Inleiding
Samengevat
De Motorola razr 40 ultra is een mooie voortzetting van de vorig jaar uitgebrachte razr (2022). De fabrikant heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd, waaronder schermen met een betere kleurweergave, hogere verversingssnelheid (165 om 144Hz) en een groter, nog veelzijdiger scherm aan de voorzijde en langere softwareondersteuning (tot 2027). Helaas zijn er ook enkele punten waarop is bezuinigd. Het toestel heeft een USB 2.0-poort, in tegenstelling tot de 3.1-poort van de razr (2022), bevat meegeleverde bloatware en het heeft een soc van vorig jaar, de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Daarnaast throttlet deze chip ook nog eens bovengemiddeld snel. Onderaan de streep is de razr 40 ultra toch nog steeds een erg fijn toestel om mee te werken en geeft het externe scherm je de mogelijkheid het toestel ook in opgevouwen vorm optimaal te gebruiken.
Vorig jaar schreven wij dat de markt voor vouwbare smartphones in de Benelux eindelijk een beetje op stoom begon te komen en dit jaar zien wij dat steeds meer smartphonefabrikanten met een vouwbaar toestel op de markt komen. Hoewel nog steeds niet alle foldables in de Benelux verschijnen, zien wij wel dat fabrikanten die dat al enkele jaren doen een tandje bijzetten en steeds meer modellen tegelijk op de markt brengen, zo ook Motorola. Het bedrijf brengt dit jaar niet één, maar twee vouwbare toestellen uit; de Motorola razr 40 en de Motorola razr 40 ultra. De razr 40 is een goedkoper vouwbaar toestel van Motorola dat onder de 1000 euro gaat kosten. Vanaf medio juli kun je voor 899,99 euro aan de slag met deze semihigh-end smartphone. Wij richten ons in deze review op de high-end razr 40 ultra, die vanaf maandag te koop zal zijn voor 1199,99 euro. Dit toestel is uitgerust met veel high-end toeters en bellen, maar het viel ons direct al op dat er hier en daar wat bezuinigingen zijn doorgevoerd in vergelijking met de razr (2022).
Net als vorig jaar vergelijken wij de foldable van Motorola met de nieuwste Samsung Galaxy. Dat is nog steeds de Flip4, aangezien de Flip5 nog niet is aangekondigd. Je zou denken dat deze vergelijking niet helemaal eerlijk is omdat het nieuwe toestel van Motorola waarschijnlijk een stuk krachtiger zal zijn, maar dat valt mee. De razr 40 ultra heeft bijvoorbeeld dezelfde soc als de Flip4, de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1.
Er zijn gelukkig ook genoeg verbeteringen doorgevoerd om de nieuwe foldable van Motorola nieuw aan te laten voelen. Zo is het scherm aan de voorzijde vergroot en zit er een accu met een hogere capaciteit in het toestel. Verder is de verversingssnelheid van beide schermen verhoogd. Wij leggen het nieuwe toestel van Motorola in deze review zo nu en dan ook naast een andere high-end smartphone van de fabrikant, de Edge 40 Pro. De Edge-lijn is voor Motorola wat de Galaxy S-toestellen zijn voor Samsung: de krachtigste toestellen met de hoogste specificaties. Het is dan ook geen verrassing dat de Edge 40 Pro een Snapdragon 8 Gen 2 aan boord heeft en dat er op minder componenten is bezuinigd.
Zijn de bezuinigingen die Motorola heeft gedaan aan de razr 40 ultra dusdanig dat het toestel nog een goede balans is van high-end en semihigh-end onderdelen? Je leest het in deze review.
Behuizing en scherm
Motorola heeft het ontwerp van de razr 40 ultra niet al te veel veranderd ten opzichte van de razr (2022). Vanachter lijkt het toestel op het model van vorig jaar. Het onderste deel aan de achterzijde is van korrelig Gorilla Glass Victus-matglas. De korrels zijn wat fijner en de schitteringen zijn niet langer te zien, net zoals bij de Edge 40-smartphones. Het materiaal voelt fijn aan en is ongevoelig voor vingerafdrukken. Het bovenste gedeelte van de achterzijde, de kant waar het secundaire scherm zit, is ook van Gorilla Glass Victus, maar is behoorlijk gevoelig voor vingerafdrukken. Hoewel het niet iets is dat ons stoort, weten wij dat er mensen zijn die daar op letten. Die mensen zullen regelmatig het toestel schoon moeten vegen. Het rode model heeft overigens geen glazen achterkant, maar een achterkant van nep leer.
In het midden van deze smartphone zit het scharnier van Motorola. Ook bij deze razr zorgt een combinatie van bewegende elementen in het scharnier ervoor dat er altijd een flinke radius overblijft bij de 'rug' van het scherm, zodat er niet te veel druk op het scherm komt te staan. Daar zie je aan de buitenkant, bij een dichtgeklapte telefoon, praktisch niets van en het lijkt alsof het scherm strak is dubbelgevouwen. Het mechanisme dat ervoor zorgt dat het paneel eerst een eindje naar beneden schuift en vervolgens in het midden naar binnen golft, lijkt op dit model niet langer aanwezig te zijn. Ook wordt het scherm bij dit model niet in druppelvorm naar binnen gedrukt. Blijkbaar heeft Motorola een andere techniek gevonden om het scherm op te vouwen zonder dat er een duidelijke vouwrand aanwezig is, want deze is bijna niet te zien of te voelen.
:strip_exif()/i/2005807970.jpeg?f=imagenormal)
Het bovenste deel van de smartphone heeft twee camera’s: een 12-megapixelhoofdcamera en een 13-megapixelultragroothoekcamera. Waar bij het model van vorig jaar het secundaire scherm zich nog boven de camera’s bevond, zitten ze bij de razr Edge 40 'in' het scherm. Of beter gezegd: het scherm zit om de camera’s heen.
:strip_exif()/i/2005807972.jpeg?f=imagenormal)
Het frame is van aluminium en heeft een kleine bolling. Rechts van het toestel zitten de volumeknoppen, een microfoongaatje en de powerknop, die ook dienstdoet als vingerafdruklezer. Bovenin zitten ook een microfoongaatje en de oorluidspreker die ook werkt als de tweede stereospeaker. Links zit de kaarttray die plaats heeft voor een simkaart, maar helaas niet voor een geheugenkaart. Een tweede sim kan digitaal worden toegevoegd als e-sim. Aan de onderkant vind je een microfoongaatje, een USB-C-poort en een van de twee stereoluidsprekers.
|
Opengeklapt |
Dichtgeklapt |
|
Motorola razr 40 ultra |
Galaxy Z Flip4 |
Motorola razr 40 ultra |
Galaxy Z Flip4 |
Lengte |
170,83mm |
165,2mm |
88,42mm |
84,9mm |
Breedte |
73,95mm |
71,9mm |
73,95mm |
71,9mm |
Dikte |
6,99mm |
6,9mm |
15,1mm |
17,1mm |
Gewicht |
184,5 of 188,5g |
187g |
184,5 of 188,5g |
187g |
Het valt ons verder op dat de razr 40 ultra in opengeklapte vorm een stuk langer is dan we van andere toestellen gewend zijn. Het toestel is echter niet breder. In uitgevouwen stand is het toestel 170,83 x 73,95 x 6,99mm groot en is daarmee langwerpiger dan gemiddeld. De beeldverhouding van het binnenste scherm is dan ook 22:9. Als je de smartphone dichtvouwt is deze 88,42 x 73,95 x 15,1mm groot. De nieuwe razr weegt 188,5 gram, maar het blauwe exemplaar is vanwege de nepleren achterkant met 184,5 gram iets lichter.
:strip_exif()/i/2005807974.jpeg?f=imagenormal)
In tegenstelling tot de Flip4 is de smartphone van Motorola niet waterdicht, maar het apparaat heeft wel een IP52-rating en kan dus tegen een spatje water. Dat betekent dat je tijdens een regenbui rustig door kunt blijven bellen, maar je kunt er beter niet mee onder de douche gaan staan.
De bezels van het scherm zijn wat minder dik en breed dan die van de razr (2022). De randen zijn nu ongeveer te vergelijken met die van de Samsung Galaxy Flip4. Het binnenste scherm is van hetzelfde zachte plastic materiaal als we gewend zijn van andere vouwbare smartphones. Het ltpo-poledschem is 6,9 inch groot en heeft een hogere verversingssnelheid dan die van de razr (2022), zelfs hoger dan van de gemiddelde high-end smartphone: 165Hz. De resolutie is met 2640x1080 pixels wat hoger dan bij het toestel van vorig jaar en heeft een 10bit-kleurweergave met ondersteuning voor HDR10+. Het scherm aan de buitenkant, dat Motorola het Quick View-scherm noemt, heeft een resolutie van 1056x1066 pixels. Dat is een stuk meer dan die van het toestel van vorig jaar en dat is, met het oog op het grotere formaat van het scherm, niet zo vreemd. Het is een slag groter en neemt bijna de volledige bovenkant van het toestel in beslag, vergeleken met de razr (2022). De refreshrate van dit buitenste scherm is met 144Hz ook hoger dan het gemiddelde. Aangezien dit scherm in bijna alle opzichten net zo gebruikt kan worden als het hoofdscherm, is dit een fijne extra die vooral bij het spelen van games aanvoelt als een volwaardig scherm.
- Piekhelderheid wit (33% schermoppervlak)
- Minimale helderheid
- Kleurtemperatuur
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
- Piekhelderheid wit (100% schermoppervlak)
We hebben onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware erbij gepakt om de beeldkwaliteit te beoordelen. De razr weet goed mee te komen met high-end toestellen. Met een maximale helderheid van iets meer dan 1200cd/m² doet het toestel het net zo goed als andere high-end smartphones en een stuk beter dan de Galaxy Flip4. Ook wat de kleurweergave betreft doet de smartphone het goed. De minimale helderheid is ook beter dan bij de razr van vorig jaar, maar is nog steeds aan de hoge kant. Op dat gebied is de Galaxy Flip4 het betere toestel.
.
Camera
De Motorola razr 40 ultra is uitgerust met drie camera’s. De hoofdcamera is een 12-megapixelexemplaar met een optisch gestabiliseerde f/1.5-lens. Het is dezelfde Sony IMX563 die in de Samsung Galaxy Z Flip3 te vinden is. Dat betekent dat het niet langer mogelijk is om op 8k en 30fps te schieten met dit toestel, terwijl dat bij de razr (2022) nog wel mogelijk was. Met de razr 40 ultra kan dat, net als bij de Samsung, op maximaal 4k en 60 frames per seconde. Daarnaast zit de Hynix Hi1336, een 13-megapixelgroothoekcamera met een variabele f/2.2-lens met een variabele focus. Deze kan dus ook gebruikt worden als macrocamera. De beeldhoek is met 108 graden niet zo breed als dat we gewend zijn van ultragroothoekcamera’s. Dat zal je waarschijnlijk ook opvallen als je de foto’s naast elkaar ziet in onze vergelijking. Aan de voor- ofwel binnenzijde zit een 32-megapixelfrontcamera die door pixelbinning foto’s maakt met een resolutie van 8 megapixel. De lens is een f/2.4-exemplaar. De sensor in deze camera is de Omnivision OV32B40, een module die Motorola vaker heeft gebruikt in zijn toestellen. We hebben de rest van de cameraspecificaties in de onderstaande tabel opgesomd.
Camera's Motorola razr 40 ultra |
Primair |
ultragroothoek |
Front |
Sensor |
Sony IMX563 |
Hynix Hi1336 |
Omnivision OV32B40 |
Resolutie |
12 megapixel |
13 megapixel |
32 megapixel |
Pixelgrootte |
1,4μm |
1,12μm |
1,4μm |
Bayerlay-out |
1x1 |
1x1 |
1x1 |
Autofocus |
Dpaf |
Ja |
- |
OIS |
Ja |
- |
- |
Diafragma |
f/1.5 |
f/2.2 |
f/2.4 |
Video |
4k @ 60fps |
4k @ 30fps |
4k @ 30fps |
De camera-app van de razr 40 ultra oogt en werkt zoals je gewend bent van Motorola. Er is nu een extra optie toegevoegd om het scherm aan de voorzijde te gebruiken als zoeker, zodat de persoon die je fotografeert ook direct ziet wat jij vastlegt. Deze optie kan met een druk op de knop worden uitgeschakeld. Verder kunnen de hoofdcamera en ultragroothoekcamera in dichtgeklapte stand ook gebruikt worden als selfiecamera’s, wat betere foto’s produceert dan de selfiecamera aan de binnenzijde van het toestel. De camera-app kan in dichtgeklapte stand geopend worden via een van de snelkoppelingen op het secundaire scherm of via de draaibeweging die wij sinds jaar en dag kennen van Motorola.
Praktijktest
We hebben de Motorola razr 40 ultra, Samsung Galaxy Flip4 en Motorola Edge 40 Pro meegenomen en de foto's vergeleken. De toestellen weten overdag mooie scherpe foto’s te maken, waarbij veel details worden vastgelegd. De verschillen zijn niet zo groot. Het valt ons op dat de razr 40 ultra iets meer moeite heeft met de doortekening in de donkere delen. De Flip4 doet dat het beste, al gaat dat gepaard met een beetje ruis. De Edge 40 Pro produceert foto’s zonder ruis, maar het strenge gladstrijkalgoritme van dit toestel zorgt ervoor dat de foto’s een beetje een waterverfeffect krijgen. Dit is minimaal, maar genoeg om te zien als je inzoomt en kijkt naar kleine details, zoals de berg bakstenen op de eerste foto. In sommige gevallen heeft de Flip4 wat last van vertekening of vervaging in de hoeken.
Als we de groothoekcamera inzetten, zien we dat het verschil tussen de razr 40 ultra en Samsung Galaxy Flip4 klein is, op de beeldhoek na dan. De kleuren zijn nagenoeg gelijk en er wordt evenveel detail vastgelegd. Verrassend genoeg zijn de foto’s gemaakt met de Edge 40 Pro het minst goed. Er treden bij elementen met een fijne structuur moiré-effecten op en er wordt minder detail vastgelegd. Dit verschil is vooral goed te zien aan de bladeren op de bouwputfoto.
Als we in de avond met de toestellen op pad gaan, zien we dat de razr 40 ultra het wat zwaarder heeft dan de rest. De foto’s slaan wat geler uit en er wordt minder detail vastgelegd. De doortekening in schaduwrijke delen is wel redelijk gelijk aan de andere toestellen. Daarnaast produceert de razr 40 ultra ook wat meer ruis dan de Samsung Galaxy Flip4. Hoe minder licht er voorhanden is, hoe groter het verschil wordt tussen de Galaxy en de razr, waarbij de Galaxy het beter doet dan de razr. Dit is vooral goed te zien op de foto van het schoolplein. De gekleurde tekeningen en symbolen worden beter vastgelegd door het toestel van Samsung en de foto ziet er zelfs strakker uit dan het exemplaar gemaakt met de Edge 40 Pro, al is de afbeelding van dat Motorola-toestel helderder. Ook bij de foto van de steeg is goed te zien hoeveel meer de Flip4 weet vast te leggen. Als er genoeg straatverlichting aanwezig is, liggen de twee toestellen dicht bij elkaar, waarbij de foto’s van de razr vaker net iets beter uit de verf komen. Het is wel duidelijk dat je met foldables nog steeds wat inlevert aan kwaliteit, aangezien de Edge 40 Pro in alle gevallen de mooiste plaatjes schiet van de drie.
Het verschil wordt nog wat groter als we met de ultragroothoekcamera in de weer gaan. Zowel de Flip4 als de razr 40 ultra leggen wat minder detail vast dan de Edge 40 ultra. De Flip4 maakt wel duidelijk de mooiere foto’s. Ze zijn scherper en er wordt meer detail vastgelegd dan dat de razr doet. De foto’s van de Edge 40 slaan met deze camera wel wat roder uit. Als er weinig licht voorhanden is, leggen de toestellen van Motorola het af tegen de Flip4. Op de foto van de steeg is nauwelijks wat te zien, terwijl op de afbeelding die geschoten is met de foldable van Samsung er duidelijk wat te zien is.
We hebben ook een paar selfies geschoten met zowel de camera aan de binnenzijde van de toestellen als met de hoofdcamera in dichtgevouwen vorm. Het verschil tussen de drie toestellen is groot. De toestellen lijken het vooral moeilijk te hebben met de witbalans. De Galaxy Flip4 doet het op dat gebied nog het beste.
De vouwbare toestellen hebben nog een tweede manier om betere selfies te schieten; je kunt het secundaire scherm gebruiken als zoeker voor de primaire camera. Dat kan bij de razr op drie manieren. Als je het toestel opengeklapt hebt, kun je vanuit een klein knopje in de camera-app overschakelen naar het voorschermpje. Daarnaast kun je twee keer snel achter elkaar op de powerknop drukken om de camera te starten. De snelste manier is om het toestel dichtgeklapt te laten en twee keer de hakbeweging te maken met het toestel in je hand. De kwaliteit van de selfies in deze stand is uiteraard wat beter, omdat deze worden gemaakt met de hoofdcamera. Omdat deze optie niet van toepassing is op de Edge 40, is deze weggelaten in de onderstaande galerij.
Zoals wij al eerder schreven, hebben de Motorola razr 40 ultra en Edge 40 Pro een ultragroothoekcamera met variabele focus. Dat betekent dat deze camera's ook ingezet kunnen worden als macrocamera's. Omdat de Galaxy Flip4 deze mogelijkheid mist, zijn er geen foto's van dat apparaat opgenomen in de onderstaande galerij. De razr 40 ultra lijkt in deze modus net wat strakkere plaatjes te schieten, waarbij net iets meer detail wordt vastgelegd dan dat de Edge 40 Pro voor elkaar krijgt.
Software
De Motorola razr 40 ultra draait op Android 13, die er zo ‘stock’ mogelijk uitziet. Motorola wijzigt altijd weinig aan de interface, waardoor het OS eruitziet als het Android Open Source Project, maar dan uitgerust met apps van Google en Motorola. Het pulldownmenu lijkt als twee druppels water op dat van de Google Pixel-smartphones en hetzelfde geldt voor het instellingenmenu.
Een ander punt waarop de software van Motorola nog steeds goed scoort, is het secundaire scherm. Het kleine scherm aan de voorkant is nog veelzijdiger dan die van de razr (2022) en kan bijna net zoveel als het hoofdscherm aan de binnenkant. Je krijgt wel een andere, versimpelde, interface voor je en de meeste apps moeten handmatig aan het buitenste hoofdscherm worden toegevoegd, maar dat is met twee drukken op de knop gebeurd.
Elke app die we probeerden, werkte direct en kon gewoon worden gebruikt alsof hij op het grote, binnenste scherm draaide. Browsen, naar video’s kijken en zelfs het spelen van zware games was geen enkel probleem. Waar er vorig jaar nog enkele apps waren die niet werken op het kleine scherm, opent nu alles zonder morren. Je moet alleen wel even eenmalig toestemming geven aan nieuwe apps om van het secundaire scherm gebruik te maken. Met sommige apps is het gebruik nog steeds een beetje priegelen, maar het grotere scherm maakt het makkelijker, zeker nu de navigatieknoppen zich naast de camera’s bevinden. Het is daarnaast ook mogelijk om per app in te stellen dat deze direct naar het secundaire scherm wordt gestuurd als het toestel wordt dichtgeklapt.
Uiteraard kan het scherm ook gebruikt worden voor widgets. Het gaat om het snel activeren van de camera, bellen, agenda, weer en berichten. Er zijn veel overeenkomsten met de Flip4, maar het toestel van Samsung is standaard uitgerust met meer widgets die zich lenen voor het kleine scherm. Dit kan de razr dan weer makkelijk pareren door gewoon volledige apps te gebruiken voor dezelfde functies. Het gebruik van dat kleine scherm is best fijn. Als je even snel iets wilt opzoeken en je geen zin hebt om voor elk wissewasje je toestel open te klappen, is het een zeer fijne toevoeging die wat mij betreft overgenomen mag worden door alle andere vouwbare smartphonefabrikanten.
Wij schreven in onze vorige Motorola-reviews al dat de toestellen van Motorola niet meer zo schoon zijn als de smartphones die het bedrijf een jaar of vijf geleden op de markt bracht. Het bedrijf levert al enkele jaren, naast de gebruikelijke Motorola-app en de standaard meegeleverde Google-apps, de Facebook-app en een interactieveachtergrondapp.
Sinds dit jaar gaat het bedrijf net als veel andere fabrikanten echter een stap verder en levert het extra bloatware mee. Waar wij op andere Motorola-toestellen onder andere Candy Crush zagen staan, is er bij dit toestel gekozen voor Dice Dreams. Deze game vraagt je een verbinding te maken met je Facebook account voor een optimale spelervaring. Het is mogelijk de game als gast te spelen, maar de vraag om verbinding te maken met Facebook en vrienden uit te nodigen, blijft op zeer regelmatige basis terugkomen. Daarnaast wordt er een extra beveiligingsapp meegeleverd, genaamd Phone Guardian. Deze app claimt het verzamelen en tracken van jouw data door andere apps tegen te gaan, maar vraagt wel of het een deel van jouw data mag analyseren voor marktonderzoek. Dit kan gelukkig worden geweigerd, maar aangezien Motorola tegenwoordig ook een eigen beveiligingsapp meelevert, is Phone Guardian in onze ogen een overbodige toepassing. Naast al deze extra software, is er ook een nieuwe Google-app toegevoegd, die alleen te bereiken is in ingeklapte stand op het secundaire scherm, Gamesnacks. Dit zijn kleine simpele games van Google die je kunt spelen op het secundaire scherm op je toestel. Overigens zijn dit simpele browsergames die je ook kunt spelen op je primaire scherm in opengeklapte vorm, maar aangezien de widget niet zichtbaar is in je applade of homescreen, zal je deze eerst moeten openen op het kleine scherm of de desbetreffende website moeten openen. Omdat het browserapps zijn, kunnen deze niet worden verwijderd, het scherm waar deze games zich bevinden kan alleen worden verborgen. Al deze extra apps kunnen, op Gamesnacks na, gewoon op de normale manier worden verwijderd. Toch is het jammer dat Motorola steeds meer toegeeft aan het meeleveren van bloatware. Een schone Android-ervaring is een van de hoofdredenen waarom gebruikers kiezen voor smartphones van deze fabrikant.
Waar ik wel blij van word, is het verbeterde updatebeleid van Motorola. Terwijl de razr (2022) het nog moest doen met twee OS-upgrades en drie jaar beveiligingsupdates, heeft het bedrijf voor dit model drie OS-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates beloofd. Hiermee wordt de ondersteuning van dit toestel gelijkgetrokken met de andere high-end smartphones van Motorola. Bovendien is deze smartphone uitgerust met Android 13, waardoor je geen Android-versie achterloopt zoals bij de razr van vorig jaar.
De razr heeft ook een functie om het toestel in half geopende stand te gebruiken. Deze ‘laptopmodus’ wordt door het bedrijf 'Flex View' genoemd. Hij wordt geactiveerd als de twee delen van het toestel onder een hoek van elkaar staan met het quickviewscherm aan de voorkant. Zodra je het scharnier een stukje dichtklapt, wordt het scherm in twee delen opgedeeld. Bedieningselementen komen dan terecht op het onderste schermdeel, terwijl filmpjes, foto's en video's boven de vouw zijn te vinden. Dat is vooral handig als je de camera gebruikt; je hebt geen statief nodig om dit toestel neer te zetten. Ook thirdpartyapps ondersteunen deze functie, bijvoorbeeld Instagram en WhatsApp.
Motorola beloofde vorig jaar alle toestellen uit te rusten met Ready For, een interface die je laat kiezen uit een desktopomgeving, een mediacenter-tv-omgeving, een videochatomgeving en een gameomgeving als het apparaat wordt aangesloten op een scherm of USB-hub. De desktopomgeving heeft veel overeenkomsten met de omgevingen van onder andere Samsung en Huawei of Honor. De razr 40 ultra mist echter een deel van deze functionaliteit. Het toestel heeft wel de Ready For-optie in het menu staan, maar er gebeurt niets als je het toestel aansluit op een USB-hub of monitor. Dat komt omdat de USB 2.0-poort geen DisplayPort 1.4-ondersteuning heeft en daardoor geen videosignaal kan uitzenden. Ready For werkt op deze smartphones dus alleen draadloos. Dat is wel een bezuiniging in vergelijking met de razr uit 2022, die had nog USB 3.1 met DisplayPort Alt Mode.
De desktopomgeving heeft veel overeenkomsten met de omgevingen van de eerdergenoemde fabrikanten en dat geldt ook voor de werking. De omgeving van Motorola ziet er wat rustiger en strakker uit dan de rest, maar de manier waarop apps geopend en gebruikt kunnen worden, is vrijwel identiek aan die van de andere systemen. Zo is er linksonderin een startknop die een vergrote appdrawer opent die veel weg heeft van Gnome 3, en zijn er apps die in verschillende vensters geopend kunnen worden. De maat van deze vensters kan worden aangepast en apps kunnen full screen worden gebruikt. De omgeving is een fijne toevoeging en net wat uitgebreider dan DeX van Samsung. Zo worden apps die standaard geen desktopondersteuning of ondersteuning voor grote schermen hebben, zonder geklaag geopend. Deze moeten dan soms in grootte worden aangepast om alle elementen goed weer te geven, maar ze werken tenminste. Daarnaast heeft het systeem van Motorola geen limiet voor het aantal apps dat maximaal geopend kan worden. Dat is bij Samsung wel het geval als het toestel op een niet-Samsung-hub wordt aangesloten. We praten hier overigens niet over de Flip4; die heeft helemaal geen ondersteuning voor DeX.
Hardware, systeemprestaties en accuduur
De razr 40 ultra is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, een soc die in het gros van de high-end smartphones van vorig jaar te vinden is, al hadden wij verwacht dat de nieuwere 8 Gen 2-soc te vinden zou zijn in dit toestel. De chip is snel en energie-efficiënt en bij de alledaagse taken hebben wij op geen enkel moment last gehad van slowdowns, haperingen of framedrops.
Links: throttle test in opengeklapte vorm, rechts: throttle test in dichtgeklapte vorm
Wat opvalt, is dat dit toestel snel throttelt. Na slechts enkele minuten wordt de soc teruggeklokt tijdens onze throttletest en na ongeveer tien minuten wordt de kloksnelheid nog verder teruggeschroefd. Tijdens de 3DMark Wild Life Stress Test zakten de prestaties behoorlijk snel in, maar in de praktijk merkten we daar gelukkig weinig van. Tijdens het spelen van bijvoorbeeld Genshin Impact op de hoogste instellingen bleef de framerate hoog genoeg, maar er was zo nu en dan een kleine hapering op te merken.
- Wild Life Stress Test - Stabiliteit
- Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
Het toestel wordt geleverd in verschillende geheugenconfiguraties: 128GB opslag met 8GB ram, 256GB met 8GB ram en 512GB met 12GB ram. De opslag kan helaas niet worden uitgebreid met een geheugenkaart. Tot de draadloze verbindingen behoren 5G, Wi-Fi 6(E), NFC en Bluetooth 5.3.
De Dolby Atmos-luidsprekers produceren een goed geluid, waarbij de hoge- en middelhoge tonen goed tot hun recht komen. De lage tonen zijn ook goed hoorbaar en klinken wat dieper dan bij het toestel van vorig jaar. Het toestel kan lekker hard en er treedt geen vervorming op als het volume op maximaal wordt gezet.
De capacitieve vingerafdrukscanner op de powerknop is zeer accuraat en snel. Wij hebben geen enkele keer last gehad van foutpositieve resultaten en het ontgrendelen van de smartphone gaat bijna onmiddellijk. Ook met de haptische feedback zit het goed. De motor kan hard trillen en tikken zijn duidelijk te voelen. Het toestel tikt en trilt harder dan het het model van vorig jaar, maar wint het wat trilintensiteit betreft niet van de Galaxy Flip4. Daar staat tegenover dat het toestel van Samsung dan weer geen feedback in de vorm van tikken kan geven, dus op dat gebied is het weer een punt voor Motorola.
Accuduur
Waar de gemiddelde smartphone een accu van tussen de 4000 en 5000mAh heeft, is dat bij vouwbare toestellen meestal een stuk minder. Dat geldt ook voor de razr. Toch is het Motorola gelukt om het toestel uit te rusten met een grotere accu dan die van de razr (2022). De razr 40 ultra heeft een accu met een capaciteit van 3800mAh, waar het toestel van vorig jaar het nog moest doen met eentje van 3500mAh. De Samsung Galaxy Flip4 heeft er eentje van 3700mAh. Uit onze tests blijkt dat de nieuwe razr het een stuk langer volhoudt dan zijn voorganger en ongeveer even lang op een lading kan werken als de foldable van Samsung.
- Browsetest Wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Opladen
Motorola rust zijn toestellen al sinds jaar en dag uit met snellaadmogelijkheden. Deze zijn niet zo snel als die van de vele andere Chinese toestelfabrikanten, maar sneller dan de niet-Chinese toestellen. De Samsung Galaxy Flip4 kan met maximaal 25W worden opgeladen en heeft één uur en negentien minuten nodig om volledig te zijn voorzien van energie. De razr 40 ultra kan met een vermogen van 33W worden voorzien van energie en is met één uur en tien minuten volledig opgeladen. Dat is niet veel sneller dan de foldable van Samsung, maar dat komt natuurlijk door de grotere accu in de razr. Zowel de Galaxy Flip4 als de razr 40 ultra kunnen tevens draadloos worden geladen. Het toestel van Motorola kan dat met maximaal 5W en de smartphone van Samsung doet dat met 15W en kan daarnaast ook met 4,5W andere apparaten draadloos voorzien van energie. De razr 40 ultra wordt overigens gewoon geleverd met een 33W-lader, terwijl Samsung al enkele jaren geen laders meer meelevert.
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
- Browsetijd na half uur laden
Conclusie
De Motorola razr 40 ulta is een mooie voortzetting van de vorig jaar uitgebrachte razr (2022). Het blijft mooi om te zien dat het bedrijf het de gevestigde orde op sommige punten moeilijk heeft gemaakt. Hoewel er overeenkomsten zijn met Samsungs Flip4, zijn er een paar verschillen in het voordeel van Motorola’s razr. Zo is het secundaire scherm aan de buitenkant nog veelzijdiger en kan deze praktisch als volwaardig scherm worden gebruikt zonder het toestel open te hoeven vouwen. De grotere maat van het scherm in vergelijking met het model van vorig jaar helpt ook enorm. Ook zijn de gestures een welkome toevoeging. Daarnaast is de vouwrand een stuk minder zichtbaar en voelbaar in vergelijking met het toestel van Samsung.
Ik heb echter het gevoel dat Motorola net iets te ver is gegaan met zijn bezuinigingen. De ‘downgrade’ van USB 3.1 naar USB 2 resulteert niet alleen in een lagere transfersnelheid, ook Ready For werkt niet meer in combinatie met USB-hubs en dat is jammer. Gelukkig is de functionaliteit nog wel draadloos te gebruiken. Verder is het toestel uitgerust met zwakkere camera’s in vergelijking met het model van vorig jaar. We begrijpen dat dit hoogstwaarschijnlijk gedaan is om niet te veel ruimte van het scherm aan de voorkant weg te snoepen. De grootste ‘downgrade’ in onze ogen is echter het meeleveren van bloatware. We merken dat steeds meer fabrikanten hun toestellen voorzien van software van derden, maar in het geval van Motorola vinden wij dat extra jammer omdat het bedrijf als een van de weinige bekend stond als een bedrijf dat toestellen met een schone Android levert. Gelukkig kunnen al deze extra apps achteraf worden verwijderd; dat verzacht de pijn enigszins. Verder zit in deze high-end smartphone een soc van vorig jaar, de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Nu is dat niet iets wat je in de praktijk zult merken, aangezien deze soc snel genoeg is. De chip in dit toestel throttlet wel bovengemiddeld snel.
Motorola heeft aan de andere kant ook een aantal zaken verbeterd. Zo is de verversingssnelheid van beide schermen verhoogd en kunnen praktisch alle apps nu gebruikt worden op het externe scherm. Een andere grote verbetering is de softwareondersteuning. Het toestel krijgt drie OS-upgrades en vier jaar lang beveiligingsupdates. Dat betekent dat je toestel tot 2027 wordt bijgewerkt. Verder heeft het toestel een grotere accu en wordt er, in tegenstelling tot de Flip4, een snellader meegeleverd.
Onderaan de streep zijn er in elk geval genoeg redenen om te gaan voor de razr 40 ulta. Het enige dat je nog zou kunnen tegenhouden, is de prijs. De razr kost op het moment van schrijven 1199 euro, bijna 100 euro meer dan wat de Flip4 kostte bij de introductie. Inmiddels is het toestel van Samsung behoorlijk in prijs gedaald, wat je keuze nog verder kan beïnvloeden. Ook is de softwareondersteuning vanaf nu even lang.