- PowerColor Hellhound
- ASUS TUF OC
- XFX Speedster QICK Core
Samengevat
De PowerColor Hellhound RX 7800 XT is een bijzonder stille videokaart met een efficiënte koeler. Met het quiet bios is de kaart onhoorbaar stil, terwijl de prestaties en temperaturen keurig op niveau blijven. De Hellhound is wel een behoorlijk grote videokaart, dus vooraf goed controleren of hij in de behuizing past, is aan te raden.
Samengevat
De ASUS TUF OC RX 7800 XT is net als de PowerColor Hellhound een bijzonder stille videokaart met een efficiënte koeler. Met het quiet bios is hij onhoorbaar stil, terwijl de prestaties en temperaturen keurig op niveau blijven. De TUF OC is wel een behoorlijk grote videokaart, dus vooraf goed controleren of hij in de behuizing past, is aan te raden.
Samengevat
De XFX Speedster QICK Core Edition is een paar tientjes goedkoper dan de beste RX 7800 XT's, maar levert prestaties die daar erg dicht bij in de buurt komen. De QICK is stiller en heeft een beduidend hogere koelefficiëntie dan gelijkgeprijsde RX 7800 XT-videokaarten. Ook voor dit model geldt dat de forse afmetingen iets zijn om rekening mee te houden.
In de huidige generatie videokaarten was de Radeon RX 7800 XT aan AMD's kant een laatkomertje. Eind 2022 hebben we wel al kennisgemaakt met de RX 7900 XT en RX 7900 XTX, die tegenover de snelle RTX 40-kaarten van Nvidia werden gepositioneerd. Maar toen de GeForce-fabrikant zijn iets lager gepositioneerde RTX 4070 en RTX 4070 Ti introduceerde, bleef een antwoord van team rood uit. Na de nodige geruchten van vertragingen in het chipontwerp was het eind vorig kwartaal dan eindelijk zover. Eerder, in onze RX 7700 XT- en RX 7800 XT-review, hebben we de gpu-prestaties al besproken; in deze round-up vergelijken we tien RX 7800 XT-modellen met elkaar.
De RX 7800 XT trekt de aandacht met zijn adviesprijs van 559 euro tegenover de RTX 4070, die op 669 euro is vastgesteld. Inmiddels is de RTX 4070 al vanaf zo'n 600 euro verkrijgbaar, terwijl de RX 7800 XT sinds zijn introductie nog niet onder de adviesprijs beschikbaar is gekomen. Het prijsverschil is dus kleiner geworden, maar de prestatiewinst voor de RX 7800 XT in traditionele rasterization tegenover de RTX 4070 blijft overeind. In raytracing is de GeForce-kaart dan weer sneller en de efficiëntie ligt ook wat hoger.
De RX 7800 XT is opgebouwd rondom de Navi 32, een gpu bestaande uit een gcd van 200mm². Daaromheen zijn vier mcd's geplaatst. Dat levert een geheugenbus van 256bit op, waaraan 16GB GDDR6 is gekoppeld. Op de RX 7800 XT is de volledige Navi 32-chip actief, wat resulteert in 3840 streamprocessors uit 60 compute-units. Dat aantal komt overeen met dat van de RX 6800 van de vorige generatie en is minder dan de 72 cu's die de RX 6800 XT heeft. Ook valt op dat AMD met deze generatie een eenvoudigere chip gebruikt voor dit segment dan voor de RX 6800 XT, die een deels uitgeschakelde, maar veel grotere chip meekreeg. De geheugenbus is met 256bit wel gelijk aan zijn voorganger, maar de geheugenbandbreedte ligt dankzij sneller GDDR6 ruim 20 procent hoger op de RX 7800 XT.
Diverse videokaarten in deze round-up zijn aangeleverd door Azerty en Megekko, waarvoor dank!
|
Radeon RX 7800 XT |
Architectuur |
RDNA3 |
Gpu |
Navi 32 |
Diesize |
200mm² gcd + 4x 37mm² mcd |
Transistors |
28,1 miljard |
Productieproces |
TSMC 5nm+6nm |
Compute-units |
60 |
Streamprocessors |
3840 |
Gameclock / boostclock (referentie) |
2124 / 2430MHz |
Geheugen |
16GB GDDR6 @ 19,5Gbit/s |
Geheugenbus |
256bit |
Geheugenbandbreedte |
624GB/s |
PCI-express-generatie |
PCIe 4.0 |
Infinity Cache |
64MB |
Tbp (referentie) |
263W |
Releasedatum |
6 september 2023 |
Adviesprijs bij introductie |
€ 559 |
Om te beginnen bekijken we de opvallendste features en kenmerken van de tien RX 7800 XT's die we voor deze round-up hebben getest. Hieronder bespreken we per merk de geteste modellen en op de volgende pagina is daarvan een vergelijkingstabel met alle specificaties te vinden.
Overeenkomsten van alle RX 7800 XT-modellen in deze round-up zijn er natuurlijk ook, los van de gebruikte gpu en de geheugenopstelling. Zo hebben alle kaarten twee PEG-connectors met elk acht pinnen, zijn ze voorzien van een metalen backplate en nemen ze elk effectief drie slots ruimte in beslag. Alle kaarten werken met semipassieve koeling, wat betekent dat de ventilators stil blijven staan als de gpu-temperatuur daar laag genoeg voor is.
AMD-referentiekaart
Omdat we de fabrikanten in alfabetische volgorde langsgaan, komen we als eerste bij de referentiekaart van AMD zelf. Dat is een mooie om mee te beginnen, want dit model is de maatstaf waarlangs de boardpartners hun custommodellen leggen om zo hun meerwaarde te bewijzen. Het RX 7800 XT-referentiemodel is een sobere videokaart met een bescheiden uiterlijk. Geen verlichting en geen spetterende kleuren of reflecties. In plaats daarvan gaat het om een matzwarte kaart met slechts enkele rode en witte accenten.
Wat afmetingen betreft behoort hij tot de kleinste kaarten van deze round-up, en de twee 85mm-ventilators sluiten daar goed bij aan. Vooral de beperkte breedte van 110mm valt bij de referentiekaart op tegenover de custommodellen. Dit betekent dat de kaart niet breder is dan de i/o-bracket zelf en hij dus makkelijker in smallere behuizingen zal passen.
De RX 7800 XT-referentiekaart is te koop in de webshop van AMD zelf, maar op het moment van schrijven is hij niet op voorraad. Ook verkopen boardpartners dit model in een eigen doos, zoals deze Sapphire, die in de Pricewatch staat.
ASRock Challenger en Steel Legend
De AMD Radeon RX 7800 XT Challenger 16GB OC is ASRocks eenvoudigere model dat er in een aantal opzichten uitspringt. Zo is de kaart met een gewicht van 990g lichter dan alle andere deelnemers; enkel de Sapphire Pulse is nagenoeg even zwaar. Desondanks heeft de ook de Challenger een backplate gekregen en net als alle andere deelnemers is hij van metaal. De kaart is voorzien van een bescheiden hoeveelheid verlichting en ASRock heeft een schakelaar op de kaart geplaatst om deze makkelijk aan en uit te kunnen zetten. Een biosswitch is dan weer niet terug te vinden op de Challenger. De kaart is net iets korter dan het referentiemodel van AMD en is daarmee de kortste videokaart van deze round-up. In de breedte komt de Challenger wel uit op 130mm, wat 2cm meer is dan het referentiemodel. ASRock heeft deze extra ruimte in de breedte gebruikt om twee forse 100mm-ventilators te kunnen huisvesten.
De ASRock AMD Radeon RX 7800 XT Steel Legend 16GB OC is ontworpen om de aandacht te trekken. Deze kaart is namelijk voorzien van een witte shroud en backplate met daarbij drie rgb-ventilators. Deze ventilators zijn met 85mm een stuk kleiner dan die op de Challenger. Dankzij de transparante fanbladen komt de ingebouwde verlichting goed tot zijn recht. De kaart is met een lengte van ruim 30cm echt niet meer compact te noemen en ook het gewicht van 1190g is minder bescheiden dan bij de Challenger. Verder valt op dat ook op deze kaart een biosswitch ontbreekt, maar net als bij de Challenger komen we op de Steel Legend een ledswitch tegen.
ASUS TUF OC
Van ASUS ontvingen we de TUF Gaming Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6, die binnen deze round-up overtuigend de breedste kaart is. Met ruim 15cm is de TUF 4cm breder dan de referentiekaart van AMD. Gecombineerd met een lengte van 32cm is dit absoluut geen kleintje en ASUS heeft boven op het flinke koelblok drie 100mm-ventilators geplaatst. De TUF is op het eerste gezicht weinig opvallend, maar op de zijkant is wel een bescheiden hoeveelheid rgb te zien. Verder komen we een biosswitch tegen, maar een switch om de verlichting in- en uit te schakelen ontbreekt.
De grijze behuizing met metalen backplate heeft hier en daar wat uitsparingen om de luchtstroom te bevorderen. Op het uiteinde van de kaart zijn drie schroefgaten te vinden. Die zitten er om AMD's richtlijnen van Advantage-desktopsystemen aan te houden, waarbij de kaart in prebuilts extra stevig gemonteerd kan worden. Zoals gezegd is de TUF OC geen kleine kaart, maar voor zijn formaat is het vermeldingswaardige gewicht van 1337g niet vreemd ten opzichte van de andere kaarten. Naast deze uitvoering is tegen een meerprijs ook nog de ASUS TUF RX 7800 XT White OC Edition beschikbaar.
Gigabyte Gaming OC
De Radeon RX 7800 XT Gaming OC 16G die we van Gigabyte ontvingen, valt wat afmetingen betreft in de middenmoot van deze round-up. Met een lengte van 30 en een breedte van 13cm valt hij precies tussen de grootste en kleinste modellen in. Wel is de kaart voldoende groot om drie ventilators te herbergen, maar de 85mm-fans zijn niet groot te noemen. De i/o-kant van de Gaming OC valt verder op door de plaatsing van een tweede HDMI-aansluiting ten koste van een DisplayPort-connector. Gigabyte heeft een biosswitch geplaatst en het logo van de fabrikant op de zijkant van de kaart is van rgb voorzien. Bij de PEG-connectors met acht pinnen zijn zogenaamde powerindicators te zien, die het troubleshooten bij een slechte stroomtoevoer makkelijker kunnen maken. Het gewicht is met 1325g aan de hoge kant voor een kaart van dit formaat.
PowerColor Hellhound
De Hellhound AMD Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 van PowerColor lijkt direct uit de doos een vrij sobere videokaart. Is deze RX 7800 XT eenmaal actief, dan verandert dat volledig dankzij de drie transparante rgb-ventilators die alle aandacht trekken. Deze verlichting is met een hardwarematige schakelaar overigens makkelijk uit te zetten, en verder op de kaart treffen we ook nog een biosswitch aan. De twee buitenste ventilators hebben een diameter van 100mm, de binnenste ventilator is 90mm en draait in tegengestelde richting om de airflow te optimaliseren. De Hellhound is met een lengte van 32cm niet bepaald compact te noemen en voor de breedte van 13,4cm geldt dat evenmin. Toch is de kaart met een gewicht van 1265g niet zo zwaar als zijn afmetingen doen vermoeden.
Sapphire Nitro+ en Pulse
Sapphire doet in deze round-up mee met twee RX 7800 XT-kaarten: de Nitro+ AMD Radeon RX 7800 XT 16GB en de Pulse AMD Radeon RX 7800 XT 16GB.
Met een gewicht van 1,6kg is de Nitro+ met afstand de zwaarste kaart in deze round-up. Sapphire heeft flink uitgepakt met dit model, hoewel het wat afmetingen betreft nog niet eens zo opvalt. Ook de drie 95mm-ventilators springen er niet direct uit. De behoorlijk dikke metalen backplate en de metalen shroud aan de voorkant, waarop hij keurig aansluit, maken deze kaart samen zo zwaar. De biosswitch op de Nitro+ is met drie standen een bijzondere. Zoals gebruikelijk zijn er een stille en een snelle modus, maar als derde biosoptie maakt Sapphire het mogelijk om met zijn Trixx-software direct tussen de eerder genoemde biosmodi te wisselen. De verlichting op de Nitro+ bestaat uit een flinke rgb-strip die over de volledige zijkant van de kaart loopt en vanuit software kan worden aangestuurd. Ook is er op het uiteinde van het pcb nog een rgb-header geplaatst om de verlichting synchroon met de rest van het systeem te laten lopen.
De Pulse is Sapphires eenvoudigere model. De kaart is vrij gemiddeld wat afmetingen betreft, met een lengte van 28 en een breedte van 13cm. Twee 95mm-ventilators blazen op een relatief lichtgewicht koelblok en het totale gewicht van de Pulse bedraagt dan ook net geen kilogram. Aan de andere zijde is een metalen backplate te vinden met aan het uiteinde daarvan vier schroefgaten. Die zitten er om AMD's richtlijnen voor Advantage-desktopsystemen aan te houden, waarbij de kaart in prebuilts extra stevig gemonteerd wordt. Verlichting en een biosswitch zijn afwezig op de Pulse, maar Sapphires Trixx-software kan op deze kaart uiteraard wel gebruikt worden om de ventilatorinstellingen aan te passen.
XFX Speedster Merc 319 en Speedster QICK 319
De XFX Speedster MERC 319 Radeon RX 7800 XT BLACK Edition is een van de zwaardere kaarten uit deze round-up, enkel de Sapphire Nitro weegt nog meer. De Merc is bovendien een relatief grote kaart, maar XFX heeft niet voor de allergrootste ventilators gekozen. De buitenste twee 95mm-ventilators worden gescheiden door een kleinere 85mm-ventilator. Hieronder is een fors vaporchamberkoelblok geplaatst. De Merc is voorzien van een biosswitch, maar anders dan veel andere fabrikanten heeft XFX ervoor gekozen om hetzelfde bios ook beschikbaar te stellen als backupfunctie. Er is dus geen quiet mode en OC-bios, zoals we bij veel andere kaarten wel zien. Verlichting is aanwezig, maar subtiel op de Merc, met enkel het XFX-logo op de zijkant dat van een kleurtje kan worden voorzien.
De XFX Speedster QICK 319 Radeon RX 7800 XT Core Edition is de langste videokaart van deze round-up, met een lengte van 33,5cm. De QICK is wat eenvoudiger dan de Merc, onder andere door het ontbreken van een vaporchamberkoelblok. Dat maakt de kaart zo'n 300g lichter. Ook is hij niet van verlichting voorzien. Wel is de ventilatoropstelling hetzelfde als bij de XFX Merc en ook op dit model komen we een biosswitch tegen die dient als back-up in plaats van om uit twee fanprofielen te kiezen.
De onderstaande tabel bevat een samengevat overzicht van de features en eigenschappen van de besproken RX 7800 XT-videokaarten.
Specificaties Radeon RX 7800 XT-modellen
|
AMD |
ASRock |
ASUS |
Gigabyte |
PowerColor |
Sapphire |
XFX |
RX 7800 XT |
Reference |
Challenger |
Steel Legend |
TUF |
Gaming OC |
Hellhound |
Nitro+ |
Pulse |
Merc 319 BE |
QICK 319 |
Prijs bij publicatie |
€ 559 |
€ 567 |
€ 587 |
€ 599 |
€ 575 |
€ 590 |
€ 620 |
€ 569 |
€ 589 |
€ 569 |
Actuele prijs |
Onbekend |
€ 499,- |
€ 531,95 |
€ 493,75 |
€ 519,- |
€ 509,- |
€ 522,94 |
€ 520,47 |
€ 677,50 |
€ 490,01 |
Boostclock |
2430MHz |
2475MHz |
2520MHz |
2565MHz |
2565MHz |
2520MHz |
2565MHz |
2430MHz |
2565MHz |
2430MHz |
Aantal ventilators |
2x 85mm |
2x 100mm |
3x 85mm |
3x 100mm |
3x 85mm |
2x 100mm 1x 90mm |
3x 95mm |
2x 95mm |
2x 95mm 1x 85mm |
2x 95mm 1x 85mm |
Backplate |
Metaal |
Metaal |
Metaal |
Metaal |
Metaal |
Metaal |
Metaal |
Metaal |
Metaal |
Metaal |
Biosswitch |
Nee |
Nee |
Nee |
Ja |
Ja |
Ja |
Ja |
Nee |
Ja |
Ja |
Verlichting/ledswitch |
Nee |
Ja/ja |
Ja/ja |
Ja/nee |
Ja/nee |
Ja/ja |
Ja/nee |
Nee |
Ja/nee |
Nee |
Beeldaansluitingen |
3x DP 2.1 1x HDMI 2.1 |
3x DP 2.1 1x HDMI 2.1 |
3x DP 2.1 1x HDMI 2.1 |
3x DP 2.1 1x HDMI 2.1 |
2x DP 2.1 2x HDMI 2.1 |
3x DP 2.1 1x HDMI 2.1 |
2x DP 2.1 2x HDMI 2.1 |
2x DP 2.1 2x HDMI 2.1 |
3x DP 2.1 1x HDMI 2.1 |
3x DP 2.1 1x HDMI 2.1 |
Lengte |
270mm |
267mm |
304mm |
320mm |
302mm |
322mm |
320mm |
280mm |
326mm |
335mm |
Breedte |
110mm |
130mm |
131mm |
151mm |
130mm |
134mm |
135mm |
129mm |
126mm |
130mm |
Dikte (effectief) |
3-slot |
3-slot |
3-slot |
3-slot |
3-slot |
3-slot |
3-slot |
3-slot |
3-slot |
3-slot |
Gewicht |
1115g |
990g |
1190g |
1337g |
1325g |
1265g |
1605g |
995g |
1460g |
1145g |
Stroomtoevoer |
2x 8-pin PEG |
2x 8-pin PEG |
2x 8-pin PEG |
2x 8-pin PEG |
2x 8-pin PEG |
2x 8-pin PEG |
2x 8-pin PEG |
2x 8-pin PEG |
2x 8-pin PEG |
2x 8-pin PEG |
Voor de tests van de videokaarten gebruiken we ons vaste testsysteem, gebaseerd op een watergekoelde Intel Core i9-13900K-processor, overgeklokt naar 5,5GHz-allcore. Omdat de e-cores van deze processor in een aantal van onze tests tot prestatieverlies leiden, hebben we die op ons platform geheel uitgeschakeld. Daarmee blijven dus enkel alle acht performancecores met zestien threads actief. Als werkgeheugen gebruiken we 32GB snel DDR5-7200 met relatief strakke timings, zodat de cpu en het ram zo min mogelijk de beperkende factor vormen voor het meten van gpu-prestaties.
De exacte specificaties van het testsysteem zijn in de tabel hieronder te vinden.
Methodiek
In deze review richten we ons op de onderlinge verschillen tussen de uitvoeringen van de diverse fabrikanten. In grote lijnen zullen de gamingprestaties van alle kaarten met dezelfde gpu vergelijkbaar zijn. Om kleine verschillen te kunnen ontdekken die voortkomen uit bijvoorbeeld firmware, keuzes bij het pcb-ontwerp en natuurlijk de kwaliteit van de koeler, testen we minder games dan in een complete gpu-review, maar testen we per game een stuk uitgebreider.
We hebben drie games uitgezocht waarin het goed mogelijk is om een langere test van tien minuten uit te voeren. Tijdens elke test loggen we vrijwel alles wat er te loggen valt: de prestaties met PresentMon, maar ook onder andere de temperatuur, klokfrequentie en ventilatorsnelheid. Wie bekend is met het duurtestconcept, zou dit als individuele duurtests kunnen zien. Tien minuten is daarvoor ruimschoots voldoende; bij het merendeel van de kaarten worden de stabiele kloksnelheid en temperatuur al na enkele minuten bereikt. Alle games testen we op 4k-resolutie met Ultra-settings, zodat de gpu zoveel mogelijk de bottleneck vormt.
Geluidsproductie en stroomverbruik
Naast de prestaties meten we de geluidsproductie en het stroomverbruik van de videokaarten. De meting van de geluidsproductie doen we in onze nieuwe geluiddichte ruimte op een afstand van 50cm, met de decibelmeter schuin op de videokaart gericht. De drempelwaarde voor onze metingen is 14dB(A); dat mag je opvatten als volledig stil. Tijdens de Idle-test wordt de videokaart vanzelfsprekend niet belast. De Load-test is gebaseerd op een verlengde gametest van tien minuten, zodat de videokaart tijd heeft om op te warmen en zijn maximale geluidsproductie te bereiken.
De stroommeting voeren we uit met een zogenoemde riserkaart van fabrikant Adex, die we tussen het PCIe-slot en de videokaart in plaatsen. Op die manier kunnen we niet alleen de stroom meten die door de losse stroomkabels loopt, maar ook het vermogen dat de videokaart rechtstreeks uit het PCIe-slot betrekt. Voor de meting vertrouwen we op verschillende exemplaren van de Tinkerforge Voltage/Current Bricklet 2.0. Voor de slotmeting is de riserkaart met een dergelijke bricklet uitgerust. Om de stroom van de PEG-kabel te meten, is de bricklet samen met de benodigde connectors op een speciaal voor onze test ontworpen printplaat geplaatst. Afhankelijk van het aantal stroomkabels dat een videokaart vereist, gebruiken we uiteraard diverse meters.
Aan de prestaties van een koeler zitten altijd twee kanten: de temperatuur en de geluidsproductie. We testen hoeveel geluid een videokaart produceert onder volle belasting en noteren de maximale temperatuur tijdens deze test. Daarnaast meten we de geluidsproductie idle, evenals de maximale geluidsproductie als de ventilators op volle snelheid draaien. Omdat alle geteste videokaarten in deze vergelijking over semipassieve koeling beschikken, staan de ventilators bij idle volledig stil. We meten dan 14dB(A) voor alle kaarten, wat de noisefloor in onze geluidskamer is.
Wat opvalt, is hoe stil veel RX 7800 XT-kaarten in deze round-up zijn. Vier kaarten produceren tijdens volle belasting minder dan 25dB(A) en drie daarvan lukt dit zelfs op beide biosmodi. De ASUS TUF OC, Powercolor Hellhound, Sapphire Nitro en XFX QICK produceren allemaal dermate weinig geluid dat je ze zelfs tijdens de zwaarste gamesessies amper zult horen. De andere kaart van XFX, de Merc Black, zet ook een keurige score neer.
Ook in de gpu-temperaturen onder belasting meten we nette waarden. De Powercolor Hellhound en ASUS TUF eindigen bovenaan. En in de Idle-test zijn alle kaarten stil dankzij hun semipassieve koeling, wat betekent dat de ventilators niet draaien als de gpu-temperatuur daar laag genoeg voor is.
- Geluid ingame
- Temp. GPU (max)
- Geluid idle
- Geluid 100% fan
Als je zelf het fanprofiel wilt instellen of simpelweg de videokaart met de best mogelijke koeler wilt kopen, is de efficiëntie van de koeler van groot belang. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo min mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen, meten we bij welke ventilatorsnelheid de kaart het dichtst bij de 35dB(A) zit, gemeten op 50cm afstand. Vervolgens stellen we de kloksnelheid en spanning in op vaste waarden. Zo trekken we het stroomverbruik van de gpu's op alle kaarten zoveel mogelijk gelijk. Het stroomverbruik is immers de 'belasting' van de koeler.
Onder deze omstandigheden zijn de grotere videokaarten duidelijk in het voordeel ten opzichte van de iets compactere modellen. De Hellhound van Powercolor eindigt bovenaan, nipt gevolgd door de TUF OC van ASUS. De twee XFX-kaarten benutten hun lange koeler ook goed en plaatsen zich daaronder. De kaarten van Sapphire plaatsen zich grofweg in het midden en de Nitro laat de meerwaarde van zijn koeler ten opzichte van de Pulse hier enigszins beperkt zien. De ASRock Challenger weet met zijn grotere ventilators de compacte referentiekaart van AMD voor te blijven, ook al moet hij de andere deelnemers voor zich laten gaan.
- Gpu-temp 35dB(A)
- Stroomverbruik 35dB(A)
Tien RX 7800 XT-videokaarten hebben we voor deze round-up getest en met elkaar vergeleken. Zoals gebruikelijk liggen de prestaties tussen de verschillende videokaarten met dezelfde gpu aan boord dicht bij elkaar. Wat geluidsproductie betreft viel daarnaast op dat de geteste RX 7800 XT's allemaal vrij stil zijn; er zitten geen luidruchtige exemplaren tussen. Wel zijn sommige modellen noemenswaardig stiller dan andere, en de grootste videokaarten met dito ventilators en koelblokken zijn daarbij in het voordeel.
Het is dan ook niet zo vreemd dat de Powercolor Hellhound AMD Radeon RX 7800 XT en ASUS TUF Gaming Radeon RX 7800 XT OC Edition zo goed scoren op het gebied van koelefficiëntie. Deze videokaarten zijn fors in omvang en maken gebruik van flinke ventilators. Tijdens volle belasting zijn beide kaarten zelfs op het OC-bios al erg stil. Met de quiet modus ingeschakeld is het al helemaal lastig om ze te horen en eindigen de kaarten als stilste deelnemers van deze round-up. De XFX Speedster MERC 319 Radeon RX 7800 XT BLACK Edition komt wat koelefficiëntie betreft in de buurt, maar weet onder volle belasting dit geluidsniveau net niet te evenaren. Gezien het minimale prijsverschil reiken we daarom aan de PowerColor Hellhound en ASUS TUF OC een Excellent-award uit.
XFX heeft met zijn andere kaart, de XFX Speedster QICK 319 Radeon RX 7800 XT Core Edition, nog een interessante optie beschikbaar. De kaart is onder de Merc Black gepositioneerd, en kan deze op het gebied van koelefficiëntie net niet evenaren. Wel is de geluidsproductie onder belasting lager, zelfs zo laag dat de QICK meedoet met de stilste exemplaren uit de round-up. De prestaties liggen marginaal lager, maar de QICK is op het moment van schrijven ook een paar tientjes goedkoper dan de Hellhound en TUF OC. Geschikt voor kleine behuizingen is ook dit model niet, zoals de ASRock AMD Radeon RX 7800 XT Challenger 16GB OCr en AMD's referentiemodel dat wel kunnen zijn. Voor hetzelfde bedrag levert de QICK echter betere koelprestaties en een stillere werking, bijna op het niveau van de beste RX 7800 XT's. Dat resulteert in een Great Value-award voor de XFX Speedster QICK Core Edition.
- PowerColor Hellhound
- ASUS TUF OC
- XFX Speedster QICK Core