Titel | Assassin's Creed Codename Jade | |
Platform | iOS, Android (mogelijk later naar andere platformen) |
|
Ontwikkelaar | Level Infinite | |
Uitgever | Ubisoft | |
Releasedatum | Nog niet bekend |
Dat Assassin’s Creed een belangrijke franchise is voor Ubisoft, is geen nieuws. Hoe belangrijk de serie rond het gilde der assassijnen is, blijkt de laatste jaren echter pas goed. Nadat Ubisoft vorig jaar al niet minder dan vier afzonderlijke Assassin’s Creed-games aankondigde, pakte het tijdens zijn Ubisoft Forward-presentatie dit jaar uit met beelden van drie van die nieuwe titels. Samen beslaan ze het volledige gamingspectrum: een traditionele release voor pc en de nieuwste consoles, een game voor mobiele platformen en een VR-game, die in elk geval met Meta Quest 2 en PlayStation VR2 te spelen zal zijn. Zijn het mooie tijden voor fans van de franchise of is het ouderwetse uitmelkerij die afbreuk zou kunnen doen aan de franchise? De tijd zal het leren. In dit artikel vind je in elk geval alles wat Ubisoft mij liet zien van Assassin’s Creed Mirage, Nexus VR en Codename Jade tijdens een presentatie die ik te zien kreeg in de week voor Ubisoft Forward.
Die projecten komen natuurlijk niet allemaal tegelijk op de markt. Mirage staat gepland voor een release in oktober, maar VR-game Nexus en Codename Jade hebben nog geen releasedatum. Toch is Codename Jade als eerste aan de beurt. Ontwikkelstudio Level Infinite start deze zomer namelijk met publieke bètatests, waarvoor gamers zich vanaf 12 juni kunnen aanmelden. Laten we dit overzicht dan dus maar met Jade beginnen, dan weet je meteen waar je je dan eigenlijk voor aanmeldt.
Primair op iOS?
Assassin’s Creed Codename Jade is een mobilefirstgame die in ontwikkeling is voor iOS en Android. Opvallend genoeg meldde de ontwikkelaar tijdens de presentatie dat de ‘technische alpha’ op iOS eind vorig jaar afgerond was, zonder Android te noemen. Het lijkt er dus op dat de game primair ontwikkeld wordt voor iOS, waarna de game overgezet zal worden naar Android. Of dat voor de kwaliteit iets uitmaakt, is uiteraard nog niet te zeggen, maar het viel wel op. Wat ook opviel, is de uitmuntende grafische kwaliteit van wat Ubisoft liet zien van deze game. We zagen geen echte gameplay, dus het uiteindelijke niveau kan best iets lager liggen, maar zelfs dan lijkt Codename Jade het prima te doen op grafisch gebied. Dat heeft de game dan te danken aan de Unreal Engine, waarbij de makers niet verder specificeren om welke versie van de engine het gaat.
Hoe de game technisch ook in elkaar steekt, het resultaat oogt dus vooralsnog uitstekend. Dat resultaat is, concreter omschreven, een prachtig uitziend Chinees landschap. Assassin’s Creed Codename Jade speelt zich af in het oude China, in de tijd van de Qin-dynastie. Het is een tijdperk waarin China na een lange periode van oorlogen werd verenigd tot een keizerrijk en waarin de Chinese Muur aan de noordkant van het rijk de vorm kreeg die we nu nog kennen. Ook is het een periode waarin China handelsroutes met het westen opende. Mogelijk is dat ook de connectie met het overkoepelende verhaal van Assassin’s Creed. Codename Jade komt op de tijdlijn van de serie in elk geval terecht tussen Assassin’s Creed Odyssey en Assassin’s Creed Origins. Hoe het verhaal aansluit op die verhalen is uiteraard nog niet duidelijk, maar de makers hintten al wel naar een herkenbaar personage dat dienst doet als mentor van de jonge assassin-in-wording in Codename Jade.
De geheimen van de Qin-dynastie
Die jonge assassin is de speler uiteraard. Level Infinite spreekt van ‘het ontrafelen van de geheimen van de Qin-dynastie’ en ‘de strijd aangaan met de grootmachten van die tijd.’ Het klinkt dus alsof niet alles bij de Qins even zuivere koffie is, maar vooralsnog weet ik te weinig over het verhaal om daar verder op in te gaan. Wel weet ik dat de game zich op allerlei plaatsen in en rond het Chinese rijk afspeelt, waarbij natuurlijk de grensgebieden met de Chinese Muur aan bod komen, maar de keizerlijke hoofdstad Xianyang zit in de game. De beelden die Ubisoft toonde van deze omgevingen, zouden niet misstaan in een normale release voor consoles, maar zoals eerder aangegeven: even afwachten hoe dat er straks in-game allemaal uitziet.
De vergelijking met de normale Assassin’s Creed-games is er overigens geen die ik per se wil maken. Het is de ontwikkelaar die meermaals aangeeft dat Codename Jade in alles een Assassin’s Creed-game moet zijn, zoals gamers dat gewend zijn. Dat betekent: een grote open wereld, een goed verhaal binnen een historische setting en alle facetten van de gameplay die door de jaren heen synoniem zijn geworden met Assassin’s Creed. Vooral dat laatste brengt uitdagingen met zich mee. In de presentatie horen we de ontwikkelaar zeggen: "De besturing is een zorgenkindje voor actiegames op mobile. We zorgen ervoor dat de overstap van controller naar touchscreen natuurlijk en intuïtief aanvoelt." Daarbij worden assassinations, parkours, gevechten en het verkennen van de open wereld als losse aspecten aangeduid die allemaal even goed zouden moeten werken. Dat is nogal een claim. Ik ben niet de ervarenste ‘touchscreengamer’, dus wellicht niet de beste graadmeter, maar ik ken maar weinig games die ik lekker vind spelen op een touchscreen. Dan heb ik liever een oplossing als de Backbone One, waardoor je gewoon met de normale controllerknoppen kunt spelen. Level Infinite lijkt er echter van overtuigd dat de game ook met touchscreen goed te spelen zal zijn, dus wie weet kan Codename Jade op dat vlak verrassen.
Voorlopige conclusie
En verder? En verder eigenlijk nog niets. Het verhaal over Codename Jade was: dit is het plan; dit moet het worden, maar als je zegt ‘typische Assassin’s Creed-game’, dan is daar verder weinig uitleg meer bij nodig. De echte vraag is hoe dat concept op mobiele platformen uit de verf komt. ‘Graphics die het niveau van consoles benaderen’ en ‘touchscreencontrols die natuurlijk en intuïtief zijn’ zijn mooie claims, maar tot ik de game in actie zie en de besturing kan uitproberen, is het gebakken lucht. Die gebakken lucht oogt en klinkt vooralsnog best prima. Als het uiteindelijke product in de buurt kan komen van wat er geschetst wordt, dan kan Codename Jade zomaar een van de indrukwekkendste mobiele games tot nu toe worden. Het kan echter ook allemaal flink tegenvallen, wat voor Ubisoft natuurlijk ook niet de eerste keer zou zijn. Kortom: de potentie is er zeker en ik ben zeer benieuwd naar het resultaat, maar nog lang niet overtuigd. De komende zomer zullen de eerste gamers aan de slag gaan met Codename Jade en dan zal waarschijnlijk meer duidelijk worden over hoe de game er daadwerkelijk voor staat.