Door Olaf Weijers

Redacteur

TP-Link AXE75 Review

6GHz-router voor een instapprijs

14-04-2023 • 15:00

66

Multipage-opmaak

Introductie

Samengevat

De TP-Link Archer AXE75 is op dit moment de goedkoopste wifirouter met 6GHz-ondersteuning op de markt, zelfs goedkoper dan de verkrijgbare Wi-Fi 6E-accesspoints. Dat maakt de router erg interessant om 6GHz-ondersteuning aan je thuisnetwerk toe te voegen. Die prijs gaat wel gepaard met wat limieten, zoals de maximale doorvoer die begrensd is op 1GBit/s door de bedrade aansluitingen. Als de AXE-75 geconfronteerd wordt met ruis van andere wifinetwerken, zien we in onze test dat het apparaat geneigd is om terug te schakelen naar vrij lage doorvoersnelheden. Dat kan een uitdaging vormen, zeker als je de AXE-75 koopt om korte metten te maken met de effecten van naburige wifinetwerken. De lage prijs maakt wel heel veel goed, want op het moment van schrijven koop je zelfs geen 6GHz-acccesspoint onder de prijs waarvoor TP-Link deze hele router levert.

Getest

TP-Link Archer AXE75

Prijs bij publicatie: € 180,-

Vanaf € 125,-

Vergelijk prijzen

Na een stevige introductie van onze vernieuwde wifi-testopstelling, waarin we de ASUS ROG Rapture GT-AXE16000 aan de tand hebben gevoeld, is het hoog tijd om eens te kijken naar een zinnig alternatief. Het is natuurlijk leuk om alle snelheidslimieten te doorbreken, zoals gelukt is in de review van de AXE16000, maar de conclusie in dat verhaal was duidelijk; deze router is niet voor iedereen en misschien wel voor een zeer kleine doelgroep.

De router waar we vandaag naar kijken, zit aan het andere kant van het spectrum. De TP-Link Archer AXE-75 is op dit moment de goedkoopste 'instaprouter' met 6GHz-ondersteuning. Instaprouter zetten we hier tussen aanhalingstekens, want hoewel dit de goedkoopste router in zijn klasse is, is hij wat specificaties betreft zeker geen instaprouter.

Ondersteuning voor 6GHz is op dit moment nog niet wijdverspreid, wat in veel gevallen betekent dat je naast een nieuwe router ook je bestaande apparatuur moet upgraden. Het is dan wel zo prettig dat je wat geld in je zak houdt, bijvoorbeeld voor een 6GHz-wifiadapter voor je notebook. Voor wie zo'n upgrade overweegt, is het fijn om te weten of een relatief goedkope instaprouter effectieve meerwaarde biedt of dat het beter is om een iets ruimer budget te reserveren voor een steviger apparaat.

TP-Link Archer AXE75

Hardware

De TP-Link Archer AXE-75 wordt in een beschaafde doos geleverd. De verpakking bestaat voornamelijk uit karton met een inlay van vezelpulpkarton waar de router in is geplaatst.

De router zelf is in een plastic zak verpakt en de antennes en ‘pianolak-’ glanzende oppervlakken zijn beschermd met een folie. De folie om die antennes is overigens vrij lastig los te krijgen; we waren minuten bezig om ze uit te pakken. Waarom die antennes zoveel bescherming nodig hebben tijdens het transport, weten we niet, maar het lijkt wat overbodig. De milieuvriendelijkheid van de verpakking is niet tot in de puntjes uitgedacht.

TP-Link Archer AXE75TP-Link Archer AXE75

Onder de router treffen we, in een apart doosje en plastic zakje, de netspanningsadapter aan die maximaal 30W levert bij een spanning van 12V. Bij deze adapter zitten geen opzetstukjes om hem internationaal te kunnen gebruiken; hij past direct in een Nederlands stopcontact met zijn eurostekker- (CEE 7/16-) aansluiting. De kabellengte is prima met zo’n 150cm.

Het uiterlijk van de router is herkenbaar als een telg van de TP-Link-familie, waarvan veel routers dezelfde designkenmerken delen. Het design van deze router is niet uniek; de AX73 en AX75 gebruiken dezelfde behuizing, maar hier ontbreekt (natuurlijk) de Wi-Fi 6E-opdruk aan de bovenzijde.

Aan de achterzijde van de router vinden we vijf 1Gbit/s-aansluitingen, waarvan de blauwgekleurde connectie voor de internetaansluiting is gereserveerd. Hiernaast vinden we een resetgaatje, een aan-uitschakelaar, een voedingsaansluiting en drie knoppen. Een is voor de WPS-functie, een om het wifinetwerk in en uit te schakelen en een knop om de leds aan de voorzijde te bedienen. Aan de zijkant zit een USB-aansluiting om de router uit te breiden met opslag of een back-upverbinding op 4/5G, of om hem in te zetten als printserver.

De binnenkant

Aan de binnenzijde van de router komt alles samen op de Broadcom 6756-chipset. Dezelfde chipset zagen we eerder in onze review van de ASUS TUF AX3000V2. De basis van deze chipset is een Arm 1,7GHz-quadcoreprocessor die beschikking heeft over 256MB DDR3-werkgeheugen. De chip voor de opslag zien we op de foto’s wel zitten op de onderzijde van het pcb, maar door gebrek aan detail kunnen we niet precies zeggen wat de capaciteit hiervan is.

Chipset
Overzicht PCBWireless chipset

De 6756-chipset bevat twee 2x2-radio’s met een maximale bandbreedte van 160MHz die de fabrikant naar keuze kan inzetten op 2,4, 5 of 6GHz. Aangezien de AXE75 een tribandrouter is, heeft TP-Link daar een broadcom BCM6705 aan toegevoegd. Dit is een 2x2-radio met een maximaal ondersteunde bandbreedte van 80MHz die bij de AXE75 de 2,4GHz-band bedient. Zo kun je op zowel 5 als 6GHz gebruikmaken van een bandbreedte van 160MHz.

6GHz front-end modules2,4 & 5GHz front-end modules

Niet alle versterkermodules die de chipsets aan de antennes koppelen, zijn te identificeren op de FCC foto’s, maar op het 6GHz-antennepad lukte dit wel. Hier vinden we een module van Skyworks, type SKY85780. Ook de overige versterkermodules zijn zo te zien van Skyworks. De bedrade poorten zijn aangesloten op de vijf 1GBit/s-aansluitingen van de Realtek RTL8367S-chipset, die de switchfunctie verzorgt.

Software

TP-Link biedt voor de Archer AXE75 zowel een webinterface als een app aan om de router mee te configureren. Het instellen van de router als hij vers uit de doos komt, heeft niet zoveel voeten in de aarde. Je kiest het type internetverbinding dat je hebt, geeft je wifinetwerk een naam en de router vraagt je om een veilig wachtwoord in te stellen. Na een herstart is het apparaat klaar voor gebruik.

Wil je meer configureren, dan biedt de AXE75 prima aanpassingsmogelijkheden, maar bij de routers van bijvoorbeeld ASUS en Netgear zien we op dit gebied meer diepgang. Het voordeel is dat hiermee de interface overzichtelijk blijft en je niet snel verdwaalt in een woud van instellingen. Functies waarbij het de minder ervaren gebruiker gaat duizelen, zijn vaak niet zichtbaar zolang er voor een voorinstelling wordt gekozen en komen pas tevoorschijn als je kiest voor ‘handmatig instellen’.

AXE75 Webinterface
AXE75 WebinterfaceAXE75 WebinterfaceAXE75 WebinterfaceAXE75 Webinterface

TP-Link heeft de beveiligings- en ouderlijktoezichtfuncties van de AXE75 ondergebracht onder de noemer HomeShield. Een deel van de functionaliteit wordt gratis geboden, maar waar het geavanceerd wordt, heb je al snel een abonnement en daarmee ook een HomeShield-account nodig.

Veel routers worden tegenwoordig geleverd met een smartphoneapp voor het beheer waarbij je vaak minder opties krijgt dan wanneer je het beheer via de webinterface uitvoert. Dit is bij TP-Link precies andersom als het gaat om de services die onder het HomeShield-platform vallen. Die functies zijn voor een groot deel enkel te beheren vanuit de smartphone-app: Tether. We hebben eerder wat uitgebreider naar HomeShield gekeken. Dit vind je hier terug.

Test: maximale doorvoer, multiband en demping

Om context te bieden bij de resultaten, is de keuze in apparatuur die we tegenover de AXE-75 kunnen zetten, nog niet zo groot. Tenminste, er is geen data die we al willen verklappen voordat we de review van de desbetreffende router publiceren. Daarom gebruiken we opnieuw de testresultaten van de AXE11000 die we in de vorige review ook hebben gebruikt. In dit geval is de vergelijking andersom; de AXE11000 heeft betere specificaties dan de TP-Link AXE-75, wat ook niet gek is voor een router die bijna 300 euro meer kost. Die prijs is natuurlijk ook een van de speerpunten van de AXE-75, hoeveel wifiprestaties hou je eigenlijk over voor zo’n relatief lage prijs?

Maximale doorvoer

We beginnen met de maximaledoorvoertest. In deze test kijken we welke doorvoersnelheid maximaal haalbaar is op het wifinetwerk van de router. We testen dit in beide richtingen, dus van de router naar de client en vice versa.

  • Router ➜ client
  • Client ➜ router

In deze test zien we duidelijk hoe de 1Gbit/s-poorten de doorvoer van de wifiverbinding limiteren. Op 2,4GHz is de bandbreedte nog onder die begrenzing en zien we dat de TP-Link iets minder doorvoer levert dan de AX11000, hoewel marginaal.

Op 5GHz is in beide richtingen de bedrade aansluiting de bottleneck en op 6GHz geldt dat voor de downlinkrichting. In de uplinkrichting, van de client naar de router, zakt de doorvoer wel net onder de grens en zien we dat het doorvoerverschil tussen de beide routers zo’n 70Mbit/s bedraagt in het nadeel van de TP-Link.

Multibandtest

Bij deze test maakt elke client tegelijk verbinding op een aparte band van de router, waarna we tegelijk op elke frequentieband de maximale doorvoer testen. Dit doen we ook weer in twee richtingen: uplink en downlink. Hiermee testen we de interne doorvoer van een router naar de wanpoort. Routerchipsets bevatten een interne switch, waarmee naast de lan- en wanaansluiting ook de radio’s verbonden zijn. Met deze test wordt de doorvoer van deze switch getest en proberen we te identificeren of iets in het communicatiepad de snelheid begrenst.

  • Router ➜ client
  • Client ➜ router

MULTIBANDPRESTATIES

Demping versus doorvoersnelheid

Bij het testen van de maximale doorvoersnelheid bij demping, of de range versus rate, meten we de doorvoer van de wifirouters, terwijl we de demping op de signalen van de client steeds verder opvoeren. Zo krijgen we een beeld van hoe de routers presteren als het bereik slechter wordt door grotere afstanden of muren.

  • 2,4GHz-router ➜ client
  • 2,4GHz-client ➜ router

Ondanks de prima prestaties in doorvoer op de 2,4GHz-band, is het duidelijk dat het bereik van de AXE-75 wat minder is dan dat van de AXE11000. Bij een demping van 57dB is er in de downlinkrichting geen fatsoenlijke verbinding meer over. De AXE11000 blijft dan nog 43Mbit/s doorvoeren, wat bijvoorbeeld ruim voldoende is om een Netflix-serie op uhd-resolutie te streamen.

In de uplinkrichting zien we dat de algehele doorvoer bij een beetje demping structureel een stap minder wordt dan de AXE11000 levert. De resultaatcurve is heel stabiel, maar eindigt ook een stuk eerder op de bodem, ditmaal al bij een demping van 54dB.

  • 5GHz-router ➜ client
  • 5GHz-client ➜ router

Hier zien we in de downlinkrichting zo’n beetje hetzelfde beeld als de downlink op 2,4GHz. De wifirouter produceert op beide banden een heel lineair aflopende bandbreedte, maar het bereik is weer minder dan dat van de AXE11000. In de uplinkrichting zien we over het hele bereik van de test een mindere doorvoer dan de AXE11000 biedt, opnieuw hetzelfde beeld als in de 2,4GHz-test.

  • 6GHz-router ➜ client
  • 6GHz-client ➜ router

Hier zien we weer duidelijk de invloed van de 1Gbit/s-limiet van de ethernetpoorten. Die invloed merk je tot ongeveer 18dB demping, waarna dat geen rol meer speelt. in onze testopstelling is de router ongeveer 1,5 meter verwijderd van de antennes. Als we daar 18dB demping aan toevoegen, komt dat volgens deze grafiek uit op zo’n 10 meter van de router zonder obstakels. Na die demping haalt de AXE-75 nagenoeg dezelfde bandbreedte als de AXE11000. Het omslagpunt waarbij het in onze testopstelling gunstiger is om naar een 5GHz-netwerk om te schakelen, ligt vlak voorbij dat punt tussen de 21 en 24dB demping. In de praktijk kan dat omslagpunt verder weg liggen door bijvoorbeeld ruis van andere netwerken op 5GHz, waardoor de praktijkprestaties op deze band lager liggen dan in onze vrij ideale, ruisvrije, wifi-testopstelling.

In de uplinkrichting wijken de prestaties op het gebied van doorvoer iets verder af. Hier weet de AXE-75 regelmatig maar de helft van de doorvoer te realiseren ten opzichte van de AXE11000. De absolute doorvoer bij dezelfde demping scheelt niet zoveel tussen de 5GHz- en 6GHz-band. Het omslagpunt waarbij deze slechter presteert, komt dan ook ergens voorbij de 30dB demping, waarbij de bandbreedte op beide banden al niet veel overhoudt. In de uplinkrichting maakt het voor deze router dus niet zoveel uit of je met de 5GHz- of 6GHz-band verbonden bent en het bereik niet denderend is.

Test: multiclient en interferentie

Bij de multiclienttest testen we hoe de TP-Link Archer AXE75 omgaat met verschillende clients in verschillende situaties. We passen diverse scenario's toe op de router waarbij we een combinatie gebruiken van gedempte en ongedempte clients, en ook een zogenaamde legacyclient laten meedoen. Deze laatste client maakt gebruik van Wireless-G / Wi-Fi 4. Ten opzichte van een Wi-Fi 6-client gebruikt zo'n legacyclient veel radiotijd voor maar weinig bandbreedte.

In elk scenario is het aan de router hoeveel datadoorvoer de clients wordt geboden. In nagenoeg alle scenario's is de beste uitkomst een stabiele verbinding met genoeg doorvoer voor alle clients.

Multiclienttest 1

In dit scenario meten we de maximale doorvoer van twee clients tegelijk. We voeren de tests uit in de uplink- en de downlinkrichting. Op de clients wordt geen demping toegepast, dus in potentie behalen ze beide evenveel bandbreedte; de router bepaalt die verdeling.

  • 2,4GHz downlink
  • 2,4GHz uplink
  • 5GHz downlink
  • 5GHz uplink

In de downlinkrichting zien we op 2,4GHz een keurige bandbreedteverdeling. De twee clients krijgen allebei exact evenveel datadoorvoer en die doorvoer is ook nog eens zeer stabiel. Op 5GHz is dit anders. Hier krijgt client 2 een stabielere doorvoer dan de eerste client, die enorm zwabbert in bandbreedte. Halverwege de test worden deze schommelingen zo groot dat de datadoorvoer zelfs geheel stopt.

In de uplinkrichting is het beeld op beide banden erg instabiel. De router verdeelt de bandbreedte niet netjes over de twee clients, maar lijkt continu te wisselen in prioriteit. Dit heeft veel invloed op de verbindingskwaliteit van de clients, die dit gezwabber niet alleen zullen merken aan de datadoorvoer, maar ook aan de latency. Op 5GHz leidt dit gezwabber tot diverse pauzes in de datadoorvoer voor beide clients.

Multiclienttest 2

In dit scenario meten we de maximale doorvoer van twee clients tegelijk. We voeren de tests uit in de uplink- en downlinkrichting. Op een van de clients passen we nu 38dB demping toe. Die client zal voor dezelfde bandbreedte dus meer radiotijd nodig hebben. Het is aan de router om beide clients een stabiele doorvoer en een fatsoenlijke bandbreedte te bieden.

  • 2,4GHz downlink
  • 2,4GHz uplink
  • 5GHz downlink
  • 5GHz uplink

Als we wat demping toevoegen aan een van de clients, weet de router wel goed de datadoorvoer te prioriteren. Nu krijgt de ongedempte client op beide banden in de downlinkrichting een keurige verdeling voor elkaar, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de snelste, ongedempte client. In de uplinkrichting is de datadoorvoer minder eerlijk verdeeld, maar krijgt de client met de beste verbinding duidelijk voorrang en uiteindelijk ook een stabielere verbinding dan als de concurrerende client evenveel bereik heeft. Op 2,4GHz krijgt de gedempte client wel vaker nul op het rekest om data te verzenden, wat vaker leidt tot een verstoorde datadoorvoer dan als deze client wel een goed bereik had gehad. Op 5GHz is de verbindingskwaliteit beter dan wat we zagen bij de test met twee ongedempte clients.

Multiclienttest 3

In dit scenario meten we de maximale doorvoer van twee clients tegelijk. We voeren de tests uit in de uplink- en downlinkrichting. Een van de clients is een legacyclient die met zijn stokoude protocol veel radiotijd vraagt in ruil voor maar weinig bandbreedte. Het is aan de router om beide clients een stabiele doorvoer te bieden en een relatief fatsoenlijke bandbreedte aan de legacyclient zonder daarbij de snellere client tekort te doen.

  • 2,4GHz downlink
  • 2,4GHz uplink
  • 5GHz downlink
  • 5GHz uplink

In deze test zien we op beide frequenties in de downlinkrichting dat de AXE75 zijn radiotijd netjes verdeelt tussen de twee clients. Hierdoor zakt de client zonder beperkingen naar de helft van de doorvoer. De legacyclient krijgt geen fantastische bandbreedte voor elkaar, maar beide clients hebben wel een stabiele datadoorvoer en daarmee een goede verbinding. In de uplinkrichting is die verdeling minder gelijk, hier krijgt de legacy client maar weinig voet aan de grond en blijft de uploadsnelheid van de moderne client prima gehandhaafd.

Multiclienttest 4

In dit scenario meten we de maximale doorvoer van drie clients tegelijk. We voeren de tests uit in de uplink- en downlinkrichting. Een van de clients is een legacyclient die met zijn oude protocol veel radiotijd vraagt in ruil voor maar weinig bandbreedte. Op de andere client passen we 38dB demping toe; die client zal voor dezelfde bandbreedte dus meer radiotijd nodig hebben. De derde client is 'normaal', dus zonder demping of ouderwetse radioprotocollen. Het is aan de router om alle clients een stabiele doorvoer te bieden en een relatief fatsoenlijke bandbreedte te geven aan de legacy en gedempte clients zonder daarbij de snellere client tekort te doen.

  • 2,4GHz downlink
  • 2,4GHz - uplink
  • 5GHz - downlink
  • 5GHz - uplink

Op 2,4GHz zien we in de downlinkrichting de router even zoeken naar een goede balans, maar deze blijft voor het merendeel van de tijd prima bewaard. Ook in de uplinkrichting zien we een nette verdeling. De client met de beste verbinding krijgt uiteraard voorrang en daarmee de meeste datadoorvoer, maar dit gaat niet genadeloos ten koste van de overige twee clients, die een fatsoenlijke verbinding behouden. Het is echter weer geen groot feest voor de legacyclient. Op 5GHz is het beeld dat we zien, ook een optelsom van de eerdere tests. In de downlinkrichting is de stabiliteit van de verbinding voor de twee niet-legacyclients minder goed.

Multiclienttest 5

In dit scenario meten we de maximale doorvoer van drie clients tegelijk. We voeren de tests uit in de uplink- en downlinkrichting. De clients zijn op geen enkele wijze begrensd in hun bandbreedte. Het is aan de router om alle clients een stabiele doorvoer en ongeveer gelijke bandbreedte aan te bieden.

  • 2,4GHz downlink
  • 2,4GHz - uplink
  • 5GHz - downlink
  • 5GHz - uplink

In de downlinkrichting verdeelt de router de bandbreedte keurig op beide banden. In de uplinkrichting is de verdeling minder gelijk en krijgt op beide banden de derde client voorrang op de overige twee. Op 5GHz resulteert dit voor de beide benadeelde clients in een doorvoersnelheid die maar de helft bedraagt van die van de eerste client.

Conclusie multiclienttest

De AXE75 weet niet heel evenwichtig om te gaan met bandbreedteverdeling als alle clients een goed bereik hebben. Pas als een client echt in het nadeel werkt van de andere, bijvoorbeeld door veel meer radiotijd te gebruiken, gaat de router dit eerlijk verdelen. In extreme gevallen kan dit erin resulteren dat je door drukte op het netwerk een slechtere verbinding krijgt dan je zou verwachten, zelfs als het bereik goed is. Als de AXE75 een verdeling gaat maken over verschillende clients, doet hij dat op basis van radiotijd. Dat is niet zo’n probleem met moderne clients, zelfs als het bereik niet denderend is. Het leidt echter tot een pittige daling van de doorvoersnelheid als een stokoud apparaat verbinding maakt met het netwerk. Zeker op 5GHz eet dit zoveel doorvoersnelheid weg dat het beter is om dit soort apparaten met de AXE75 exclusief op 2,4GHz te gebruiken.

Interferentietest

In onze interferentietest testen we de datadoorvoer van een wificlient zonder demping, maar zenden we met onze signaalgenerator wifiverkeer uit om een naburig netwerk te simuleren. Dit doen we met twee (WMM-)prioriteitsinstellingen aan de kant van de signaalgenerator: 'best effort' en 'voice'. We doen een test met deze twee instellingen op hetzelfde wifikanaal als de router en op een kanaal waarbij de bandbreedte deels die van de geteste router overlapt. Om rekening te houden met overig netwerkverkeer, moet een router luisteren alvorens te zenden. Zeker bij elkaar overlappende netwerken zien we vaak verschillen in hoe de routers hiermee omgaan.

Ruis: zelfde kanaal

In deze tests activeren we de signaalgenerator en laten we hem netwerkverkeer versturen op hetzelfde kanaal als de router. We kijken vervolgens of de router een goede manier vindt om met de ruis om te gaan, wat kan door de bandbreedte te verlagen, maar ook door slim om te gaan met de verkeersprioriteiten en de agressiviteit van verzenden te verhogen, om zo een weg tussen de ruis door te vinden. De verkeersprioriteit van de signaalgenerator is best effort, waardoor een assertieve router een goede bandbreedte kan behalen.

  • 2,4GHz
  • 5GHz

Bij ruis op hetzelfde kanaal verliest de router wel wat doorvoersnelheid op 2,4GHz, maar blijft hij op een paar dipjes na een prima doorvoersnelheid bieden. Op 5GHz is dit een ander verhaal. De eerste paar seconden zien we dat de router ondanks de ruis een prima doorvoer kan bieden, maar dan beslissen de algoritmen in de AXE75 toch anders; de snelheid duikt omlaag en blijft rondom de 100MBit/s hangen. De AXE75 kiest er hier voor om de ruis te ontwijken door veilige instellingen te gebruiken, maar slaat de plank in dit geval redelijk mis.

Ruis: zelfde kanaal, hoge prioriteit

In deze tests herhalen we de voorgaande scenario's, maar zetten we de WMM-prioriteit van het concurrerende netwerkverkeer dat door de signaalgenerator wordt uitgezonden, op 'voice', de hoogste stand. Hiermee zendt het concurrerende netwerk met een stuk minder wachttijd uit. Dat heeft tot gevolg dat de router die we testen, eigenlijk continu te laat is met het starten van zijn transmissies als hij een normale WMM-prioriteit gebruikt. Een router moet hierbij schipperen tussen voorrang geven aan het concurrerende verkeer en voorkomen dat hij de verbinding met de eigen clients verliest.

  • 2,4GHz
  • 5GHz

In deze test gaat het juist op 2,4GHz stevig mis. Enkel de laatste seconden van de test is er sprake van datadoorvoer, bij dit soort ruis is deze band niet bruikbaar. Op 5GHz houdt de router langer een verbinding, hoewel de doorvoersnelheid stevig is gezakt naar zo’n 50 procent van de doorvoer zonder ruis. Ook hier zien we de algoritmen in de router stevig ingrijpen na 40 seconden; de verbinding valt dood en er is geen datadoorvoer meer mogelijk.

Ruis: overlappend kanaal met hoge prioriteit

In deze tests activeren we de signaalgenerator en laten we hem zodanig netwerkverkeer versturen dat het wifikanaal waarop de router werkt, gedeeltelijk overlapt wordt. Deze situatie is lastig voor routers, omdat ze tijdens het verzenden en ontvangen niet enkel hun wifikanaal in de gaten moeten houden, maar ook naburige kanalen, om goed om deze storing heen te kunnen coördineren.

  • 2,4GHz
  • 5GHz

Met ruis die het kanaal gedeeltelijk overlapt, gaat de router op 2,4GHz beter om. De bandbreedte zwabbert wel wat en er treedt exact na elke 30 seconden een dip op. Dat kan zijn doordat de router op dat moment andere verbindingsparameters probeert om de verbinding optimaal te houden in deze omstandigheden. Op 5GHz gaat dat opnieuw helemaal mis. Hoewel er nog datadoorvoer mogelijk is, zoals we de eerste 35 seconden zien, verliest de client de verbinding met de AXE75 en blijft er slechts wat gesputter over.

Conclusie interferentietest

De algoritmen die ervoor moeten zorgen dat de router ook in minder ideale omstandigheden met omgevingsruis kan omgaan, lijken bij de AXE75 iets te vroeg de handdoek in de ring te gooien. Immers, een beetje verbinding is altijd nog beter dan je verbinding met het netwerk compleet verliezen. Vooral op het 5GHz-netwerk gaan de prestaties sneller achteruit als er interferentie is, maar in de praktijk zul je hier wellicht minder last van hebben doordat concurrerende 5GHz-signalen minder ver dragen dan ruis op 2,4GHz. Als je echt last hebt van ruis, biedt deze router gelukkig nog de 6GHz-band, die op dit moment nog een stuk minder achtergrondruis heeft doordat maar weinig mensen beschikken over apparatuur die van deze frequentie gebruikmaakt.

Test: opgenomen vermogen

We hebben de TP-Link Archer AXE75 aan de verbruiksmeter gehangen om te kijken wat hij verbruikt als hij aanstaat zonder activiteit, als hij vol aan het werk is en als de router uit staat, maar de adapter nog in het stopcontact zit.

De router komt boven in de middenmoot uit. Het is niet de zuinigste router die we ooit hebben bekeken, maar dat is ook logisch met een extra radiochipset. Tegenover de concurrentie in de lijst, die die extra chipset over het algemeen niet bevat, zijn de resultaten dan ook prima.

De energieprijzen zijn een thema en op dit moment lopen die voor iedereen verschrikkelijk uiteen, afhankelijk van je energiecontract. Het prijsplafond stelt op dit moment de grens op 0,40 euro per kWh. Het jaarverbruik van deze router in ruststand is 60kWh, wat bij het prijsplafondtarief neerkomt op een krappe 25 euro.

Conclusie

Als je rondkijkt om je router te vervangen door een exemplaar met 6GHz-ondersteuning, kun je niet om de TP-Link Archer AXE75 heen. De prijs maakt het de goedkoopste 6GHz-instaprouter die op dit moment op de markt is. De softwareopties zijn prima, maar het blijft jammer dat veel functies die andere fabrikanten gratis leveren, bij TP-Link achter een abonnement zijn verstopt. Doordat de router zo'n 70 euro goedkoper is dan het eerstvolgende Wi-Fi 6E-alternatief, kun je beargumenteren dat er budget overblijft voor dit abonnement, maar met 55 euro per jaar kom je dan nog niet heel ver.

Die lage prijs betekent ook dat TP-Link een keuze heeft moeten maken in de onderdelen, wat erin resulteert dat de router gelimiteerd is op 1Gbit/s door de bedrade ethernetpoorten. Nu koop je een 6GHz-router op dit moment nog niet voor de extra snelheid, al heb je natuurlijk wel een extra frequentieband beschikbaar voor een paar exclusieve apparaten die al over 6GHz-ondersteuning beschikken. Echte snelheidswinst komt met de introductie van Wi-Fi 7 en tot die tijd is de 6GHz-band vooral interessant als je een betere en stabielere verbinding in een drukke radio-omgeving wenst.

Of je die winst in zo'n situatie gaat krijgen, is niet helemaal gegarandeerd. Op 6GHz zal dat vrijwel zeker lukken door een gebrek aan ruis, maar met sommige stoorsignalen gaat de AXE75 vooral op 5GHz al snel over op te conservatieve snelheden, waardoor je misschien op die band geen winst of zelfs een minder snelle verbinding krijgt dan je zou verwachten.

Ondanks dat alles blijft de AXE75 een interessant apparaat, al is het maar omdat er in deze prijscategorie geen 6GHz-accesspoint verkrijgbaar is, laat staan een router. Als je het apparaat puur als 6GHz-accesspoint inzet naast andere bestaande accesspoints die 2,4 en 5GHz voor hun rekening nemen, ontwijk je alle eerder genoemde nadelen en zit je voor een dubbeltje op de eerste rang.

Reacties (66)

66
66
41
0
0
20
Wijzig sortering
Houd er wel rekening mee dat de 6 Ghz band vooral geschikt is voor relatief korte afstanden, waar er geen muren, vloeren of dergelijke tussen de zender en ontvanger te vinden zijn. De 5 Ghz band kan daar veel beter tegen en de 2.4 Ghz band nog meer. Dus de positionering van de router is erg van belang en het heeft ook weinig zin om de 6 Ghz band te gebruiken voor een mesh.

De opmerking uit de review dat het grootste voordeel van de 6 Ghz band bij Wifi 6E bestaat uit het gebrek aan ruis op deze frequentie is ook iets dat slechts een tijdelijk voordeel is. Zodra de buren ook overgaan op 6 Ghz routers krijg je die ruis natuurlijk wel.

Dus de vraag is of deze router daadwerkelijk voor veel mensen geschikt is. Futureproof ben je niet echt, omdat Wifi 7 pas echt goed gebruik maakt van de 6 Ghz band. En op dit moment zijn er weinig apparaten met 6 Ghz.
Anoniem: 111246 @Ludewig14 april 2023 15:47
Je reactie is wat verwarrend.
6ghz is geschikt voor korte afstanden, zonder muren en vloeren.
Echter geef je ook aan dat interferentie toe zal nemen zodra de buren het ook inzetten.

Mijn buren zitten toch echt aan de andere kant van een muur. 6ghz lijkt me juist voor een AP op elke verdieping van je eigen huis dé oplossing gezien het beperkte bereik.
Volle snelheid wifi, zonder dat je moet vechten in spectrum voor een eigen vrije frequentie.

Betreft de router in dit artikel. Ik zou nooit een router kopen waar een abo aan vast zit voor functionaliteit.
Ik voel een e-waste waiting to happen scenario met deze router.
"We stoppen het abo, koop maar een nieuwe router als je nog gebruik wil maken van het e.a. dat onder het abo viel."

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111246 op 22 juli 2024 13:54]

6ghz is geschikt voor korte afstanden, zonder muren en vloeren.
Echter geef je ook aan dat interferentie toe zal nemen zodra de buren het ook inzetten.
Het is toch niet een heel raar idee dat er bij een drukbezette 6GHz-band ruis door een muur heen komt van meerdere netwerken die op een band proberen te zenden, terwijl het lastig is om een helder signaal door diezelfde muur heen te krijgen?
misschien ten overvloede, maar je beweert nu dat 6ghz dus wel door muren kan maar doorgaans niet meer heel erg bruikbaar zal zijn... en dat er dus eigenlijk alleen maar ruis overblijft.

ik weet niet in hoeverre dat klopt, maar met 5ghz heb ik de ervaring dat je dan gewoon het zendvermogen kunt aanpassen. haal je die voor verschillende AP's wat naar omlaag en het signaal komt nauwelijks nog meetbaar door je muren heen. ik gok dat zo'n aanpak met 6ghz AP's nog veeel makkelijker te realiseren is dan komt het signaal dus letterlijk je kamer niet meer uit. lijkt me een prima oplossing.
Jij kan dat, maar doen je buren dat ook allemaal netjes?
Moderne access points passen het zendvermogen al een beetje dynamisch aan op de signaalsterkte van het verbonden apparaat.

Maar anders dan dat stelt volgens mij echt niemand z'n zendvermogen af naar een lager niveau.
Sterker nog, denk dat men eerder de landinstellingen aanpast zodat het zendvermogen wat omhoog kan worden gezet.
In sommige nieuwe bouw woningen heb je een access point nodig per kamer wil je gebruik willen maken van de volle snelheid op de wifi dus ja 6ghz lijkt niet ver te komen door muren e.d.
even afwachten tot de prijzen een beetje oke worden en dan is dat toch helemaal prachtig.. gewoon een simpele 6ghz mini AP per kamer naar een 10gbps switch in je meterkast. alleen al het idee dat je eindelijk niet meer zo afhankelijk bent van het aantal wifi clients per AP.
In de nieuwbouwwoning waar ik in woon heb je al WiFi nodig om uberhaupt mobiel te kunnen bellen binnenshuis. Mobiele netwerken zitten eerder in de buurt van de 2 GHz dan 5 a 6 GHz.
Heb hier dus ook 5 access points (+WiFi op de router) binnenshuis en 1 in de tuin om volledige dekking te hebben binnen en buiten. En nee, ik woon niet in een paleis, maar gewoon in een 2^1-kap woning met 3 verdiepingen.
Uiteraard bedraad per AP en niet via mesh.
Met een draadloos mesh systeem zal je er inderdaad ook niet komen of wellicht 5% van de snelheid overhouden :+

fijn om te horen dat je het goed hebt aangepakt
Valt wel mee hoor, hier nieuwbouw uit 2020 in steen met betonnen vloeren, en ik heb Unifi AP's.
1 Plafond van de hal boven
1 in TV meubel living
1 garage
1 Achterin de tuin onder het afdak van het bijgebouw

De WiFi is zo goed, dat je vergeet dat je er gebruik van maakt, zo ook de stabiliteit.
Mijn nieuwbouwwoning is anders perfect voor wifi. De meeste muren zijn van een soort gips. Wat gewoon bijna net zo goed is als lucht voor m`n router. (maar minder goed tegen bescahdiging, minste of geringste en er ligt een hap eruit) Het helpt ook dat ik maar 50 vierkante meter hebt.1 amplify Alien en mijn laagste signaalsterkte op wifi 6 is 89% .

Het zijn echter hele oude woningen waar je mee moet oppassen, m`n oude woning waar ik 30 jaar in heb gewoond was elke muur gemaakt vanuit gewapend beton. Router in de woonkamer, en de ruimte er direct naast was het signaal gelijk -40% . Ik moest daar echt 3 access punten + router hebben om overal in dat huis (70 vierkante meter) om goed wifi te krijgen.
De 6 Ghz band verliest veel meer sterkte door muren heen en op grotere afstand, waardoor je dan beter op de 5 Ghz band kan zitten, omdat je dan hogere snelheden haalt. Dat de snelheid van de 6 Ghz band in een bepaalde situatie niet goed is, betekent echter niet dat er dan geen sprake is van ruis. Als de buren op 6 Ghz zitten, dan komen hun signalen ook jouw huis binnen. En deze review toont aan dat deze router vrij veel last heeft van ruis.

Wat ik dan verwacht is dat het al erg matige bereik van de 6 Ghz band nog verder afneemt. Dus waar je nu misschien op 7 meter nog goede snelheden krijgt, dit afneemt naar 4 meter zodra de buren een nieuwe router kopen.

Bovendien is het risico dat je apparaten heel veel gaan switchen van netwerk, wat niet prettig is. Wifi 7 heeft als grote voordelen dat het netwerken kan bundelen, dus heb je dit hele probleem niet meer. Wanneer de 6 Ghz band traag wordt of uitvalt, gaat het verkeer gewoon over de 5 Ghz band, zonder dat er geswitched hoeft te worden van netwerk.

Daarmee is het de vraag of deze router dan echt nog meerwaarde heeft. Zo kun je van TP-Link ook vrijwel dezelfde router kopen die de antennes die hier ingezet worden voor 6 Ghz, daar gebruikt voor 5 Ghz. Dus dan heb je meer snelheid op de 5 Ghz band en heb je niet het probleem van de verstoringen doordat je apparaat vaak moet switchen tussen de 5 en 6 Ghz band.
Zodra de buren ook overgaan op 6 Ghz routers krijg je die ruis natuurlijk wel.
Niet dus, want zoals je zelf zegt is 6GHz net een signaal dat niet goed door muren heen gaat.

Misschien heb je dus wel nog het signaal van je buren, maar niet van hun buren. En gezien er enkele kanalen zijn op 6GHz is er plek genoeg voor optimale prestaties.

Daarnaast is er nog eens het feit dat, net door die gigantische bandbreedte, de bezette airtime bij normaal gebruik veel lager is, dus zelf met meerdere netwerken op dezelfde band gaat je performance in dat scenario heel erg vooruit.
Anoniem: 63072 14 april 2023 15:37
Abonnementen zie ik niet als een nadeel, maar een voordeel.

Ik zie zoveel oeroude routers die lek als een mandje zijn en niet meer geupdate worden. Bij een abonnement (er vanuitgaande dat ze dat abonnement niet meer aanbieden als de router geen updates meer krijgt) dwing je de mensen om een nieuwe veilige router te gaan gebruiken.

Normaal ben ik fel tegen diensten gebruiken om een product kunstmatig een kortere levensduur te geven. Maar dat is bij routers ook zonder abonnementen al het geval, alleen is de computeranalfabeet daarvan blisfully unaware...
Laat TP-Link überhaupt maar eens beginnen met uitbrengen van updates. Ik heb ooit voor veel geld (200euro+) een TP-Link Archer AC 3200 gekocht. Ik zal mijn korte review hier nog eens herhalen:
Geen firmware (en security) updates vanaf een jaar na verschijning op de markt wat hem als router waardeloos maakt! Ook ondervind ik problemen met "teveel" clients op het wifi netwerk (packet loss) dus ook als access-point voldoet het niet. Idioot voor zo'n dure router. Nooit meer TP-Link voor mij.
Ook dit model laat ik zeker aan me voorbij gaan.
Ook hier de TP-Link C3200 gehad, maar de firmware support was idd om te huilen…. :'(

Nu al jaren overgestapt naar Asus routers in huis en bij Asus is het update beleid gelukkig wel op orde.

Deze krijgen tenminste nog wel actief updates mocht dit nodig zijn, om bescherming tegen de laatste zero days te implementeren om je router dicht te timmeren, wat TP-Link toen dus verzaakte…
Zo te zien is de Archer C3200 (nog?) niet supported door OpenWRT. Dat maakte de Archer C7 (AC1750) ideaal. Die vage TP-Link meuk vervangen voor OpenWRT; kun je jaren mee vooruit.
Voor de prijs van dit abonnement mogen (kunnen) ze na drie tot vijf jaar gewoon gratis een nieuwe router leveren.
Maar waar betaal je nu precies voor bij dit abonnement dat niet lokaal gedaan kan worden? Het publiceren van beveiligingsupdates zie ik meer als een fiduciaire plicht dan dat men dat een dienst kan verkopen. Die dienst is in mijn ogen dan ook niks meer dan geldklopperij. Als je vijf jaar als dienstduur neemt kan je voor de TCO van dit ding, als je ook de dienst afneemt, ook een eigen pfSense doos met losse AP kopen. Krijg je veel meer waar voor je geld.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 13:54]

Nadeel is dar TP-Link echt support tot aan de stoep heeft en daarna kan je de pot op. Na 3x TP-Link komt het er bij mij gewoon niet meer in bij de volgende upgrade.
En zaken als QOS zijn echt ontiegelijk slecht geregeld en ouderlijk toezicht is nog slechter. Volgende keer word het dus wat anders ondanks dat mijn huidige als beste wifi range uit de bus kwam voor de laagste power draw. De software is gewoon brak en een downgrade ten opzichte van oudere routers.
Mooi onderbouwd. Mijn Deco M5 krijgt al sinds 2017 updates, QoS werkt uitstekend en ouderlijk toezicht doet ook wat het doen moet. Ze hebben een Nederlandse telefonische helpdesk zonder al te lange wachttijden en ik kan mij in geen enkele van je issues vinden.
Geen QOS per poort of per IP in het netwerk alleen een brede router wide QOS, Ouderlijk toezicht ontbreekt aan het blocken van sites op device nivo en heeft vooringestelde lijsten evenals de firewall die veel te beperkt is. Blocken van domeinen zou echt een basis functie moeten zijn en dat was het ook de voorgaande 15 jaren maar nu ineens met homecare werkt dat allemaal niet meer.

ik heb hier 3 TP- llink routers en allemaal zijn ze even slecht en heb nul updates ontvangen voor issues ondanks specifieke toezegging bij aanschaf.
even helemaal afhankelijk van welk(e) device(s) je nu hebt maar TP-Link wordt doorgaans ongelofelijk goed ondersteund in openwrt en de features die jij noemt zijn daarin eigenlijk allemaal wel behoorlijk goed voor elkaar te krijgen al zul je bij openwrt wel ECHT aan de bak moeten, niets van dit alles wordt namelijk in een hapklare pap voor je op tafel gezet. dat helaas dan weer niet.

toch, met een beetje moeite gaat het zeker lukken om zonder nieuwe hardware (als de jouwe ondersteund wordt) een en ander gedaan te krijgen, ik geloof dat zelfs addguard home tegenwordig op owrt te installeren is.
Geen idee welk model je dan gebruikt, maar ik kan op device niveau QoS instellen, ik kan profielen aanmaken voor ieder gezinslid, daar apparaten aan koppelen en zowel specifieke websites evenals bepaalde content blokkeren (met homecare). Het is anders ingericht dan een traditionele router en er zitten iets minder functies in om het voor een jan modaal overzichtelijk te houden, maar de basis dingen die jij noemt zitten er allemaal gewoon in. (in mijn geval dan) Als je meer functionaliteit wilt dan ben je geen jan modaal meer en kan je beter voor een (semi) pro oplossing gaan. Het is wat duurder, maar het kost ook geen bakken met geld. Een TL-ER7212PC of een EdgeRouter 6P in combinatie met 1 of 2 access points geeft je iedere instelmogelijkheid die je zou willen en hebben PoE.
In het geval van mijn C3200 had ik dus ook bagger support van TP-Link.

Naast het ontbreken van update support voor mijn C3200 van TP-Link, had ik dus ook problemen met de C3200 in combo met mijn voormalige Ring Pro video deurbel.

Heb van TP-Link support, beta firmware moeten draaien om überhaupt de Ring Pro een beetje stabiel online te krijgen, maar zij kregen de C3200 niet volledig stabiel.

Ook de support van Ring kon het probleem niet vinden met de disconnects die ik had, terwijl het signaal sterk genoeg was van de C3200.

Toen maar m’n oude Linksys router als acces point opgezet, verbonden met m’n C3200, om het WiFi netwerk van de C3200 te by-passen voor de Ring Pro en alle problemen met de disconnects waren toen weg.

Daarna een Asus RT-AX86U in huis gehaald en met deze router, werkt alles out of the box probleemloos, met een geweldig firmware update beleid van Asus erbij.

Dus voor mij nooit meer TP-Link, hoewel het misschien incidenteel is geweest dat de C3200 bijna geen updates heeft gehad.
Je koopt ze voor een 10tje, letterlijk, bij de kringloop. OpenWRT er op en gaaaaaan. Voor 3 tientjes en wat netwerk kabels op elke verdieping prima bereik en snelheid.
WiFi 6 word toch niet ondersteund door onze apparaten
de diensten die zo'n abonnement met zich meebrengt zijn afhankelijk van of deze hardware dat gaat lukken natuurlijk ook gewoon met een alternatieve firmware voor elkaar te krijgen.

maar aangezien deze broadcom based is zou je misschien toe liever nog even willen wachten op een device dat wel een geschikte chipset heeft.

met een prijs van 180 euro is het in ieder geval niet dat spreekwoordelijke 'gokje waard'

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 13:54]

Voor rond de Euro 69 koop je een Asus AX-53U Wifi 6 router en dat is denk ik wel een gokje waard.
Ik gebruik hem omdat ik met een Wifi AX dongle problemen kreeg met de throughput op m'n pc en dit was een goedkope oplossing voor dit probleem.
Heb hem bedraad aan de pc hangen en die maakt verbinding via Wifi 6 met m'n AX-88U.
Trekt m'n 400 Mbps down van Ziggo gewoon met gemak dicht.
Beetje kort dag om meteen al te verwachten dat DD-WRT hierop gezet kan worden, ter vervanging van de meegeleverde firmware, aangezien je daarvoor eerst een exemplaar ter beschikking moet stellen aan DD-WRT. Maar ik zou toch graag een opmerking willen horen over DD-WRT.com mogelijkheden
Ik zou niet teveel hopen op DD-WRT, enorm klein team en nieuwe routers worden nog nauwelijks toegevoegd. De tijd is voorbij dat DD-WRT meer routers ondersteunde dan openWRT. Momenteel worden er 815 routers ondersteund door DD-WRT en 2011 door OpenWRT.

DD-WRT heeft ook geen stable releases meer, maar enkel béta's waar je zelf maar de meest stabiele versie moet uitzoeken. Voor een hobbyist geen echt issue natuurlijk.

Persoonlijk ook meer favoriet van DD-WRT (eenvoudiger) maar zie toch meer toekomst in OpenWRT, al blijft Broadcom wel een pijnpunt.
Ik had dezelfde vragen maar dan oven openwrt😉
Ik heb destijds een Archer AX10 gekocht omdat het een goedkope Wi-Fi 6 oplossing bood. Toch niet helemaal probleemloos helaas. Het ding loopt geregeld vast en op de 5 Ghz band is het bereik best ruk. Hopelijk heeft men bij TP-Link hierin wel het een en andere verbeterd.
Zelfde router hier, bij de mijne klapt de 2.4 er soms uit. Enkele seconden later is ie er weer, maar zeer vervelend met enkele smart device die dan ophangen met werken...

Heb vanmiddag wel een nieuwe firmware op de website gevonden, mss dat die enkele problemen verhelpt?
Help me out hier. Ik heb hier in huis prima internet...
Wat is het nut van zo'n apparaat? Wie koopt zoiets?
Genuinely nieuwsgierig. :?
Er kunnen verschillende redenen zijn. Mijn hoofddoel zou zijn om snellere transfers van de laptop naar de NAS te kunnen doen. De laptop verbindt via WiFi en het access point staat in dezelfde ruimte dus met 6GHz zou ik hogere snelheden kunnen halen.

Voor anderen kan het interessant zijn als de 5GHz kanalen al druk bezet zijn en men een snelle internetverbinding heeft.
Een aanschafprijs van minimaal € 180 én een abonnement voor bepaalde extra's? Twee keer nee wat mij betreft.
Waarschijnlijk kan er wel custom firmware op zoals meeste routers. Dan krijg je wellicht sommige functies gratis die nu achter paywall zitten hoewel als het cloud services etc zijn niet natuurlijk.
Jammer dat de software zo summier wordt behandeld. Dat is natuurlijk het onderdeel waar elke router zich op onderscheidt, aangezien er onder de motorkap gewoon gebruik wordt gemaakt van commodity hardware.

Er wordt niks gezegd over features zoals het al dan niet aanwezig zijn van VLAN beheer, meerdere subnetten, routing mogelijkheden en welke mogelijkheden er zijn t.a.v. het beheren van IPv6 netwerken. Zeg maar wat een router tot een router maakt.
Hoewel ik niet zeker weet of ik enige abonnement diensten nodig ga hebben ben ik principieel tegen dit soort onzin. Ik had interesse in dit product, maar alles of niks en dan kies ik wel voor een duurder apparaat wat alles kan, beter is en wat me niet elke dag extra geld kost.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.