook gewoon Bifurcation support hebben. Misschien moet het artikel dan toch echt even geupdate worden? Vooral als ik alle comments lees waarbij men lijkt te denken dat het asus exclusive is. OOk al gaat het maar om een relatief kleine selectie van andere bordjes lijkt het me dat zeker het vernoemen waard.

[Reactie gewijzigd door K-Wulf op 22 juli 2024 15:37]

B550/X570-borden hebben het vaak nog wel, net als de in het artikel genoemde HEDT-sockets (X299/sTRX4), maar voor wie nu een nieuw systeem bouwt is dat niet zo relevant meer. Deze functie is (behalve bij ASUS) stilletjes grotendeels verdwenen met de nieuwste generaties processors/moederborden.

Ik heb de zinsnede hierover in de conclusie iets genuanceerder gemaakt.
Dank je voor de nuancering.

Voorzover ik kan zijn lijkt het ook op B650/X670 moederborden van iig Gigabyte te zitten:
( https://download.gigabyte...feb9242d81c7b2f56a3e11274 )
Ook zie ik diverse online verwijzingen/bevestigingen dat dat het inderdaad werkt op deze bordjes.

Daarnaast lijkt het erop dat er manieren zijn om ondersteuning te activeren d.m.v. UEFI bios editors.
https://www.reddit.com/r/...is_still_supporting_pcie/
https://github.com/BoringBoredom/UEFI-Editor#readme
Leuk concept om gebruik te maken van de vrije PCIe lanes, maar wel heel erg niche, helemaal door de begrenzing op moederborden. En als het zelfs op deze Asus moederborden niet helemaal werkt, dan sla je in mijn ogen de plank mis.
Het enige handige voor mijzelf zou zijn dat ik de nvme ssd van mijn videokaart kan schroeven ipv moederbord. Mijn moederbord nvme ssd nu zit onder mijn videokaart en die moet er dus uit wanneer ik bij die nvme ssd moet boor bv een upgrade oid. Maar wellicht zit de CPU cooler nog in de weg om dat te doen.
Als het geen voordelen biedt wat DirectStorage betreft lijkt het me alleen maar onhandig om mijn opslag en GPU aan elkaar te koppelen. Dan is de GPU upgraden plotseling een flink stuk lastiger...
@Tomas Hochstenbach Ik heb een uitvoering: Gigabyte X570 AORUS PRO (rev. 1.0) uit 2019 en die ondersteunt gewoon PCIe Bifurcation.

Sterker nog ik heb in mijn 2e PCIe slot een kaart zitten waar ik extra NVMe kaarten in steek, zo heb ik naast mijn videokaart in slot 1 en 2 NVMe kaartjes op het moederbord, nog twee extra NVMe kaarten in m'n PC zitten.

Dus de conclusie
Omdat andere moederbordfabrikanten op dit moment niet de vereiste PCIe Bifurcation-ondersteuning bieden, ben je dan beperkt tot borden van ASUS.
klopt niet.

Er zijn op het Tweakers forum 84 topics over Bifurcation en dat gaat over borden van meerdere fabrikanten.
Zie onder andere mijn eigen topic forumtopic: Tip: RAID configuratie Gigabyte x570 Aorus Pro

Ook heb ik half oktober gevraagd om aan pricewatch toe te voegen of een moederbord bifurcation ondersteunt. Dat is nu nog niet het geval, waardoor je kunt denken dat nog niet veel moederborden het ondersteunen.

De werking van bifurcation is ook afhankelijk van het aantal beschikbare PCIe lanes op de CPU. Een AMD heeft er in totaal typisch 24 (voor de AM4 modellen) waarvan er slechts 4 direct beschikbaar zijn voor je PCIe kaarten. Typisch worden die verdeeld over slot 1 en 2. De overige sloten zijn trager omdat ze bandbreedte delen met elkaar via de chipset. De AM5 modellen hebben er 4 extra, wat er voor zorgt dat je bijvoorbeeld twee super snelle videokaarten op vol vermogen kunt draaien in een systeem, of zo'n videokaart en 4 extra NVMe's.

Een Intel CPU heeft veel meer directe PCIe lanes, waardoor je dus ook makkelijker meer bandbreedte kunt toekennen aan meerdere kaarten.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 15:37]

Op oudere AM4-borden kom je het inderdaad af en toe nog tegen, maar bij de nieuwe AM5-borden is die ondersteuning beëindigd. De opvolger van jouw bord, de X670E Aorus Pro X, heeft bijvoorbeeld geen bifurcation-ondersteuning meer.

Als je nu een nieuw bord koopt en naar de courante AMD en Intel sockets kijkt, dus AM5 en LGA1700, ben je de facto beperkt tot ASUS als je bifurcation wil.
Dat is voor mijn idee niet echt een opvolger want die heeft maar een PCIEX16 slot en verder PCIEX4 sloten.
Op een tech forum vond ik deze sheet:
https://docs.google.com/s..._6hv8sPs/edit?usp=sharing

Daarin wordt aangegeven dat Gigabyte B650I Aorus Ultra bifurcation ondersteunt.
Ook staan er in de sheet MSI borden bij met ondersteuning.
Hoe haal je dat daar precies uit? Voor zover ik zie is de laatste kolom met bifurcation-info leeg bij de B650I Aorus Ultra, en in de handleiding van dat moederbord komt het woord 'bifurcation' niet voor. Ik zou er dus niet te hard op hopen. Al staat er in die sheet ook niets bij veel borden die wel in ASUS' compatibiliteitslijst op pagina 2 staan, dus wellicht is de sheet niet compleet.

Terugkomend op je opmerking over inventariseren of een moederbord bifurcation ondersteunt voor de Pricewatch: ik ga er niet over, maar het lijkt me onbegonnen werk zolang fabrikanten dit niet opgeven of het in elk geval ergens uit af te leiden is.
Op het gelinkte tech forum geeft Susanna aan
I can confirm that the Gigabyte B650I Aorus Ultra and the ASUS X670E ProArt both support it.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 15:37]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.