Door Reinoud Dik

Redacteur

Radeon RX 7800 XT Round-up

ASRock, ASUS, Gigabyte, PowerColor, Sapphire & XFX

20-11-2023 • 06:00

89

Singlepage-opmaak

Testmethode

Voor de tests van de videokaarten gebruiken we ons vaste testsysteem, gebaseerd op een watergekoelde Intel Core i9-13900K-processor, overgeklokt naar 5,5GHz-allcore. Omdat de e-cores van deze processor in een aantal van onze tests tot prestatieverlies leiden, hebben we die op ons platform geheel uitgeschakeld. Daarmee blijven dus enkel alle acht performancecores met zestien threads actief. Als werkgeheugen gebruiken we 32GB snel DDR5-7200 met relatief strakke timings, zodat de cpu en het ram zo min mogelijk de beperkende factor vormen voor het meten van gpu-prestaties.

De exacte specificaties van het testsysteem zijn in de tabel hieronder te vinden.

Testsysteem gpu's
Processor Intel Core i9-13900K (p-cores @5,5GHz, e-cores uitgeschakeld)
Moederbord Gigabyte Aorus Z790 Master (resizable bar ingeschakeld)
Werkgeheugen G.Skill Trident Z RGB F5 32GB (2x 16GB) DDR5-7200 CL34-45-45-115
Ssd Silicon Power XS70 4TB
Voeding FSP Hydro PTM Pro ATX3.0 1200W
Koeling Alphacool Eisblock XPX, Alphacool XT45 480mm-radiator, Alphacool D5-waterpomp, be quiet Pure Wings 2-ventilators
Testbench Streacom BC1 V2 Benchtable
Besturingssysteem Windows 11

Methodiek

In deze review richten we ons op de onderlinge verschillen tussen de uitvoeringen van de diverse fabrikanten. In grote lijnen zullen de gamingprestaties van alle kaarten met dezelfde gpu vergelijkbaar zijn. Om kleine verschillen te kunnen ontdekken die voortkomen uit bijvoorbeeld firmware, keuzes bij het pcb-ontwerp en natuurlijk de kwaliteit van de koeler, testen we minder games dan in een complete gpu-review, maar testen we per game een stuk uitgebreider.

We hebben drie games uitgezocht waarin het goed mogelijk is om een langere test van tien minuten uit te voeren. Tijdens elke test loggen we vrijwel alles wat er te loggen valt: de prestaties met PresentMon, maar ook onder andere de temperatuur, klokfrequentie en ventilatorsnelheid. Wie bekend is met het duurtestconcept, zou dit als individuele duurtests kunnen zien. Tien minuten is daarvoor ruimschoots voldoende; bij het merendeel van de kaarten worden de stabiele kloksnelheid en temperatuur al na enkele minuten bereikt. Alle games testen we op 4k-resolutie met Ultra-settings, zodat de gpu zoveel mogelijk de bottleneck vormt.

Geluidsproductie en stroomverbruik

Naast de prestaties meten we de geluidsproductie en het stroomverbruik van de videokaarten. De meting van de geluidsproductie doen we in onze nieuwe geluiddichte ruimte op een afstand van 50cm, met de decibelmeter schuin op de videokaart gericht. De drempelwaarde voor onze metingen is 14dB(A); dat mag je opvatten als volledig stil. Tijdens de Idle-test wordt de videokaart vanzelfsprekend niet belast. De Load-test is gebaseerd op een verlengde gametest van tien minuten, zodat de videokaart tijd heeft om op te warmen en zijn maximale geluidsproductie te bereiken.

De stroommeting voeren we uit met een zogenoemde riserkaart van fabrikant Adex, die we tussen het PCIe-slot en de videokaart in plaatsen. Op die manier kunnen we niet alleen de stroom meten die door de losse stroomkabels loopt, maar ook het vermogen dat de videokaart rechtstreeks uit het PCIe-slot betrekt. Voor de meting vertrouwen we op verschillende exemplaren van de Tinkerforge Voltage/Current Bricklet 2.0. Voor de slotmeting is de riserkaart met een dergelijke bricklet uitgerust. Om de stroom van de PEG-kabel te meten, is de bricklet samen met de benodigde connectors op een speciaal voor onze test ontworpen printplaat geplaatst. Afhankelijk van het aantal stroomkabels dat een videokaart vereist, gebruiken we uiteraard diverse meters.

Stroomverbruik meting videokaartenTinkerforge stroommeter

Lees meer